Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x04 – Kockázatos Üzlet (Risky buisness)

2012. március 24. 14:00 - PuffCinq

Ezt a részt Amerikában tavaly Halloweenkor adták, így már az előzetese borzongást, izgalmat és meglepő fordulatokat ígért. Ha én végül keveset borzongtam is, tagadhatatlan, hogy jó rész volt. Kezdésként egy férfi lép ki a kertjébe, arcán elégedett mosoly, kezében szemeteszsák. A látottakból ítélve az előző esti kerti parti durván jól sikerült. A férfi ízületei már nem a régiek, de azért elkezdi összeszedni a szemetet. És mit látunk? A füvön "Védjük meg az amerikai munkahelyeket" feliratú táblák hevernek szanaszét. A fára akasztva egy bábu himbálózik a szélben. Szeme helyén $. Tüntetés volt itt tegnap este, és éppen az a férfi küzd a maradványaival, aki ellen szervezték.

Közben a lánya érkezik, szerinte nem kellene a családi vállalat termelését Kínába helyezni. Beszélt befektetőkkel, a segítségükkel Amerikában maradhatna a gyár. Persze, de a befektetők gátlástalanul beleszólnának a gyár irányításába, mondja az apja. Ő pedig nem fogja hagyni, hogy a 120 éves családi… Ekkor hirtelen minden nagyon kicsi és nagyon távoli lesz a férfi számára. Valami nagy baj van a látásával. Sürgősen orvoshoz kell mennie.

 

Az orvos az irodájában ül és egy távcső segítségével éppen azt próbálja átérezni, milyen rossz érzés, ha minden távol van és minden kicsi. Vagy csak nagyon örül, hogy végre rájött, hogyan maradhat távol Parktól, akkor is, ha lány ott ül előtte. Park arról beszélne, mi okozhatta, hogy a beteg hasonló dolgokat élt át, mint Alíz és Neo, mielőtt a nyúl üregébe esett. House-nak ennél sokkal jobb témája van: Park fegyelmi tárgyalása közeleg és úgy, de úgy ki fogják rúgni. Park volt főnöke, Andrews ugyanis bánja már, hogy megfogta a lány fenekét, terápiára jár és bocsánatot kér. Mindenki Andrewst sajnálja, Parknak nem szabadott volna megütnie. Úgy, de úgy ki fogják rúgni Parkot. House leírhatatlanul élvezi a helyzetet (már csak Hugh Laurie arcjátéka miatt is érdemes volt leforgatni ezt a jelenetet), Park meg erre fogja magát és fogadást ajánl House-nak: 100 dollárba, hogy nem rúgnak ki. Park! TE. NEM. VAGY. NORMÁLIS. House ezek után minden mozdulatával azon lesz, hogy kirúgassa Parkot.

Adams érkezik, késett és extra csinos. House-nak ez nagyon gyanús, de Adams csak annyit mond, hogy állásinterjún volt. Még mindig fizető állást keres. A betegről is beszélnek végre, de nem sok használható ötletük támad. House maga megy, hogy megnézze a beteget, és hogy megzsarolja. A beteg lánya is a szobában van, így House választékos mandarin nyelven adja elő: ha nem kapok a 120 éves családi vállalkozásának köszönhető vagyonából annyit, hogy rendesen újraindíthassam az osztályomat, akkor a kínaiak megtudják, hogy fura dolgokat lát és feltehetően mentális zavarokkal küzd. Akkor a termelés Kínába helyezésének lőttek ám, mert a mentális zavar arrafelé nem jó pont egy üzleti tárgyaláson. A beteg mandarin nyelven kérdezi House-tól, hogy mennyit akar.

House vidáman érkezik Adamshez és Parkhoz, akik éppen hamburgert esznek. Adams nincs elragadtatva attól, hogy a beteg amerikai munkahelyek ezreit szüntetné meg. Ennek hatására remek párbeszéd kerekedik a hazaszeretetről, ami House szerint totális baromság. Szavainak azzal adna nyomatékot, hogy kisajátítja Adams hamburgerét. De hirtelen kiderül, hogy Adamsnek Hepatitis C-je van. És Parktól kapta el. House hamburger nélkül marad. Haha, a végén még kiderül, hogy ez a két nő tényleg House csapatába való? Adams a folyosón összefut a beteg lányával, és nem a legkedvesebb stílusban közli vele, hogy az apjának nem kellene annyi életet tönkretennie, csak azért, hogy továbbra is sok pénze legyen. A lánya szerint a beteget érzelmi és nem gazdasági okok vezérlik. A felesége négy éve halt meg, és Amerikában minden rá emlékezteti, ezért menne Kínába. A beteg ekkor vért kezd hányni. A kórterem félhomályában rémisztően emlékeztet Frankensteinre.

Másnap House, Adams és Park Foreman irodájában ötletel. House addig nem mozdul innen még újra ortopédorvos és gipszmentes nem lesz az egész irodája. Az ötletelés témái fontossági sorrendben: 1. Miért késett tegnap Adams? 2. Miért olyan dühös az egész világra? 3. Parkot ki fogják rúgni, de még hogy. 4. A beteg vért hányt. Mi baja lehet? Betoppan Foreman. És mit merészel: széttépi a szép nagy összegről szóló csekket, ami az asztalán talál. A beteg nem mondott el mindent, de Foremannek az az érzése, jobb, ha nem váltja be azt a csekket. House kénytelen távozni, de előtte még megfogja Foreman fenekét. Ha Foreman most üt, akkor Park is jogosan ütött a múltkor. De Foreman nem csinál semmit, egy arcizma se rándul. Nem mintha Foreman arcizmai képesek lennének bármire is, szerintem. Tuti, hogy ő egy robot.

Park kétségbeesik. Foreman a fegyelmi bizottság elnöke, és most biztos nagyon dühös. House tényleg azt akarja, hogy Parkot kirúgják? Igen, tényleg. De előtte még menjen és Adamsszel együtt végezzen el egy vizsgálatot, amelynek eredményeként a beteg vagy elvérzik, vagy vérrögök keletkeznek a testében. De legalább megtudjuk, mi a baja. Még a vizsgálat előtt a beteg nyaka viszketni kezd, majd a viszketés el is múlik. Újabb ötletek kellenek. Milyen jó, hogy House még úgyis tud diagnosztizálni, hogy közben egy spéci lámpával a már ismert ellenszenves ortopédorvos arcába világít. A lámpa 106 ledje mind különböző hullámhosszon világít, és ezzel egyszerűen szólva tengeribetegséget okoz, ha belenézünk. Hiába, House egy érett felnőtt. Ellenszenves orvos a szemetesbe hány és Foremannel fenyeget. Menjen csak Foremanhez, de akkor House mindent letagad, a csapata pedig nem fog ellene tanúskodni. Ellenszenves orvos feldúltan távozik.

House és csapata ezek után arra jut, hogy a betegnek sugárkezelés kell. A sugarakat Adams felügyeli, természetesen nem szótlanul. Egy-kettőre kiderül, hogy a beteg igenis a pénz miatt vinné a gyárát Kínába. Meg az is, hogy még mindig nem tudják, mi baja. A sugárkezelés alatt szívrohamot kap. House közben cselesen diktafonra rögzíti Park következő mondatát: "Vannak helyzetek, amikor nagyon is jólesik megütni valakit, aki megérdemli." Hogy fog örülni ennek a fegyelmi bizottság! Park Wilsonhoz rohan. House tényleg ki akar rúgatni! Mit tegyek? House-nak a fogadás becsületbeli ügy. Ajánlj neki valamit, amit többre tart a becsületnél. S ekkor a kép elsötétül.

House és Adams a beteg állapotáról beszélgetnek, majd hirtelen a beteg gyárának állapota lesz a téma. House venne pár részvényt, mert most olcsó. Viszont ha House meggyógyítja a beteget, az áruk ismét felszökik, House-nak pedig lesz pénze, hogy rendesen újraindítsa az osztályát. Mivel House úgyis meggyógyítja beteget nincs kockázat. Sajnos House-nak pénze sincs, Adams adjon kölcsön 200 ezer dollárt. 5 ezer, és House ezentúl heti 6 órát rendeljen az ambulancián hátha emberségesebbé válik. House csúnyán néz, és megint megkérdezi, hogy miért késett Adams, de azért áll az alku.

House bemegy az irodájába, ahol az asztalán minden és a széke is, be van gipszelve. Ellenszenves orvos - aki e percben is a szomszédban zajong - akcióba lendült. Ez háborút jelent! Igen, aminek a végén engem fölfüggesztenek, te meg mész vissza a börtönbe. House erre már nem tud mit mondani. Következő ötletelésnél Park gyönyörű metaforát használ, House megdicséri, de a becsületénél nem ér többet egy metafora. Parkot egyébként is ki fogják rúgni. Minden szálat Foreman mozgat és neki többet ér Andrews, mint Park.

A beteg állapota rosszabbodik, nem működik a tüdeje. Sürgősen ki kell találni, hogy mi a baja, mert House 20 dollárt ezret veszített a tőzsdén. Honnan volt 20 ezre? 5 ezret Adamstől kapott, 5 ezret Wilsontól lopott, 10 ezret meg nyert a múltkor. De ha ez így megy tovább, semmi pénze nem marad az osztály beindítására. Adams biztos nem akar 200 ezret kölcsönadni? Nem? Akkor menjenek Andrewshoz. House szerint idegi eredetű a gond és Andrews neurológus.

A következő jelenetben House csokit majszol és vigyorog, élvezi, hogy Andrews és Park nem élvezi a helyzetet. A két orvos semmiben nem ért egyet. Andrews szerint a gerincvelővel van a gond, Park szerint viszont az agy és szív közti összeköttetéssel. Billenő asztalos teszt kell. Andrews szerint a billenő asztalos tesztől kómába eshet a beteg. House Andrewsnak ad igazat, és ezzel pontosan azt éri el, amit első perctől kezdve akart. Park titokban el akarja végezni a billenő asztalos tesztet. Végül Adams végzi a tesztet, mert Park fegyelmi tárgyalása nemsokára kezdődik.

Foreman érkezik Adamshez, eltűnt egy bőrgyógyászati lézer, 200 dollár értékű. House vitte el. Nem láttad valahol? Nem. Foreman ezt nem hiszi, és figyelmezteti Adamst, ha House-nak falaz, az minden alkalommal egyre rosszabb lesz.

A beteg kómába esik a billenő asztalon, Park fegyelmi tárgyalása pedig elkezdődik. Rögtön az elején beront House és üvöltve követeli, hogy rúgják ki Parkot, mert titokban kért egy vizsgálatot, ami miatt a beteg most kómában fekszik. House-t végül elvezetik, és ő nagyon elégedett magával. Megvan a billenő asztalos vizsgálat, amit akart, ÉS még 100 dollárt is nyert. Adams dühöng, hogy House hogy lehet ekkora bunkó, de azért diagnosztizálnak is. House szerint a beteg májával lehet a baj, májbiopszia kell.

Park közben arra kéri a fegyelmi bizottságot, hogy ne rúgják ki, mert nagyon szeret orvos lenni és 100 dollárja sincs. Bármennyire irritál is Park egyébként, el kell ismernem, hogy most nagyon aranyos. Adams a biopszia közben a beteg lányát győzködi. Most, hogy az apja kómában van ő ne írja alá a papírt, amely Kínába viszi a gyárat. A beteg lánya elgondolkodik. A biopszia nem hoz eredményt, House és Adams House irodájában gondolkodnak, hogy most mi legyen. Megérkezik Park, NEM rúgták ki. És ettől akkora az arca, hogy ránézni is rossz. Kéri a 100 dollárját House-tól, de House-nak kisebb gondja is nagyobb most a hülye fogadásnál. Ellenszenves orvos már megint zajong. House-nak most lett elege, megy behúzni neki egyet. S ekkor meglát egy Y-t formázó röntgenképet, és megvan a megoldás.

Az ízületi problémák miatt a beteg szervezete Y-formájú antitesteket termelt, amelyek besűrítették a vérét. Csak ki kell tisztítani a vérét és minden rendben lesz. Föl is ébred a kómából. Ébredés után gyorsan alá írja a sajtóközleményt, amelyben tudatja, hogy jól van, és a gyára megy Kínába. House-nak ez nagyon jó, mert így lesz pénze, a beteg lánya viszont összeomlik. Ő tényleg azt hitte, hogy az apjának nem a pénz a fontos. Otthagyja az apját, talán örökre.

House nyer Wilsontól 100 dollárt, mert sikerült kivinne a bőrgyógyászati lézert a kórházból. Wilson szerint House azért rendezett jelenetet Park fegyelmi tárgyalásán, hogy ne rúgják ki a lányt. Hiszen House-t mindenki utálja a bizottságban és örül, hogy valaki fölbosszantotta. Wilson büszke barátjára, hogy tett valami jót. House-nak még a feltételezés is fáj. Egyszerűen csak jobban szeret Wilsontól 100 dollárt nyerni, mint Parktól. Wilson visszakapja az 5 ezer dollárt, ennek hatására értetlenül néz. Jimmy, tényleg föl se tűnt, hogy megloptak?! House megy Foremanhez a csodálatos módon megtalált lézerrel meg egy hihetetlenül nagy összegű csekkel. Chase és Taub visszatérhet, az iroda ismét nagy lesz, az osztály beindul!

És hogy Adams miért késett? Mert aznap reggel éppen a válási papírokat írta alá. Haragszik még a (volt) férjére? Mert akkor szétverheti az ortopédiát. És Adams meg is teszi. Szép új fehérköpenyben egy baseballütővel, lassított felvételben mindent letarol. Tökéletes jelenet. House védőszemüveget vesz, és elégedett, büszke mosollyal nézi. Azt hiszem, jövő héten is élvezetes epizód vár ránk!

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tenesseeblues 2012.03.24. 14:29:36

Mekkora szíve van...
Mi mindenre képes azért a két nőért, akikről a végén még kiderül, hogy tényleg House csapatába valók:)))

fofofo 2012.03.24. 23:11:02

zsenialis poszt, halas koszonet! az epizodrol egyebkent azert maradtam le. mert lazban fetrengtem:-( de a mezei haziorvos mezei antibiotilummal meggyogyitott

gertrudstein 2012.03.25. 09:01:18

Puff! Ezt most nagyon elkaptad! "Extra csinos" leírás. Állati jó rész volt egyébként.

Neretil 2012.03.26. 13:31:15

Maga az eset elég lapos és unalmas volt, de a sok mellékszál kiadott egy jó kis részt. A vége pedig szó szerint ütősre sikerült :D

IamSherLocked 2012.04.07. 10:40:58

Igen, ez tényleg egy jó kis rész volt. Egyetértek gertrudsteinnal, nagyon jó a leírás!

ChristineJane 2018.05.29. 17:06:31

House mosolya a végén, ó! :))
süti beállítások módosítása