Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gengszterkorzó 2x12- Akik már évek óta halottak

2012. február 13. 09:00 - szabóZ

Igazi évadzáró jön, amikor alig egy óra alatt a világ a feje tetejére áll, de úgy, hogy nem csak a szereplők szédülnek meg, de mi is csak kapaszkodunk a majrérácsban, és tágra nyílt szemmel nézzük, hogy milyen kézifékes fordulatokat vesz be ez a történet. Nuckynak ugye nem jött össze ez az évad, hiába issza kristálypohárból a viszkit az irodájában, miközben az arany mandzsetta gombját birizgálja, azért csak villamos szék várja, ott pedig addig pörkölik majd, amíg csak a mandzsetta gombjáról lehet majd azonosítani.

Kezdjük Jimmyvel, aki enged a sztrájkoló feketéknek, és előkeríti azt a három Ku Klux Klán-tagot, akik annak idején, értsd az évad elején, kinyírták a Nucknyak dolgozó néger szeszcsempészeket. Jimmy nem egy Grissom, még csak nem is egy Mong, nem morfondírozik nyomok fölé görnyedve, nem rakja össze a rejtvényt az apró részletekből, egyszerűen odamegy a klán gyűlésére, és megkérdezi, hogy kik gyilkoltak. Aztán fejbe lő két random klántagot a nyomatékosítás végett.

Jimmy úgy adja át a gyilkosokat Chalkynak, a helyi fekete közösség megbecsült tagjának, ahogy Grabowskit tálalják fel Mister Gattonak. Gúzsba kötve, kipeckelt szájjal. És a kivégzésre felszolgált áriákért Jimmy csak annyit kér, hogy Chalky mondja el Nuckynak, hogy nagyon szeretne beszélni vele. Sőt beszélgetni.

Nucky eközben elkeseredésében már odáig merészkedik, hogy találkozik Manny Horovitz-cal, aki annyira szar állapotban van, hogy egy zsinagóga pincéjében filozofálgat arról, hogy Odesszában minden sokkal jobb volt: ott legalább mindenki gengszter, és lehet tudni, hogy miért verik szilánkosra a pofád bokszerrel, miért késelnek meg, és miért lőnek le, mint egy kutyát. Mannyt ugyanis mindenki ki akarja éppen nyírni, Jimmy a felesége meggyilkolásáért, Waxey Gordon pedig egyszerűen csak azért, mert megpróbálta Jimmyvel elvenni a területét. Manny bármilyen alkuba belemenne, ezért azt ajánlja Nuckynak, hogy kinyírja Jimmyt, ha cserébe elintézi Waxeyt. Egy-egy.

Margaret eközben kihallgatásra megy az ügyésznőhöz, és mivel már egy ideje a vallásba menekül, kézenfekvőnek tűnik, hogy ügyvéd helyett a papot vigye magával. A pap mondjuk rögtön felveszi az ügyvéd szerepét, és úgy beszél, mintha a Law and Order évadait falná minden nap.

De mindez csak mellékszál, a lényeg, hogy Margaret megpróbálja virágnyelven elmagyarázni, hogy semmi nem fehér vagy fekete: ő nem pénzéhes kurva, és még csak nem is egy átvert özvegy. A férje verte, Nucky pedig sok mindenki mást megveretett, sőt megöletett már, de őt viszont nagyon szereti. Az ügyésznő erre csak annyit mond, hogy lehet, hogy az igazság lehet, hogy nem fekete vagy fehér, de őt nem is érdekli az igazság: csak az, hogy az esküdtek elítéljék Nucky Thompsont.

Margaret ennek ellenére meginog, és Nucky tudja ezt jól: éppen ezért akarja elvenni a nőt, hiszen a feleségnek nem kell tanúskodnia a férje ellen a bíróság előtt. Minden idők legromantikusabb leánykérése ez, Nucky gyűrűt sem hoz, még csak le sem térdel, csak annyit mond, hogy így lesz a legjobb. És hogy kurvára fél, hogy a börtönben fog meghalni. Na jó, azért hozáteszi, hogy az ő Istene nem kér mást, csak hogy szeresse a családját, és ami a legmeglepőbb, hogy úgy tűnik, hogy komolyan is gondolja.

Margaret sokat gondolkodik, de végül az győzi meg, hogy látja, ahogy Nucky járni tanítja a kislányát, aki a polió miatt lebénult. Egyszerűen lemegy a reggeliző családhoz, és bejelenti, hogy akkor most elmennek és összeházasodnak. Meg kell hagyni, ő is nagyon ért a romantikához.

Nucky találkozik Jimmyvel, és nem kertel: elnézést kér. Bocs, hogy el kellett menekülnöd, bocs, hogy elvettem a királyságot, bocs, hogy villamosszékbe küldtelek, és bocs, hogy bérgyilkost küldtem rád. Ja, a bérgyilkos az nem is én voltam, hanem az öcséd. Bocsika. Lehet, hogy nevetségesen hangzik, és ez a történet legfurcsább fordulata,a forgatókönyvírók hirtelen elrántják a kormányt, és még a kéziféket is behúzzák, hogy csikorogjanak azok a kerekek. De Jimmy jól felépített karaktere csak azt teszi, amit mindig is tenni akart: apát választ magának. És ha már a vér szerinti apját kibelezte, hát nem marad más, csak Nucky. Jimmy ráadásul nem csak elnézést kér, de azt mondja, hogy bármit meg is tesz, hogy bizonyítson. Bármit.

És Nucky sokat kér. Először is azt, hogy Jimmy intézze el, hogy a Kapitány összes híve, a város új vezetése, Nucky összes áruló csatlósa vonja vissza a vallomását. Persze erre nem nagyon hajlandóak, de Jimmy meg nem nagyon ért a győzködéshez, inkább pisztolyt nyom az ideiglenes kincstárnok fejéhez, megíratja vele az új vallomását, és aztán felkeni az agyvelejét az irodája falára. Illetve, a piszkos munkát már Harrow-val végezteti el.

Az egész bírósági tárgyalás összeomlik: a koronatanúk vagy halottak, vagy visszamondták a vallomásuk, vagy egyszerűen nem kötelesek Nucky ellen vallani, mert hirtelen hozzámentek feleségül. Az ügyésznő visszavonul, Eli megszívja, mert vádlott marad, de Halloran még nagyobbat szív. Akkorát mint egy torkos borz, akinek egy 5000 wattos ipari porszívót szereltek a torkába. A szétvert fejű seriffhelyettes ugyanis bevallotta Margaret férjének megölését, csak vádalkut kötött, hogy tanúskodik, hogy Nucky volt a megrendelő. De most, hogy nincs per, Halloran egy egyszerű gyilkos, vádalku nélkül.

Nucky megbocsátó a testvérével, ezért elmegy Elihoz, és elmondja mi lesz: az lesz, hogy Eli magára vall mindent, kap két év börtönt, egy évet letölt, aztán jó magaviseletért szabadul, eközben Nucky pedig gondoskodik a családjáról. Egy év letöltendő, nem a választási csalásért, hanem mert elárulta a testvérét.

És akkor most újabb kézifékes forduló következik, minden jól támassza ki magát, és nem tessenek visítana, mert úgysem segít. Fékezés nélkül sodródunk a történet szerpentinjén. Az egész úgy kezdődik, hogy Nucky felhívja Arnold Rothsteint, hogy nem nagyon tud dönteni. Hogy miről? Mindegy is, Rothstein csak annyit mond, hogy dobjon fel egy érmet. Amikor az érem a levegőben fog, akkor már tudni fogja, hogy a fejnek, vagy inkább az írásnak drukkol inkább.

Jimmy elmegy otthonról, ráadásul Harrow nélkül, és úgy, hogy a dögcéduláját a fiánál hagyja. Azért megy, mert Nucky hálából állítólag leszállítja neki Mannyt, a felesége gyilkosát. Nagyon esik az eső, a kalapok karimáján kövér cseppekben esik alá, sötét van, és sár. Mint egy lövészárokban a frontot.

Manny ugyan ott van, de Nucky mégsem őt akarja megölni, hanem Jimmyt. Ráadásul most maga akarja elvégezni a piszkos munkát. Fegyvert ránt, mire Jimmy csak annyit mond, hogy ő már évekkel ezelőtt meghalt a frontot. Az esőben, a sárban, egy lövészárokban. “Az első után két napi hánytam. Csak próbálj megnyugodni” - próbál segíteni Jimmy, és Nucky végül csak fejbe lövi.

“Nem ismersz James. Sosem ismertél. Én nem keresem a megbocsátást” - mondja Nucky és még egyszer lő. Mi pedig tudjuk, hogy az egyetlen igazi pozitív karakter most távozott a sorozatból. Nem marad más a következő évadra, mint egy rakás megalkuvó nyomorult. Na jó, ott van még a maszk mögött Harrow talán. Nucky pedig a egészről csak annyit mond Margaretnek, hogy találkozott Jimmyvel, és minden megbeszéltek: a fiú gyorsan vissza is ment a seregbe. Ja, persze, az illegális alkoholt pedig ezentúl a húsvéti nyúl teríti majd Atlantic Cityben.

Nucky persze ünnepel, nemsokára elkezdik építeni az autópályát is, és abból nagyon sok pénzt fog kaszálni, hiszen az összes föld az övé, amit államosítani kell a nyomvonal mentén. Illetve Margareté, hiszen amikor attól félt, hogy börtönbe került, mindent a nőre iratott. Egy kis időre.

Most ott pezsgőznek a földeken, Nucky, meg az összes kövérfejű nagymenő, örülnek a nagy sztrádalenyúlásnak, miközben Margaret gondol egyet, és az összes földet átíratja egy tollvonással a templomra. Nucky már csak a következő évadban fog tudni kiakadni mindezen, de én azért arról nem szeretnék lemaradni, az fix.

Ilyen lesz a Gengszterkorzó második évada

Interjú a sorozat rendezőjével

2x01 - Magyarország egy gengszterkorzó

2x02 - Kurvából úrinő

2x03 - A gengsztereknek is van szíve

2x04 - Kurvák mentik meg a történetet

2x05 - Vér, halál, indiánbosszú

2x06 - A hentes és a szeretet

2x07 - Amikor a földön vérzel

2x08 - Kinek kell mégis a hatalom?

2x09 - Kinek kell mégis a hatalom?

2x10 - A vér olyan mint régen

2x11 - Horrorpornó, vagy sorstragédia

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bl4ze 2012.02.13. 12:55:30

Kiváncsi leszek a 3-ik évadra, de nagyon :)

walter sobchak 2012.02.13. 13:06:04

Margaret eléggé megbolondult így a végére. "Nem marad más a következő évadra, mint egy rakás megalkuvó nyomorult. Na jó, ott van még a maszk mögött Harrow talán." Meg Nucky inasa! :D

Olgicsq 2012.02.13. 13:54:24

nekem csak nemrég jött le, hogy Chalky White-t ugyanaz a színész játsza, mint Omart a Wireből. Ez ad némi nyomatékot a szerepnek. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.02.19. 11:27:31

végre befejeztem a gengszterkorzó 2ik évadát.
sajnos sokkal gyengébb, mint az első évad.
süti beállítások módosítása