Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 2x01 - The North Remembers

2012. április 03. 13:00 - sixx

Na, kérem szépen, megint itt vannak a pszeudo középkor lovagjai, meg az ő problémáik. Arra egy egész hogyvolt kevés lenne, hogy összefoglaljuk az első évados történéseket, nem is tesszük meg, tessék a tagre klikkolni, és egy délelőtt alatt képbe lehet kerülni - ha valaki nem látta az első évadot, amúgy sem nagyon érti, mi az isten történik éppen a képernyőn. A főcím kicsit átalakult, na nem radikálisan, csak pont annyira, amennyire kell, a zenén alakítani kellett, mert hosszabb az animáció, több a név, és ami a legfaszább, Tyrion, azaz Peter Dinklage neve szerepel első helyen, király. Azzal nyitunk, hogy Dubrovnik várának tetején egy kutyafej sisakos csávó agyonver egy másikat, mert Joffrey király szórakozni akar a nevenapján, és erre ez a legjobb megoldás.

A csávó persze meghal, nemcsak azért, mert a kutyafejes másik, Sandor Clegane, Joffrey testőre agyonvágja, hanem mert leesik vagy húsz méterről, az meg meglehetősen káros az egészségre. Joffrey ugyanakkora pöcs, mint volt, Sansa előtt teszi a fejét, nagyjából hiába, hiszen az apját lefejeztette, ezek után már nem egyszerű visszakerülni valaki bizalmába. Joff inkább szarik Sansa savanyú arcára, nem baj, jöhet egy másik szerencsétlen, és jön is, első pillantásra látszik, hogy nem lenne ellenfél még egy mezőgazdasági szakállamtitkárnak sem, kövér és részeg, amit Joffrey azzal jálál meg, hogy poénból halálra akarja itatni. Nem jön össze, mert Sansa kitalálja, nem szerencsés az ember nevenapján faszságokat csinálni, inkább legyen a lúzerből udvari bolond, akkor többet kínozhatod. Jól van, mondja Joff kicsit csalódottan, Ser Dontos megmenekül.

Megjön Tyrion is a fater táborából, hozza magával Bronnt és a hegyi embereket, azzal nyit, hogy oszt hol voltál a csatatéren, nem nagyon láttalak, kisfiam. Joffrey-val csak Tyrion meg a muterja beszélhet így, ha ezt más szólja be, már halott. Jól igazgattad a királyság dolgait, folytatja Tyrion, majd részvétet nyilvánít Ned Stark halála miatt, de szegény Sansa még csak meg sem köszönheti, mert Joff agyonverné. Tyrion lelép, mert van egy kis dolga, egészen pontosan a királyi tanáccsal, amiben most Janos Slynt ül mint várkapitány, Cersei egyik kreálmánya és talpnyalója,. plusz Varis, Kisujj és persze Cersei mint régens. Ja, ott az öreg Pycelle is ott rontja a levegőt még, tetszik tudni, ő az, aki csak tetteti, hogy hajlott kora miatt már mozogni sem tud. Hollóposta jött, vége a nyárnak, derül ki belőle, hosszú is volt, teszik hozzá a többiek.

A tanácsnak az a baja ezzel, hogy tele a város menekülttel, és ugyan kaja van öt évre elegendő, de így nem tart ki addig. Cersei nem az az empatikus fajta, akkor tessen bezárni a kapukat, mi közünk nekünk a jobbágyokhoz. Elvannak azok a falon kívül. Ekkor lép be Tyrion, Cersei meg agylobbot kap menten, mit keresel te itt, mondd? Hát, mivel én vagyok a régens, bent kel ülnöm az asztalnál. Apám a régens, én meg a helyettese, mondja Cersei, lófaszt, jelzi Tyrion egy levéllel a fatertől, muhaha. És azért alakult így, mert sík hülye vagy, a fiad lefejezteti ned Starkot, te meg nézed, az északi népek meg lázonganak és Robb Stark szarrá nyeri magát a csatamezőn. Cersei próbál kicsit geciskedni, mit tudsz te a csatamezőről? Arról semmit, de az ellenfeleinkről sokat. Joffrey a király, mondja Cersei, a te dolgod meg az, hogy segíts neki. Tyrion azt javasolja, Arya és Sansa Starkért cserébe kérjék vissza Jamie-t, aki ugye Cersei testvére és fia, Joffrey apja, mert ez egy ilyen fura család, törpékkel, meg minden. A gáz az, hogy Aryát nem találja senki, mert meglépett. Tyrion kiborul, volt három Starkunk, egy maradt belőlük, apánk nem fog örülni.

És ha már Starkok, Deresbe ugrunk, ahol most Bran az úr. Szegény nyomorék kisfiú, unja a délelőtti programot, ami annyiból áll, hogy hallgatja a hűbéresek panaszát, de nem nagyon köti le a dolog. Luwin mester magyarázza neki, hogy ez a szopás is része a főnökösködésnek, tessen kibírni valahogy. A kiskölyök sóhajtozik, majd egyszer csak nézőpontot váltunk, és azt látjuk, ahogy az erdőben szalad, közel az avarhoz, majd elér egy tavacskához, és a vízben egy farkas feje néz vissza. Odafent az égen egy vörös üstökös húz CGI-csíkot. Bran szeme felpattan, mert már aludt és ezt az álmot látta. Ki is megy a tóhoz Hodorral és Oshával, akit az üstükösről faggat, pedig az csak ara jó, hogy a különböző helyszínek között válthassunk, például most.

Daenerys és kis csapata egy sivatagon vág át éppen cserepes szájjal, se víz, se kaja, se semmi, csak egy sárkány a királynő vállán (másik kettő bedobozolva), de az meg nem eszik a kezéből, nem tudni miért. Az egyik ló, az egykori Khal Drogo ajándéka egyszer csak megunja a melót és inkább lefekszik elpusztulni, ejnyemár, még mindig jobb dolga van itt, mint a Befutóban, ott fogyóeszköz volt a négylábú. Az a baj, hogy így ez sokáig nem mehet, márpedig kell neki, mert ha másfelé mennek, az nagy szopás, csak ellenség mindenfelé, akiknek a sárkányok kellenek. Mondja is Danny Ser Mormontnak, aki fülig bele van zúgva nem mellesleg, hogy akkor mostan mi legyen ezzel a kalandozással, mert a magyarok azok valahogy kijöttek belőle, de mi itten nagyon megszívtuk a kősivatagban. Keletnek köll menni, és majd lesz valami, mondja az egykori lovag, mire Danny erőt vesz magán és három testőrét elküldi három irányba, hátha lelnek valamit. Üstökös.

A falon túl vagyunk, egy Craster nevű fazon meglehetősen nyomorult hajlékánél, ahol csak nők tevékenykednek, faszi egy sincs. Edd, az Éjjeli őrség egyik tagja felvilágosítja a nézőt, illetve Samet és Johnt, hogy na ja, mert ezek Craster lányai és egyben feleségei, hiszen a faszi a lányaival is hál. Az szép, csettintene erre még egy szaudi olajsejk is, vannak még kiaknázatlan területek a nők totális megalázása terén. Craster egy vadbarom, és valamit tesz a fiaival, mert olyan azért a világba' nincs, hogy csak nők szülessenek. Elemészti őket, gondolom, de ez most lényegtelen, mert John Snow orrcimpája már tágul, és csak azért nem öli meg a csávót, mert Mormont parancsnok ráparancsol, hogy kussoljon. Crasternek nem tetszik Snow, nem kell a nőimet bámulni, kisköcsög, mondja, majd amikor erre ráun, elmeséli, hogy egy Mance Rayder nevű fazon, akit Mormont is jól ismer, sereget gründol, és hát merre mehetne északról, a közelgő tél elől, mint délnek? Üstökös.

Új helyszínre megyünk, Sárkánykőre, ahol Robert Baratheon idősebbik öccse, Stannis egy vörös rébék és pár megszeppent arcú lovag térsaságában vidáman gyújtiogatja a westerosi hét istenség szobrait, hiába próbálja ezt megakadályozni Cressen mester, akinek a fejét a mesterek védjegyének is tekinthető őszes hajkorona díszíti. Nem lesz ez így jó, mondja, haragosak lesznek az istenek. Kit érdekel, mostantól áttérünk a monoteizmusra, mondja a nő, és a Fény istenét emlegeti, aki egy égő karddal választotta ki Stannist arra, hogy király legyen. Egy szakállas faszi, aki leginkább a szegény ember Jean Renójának tűnik és Ser Davosnak hívnak, nem nagyon örül a színjátéknak a lángoló karddal, de nem szól semmit.

Este ugyanitt vagyunk, csak a várban fent, ahol egy Westerost formázó bazinagy és meglehetősen szabálytalan oldalú asztal körül ül a jónép, terepasztal ez, enni speciel nemigen lehet rajta. Stannis egy levelet küld szét az udvari hollókkal, amiben leírja, hogy Joffrey egy fattyú, és nincs semmi joga a trónra, ami az övé, mint Robert törvényes örököse. Davos a kedvünkért vázolja a helyzetet, ja, de ott van még Renly, az öcséd, az is királynak nevezi magát, meg Robb Stark északon, és persze az is. Ez így négy király, plusz a sivatagban kóválygó Danny és a falon túl mezítlábas sereget gründoló Mance, esküszöm több itt a király, mit parlamenti ülésnapon kormánytag az Országházban. Stannis a fogát csikorgatja a sok király hallatán, apjuk faszát, én vagyok a király és nem szövetkezek senkivel, ha tetszik, ha nem. Melisandre, a vörös banya helyesel, nem is kell, elég vagy te meg a csudakard. Itt sokall be Cressen mester, és egy pohár borba mérget önt, majd hiába jelez neki Davos egy apró fejmozdulattal, csak odalép Melisandre-hez, és iszik az egészségére a méregből. A nő is, de ő nem hal bele, míg Cressen igen.

Ugrunk Robb Stark táborára, ahol Robb Jamie Lannistert látogatja, és beszélgetnek, de elég ellenségesen, mire Robb farkasa beoldalog a ketrecbe, ahol Robb tartja a Királyölőt, és morog kettőt, Jamie-ben meg vigyázzba áll a szar menten. Tudom, ki Joffrey, mondja Robb, holló gyött Stannistól. Nahát, mondja kissé cinikusan Jamie, ez mennyire kapóra jön neki, nem? Apám is tudta, ki a fiad, és ebbe halt bele. A testvéremet meg kilökted az ablakból mellesleg, szóval kussoljál. Elküldöm az egyik unokatesódat Joffrey-hoz a feltételeimmel, csak szólok. Jó, de minek? Tyrion a kurvájával van együtt éppen Királyvárban, azzal a nővel, akit Tywin Lannister, az apja, megtiltott, hogy ide hozzon. A nőnek, Shae-nek van egy szuperképessége, megérzi az ondó szagát az erkélyről. Ne tudom, mire jó, de biztos lehet kezdeni vele valamit.

Kisujj Királyvár udvarán kolbászol, és összefut Cerseivel, aki egy szívességet kér tőle, keresd meg Aryát. Hát, biztos Deresnek ment. Nem, kerestem, de nem arra van. Akkor Varist kell megkérdezni. Kicsit csatáznak szóval, Cersei Kisujj közemberi származását és Catelyn Stark iránti szerelmét figurázza ki, a faszi meg erre visszaszól, hogy nem én kúrtam a bátyámmal egyre, és szültem szőke gyerekeket a fekete hajú férjemnek. A tudás, teszi hozzá iszonyú arrogánsan, hatalom. Cersei szeme villan egyet, és int a testőreinek, hogy fogjék le Kisujjt, sőt, öljék is meg, ha már ott tartunk, de az utolsó pillanatban leállítja őket, és Kisujj kedvéért bemutatja, milyen kunsztokat tudnak, parancsra megfordulnak és behunyák a szemüket, stb. A hatalom, kedves Kisujj, az a hatalom.

Robb Stark nem hazudott Jamie-nek, elővezetteti az egyik rokont, és elkezdi sorolni a feltételeket: Joffrey visszaadja az apja és eberei csontjait, elengedi Aryát és Sansát, lemond a trónról és soha többé be nem teszi a lábát északra, ellenkező esetben széjjelveri azt a hülye fejét egy vascsővel. Mit vacsorázott ez a csávó? Theon Greyjoy azt mondja Robbnak, hogy hajók nélkül nem tudja elfoglalni Királyvárat, márpedig az apjának van vagy 200. Na persze, mondja Robb, fellázadt az apám ellen, lófaszt. Nem apád ellen, te idióta, Robert király ellen, és a déli fennhatósággal szemben. Most, hogy van egy északi király, azzal a faternak semmi baja nincs. Hallgatna rám, mondja, és tudom, hogy nem vagyok Stark, de apád úgy nevelt, mint a fiát. Robb ezt a nagyszerű tervet el is mondja az anyjának, aki nem túl lelkes, a Greyjoyokban nem lehet megbízni. De hát van neki 200 hajója! Kit érdekel, az egy hazug szemétláda, fogd már fel. Cseréld el Jamie-t Aryára és Sansára. Lófaszt, ez annál sokkal bonyolultabb, csattan fel Robb és igaza van. Holnap mégy Renlyhez, mert szövetséget akarok vele. A lányokat meg bízd rám.

Joffrey a tróntermet rendezi át, mert buzis volt, neki meg hódító dizájn kell, meg hasonlók. Cersei vált vele pár szót, nincs meg Arya, Sansa meg egyedül nem elég kiváltani Jamie-t. Meg kéne kérni nagyapádat, hogy keresse. Dehogy kérem, mondja Joff, én király vagyok, parancsolok. Azt a faszkalapot, bazdmeg. Ja, muter, hallottam egy fasza kis pletykát rólad és Jamie-ről. Ugyan, nézz már magadra, így néz ki egy fattyú? És apám félrekúrt, amikor rád unt, kérdi meg elég hebehurgyán Joff, hány fattyat hagyott maga után? Cersei erre úgy vágja pofán, hogy idáig csattan. Na végre. Joff igen dühös lesz, különösen azért, mert a munkások előtt történt az eset, ezért legközelebb kibeleztetlek.

Kisujj egyik bordélyában Ros egy új kurvát tanít be, vér már volt, most már van csöcs is, helyre állt a világ rendje. Nem sokáig tart az idill, mert Janos Slynt érkezik pár katonával, és keres egy gyereket. Talál is, csecsemő még, de ez nem hat meg senkit, Janos szépen elvágja a torkát. Aztakurva. De ez még csak a kezdet, Joffrey vagy Cersei parancsára Királyvárban minden fekete hajú gyerek halálos veszélben van, ki is nyírnak vagy nyolcat válogatott módszerekkel. Az egyik kovácsműhelyben Gendry-ről érdeklődnek, az meg hol van? Elment az Éjjeli őrségbe, mondja el a kovács, és tényleg, megmutatják nekünk a bikaszarvas sisakot kovácsoló fiút és a mellette bandukoló majd egy szekérre felpattanó Aryát, aki most éppen Harry néven próbál nem meghalni. Jövő héten folytatjuk.

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on:

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felagund 2012.04.03. 13:52:43

@Hispan07: hogyvolt.blog.hu/2012/04/02/szolgalati_kozlemeny_szabaccsag_elvtarsak_2

De egyébként a fenti uraknak(/hölgyeknek) teljesen igazuk van, Sixx, néha nyugodt szívvel letagadhatod, hogy olvastad a könyveket... :P

Felagund 2012.04.03. 14:05:50

@hirtelendi: Hát, ha csak a könyvet olvastad, akkor ez ugyanbizony édeskeveset segít, sőt...

Nevem Earl 2012.04.03. 14:10:27

sixx, nem irigyellek, hogy minden nap Éden, kedden meg TH.

Valaki írta, hogy Sansa nem Pöcsfej neje, és tényleg. Lett viszont pénz husky helyett CGI-farkasra, ami jó. Egyébként szerintem a Davos-t játszó színész sokkal alkalmasabb lenne Stannis-nak.

Tud valaki valamit az ötödik könyv magyarításáról?

tryclops 2012.04.03. 14:10:51

@Hispan07: Nyugi, az éden-hogyvoltok be vannak spájzolva egy hétre előre, nem kell aggódni. :)

Felagund 2012.04.03. 14:12:53

@Nevem Earl: A fordítás leadva, ha a Hét is úgy akarja, április végén/májuselején kiadják...

Nevem Earl 2012.04.03. 14:17:03

@Felagund: Hell yeah, ez a nap jó híre. Thx.

fran7 2012.04.03. 14:22:34

Mondjuk a kedvenc Robb szövegem kiamaradt.
Jaime: Gondolod tudsz valamit a háborúról, mert nyertél három csatát?
Robb: Lehet hogy nem sokat tudok, de három győzelem jobb mint három vereség.
(Ezt üzenném Flórinak és a Vasasban játszó fiúknak)
Amin sokat mosolygok magamban, hogy a könyv olvasása előtt, előadták nekem, hogy ebben a sorozatban, fantasyban nincs mágia vagy csak nagyon kevés. Milyen lehetne a könyv, ha sok mágia lenne benne?

Felagund 2012.04.03. 14:25:31

@fran7: Sokkal szarabb és kevésbé realista.

Martin szerint a mágia olyan a fantasyba, mint a fűszer az ételbe. Ha túl sok van belőle, ehetetlenné teszi...

phaidros 2012.04.03. 14:27:32

Az volt már hogy nem a felesége? :)

Felagund 2012.04.03. 14:27:48

@hirtelendi: Olvasni semmit. Megnézni az első évadot...

Konkrétan mi volt benne, amit a könyv ismeretében lényegesen jobban tudtál, mint a "naiv" néző?

Nevem Earl 2012.04.03. 14:30:34

@hirtelendi: Szerintem csak vagdosta az ereit, amikor már végképp nem tudta, ki kicsoda. :)

Felagund 2012.04.03. 14:30:48

@hirtelendi: A mondat első felével egyetértek, a másodikkal nem...

gömbpanda · http://korcsmacska.blog.hu/ 2012.04.03. 14:30:53

nekem nem jött be annyira ez a nyitány, kicsit kapkodósnak tűnik meg szájba rágósnak néhol

fran7 2012.04.03. 14:34:38

@hirtelendi: Jól fogalmaztad, meg amit én is gondolok, sőt nekem az is érdekessé teszi, ahogy az istenségeket, vallásváltásokat bemutatja Martin. Szerintem azért nem megy gyorsan az írás neki, mert ezekbe az "apróságokba" nagyon belebonyolódott, amit mondjuk nem bánok. Bár a harmadik könyv jobb mint a negyedik, de ha tudsz egy kicsit más elvárással nézni rá, akkor jó az is.

Felagund 2012.04.03. 14:36:02

@hirtelendi: A kérdés arra vonatkozott, hogy konkrétan milyen lyukakat látsz, amit csak a könyvvel lehet befoltozni?

A premier szerintem éppenséggel azért volt gyenge és némileg összecsapott, mert kínosan fel akarta venni az összes múlt évadban elhagyott szálat, _és_ még mellé behozni Sárkánykőt...

zizi77 2012.04.03. 14:37:44

A második részben pedig még a könyvet olvasóknak is lesz meglepi/némileg kiakadtam/.

fran7 2012.04.03. 14:39:11

@Felagund: Realista? Mármint hogy tűzáldozattal sárkánytojásokból élő sárkányok bújnak elő, az realista? Amik jönnek még ugye arról nem is beszéltünk.

zizi77 2012.04.03. 14:39:46

@Felagund: Igen, ezt előre írták, hogy míg a könyvben lassan bontakoznak ki az új szálak, itt belecsapnak a lecsóba.

Llew 2012.04.03. 14:40:45

Remélem még tízen beírják, hogy Sansa nem Joffrey felesége.
Kicsit szétesősen indult az évad, de jó lesz ez.
Végre rendes hogyvolt is van a blogon.

fran7 2012.04.03. 14:41:52

@hirtelendi: Tényleg erre van magyarázat a könyvben? A skinchange-re. Mert eléggé csak Bran-nek emlékszem ilyen képességeire.

Felagund 2012.04.03. 14:42:09

@fran7: Anyám...

Realista, amennyiben a karakterek motivációi és cselekedetei összhangban vannak a világ realitásával.

A sárkányt nyugodtan be lehet helyettesíteni termonukleáris rakétával is, nem az a lényeg, hogy misztikus, hanem az, hogy "valami hatalmas dolog van nála, amivel nem tud mit kezdeni"

Llew 2012.04.03. 14:43:23

@hirtelendi: szerintem még ráutalással se spoilerezz, mert sokan csak a sorozatot nézik és anyukád esetleg sokat fog csuklani.

morbiczer 2012.04.03. 14:44:05

Apro pontositas, vagy talan inkabb kiegeszites:

"... mert Joffrey király szórakozni akar a nevenapján, és erre ez a legjobb megoldás."

A konyvekben a "nameday" a szuletesnapot jelenti, tehat ez Joffrey szuletesnapi tornaja volt. Aztan persze jobban belegondolva konnyen lehet, hogy a magyar forditasban a "namedayt" meghagytak "nevnap"-nak. Ott a szovegkornyezetbol kiderulne, hogy szuleetsnaprol van szo, itt meg nem.

Persze az is igaz, hogy kulonosebb jelentosege nincsen.

Az epizod nekem bejott, de persze mivel olvastam a konyeveket joparszor, nem volt nehez kovetni az esemenyeket.

Jo porgos volt az iram, de figyelembe kell venni, hogy a masodik kotet joval hosszabb, mint az elso, es ugyanugy 10 reszbe kell besuriteni az esemenyeket. Es akkor inkabb az elejen hagyjanak ki dolgokat, mint a begerol, ami termeszetesen izgalmasabb.

Felagund 2012.04.03. 14:46:28

@morbiczer: Még apróbb pontosítás: ha az eredetiben nameday van birthday helyett, akkor az többlettartalommal bír, vagyis a fordító igen jól tette, hogy lefordítzotta ;)

cyd 2012.04.03. 14:48:18

@Mainframe: A könyvben tuti, de más nevét is megváltoztatták már a filmben, szóval lehet a film szerint tényelg Harry.

Llew 2012.04.03. 14:50:21

@hirtelendi: egy könyves fórumon, blogon, nem, de baszki itt a sorozat második évadának első részéről van szó.
Miért olyan nehéz ezt felfogni?
Én az itthon megjelent könyveket olvastam, velem nem cseszel ki.

cyd 2012.04.03. 14:52:25

@Llew: "Én az itthon megjelent könyveket olvastam, velem nem cseszel ki."
Dede. Ha nekiáll mesélni az ötödikről.

chrisred 2012.04.03. 14:52:32

@hirtelendi: Csak a 2. és 3. részhez képest, ahol az események többsége lezajlik. Ezért nem meglepő, hogy pörgetik az eseményeket és nem magyarázkodnak annyit, mint az első évadban.

fran7 2012.04.03. 14:53:56

@hirtelendi: Bran-nél emlékszek ilyen álmokra és képességekre. A többieknél nem. Az ötödiket nem olvastam még annyira nem tudok angolul.
Erre az írói válságra csak annyit tudok mondani, amit Martin írt, tudja mit akar elmesélni és hova akar eljutni. Nagyjából én is sejtem, s ha szól meg mondom, felvázolom neki a történet befejezését.;) De szerintem bármelyikünk képes lenne egy alternatív befejezés kiötlésére. Mármint akik olvastuk a könyveket.

Felagund 2012.04.03. 14:56:43

@hirtelendi: Pont a világépítő motívum a töblettartalom. A birthday-nameday páros eltér a megszokottól, ezért ez ha a fordító csak simán születésnapnak fordítaná, azzal éppenséggel az általad is említett "világból" csípne le önhatalmúlag, kb mint ha a ser-t simán sir-re cserélte volna.
(Egyébként amennyire emlékszem, a fordító igyekezett elkerülni a "névnap" kifejezést, és helyette a némileg archaikusabb "a neve napján"-t használta, ami szerintem tökéletesen elfogadható.)

cyd 2012.04.03. 14:57:30

@hirtelendi: Az. Nekem már a 3. is vontatott volt, ne vedd el a kedvem már ettől is.

Felagund 2012.04.03. 15:01:53

@hirtelendi: Hát, erre mondta egy fordító ismerősöm, hogy a magyar szívás, mert hiába tud ezernyi apró árnyalatot átadni, hogyha a planecrash két szótag, a repülőgépszerencsétlenség meg kilenc :D

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.04.03. 15:02:02

@KeiraMorgan: Mindenhova odapiszkít és nagyra nő, akkor már nem olyan aranyos.

fran7 2012.04.03. 15:05:47

@hirtelendi: Pont az első könyvet nem tudtam még elolvasni. Bár rémlik valami.

Dr. Verőköltő 2012.04.03. 15:07:44

Ez nagyon állat poszt volt!!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.04.03. 15:13:57

@morbiczer: Az hol derül ki, hogy a nameday az születésnap Westeroson? Én mindig azt gondoltam, hogy hozzánk hasonlóan minden névnek van egy napja, és azt hgy ki mikor született, senkit sem érdekel. Vagy meg kell nézni, hogy Havas Jon és Jon Arryn egyszerre tartotta-e a név/születésnapját :)

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.04.03. 15:14:47

@hirtelendi: Vigyazz baratom, a bloggazda gondolkodas nelkul vagja ki a spoiler-ezoket. Hiaba na, o a fonok... :))

fran7 2012.04.03. 15:18:06

@Yooha: Sok kultúrában az lesz a neved, amely napon születtél. Így sokszor egybeesik a kettő. Szerintem Westeroson is hasonló helyzet lehet.

cyd 2012.04.03. 15:18:23

@Yooha: A könyvekben biztos, hogy volt róla említés. Születéskor kapják a nevüket és ezt ünneplik ergo születésnap. Aztán, hogy ez az első évadban is el volt e magyarázva... passz.

Felagund 2012.04.03. 15:19:46

@Yooha: A névadás gyakorlatilag a keresztelésnek megfelelő ceremónia, amit a születésük napján (vagy ahhoz nagyon közel) végeznek el. Ez, úgy látszik, kulturálisan fontosabb, mint a születés maga :)

(Valamelyik északi részben kerül elő asszem, már meg nem mondom melyik könyvben, hogy de bezzeg a vadak hároméves korig nem adnak nevet a gyereknek, mert akkor még darab-darab...)

Tryptich 2012.04.03. 15:31:21

Szerintem Westeros-on azért van születésnap helyett névnap, mert ugye az évek, évszakok hossza nem stabil, és az évszakok alapján se lehet rendesen mérni. Szóval gondolom valahogy úgy van, hogy a névnapok száma nem egyezik azzal, hogy valaki hány éves, vagy ilyesmi. Amúgy megkérdezték Martint, hogy miért ilyen furák az évszakok, de nem válaszolt, mert spoileres lenne, ugyanis ennek van valami mögöttes tartalma, hogy miért ilyen.

Amúgy, nem hiszem, hogy sokkal jobban elmennénk fantasy irányba, mint az első évadban, sárkányok és mások ugye eddig is voltak, ami újdonság az Stannis fénykardja, meg Melisandra "Istene".

Amúgy, tényleg kissé összecsapott lett ez az első rész, szerintem kicsit nehezen is lehetett követni annak, aki nem olvasta a könyvet, vagy régen látta az első évadot.

refakcia 2012.04.03. 16:04:04

Nekem amúgy az tetszett nagyon, mikor Tyrion modta Cersei-nek, hogy három Starból egy maradt, apánk nem fog örülni, na, milyen érzés, hogy te okozol csalódást faternak?

Llew 2012.04.03. 16:06:09

@Tryptich: a könyvek alapján a névnapok száma adja meg az illető korát emékeim szerint.
Az "évszakok" éveket ölelnek át. A fehér holló érkezésekor most is elhangzik a Kistanácsban, hogy ez a nyár nagyon hosszú volt, mert öt évig tartott.

cyd 2012.04.03. 16:07:51

@hirtelendi: Középföldén is hosszú ideje ugyanez a fejlettség meg Yneven is és valamelyik (vagy esetleg mindkettő?) helyen úgy magyarázták, hogy a mágia miatt nincs további "igény" a fejlődésre. A weterosiak meg biztos ennél kevesebbel is beérik és náluk a mikromágia miatt nem jár még a metró.

Llew 2012.04.03. 16:10:15

@hirtelendi: talán az a magyarázat pl., hogy ez egy fantasy világ? Így van és kész.
A Star Wars univerzumban sincs gyakorlatilag technológia fejlődés, vagy csak minimális, mert a játékokból, könyvekből ismert időszakokban, ezer évekkel a filmek története előtt, ugyan úgy űrhajókkal közlekednek a galaxisban, meg fénykardokkal, lézer fegyverekkel rohangásznak.

Tryptich 2012.04.03. 16:20:59

No igen, öt évig tartott, de azelőtt sem volt igazi tél, csak valami telecske. Az öregek mondogatták is, hogy a kisebb Stark gyerekek legalábbis a hosszú nyár alat születtek, Arya pedig tutira nem öt éves.
A technológiai fejletlenségre pedig az lehet a magyarázat, hogy a mágia, bár sokszor csak jelzésértékűen, de jelen van a világban, és ez az alapjaiban fojtotta el a fejlődést. Ugye kinek kellenek gőzgépek, ha sárkányokon repkedhet az ember?

cyd 2012.04.03. 16:26:04

Az megvan, hogy Pöcsfej ennek az évadnak már az első részében megkapta a maga sallerét? Szívmelengető.

Bocimaster 2012.04.03. 16:29:57

@hirtelendi: Birodalmak széthullása után inkább visszafejlődés van. Pl a római birodalom széthullása után 200 évvel a királyok is szarabb cuccokkal (pl étkészlet) rendelkeztek mint a római birodalom idején a szegény parasztok. Tehát egy folyton változó háborúzó-széthulló-egyesülő birodalomban nem meglepő, hogy nincs igazán technológiai fejlődés.

Bocimaster 2012.04.03. 16:59:45

@hirtelendi: Igazából talán nem is változás vagy a nyugalom kell a fejlődéshez szerintem, nahem sok ember és ebből fakadóank sok okos ember(tudós/feltaláló). Ez biztosan nincs meg Westeroson, mivel a kontintens lélekszáma néhány milló lehet, ami jóval kevesebb mint például a római birodalom 50-60 milliós lélekszáma. Amikor az ipari forradalom elkezdődött Európában akkor a népessége 140 millió volt és az ipari forradalom végére (1850) 240 milló körülire nőtt plussz még ott volt hozzá az USA kb 24 milliós népessége. Tehát én úgy gondolom, hogy a gyors fejlődéshez szükségesek stabil birodalmak, erőforrások és megfelelően nagy lélekszám. Kis lélekszámnál is felbukkanhatnak okos emberek ritkán, akik lökést adnak a fejlődéshez, de ha hiányzik az akarat, erőforrás vagy éppen egy másik, a találmányaik/elméletük hasznosításhoz szükséges technológia vagy éppen egy másik tudós, akivel együttműködve sokkal hatékonyabban tudnának fejleszteni, akkor találmányaik/tudásuk feledésbe merülhet és az általános technológiai színvonal marad a régi.

Llew 2012.04.03. 17:06:56

@hirtelendi: van egy kiábrándítóan reális magyarázatom a dologra.
A szerzők tojnak a dologra, illetve egyszerűen nem tudnak a miénktől eltérő világot ilyen szinten elképzelni.
Van egy történetük, vagy annak alapja, amit papírra vetnek, és akármilyen nagyra is bővül az a világ, a történethez kapcsolódótól nagyon eltérő részletek ilyen szintű kidolgozását nem tudják, akarják megoldani.

Középfölde sztorija ugye elég komolyan ki van dolgozva saját nyelvvel, történelemmel, mindennel, de a technológiára, társadalomra ki a fene gondolna első körben. Nagyon régen olvastam, de szerintem onnan, hogy az elfek (vagy az őseik?) a Szilmarilokban már egy létező fejlett birodalom, vagy világ társadalmaként megérkeznek Középföldére, odáig, hogy a LotR végén a maradék visszahajózik, a harcokon kívül nem sok minden változik. Aki tud az varázsolgat, aki nem az meg karddal, vagy egyéb éles szerszámmal aprítja a másikat.

Westeroson nagyjából ugyan ez. Ugyan emlegetnek mindenféle ősi népeket, de Valyria egykori fejlett társadalomként - sarkítva - gyakorlatilag annyival tudott többet, hogy jobb minőségű, de ugyan olyan fejlettségű fegyvereket gyártottak, meg ismerték a sárkányokat és egyéb mágiát.

Harry Potter világában - ami elvileg a miénk - meg annyi a különbség, hogy a többihez képest sokkal intenzívebb a mágia használat, és a két világ elválása miatt van technológia fejlődés, de csak a mágia mentes oldalon. A varázsvilágban még az ebéd főzés is varázslattal történik, de a mi középkorunk óta ott nem sok midnen változhatott. Keveredés viszont nem nagyon van, a mugli származású varázslók ellenére sem. Ugyan nem térnek ki rá, de a ráutalás alapján a mugli származású varázslók is feladják a technológiát, hiába abban nőttek fel. Pl. Harry édesanyja. A társadalmi változások viszont "odaát" is megvoltak és azok párhuzamosan ugyan azok, mint "itt".

kerikak 2012.04.03. 17:07:09

@Bocimaster: a hosszú kemény tél sem kedvez a fejlődésnek, gondolom :)

morbiczer 2012.04.03. 17:10:21

@Yooha: Hat pl. az a kifejezes, hogy "as naked as on his/her nameday" pl. eleg arulkodo.

Bocimaster 2012.04.03. 17:13:09

@kerikak: Na igen, egy jó kis 5-6 éves tél, ami kipusztítja a lakosság felét vagy többet eléggé szívás lehet :).

thinkEdem 2012.04.03. 17:20:18

Esetleg csak az a gond, hogy a kínaiak nem hozták be a puskaport, hogy robbanásszerű löketet adjanak a fejlődésnek. :)

Felagund 2012.04.03. 17:29:10

@Bocimaster: Ebben mondjuk lehet valami. Azokban a kultúrákban, ahol igen kitartóan kell küzdeni az elemekkel (gondolok itt most mondjuk az afrikai és dél-amerikai benszülöttekre és az eszkimókra) nem annyira tudnak gyorsan hatékony civilizációt kialakítani, az a kellemes, kiszámítható mérsékelt égöv luxusa :)
Lehet, hogy a kváziközépkori fejlettség nyolcezer év alatt már egész jónak számít :)

Tryptich 2012.04.03. 18:43:22

IS SER DONTOS IN AN AMERICA FLAG

GOD DAMMIT

THE DRUNKEN FOOL IN AMERICAN COLORS SO PERFECT

media.tumblr.com/tumblr_m1tvdmxOLe1qazicr.jpg
farm2.static.flickr.com/1306/716146990_f881531ff8.jpg

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.04.03. 19:19:52

@hirtelendi: ehh, ne komolykodjuk már ennyire el :)
Egyébként azt honnan veszed, hogy ninss technikai fejlődés? Azért, mert a sztoriban úgy mesélik az írott forrásokat, mint kvázi hősi énekeket, melyek lovagokról, meg stb.-ről szólnak, attól még lehet. Elvégre az erdei embereket az elsők (vagy valami más ezeknek a neve) pont azért tudták lenyomni, mert előbbiek még kőeszközökkel harcoltak, ez még masszív paleolit cuccos :D Szóval, ha elkezdesz számolgatni nem is olyan sok azt eltelt időintervallum.
Társadalmi változás is van, nézd meg a szabad nép, és a westerosiak berendezkedését. De talán északon még klasszikus hűbériség sincs, mert mindenki a kvázi királyi család Starkoktól kapja közvetlen a címet, bár ebben most nem vagyok biztos.
A fejlődés kitételt, meg még ilyen szintű környezetben sem írjuk le társadalmi folyamatokkal kapcsolatban :)

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.04.03. 19:57:09

@tede: ugyanmá', amikor beszólt Cersei-nek, meg amikor a pofon után közölte vele, hogy ezé' mást kinyíratott volna már a gecibe, akkor felröhögtem. Nálam holtversenyes az első helye a régensribanccal :)

ptlklszl 2012.04.03. 19:59:26

Szerintem a fantasynak, mint műfajnak elengedhetetlen sajátja a mágia. Ez legalább akkora klisé, mint a sci-fiben a lézerfegyver. És mivel a mi világunk általános tapasztalatai azt mutatják, hogy a mágia, vagy legalábbis a benne való hit a középkorban kiveszett, más díszletbe helyezni egy fantasyt egészen más kihívás.
Így alakultak ki a műfaji hagyományok: a sci-fi (még ha alternatív világban játszódó űropera is), a mi jövőnk díszletei között, a fantasy (eleve csak alternatív világban létezik) pedig a mi múltunk díszletei között játszódik. Ebbe a kategorizálásba a Harry Potter például nem fér bele, de a magam részéről azt nem is akarom a fantasy körébe sorolni.
Így tehát, érvelésem szempontjából ezzel nem kívánok tovább foglalkozni, a technikai fejlődés elérhető csúcsának a mi kora újkorunkat tartom. (A társadalom szempontjából azonban nem tartom lehetetlennek a modernebb berendezkedések kialakulását sem, tökéletesen elképzelhető szerintem, hogy például Dany fejéből kipattanjon az alkotmányos monarchia, ne adj' isten(ek) a demokrácia gondolata.
A KÖNYVEK INFORMÁCIÓT FELHASZNÁLOM. AKIT EZ A SOROZAT ÉLVEZETÉBEN ESETLEG ZAVARNA, AZ NEM OLVASSA EL!
Tehát: a kikötések mellett a véleményem az, hogy fejlődés igenis van Westeroson (valószínűleg máshol, pl. Essoson is, de erről elég kevés infóm van a 4. könyv végéig). Ez a fejlődés pedig lassul, időnként meg is fordul, aminek oka a mágia kiszorulása a Fellegvár mestereinek közreműködésével. Vegyük akár csak példának a Falat, vagy Viharvég várát, ezeket a könyvek idejében már képtelenek lennének megépíteni. A fejlődés ténye ettől még elvitathatatlan: Az Erdő Gyermekei még városi szerveződés nélkül éltek, abszolút természetközelségben, és obszidiánfegyverekkel harcoltak (meg persze mágiával, lásd a Dorne-i törött kart) Az Elsők bronzfegyverekkel jöttek, megjelent velük a falusi, városi szerveződés, de már nem űzték a mágiát, csak a Gyermekekkel kötött szövetség után részesültek belőle. Az Andalok vas fegyverekkel érkeztek, kialakították a nemességet, és üldözték a mágiát meg a régi isteneket. A régi hagyomány csak Északon maradt fenn. Már valamikor ezek után, de legkorábban ezzel párhuzamosan alakult ki a Valyriai Birodalom, amely a részinformációk alapján számomra egy despotikus rabszolgatartó rendszernek tűnik. A társadalmi feszültség éles volt a sárkányos, mágiahasználó (elnyomó) uralkodó réteg és a bányákban sínylődő rabszolgák között, itt született az Arcnélküliek csoportja is. Valyria végzetét pedig úgy gondolom, hogy valamilyen módon saját maguk idézték elő, vagy a sárkányok, vagy a mágia túlzásba vitelével. A büntetésjellegű pusztulást látszik alátámasztani az is, hogy Westeroson egyenesen tilos, és a szabad városokban se tömeges a rabszolgatartás, és ezzel a felfogással a POV karakterek java része azonosul is.
A dothrakiak egy abszolút ókori/kora középkori felfogású nomád nép, viszonylagos elszigeteltségben élnek, és bár fosztogatásik rettegettek, igazi nagyhatalmi szereppel nem rendelkeznek, márcsak a folyamatos belháborúk miatt sem.

Summa summarum: változás és főként differenciáltság a technikai-társadalmi berendezkedésben jól látszik a sorozatban, és ha lehet hinni a beharangozott irányoknak, itt a Mások kapcsán még Westeros is történelmi változások előtt áll: úgy vallási, mint államszervezeti, vagy utódlási és morális szempontokat figyelembe véve.

Greg36 2012.04.03. 20:04:33

Sixx, kérlek, tede-nek oszd ki a jól megérdemelt sallerét, amolyan A Király Jobbkeze módra nagyondurva spoilerezesért!

Greg36 2012.04.03. 20:15:06

@tede: Jelen pillanatban messze túlszárnyaltad Pöcsfejet ellenszenvességben s pöcsfejségben, azt ugye sejted?

Llew 2012.04.03. 20:18:30

sixx nincs péntekig, más meg nem tudom moderál-e

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.04.03. 20:33:10

Nekem jobban bejött mint a katedrális pedig azt nagyon nyomatták. Várom a folytatást!

fran7 2012.04.03. 21:02:02

@ptlklszl: Én azt gondolom, hogy nem sok változás lesz a történet végére a Westeroson. S most saját tipp jön a befejezésre: Dany visszanyeri a trónt, Stannis lesz a Király segítője és örökösként Bran leszármazottjai lesznek az uralkodók. A Másokat visszaterelik a fal mögé, a sárkányok meg gondoskodnak a békéről. S tart ez addig míg újra nem jön a tél. Ja a Lannisterek meg maradnak a leggazdagabb családnak. S így létrejön egy új status quo. Ami fennmarad egyideig. Kivéve ha Martin a Gyűrűk urának vagy a BSG végét másolja.

bocsitibi 2012.04.03. 21:05:53

Itt se olvasok több kommentet. Öregapátok spojlerbütykös f...át!
Nem értem mi van amit agyban nem lehet felérni abban, hogy ezek a postok alatt a kommentelés a leírásnak, vagy magának a sorozat adott részének kibeszélésére szólnak, nem pedig arra, hogy veregesd a saját vállad, hogy hűha elolvastam egy könyvet vazze!
Érted, egy könyvet!
Nem ám egy újságot, hanem egy könyvet! Ezt csináld utánam!
Gyorsan tele is írom az oldalt a jövőben történő eseményekkel.

Ez a jósképesség, ha hirtelen olyan szinten lesz mint a Krull bolygó küklopszaié, akkor azért azt is írjátok meg! :D

sixx · http://comment.blog.hu 2012.04.03. 21:29:50

a büdös kurva anyját az összes spoilerező gecinek.

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.03. 21:31:21

kicsit, de csak kicsit van igaza bocsitibinek. igen van olyan ember,aki nem ovasta még a könyveket.
"nos Llew" es "nos Felagund" pedig irogasson a sajat game of thrones blogon, ahogy eddig, de ne rontsa el a tobbiek szorakozasat. :)
es remelem, ezert nem haragszanak meg ram :)

fran7 2012.04.03. 21:52:25

@fran7: Mivel ez spekuláció volt, nem lehet spoiler, de ha baj van vele, akkor nyugodtan törölhetitek.

Llew 2012.04.03. 22:08:57

@aggyistenbiri: mond már meg légy szíves, hogy én konkrétan mit spoilereztem

Teszt.Elek 2012.04.03. 23:14:32

Nem harry, hanem Arry.. csak zárójelben.

Daenerys 2012.04.03. 23:21:47

Dany még mindig egy n...

A vörös rébéken besírtam.

De vártam már ezeket :D

innovation 2012.04.04. 09:22:34

Ez a rész kicsit olyan volt, mint Marquez 100 év magánya. Azt sem tudtam, hogy ki kicsoda, mert mindenki király és régen volt az első évad - azt lenyomtam egyben, követhetőbb volt.

Szóval újra kell néznem legalább az uccsó két-három részt. Sansa forever!:)

Cang 2012.04.04. 09:32:49

Az első évad nagyon tetszett, provokatív és látványos volt, a sok zsé ellenére a második eléggé közönségesen kezdett, szerintem igencsak lehangoló volt.

Geciszag, gyerekvagdosás, kivel henteregtél még, mingyákinyírlak tégedis, anyám, és hasonlók. Az első rész egy rakás szemét. A többi meg nem érdekel. Ha emberi kreténséget akarok látni, megnézem a híradót.

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.04.04. 09:50:49

ez az amit inkább megnézek mint elolvasok de most lemaradtam róla - nemtom mit írtak spoilerbe a kollégák de lehet egymást kulturáltan is leoltani szerintem

jozicsenko 2012.04.04. 10:03:46

@Cang: a sorozatról már tavaly is tudhattuk, hogy nem épp filológiai kerekasztal...

kerikak 2012.04.04. 10:29:41

megnéztem hbo go-n tegnap és nagyon-nagyon jó volt :) a farkast kivéve, nagyon látszott hogy csak oda vetítették Robb Stark mellé vagy csak én láttam így? :)

Mummin 2012.04.04. 11:16:39

Arry lesz az nem Harry...es Sansa nagyon nem feleseg, meg csak mennyasszony - szerencsejere. :)

A nameday meg nameday es kesz...nevnap. Ott ezt unneplik. Egy fantasyben nem tudjatok elkepzelni hogy valaki ne a szulinapjat unnepelje hanem a nevnapjat?

Asszem 2012.04.04. 11:19:45

Nekem tetszett, hozta a hangulatot, és nekem bejöttek az új szereplők is, Stannis is klafa, Melissandra is eléggé durva, bár lehetne kissé népiesebb, Joffrey szerintem zseniális, Tyrion kicsit kevés volt, de ő későbbre tartogatja a puskaport, Littlefinger király, kár, hogy Varys nem volt több, Robbot és a muterját sosem kedveltem, de a célnak megfelel, Szőke Herceg Jamie Lannister még lepukkantan is jól néz ki. Egy szereplő van, aki az első rész során tetszett, de most picit elbizonytalanodtam azzal kapcsolatban, elég lesz-e a rámért szerephez, ez pedig a Daeneryst alakító színésznő.
Ahogy azt a CGI sárkányt berakta a dobozba, az eléggé, hát nem túl meggyőző volt.

Nektek az új karaktereket megformáló színészek hogy jönnek be?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.04. 12:10:20

@Nevem Earl: Végre valaki, aki Davost akarja Stannisnek! :)
Könyv fordításának kézirata szinte leadáskész az Alexandránál, esélyes a tavaszi megjelenés, ezt a kiadó egyik munkatársa mondta.

Nevem Earl 2012.04.04. 12:49:10

@Hamlet: Ugye-ugye. :) A megjelenésről szóló hírek meg bearanyozták a napomat még tegnap, vagy mikor. Páran fikázzák, de annyira rossz nem lehet.

szepi79 2012.04.04. 13:29:36

@aggyistenbiri: ??? pont ők nem spoilereznek, sőt... légyszíves olvassad már végig a hozzászólásaikat, nincs belőle sok, semmi ilyesmi nincs egyiküknél sem...

Madstark 2012.04.04. 17:26:50

Stannisről lemaradt a szakál :(

ptlklszl 2012.04.04. 18:10:58

@Mummin: A 'nameday' valamilyen szinten a születésnap megfelelője, bár lehet, hogy a névadás, születéshez igen közel eső napját érzik alatta. Ezt rengeteg minden alátámasztja: @morbiczer írta: @Yooha: Hat pl. az a kifejezes, hogy "as naked as on his/her nameday" eleg arulkodo.
Ezen felül a magyar szinkronban is elhangzott, bár nem tudom, már hol, de Cattel volt kapcsolatos, hogy: Walder Frey üdvözletét küldi, meg 90. neve napja alkalmából új feleséget akar venni, és asszem meg is hívja az esküvőre. - Ebben a részben láthattad az elkésett Lord Freyt, elég leharcolt állapotban van, tehát sanszosan 90 éves.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.04.04. 19:08:06

@ptlklszl: Walder Frey példája nem jelent semmit, hiszen a valóságban is az n. névnap és n. születésnap egy éven belül van egymáshoz képest.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.04. 19:38:19

Érdeklődnék, hogy a kommentek olvasásába belekezdhetek-e. Nem szeretnék spoilerral találkozni, valaki segítsen, pls, hogy ki vannak-e már törölve a spoilerek!

Egyébként nagyon vártam már GOT újabb meghogyvoltozását, sixx megint nagyon eltaláltad a hangulatot! Csak a kibebaszottkurvaéletbe már, hogy megint várni kell egy hetet!

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.04. 20:28:30

@szepi79, első ezen a néven: @Felagund: @Llew: spoilert nem rajuk celoztam, nyilvan. amit nekik szantam, azt kulon bekezdesbe irtam belefele. béke

szepi79 2012.04.04. 21:12:42

@aggyistenbiri: hát, oké, de kicsit félreérthető volt, nem volt az annyira élesen szétválasztva, nemcsak én néztem be, ahogy látom :)

ptlklszl 2012.04.04. 21:49:40

@Yooha: Rendben, de akkor téged nem lehet meggyőzni. Sőt, azt kell mondanom, egyáltalán nem is kell téged meggyőzni:
Igazad van, a 'nameday' lehet a magyar névnap, lehet a névadás vagy a konkrét születés napja, teljesen mindegy. Egy biztos, onnantól kezdik ezeket számolni, hogy az ember még csecsemő, és évente egy van belőle.

orgyen 2012.04.04. 22:02:39

Az "ugorgyunk!" westerosi megfelelője az "üstökös". :))))

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.04. 22:27:19

@szepi79, első ezen a néven: Nagyon szépen köszönöm!

Az első részhez néhány észrevétel:
- tetszik, hogy továbbra is kellően mocskos a film - geciszag és vér - ezzel is jobban bemutat egy középkori jellegű hangulatot, realisztikusabb, cool.
- személy szerint nagyon bejött az I. évadban a sorozat lassú és látszólag körülményes építkezése, ezt a II. évad indításáról nem nagyon mondhatom el. Nem jutottam még a 2. kötet végére, de itt olvasom a kommenteket, hogy rendesen felpörögnek később az események, de ez akkor sem lehetne indok. Kár érte.
- Kurvára nem jön be a sárkányos szál, jobban mondva a csaj és az a húsz ember, akik a sivatagban bandukol. Mintha Koltay Gábor Julianus barátját néztem volna. Vágnám ki a picsába a sorozatból ezeket a perceket, inkább vezették volna fel jobban a Craster jelnetet, a Falas szálnál. Havas úrfi a kedvencem, kár, h nem baszott oda egyet a vén gecinek!
- az új helyszínről szereplőkről: én azt a véleményt osztom, hogy igenis rendben van a Stannist játszó színész. Gondoljatok bele: Stannis nem egy gonosz csávó, inkább olyan, aki hagyja magát megvezetni egy pina által, ráadásul tök jogosan tartja a markát. Persze, tudjuk: a trón azé, aki beleül, de nem feltételenül képzelnék el egy durvább fejű színészt ide, pl a Jean Renó pont rendben van Davoshoz. A 2. kötet olvasása közben abszolút úgy képzeltem el, hogy ez a csávó a gecibb és gonoszabb, Stannisszal összehasonlítva.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.04. 22:28:52

Blogmoci, téged meg vigyenek el a Mások!

Rabyn 2012.04.05. 23:30:15

Szerintem is jobb lenne Stannisnak Davos. Nekem Stannis nem tetszik...
Viszont a gyerekgyilkolászós résznél (pedig olvastam a könyvet) egy pillanatra kiakadtam, hogy eee ezt hogy merik megtenni?
Sárkányt pedig akarok!:)

Daenerys 2012.04.09. 14:34:52

Stannisnek Mark Strong vagy Christopher Eccleston lett volna jó. Dillane kurvanagy miscast. És nem,Stannist nem "megvezette egy pina". Mel és ő kihasználják egymást, ennyi.

f.fredericks 2012.04.10. 15:33:46

Na ezek szerint nem csak nekem tűnt úgy, hogy a Davost alakító színész hasonlít Jean Renora. :)
süti beállítások módosítása