Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 3x10 – Last Call – Holdudvar árnyékában

2012. március 29. 16:00 - Zenóbia

Megint belecsapunk a lecsóba (honnan van ez a mondás, valaki egyszer tényleg belecsapott a lecsóba, és ha igen, akkor miért, és képzeljük már ezt el, hogy mi történne, ha tényleg belecsapnánk), horgászással indul a sztori, aminek köztudottan az lenne a célja, hogy az ember nyugodtan, csendben kikapcsolódik, sört iszogat, miközben úgy tesz, mintha halat akarna fogni. Emberünknek ez nem jön össze, a bedobás után rögtön megjelenik a feleség, és nem hagy békét. Vigasztalni próbál, nem baj, ha elvesztetted a munkádat, de ne itt próbálj már ebédet fogni, mert itt aztán semmi nincs. Mibe fogadunk, hogy egy hulla azért van? Kapás, hulla kifog, így első ránézésre Bruce Willis, de tartok tőle, hogy csalódás fog érni ebben a tekintetben, de majd megpróbálom feldolgozni. Castle ír, kockás ingben, otthon mindig kockás ingben van. Vendégük lesz. Gracie, aki Alexis volt osztálytársa, mellesleg azóta kicsit megváltozott, igazi gót lett belőle, már ha jól tippelek. Alexis fél. Én is félnék a helyében. Hű, remélem Gracie a gyilkos, az mekkora lenne már. Befut a hívás Beckettől, úgyhogy Castle elszabadulhat otthonról, aminek most direkt örül, így, hogy megszállták a sötét erők a lakást.

A hulla egész jól néz ki ahhoz képest, hogy vízi. Amúgy meg hol van Perlmutter, kezd hiányozni a kedvessége. Tengerészgyalogos volt valaha, és csúnya fejseb van a koponyáján. Hű, tényleg csúnya. És nem Bruce Willis, egy világ omlott össze. Igen, még egy halott Bruce is jobb lenne a semminél, na. Találtak nála még egy négy éves anonim szerencsejáték-függők medált is, Castle filmes utalásait meg senki nem érti, csak én, ami nagy sikerélmény, mert én sose tudok semmi ilyesmit, minek az ilyennek hogyvolt, ugye. A cápáról van szó egyébként, az mekkora film. Castle már fel is állította az elméletét a visszaesőről, aki túl sokkal lóg a bukijának, így aztán a gonosz alvilági bűnözők belökik a folyóba, miután kupán vágták. A hulla Donald Hayes, az utóbbi években dokkmunkás, előtte tengerészgyalogos, alvilági kapcsolatnak nincs nyoma. Castle és az elméletei. Donnie Hayes viszont ma is felvette a munkát a keleti dokkban, tehát vagy zombi, vagy ő a gyilkos, vagy zombi, a zombi jobb lenne.

Donnie-nak nehezen esik le, hogy szólongatják, aztán mikor rájön, hogy hozzá szóltak, futásnak ered. Jobbra is rendőr, balra is rendőr, minden hiába. Megörül viszont, hogy rendőrök, mert nem őket várta, hanem a szakszervezetet. Azt mondja, Donnie-tól vette a szakszervezeti kártyát, és mivel Donnie mindig is a nyugati oldalon dolgozott, ezért ő a keletin használta fel, mert fifikás ám nagyon. 25ezerért vette, amit Beckett kevesel, mert ez csak aprópénz, a dokkmunkások sokkal többet keresnek annál, hogy Donnie csak úgy ennyiért eladja. Donnie-nak pénz kellett, neki meg a meló, ennyi a történet. Lanie közben boncolt egyet, a halál oka, hogy fejbecsűrték valamivel, ezt eddig is sejtettük, de a sebben talált egy kis darabkát is a valamiből. Az időpont pedig reggel 4 és 6 közé tehető. Talált még sörétes puskából kilőtt golyókat is Donnie vállában és kezében, de úgy tűnik, a lövések 2-3 hetesek, a golyókat pedig nem szedte ki senki. Vajon miért nem ment Donnie orvoshoz? Donnie bankszámláján látszik, hogy volt neki 125ezer dollárja, amit ki is vett egy csekkel, Wilbur Pittorino kedvezményezettnek.

Wilbur, más néven Billy Pitt, ingatlanos és szemétlerakója is van, ha ő a gyilkos, akkor szerintem egy elromlott mosógépbe gyömöszkölte volna a hullát. Büntetve is volt, 10 évet ült védelmi pénzek szedése és bukmékerkedés miatt, Castle önelégült fejet vág, a többiek mindjárt bedobják őt is a folyóba. Behozzák Billy-t, Beckett egyedül hallgatja ki, a négy pasi meg az üveg mögött sorakozik fel, mókásak. A pénz nem tartozás volt, hanem Donnie megvette a bárját, a Holdudvart, mert imádta azt a helyet, szinte ott nőtt fel. A nagyapja nevelte, Legendás Leo, aki a város legjobb csaposa volt, de már meghalt. Egy helyes kis urnában tárolják a pult mögött. Castle ismeri-e a helyet, hát persze, hogy ismeri, a Holdudvar minden híres író törzshelye. Billy azért adta el, mert csak vitte a pénzét. Azonban többen is pályáztak a bárra, egy láncolat, a Brian nevű csapos és Donnie. Brian nem volt kifejezetten boldog, hogy nem az övé lett végül a hely. A Donnie fejsérülésében talált szilánk egy piros színű alkoholos üvegtől származik, a Holdudvar közel van a folyóhoz, beszélgessünk el Briannel a csapossal emiatt.

Castle izgatott a hely miatt, mert Alexis születése óta nem járt ott, de az első regényét szinte teljesen a kocsma asztalnál írta. Míg a hely történelmét meséli a kapuban, Beckett szájfényezik, hajat kibont majd hátradob, hiszen be akar épülni. Castle szerint ehhez még egyet kéne gombolni azon a blúzon, meg is kapja, mi is megkapjuk a kivillanó fekete melltartót, és Castle a sorozatban először, nem jut szóhoz, csak tátog. Meg is nézem még egyszer. Eddie a zongorista emlékszik Castle-re, de ez még hagyján, az asztal felett, ahol a regény született, kint van a képe is. Azta! Lecsüccsenek a bárpulthoz, Kate pedig egyből flörtbe kezd a csapos fiúval, nem mellesleg érdeklődik, hol van Donnie. A srác szerint nem sokára befut, mondom én, hogy zombi. Beszarok, Beckett miket tud. A koktélcseresznyével szórakozik roppant erotikusan, miközben Briantől piros üveges piát remél kapni. Ha nincs ilyen, Brian így ránézésre elmegy a legközelebbi Tescoba és hoz egyet, vagy a csillagokat az égről, mindegy neki. Castle eddig bírta, közelebb húzódva jelzi, hogy a nő az enyém ám, attól még, hogy közben téged próbál felszedni.

Nincs piros üveg, vegyük elő akkor a rendőrjelvényt. Miért, attól lesz?! Brian nem tudta, hogy Donnie meghalt, tényleg azt várta, hogy majd egyszer csak befut. Hajnali fél ötkor zárt, akkor még Donnie elkezdett könyvelni. Nem haragszik, hogy lenyúlta előle a kocsmát, olyanok voltak, mint a tesók. A tesóktól nem lopunk, Brian viszont lopott, csalt az italokkal, majd a nap végén kivette a zsebpénzét a kasszából. Szerinte ennyi belefér. Megmutatja Donnie irodáját, ami a pincében van. Castle teljesen lázba jön, mert ott még sosem járt, és nem is túlzás a lázba esés, mert jól néz ki tényleg, nem az a poros-dohos fajta. Beckettnek aztán van szaglása halljátok, a festékszagból kiindulva másodpercek alatt megtalálja az egyik kép mögött a sörétet a falban. A két héttel ezelőtti lövöldözésről Brian nem tud semmit, de a csapos lány hátha. Akkor egyedül zárt, és mikor feljött a pincéből, Platós Pete kopogott az ajtón. Én is akarok ilyen nevet, lehetnék Zord Zenóbia. Vagy Zakkant Zenóbia. Szóval beengedte Platóst, mert az azt mondta, hogy ott hagyta a tárcáját, de valójában őt akarta leteperni.

Donnie mentette meg, meglepetésszerűen előtűnt a semmiből egy baseball ütővel és elkergette a parasztot, meg még az autójára is odavágott egy párat. Pete ki lett tiltva a kocsmából, de tegnap este azért bepróbálkozott, csakhogy hiába, mert Donnie elhajtotta a picsába. Míg a fiúk behozzák Pete-et, addig Castle felvázolja a saját kocsmáját, mert kitalálta, hogy nyit egyet. Ezért most utálom, én is kocsmát akarok nyitni. Pete seggrészeg, puska is van az autójában, Ryan szerint idén ő a legrészegebb gyanúsítottjuk, ami nem igaz, mert a múltkori lánybúcsús vödörbehányós lányt nem lehet felülmúlni. Miért mindig nekik jutnak a részegek? Na mindegy, Pete csőszerelő, de a munka végeztével sem pihen a csöve, ha értitek mire gondol, mindig egy ilyen jó humorú fickóra vágytam. Nem ölte meg Donnie-t, azt sem tudta eddig, hogy meghalt, mint eddig mindenki. Azért sem haragudott rá, hogy szétverte a kocsiját, mert kifizette neki a kárt, amikor ki akarta hívni a zsarukat. Elővett a zsebéből egy kurva nagy guriga pénzt, és adott neki ezer dollárt. Pete alibije is stimmel, hogy nem lepődöm meg. A srácokat ráállítják a könyvelésre, mert jó lenne tudni, honnan volt Donnie-nak ennyi lóvéja. A helyszínelők a bárban nem találtak semmit, tehát a gyilkosság nem ott történt.

A bár éppen csak nullszaldós volt, mégis nagyon sok pénzt költött Donnie felújításra, mindent készpénzzel fizetett méghozzá. Esposito talál egy nyugtát egy aukciós háztól, de mije volt Donnie-nak ami kellhet egy ilyen cégnek, vagy ha nem az övé volt, akkor kitől vette el? Az igazgató emlékszik Donnie-ra. Jimmy Walker, egykori polgármester és a szesztilalom hírhedt ellenzőjének privát italgyűjteményéből az egyetlen megmaradt üveg whiskey-t árvereztette el. Castle ölni tudna egy kortyért, szerintem a férjem is. A nagyapja, Legendás Leo hagyta rá, aki valószínűleg ajándékba kapta, miután hazatért a második világháborúból. Az üveg 26ezer dollárért kelt el, egy Jeffrey McGuigan nevű internet milliomos vette meg, aki online játékokból gazdagodott meg. Az üveg természetesen piros színű, ez egy elég drága gyilkos fegyvernek hangzik. Az ajtót egy ránézésre 12 éves kölyök nyitja ki, aki a kajafutárt várta, de hát az életben legtöbbször nem azt kapjuk, amit vártunk, kivéve persze, ha 12 évesen milliomosok vagyunk. A whiskey emlékei szerint gyömbérrel felöntve egészen fincsi volt. Castle mindjárt infarktust kap, meg én is, pedig én nem is szeretem a whiskey-t. A gyerek megtalálja az üres üveget a szemetesben, Castle úgy pólyálja be, mint egy bébit.

A gyilkos fegyver valóban ilyen üveg, de nem ez az üveg. Tehát kellett lennie még egynek ugyanebből. Kutatásba kezdenek, Beckett a nagypapa és a polgármester múltját, Castle meg a koktélkeverés rejtelmeit. Alexis panaszkodik, hogy a gót Gracie-ben nem találja a régi Gracie-t, de Martha rávilágít, hogy a vidéki gótnak lehet, hogy ugyanolyan rémisztő egy csodaszép és nagyvilági, jóképű baráttal rendelkező Alexis, mint neki a sötét, piercinges lány. Alexis kinyitja a hűtőt, amiből kizúdul egy csomó minden, de Castle segít újratölteni, amiről bevillan neki, hogy hogyan lőtték meg Donnie-t. Irány a kocsma pincéje, Beckett nem túl boldog, mert már épp lefeküdtek Josh-val és a laptopjával, aki segít neki a nyomozásban. Mármint Josh, nem a laptop. Szia Josh, már hiányoztál, bár még mindig nem tudlak hova tenni. Elhúzzák a könyvszekrényt, és mögötte ott van a titkos pince. Az ajtaja kinyitásakor pedig eldördült a hozzárögzített puska, ami nyilván a titkos készletet volt hivatott megvédeni. A folyó hangját is hallani, tehát valószínűleg itt halt meg Donnie. Castle fog egy wc pumpát amire wc papír gurigát helyez, ami meglocsolva némi alkohollal, kiváló fáklyaként szolgálna, ha Beckettnél nem lenne elemlámpa. De azért az ötlet jó volt.

Sétálgatnak a csatornában, amiben a szesztilalom idején az italokat szállíthatták, közben riogatják egymást patkányokkal, meg szörnyekkel. Emlékeztek Az aligátor című filmre? Abban volt valami ilyen, hogy a kis krokot lehúzták a budin, és ő lett a csatorna réme. Utána hetekig félve pisiltem. Találnak egy régi járatot, amit még nagyon régen befalaztak, de Donnie kibontotta, és ott a polgármester névtáblája a falon. Meg ott vannak az üvegek is, bár nem hiánytalanul. A gyilkos fegyver is ott van széttörve, a padlón pedig látszik, hogy milyen útvonalon vonszolták a hullát a csatornafedélhez. Ahol találnak egy világító akármit, amiből levonják a következtetést, hogy nem rég járt itt valaki. Aki még most is ott jár, de menekülőre fogja, ők meg üldözősre. Az alak eltűnik valami titkos kijáraton. Megszerzik a csatornaművektől a térképet, de azon nyoma sincs még egy lejáratnak, mintha nem is tudnának az alagút létezéséről. Persze, mert ez egy új térkép, nekünk meg egy régi kéne. Meg is van az archívumban a csatorna műveknél, és ki is lehetne sakkozni, hogy a három lehetőség közül merre menekült a gyilkos, ha nem lenne egy sokkal egyszerűbb mód is. A látogatási cetlin rajta van, hogy két hete is megnézte valaki ugyanezt a térképet.

Hát, vegyünk részt egy aukción, úgyis ritkán van ilyesmibe részünk. Először Castle tartja fel a tábláját, aztán Beckett, Ryan és Esposito a jelvényüket, ennyi asszem elég is lesz az igazgatónak. Donnie megbízott benne, elmesélte neki, hogy mit talált, az igazgató pedig meggyőzte, hogy egyenként adjon túl a gyűjteményen, mert úgy jobb árat kaphat érte. Így volt ideje kitalálni, hogyan tehetné rá a kezét az összes üvegre. Mikor Donnie rajtakapta az alagútban, bepánikolt és fejbe vágta. Espositoék közben megtalálták a másik bejáratot, Ryan már hozza is a három rekesz whiskey-t, amiről nem tudni kinek a tulajdona, és míg ki nem derül, addig tiltott gyümölcs. Gracie és Alexis összhangba kerültek, Alexis egy egész kicsit gótosítva lett, de mivel nem fekete ruhákat adtak rá, ezért inkább hippinek tűnik tőle, de nem baj. Montgomery utánajárt, hogy a whiskey a város tulajdona, de egy nagylelkű adományért az árváknak, Castle kaphat egyet jutalomként. Ettől sírva fakad, nem vicc. De mert jó fej, nem egyedül issza meg, hanem a többiekkel a Holdudvarban. Aminek új tulajdonosa van. Aki kitalálja ki az, kap egy cukorkát.

Szerettem ezt a részt, főleg a rettenetes fos X-Akták epizód után. A végére kaptunk egy nagyon klassz jelenetet, Billy Joel-től a Piano Man-t énekelve indulnak el a kocsmába, egymást átkarolva vonulnak a kapitányság folyosóján meg minden. Már csak Lanie hiányzik a sorból. Egyrészt Beckettnek tök jó hangja van, másrészt meg ez egy nagyon röhejes és gáz jelenet is lehetett volna, ehelyett meg bugyuta vigyor ült ki az arcomra, mert nekik ez is jól áll.

Címkék: castle
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

candyperfumegirl 2012.03.29. 23:51:13

Imádom a Piano Man jelenetet, annyira szerethető ez a csapat, hogy tőlük jól esik az ilyemsit nézni, de tény hogy kevés sorozatnak állt volna ez ilyen jól.

Zenóbia 2012.03.30. 17:28:46

@candyperfumegirl: Ugye? :) nekem is ez volt az első gondolatom a vigyor után, ahogy írtam is, hogy baszki ez állati szar is lehetne, ha nem ők csinálnák.

Neoprimitív 2012.04.01. 08:18:52

Ebből is látszik, hogy mennyire kinek a pap, kinek a papagáj egy sorozat, de akár egy rész megítélése is, én inkább bosszankodtam a részen. Amikor Beckett azzal a "nesze, ha ezt akartad" képpel kigombolta a blúzát, akkor konkrétan úgy éreztem, hogy tényleg elvitték őket az előző részben az ufók és átmosták az agyát. Értem én, hogy ő most laza (az írók szerint), csak éppen a) neki van egy pasija b) Castle-nak van egy partnere. Azt hiszem nagyon viktoriánus felfogásom van, de a számomra a flörtölés két foglalt ember között addig működik, amíg abban mindketten részt vesznek. Sajnos a készítők már a sztriptízbáros résztől kezdve kezdték elveszíteni - szerintem - az arányérzéküket. Nem az volt a bajom, hogy Beckett flörtölt vele, hanem az, hogy az állítólag éles eszű detektív nem veszi észre (sokadszorra sem), hogy Castle ezekre látványosan nem reagál. Pontosabban látványosan kínosan reagál, nem pedig úgy, ahogy ezt az előző évad nőcsábász figurája tenné. Ez egy pontig vicces, utána viszont már megalázó.

Nekem egyébként a kedvencem Beckett (vagy inkább Stana) "awsome"-ja volt, amikor mennek le a csatornába (nekem is a krokodilos horror ugrott be, LOL) és felsorolja, mi minden vár rájuk.

Ja, az easter egg: a végén, az aukción Castle a 187-es táblát tartja fel, ami a gyilkosság kódszáma a kinti rendőri jelentésekben. (Nem magamtól vagyok ilyen okos, elmagyarázták.)

Zenóbia 2012.04.03. 10:07:16

@Neoprimitív: a 187-es adalékot köszi, ezeket tök jó így utólag is tudni. :)
Látod, hát ezért nem akartam én elhinni, hogy Josh a pasija és nem a bátyja mondjuk, mert ha nem tudnánk, hogy van, akkor azt hinnénk, hogy nincs is. :)
Az aligátort meg is kéne nézni ezen felbuzdulva, bár attól tartok már nem gyakorolna rám akkora hatást, mint tizenkét évesen. :)
süti beállítások módosítása