Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 2x13 - Secret Santa (A trükkös Télapó)

2011. december 24. 13:00 - Gabba

A Viasat a karácsonyra tekintettel nem a soron következő résszel folytatta az évadot, hanem ezzel az önálló mikulásos epizóddal, ami Amerikában eredetileg az évadzáró után került adásba 2010 december 7-én. Bár ezzel a hogyvoltíró jól eltervezett karácsonyi programját sikerült némileg felborítani, vegyük akkor most górcsó alá ezt az enyhén Dickens Karácsonyi énekére hajazó epizódot.

Hull a pelyhes Dél-Dakotában, a raktár teljes karácsonyi díszben, Claudia néhány lelettel, köztük Az Eredeti Fagyönggyel dekorálta ki az irodát bátyja, Joshua tiszteletére, aki látogatóba érkezett. Pete utálja a havat, Myka viszont szereti, és éretlen csitriként vihogva egy random hógolyóval nyakon is dobja társát. Belép Artie, aki egyáltalán nincs ünnepi hangulatban, hiába adja át neki Claudia saját készítésű ajándékát: egy rövid szabású kabátot. Artie a szokottnál is morcosabb: Claudia, szedd le a dekorációt, ezek leletek, nem holmi bazári girlandok! Szerencsétlenségére pont a Fagyöngy alatt mondja ezt, a lelet máris kifejti hatását és Artie kénytelen alaposan lesmárolni az épp arra elhaladó Joshuát. Látjátok, erről beszéltem, veti oda az ügynököknek Artie, és mérgesen elvonul.

Váltunk Los Angelesbe, ahol szintén karácsonyi a készülődés, de hó nélkül. Larry Newly plázaépítő és elfoglalt ingatlanfejlesztő az irodájában dolgozik, közben kislányával, Kallie-vel skype-ol. (A szerepben a Dresden Files főszereplője Paul Blackthorne.) A kiscsaj sérelmezi, hogy apu nem velük díszíti a karifát otthon, hanem ilyenkor is dolgozik. Majd megyek, kicsim, ahogy tudok, szeretlek, rázza le Newly a kislányt. Ekkor azonban zajt hall, az irodában valami ismeretlen behatoló tör-zúz: szakad a Picasso festmény, törik a Philip Patek óragyűjtemény, repülnek a Henry Moore szobrok. Munkája végeztével az ismeretlen csillogó gömbbé változik és nevetve kihussan a kandalló kéményén, „Naughty” (rossz gyerek) feliratot hagyva a falon. A raktárba hamarosan befut az értesítés az esetről, Artie máris küldi Mykát és Pete-et a helyszínre. Szerencsére fantomkép is készült az elkövetőről, aminek alapján nem lesz nehéz azonosítani a támadót: a Mikulás az!

Főcím.

Lattimerék felkeresik Newly irodáját, a plázakirály a rendőrség után nekik is elmondja az esetet: Mindent összetört, aztán kihussant a kéményen és közben ragyogott. Jó duma, csak tudnám, milyen szert tol a pasas, mondja maga elé Pete félhangosan. Nem drogozom, így történt minden, erősködik Newly. Akkor maga szerint ki tehette, vannak ellenségei?, kérdezi Myka. Nézzék, gazdag vagyok és sovány, persze hogy sok ellenségem van, válaszolja Newly. Ott van például az a Wilkie nevű fazon, vicces dolgokat árusító boltja van, a jövő héten fogják lebontani a pláza miatt. Az ügynökök felkeresik Mr. Wilkie-t, aki alkatilag ugyan emlékeztet a Mikulásra, de amúgy ártalmatlannak tűnik. Pete persze nem tudja megállni, hogy az egyik gumiálarcot fel ne próbálja.

Visszamennek az irodába Newlyhoz, ám az újabb beszélgetést váratlan esemény zavarja meg. Feltűnik a csillogó gömb, körbeszáguldja a szobát, majd felölti a Mikulás alakját és figyelmezeti az üzletembert: Ők nem érdemelnek meg téged, hozd rendbe az életedet, Larry Nudli, különben megfosztalak tőle! Ezek után a „szokásos” módon távozik, Pete kénytelen elismerni: Ez tényleg kihussant és közben ragyogott. Lehet, hogy ez mégiscsak az igazi Mikulás? Hívják Artie-t a videohívón: Létezhet olyan lelet, ami valakit Mikulássá változtat? Van egypár karácsonyi legenda, krampusz, Fekete Péter, stb, még tovább kutakodom a témában, addig is nyomozzanak tovább!, válaszolja Artie. Az ügynökök elkísérik Newlyt a családjához, ahol Myka beszélgetni kezd Lilával, a feleséggel, de a nőnek sincs ötlete arra, hogy ki fenyegeti a férjét: Larry Nudlinak a középiskolában hívták, onnan ismerjük egymást, akkor még jó fej volt, de most már csak a pénz érdekli, panaszkodik a zasszony.

Nézzünk vissza kicsit Claudiához, aki a fejébe vette, hogy akkor is örömöt szerez Artie-nak, ha az beledöglik is. Leenával átnéznek egy régi fényképalbumot és találnak egy gyerekkori fotót Artie-ról, amin egy régi zongorát püföl nagy örömmel. A szakértő Josh szerint ez egy Glückklavier típusú zongora, amin még az AW monogram is látható. Artie Philadelphiában nőtt fel, hívjuk végig az ottani zongorahangolókat, hátha a hangszer nyomára bukkanunk, ez lehetne a tökéletes ajándék, pörög Claudia. A nyomozás során végül sikeresen eljut a Merion Zeneiskolába, ahol rá is bukkan a monogramos zongorára. Na és vajon miért pont itt van a keresett hangszer? Mert az iskola vezetője Isadore Weisfelt, Artie apja, aki évtizedekkel ezelőtt megszakította a kapcsolatot a fiával! Claudia kissé meglepődik, de esze máris vág, mint a borotva: A fia nagyon szeretné látni magát még egyszer az életben, ugyanis haldoklik, dobja be a tuti dumát. Az öreg természetesen ezek után beleegyezik, hogy a zongorával együtt elutazzon Artie-hoz.

A raktárban Claudia mindent előkészít a nagy találkozásra, a visszaérkező Artie-t huncut mosollyal fogadja, majd bekíséri apjához. A viszontlátás nem túl vidám eleinte, mindkét Wesifelt tartózkodóan viselkedik, ezért Claudia odasúgja Artie-nak: Az apád haldoklik, ezért akart még egyszer látni téged az életben. Ez a duma hatásos, apa és fia végre átöleli egymást, csak Joshua ingatja a fejét a háttérben elégedetlenül: Mi lesz, ha kiderül a hazugság? A két Weisfelt régi családi eseményeket idéz fel, jó a hangulat, mire az öreg egyszer csak megkérdezi: És milyen betegségben haldokolsz? Artie meglepődik: De hát te haldokolsz, nem? Claudia odaugrik, hogy mentse a menthetőt, de erre nincs esélye, mert a Wesifeltek őt kezdik el szapulni: Mindenbe beleüti az orrát, ami nem is rá tartozik, tisztára olyan, mint Trudi nénikéd! Remélem, nem a te gyereked?!, teszi fel végül a kérdést váratlanul az öreg.

Los Angelesben Newly kivonul a háza kertjébe, hogy üzleti ügyeket intézzen okostelefonján. Pete utánamegy: Hát még ilyenkor is dolgozik, miért nem a családjával foglalkozik? Hirtelen ismét felbukkan a fényes gömb, és felölti a Mikulás alakját: Hát hiába figyelmeztettelek?, dörög rá Newly-ra Kinyújtja felé a kezét, ennek hatására Newly keze kezd eltűnni. A zajra előrohan Myka és enyhe fokozaton lesokkolja a Mikulást a Teslával. Odalépnek hozzá és döbbenten látják, hogy a szakáll alatt szintén Newly arca van. Ma éjfélig van rá időd, hogy megváltozz!, figyelmezeti a jelenés a valódi Newlyt, majd ismét gömbbé válik és eltűnik. Az ügynökök nekilátnak légmentesen leszigetelni a házat, hogy a gömb ne tudjon behatolni, amikor kopogás hallatszik. Wilkie az, és azért jött, hogy megköszönje, amiért Newly visszavonta a kisbolt elleni bontási határozatot. Mutatja is a levelet, de Newly tiltakozik: Én ugyan nem írtam alá semmi ilyesmit, most pedig távozzon! Kinyitja az ajtót, ám ekkor behussan a gömb és magával ragadja Newlyt. Segítség!, hallatszik egyre messzebbről a plázakirály távolodó kiáltása.

Az ügynökök a nejjel együtt próbálnak rájönnni arra, hová vihette a jelenés Newlyt. A megfejtés nem túl nehéz: a már korábban elkészült előző plázába, hiszen Newly leginkább azt tekinti otthonának. Úgy is van, a plázában rá is találnak Newly-ra, rákötözve a Mikulás trónjára. Már elég rossz állapotban van, a teste ugyanis fokozatosan kezd eltűnni, ahogy a Mikulássá változott gömb magába vonja a személyiségét. Kallie jobb apát érdemel, majd én leszek az!, harsogja a Mikulás. Pete előreront, hogy kiszabadítsa a megkötözött Newlyt, ám ekkor a trón két oldalán álló Diótörő katona megelevenedik és ellentámadásba indul. Egyikük határozott mozdulattal tökön rúgja Lattimert: Basszus, ez valódi diótörő!, fetreng Pete sajgó férficsomagját markolászva. Az igazi apukámat akarom, nekem nem kell másik!, fut ekkor előre Kallie, és keresztülrohanva a Mikulás-jelenésen, apja karjába veti magát. Newly rájön, hogy a pénz mit sem ér családi boldogság nélkül, és ezzel a felismeréssel megmenekül: a Mikulás eltűnik, és a Newly család egymás karjába omlik.

Boldogság a panzióban is, a sikeres akcióról visszatérő Mykáékat vidám hangulatú társaság fogadja. Artie felvette a Cladiától kapott kabátot, bár marhára fázik benne, és végre eljátssza apjának az éveken át komponált saját zongoradarabját. Az öreg persze nem állja meg, hogy ne kritizálja fia billentéstechnikáját. Claudia kiosztja a karácsonyi ajándékokat: mindenki fekete pólót kap, rajta annak a leletnek a képével, ami a kalandok során majdnem megölte: saját magáén Godfrid kanala látható, Joshuáén Rheticus iránytűje, Leenáén a bölcsesség gyöngye, Mykáén Man Ray fényképezőgépe, Pete-én a telegráf, Artie-én Mata Hari harisnyája. Végezetül Leena feltálalja a pulykalakomát, és mindenki koccint az ünnepre.

A készítők „Happy Holidays from Warehouse 13” felirattal búcsúznak a nézőktől, ehhez a jókívánsághoz ezúton csatlakozik jelen sorok írója is.

Címkék: warehouse 13
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wisp 2013.03.07. 21:51:24

"Jó duma, csak tudnám, milyen szert tol a pasas, mondja maga elé Pete félhangosan."
Lehet, hogy én értettem félre, nekem úgy jött le, hogy az "itt valaki használt valamit" kifejezést Pete úgy értette, hogy a körülmények egy ereklyére utalnak, és ezt értette félre a pasi.
Meg érdemes lenne megemlíteni, hogy milyen ereklye volt felelős a történtekért: egy a karácsonyi fegyverszünetből származó karácsonyi dísz.
süti beállítások módosítása