Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 2x04 - A csontok kertje

2012. április 24. 12:00 - sixx

A főcím két új helyszínnel kecsegteti a komplex történetszálak miatt amúgy is a kétségbeesés szélére sodort alkalmi nézőket - ez az a sorozat, amibe tényleg nem lehet menet közben beszállni, mert nem fogunk érteni belőle semmit. Qarth és Harrenhal a két új makett mellesleg, tök jól néznek ki így felülről.

Azzal nyitunk, hogy két Lannister-zsoldos szívatja egymást a sötét erdőben hallható zajokkal, aztán jön a szopóroller, mert Robb farkasa, Szürke Szél rájuk ront, és mögötte jön az egész északi sereg. Fasza csatajelenetre készül az ember, erre megszívatják, mert a képernyő elsötétül, és csak a karcsörgetést halljuk, meg sikolyokat - a következő képen már reggel van, Robb pedig a véres hullákkal borított csatamezőn bandukol egy nagyon világoskék szemű fazon, Roose Bolton mellett, aki egy nagy bölcsességet oszt meg a nyertes hadvezérrel: egy meztelen embernek nem sok titka van, egy megnyúzottnak meg egy sem. Ezt pólóra kellene nyomtatni bazdmeg.

Robb erre kiakad, apám betiltotta az emberek elevenen való megnyúzását északon, helló. Bolton rezignáltan mutat rá, hogy ja, de most nem északon vagyunk, ő legalább járt földrajzórára. A hadifoglyok miatt vitáznak, Robb vinné magával az összeset, Bolton szerint a tiszteket talán megéri kikérdezni, a többit meg le kell vágni, mert csak lassítják a menetet. Robb nem akarja, hogy cserébe a Lannisterek az ő nőrokonaival játszanak kinek van több ujját, így Bolton udvari nyúzómestere egyelőre ultizhat nyugodtan a haverjaival. A háttérben egy szerencsétlen kiskatona ordít, mert éppen le akarják vágni a lábát bokából, ráadásul nem is valami nagydarab szakállas csávó, aki egy mozdulattal végezne az amúgy is kétes értékű beavatkozással (sárban, szarban, húgyban nem jó ómen amputálni), hanem egy nő, aki, ha már ott van, kiosztja Robbot, te meg gondolkodj el azon, mi értelme van a hadjáratodnak, ha még azt sem tudod, ki lesz a király utánad, mert az nem kóser, hogy Királyvárban legyakod Joffrey-t, oszt szevasz, és irány vissza észak. Robb nem elgondolkodik, hanem a merevedését takargatja.

Joffrey, a pöcsfej hírét veszi, hogy Robb megint elkalapálta egyik unokatestvérét seregestül, és Sansa nyilvános megszégyenítésével enyhíti a lelkét marcangoló kínt. Először is egy nyílpuskával fenyegeti, majd kissé bosszúsan megjegyzi, hogy az anyja miatt nem ölheti meg a jövendőbelijét, ami tiszta szopás, de legalább azt nem tiltotta meg Cersei, hogy megverethesse. Joffrey, a pöcsfej egy szadista állat, ennek megfelelően int az egyik királyi testőrnek, Ser Merynnek, hogy tessen szépen agyonverni a csajt, de az arcát nem kéne bántani. Meryn, a Bátor izomból hasba vágja Sansát, majd elkezdi a hátát kardlapozni, amit Joffrey, a pöcsfej már csorgó nyállal néz, amikor a trónterembe Tyrion ront be hótt idegesen és véget vet a mókának.

Mi a kurva anyádat csinálsz, te szerencsétlen, nyit erősen Tyrion, mire Joffrey, a pöcsfej láthatóan összemegy a trónon, bosszút állok Robb Starkon, azt. Mert egy idióta vagy, azért, folytatja Tyrion, és amikor Ser Meryn beszól, hogy a királlyal így beszélni csak nem lehet, int Bronnak, hogy ha még egy szót szól a nyomorult nőverő, vágja el a torkát. Innentől csend lesz. Sansa kap egy köpenyt, és kimenekül a trónteremből, közben Tyrion kérdésére, miszerint ki akar-e szállni a buliból, azt feleli színtelen hangon, hogy hű marad Joffrey-hoz. Tyrion értékeli a dolgot, és megjegyzi Bronnak, hogy ez a nő mindkettőjüket túléli majd. Bronn rámutat, hogy meg kéne kapatni Joffrey-t, mert az a baja, hogy áll a farka, és nincs ki segítsen rajta. Tyrion megfogadja a tanácsot és két kurvát küldet a királynak. Persze ez a dolog sem sül el túl jól, mert Joffrey először szíjjal vereti az egyre kétségbeesettebb fiatalabbik prostit a másikkal, majd átnyújtja a szarvasagancsos jogart, hogy na akkor ezt tessen talán felhelyezni valamelyik testnyílásba. Joffrey, a pöcsfej ezzel üzen Tyrionnak, asszem átmegy a jelentéstartalom bőven.

Kisujj Renly táborában kajtatja gyerekkori szerelmét, Catelyn Starkot, mert ugye ide küldette Tyrion az előző epizódban. Renly nem örül neki, mert gyűlöli a férgeket, márpedig Kisujj igazán belefér ebbe a kategóriába. A küldetés célja, hogy Kisujj közölje Renly-vel, hogy vannak még barátai Királyvárban, és két lehetősége van: vagy hosszú hónapokon át ostromolja majd a várat, vagy nyitott kapukat talál - ez csak rá van bízva. Renly elgondolkodik a dolgon. Beesteledik, Kisujj a királynővel beszélget a táborban, és finoman közli vele, hogy a) tudja, hogy a a király meleg, b) a birodalomnak szüksége van a királynőre. Margaery egyértelműen közli vele, hogy menjen a picsába az ajánlatával.

A kősivatagban szédelgő és leginkább egy nagyon kétségbeesett vajákosaszonyra hajazó Daenerys és rettentőnek korántsem mondható bandája végre jó hírt kap az egyik felderítőtől: van itt egy város, Qarth, na ott szeretnék látni a Sárkányok anyját, mármint őket. Milyen hely ez, kérdezi a barbár királynő Mormontot, hát, a város körüli sivatagot a csontok kertjének nevezik, és ha egy vándort nem engednek be a városba, mindig nő egy kicsit. Ez így nagyon biztató, logikus, hogy elindulnak a nagyszerű hely irányába. És ha azt tetszettek volna hinni, hogy ennél többet nem lehet szívni, ugrunk Harrenhalra, ahová most érkezik meg Arya, Gendry és a többi fogoly, a levegőben hullaszag, a háttérben megolvadt kőtornyok, ez meg hogy lehet, kérdi Meleg Pite (nem tom, mi Hot Pie hivatalos magyarítása), az egyik tettestárs a karavánból, hát úgy, mondja Arya, hogy a Targaryen sárkányok rájuk liheltek, úgy. Városnézésre nincs idő, betaszigálják őket a többi fogoly közé, akiket a Lannister-seregek ejtettek a környéken, és akiket éppen most kínoznak halálra a fekete falak között. Kellemes környék, mondhatom. Este Arya nem tud aludni, és egyre csak pár nevet hajtogat: Cersei, Joffrey, Ser Ilyn Payne, The Hound. Őket szeretné holtan látni.

Cately Stark továbbra is Renly táborában van, Kisujj őt is megtalálja, de minek, a nő kis híján kiontja a belét ott a helyszínen, elárultad a férjem, te rohadt geci. Nem tettem ilyet, védekezik Kisujj, majd ugyanazzal a lendülettel belengeti, hogy így, hogy Catelyn végre megint facér, akár dughatnának is. Hihetetlen a csávó. Cat erre kis híján agyvérzést kap, mire Kisujj átadja neki Ned csontjait egy helyes ládában, tessék ezt küldte Tyrion. Ja, és ha úgy gondolod, akkor Jamie Lannisterért cserébe odaadjuk neked a lányaidat. Tessen ezen elgondolkodni, teszi hozzá. Arya napja nem indul jól, mert jön a Lovagló Hegy, az egyik Lannister-főgeci, és kiválaszt egy foglyot a sok közül - kínzásra. A móka elég fájdalmasnak tűnik, a delikvens mellére egy vödröt kötöznek úgy, hogy a szája a mellkasához tapad, a vödörben pedig egy patkány nyüzsög. A kínzás lényege, hogy a vödör alját elkezdik melegíteni, és a hő elől menekülő patkány szépen átrágja magát a delikvensen. Fasza, mi? A Lannister-zsoldosok azt szeretnék tudni, van-e arany a faluban, illetve azt, hol van a Testvériség. Este Arya listája újabb két névvel bővül.

Renly és Stannis egy semleges helyen találkozik egymással, és megindul a civakodás, neked nincs jogod a trónra, neked se, megmondalak anyunak. Catelyn Stark mondja is, hogy szíjjel kéne csapni köztük, mert úgy viselkednek, mint két szaros kölyök. Renly a seregével vág fel, Stannis a vörös varázslónővel és a hitével, ezek ketten soha nem pendülnek majd egy húron. Stannis a végén ad egy nap haladékot Renylnek, gondold át, addig nem tekintelek ellenségnek, aztán ha nem állsz be hozzám, megszívod. Renly röhög és ezzel vége a mítingnek. Daenerysék megérkeznek Qarthzoz, ami afféle mezopotámiai Disneylandnek tűnik első blikkre, a városállam élén egy 13 fős tanács áll, és vannak harcosaik, ágyékkötősök. A fogadóbizottság nevében egy kövér kereskedő, a Fűszerkirály beszél, mutassad csak a sárkányokat! Nem mutatom. Akkor nem jössz be, szevasz. Daenerys ettől kiborul, mi az, hogy nem hisztek nekem, ott van három kosár, abban vannak a sárkányok, de majd ha megnőnek, jövök és felégetem a városotokat a gecibe, aztán lehet sírni. Ez annyira megtetszik egy másik tanácstagnak, Xaro Xhoan Daxosnak, hogy kezeskedik a barbárokért, (akiket mellesleg eleve nem szívesen látnak a puccos városban) és Daenerys végre leszállhat a szpórollerről.

Harrenhalban új nap virrad, új foglyot kínoznak meg, ezúttal Gendry-t, aki szegény semmiféle aranyról meg Testvériségről nem tud semmit, de ez a kínzást vezető kesehajú csávót kurvára nem érdekli. Még mielőtt patkánykoma átrághatná magát a mellkasán, megjön Tywinn Lannister, a fővezér, és két perc alatt rendet tesz csatlósai között, tessék befogni a foglyokat munkára, de gyorsan, Aryára meg rámutat, ez meg egy lány, ti idióták, ő lesz a pohárnokom. Gendry megy a kovácsműhelybe, fellélegzünk. Királyvárban Tyrion kavarja a málnaszőrt, és Lancel Lannister nevű unokatestvérét szívatja meg, de alaposan. A rokon azért megy el hozzá, mert Cersei levelet küldet, Pycelle mestert tessék szíves lenni kiereszteni a sittről, de izibe'. Tyrion a levéllel nem, az ostoba Lancel Lannisterral annál többet foglalkozik, te dugod a testvéremet? Az meg összeomlik, hát ja, de csak parancsra. Ettől persze ez még jó neked, nem? Hát, izé. Na jó, von vállat Tyrion, akkor elmondom a királynak, hogy dugod az anyját. Lancel összeomlik, és Tyrionnak két perc alatt lesz egy igen belső körös kémje. Pycelle mestert meg viheti Cersei, ha akarja.

Az utolsó jelentsor Stannisszal kezdődik, aki egy bazinagy hajón beszélget Ser Davosszal, azt akarom, hogy ismét kalóz legyél, de ezúttal az én szolgálatomban. Menni fog? Persze, mondja Davos, akinek annak idején, mármint lovaggá ütése előtt Stannis vágta le bal kezének négy ujjáról az első ujjperceket, csempészkedésért. Stannis elég keményen tolja a makarenkói elveket. Davos dolga ma, hogy a partra csempéssze Melisandrét, a vörös rébéket, akitől mindenkinek hidegrázása van, csak Stannisnak nem, mert ő dugja ugye. A part felé menet Melisandre a frászt hozza Davosra, akkor meg különösen, amikor a lenti galériában látható happening keretén belül világra hoz egy füstszerű árnyéklényt, és most a világra hozást tessen szülésnek érteni, mert kajakra az történik. Nem tudom, milyen borzalmakat tartogatnak a jövő hétre, de ez az epizód engem eléggé odavágott.

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on:

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

syfyboy 2012.04.24. 12:19:15

Jo kis borzalmakat :) egyebkent jo kis resz volt, hamar elmegy ez az 50 perc...

panka 2012.04.24. 12:21:27

A Meleg Pite jó lesz, a Hound viszont Véreb.

lemonkeyface (törölt) 2012.04.24. 12:23:55

Nagyon állat rész volt. Harrenhalt és Quarth-ot is jól megcsinálták jobban mint ahogy anno elképzeltem. Az utolsó jelenet pedig mindent vitt!

youtu.be/o4eNSjTEk0I

Itt van mozgóképen is :)

syfyboy 2012.04.24. 12:47:01

Remelem azert a "nagy" csatajelenettel nem sporolnak majd a vegen.

Felagund 2012.04.24. 12:51:57

@syfyboy: Úgy hírlik, hogy a Blackwater 16 perces lesz, ami már egész estés filmnek is becsületére válik ;)

Leadfoot 2012.04.24. 12:58:58

"a város körüli sivatagot a csontok kertjének nevezik, és ha egy vándor bemegy a városba, mindig nő egy kicsit"

Én úgy értelmeztem, hogy akárhányszor kizárnak valami jövevényt, akkor nő a kert. Merthogy megdöglik a sivatagban.

Leadfoot 2012.04.24. 13:06:25

Az egyetlen nagyon apró bajom a sorozattal, hogy a sok szál miatt kicsit lassan halad a cselekmény, hiszen minden részben van pár helyszín (most pl. a Fal, Vas-szigetek), ami kimarad.

fran7 2012.04.24. 13:10:22

Martinban van egy nagy adag nőgyűlölet, az már biztos.
Amikor látom Tywint, s ez kijön a sorozatban is nagyon, mindig gondolom, hogy sokkal alkalmasabb lenne királynak, mint bárki. De hát oda nem alkalmasság alapján válogatnak.

Emmett Brown 2012.04.24. 13:13:24

@fran7: ezért találták ki a Segítő pozícióját, amit kétszer be is töltött :)

syfyboy 2012.04.24. 13:14:47

@Leadfoot: es a maradek 6 reszbe eleg sokmindent kell meg belesuriteni...meg jo hogy elolvastam a konyvet. Attol fuggetlenul elvezetes a sorozat, mert valtoztatnak azert itt ott dolgokat.

fran7 2012.04.24. 13:22:56

@Emmett Brown: Martin humorát az mutatja, hogy végül is Stannis, Renly, Robb, Tywin, Daenerys és még sokan mások alkalmasabbak lennének királynak mint Jeoffrey. Míg mondjuk az USÁ-ban alig találnak elnökjelöltet. S itthonról ne is beszéljünk.

Felagund 2012.04.24. 13:30:59

@fran7: Hát, ezzel mondjuk vitatkoznék, Dany pl azt se tudta magától leboltolni, hogy beengedjék Qarth-ba a borzasztó veszélyes, kb 20 fős khalasaarjával ;)

Emmett Brown 2012.04.24. 13:34:03

@fran7: elég nagy dilemma, hogy inkább egy alkatmatlan ember vezessen békében, vagy a legalkalmasabb vérrel bokszolják le, hogy ki lenne a legméltóbb a trónra.

Emmett Brown 2012.04.24. 13:36:57

@fran7: ja igen: Daenaerys szintén teljesen alkalmatlan, de az ő tevékenységét megszépíti a romantika...

fran7 2012.04.24. 13:40:55

@Felagund: Szerintem Qarth-ba elvezetni, sem volt egyszerű azt a pici khalasaart. Én már ezt is vezetői eredménynek tulajdonítom. Jeoffra meg a kutyád sétáltatását, se mernéd rábízni. Nem hozná vissza.
@Emmett Brown: Nyilván ez a fő konfliktusa a Trónok harcának. Alkalmatlan emberrel a trónonbékében éltek. Csak, mikor meghalt, akkor leszakadt az ég.

Felagund 2012.04.24. 13:46:45

@fran7: A túra- és a népvezetés két teljesen különböző dolog, és gyanítom az előbbi szerepben se Dany jeleskedett ;)
Robb hosszútávú gondolkodásra való képtelensége meg gyönyörűen lejött a szanitéccsajjal való rövid beszélgetéséből.
Stannis, mint arra többen rámutattak, kábé fekete-fehérben lát, vagyis uralkodóként kábé elefánt a porcelánboltban módra viselkedne.
Renly meg akármilyen karizmatikus összességében bábkirály lenne,már most is a Tyrellek mozgatják.
Szóval Tywinban egyetértünk (én hozzávenném még Tyriont, de neki legitimitási problémái lennének érthető okokból), de a többiek egyik sem alkalmas egyértelműen uralkodónak, ha a birodalom békéjét vesszük célnak.

Homeoffice 2012.04.24. 13:51:30

@Felagund:

Egy jó vezetőnek nem KELL feltétlenül mindenben kiválónak lenni. Olyan embereket kell maga mellé venni akik:
- Hűségesek
- Valamiben kiválóak.
Robb szerintem belefér.
Danynak meg három oka is van rá:D

Felagund 2012.04.24. 13:52:55

@Gunther:

"Olyan embereket kell maga mellé venni akik:
- Hűségesek
- Valamiben kiválóak."

Ja, csak ezt lehetőleg egy személyben, ami meg elég ritka :D

Egyébként oké, Dany és Robb még fiatalok, nekik ez fejlődéstörténet is :)

Scypio 2012.04.24. 13:54:04

jól láttam, hogy a Hegy nem ugyanaz a színész, mint az első évadban?

fran7 2012.04.24. 14:00:24

@Felagund: Mondjuk az a túra nem a Normafára való feljutás volt. A véleményed elfogadom, de mondjuk vezetőnek az való, aki képes picit átlátni a dolgokat, s nem puszta indulatból cselekedni. Jeoff itt gyenge. Meg azért nehéz erről a témáról spoilerek nélkül beszélni. Mondjuk az én választásom Stannis lenne, de ha tudnék a Mellisandrés dologól, akkor meg nem. Tyrion addig alkalmas míg a saját családjával hadakozik. Azonkívül elégtelen. Jól elvezeti a saját házát, de királynak alkalmatlan. Szerintem

cyd 2012.04.24. 14:03:02

@Felagund: Uralkodónak bárki megfelel, ha kellően jó bábjátékos van mögötte, aki együtt tud működni a tanáccsal.
A király eléggé repipozíciónak tűnik az utolsó Targaryen óta.

Gandalf Garaboncias 2012.04.24. 14:03:55

@Scypio:
Igen, Conan Stevens A Hobbit forgatása miatt nem tudott részt venni a második évad felvétleinél, ezért a szerepet újraosztotta az HBO. Az új Hegy az a színész, aki az első évad prológusában a Más volt.

we 2012.04.24. 14:06:29

A második évad eddigi epizódjai mind igy épülnek fel:

1, intrika
2, kłnzás
3, csöcs
4, hülye nézés a sivatagban
5, szex
6, kínzás
7, csöcs

Az egyes jelenetek között akár 2-3 mondatos átvezető szövegek is vannak.

Kár ezért a sorozatért, az első évad tetszett. A második eddig egy nagy nulla.

Emmett Brown 2012.04.24. 14:06:43

@Pisti, az aragorn: ha ennyire vágod a szereplőket, akkor nem tudod véletlenül, hogy a Reed tesók benne lesznek-e az évadban? próbáltam kutakodni, de nem találtam semmi infót róluk.

cyd 2012.04.24. 14:10:12

@fran7: Tyrion nem csak házon belül jó, igazi háttérből irányító politikus fajta csak hát a hendikeppje miatt labdába sem rúghat a trónért folytatott meccs folyamán.

Gandalf Garaboncias 2012.04.24. 14:10:19

@Emmett Brown:
Én úgy tudom, hogy nem, ki lettek hagyva. Helyettük van Osha, a vadnő.

Gandalf Garaboncias 2012.04.24. 14:11:22

@Emmett Brown:
Én úgy tudom, ki lettek hagyva, a funkciójukat Osha, a vadnő veheti át.

Emmett Brown 2012.04.24. 14:14:09

@Pisti, az aragorn: :( hogy a lópikulába tudná átvenni? Jojen és Osha nagyon nem egy kategóriában vannak:S

Dike 2012.04.24. 14:14:18

Joffrey ha lehet még utálatosabb, mint a könyv alapján. Mondjuk a kurvás jelenetre nem is emlékeztem.

fran7 2012.04.24. 14:16:06

@cyd: Ebben azért vagyok más véleményen, mert Tyriont védi apja tekintélye. S még nem lépett ki ebből a körből. Ned veszte is az lett, hogyha Észak szabályai szerint működtek volna a dolgok, akkor még mindig "élne". Tyrion addig van biztonságban míg a családja vezető erő. Azonkívül nem félnének attól, hogy megöljék, s most nem holmi háborút sosem látott, fényes páncélú ficsúrokról beszélek. S nem vehető meg mindenki pénzen.

Llew 2012.04.24. 14:16:28

Tyrion és Bronn nagyon alázták Joffreyt, és Meryn a trónteremben. :D
A fűszerkirály meg Daenaeryst. Hatalmas arcok mind.

Daenaerys tök röhelyes volt, mikor neki állt fenyegetőzni a kis kiránduló csapat, meg a három kopasz csirke élén. Jó, hogy a 13 mogorva öreg nem vágta szájon, és kobozta el a kis kedvenceket.

Harrenhal nagyon hangulatos lett.

@Scypio: jól, másik faszi játssza. Biztos az lesz a magyarázat, hogy Gregor meg fogyózik.

Llew 2012.04.24. 14:19:35

@fran7: ilyen alapon senki nem alkalmas, mert bárkit ki lehet nyírni, ha nem tetszik a képe

cyd 2012.04.24. 14:21:10

@fran7: Ez is igaz, de akkor megállapíthatjuk, hogy a Targaryenek aranykora óta leszálló ágban van a birodalom vezetésügyileg.

@Pisti, az aragorn: Jé tényleg. Nekem csak annyi tűnt fel, hogy nem olyan félelmetes, mint a könyvben.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.04.24. 14:25:58

csaj a végén hogy lepetézett. de a faszi is :)

fran7 2012.04.24. 14:30:38

@cyd: Csodafegyverrel könnyű volt uralkodni. Anélkül nekik is nehezebben ment.

cyd 2012.04.24. 14:37:47

@fran7: Azért ha Aerys nem borul ki teljesen, Rhaegarban lett volna potenciál.

Emmett Brown 2012.04.24. 14:43:10

@cyd: komolyan Rhaegar? az a Rhaegar, akinek annyi esze nem volt, hogy ne a farka után menjen, és sikeresen véget vetett a saját dinasztiájának?

Muad\\\'Dib 2012.04.24. 14:45:09

Érdekes, hogy mennyire népszerű ez a sorozat. Engem már a kezdetektől fogva visszatartott tőle valami megérzés, de az ismerőseim unszolására, mondván, hogy biztos tetszene nekem, elkezdtem nézni az első évadot. Hát, nem sikerült befejeznem. Az érzésem röviden annyi volt, olyan a forgatókönyv, mintha egy zárt osztályi elmebeteget, meg egy közveszélyes bűnözőt bezártak volna egy szobába, hogy ugyan írjanak már egy forgatókönyvet. Aztán odaadták javítgatásra egy kisegítőben tanuló gyereknek.
Na de ízlések és pofonok, nem tetszhet mindenkinek ugyanaz...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2012.04.24. 14:47:36

Sansa azt hiszem már erősen bánja hogy mit össze nyalt és falazott őpöcsösségének az előző évadban.

kárpátia56 (törölt) 2012.04.24. 14:48:21

hali
hány részes az évad és mikor lesz vége?

kárpátia56 (törölt) 2012.04.24. 14:50:01

csak mert egyben akarom megnézni.

kárpátia56 (törölt) 2012.04.24. 14:55:31

a lostot is úgy néztem, amikor rákattantam és már kijött 4 évad, hogy a 3ast 4est 2-2 nap alatt nyomtam le. hiába, nyár volt.

kárpátia56 (törölt) 2012.04.24. 14:59:23

@cyd: köszi. amúgy meg: boldogok a lusták, mert a mennyben egyben vannak meg a sorozatok, és mi örököljük a sorozatokat, egyben.

silberstein 2012.04.24. 15:11:53

Harrenhal brutális lett...
Joff ribancverető jelente nem szerepel a könyvben, de remek összegzése a jellembeli hiányosságainak.

proligarcha · http://fityiszt.blog.hu/ 2012.04.24. 15:16:15

szerintem se találták még meg a fonalat, amit az első évadban elejtettek - valahogy széttartó ez egész és a helyszíneken is látszik kulisszavoltuk - az hogy Danyék meg egy szikla alatt vártéák ki azt a pár hetet, míg visszajött a hírnök, háát tök igénytelen megoldás volt - a könyvben találtak egy romvárost, ahol ki lehetett húzni, votl kút, almafa ha jól emléxem - itt is megoldhatták volna egész egyszerűen, és még az időt sem húzták volna vele túlságosan - a Hegy helyett jött szereplő sem az igazi, én fel se ismertem, hogy ő volna Hegy - há nemá, hogy nincs ámérikába egy hústorony pankrátor, vagy focista akira rá lehetett volna bízni a szerepet.
Sixx kurva szarul dolgozik, szinte az összes poént kihagyja, pl ahogy Tyrion megvilágította az okítás és a fenyegetés közötti különbséget.

The reaper 2012.04.24. 15:25:12

@Pisti, az aragorn: Ó nemár. Pedig őket vártam eléggé... :((((

proligarcha · http://fityiszt.blog.hu/ 2012.04.24. 15:26:47

@The reaper: ez baromság lehet, hisz két különböző irányba Osha se indulhat el

Tryptich 2012.04.24. 15:30:07

Joffrey kurvás jelenete valószínűleg azért nem volt benne a könyvben, mert nem nézőpont karakter, de attól még megtörténhetett, mint pl Renly dolgai is. Szerintem nem volt teljesen érthető Stannis és Davos viszonya, idézek ide egy szöveget, ami jobban megvilágítja ezt, plusz, nekem itt esett le, hogy milyen ember is valójában Stannis. Nyugi, nem spoileres:
"Cressen mester visszaemlékezett a napra, amikor Davost lovaggá ütötték Viharvég ostromát
követően. Lord Stannis egy kis létszámú helyőrség élén majdnem egy esztendőn át tartotta a várat Lord Tyrell és Lord Redwyne hatalmas seregeivel szemben. Még a tenger is el volt zárva
előlük, a partok mentén éjjel-nappal Redwyne gályái cirkáltak Arbor burgundivörös zászlaja
alatt. A várban már régen megették az összes lovat, a kutyák és macskák mind egy szálig
eltűntek, és a katonák már gyökerekre és patkányokra fanyalodtak. Aztán eljött egy éj, amikor
újhold volt, és fekete felhők takarták el a csillagokat. Davos, a csempész, a sötétség leple alatt
játszotta ki a Redwyne-ok kordonját és a Hajózúzó Öböl sziklazátonyait. Kicsiny, fekete hajóját
fekete vitorlák és fekete evezők hajtották, raktere pedig zsúfolásig volt tömve hagymával és
sózott hallal. Nem volt ugyan sok, de ahhoz elegendőnek bizonyult, hogy életben tartsa a
védőket, míg Eddard Stark el nem érte Viharvéget, és fel nem mentette őket az ostrom alól.
Lord Stannis elsőrangú harag-foki földekkel, egy kis erődítménnyel és lovagi címmel
jutalmazta meg Davost, ugyanakkor elrendelte, hogy bal keze minden ujjáról vágjanak le egy
ujjpercet büntetésül a csempészéssel töltött évek miatt. Davos elfogadta az ítéletet, de azzal a
kikötéssel, hogy maga Stannis kése hajtsa azt végre, mivel alantasabb kezektől nem volt hajlandó
elfogadni a büntetést. A lord húsvágó bárdot használt, hogy gyorsabb és tisztább munkát
végezhessen."

@Emmett Brown: Valóban, Tywin volt már segítő, és Ő volt az egyetlen az utóbbi időben, aki túl is élte. Egyébként én nem tartanék annyira alkalmas királynak valakit, aki ilyen embereket tart pórázon mint a Hegy... ezek igazi szörnyetegek, Tywin meg egy középkori keresztapa.

"A háttérben egy szerencsétlen kiskatona ordít, mert éppen le akarják vágni a lábát bokából... Robb nem elgondolkodik, hanem a merevedését takargatja."
Hát a körülményekre tekintettel jó kanos lehet.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.04.24. 15:32:42

@proligarcha: köszönöm az építő kritikát, legközelebb leírom a szövegkönyvet, úgy jobb lesz? kurva szar ötleteid vannak.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.24. 15:33:26

Ha én írtam volna ezt a cikket:
Hogy is volt azzal a csatával a film elején? Már megint elsötétül a kép a csata előtt amikor végre visszatérünk a háborús helyszínre, de most a készítők még csak azzal sem törődtek, hogy megmagyarázzák nekünk, miért nem láthatjuk azt a véres csatát, aminek csak a kimenetelét ismerhetjük. Ugyanis az első évadban az Ördögfiókát kólintották fejbe a saját emberei véletlenül, minek utána átalussza a csatát. Most meg egyszerűen lekeverik az eseményeket a jelenet közepén (legalábbis ez az érzés jön át.
Ne mondja azt senki, hogy nem lett volna rá keret. A csata utáni jelenetben láthatunk több tucat felöltözött, sminkelt, fegyveres statisztát. Még a nagyon alacsony költségvetésű Sam Neil-es Merlin című filmben is láthatunk harcot, amint a CGI-vel megsokszorozott emberek egymásnak rohannak, majd vágás a tucatnyi kaszkadőrre miként vagdossák egymást.
A Trónok Harcában minden megvan egy egyszerű csatajelenethez, de nem illesztik be.
Helyette csöcsökkel támadnak, azt hiszik ez majd kárpótol minket a fantasy-fantasy nélküliségéért. Észrevette valaki milyen bátran mutatnak melleket és puncit, de ha csatajelenetről van szó azonnal elveszi képet a vágó?
Mert ahogy a Gyűrűk Urához hasonlítgatják R.R. Martin könyvét, úgy nagyon sokat beszéltek és keveset cselekedtek ebben a részben.
És még valami! teljesen meglepődtem, hogy az előző részekben finoman felépített karaktereket hogy ábrázolják karikatúraszerűen: Vágás Joffrey királyra, amint megvereti, alázza a csaját, majd még a szobájában is Addam Familiy-t játszik, ugyan már, ez a szintű erőszakosság csak a karakterépítés rovására megy.
Ahogyan inkább az ördögfióka újabb zsarolásával törődnek, ahelyett, hogy érdemben foglalkoznának a Falon túli eseményekkel, vagy mással.
Úgy éreztem az egész rész egy töltelék volt, mert az elmaradt csatajelenet perceit próbálták kitölteni körülményes beszélgetésekkel és meztelenkedéssel.
Amúgy szerintem a női színésznők fele pornós, vagy pornós volt. Mint az Ördögfióka barátnőjét alakító, egyébként remek színésznő Sibel Kekilli is pornós volt, aki a Fallal szemben filmben mutatkozott be anno.

morbiczer 2012.04.24. 15:37:29

@Emmett Brown: Nincsenek ebben az evadban, de lehetett par elejtett utalast olvasni, miszerint a harmadikban felbukkanhatnak esetleg.

Az biztos, hogy Osha nem helyettesitheti oket vegig.

Gandalf Garaboncias 2012.04.24. 15:42:28

@proligarcha:
@morbiczer:

Nos... egen, de ez már spoiler, és itt nem beszélhető ki!

proligarcha · http://fityiszt.blog.hu/ 2012.04.24. 15:43:58

@sixx: hehe - biztos sok a dolgod, megértem én, de higgadj le, egy kritikust is érhet kritika yeah

ghostdog75 2012.04.24. 15:45:41

@Felagund:
Robb hosszútávú gondolkodásra való képtelensége meg gyönyörűen lejött a szanitéccsajjal való rövid beszélgetéséből.

az nem csak egy "szimpla" szanitéccsaj volt,de hamarosan úgyis kiderül majd ha a bemutatkozásából most nem esett le. kacsintós szmájli.

fran7 2012.04.24. 15:47:21

@Tryptich: Mondok neked egy csúnyát, Toldi Miklóst se csupán rosszindulatból nem vitte fel a királyi udvarba a bátyja. De azért, mikor odakerült szükség volt rá. Az ilyen Hegy típusú emberek már csak ilyenek. Jobb ha veled vannak, mint ellened. Mondjuk hosszan az udvarban se szabad tartani őket. Ehhez kell az érzék.
@(त्वष्टृ): Nem mondom, hogy nem hiányoznak a csatajelenetek, de a könyvsorozatban sincs leírva egyik kimenetele se, csupán az eredménye. Kb. mint az NB3-as meccsek a sportban, annyira vannak részletezve. Annyira nem fontosak. Game és nem Fight, Battle a könyv címe. Nem véletlenül.

Nevem Earl 2012.04.24. 15:50:44

Jó volt ez, de szerintem a Testvériségről szóló részt a könyv nélkül nemigen lehetett érteni. Ködös emlékeim szerint ez a szervezet valami renegát lovag (azt már nem t'om, melyik házból) köré szerveződött buli, lángoló kardú pappal meg minden, nem? Pontosítsatok nyugodtan, de képernyőn át kissé homályos volt.

Az is mókás volt, ahogy Tyrion megvilágította a különbséget fenyítés és fenyítés között. :)

Eruka 2012.04.24. 15:51:22

@Emmett Brown: arról nem beszélve, hogy más-más funkciójuk van a könyvben, a későbbiekben....

Eruka 2012.04.24. 16:03:07

@Nevem Earl: Beric Dondarrion "csapatára" gondolsz? a lángoló pallosú pap pedig myri Thoros

Nevem Earl 2012.04.24. 16:04:53

@Eruka: Ahha, tényleg. Felbukkantak az emlékek a tudatalattimból. :) Na, nem ők a Testvériség? Sixx, ha spoilernek veszed, töröld bátran, bár szerintem nem az.

IdomitottFoka 2012.04.24. 16:07:27

@fran7: A könyv címe Kardok vihara, úgyhogy nyugodtan betehetnek némi csatajelenetet. És van benne csataleírás is, ha nem is pont a film elején lévő.

fran7 2012.04.24. 16:11:16

@IdomitottFoka: Arra akartam utalni, hogy a sztori inkább játszmákról szól, mint csatákról. Gondolom ez megállja a helyét.

proligarcha · http://fityiszt.blog.hu/ 2012.04.24. 16:12:01

@IdomitottFoka: pontosabban királyok csatája, a kardok vihara a következő éjvad lesz

silberstein 2012.04.24. 16:16:52

@Nevem Earl: De, ők.

A sokak által hiányolt csata a könyveben sem volt részletezve. Ha jól emlékszem, Robb egyik csatájára sem vesztegetett sok szót Martin. Megvolt, megnyerték, jöhet a következő.

bdsm 2012.04.24. 16:21:25

Ismet egy k gyenge resz egy amugy is gyenge sorozatbol. Ha akciofilmet akaork nezni akkor azt keresek, ha pornot akkor azt de ez igy ebben a formaban k draga tinifilm...

Llew 2012.04.24. 16:21:35

@(त्वष्टृ): Egy jó csatát összehozni nem két fillér, és ígértek az évadra nagy csatát, szóval kitartás. Ebben a részben semmi funkciója nem lett volnaés ha még tűnt volna fel, nem a harcokon van történet hangsúlya.
Az viszont igaz, hogy a Joffrey vs kurvák jelenet is kihagyható lett volna, a pöcsfej degenreáltságára éppen elég volt a tróntermi rész.

"Ahogyan inkább az ördögfióka újabb zsarolásával törődnek, ahelyett, hogy érdemben foglalkoznának a Falon túli eseményekkel, vagy mással."
Az is feltűnt talán, hogy elég sok szál van és nem mindig jut mindre idő. Előzőben nem volt Dany, most nem volt Pyké és a Fal. Jobb ez így, mintha mndenhonnan lenne két perc részenként. Viszont az események sűrűje Királyvárban és Tyrion körül zajlik, nyilván azt nem fogják kihagyni.

Llew 2012.04.24. 16:22:59

@bdsm: annyira gyenge, hogy te még mindig nézed a második évad közepén is :D

cyd 2012.04.24. 16:25:34

@Llew: Ugyan hagyd. bdsm érted, nomen est omen

Cassus73 2012.04.24. 16:32:07

Ekkora szart már rég láttam. /már ha nézném/.

Homeoffice 2012.04.24. 16:33:52

Joffrey egyáltalán volt nővel?
Mert nagyon nem úgy nézett ki....

Alikam 2012.04.24. 16:36:25

Igénytelen sorozat.

Nevem Earl 2012.04.24. 16:52:44

@silberstein: Na, akkor joggal fikázhatok, tényleg nem volt egyértelmű. :)

Emmett Brown 2012.04.24. 16:57:33

@silberstein: a legtöbb csata offscreen volt a könyvekben is, ha jól emlékszem összesen talán két csata volt szövegesen is "ábrázolva".

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.04.24. 17:16:03

@Alikam: Mondanál néhány igényeset, ha ez igénytelen?

Drogon 2012.04.24. 17:45:59

@Pitypalatty úrfi: Spartacus rajongó, az hárdkórabb!

mojoking77 2012.04.24. 17:59:54

Ahogy nezem, eleg megoszto a sorozat. Ez igy helyes. Megvettem a full elso evadot, majd ha lesz egy szabad napom, akkor egyben megnezem az egeszet, addig meg jot mosolygok itt azokon, akik elvbol nem olvassak a konyvet, es utana nyavajognak, hogy nem vilagos ez, az amaz, vagy szimplan fikaznak, mert mar az elso evad felenel reg elvesztek a reszletekben...

Vogel Zs 2012.04.24. 18:14:20

@Felagund: "Robb hosszútávú gondolkodásra való képtelensége meg gyönyörűen lejött a szanitéccsajjal való rövid beszélgetéséből."
Azert arrol ne feledkezzunk el, hogy Robb a konyvben kb 14-15 eves, es mar legalabb 4 csatat megnyert a Lanisterek ellen. A Zugo mellettit pedig olyan brilliansan csinalta, hogy le a kalappal elotte. Sajnos csak a konyvben van leirva reszeletesen, hogy hogyan tortent.
Csak a filmben nez ki 20 evesnek a "gyerek" Sztm azzal a parbeszeddel amit a szanitec csajjal folytatott csak azt akartak megmutatni, hogy igazabol csak az apjat akarja megbosszulni, nem tervez hosszutavra...

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.24. 18:24:13

@fran7:
A Gyűrűk Ura pedig gyűrű, és úr, minden egyes könyvben talán van egy hatalmas és fontos csata, és bizony jó is volt nézni őket, amikor filmre vitték azt a mesét. Nem azt mondom, hogy ha fantasy, akkor vért akarok látni, de mivel a Trónok Harca egy erőszakos történet, úgy igazán nagyobb csatákat is kerekíthettek volna, pl. amikor elfogják Sean Beant, lehetett volna egy igazi ütközet egy téren, nem egy gyors lefolyású mozgásszínház. Emlékezz Jackie Chan-re, vagy Tony Yaa verekedős filmjeire, ott is sok embert mozgatnak meg, kihasználják a környezetet és a kaszkadőrök képességeit.

@Llew: Egy csata leforgatása akkor kerül sokba, ha nem kreatív a rendező, illetve csakis a látványra épülő mozifilmet készít, mint volt a Gyűtűk Ura 2. 3. része! Nem véletlenül említettem meg a Merlint. De hozhatnám példaként az Aranyrózsa barlangját, a kezdő képsorok:
www.youtube.com/watch?v=YBSxsu3tnQw

Vagy említhetném Rodriguez, El Mariachi filmjét, ami abszolút alacsony költségvetésű, mégis tele van akcióval, mutatványokkal. Maga Rodriguez mondta, hogy arra kell törekedni, hogy minél kreatívabb megoldásokat kell kitalálni, hogy alacsonyan tarthassuk a költségeket.
Nem kell több órás CGI-effekt, nem kell több ezer kaszkadőr! Nem kell túl sok ló! A lovak bérelése nagyon sokba kerül, ezért is ütögetnek a Monty Python Gyalog Galoppjában kókuszdiókat. Azért nincs olyan sok lovag Mel Gibson Rettenthetetlen filmjében.
Húsz emberrel már lehet epikus csatajelenetet is forgatni TV-re, egyszerűen tízszer kell felvenni, ahogy lerohannak egy domboldalról, majd számítógépes grafikával összevágni a layereket. Ezt még otthon is meg tudnám csinálni.
Sok trükk van még, nem ezeket akarom részletezni.
Tehát ami kell az atmoszférateremtés, a szereplők ügyes tologatása a set-ben, jó fotózás, speciális zene, és ügyes kaszkadőrök.

Igenis szükséges egy erőszakról és a trónért folytatott harcról szóló filmben verekedést, harcot, csatát mutatni időről-időre.
Milyen lett volna a Conan a Barbár, ha csak beszélgettek volna?

Amúgy valóban sok szálon fut a történet, eddig nekem bejött a 2. évad, de amint írtam, azzal, hogy csatával indítottak, de mégsem, a sok duma csak azt az érzetet erősíti a nézőben, hogy a beszélgetés csak töltelékként került bele. Nem ezt a részt fogják emlegetni a nézők a jövőben. erre emlékezz! A te emlékezetedben is inkább megmaradt az a csata, amit a törpéért folytatott abban a szikla tetején lévő várban az az ember, mikor ledobta a nyíláson azt a lovagot.

Prophet 2012.04.24. 18:24:56

Nincs túl sok kurva a fővárosban... ha Joffrey gyengédebb valamivel, lyuktestvérek lennének már Pycelle-mesterrel (és még ki tudja kivel).

fran7 2012.04.24. 18:33:50

@Vogel Zs: Robb céljának ez reális. Elmegy megbosszulja az apját, s lesz a király, akié jogosan a Vastrón. Ő meg el lesz Winterfellben, asszonykájával és a családjával. Figyel a Falra. Ennyiből reális a gondolkozása. Apja is így csinálta. De ez a mire levelek lehullanak hazajönnek a katonáink - nem szokott bejönni.
@(त्वष्टृ): Ebben a könyvben egy csatát ír le tán részletesebben Martin, de azt is egy itt le nem írható okból.

Hunor Levente 2012.04.24. 18:38:20

@Muad\\\'Dib: Unalmas, erőltetett, hatásvádász sorozat. Engem csak az érdekelne, hogy mikor jön el a tél, amit örökké emlegetnek, hanyadik epizódban vagy évadban.

Tájfájter 2012.04.24. 18:43:07

Tényleg kezd kicsit szétesős lenni a sorozat a sok helyszín és szál miatt, de még így is durván tömörítenek, főleg a Harrenhal-Arya és a Dany vonalon. Így az a Testvériség és falu beli arany utáni kínzás-vallatás eléggé értelmetlenre sikerült és csak a könyvet olvasva van értelme.

A Stannis-Renly vonalon is nagyvonalúan kihagytak részeket, hogy és kicsit fura, hogy miért is kell bemenni a barlangokba Davosnak (és megszülni az árnyékot), amikor az emlékeim szerint egy másik helyszínhez köthető esemény volt.

Llew 2012.04.24. 19:10:23

@(त्वष्टृ): ezek a megoldások biztos nem jutottak eszébe a készítőknek és csak azért oldották meg így ahogy láttuk, hogy felbasszák a nézőket

Drogon 2012.04.24. 20:32:02

@Tryptich: Muhaha, kva jók a kommentek, mindig tudtam, hogy máshol is vannak spoilerérzékeny ergyák, nemcsak itthon : )

exilis 2012.04.24. 20:34:19

Én olvastam a könyveket, és az első sorozat is nagyon bejött, de a másodikat mintha nem is ugyanazok készítették volna. Széteső, még könyvismerettel is nehezen követhető részek, és a nagyobb büdzsét sem látom sehol. Nagy kár érte :(

BlueDog 2012.04.24. 20:40:10

Gondolom ebből a sorozatból nem nehéz de nagyon jó képeket válogatott sixx a hogyvolthoz.
Az az érzésem a könyvek ismerete nélkül, tényleg nagyon szétesne a történet, ráadásul felesleges jelenetekkel is súlyosbítják (Joff és a kurvák). A vörös kurva egyébként is végtelenül idegesít, gyakorlatilag nem volt olyan jelenete amivel halad volna a történet, teljesen felesleges karakter, csöcst meg pinát más is tudna villantani.

exilis 2012.04.24. 20:45:36

@BlueDog: Mondjuk a filmesítés szempontjából a leghálásabb mindenképpen az első kötet, mert ott van egy erős fő sztory ami köré a mellékszálakat fel lehet fűzni, de itt minden helyszín egyenrangú történet, nincs is kinevezve főszereplő-szerűség, így ide oda csapongunk közöttük.

Exploiter 2012.04.24. 20:46:31

@(त्वष्टृ):

A könyvben tényleg nem voltak hangsúlyosak a csaták.
Viszont a könyvben sok minden nem volt még hangsúlyos ezen kívül, lásd a mostani részt, úgyhogy abban igazad van, h lehetett volna abba az irányba is eltérni.

Nekem valamiért úgy tűnik, hogy míg könyvben a történet volt sokkoló, itt inkább az egyes jeleneteket akarják sokkolóra készíteni... és ez tényleg elég hatásvadászra sikerül néha.
Ez valóban hiba, imho.

anna333 2012.04.24. 21:03:42

Nekem a könyv jobban tetszett, mint a sorozat. Különösen a második évaddal vagyok így.

finom_rakottkrumpli 2012.04.24. 21:09:05

@(त्वष्टृ): Hát az a csata a szikla tetején lévő várban szvsz nagyon béna volt; elfelejtették rendesen megkoreografálni.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.04.24. 21:19:51

@Tájfájter: "Tényleg kezd kicsit szétesős lenni a sorozat a sok helyszín és szál miatt, de még így is durván tömörítenek"

Nem is értem, hogy a könyvek ismerete nélkül hogy lehet ezt élvezni. Nekem tetszik, mert tudom, hogy miről van szó, és egy-egy karakter, vagy jelenet megelevenedik a könyvből, nagyon jó. De aki nem olvasta, annak hatalmas katyvasznak tűnhet az egész.

15 részes évadok kellenének, kár hogy nincs rá keret.

Daenerys 2012.04.24. 21:22:14

Nagyon ordít, hogy spóroltak a Blackwaterre, de aztán epic legyen. Bár nehéz lesz az elvárásoknak megfelelni, az ember egy Helm-szurdok szintű csatát várna, de tévében olyant...

A shadowbaby viszont kurva jól nézett ki, Davos reakciója meg priceless.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.04.24. 21:22:25

@finom_rakottkrumpli: Remélem, nem Pelennorról beszélsz, mert az mai napig az egyik legjobb csatajelenet, amit leforgattak.

Prophet 2012.04.24. 21:23:38

@finom_rakottkrumpli: A Battlestar Galacticában több évadon keresztül volt olvasható a főcímben, hogy "They have a plan". Aztán nem nagyon sikerült megválaszolni, mi az, készítettek hát gyorsan egy filmet "The Plan" címen, miután véget ért a sorozat.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.24. 21:30:48

@fran7: @Llew: @Exploiter:

Úgy érzem meg kellett volna említenem, hogy szigorúan filmes-nézőpontból szükséges a harc-csata véres küzdelem bemutatása. Nélküle ha csak beszélnek a háborúról a karakterek egy filmben, a nézőkben ez olyan érzést kelt, hogy kimaradnak valamiből. Az intrikának a Keresztapa trilógiában is nagy szerepe volt, láthattunk is nagy lövöldözéseket, leszámolásokat dramaturgiailag és a narratíva szempontjából a legcélszerűbb helyeken.

@finom_rakottkrumpli:

Nekem sem tetszett az a verekedés, apropó, a magyar kaszkadőrök koreografálták meg.
Sajnos a sorozat készítőinek a képességei igen behatároltak. Többnyire úgy zajlik az akciók felvétele, hogy teljesen a kaszkadőröknek kell kitalálniuk valamilyen koreográfiát, amit felvesz a stáb, majd megvágják a rendezőék. Nem a teljes stábbal van a gond, hanem annak kreatív részlegével.
Az a gond, hogy nemcsak az akcióhoz nem értő, de nem is igen jó rendezők és írók adaptálják a könyvet. Már előző sorozatuk, a Róma is sok jóval kecsegtetett, de nagyot csalódtam én, aki olyannyira benne van az ókortörténetben és filmezésben. Ott is célszerűtlen és történelmileg helytelen meztelenkedéssel és dagályos beszélgetésekkel kompenzálták az forgatókönyvírói ügyesség és kreativitás teljes hiányát.
De ez kell a nézőknek, hogy azt higgyék valami eredetit látnak az előfizetésükért.
Azért még nem mondtam le a Trónok Harcáról, de előre fogom a fejemet, ha látom, hogy az adott rész forgatókönyvét Vanessa Taylor (egy sokadrangú forgatókönyvíró) jegyzi.
Kár, hogy az okkal legolcsóbb forgatókönyvírókat foglalkoztatják.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.24. 21:31:45

"Kár, hogy az okkal legolcsóbb forgatókönyvírókat foglalkoztatják. "
Teszem hozzá: A kitűnők mellett természetesen!

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.24. 21:32:31

@(त्वष्टृ): Mármint kitűnik a könyv eredeti írója! Nem azért mert kitűnő, hanem mert kitűnik... hajaj.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.24. 21:39:45

@Prophet: "A Battlestar Galacticában több évadon keresztül volt olvasható a főcímben, hogy "They have a plan"."

Ez a szöveg a stúdió ötlete volt. Van is egy sztori, miszerint amikor az egyik executive producer telefonon konzultált a stúdióval, akkor mondták neki, hogy jó-jó a kezdés, de jobb lenne ezzel a mondattal, amire a producer válasza az volt:
"But there is no fucking plan!"

Mégis így futott le, és tényleg mindenki a cylonok tervéről beszélt...

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.04.24. 21:48:15

Bazmeg mennyire bevonzza a geekeket ez a sorozat, bámulatos. Ti tényleg azon vitáztok, hogy ki alkalmasabb királynak a fiktív szereplők ki nem bontott jelleme alapján?

Omfg.

Meg a másik kisgyerek, aki csatajeleneteket akar látni, uramatyám.

Szerintem a kevesebb több lenne egyébként, nagyon kellett fókuszálnom, hogy értsem, hogy mi történik. Picit úgy érzem, hogy szétesett a cselekmény.

Hiteltelen részek is vannak: a szőke gádzsit minden jobbérzésű vezető azonnal megerőszakolta és megölte volna kétes sorrendben. Erre beengedik.

Nemtom, nemtetszik. Ha a könyv is ennyire túlkombinált, akkor inkább végignézem mégegyszer a szomszédokat.

Nem értem, miért kell a Dallast más más díszletekkel leforgatni időről időre. Pedig tök ígéretes. Ennek az évadnak még adok esélyt, aztán ha marad a feeling, akkor részemről hanyagolós.

finom_rakottkrumpli 2012.04.24. 21:54:19

@(त्वष्टृ): Nekem tetszett ez a rész, ahogy a Róma első évada is. A pénzhiány ellen nem igazán van orvosság.

Drogon 2012.04.24. 22:08:36

@vau: Ezt a hozzászólást egy kisgyerek írhatta, aki felnőttnek képzeli magát.

Drogon 2012.04.24. 22:12:01

Én a kínzás/erőszak
jeleneteket sokallom egyedül a filmben (olvasva, ha akarom elképzelem, ha a akarom nem), a csöcs, pina, szex az élet része ma is, nem mond újat.

Jellemző, hogy azok piszkálódnak, akiknek fingjuk sincs, mi ez az egész.
Olvassatok emberek.

Panther Bagheera 2012.04.24. 22:42:46

Nekem nagyon tetszett a könyv, és nagyon tetszik a sorozat is. Teljes mértékben nem lehet átvinni egy ilyen monumentális regényt a filmvászonra. Először az első könyvet egy egész estés filmmé akarták sűríteni, csak 1-2 karakterre fókuszálva. Na, akkor valóban szétesett volna a cselekmény. Szerintem ahhoz képest, hogy mennyi szálon fut a történet, a sorozat ezt a helyén kezeli, és jól vannak dramaturgiailag is megoldva a dolgok. Nyilván vannak benne filmes klisék, hatásvadász dolgok, de ez egy film, kellenek bele ilyenek, mert a feladatát tökéletesen teljesíti: beszippant, magával ragad. Nekem a meztelenkedéssel sincs bajom, mert így a hiteles: merik ábrázolni a valóságot, mert ez a valóság a középkori keretet adó társadalom szemszögéből, ahol semmi sem fekete és fehér, illetve az erkölcs, a lovagi eszmények csak eszmények: árulás, emberi gyarlóság, és a nők sem viselnek szilikont. A maga világában, kultúrájában teljesen életszagú. Ebben a világban nincs természetfeletti, pont ezért lett annyira döbbenetes és sokkoló mind a filmben, mind a könyvben Melisandre szülése. Nagyon el lett találva.

nem várt fordulat 2012.04.24. 22:46:15

szerintem úgy jó ahogy van, és a könyv olvasása nélkül is tudom értelmezni az egészet.

imádtam a gyűrűk urában a csatajeleneteket, (mondjuk sok mindenbe bele lehetne kötni ott is), de ez a film nem erről szól. számomra legalább is.

ez egy az egyben intrika. és igen, lehetett volna úgy is, hogy gyorsan csatajelenet, elhúzódó hosszú ostrom, de lehet úgy is, hogy átgondolom én azt, mi van azokkal a nyitott kapukkal, hol ebben a csapda, kinek az érdeke ez, mit vár érte cserébe, stb...

a kínzások, meztelenkedés, egyebek meg inkább korhűen akarják ábrázolni a dolgokat.

a kis szőke pina meg azért nem olyan, hogy lekeverek neki kettőt, oszt csók, azért ne feledjük, ő a mother of dragons. 3 sárkány meg felér azért egy hadsereggel.

engem tökéletesen kielégít a sorozat, azt az egyet bánom, hogy menet közben ismertem meg, és ezért most minden héten lehet szenvedni, hogy mikor jön a következő rész.

nekem ami hiányzik, és az nem ebből a sorozatból, hogy miért nem csinálnak pl. filmtrilógiát a dragon lance -ből, vagy bármely ad&d világból, a világ adott szörnyeivel a compendiumokból, a világ hőseivel. nem hiszem, hogy nehezebb lenne, mint ez. [nekem azt mondta egy span, hogy a TSR irreálisan sokat követel] annyi pénzt költöttem priest handbookra, meg psionic handbookra, compendiumokra, meg kockákra, egy kis részüket szívesen viszontlátnám film formájában.

Felagund 2012.04.24. 22:46:50

@(त्वष्टृ): A Gyűrűk Ura (mai árfolyamon) 300 millió dollárból gazdálkodott, a Trónok harca az optimistább becslések szerint is max 60-80 millióból, a végleges bemutatandó filmmennyiség meg kb ugyanannyi (10 óra), ebből nem lehet csodát tenni.
Lehet trükközni ilyen izékkel, amit írsz, csak abból az lesz, mint ami a Sándor Mátyásban, vagy hol volt, hogy egy harcjelenetben volt egy török statiszta, akit vagy ötször lőttek le és már harmadszorra is vicces volt...

Tempus-Anh 2012.04.24. 22:50:36

A film a könyvtől sok pontban eltér és már eléggé látszik, hogy a rendezők melyik végükön akarják megfogni a
nézőket és az nem a fejvégük...

2012.04.24. 22:50:58

Ez a rész már több volt a soknál.

Teljesen érdektelen jeleneteket nagyít fel, fogalmunk sincs, mi történik, miért nem masírozik Renly Királyvár ellen rögtön? Mi a helyzet Dorne-nal? Papíron Robb mögé kéne állnia a Folyóvidéknek és az Arrynoknak is.

Alapból, Robb miért háborúzik még? A húgait ki is cserélhetné, Jakabot meg visszaküldhetné elvágott térdszalaggal.

Deny és az egész essosi szál nevetséges, komolyan.

Dzsoffri egy broki. Két ilyen nővel csak a verés jut eszébe... ez minden értelemben véve gáz.

Aztán amin még jobban ki vagyok akadva, hogy a tíz szálat követő történet gyakorlatilag áll, a háború értelmetlenül folyik, a harcmezőn 2 csapat kéne legyen: 1. Lannister 2. Baratheon, a többiek teljesen jelentéktelenek, igazi motiváció nélkül harcolnak.

Nagyon be lett lengetve a Tél meg az Essosi Támadás, de egyelőre semmi sem alakul. Kezd unalmas lenni, könyvben jobb volt.

dr. pretender 2012.04.24. 22:51:48

@we: a második vagy harmadik részben egyáltalán nem volt hülye nézés a sivatagban, szóval ez nem jött be :)
nekem tetszik, tényleg elég más, mint az első évad, de fasza.

2012.04.24. 22:52:04

@Tempus-Anh: :) Geehrter Freund, egészen elképesztő, hogy találkozunk itt is :D

Mateahos 2012.04.24. 22:53:59

@vau: hm..hm..miért kéne geeknek lenni ehhez a sorozathoz?Szerintem rohadt jó sorozat, pedig én sosem tartottam magam geeknek.(aki annak tarja magát az nem is az:))
"Szerintem a kevesebb több lenne egyébként, nagyon kellett fókuszálnom, hogy értsem, hogy mi történik"
A készítők eddig, úgy gondolom tökéletesen megoldották az érthetőséget,hogy ennyi időbe, ennyi mindent profin elmeséljenek.

Tempus-Anh 2012.04.24. 22:55:50

@Fyall:
Guten Abend Herr Doktor...

Tempus-Anh 2012.04.24. 22:56:52

@Fyall:
A szülés fejtartásos vagy fartartásos volt?
Szerintem előrecsapódtak a karjai az árnyékkölyöknek:D

nem várt fordulat 2012.04.24. 22:59:30

@Fyall: "Alapból, Robb miért háborúzik még? A húgait ki is cserélhetné"

te nézed amúgy a sorozatot?
vajon miért nem hozzá küldte az imp Lord Beilish-t, hanem az anyjához?

úgy nehéz szeretni valamit, ha nem érted.

Bikli néni 2012.04.24. 23:00:24

A könyvben mintha kicsit jobban ki lett volna hegyezve az Arya-vonulat, Joffrey-ról a perverz beteg jelenetek nélkül is tudható, hogy egy barom, a zárójelenetnek pedig nem itt kellett volna következnie, hanem egy másik szituációban...
Nem rossz sorozat amúgy, csak a - számomra - túl brutális jelenetek helyett kicsit jobban kibonthatták volna a könyv történéseit.
(Kisujj Renly-nél? Nekem ez totál nem rémlik a könyvből...)

Almeron 2012.04.24. 23:23:38

A könyvben Arya és Lord Tywinn soha nem találkoztak. Kiváncsi vagyok, hogy a következő rész(ek)ben mi sül ki ebből.

Továbbá Lady Margaery nem volt ennyire hangsúlyos. Szerintem a forgatókönyvírók 2 szereplőt gyúrtak egybe, mert már így is sok a szereplő.

A zárójelenet valóban máskor következett be, de szerintem ezt is összevonták, ami szerintem jó ötlet volt.

Felagund 2012.04.24. 23:25:51

Azért én kicsit sajnálom, hogy ser Cortnay Penrose kimaradt, kevesen tudtak ilyen keményen beszólni Stannisnek...

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.04.24. 23:26:32

@Fyall: egyetértek

@Mateahos: nem értek egyet

@Drogon: Egy sorozatról beszélgetünk. Olyan, mint ha azt mondanád, hogy a Kubrick féle ragyogásnál ha nem érted a labirintust, el kéne olvasnod a könyvet a sövényállatokról. Irreleváns. Haggyá' és menj kockázni.

El kéne dönteni, hogy illusztrációt készítenek egy könyvhöz, vagy egy sorozatot.

Almeron 2012.04.24. 23:33:08

Daenerys jelenetei pedig lógnak a levegőben (ahogy a könyvben is), és kifejezetten zavaró a fő történeti vonalhoz már semmilyen szinten nem kapcsolódó jelenetek. Tudom, a könyvben is ez volt, de ha átlapoztam a jeleneteit semmiről sem maradtam le.

Exploiter 2012.04.24. 23:33:59

@Fyall:

Ez amúgy tényleg így van és leginkább azért gáz, mert a cselekmény zajlik a háttérben. Ki van centizve minden perc, hogy beleférjen minden szál, erre értelmetlen dolgokkal megy az idő.

Azért az első sorozatban jól sikerült feldolgozni a szálakat, még bizakodok.

Exploiter 2012.04.24. 23:36:27

@Almeron:
Ez is igaz, ahhoz képest, hogy milyen jól fel volt építve az első könyvben a karakter, az ötödikben már a tököm tele volt vele, hogy még mindig...
mindegy, spoiler free hetet tartok.

Almeron 2012.04.24. 23:41:06

@Exploiter:
Bizony. Az első évadban (és könyvben) Danerys és Királyvár összefüggött, de ennek egy "időre" vége.

De pl. most a 4. részben a fal hiánya sem tűnt fel annyira kiesik a fő szálból. Viszont Daneryssel ellentétben azért a Fal és a fő cselekmény néha összeér. Sőt!

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.25. 00:04:24

@finom_rakottkrumpli: Nem a pénz csinál filmet, hanem a kreativitás a tehetség és a szakértelem. A pénz nélkülözhetetlen, de nem egy teli aktatáska ül a vágószobában a monitor előtt...

@Felagund:

Ezek nem szimplán trükközések amikről írtam, hanem szakmai fogások. Ha elolvastad a fentebbi kommentemet, ott már utaltam rá:
A mozifilm és a tévésorozat két különböző mediális csatornán fut.
Alapjában viszont mind a kettő mozgókép, hang, film.
Más a büdzsé, a piac, a vetítési idő, elkészítési idő, és még egy csomó minden. De akár alacsony, akár nagy költségvetéssel számol egy tévéfilm vagy mozifilm, akkor is van arra lehetőség, hogy kellő szakértelemmel és ízléssel olyan érzést keltsenek a készítők a nézőben, amilyet csak akarnak. Az alap, hogy egy igazi szakember nem csinál nevetséges munkát.
Láttad a Monty Python Holy Grail filmjét? Az olyan nulla pénzel készült, mégis zseniális munka, érdemes a werkfilmjét is megnézni, hogy tudták összekalapálni!

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.25. 00:06:32

Nehogy kiforgassátok a szavaimat a Gyalog Galoppról írottak alapján!

Drogon 2012.04.25. 00:10:03

@vau: Ráadásul hisztis kisgyerek...
Ha nem tetszik, vagy nem érted, ne nézd. De, ha jól esik azon toporzékolni, hogy nem a te szádíze szerint készítették el a csokitortát, és még a receptet sem olvastad el, akkor hajrá, ne kíméld a billenyűzetet.

Felagund 2012.04.25. 00:17:37

@(त्वष्टृ):

"De akár alacsony, akár nagy költségvetéssel számol egy tévéfilm vagy mozifilm, akkor is van arra lehetőség, hogy kellő szakértelemmel és ízléssel olyan érzést keltsenek a készítők a nézőben, amilyet csak akarnak. "

Na azért ezt így tételmondatként megcáfolnám.
Tehát te azt állítod, hogy tizedakkora büdzsével is le tudsz gyártani egy filmet, ami pontosan azt a hatást kelti mint a GyU? Aligha...

A televíziózás és a film közötti szakadék meg egyre inkább kezd elmosódni (közhely), azok a fogások, amiket még pár éve bevett az ember gyomra sorozatban, az ma már vállalhatatlan. A pénz ellenben nem lesz több, mert egy kábelcsatornán egyszerűen ennyiből tud rentábilis lenni egy tízrészes sorozat.
Ebben a kutyaszorítóban kell dolgoznia a készítőknek, én őszintén szólva nem irigylem őket...

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.04.25. 00:57:14

@Drogon: dehonesztálj csak, attól biztos igazad lesz.

zizi77 2012.04.25. 08:01:57

Szerintem a csatajelenet nem hiányzott annyira, mert a cselekmény szempontjából ennek kibontakozása nem volt fontos, viszont a Joffos részt értem miért rakták bele. Itt inkább arról van szó, hogy a könyvet nem olvasók is érzékeljék, hogyan borul el egyre inkább a kölyök agya, és hogyan hatalmasodik el rajta az őrület. Ennek a jövője ismeretében elég fontos szerepe van.
Aki szerint itt már túl sok a szál, nem tudom mit fog szólni a harmadik évadhoz.....

Gandalf Garaboncias 2012.04.25. 09:49:15

Igazából nem a csatajelenetek hiányoznak, hanem a tömegjelenetek, amiket pl. a Borgiákban meg is kaptunk. Itt túl kevés a statiszta a háttérben. Legalább is egyelőre, aztán lehet, hogy később jobb lesz a helyzet.

Felagund 2012.04.25. 10:16:31

@Pisti, az aragorn: Felteszem a magyar statiszta klasszisokkal olcsóbb, mint az ír...

nem várt fordulat 2012.04.25. 11:42:32

kicsit OFF, de:

akik nézik a comedy centralt évek óta, láthatják mivel tolják tele:

ott van pl. a dokik, ami szerintem vicces, akár csak a nevem earl, stb.

ehhez képest az "űrbalekok", de leginkább az "én hősőm", vagy a louie, hát szánalom a köbön. nem hiszem, hogy nagyságrendekkel kevesebb pénz kellett volna hozzá, de gyakorlatilag két kezemen meg tudom számolni, hány szereplő van. még a nevetéseket is szarul keverik.

ne felejtsük el, hogy ez egy tv sorozat, ahhoz képest ez a sorozat egy igazán nagy hiánypótló a fantasy fanoknak, még akkor is, ha ez inkább az intrika vonalat hozza, nem a hatalmas csatajeleneteket.

egy harry potter sorozatba pl. bele se néznék :)

zizi77 2012.04.25. 12:29:26

Ne fikázd az Űrbalekokat, a 6 éves lányom kedvence!!! Egyébként lehet, hogy már azért tűnik színvonaltalannak, mert a 90-es években készült, de az akkori elvárásoknak bőven megfelelt.

A püspök inasa 2012.04.25. 13:32:36

Háát igen. Nehéz megmondani mi az igazság, hiszen valószínű annál a pont, aki azt mondta, hogy az első könyv sokkal könnyebben volt megfilmesíthető, jobban követhetőek voltak a motivációk, a szereplők, abban jóval inkább volt főhős (Eddard Stark), és kevésbé estek szét a kapcsolódási pontok. Valóban, még Dany is több szállal kötődött Westeroshoz.
Szóval a Királyok csatája igen nahét dió filmes szempontból, és ez sajnos meg is látszik. Nagyjából mindenki, akivel beszéltem azt mondja, hogy hja, nem rossz ez végülis, de már korántsem hat a reveláció olyan erejével mint az első évad, amikor tényleg mindenki a körmét rágva várta vajon milyen fodulatokat hoz a következő epizód.

Amennyire szerteágazó - filmes szempontból már-már széteső - a sztori, annál inkább nem nagyon értem miért húzzák mégis (szerintem) feleslegesen az időt egyes teljesen nélkülözhető jelenetekkel, amelyek helyett tényleg úgy fel lehetne inkább pörgetni az eseményeket, mint az első részben.

Pl.: Nyugodt szívvel kivághattak volna most is pár snittet, Robb csevegése a szanitéc-lánnyal, Joffrey esete a kurvákkal, vagy akár Kisujj és Margery szócsatája. Olyan dolgokat akartak e jelenetekkel tovább súlykolni amik eddig is teljesen világosak, vagyis ebből a szempontból feleslegesek. Ezek helyett inkább lehetett volna pár feszültségteremtő háttérjelenet, pl. Stannis kihajózása Sárkánykőről, vagy egy pár mondatos snitt arról, hogy mi is az a Testvériség. (Jó, tudom a kihajózás - drága móka, de nem kellett volna nagytotálban mutatni a teljes flottát, elég lett volna sejtetni a vízreszállást, az legalább elhintette volna a magját, hogy végre beindultak az események, és lehetett is volna találgatni, vajon merre indulnak.)

(Az a szanitéc-lány engem eleve irritált a piszkálódásával. Nem is nagyon értem, egy ennyire alá-fölé rendeltségre épülő feudális világban hogy jön ahhoz egy ilyen lány, hogy odamondogasson a király orra alá. Robb lehet jobban jár, ha egyből átadja Roose Boltonnak...)

Felagund 2012.04.25. 13:51:23

@A püspök inasa: A készítőknek patikamérlegre kell tenni minden egyes jelenetet pontosan a hatalmas történet és a 10×55-60 perces keret miatt, ezért én személy szerint elhiszem azt, hogy a létező legjobb képességük szerint rágják meg, hogy mi mehet bele és mi nem.
Pl pont Martin nyilatkozta egy interjúban, hogy az ominózus első évadi jelenetben, amikor Robb összehívja a lobogóit és a sok holló kirepül Deresből, Martinnak volt egy olyan kérése, hogy legyen már benne 4-5 egymás után vágott rövid jelenet, mikor a különböző északi urak megkapják és elolvassák az üzenetet. Ezt a producerek kivágták, mert akármilyen hatásos is lett volna, erre a kb fél perces jelenetre majdnem egy teljes epizód költségvetését kellett volna költeni (színészek, helyszínek, stb).

Az egyetlen kivétel Ros szerepeltetése, arra én se találok reális magyarázatot (illetve igen, de az nem publikus :P)

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.25. 21:16:52

@Felagund:

Eléggé zavar, hogy kiragadsz a szavaim közül egy mondatot, majd beidézed, és aztán megcáfolod amit nem is úgy értettem. Hát nem olvastad el, amit írtam neked? Homlokegyenest más állítást tulajdonítasz nekem, és azt cáfolod meg! Ennek mi értelme?!

Én NEM azt mondtam, hogy a televízió kisebb kerettel ugyanolyan filmet tud prezentálni, mint a Gyűrűk Ura, hanem azt, hogy mind a kettő különböző mediális csatorna terméke. Így különböző igények szövődnek hozzájuk és más tulajdonságokkal rendelkeznek. De egy közös van bennük: A mozgókép gyökere. Emigyen lehet kreatívan mozifilmet készíteni, és lehet kreatívan televíziós sorozatot is.
Otthoni számítógépes programmal is lehet csatajelenetet összevágni tévére ha van egy tucat kaszkadőröd és egy vagy két forgatási napod. Érted már? Ha nem, olvasd el még egyszer a fentebb többtucatnyi példával igazolt állításaimat.

Hol mondtam azt, hogy a televíziózás és a film közötti szakadék meg egyre inkább kezd elmosódni? Honnan szeded ezt? Nem tőlem az biztos.
Én igenis irigylem a produkciós cégeket és a producereket. Van jó pár filmes barátom és ismerősöm, rendezők, producerek, filmstúdió igazgatók, ismerem ezt a világot. Hidd el nekem, ha mondom:
Még ebben a kis országban is egyes gagyi szart gyártó producerek úgy megszedik magukat pénzel, hogy konstans luxuséletet élnek.
A Trónok Harcának pedig minden adott, hogy jó műsort készítsenek, helyszínek a stáb ügyes, jók az ácsoktól a sminkeseken át kamerásokig mindenki, csak a film tervezését oldották meg fél, sőt! negyedgőzzel. Ez szakmai szemmel látszik. Míg te csak a pénzt látod, addig én az adottságait és lehetőségeit a produkciónak.

Nem szeretek idézgetni, de ezt ki kell emelnem:
" azok a fogások, amiket még pár éve bevett az ember gyomra sorozatban"
Miről beszélsz? A film, mint médium már megvan 100 éves bőven, milyen filmes fogásokról beszélsz? Manapság is a hasukat fogják az emberek egy Charles Chaplin, vagy Buster Keaton némafilmen.
Nem a "fogások" évülnek el, hanem a divat változik. Pl.: Hiába csinálnak egy Óriáspolip vs Megacápa filmet, mozifilmet másoló effektekkel, ordít róluk az, hogy fércművek, de ez a nagy csattanós robbanós film a divat a moziban, így azt másolja a tévé is.
UGYANAKKOR! A dramaturgia szempontjából a tévé sem ódzkodik a csatajelenetek leforgatásától, de ha jót akar, nem a szélesvászon paramétereire szabott látványt akar másolni! Példaként megint felhozom mert tökéletes: Az aranyrózsa barlangja:
www.youtube.com/watch?v=YBSxsu3tnQw

Jöhet a válaszod, de örülnék, ha eddig eljutva nem válaszolnál többet feleslegesen nekem, mert én illemből válaszolok, de ha megint félig elolvasva belekötsz valamibe amit nem is állítottam, akkor ennek az egész beszélgetésnek nincsen értelme.
Minden jót.

_Rorschach_ 2012.04.25. 21:43:27

@(त्वष्टृ): bocsi, de nem tudom megállni hogy ne reagáljak, bár elvileg semmi közöm a vitátokhoz. :D
Azért mert többször leírod, attól nem lesz igazad. Csuda egy világ lenne, ha otthoni wannabe-programozók gyártanának effekteket különböző produkciókhoz. :D
Űrbalekos példához: te nem érted, mit sugall a kolléga (legalábbis a válaszod alapján). Az ALF, az Egyről a kettőre (Űrbalekok...) milliókat ültetett le a tévé elé 20 éve. Gyerekként szerettem, de múltkor belenéztem; bitang pusztulat. :D A mozi marad, a technológia alapja marad, az igények idővel változnak (ha megállna a tézised, most is mindenki fekete-fehér börleszket nézne moziban...), de mint minden, a televíziózás is változik.
Nem ismerem Az aranyrózsa barlangját, de a videó amit belinkeltél, hátttöööö... igénytelen (nekem). Valszeg Martin szúrná magát tökön, ha ilyesmivel próbálkozna az HBO. Üvölt róla a b-kategória, ennél a Trónok harca megoldásai (szerintem) jobbak, a kevesebb több tézis alapján is.
Pííísz

Felagund 2012.04.25. 22:55:49

@(त्वष्टृ): Az a mondat éppenséggel a tételmondatod volt, azért bátorkodtam "kiragadni"...
Éppen azt mondtam (és akkor megismétlem, mert hátha nem volt egyértelmű), hogy a _jelenlegi_ sorozatok egyre inkább közelítenek minőségben a _jelenlegi_ filmekhez, és ezzel párhuzamosan a nézői igény is az, hogy ezeket a lehető legkevésbé lehessen megkülönböztetni.
A jelenlegi filmes technika, technológia meglehetősen fejlett, koreográfiailag, CGI kapcsán, mittomén, ehhez mérten az igények is meglehetősen megnőttek.
Bruce Lee pl akármilyen nagy sztár volt a maga idejében és ma is klasszikusnak számítanak a filmjei, de ha megnézzük a verekedős jeleneteit, ma már inkább komikusan hat, amikor itt van mondjuk Jet Li, vagy tony Jaa, akik a vizuális lehetőségek fejlődései, illetve a naturalisztikusabb ábrázolási mód miatt jócskán realisztikusabb harcjeleneteket tudnak prezentálni.
Az általad belinkelt Fantaghiro erre tökéletes példa. Ez alapvetően egy _gyerekfilm_ a kilencvenes évek elejéről, és ennek minden jelét mutatja.
A kilencvenes évek eleén 8-10 évesen nyilván néztem volna, hogy hű meg ha, mekkora király, hogy kardoznak, meg minden, és nem kétlem, hogy a kor legjobb lehetőségei szerint készült, de a mostani fejemmel (és némi vívótapasztalattal) már látom, hogy a statiszták kb azt se tudják, hogy melyik végén kell megfogni a kardot, nem az embert, hanem a fegyvert támadják, stb, stb, totál komolyan vehetetlen, na. (Most arra ki se térek, hogy ez nem sorozat, hanem TV-film...)
Tehát manapság egy magát komolynak szánó sorozatnak sokkal többféle igényt kell kielégítenie jóval mélyebben, mint régen, ehhez pedig - tetszik-nem tetszik - pénz kell.
Pénz kell, hogy megfizesd a CGI-programozókat (mert az manapság már nem menő, hogy egy vászonra festjük a háttérben levő tájképet, mikor az Avatarban fullos CGI környezet van), megfizesd a fegyvermestert, a kellékeseket, a ruhatervezőket, stb, stb.

Summa summarum, ha te egy mai körülmények között egy minden szempontból csúcskategóriás sorozatot akarsz csinálni, (márpedig a Trónok harca ez akar lenni,) akkor ez igenis nagyon függ a pénztől.

Ezzel az erővel mutass nekem egy olyan amatőr filmet, ami mondjuk filmezés, dramaturgia, látvány, koreográfia, színészek (stb stb) tekintetében _egyszerre_ felveszi a versenyt a Trónok harcával. Ha sikerül, készséggel elismerem, hogy igazad van...

Felagund 2012.04.25. 23:12:46

@(त्वष्टृ): Elnézést a kusza fogalmazásért, késő van és hosszú napom volt, remélem a lényeg átmegy...

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.25. 23:31:13

@_Rorschach_:
Mielőtt elkezded olvasni alant a szöveget, úgy közben hallgasd ezt a számot, erre a zenére írom válaszomat!
www.youtube.com/watch?v=9QbrhC15XiQ

És ez már kezd nagyon fárasztó lenni! Egy újonnan feltűnő harmadik szereplő utolsó, talán utolsó két kommentem alapján, de egy hosszú beszélgetés végén azt állítja, hogy csak ismétlem önmagamat.

Na most:
Egy szakember szakértelme bárhol bármit képes erősíteni. Úgy, mint mozifilmet, tv filmet, sorozatot, dokumentumfilmet stb.
Nem ! Ismétlem nem nem nem nem azt mondtam, hogy Gyűrűk Urát állítanék elő otthon! SZÖVEGÉRTÉS!
Így hát a közérthetőség kedvéért amit még fontos megjegyezni, hogy egy eseti filmes buktával vagy sikerrel nem általánosíthatod az ipart.
Továbbá: Nem az egész Aranyrózsa barlangját ajánlottam, hanem az atmoszférateremtés ügyességét amikor pár perce van a rendezőnek arra, hogy bevezesse a nézőt egy háborús világba!

Nem is az a szándékom, hogy elfogadjátok hanem, hogy egyáltalán megértsétek azt amit írok! Istenem!

Felagund 2012.04.25. 23:39:11

@(त्वष्टृ): Azt mondtad - idézem:

"akár alacsony, akár nagy költségvetéssel számol egy tévéfilm vagy mozifilm, akkor is van arra lehetőség, hogy kellő szakértelemmel és ízléssel _olyan érzést keltsenek a készítők a nézőben, amilyet csak akarnak._"

Tehát akkor ennek értelmében én szeretném, ha minimál költségvetéssel olyan filmet csinálnál, amire azt mondom, hogy "na, ez _pontosan_ olyan, mint a Gyűrűk Ura! (incl: grandiózus tájképek, csaták, orkok, tündék, aprólékos díszlet, kastélyok, színészi játék, etc, etc)"

Érted már a kijelentésed korlátait?

Felagund 2012.04.25. 23:42:18

@(त्वष्टृ): Egyébként meg a kutya szerintem ott van elásva, hogy az általad többször említett szakember szakértelmét _meg kell fizetni_...

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.26. 00:06:55

@Felagund:
Aláfestő zene: www.youtube.com/watch?v=YCsdzEXvr6k
Csak arra válaszolok, amivel nem értek egyet:
Nekem nincsen tételmondatom, az egész szöveget egységben kell kezelni. Hajlamos vagyok bő lére ereszteni a szót.

Először is: Bruce Lee nem kopott és nem csak a marketing tartja fent.
Bruce Lee stílusa a jeet kune do, sajátos harcstílus. Míg Jackie Chan főleg wing-stun, Jet Li főleg wushu küzdősportban Tony Yaa pedig Muay thai-ban ível! Más stílusok, más stílusú filmek. A harcművészfilmek nem kopnak el, mert harcművészek koreografálnak és a harc ott nem egyszerűen verekedés. De ez már más téma.

Továbbá, fentebb említettem ezt az egyik szerencsés komentelőnek:
Nem az egész Aranyrózsa barlangját ajánlottam, hanem az atmoszférateremtés ügyességét amikor pár perce van a rendezőnek arra, hogy bevezesse a nézőt egy háborús világba!

Mondtam, a pénz dolgában nincsen vita, de ami kell, az szakértelem! Nézd:
el lehet költeni ugyanazt a pénzt felesleges és rossz jelenetekre, rossz színészekre, forgatókönyvíróra, de lehet jól is felhasználni. És itt már a filmezés mesterségbeli tudása számít!
Ugyanazt a pénzt! Ok?

Már megint jössz te is azzal, hogy mutassak egy otthoni csúcskategóriás filmet! Erre is megvolt fentebb a válaszom annak az embernek:
Egy szakember szakértelme bárhol bármit képes erősíteni. Úgy, mint mozifilmet, tv filmet, sorozatot, dokumentumfilmet stb. Nem mondtam, hogy Gyűrűk Urát állítanék elő otthon! A technika adott, a szakember minősége hozza elő a pluszt! Nem az, hogy éppen mennyi pénzt költöttek hardverre és szoftverre!
Folyamatosan kerekítem a szöveget, elegem van.

Na mindegy. Ezzel én kilépek a vitából.
Tiszteletem neked Felagund, mert gazdasági és esztétikai szempontjaid teljesen helyesek, de remélem többé nem futunk össze a kommentek mezein. Nem elfogadtatásról beszélek! Nem az a baj, ha nem értesz egyet! De legalább azzal nem értenél egyet amit én mondtam!
Mert pl. ez történt kettőnk között:

Én: "Ezek nem szimplán trükközések amikről írtam, hanem szakmai fogások"..."Az alap, hogy egy igazi szakember nem csinál nevetséges munkát."..."A mozgókép gyökere. Emigyen lehet kreatívan mozifilmet készíteni, és lehet kreatívan televíziós sorozatot is.
Otthoni számítógépes programmal is lehet csatajelenetet összevágni TÉVÉRE (!!!) ha van egy tucat kaszkadőröd és egy vagy két forgatási napod. "

Te: "Tehát te azt állítod, hogy tizedakkora büdzsével is le tudsz gyártani egy filmet, ami pontosan azt a hatást kelti mint a GyU? Aligha"..."mutass nekem egy olyan amatőr filmet, ami mondjuk filmezés, dramaturgia, látvány, koreográfia, színészek (stb stb) tekintetében _egyszerre_ felveszi a versenyt a Trónok harcával. Ha sikerül, készséggel elismerem, hogy igazad van... "

Látod már? Nem amatőrökről beszéltem, hanem a profi problémamegoldásáról!
Minden mediális csatornán!

Jó éjszakát mindenkinek. Áldassék mindenki ki e világra született.

panka 2012.04.26. 08:54:22

Részemről az első évad után kezdtem el olvasni a könyveket. Valószínűleg ez a különbség, míg az első évadban minden kúrás és aljasság döbbenet számba ment, most már semmi sem lep meg, így, hogy túl vagyok az ötödik könyvön, (meg a hatodikból azon az egy publikált fejezeten.)
Alighanem hasonló okokból kutyázzák sokan a második évadot: már ismerik a sztorit, hiányzik a döbbenet faktor. Amúgy én is unom ezt most, pedig hatalmas fan lettem.

Veder1 2012.05.01. 20:38:51

@(त्वष्टृ) hogy én mennyire leszarom a csatajelenteket! Képzeld van ilyen néző is. A párbeszédek bőven elviszik hátukon a sorozatot, a könyvekben is minimális a részletes csataleírás (kb. azonos arányú, mint a sorozatban).

almafa5555 2012.05.08. 16:30:42

a jogarral "csak" vernie kellett, nem egyebet..szerintem
süti beállítások módosítása