Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 2x11 - Buried (Eltemetve)

2011. december 30. 09:00 - Gabba

A múlt heti karácsonyi "standalone" (önálló, az évadtól független) rész után visszatérünk az eredeti idővonalhoz. Ebben az évadzáró előtti epizódban újra magasra szaladhatott a nézőkben az adrenalin, jókorát ütött rajtunk a cliffhanger is, tehát ne is húzzuk az időt: Action!

Romantikus reggelivel nyitunk a panzióban, Lattimer ügynök készített reggelit a csajának, Kellynek. Sajnos a hűtőszekrényben nem talált semmit, ezért a spájzban fellelt egy darab banánt tálalja fel ízléses tányérkán, de legalább igazságosan elfelezi. A mérsékelt tápanyagbevitelt cuppanós csókokkal pótolják, Hernandez kisasszony nem is akad fenn a kaja dolgon, őt más foglalkoztatja: Mit szólnál, ha az én ágyam közös ágyunk lenne?, teszi fel a minden agglegény rémálmának számító kérdést. Pete is csak hímezi-hámozza a banánt: Öööö, ezen még nem igazán gondolkoztam, de Artie sajnos amúgy is egy helyen akarja tudni az összes ügynököt, próbálja megkerülni a választ. Kelly némileg csalódottan áll fel és indul a rendelőbe dolgozni, kárpótlásképpen a banán mindkét felét magával viszi.

A raktárban Pete tanácsot kérne a három gráciától, de aztán rájön, hogy a csajok nem igazán szakértők partnerkapcsolati vonalon: a technotündér Claudia ki-be gabalyodik Todd-dal, Myka nem változatos szerelmi életéről ismert, Helena meg már elmúlt százhúsz éves. Engem ezért ne cikizz, eléggé széleskörű tapasztalataim vannak, sőt a szeretőim között sok férfi is volt, reagál Helena szirén mosollyal. A csajok végül megállapítják, hogy Pete biztosan szerelmes, persze pont ekkor jelenik meg Mrs. Frederic, a félelmetes arcú főnéni: Mr. Lattimer, a maga munkája szigorúan titkos, de egyetlen egy külsős embernek mesélhet róla; gondolja át, hogy valóban Dr. Hernandez-e ez a személy. Ezalatt a világ túlsó felén, Egyiptomban három fiatal srác mászkál a kairói bazárban, a John nevű éppen egy fotót küld el magáról a nyolcéves húgának. Váratlanul a srácok sorra rosszul lesznek, szomjúságra kezdenek panaszkodni, majd pár másodperc alatt kiszáradnak és meghalnak. Ezzel egy időben Mrs. F. öntudatlanságba esik, alapból is félelmetes arca eltorzul és valami idegen nyelven ismételgetni kezd egy érthetetlen mondatatot. Főcím.

Artie vezetésével igyekeznek megfejteni a mondat jelentését, Helena, a holt nyelvek szakértője szerint ez egy ősi egyiptomi dialektus. Máris rácuppannak az adatbázisra egyiptomi vonatkozású leletek után kutatni, és rá is bukkannak a jelentésre a három srác haláláról. Claudia a fordítóprogram segítségével közben megfejti az érthetetlen mondatot: A büntetés halál! Myka, Pete és Helena elutazik Pittsburgh-be, hogy beszéljenek John anyjával, aki szerint a fia Peruban volt régészeti ásatáson és fogalma sincs, hogy került Egyiptomba. Helena összebarátkozik a srác kishúgával, Gabyval, aki megmutatja a bátyjától nemrég kapott fotót, amin John egy hieroglifákkal teleírt fal előtt ücsörög. Mykáék a videohívón megcsörgetik a raktárt és mutatják Artie-nak a fotót. Artie és Mrs. Frederic döbbenten néz egymásra: Ms. Bering, azonnal térjenek vissza a raktárba, mi pedig gyerünk az ókori részlegbe!, adja ki az ukázt Mrs. F. Mielőtt azonban Artie után indulna, a főnéninek látomása támad az ókori Egyiptomról és valami vörösen izzó gömbről.

A raktár ókori részlegében Artie és Claudia összeveti a fotón látott hieroglifákat az egyik ókori tekerccsel. A két felirat egyezik, Artie szerint a jelentésük: Oázis a tenger és a sivatag között. Miután az ügynökök visszatérnek, Mrs. F és Artie olyan felvilágosítással szolgál nekik, amitől én személy szerint letettem a hajamat. Az ősi, 2-es számú raktár az ókori Alexandriában volt, és amikor a rómaiak Kr.e. 31-ben elfoglalták Egyiptomot, az ügynököknek nem maradt idejük kimenteni a leleteket, ezért lezárták a bejáratot. A raktár pontos helyét azóta sem sikerült meghatározni, a régész srácok viszont valószínűleg a kutatásaik során rábukkantak a bejáratra és aktiválták az első csapdát, ami az életükbe került. Minden raktár organikus egész és különleges kapcsolatban áll mindenkori gondnokával. Úgy tűnik, a 2-es számú most feléledt és keresni kezdte saját gondnokát, aki azonban nyilvánvalóan már nem él. Ezért kapcsolatot keresett a jelenlegi gondnokkal, Mrs. Frederic-kel, ami viszont azért veszélyes, mert így mentálisan túlterheli Mrs. F-et, és egyidejűleg elvonja az energiát a 13-as raktártól is. Arra soha senki nem gondolt, hogy ilyesmi valaha is előfordul, teszi hozzá Artie. Csak egyetlen megoldás van: újra le kell kapcsolni a 2-es raktárt.

Irány tehát Egyiptom, ahol Helena, Pete és Myka segítségére lesz az egyik Régens, Benjamin Valda (vele már többször is találkoztunk a korábbi részekben). Valda nyakában ankh (egyiptomi hurkos kereszt) formájú medál lóg, ezzel kell majd a központi részbe érve újra lezárni a raktárt, persze előtte még ki kell kerülni a raktár által aktivált csapdákat. A fiatalok nyomát követve az ügynökök a sivatagban, az Alam Nafaza-völgyben megtalálják a régészek alaptáborát és egy régi térképet, ami Valda szerint nem is lehetett volna meg nekik. Helena átöltözik Lara Croft-szerkóba, és egy rendkívül vicces párbeszédet folytat Mykával. (Helena: Mit nézel, ilyen ruhát hordtak a '30-as években a régészek! – Myka: Nem, csak az amerikai filmrendezők hiszik azt, hogy hogy ilyen ruhát hordtak a '30-as években a régészek.) A csapat elindul a bejárathoz, Artie pedig valami érzékelőt csatlakoztat Mrs. Frederic fejéhez, hogy nyomon követhesse a 2-es raktár által kifejtett hatást. Sőt előrelátóan még kihívja Vanessa Caldert, az ügynökök mellé kirendelt, jó karban lévő 50-es dokinénit is, Claudia pedig azt igyekszik kinyomozni, ki pénzelhette a szerencsétlenül járt fiatal régészeket.

Az ügynökök belépnek az első terembe, ami tele van oszlopokkal. Mögöttük bezárul az ajtó, és a mennyezet váratlanul ereszkedni kezd lefelé. Valahogy meg kell állítani, különben szétlapít minket!, kiabálják egymást túlharsogva ügynökeink. A nagy izgalomban Pete-nek beugrik a gyerekkorában sokszor játszott „palacsinta” nevű kirakójáték, aminek a lényege, hogy pálcákat kellett helyes sorrendbe rakni. Ez is hasonló, fektessük az oszlopokat a megfelelő mélyedésbe!, utasítja társait. Már csak alig egy méter marad szabadon, mire sikerül a feladatot megoldani, és az utolsónak kimaradt oszlop felfogja és megtartja a mennyezetet. Lattimer persze ünnepeltetni kezdi magát: Yess, akkor egy éven át minden nap vesztek nekem palacsintát! Kinyílik egy másik ajtó, az ügynökök továbbmennek, a raktárban Mrs. F újból transzba esik és motyogni kezd óegyiptomiul: Egyiküknek meg kell halnia!

A következő akadály egy hosszú folyosó, a földből pengék csapódnak fel és lángoszlopok lövellnek elő. Pete az előbbi sikerén nagyon fel van dobódva: Figyeljetek, simán lekaratéjozom ezt a néhány pengét!, kiáltja és előreveti magát. Persze pár lépésnél tovább nem jut, lángoló ruháját is a társainak kell eloltaniuk. Ezen a pályán Helenáé a nyerő megoldás: szerencsére éppen nála van saját készítésű szigonypuskája (mint emlékszünk, ezzel mentette meg Mykát a 2x07 For the Team c. részben). A szigonyt kilövi, ami megakad a folyosó túlvégén, és a megfeszülő kötélen Helena átsiklik a lángok fölött. Myka utána, majd Pete következne, de indulás előtt valami rossz érzéstől vezérelve Valda átadja neki az ankhot: A Vízöntő a kulcs, menjen tovább és vigyázzon!, mondja neki. Pete is sikeresen veszi az akadályt, majd Valda is elindul, de az egyik felcsapó lángoszlop meggyújtja a kötelet. Pete megpróbál a segítségére sietni, de Valda nem engedi: Egyikünknek meg kell halni, hagyjanak itt és menjenek tovább!, kiáltja, és lezuhan a mélybe.

Miután a raktár megkapta a következő áldozatát, kinyílik a következő ajtó és a csapat továbbindulhat. Megpróbálják felhívni Artie-t, de sikertelenül, mert túl mélyen vannak a föld alatt. Pedig nem ártana, ha tudnának vele beszélni, ugyanis Claudia és Artie érzékeli, hogy a 2-es raktárral való kapcsolat egyre erősebb, és Mrs. F. állapota is tovább romlik, egyre hosszabban és egyre többet beszél az ősi nyelven: Négyen voltak, aztán hárman maradtak, és kettő eltéved, ismételgeti az új fenyegetést. Az ügynökök egy nagy terembe érnek, a túlsó falán hatalmas faragott medúzafej. A szemei vörösen izzanak, és a csapat tagjainak különböző látomásuk támad: Helena újra együtt van a kislányával, Pete szerelmesen csókolózik Kellyvel, Mykának pedig kávét főz az elbűvölően kedvesen mosolygó Artie. Artie kedves? És mosolyog? És kávét főz? És pont nekem? Itt valami nem stimmel, kezd valami motoszkálni Mykában. Szerencsére sikerül kivonnia magát a látomás hatása alól és a medúzafej szeme közé vágja a fáklyáját. Erre a többiek is magukhoz térnek, a fej visszahúzódik a falba és új átjárót nyit az ügynököknek.

A 13-as raktárban Mrs. F kis időre magához tér és felszólítja a dokit: Tegye meg, amit tennie kell! Az értetlenül néző Claudiát látva némileg kiegészíti előbbi szavait: Ez a raktár kezd pusztulni, ahogy a másik egyre erősebbé válik. Ha a társai nem járnak sikerrel Egyiptomban, akkor én sem élem túl ezt az egészet. Viszont ahhoz, hogy a mi raktárunk életben maradjon, még időben meg kell választani az új gondnokot, és az maga lesz, Ms. Donovan. De hát én nem is állok erre készen!, próbál tiltakozni kedvenc hackerünk, aki még mindig nem jött rá, hogy Mrs. Frederic-nek nem lehet ellentmondani.

Lattimerék ezalatt megérkeznek a 2-es raktár központi irodájába (amit nyilván nem irodának hívtak kétezer évvel ezelőtt), a terem közepén vörösen izzó gömb. Átvizsgálják a helyiséget és rábukkannak egy csupa lyuk falszakaszra, amit hátulról ismeretlen fényforrás világít meg. Valamelyik lyukba kell beilleszteni az ankhot, de melyikbe?, agyalnak Mykáék. Aztán Pete ismét megvilágosodik: Ez pont olyan, mint a nyári csillagos égbolt, amin apám gyakran mutogatta nekem a csillagképeket! Valda a Vízöntőről beszélt, tessék, az az ott, oda kell bedugni a medált! A megoldás ezúttal is hibátlan, az ankh beleillik a nyílásba és a gömb sugárzása lekapcsol.

Odahaza a raktárban is érzékelik a sikeres akciót, Mrs. F teljesen magához tér, dr. Calder megnyugodva távozik. Persze holmi léha ünnepségre nincs lehetőség, mert a gondnok máris faggatni kezdi Claudiát: Sikerült megtudnia, ki pénzelte a régészeket? És egyébként hol van Artie? A második kérdésre Claudia nem tud válaszolni: Artie pár órával ezelőtt elment valahová, mondja, az első kérdésre viszont együtt találják meg a választ: a régészsrácok expedíciójának finanszírozására a 13-as raktárból küldték a zsetont! Nabaz+!

A 2-es raktárban Myka és Pete gratulál egymásnak, amikor a szomszéd teremből Helena hívását hallják: Ezt látnotok kell, gyertek ide! Helena a gömb mellett áll és csak annyit mond: Ne haragudjatok ezért. Ezzel előkap egy Tesla-szerű kütyüt, és lesokkolja kedvenceinket. Nabaz++!!

Szemétség egy ilyen cliffhangert pont karácsony után bedobni, az ember szájában még a mákos bejgli is megkeseredik az idegtől. Az évadzáróra az új évig várnunk kell, de addig is kívánok vidám szilveszterezést a kedves rajongóknak, január első hetében újra jövünk!

Címkék: warehouse 13
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitiltott bögre 2011.12.30. 12:45:58

tiszta izgalom az élet...
süti beállítások módosítása