Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Egy óra múlva itt vagyok! - Az ünnepség - 1x09-1

2011. november 04. 12:00 - Sigismundus

Megy a vonat, megy a vonat Ukrajnába… És ahogy átlépte a szovjet határt, úgy változott meg a sorozat hangulata is. Az eddigi poénos történetek megszűnnek, és egyre legendaszerűvé és erőltetetté vállnak. Hogy az írói stábot cserélték le, vagy a Nagy SZU Honvédője felé való alázatos nyelvcsapások okán? Nem tudom, mindenesetre a hangulatváltás annyira érezhető hogy legszívesebben második évad/első részként kezdtem volna bele.

Szóval zakatola-zakatola. Vincénk sok ismerőssel került egy századba. Itt van ugyebár Macko is, meg rakta kívül Tölgyessy ügyvéd. A vagonban üldögél még Hárs doktor is. Depressziója volt az oka? Vagy pesti magyar zsidó értelmiségiként kockázatosabbnak érezte a balkáni hegylakók társaságát? Ki tudja, mindenesetre a jó doktor inkább MUSZosnak vonult. Van még ezen kívül szívbeteg zsidó suszter, trombitaművész, pacifista keresztény, gyógyszerész, festőművész, szóval mindenki aki otthon a nagybetűs Hazában nélkülözhető. Vándor Miska ugyan nem jött velük, de beavatta a dörzsölt Kun őrmestert abba hogy egyik Szabót kicserélte egy másikra. De a dörzsölt Kun hiába bizniszelne, mert Vince meg visszazsarolta őt, okosodott ám lúzerünk egy kissé.

A tiszti kupéban is ismerős arc van. Dóczi leventeoktatót reaktiválták, főhadnagynak, melléje került egy frissen végzett, évfolyamutolsó Ludovikás hadnagy. Az egész transzport feje pedig egy tartalékos százados, akinek kissé megfeküdhette a fejét az hogy harminc évig kutatta a lovagi tornák történetét. Csak erről bír beszélni, Dóczi seggnyalóan vigyorog, a hadnagy alig bírja hallgatni. Inkább menne a frontra.

A vagonban feszült a légkör. Kun őrmester minden pénzét elnyerte Kopcsik tizedes, így a MUSZosok ura új bevételi forrás után néz. Előbb kicsit szívatja a zsidó-szoci népséget, majd fejenként 5 pengőért hajlandó friss levegőt beengedni. Így is lesz, bár a nyitott vagonajtón a hóval borított sztyeppe látványa nem vidít fel senkit.

Budapesten közben Vera gondolt egy merészet. Ápolónőket keresnek a kórházvonatra, jelentkezik ő is. Apja elsőre nem tud nyelni se, majd átgondolja. Majd rádiózás után, mert a Moszkva Hangja magyar nyelvű adásából tájékozódik Valkó mi is az igazság, amit gondolnia kell Moszkva szerint. Éjjel a vagonban Macko és páran egy bicskával le akarják rohanni az alvó őrszemélyzetet. Még sikerülhetne is, de Vince leállítja őket. Diverzánsszakértő, elmagyarázza, itt egy órán belül elkapják őket. De hát a vonat úgyis oda viszi őket, ahol van segítség! A többieknek egy hajszálnyit kisebb a bizodalma a remélt partizánsegítségben, de leállnak a bicskázással.

De itt van az érzékeny lelkű Podweisz gróf is immár századosként. Idáig menekült kiváló barátja módszerei elől, de hiába, Lehnert, főhadnagyként, partizánszakértőként most neki keveri a málnaszőrt. Az most a baja a kis krautnak hogy folyton felrobbannanak valami vasútvonalak, amin a dicső német seregnek szállítanának román olajt Moszkva alá. Ezért a magyarok a felelősek, de jön Shultzer őrnagy, és majd rendet tesz. Podweisz védené a magyar mundért, ócska fegyverek, ócska ruha, túlkoros, tartalékos honvédek, hiába.

Vincénk aránylag jól bírja a vagonéletet, hogy társai legyávázták, csak kiszálláskor fagy benne kockákra a fűrészporkenyér. Spíler bakaruhában rohan oda hozzá örvendezve. Lángúr így Lángúr úgy amikor ő itt Szabó Károly ötvösként van nyilvántartva! Ráadásul feltűnik mindez Kunnak is… Mindegy, a századot befogják tábort építeni, meg síneket helyreállítani. Mindezt végignézi egy nagyszakálú ukrán parasztembőr is.

Vince, Macko, és Hárs doki az álnév dolgot tárgyalják. Kun őrmester zsarolható, hallgatni fog sokáig, de Spiller az igazi veszély. Ha véletlenül de elszólja magát.. mindegy, Vince már mer tervezni szökést ezen a terepen. A nagyszakállú ukrán már egy partizánszálláson jelent. Akinek jelent, Szokolov parancsnok, jó kiállású, kedélyes ukrán, de most komor. Mit tegyenek ezzel az új táborral? A nagyszakállú, meg egy zöldfülű okostojás szerint kiszabadítani őket most és azonnal! Csakhogy Szokolovnak most és azonnal összvissz 25 embere van! És mind túlórában rakják az aknát a vasútvonal alá. Szóval amíg nincs kapcsolat a rabokkal, addig az eredeti terv megy.

Spillerünknek felvitte a Jóisten a dolgát! Magának a századosnak a csicskája lett, a konyha közelében, csirkét süthet. Igaz a tisztek elcsodálkoznak miért van egy combjuk ezeknek a dögöknek itt Muszkaföldön. De másnapra krumplit rendelnek, és lelépni. Aztán vacsoráznak, és Karády Katalin szól a gramofonról. Ekkor adja elő a százados újabb agymenését. Vitéz Köbányai őfőméltósága kutyájának neve napja tiszteletére a rabokkal elő kellene adatni a nándorfehérvári csatát.

Dóczi főhadnagy istenes ember, vallásosságát abban éli ki hogy ikonokat gyűjt. S hogy nem valami értéktelen legyen az, magával viszi Kolbach munkaszolgálatos, ex-festőt is, szakértőnek. Az meg magyaráz, magyaráz bizánci eredetről, Andrej Rubljovról, de egy óvatlan pillanatban csak leütné a főhadnagyot. Persze rajtaveszt, Dóczi kemény fickó, leventegyerekeken tanulta a fegyelmezést.

Aztán bíróság, ítélet, egy sortűz, és a világ szegényebb egy absztrakt tájképfestővel a kisbányai iskolából. Macko és Láng megemlékeznek a néhairól. Jó hülye volt, hogy egyedül akart akciózni, meddig jutott volna egy pisztollyal? Összetartás kell és terv! A tervnek pedig fontos eleme Spiller is. Aki egy sült csirke combjával kedveskedne Lángúrnak amúgy, hogy találhatta? De Lángúr a pisztolyát kéri tőle, rejtse el egy kazalban, csak holnap vegye észre hogy elrabolták tőle.  Spíler rejtene, de megállítja a dörzsölt Kun.

S nem kerül sok kedves szóba, míg Spiller boldogan meséli a titkokat. Hogy ez a Szabó ötvös nem is az aki! Ezt tudta Kun is, valójában Szabó fűtő, tovább! De Spiller boldogan nevet, nem úgy van az, kérem hehehe! Valójában Láng Vincének hívják és remek ember, csak folyton pácba kerül. Ült is két évet valami politika meg merénylet miatt kérem! A dörzsölt Kun őrmesternek hitelen elakad a szava…

Kíváncsi vagy Sixx exkluzív videóira, ajánlóira, kritikáira? Csatlakozz a UPC Magyarország Facebook-oldalához!  

Címkék: 1 óra múlva
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2011.11.04. 12:15:31

Ez a Spiller nem véletlenül kapta ezt a nevet... Illetőleg hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.
süti beállítások módosítása