Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tudorok 4x09

2011. június 13. 09:00 - Hoppancs

Már 1545-öt írunk, Henriknek nagyítóra van szüksége az olvasáshoz, beszéde pedig erősen keresztapásodik. A diszkréten őszülő, életből kiábrándult Edward híreket hoz Surreyről, akinek kezéből kezd kicsúszni a francia hadjárat. A király embereset sóhajt, majd bejelenti megfáradt alkalmazottainak, hogy Surrey elcseszte, ezért jöhet szépen haza, helyette Hertford megy Boulogne-ba. Edward kiprésel magából egy udvarias mosolyt. Risley jobban örülhet, ő főkancellár lesz. Brandon kedvezőtlen híreire Henrik viccesen sírós hangon reagál, minden barátjában csalódott, szipp, szipp. Marillac félrehívja Edwardot, és arra kéri, járjon közbe Őfelségénél a béke érdekében, mert a Boulogne-hoz való görcsös ragaszkodás csak romlást hoz mindenkire.

Brandon jól megvan az immár hivatalos szeretővé előlépett Brigette-tel, aki ellen a fiának sincs kifogása. Henrik kicsit felvidul, mikor Katalin könyvének őt agyonfényező ajánlását olvassa, bár támad némi kétsége az őszinteséget illetően. Katalin biztosítja, hogy minden szó az ő hűséges szívének mélyéről jött. Na persze. Gardiner átesik egy apró orgazmuson, mikor a király engedélyezi, hogy elfogassa Anne Askew-t, az ismert eretneket. Hiába, az élet apró örömei. Katalin erre nagyokat nyel, Henrik elgondolkodva nézi. Askew azzal érvel híveinek, hogy a kenyér nem lehet Krisztus teste, mert egy idő után megpenészedik, még akkor is, ha telenyomják tartósítóval. Na jó, az utóbbit nem említi. Szónoklatát kénytelen befejezni, mert már jönnek is, hogy letartóztassák.

Gardiner és Risley megdorgálja Surreyt a csatavesztésért, majd előkerül némi korrupciós vád is. Úgy tűnik, a balhés uraság végleg kiesett a király kegyeiből, aki nemcsak megfosztja pár tisztségétől, de még fogadni sem hajlandó. Rich közli Máriával szerelme, Chapuys halálának hírét. A hercegnő kesereg, amiért már nincsenek barátai, de Rich biztosítja, hogy vannak még jó katolikusok az udvarban, többek közt ő maga is. Mária szomorú, amiért Eddiet protestánsnak nevelik, és nagyon drukkol Gardinernek. Megkezdődik Askew kihallgatása, Rich és Gardiner készek kínzókamrába küldeni, ha nem köpi be a királynét.

Surrey panaszkodik Brandonnak, amiért mások bénaságai miatt neki kell szívnia, majd megesküszik, hogy megfingatja Edwardot. Annet elkezdik nyújtani annak ellenére, hogy nőt nem lenne szabad. Amíg Rich és Risley nagy élvezettel folytatják a tortúrát, Henrik elmagyarázza egy aggodalmaskodó újoncnak, hogy rendkívül durva eretnekség esetében nem kizárt a nők, gyerekek, esetleg édes kis nyuszikák megkínzása sem, mert az ördög ezer formát ölthet. Ezzel az érveléssel nehéz vitatkozni. A király ezután arról prédikál egyházi embereinek, hogy csúnya dolog a megosztottság, és szeretni kell egymást. Nagy taps fogadja az építő gondolatokat.

Katalin Lady Hertforddal és Thomasszal vitatja meg a történteket. Edward közvetíti Henriknek a franciák békefeltételeit, miszerint hajlandóak egy rakás pénzt fizetni, ha Anglia nyolc éven belül visszaadja Boulogne-t. Risley indítványozza Katalin húgának és két udvarhölgyének letartóztatását. Surrey összeesküvést szervez, aminek középpontjában Eddie – és általa a hatalom- megszerzése áll. Mária őszinte örömmel hallja, hogy Anne Askew jól meg lesz égetve. Keresztényi szeretet rulez. Surreyt meg villámgyorsan lekapcsolják. Anne viszonylag kevés szenvedéssel távozik, köszönhetően a puskapornak, amit barátnője, Lady Hertford akasztat a nyakába. Utóbbi a kivégzés alatt tudja meg, hogy Gardiner őt is randira hívta.

Surreyt megkérdezik, ugyan hogy is van ez a trónra törés. Henrik ajka igencsak lebiggyed az árulás hallatán. A renitens nemes közben szökni készül, de sikertelenül. Katalin húgát nyugtatgatja, akit egyelőre bizonyíték hiányában elengedtek. Surrey bíróság elé áll, természetesen tagadva bűnösségét. Nincs is ellene egyértelmű bizonyíték, de azért bűnösnek találják, mert a királynak – no meg Edwardnak - már elege van belőle. Mária és Katalin közt tapintható a feszültség, utóbbi tudni szeretné, mi ennek az oka. Surreyt elég gusztustalan halálra ítélik. Henrik figyelmezteti Katalint, hogy csak óvatosan fordítgasson vallásos szövegeket, mert nem mindenki alkalmas arra, hogy azokat felfogja. Az asszony erre lelkesen felszólal az egyház megtisztítása mellett, Gardiner szeme elkerekedik. Őfelsége most fáradt az ordibáláshoz, ezért simán elküldi nejét, majd lemondóan hallgatja Gardiner vádaskodását. Katalin bíróság elé állítását kissé ugyan meredeknek tartja, de azért beleegyezik.

Címkék: tudorok
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása