Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x03 – Jótékony ügy (Charity case)

2012. március 15. 17:00 - PuffCinq

Aktuális hetibetegünk szerintem nem is olyan régen még a Szökésben játszott fontos szerepet. Abból a sorozatból azonban én egy fél képkockánál többet nem láttam, úgyhogy majd Ti megmondjátok, igazam van-e. Az biztos, hogy a férfit most Benjaminnak hívják és nincs túl jó színben. A ruhája kopott, drogproblémái vannak, nincs munkája és lányát is egyedül neveli. Tudnak gyerekfelügyeletet biztosítani, amíg én munkát keresek, kérdezi a szociális központban egy nagyon segítőkész nőtől. Sajnos nem, nincs rá keret, sóhajt a nő. Ekkor csörög a telefonja, amit muszáj fölvennie. Benjamin távozik, de az ajtó felé menet még a földre ejt egy borítékot. A nő fölveszi és elakad a lélegzete. Egymillió dolláros csekk a Benjamin Byrd alapítványtól. Most már lesz pénz gyerekfelügyeletre. A nő rohan Benjamin után és milyen jól teszi. Benjamin ugyanis összeesett az utcán, nincs eszméleténél.

Álruhás jótevőnket természetesen a Princeton-Plainsboro Oktatókórházba szállítják. Ahol az egyik férfimosdóban House éppen a haját nyírja. Azért ott, mert így nem neki kell majd takarítani. Kedves. De akkor is. Végre megszabadul a hosszú hajától. Innen is köszönöm, House. Lássuk be, ami jól áll Chase-nek, nem áll jól a mesterének. Park értetlenkedve érkezik. Miért is kell nekünk ez az eset? Benjamin nem reggelizett és sokat gyalogolt egy meleg napon. Egyértelmű: kiszáradt. Miért érdekes ez? Mert House tudja, hogy a sürgősségiek elnéztek valamit, azért. Ja, és mert Benjamin kőgazdag. Ha House meggyógyítja, mérhetetlen nagy háláját egy mérhetetlen nagy adománnyal fejezi majd ki. Akkor pedig az ortopédia megy végre a fenébe, és jön vissza Chase, Taub és 13! Szuper! Kivéve Parknak, aki kezdi félteni az állását.

House irodájában nem más várja Parkot és House-t, mint Dr. Jessica Adams, a börtönben megismert doktornő. (House megfogadta a tanácsomat?) Szélesen mosolyog, úgy gondolja, House és ő mindjárt megbeszélik az élet nagy dolgait, hiszen House kávézni hívta. House is szívesen maradna kettesben a doktornővel. Ja, hogy Adams tényleg beszélgetésre gondolt, nem szexre? Akkor inkább beszélgessenek a betegről. Ha az olyan egyszerű lenne. Park nem engedi ki kung-fu szorításából a beteg kartonját, valami felfoghatatlan okból kifolyólag úgy gondolja, ha senki más nem látja a kartont, neki több esélye van megtartani az állását. Adams sem azért jött, hogy ingyen dolgozzon House-nak. Igaz, hogy gazdag és nincs feltétlenül szüksége a pénzre, de azért szeretne fizetést kapni a munkájáért. Park megkönnyebbülten mondja, hogy úgysincs eset, mert Benjamin csak kiszáradt. Igenis van eset, mondja House. Adams, emlékszel mi történt, amikor legutóbb azt mondták neked, hogy tévedek egy beteggel kapcsolatban? Kirúgtak, feleli a nő. Ugyan! Életet mentettél!

Adams ezek után természetesen marad, és Parkkal együtt megy vizsgálni Benjamin szívét. Nem találnak semmit, ami a kiszáradásnál komolyabb szervi bajra utalna, az viszont kiderül, hogy mindenét, tényleg mindenét a rászorulóknak adja. A szoftvercége még meg van, de csak azért, hogy a bevételeit jótékony célra fordíthassa. Ő szívesen nélkülöz, ha másokon segíthet. Adams és Park egymás szavába vágva számolnak be a hallottakról House-nak. Adams szerint – akiben ébredezik a gazdagok bűntudata – Benjaminnál nemesebb, nagylelkűbb embert nem hordott még hátán a Föld. Park szerint – aki nem felejti el hangsúlyozni, hogy jaj, ő mennyit küzdött már életében – Benjamin naiv és beteg. Nincs minden rendben, az agyában. A vitába Foreman is bekapcsolódik, nem kevés kárörömmel a hangjában közli House-szal, hogy két lehetősége van: vagy elfogadja, hogy a betege egy igazán nagylelkű ember és haza engedi, mert csak kiszáradt, vagy a nagylelkűséget tünetnek tekinti, akkor viszont egy fillért sem fogadhat el Benjamintól.

Tehát tünet a nagylelkűség vagy sem? Ez a főkérdés. House végül hazaengedi a beteget. Ő maga is hazaindul, de még a kórházban összefut 13-mal. A nő nagyon köszöni a 20 telefonhívást és 17 smst. House ugye csak azért nem zaklatta személyesen is, mert nyomkövető van a bokáján és nem mehet máshova csak haza meg a kórházba? Lehet, hogy Chase és Taub hajlandóak visszajönni, de 13 nem lesz többet a csapat tagja. Egy nő oldalán végre megtalálta a boldogságot, most éppen Görögországba készül, napozni. Bármennyire is nem tetszik ez House-nak, 13 bizony most elmegy.

Park még egyszer utoljára megvizsgálja Benjamin lábizmait, hiszen mégiscsak összeesett. A férfi lábának semmi baja, viszont a szíve hírtelen túl gyorsan kezd verni. A ritmuszavar végre egy igazi tünet, lehet róla beszélni. Közben Park nem akar elfogadni egy egyszerű, papírpoharas kávét Adamstől, és erre egy egész történetszál épül ebben az epizódban. A beteggel kapcsolatban nem jutnak előbbre, sóoldat kell neki és csináljanak egy EKG-t. House maga megy bekötni a sóoldatot. Na, vajon miért? Persze, hogy azért, hogy előadja magát.

Elmondhatatlanul bánom, hogy ilyen hülye voltam. A diagnosztikai osztály miattam romokban hever, nem kap megfelelő támogatást. Ha arra a sok emberre gondolok, akikért pénzhiány miatt nem tehetek meg minden tőlem telhetőt. Szívszorító. Benjamin azonnal megígéri, hogy ad House-nak egymillió dollárt. Wow. Nem gyors ez egy kicsit? Vajon a nagylelkűség tünet vagy nem tünet? Ezt meg kell beszélni Wilsonnal. Nem House, ha egy szexfüggő orális szexet ajánl, azt nem fogadhatod el, egy alkoholistának nem adhatsz piát, és nem, nem fogadhatod el Benjamin pénzét. Még akkor sem, ha a nagylelkűsége esetleg nem tünet, és adakozó emberek tényleg léteznek. Hiába, Wilson szilárd erkölcsi alapokon áll. Most pedig megy egy betegéhez, akinek sürgősen új vesére lenne szüksége.

Az EKG vizsgálat során kiderül, hogy Benjaminnak felesége és két fia van, de nem élnek együtt. A felesége nem bírja, hogy Benjamin ennyire adakozó. Szeretné, ha a családja igenis többet számítana neki, mint a rászoruló idegenek. Park helyesel, Benjamin meg remegni kezd. Vagyis még mindig fogalmuk sincs, mi a baja. Adams és House a kávézóban ötletelnek, Park kávét hoz Adamsnek, így most már kvittek. Park, te tényleg nem vagy képes egy apró figyelmességet elfogadni egy kollégától? Tényleg nem, nem kell alamizsna. Park, minden rendben? Ezen jól elvitatkoznak, de azért a beteggel kapcsolatban is kitalálnak valamit. A bajait echovírus okozhatja.

Este van már, House 13-mal beszélget telefonon. A beszélgetés lényege, hogy House igaz barátja 13-nak, de együtt dolgozni már nem fognak többet. De legyen, 13 azért visz House-nak kínai kaját. A jelenetnek nem sok értelme van, de House-nak jól áll a kék ing, mint mindig. Adams 1-et fizet, 2-t kap akcióban vett egy 120 dolláros cipőt, a plusz párat Parknak adja. Erre Park gyakorlatilag megfenyegeti, hogyha még egyszer ilyet csinál, megüti. Parkkal nincs minden rendben, ez már biztos.

A betegnél viszont hatott az echovírus elleni kezelés, mehet haza. De ő még maradna, fölajánlja az egyik veséjét Wilson betegének. Wilson ebben semmi kifogásolhatót nem lát. Hová tűnt a szilárd erkölcsi alap? House tajtékzik, szerinte most már biztos, hogy a nagylelkűség tünet és Benjamin beteg! Hiába minden, Foreman engedélyezi, hogy a férfi donor legyen.

House benéz az ambulanciára. Aggódó anyuka és kisfia érkezik. A kisfiú tenyerén kiütések vannak, a szomszédnak meg új medencéje, azzal lehet a gond? Nem inkább azzal, hogy a medencében ott van a szomszéd lánya. Vagy a szomszéd dögös felesége. House se tudhat mindent. Anyuka úgy néz a fiára, mintha most látná életében először. Én meg rájövök, mennyire hiányoznak az ambuláns esetek, lehetne belőlük több is, mint az első évadokban. Na, de térjünk vissza az anyagi gondokkal küszködő diagnosztikai osztályra!

Adams állásinterjúra ment, de itt van helyette 13. Csakis azért jött, mert éppen nincs más dolga. Nagyon jó, így legalább elvégezhetnek még néhány vizsgálatot. Hátha bizonyítani tudják, hogy Benjamin tényleg beteg és nem adhatja oda az egyik veséjét másnak. 13 és Park szerint is Whipple-kór lesz a baj, de csak 13 tudja megvédeni az álláspontját, így Park mehet elvégezni a teszteket. House és 13 megint beszélgetnek egyet, ez egy ilyen epizód. 13-nak nincs bűntudata, amiért hagyja szenvedni az emberiséget, ő meg megy és boldog lesz Görögországban. Persze, mert Görögországban senki sem boldogtalan mostanában, jegyzi meg House. Ennél többet nem törődhetünk a gazdasági világválsággal, kiderül, hogy Benjamin nem Whipple-kóros. Valamint az is, hogy Park ocsmánynak érzi magát, ha szívességet vagy ajándékot fogad el. Erre már tényleg nem tudok mit mondani.

Benjamin a műtőben, már vennék ki az egyik veséjét, amikor esni kezd a vérnyomása. Micsoda szerencse ez House-nak! Gyanúsan nagy szerencse! Persze, hogy az ő keze van a dologban, hiszen biztosan kell tudnia, hogy a nagylelkűség tünet-e. Kár, hogy Foreman túl jól ismeri House módszereit, azonnal el is veszi tőle az esetet. House-nak tehát nincs más dolga, minthogy egy takarítót dobáljon cukorkával. Az mindig jó időtöltés. Adams érkezik és feltűnően kedves. Nem sikerült az állásinterjú, mi, kérdezi House. Egyébként most szívatod Parkot az ajándékaiddal vagy barátkozni próbálsz? Mert ha szívatod, akkor nagyon béna vagy benne. Valami olyat adj neki, amit képtelen viszonozni!

S ekkor House-nak támad egy ötlete. Hívja 13-at, aki rögtön jön is. Benjaminhoz megy be, és egészen meggyőzően előadja, hogy vesebeteg. Ha Benjamin esetleg nem annak a nőnek adná a veséjét, akinek eredetileg akarta, akkor… Neki adom az egyiket, neked pedig a másikat, mondja Bejamin. Azután hónapokig életben tart még a dialízis. Halálom után pedig még 4-5 embert mentenek meg a szerveim. Jézusom. Sürgős szükség van egy kiváló diagnosztára, mert Benjamin bizony beteg.

House és csapata kezdhetik az egészet elölről. Mi a baja a betegnek? A nagylelkűség most már biztos, hogy tünet. House csapata egyébként az epizód ezen pontján – a sorozat történetében először – csak nőkből áll. Charlie angyalai. House tudna is miről fantáziálni, kár, hogy Park frizurája kiábrándító. A beteggel kapcsolatban 13 gyenge ötletét fogadják el: porfíria. 13 mehet gyógyszereket adni, House követi. Már megint beszélgetnek, és 13 annyira ideges lesz, hogy bevallja, igen, bűntudata van. Nem akar Görögországban henyélni, amikor képes meggyógyítani másokat.

House már Wilsonnak meséli, hogy 13 itt marad. Addig trükköztél, amíg rávetted, hogy maradjon? Ügyes. Trükközés. Átverés. Epifánia. Benjamin pajzsmirigyével van a gond. Egy daganat nőtt rajta, amely befolyásolta a hormontermelést. Ezzel többek között kirívó nagylelkűséget idézett elő. House erre azért nem jött rá eddig, mert az elején átverte a beteget, teljesen szükségtelen vizsgálatokkal tartotta benn a kórházban, csak azért, hogy megszerezze a pénzét. A fölösleges vizsgálatok olyan tüneteket okoztak, amelyek rossz irányba vitték a diagnózist.

A daganatot eltávolítják és Benjamin hirtelen már nem akar House-nak pénzt adni, a családját viszont vissza szeretné kapni. A nagylelkűség tehát tünet volt, mondja House. Nem, de House bunkó, ezért nem kap pénzt, mondja Benjamin. Igen ám, csakhogy House múlthéten is bunkó volt. Adams megjavíttatja Park kocsiját és Park elfogadja. Mi történt? Csak az, hogy House és Park úgy átverte Adamst, ahogy még Sawyer se tudná. A legszebb az egészben, hogy Adams is boldog, Park is boldog, House kocsija pedig végre működik.

Egy dolog van még hátra. Most hogy House elérte, amit akart és 13 újra neki akar dolgozni, House kirúgja őt. Mert House nem tud olyanokkal együtt dolgozni, akik bűntudatból végzik a munkájukat. 13 a könnyeivel küzd (legalábbis erre következtetek abból, ahogy Olivia Wilde grimaszol), és majdnem megköszöni House-nak, hogy kirúgta. Indul Görögországba, hogy boldog legyen a barátnőjével. 13 tehát távozott a sorozatból. Nekem nem fog hiányozni. Chase-t viszont már nagyon várom. Jöjjön vissza gyorsan!

Címkék: house
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincentmarvinjules 2012.03.15. 17:59:43

Teljesen kikészültem a Megasztár logótól House arcán, meg a végtelenül hosszú reklámtól, nem tudom, nézi ezt így még valaki, miért csinálja ezt a tv2?
Az utolsó jelenet szép volt, ahogy 13-at elengedi House, mindig ezt várom, amikor a rideg külső mögött az érző szív megmutatkozik...

tenesseeblues 2012.03.15. 18:13:09

Nekem hiányozni fog 13, jó karakter volt, izgalmas.

erika viking 2012.03.15. 18:59:27

Ez vicc? Ezt ember írta?

tenesseeblues 2012.03.15. 19:51:46

Hát, a figura izgalmas, jó lett volna megeleveníteni. O.W. viszont olyan, mint egy viaszbábú, semmi karizma, semmi szenvedély, semmi tűz.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.16. 15:32:12

@vincentmarvinjules: Én felvételről nézem és áttekerem a reklámot. De a forgó villogó csili-vili reklámok a sarokban folyamatosan engem is nagyon tudnak zavarni.

@tenesseeblues: Egyet értek, voltak jó pillanatai, de összességében nem volt túl hiteles. A jelenetei is általában unalmasak voltak. Már vártam mikor távozik.

IamSherLocked 2012.03.18. 08:34:28

Én örülök, hogy nekem nem kellett semmiféle csillivillipergőforgó emblémát nézegetnem, csak good ol' Bad Hat Harryt a végén. :)
De milyen rég is volt ez, már épp alig emlékeztem volna, de ez a blog most megmentett. Persze 13t én se szívesen idézem vissza.
Viszont kedves puff5 azzal egyszerűen nem tudok egyetérteni, hogy Parknak rémes haja van, nekem egyre jobban tetszik minél többet látom. Szerintem pont cuki (persze azért magamnak nem vágatnám így le...).

gertrudstein 2012.03.19. 08:59:16

Park a legcukibb szereplő, nem csak a haja, hanem az ártatlan, naiv tekintete... Mindazonáltal, a sorozat fullad ki, szépen, lassan, megállíthatatlanul...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.03.20. 10:32:38

@IamSherLocked: @gertrudstein: Szerintem Park rémes (nemcsak a haja), a hangjától meg falra lehet mászni! De ezen nem fogunk összeveszni.:) A Bad Hat Harryt pedig tényleg szeretjük!:)
@vincentmarvinjules: @vadász2: A megasztár reklámok elveszik az ember életkedvét... még szerencse, hogy most jó részek jönnek!:)

ChristineJane 2018.05.29. 17:03:32

@erika viking: hogy merült föl benned ez a kérdés, most komolyan? :)
süti beállítások módosítása