Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x01 - Húsz vikodin

2012. február 29. 14:00 - PuffCinq

Candyperfumegirl továbbra is ír House-hogyvoltot, amikor tud, de a sorozat utolsó, 8. évada hozzám került. Kezdjünk is bele, gyorsuljunk 88 mérföldes sebességre és ugorjunk egyet az időben.

A 7. évadban House és Cuddy végre összejöttek, csak hogy Cuddy gyorsan dobhassa is House-t. Én erre, ha csak rágondolok, dühös leszek Cuddyra meg a sorozat készítőire. House is így van ezzel. Azt, hogy David Shore ebédlőjével mi a helyzet, nem tudom, de az biztos, hogy a 7. évad utolsó részében House belehajtott az autójával Cuddy ebédlőjébe, visszaadta neki a hajkeféjét majd elsétált. Most pedig börtönben ül. A borostájából szakáll lett, és az ügyes fodrászoknak hála a haja is jól megnőtt. Nyolc hónapot már letöltött egyéves büntetéséből, jó(nak mondható) magaviselettel. Ha még öt napig nem kerül bajba, szabadulhat. Most hétfő van. Péntekig kell kibírni. Lehet fogadni, hogy sikerül-e.

Hétfőn House arra ébred, hogy a cellatársa bámul rá meredten és rémisztően. Ez a hét is jól kezdődik. Később kiderül, a cellatárs mást sem tud csinálni, csak rémisztően bámulni és gyilkolni. Hogy a világból mennyit fog föl, azt nem tudjuk. House mindenesetre mindig ügyel rá, hogy rendesen bevegye a gyógyszereit. Aktuális gyógyszerosztásnál House mellé lép az egyik bandavezér, Mendelson. Neki van a legnagyobb hatalma a rabok között és felett. Büszkén mutatja House-nak a legújabb tetoválását. Koponya, horogkereszttel, jó mi? Szuper, főleg, hogy én meleg néger cigány vagyok, feleli House. Mendelson értetlenül néz, de azért nagyon félelmetesnek érzi magát. House megy a cellája felé, útközben megáll egy ajtókeretben (ajtók nincsenek a szűk cellákon és ez nyomasztóbb, mintha rácsok lennének), bemond egy sakklépést egy másik rabnak és megy tovább. Egy fiatal srác támadja le, hogy fáj a könyöke és hallotta, hogy House orvos. House-t kevésbé nem is érdekelhetné a dolog („elismerem, össze lehet engem téveszteni a betegszobával, én is nagy vagyok, mint a kórterem”), ebből is lehet tudni, hogy a srác lesz a hetibeteg. A neve Nick. House a betegszobába érkezik, összeszedni a szemetet. Nick már ott ül az egyik ágyon, csinos, fiatal doktornő vizsgálja. Ceftriaxont adna neki. House arcán látszik, hogy belül azt üvölti, IDIÓTA, IDIÓTA, IDIÓTA. De hatalmas önuralommal hangosan csak annyit mond, biztos nem nemi betegség. A ceftriaxon nem lesz jó. A doktornő elképed, honnan tud maga ilyen szavakat? (Még nem találkozott House-szal? Ez most komoly?)

House valaha orvos volt, mondja a betegeszoba vezetője, egy kicsit sem szimpatikus férfi. Ahogy House-ról beszél, hangjából hiányzik a kellő tisztelet. Egyáltalán nem tetszik nekem. Ne nézzen így rám, mondja House a doktornőnek. Ez itt Amerika. Az orvosoknak is joguk van baromságot csinálni. Egyébként sem leszek újra orvos, ha egyszer kijutok innen. Hogy a betegről is mondjunk valamit, House szerint lupusa van (na, ne már), hiszen hiányzik a szemöldöke egy része. Egyértelmű, hogy lupus. Még néhány jól irányzott sértés a doktornő felé (persze nem annyi, hogy a szabadulását veszélyeztesse), és House távozik is. Időközben kiderül, hogy a celláját "te pénteken már úgyis elmész innen" felkiáltással két rab is kifosztaná. House mesteri módon ugrasztja őket egymásnak, majd elégedetten hátra dől. Ez most tényleg ügyes volt, ő maga nem került bajba. De lesz elég trükkje péntekig?

Kedden House tücsökciripelésre ébred. Éppen egy profi fültövön pöccintéssel intézné el szegény állatot, amikor a cellatársa a vállára teszi a kezét és azt mondja: ne! Eközben természetesen rémisztően néz. De úgy látszik, az állatokat szereti. A múltkor is rossz vége lett, amikor háziállatot tartottál, kezdi House. A cellatársa azonban hajthatatlan. Legalábbis még mindig rémisztően néz. A tücsök megmenekül. Napközben House Nickhez megy lupusra utaló kiütéseket keresni, csak hogy bebizonyíthassa, mekkora barom a doktornő. Már ezért megéri foglalkozni az esettel. Nicknek nyolc hónap alatt nem sikerült megismernie House-t, így a szerelmi gondjairól kezd beszélni neki. House látványosabban nem is unhatná a témát. Megy is gyorsan a doktornőhöz újságolni, hogy kiütéseket talált. Most már biztos, hogy lupus. De a párbeszédben végül Nick és a betegsége lesz a legkevésbé fontos. A doktornő nyomozott House után és nagyon kíváncsi, hogy egy ilyen szuper zseniális orvos hogyan kerülhetett börtönbe. A doktornő tippje az, hogy receptet hamisított, és gyógyszert lopott. House ráhagyja. Ő pedig elmondja, hogy a doktornő gazdag és okos, azért dolgozik mégis itt, mert meg akarta váltani a világot. Mostanában persze inkább csak unja az egész világot. De ez az eset végre izgalmas. Csillog tőle a doktornő szeme. Ezért fogja a Nicket úgy kezelni, ahogy House mondja.

House-t Mendelson hívatja. Nem is mondtad, hogy pénteken szabadlábra helyeznek. Enye. Ezért még többel tartozol. Péntekig 20 vikodin kell. És ha bármit trükközöl, a kinti embereim megtalálnak. House most aztán tényleg bajba kerülhet. Neki senkije sincs odakint. Észrevettétek, hogy még Wilson sem küldött tortába sütött reszelőt? De még egy levelet sem. Nick közben csontját töri, úgy, hogy nem is verik meg, csak megbotlik. Mégsem lupus lesz ez. De miért is lenne? Még csak kedd van. Szerdára virradóra House nem sokat alszik, fáj a lába. Már csak attól a tudattól is, hogy mindössze egy darab vikodinja van. Beteg, szólal meg a cellatársa a fölötte lévő ágyról. Nem, nem House hogyléte felől érdeklődik. A tücsökre céloz. Mert az bizony nem mozdul. House gyógyítsa meg. De House egyelőre a doktornőhöz megy, mert biztos benne, hogy Nicknek tüdőrákja van. A doktornő kezdheti is a kezelést. Csak így? Na, nem. Előbb bizonyíték kell. Majd pénteken nálunk lesz a röntgengép, akkor megtudjuk, tényleg rákja van-e. House-nak ebben a percben nagyon hiányzik a modern, jól felszerelt kórház, ahol naponta akár ötven vizsgálatot is elrendelhet. De én pénteken már nem leszek itt, esik kétségbe. Persze csak egy pillanatra. Aztán már megy is a bizonyítékboltba. Mert ő House, minden orvosi felszerelés nélkül meghallja, hogy Nick tüdejével nincs minden rendben. Még úgy is, hogy a srác közben folyamatosan és hangosan sajnálja magát, amiért darabokra törték a szívét.

A doktornő le van nyűgözve, de még mindig nem teljesen elégedett. Belevág Nick fülcimpájába, ha kicsit vérzik, minden rendben, ha a vér útja teljesen elzáródik, az rákra utal. Mialatt az eredményre várnak, a doktornő Wilson-üzemmódba kapcsol. Tökéletes hobbipszichológus lesz belőle. Arról faggatja House-t, ugyan miért adná föl az orvoslást, ha egyszer ilyen eszméletlenül tehetséges benne, és csak kiszúrna az emberekkel, ha nem gyógyítana többé. Az eszméletlenül nagy orvosi tehetségem juttatott ide, mondja House. Ideje mást kipróbálnom, nem? Igen, például mit? És ekkor House elmondja, hogy az orvoslás előtt a fizika érdekelte. Egészen pontosan a sötét anyag rejtélye. A galaxisokban hatszor annyi anyag van, mint amennyit érzékelni tudunk. Mindezt elméletben már megfogalmazták, csak bizonyítani kellene. House nagyon szívesen bizonyítaná. House és a sötét anyag rejtélye. Akár igaz, akár nem, meggyőző. Csak nézzünk már rá Nickre is, kérem szépen. Ömlik a vér a füléből! WTF? Nem az ellenkezőjének kellene történnie? Ez nagyon ijesztő! Legalábbis szerintem. A doktornő szerint cool. És úgy néz, mint akinek gyerekkori álma vált valóra. Eszem megáll. House, javaslom, vedd föl ezt a nőt a csapatodba, de rögtön! Mondjuk 13 helyére.

 

Csütörtök reggel House lelkesen gyógyítja a tücsköt. Szegényke bizony rovarirtó mérgezésben szenved, de csak egy kis szénsav kell ide, és máris ciripelhet tovább vígan. Cellatárs nem szól, csak rémisztően néz, de szerintem azért örül, hogy a tücsök él és virul. House már Nicktől tudakolná, milyen olyan anyaggal érintkezhetett, ami véralvadási-zavart okoz. De a srác inkább a barátnőjének telefonálna. Jaj, hagyd már ezt, fakad ki House. Szerencsétlen börtöntöltelék vagy, a kinti életednek vége. A barátnőd, a munkatársaid mind tovább léptek már. Saját magáról beszél persze, de Nick így is bedühödik. Hagyja őt House békén! Ezek után House a doktornőhöz megy, differenciál diagnózis kell alvadási zavarra. De a nő is morcos. Mi van itt? A doktornő sértődött és csalódott. House nem mondta el neki őszintén, hogy miért ül. És egyáltalán, miért nem felfüggesztett büntetést kapott? Hiszen nem ártott senkinek. Csak nem bűnhődni akar? Többet nem beszélnek, az esetről sem. House menjen el.

A dolgok ezután csak még rosszabbra fordulnak. Alighogy House belép a cellájába fejét a falba verik és megjelenik Mendelson. Ezúttal tényleg félelmetes. House nem is gúnyolódik vele. Kell az a 20 vikodin péntekig, különben House nem biztos, hogy élve jut ki a börtönből. Szerencse, hogy House ügyesen tud tüzet okozni, a tűz okozta káoszban pedig gond nélkül megszerzi mind a 20 vikodint. Már nem is akar mást, csak megadni a tartozását és szabadulni. Nick békülni akar, de pár perccel azután, hogy megérkezik House-hoz, rohamot kap.

Péntek reggelre már csak 15 vikodin marad. House így természetesen védőőrizetet kér. Illetve kérne, ha nem éppen az epizódnak ezen a pontján jönne rá, hogy mi baja Nicknek. A gőzölgő kávé látványa elég volt hozzá, hogy most már biztosan tudja, a fiúnak masztocitózisa van, azaz a hízósejtjei kórosan elszaporodtak valamelyik szervében. A tüneteit a kávé melege hozta elő. A masztocitózis gyógyítható, már csak bizonyítani kellene, hogy tényleg arról van szó. Ennek legegyszerűbb módja, ha a beteg bevesz 5 aszpirint, amitől újabb rohama lesz. Utána már lehet is kezelni. A betegszoba vezetője azonban hallani sem akar az 5 aszpirinről. House-nak meg kell tanulnia végre, hogy nem lehet mindig minden úgy, ahogy ő akarja. Majd vérvizsgálattal igazolják a diagnózist. House szerint a főnök egy gyáva barom. A vérvizsgálat lehet, hogy nem mutat ki semmit, ellenben az 5 aszpirin hatására azonnal kiderülne, mi a helyzet. Nick egy újabb spontán rohamba belehalhat.

A doktornő már teljesen House mellett áll, de a főnökét nem lehet meggyőzni. Még az sem érdekli, hogy Nick is szeretné bevenni az 5 aszpirint. Nem és nem. House menjen is ki innen. A doktornő is megy House után. Már nem haragszik rá. Már nemcsak az eset miatt csillog a szeme. Tudja, hogy miért volt a tűz. Tudja, hogy House-t fenyegetik. Már adja is a vikodint, amennyi csak kell. Vigyázzon magára, mondja búcsúzásképp, egészen őszintén. House már Mendelson előtt áll, tenyerében 20 vikodin. Hirtelen mindent eldobja. A hatás nem marad el. Hatalmas tömegverekedés tör ki, ahogy kell. House cellatársa leterít mindenkit, aki House-ra támad. Milyen jó, hogy az a tücsök életben maradt. Közben még a rohamosztag is megjelenik. Mégis mire volt ez jó? Persze, hogy House vissza akar jutni a betegszobába, hogy a diagnózisát igazolja. Nem hagyhatja veszni a tehetségét. A sötét anyag rejtélye még várhat. Most az 5 aszpirin a lényeg. De mire odaadná őket Nicknek, jönnek az őrök és leteperik. Még jó, hogy a doktornő végül igazi House-rajnogó lett. Ő odaadja a gyógyszereket Nicknek. Azonnal kirúgják. És a roham nem jön.

Szombat van. House sárga rabruhában. A magánzárkában. Valaki ételt csúsztat be az ajtó alatt. A tálcán levél is van. "Igaza volt." House mosolyog. Úgy, ahogy csak ő tud. Minden megérte. Igaza volt.

Címkék: house
17 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2012.02.29. 14:21:01

Nem korai kirakni az esti vetítés előtt?

2012.02.29. 16:06:19

Ezzel az erővel kommentként végigírhatnám egészen a 13-ig:)

cyd 2012.02.29. 16:27:05

@Llew: Új spoiler policy-t kell írni és maradhat :)

IamSherLocked 2012.02.29. 16:34:59

Végre! Ilyen ajánlókat szeretnék olvasni mindenhol a neten! Hogy miért? Obvious. Van stílusa, kreatív, követhető, stílusa van, visszaadja a film atmoszféráját, és még stílusos is!
"88 mértföld! Hahahaaaa! Mit mondtam?"
Dear PuffCinq, sikerült eltalálnod a sebességet! :)

K3rnel 2012.02.29. 16:37:54

Korrekt ;)

? Hogy lesz (ma este)

Nevem Earl 2012.02.29. 17:06:23

Árgus szemmel figyeltem tegnap, de nem volt Ház doki. Ezek szerint ma lesz? És ez mostan egy gigaspoiler?

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2012.02.29. 17:52:42

Milyen kényelmes így, hogy fél év késéssel megy csak itthon, így előre is meglehet írni...

Aki meg tényleg spoiler érzékeny az már úgyis a 8/13-nál jár :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.02.29. 18:12:55

@K3rnel: Jogos: hogylesz.

Nah, ha ebből is lesz a vetítés előtt/után hogyvolt/hogylesz, akkor lehet, ismét felveszem a kitudja már, hol elejtett fonalat. ;-)

mea 2012.02.29. 18:41:51

hát ezt nem hiszem... már megijedtem, hogy lemaradtam róla... szóval ez ma lesz :))) szupi :)) akkor el se olvasom :)))

OkoskaTo:rp 2012.02.29. 19:03:06

Inkább a 7. évadot kellett volna bepótolni hogyvolt-ügyileg, mintsem áramlásrontó szárnyféklapozni (by Google Translate).

gertrudstein 2012.02.29. 22:32:10

mindig house viszi el a vállán az egész filmet, de itt most minden arc ugyanolyan reménytelen, ócska, lepukkadt, nyomorult, mint ő, hibátlan rész volt... pufszenk, baromi jól írsz, várom a következő beszámolót, epizód előtt, alatt, után :)

Nevem Earl 2012.02.29. 22:39:10

Szóval ez jó rész volt, na. Remélem, nem veszíti el a tempót az évad, kíváncsi vagyok, hogy kapaszkodik vissza a dokibácsi.

netiltsálle 2014.08.26. 08:18:30

@Llew: Ne olvasd el bazdmeg előtte, és akkor nem spoiler. Komolyan ilyen csökevények vagytok?

ChristineJane 2018.05.28. 17:06:46

Hogyvolt vagy hogylesz, mindenképpen jó, hogy írtál róla!:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.05.28. 17:20:34

@ChristineJane: Köszi!:) Egyébként akkor még gyakorlatlan hogyvoltozó voltam, így eshetett meg, hogy előbb került ki.
süti beállítások módosítása