Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x07 - You Win or You Die

2011. június 01. 07:25 - sixx

Két egészen kiváló epizódon vagyunk túl, remélhetőleg a mostani is tartja a színvonalat - ha ugyanazt kapjuk, mint ami a könyvben áll ezen a tájékon, akkor nem lesz gond. Katonai táborban nyitunk, a vörös-arany kombinációból a Lannistereké. Jó nagy, biztos leértékelés volt a katonai sátrak osztályán a hollywoodi művészellátóban. Jaime Lannister éppen Ned Stark levelét olvassa fel a faternak, Tywin Lannister járuljon a udvar elé, blablablabla, de az inkább egykedvű, habár szakavatottnak tűnő (nem vagyok hentes, helló) mozdulatokkal szed szét egy szarvast és nem hatja meg a Segítő üzenete. Jó nagy böszmeség volt megtámadni, veti oda a fiának, de ha már így alakult, legalább nyírtad volna ki.

Jaime-nek elvei vannak, nem gyaktam le, mert féltérden sírdogált, úgy meg nem fair. A fater kiakad, mit foglalkoztat téged mások véleménye? Nem mindegy, mit gondol a sok birka? Mindegy most már, örülj, hogy jókedvemben találtál, kapsz 30 000 katonát, oszt szabadítsd ki a törpét, valahol az én fiam az is, bár nem hasonlítunk. Nem ez a lényeg, persze, hanem az, hogy a többi ház mit gondol Lannisterékről, olyan nincs, hogy egy nyikhaj Stark csak úgy elkapja egyikünket és megússza. Lannister senior igen intenzív faszinak tűnik, a nagypofájú Jaime is megkapja a magáét, szaros testőrként szolgáltál két király mellett, az egyik bekattant, a másik alkoholista, ez aztán a karrier. És most eridj, csapd le valakinek a fejit.

Szegény Ned az uralkodásba belefáradva Királyvár udvarán ejtőzik, a nap is süt, még tán madár is csicsereg, de nyugalomról csak eddig volt szó, mert jön Cersei, és eltakarja a napot. Ned, ha már itt tartunk, a sampon a te barátod, használhatnád néha, mert első blikkre pont úgy nézel ki, mint egy sánta hajléktalan a Blaháról, akinek valami vicces kedvű turista nem pénzt, hanem középkori nadrágkosztümöt adott. Cersei finoman közli Neddel, hogy talán ideje lenne elhúzni a gecibe, már elnézést, de Ned csak a fejét rázza, nem megyek én sehová, tudom, miért halt meg Jon Arryn, te dugod a tesódat, tessék kimondtam. Cersei különösebben nem rendül meg, feltehetően Jon Arryn is ilyesmit vágott a fejéhez, mielőtt a ribanc megmérgeztette, és az sem hatja meg, hogy Ned közli: beárulja a királynál.

Cersei csípőből hozza a Targaryen-példát, azok ötezer éve vérfertőznek, hogy ne híguljon a nemes vér, mi meg Jaime-vel nagyon közel vagyunk egymáshoz ikrekként. Szar magyarázat, mondja Ned, kapsz egy kis időt, hogy összeszedd a pereputtyot, és elhúzz innen hirtelen, mert amint Robert visszajön a vadászatról és megtudja, hogy Joffrey, a Pöcsfej nem az ő fia, nagyon ideges lesz. Cersei még azért elmondja, hogy nem azzal indult a dolog, hogy ő Jaime-t dugta, hanem azzal, hogy Robert az esküvő után, amire ő kibaszottul rákészült, hóttrészegen hágta meg a nászéjszakán, és közben Ned húgának a nevét suttogta a fülébe, ami, valljuk meg, jó nagy gyökérség, na. Ned régi vágású úriember, az asszony tűrjön, mondja az arca, leszarom a kifogást. Cersei minden mindegy alapon megfenyegeti Nedet, keblemben harag dúl nekem is, azzal mi lesz? Buta vagy, te északi tapló, elzavartad Jamiet-t a trónról, amikor leszúrta az őrült királyt, le kellett volna ülnöd a helyére. Mert ebben a játékban vagy nyersz, vagy meghalsz.

Ugrunk Kisujj bordélyára, ahol az előző rész végén látott vörös kurva, Ros nyög színpadiasan, miközben egy kis fekete ribanc nyalja. A Deresből jött luvnya biztos repülővel jött, egy nap alatt megtette az 1500 mérföldet - ehhez a Neddel súlyosbított királyi udvarnak három hét kellett, ugye. (És akkor a könyvben emlegetett 2-3 hónapról nem is beszéltünk.) Az is lehet persze, hogy hónapok teltek el a 6. rész vége óta, csak Robert annyira berúgott, hogy azóta bolyong az erdőben, az udvarban meg úgy vannak vele, hogy addig sem őket baszogatja, és nem megy utána senki. Mindegy, a lényeg, hogy Ros itt van, és nagyon szarul nyög, legalábbis Westeros Kovija, Kisujj szerint, ezt a produkciót itt délen nem tudom eladni senkinek, max a Tutti-Frutti magazinnak, cseréljetek, nézzük milyen az, ha te dugdosol mindenféle dolgot a kolléganőbe.

A jelenet funkciója nekem nem teljesen világos, azt már eddig is tudtuk, hogy Ros természetes vörös, és azt is, hogy Kisujj szerelmes Catelyn Starkba. Miközben a két ribanc egymással szórakozik, egy nagymonológban az agyunkba sulykolják a történetet, Kisujj sértett faszi, mert Ned tesója, aki annak idején Catelyn vőlegénye volt, nem nyírta ki egy párbajban, csak felvágta a hasát, az meg pláne zavarja, hogy miután a vőlegény odalett a csatában, Catelyn szó nélkül hozzáment Nedhez és szerelmes lett bele. Jó, értem én, kellett valami, ahol Kisujjból előjön mindenféle kisebbségi komplexus, és kiderül, hogy ő nem azt a játékot játssza, amit a nagyok, hanem az ún. kibaszósdit, de ehhez más háttérhangok is megfelelők lettek volna. A szöveget elfúló nyögések és belengetett csöcsök tarkítják, ha már kitettük a 18-as karikát, mutatunk belőle ízelítőt.

Deresben Osha, az előző részben elkapott vad, vagy mi a hátam (wildling, nem tom, minek fordították) szócsatába keveredik Theonnal, és úgy szívatja, hogy öröm hallgatni, nem vagy te lord, Theon, csak egy nyikhaj, az apád a lord, a Vasszigetekről meg nem hallott senki, biztos valami vidéki diszkó. Theon, a beképzelt kis faszkalap sík ideg lesz, de mielőtt megerőszakolná/kinyírná a nőt, megjelenik Luwin mester és elzavarja a picsába. Mit kerestél te ennyire délen, kérdezi Oshát, az meg azt válaszolja, hogy északon olyan dolgok történnek, amitől minden épeszű ember elszaladna. Mert jönnek a Mások, és lesz nagy baj. (Ez már a Lostban is mondták.) Nem jönnek azok, ingatja a fejét Luwin, kihaltak. Frászt haltak ki, eddig csak aludtak, mondja a nő fura arccal és a zene is rátesz egy lapáttal: ettől most be kell fosnunk.

Ugrunk a Falra, Samnek hiányoznak a nők, nem mintha beszélt volna velük bármikor is, de a látványuk, na az jó volt. Havas Jont ennél jobban foglalkoztatja egy lovas nélküli paripa visszatérése, ráadásul a nagybátyja lova az, ajaj, nem sok jót látok Benjen Stark jövőjében. Mindenki komor arccal mered maga elé, közeleg a tél, kemény az élet, régen minden sokkal jobb volt.

Fokozódik a helyzet Királyvárban is, Robert visszatért a vadászatról, és ugyan döntetlenre kihozta a meccset a vadkan ellen, de ez édeskevés, mert az széjjelszaggatta szívtájékon, a seb elfertőződött, és Robert haldoklik. A vadkan legalább megkapta a beosztását, mondja az ágya mellé bicegő Nednek, egyen belőle az egész udvar a halotti toromon. Kizavarja Cerseit, Pöcsfej Joffrey-t meg a többi semmirekellőt, és Nednek lediktálja végakaratát: te leszel a régens, míg fiam, Joffrey nagykorú nem lesz. Ned nem akar szemantikai vitákba bonyolódni, inkább átírja a szöveget "jogos örökösöm"-re, és van annyi benne, hogy nem mondja el a haldokló királynak Joffrey származásának igaz történetét. Robert is emberből van, és azt mondja Nednek, állítsa le Dany meggyilkolását, mert tényleg nem kóser 14 éves nőket gyilkolászni.

Ned otthagyja Robertet, hadd szenvedjen egyedül, és Ser Barristantól megtudja, hogy Robert egész álló nap piált. Varystól meg azt, hogy a bort egy Lannister-gyerek adogatta neki szorgosan, akit azóta sem találnak. Cersei, Cersei, de nagy geci vagy te. Varysnak Ned odaszól, hogy a Targaryen lányt kinyírni nem kell, félned jó lesz, de az eunuch szomorkás arccal közli, hogy ez a hajó már elment, sőt, a lány már nemigen van életben. Téved, Dany éppen a férje haját kurkássza az ünnepi jurtában és dothraki nyelven próbálja rávenni, hogy nomád hadseregével együtt keljen át a tengeren, és foglalja el a Vastrónt. Drogónak nem kell a vasszék, mondja, neki föld kell, fű és lovak, a tenger sós, és eleve, nem megy ő sehová. Dany arcán látszik, hogy fut majd még az ötlettel egy kört, de most inkább elmegy vásárolni a bazárba Ser Mormonttal.

A vásárlás alatt Mormont rámutat, hogy Vyseris egy idióta volt, és olyan trónra tartott igényt, amire nincs több joga a szomszéd koldusnál, mert ugyan az őrült király fia, de azt a trónt a Targaryen-ház annak idején tűzzel-vassal szerezte meg magának, sárkányok hátán berepülve a kontinensre. Sárkányok már nincsenek, a dothraki harcosok meg nem szállnak tengerre - ezek olyan alapigazságok Westerosban, mint az, hogy a Liverpool FC a világ egyetlen csapata, aminek érdemes szurkolni. A vásárlás alatt Mormont elhúz megnézni, hoztak-e neki levelet, és igen: Varys írt neki, hogy mehet haza, királyi kegyelmet kapott. Dany közben egy feltűnően lelkes borkereskedő portékáját mustrálja, amikor kiderül, hogy nem helyi menyecske (a szőke üstök nem volt elég nyom?), kap egy hordót, csak neked, csak most felkiáltással. Mormont gyanúsnak tartja az ajándék bort, üsd csapra, barátom, mondja. A kereskedő vonakodik, de Dany bekeményít, csapolsz, vagy meghalsz. Csapol, de bele már nem akar inni a portékába, inkább elszaladna, de nem jut messzire, mert Dany egyik dothraki testőre lelasszózza. Nem lennék a helyében.

A Falon az újoncok eskütételre készülnek, megkapják a beosztásukat is, Havas Jon nem felderítő lesz, hanem a parancsnok háziszolgája, amitől teljesen kiakad, faszombamár, tudok kardozni, nem fogok teát főzni. De, fogsz, mondja Ser Allister tekintete, ő az a fegyvermester, akivel Jon összerúgta a patkót korábban. Samnek sokkal több esze van, mint Jonnak, és az idegbeteg fattyúnak elmagyarázza, nem véletlenül került a parancsnok mellé - őt szánja utódjának, szóval örüljön. Jon és Sam úgy dönt, ők nem az új istenek, hanem a régiek előtt fognak esküt tenni, kint a ligetben, a vörös fa előtt, aminek a törzsébe emberi arcot faragott valami jókedvű ős.

Királyvárban Renly, a király öccse rátalál Nedre, és elkezdődik a kavarás: ragadd magadhoz a hatalmat, Ned, és támogass engem, mint királyt. Adok melléd 100 fegyverest, éjjel fogd el Joffrey-t, és szakítsd el Cerseitől. Akinél a király, az a főnök. És Stannisszal, a bátyáddal mi van, kérdez vissza Ned. Renly szerint Stannis egy gyökér, a nép nem szereti, őt meg igen, ezért (logikusan) neki jár a korona. Ned, a talpig becsületesség élő szobra csak ingatja zsíros fürtjeit, nem, nem, én nem fogok vért ontani a kastélyban, Stannis a jogos örökös, majd ő beleül a Vastrónba, bocs. Ezzel a lendülettel ír egy levelet Stannisnak, gondolom meghívó királykodásra.

Jön Kisujj is, Ned kipakol: Joffrey és Tommen Jaime fia, Stannis a törvényes örökös. Kisujj szerint ez nem egyértelmű, Ned szerint igen, sőt. Kisujj vesz egy nagy levegőt és elmagyarázza, hogyan lehetne Ned a birodalom igazi irányítója, aki dróton rángatja Joffrey-t és Cerseit, hiszen tudja a a titkot. Stannis meg le van szarva, a becsülettel együtt, Renly lesz a király Joffrey után. Na, ez a felségárulás, mondja Ned, és eleve, a Lannisterek ki akarták nyírni a fiamat, én nem barátkozom ezekkel, Stannis lesz a király, ha háború árán, akkor úgy. Nyakas egy faszi ez a Ned. Kisujjtól a városi őrség hűségét kéri, mert Cereseinek van embere elég, neki meg nincs - az őrség 2000 fős, amivel legyűrheti a királynét. Kisujj felnevet, aha, szóval a becsület eddig tart, a piszkos munkát mással kell elvégeztetni. Rendben, az őrség ahhoz hű, aki fizeti őket. A Falnál Sam és Jon elmegy esküt tenni a fánál, Jon farkasa közbe egy ember kezét ássa ki a hóból.

Egy kontinenssel arrébb Dany megtudja Ser Mormonttól, hogy a borkereskedőt ló után fogják kötni, hogy szaladjon, ami nem túl kellemes halál, mert az a vége. Dany nem érti, miért vadásznak rá, Mormont szerint ennek sose lesz vége, depis mindkettő. Drogo viszont kibaszott ideges, beront a jurtába, és elkezd üvölteni, ha háború kell, basszátok meg, hát megkapjátok, átkelünk a sós vízen, megdugunk mindenkit, felgyújtunk minden kastélyt, és beleülök a vasszékbe, Isten engem úgy segéljen. Mindezt egy műnyelven, a dothrakin előadva, gratulálunk Jason Momoának, komolyan. Másnap el is indulnak a tengerpartra, a kereskedő Dany lova mögé kötve bandukol egy szál faszban.

Királyvárban Nedhez hírnök jő (akit testőrei kis híján leszúrnak, jó a hangulat), Joffrey király hívatja. Ned egész testes kérdőjellé változik, mint Alekosz fénykorában, Pöcsfej KIRÁLY? Ja, az, Robert kicsekkolt tíz perce, Cersei máris a trónra ültette a nyomorult fiát. Na, akkor menjünk a trónterembe. Varys és Kisujj jön, a városi őrség a tied, mondja Kisujj. Hol van Renly? Hát, izé, hebeg Varys, az elment 100 lovassal. Délnek. Mindegy, int Ned, akkor is bemegyünk a trónterembe és elrendezzük a dolgokat. Mielőtt beérnének, a városi őrség parancsnoka odaszól Nednek, hogy mögötte állnak. Joffrey ül a trónon szigorú arccal, mellette Cersei. Pöcsfej két héten belül koronázást akar, ma hűségesküt, elsősorban Nedtől. Ned átadja Robert végakaratát Barristannak, olvasd fel, benned bíznak itten. Megtörténik, Ned a régens, stb.

Cersei elkéri a papírt, és megkérdi Nedet, hogy ennyi? Egy levélben bízol ilyen vakon? Muhaha, és eltépi a végrendeletet, ejnyemár. Barristan rosszul lesz, a király szavaival csak így? Új királyunk van, mondja az iszonyú hülye frizurát viselő Cersei (Leia kakaóscsigái csak jelenthetnek a fejére álmodott púpos izé mellett), és rámutat a sunyin vigyorgó Pöcsfejre. Te, Ned, meg esküdj hűséget azonnal, és akkor mehetsz haza az északi koszfészkedbe. Ugyan már, Cersei, mondja Ned, a fiadnak nincs joga a trónhoz. Saját sírodat ásod, mondja Cersei, és utasítja a királyi őrséget, hogy fogja el Nedet. Ned odaszól a városi őrségnek, tessen szépen elfogni a királynét és gyermekeit, de izibe'. Fegyvercsörgés, lándzsák elő, és…a városi őrség természetesen lemészárolja Ned embereit, aki meg köpni nyelni nem tud, mert Kisujj éppen egy tőrt tart a nyakához. Ostoba vagy, Ned fiam, nagyon ostoba. Még három rész a végéig.

Címkék: trónok harca
282 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2011.06.01. 13:51:33

@Jon Snow: Már szó volt róla, ha nagyjából időrendben követik egymást az események, akkoriban indult el Deresből, amikor Robert nekilátott a vaddisznóvadászatnak. Ros a fél kontinenst végigszekerezte, és így is előbb érkezett a királyvári kupiba felvételire, mint Robert haldokolni a palotába.

Gandalf Garaboncias 2011.06.01. 13:52:35

@Lasombra:
Hát, bár Hannibál neki mert vágni az elefántokkal az Alpoknak, ezek a hegyek azért kemény diónak tűnnek a logisztika szempontjából. Már persze ha sereggel akarna valaki átkelni, az egyéni átszivárgások más lapra tartoznak.

Engem a Falon átkelésnél sokkal jobban zavart a legelső részben az, hogy a dezertőr hogyan menekült meg a Mástól (a könyvben kicsit másként történt a jelenet).

clegane 2011.06.01. 13:56:58

@chrisred: Ros a sorozat szerint hajóval ment, ami biztos gyorsabb, mint a gyaloglás, de ez akkor is legalább egy 2 hetes vadászat lehetett. ami mittudomén, akár lehetett is.

Cpt. Flint 2011.06.01. 13:58:24

@Lasombra: A folyó és a hegyek természetes akadályt képeznek. A hegyeken csak a Sikító-hágón lehet nagyobb csapattal átkelni és nyilván a Tejfolyó jobb partja sem járható, illetve a Faltól délre nem átkelhető tömegeknek.

Asszem 2011.06.01. 14:07:15

@Felagund: azt mondták valamikor h a falon egy-két ember simán átjut, nem azért van, hogy az illegális bevándorlókat kívül tartsa, hanem azért, hogy egy komplett sereggel ne lehessen áttörni.

morbiczer 2011.06.01. 14:11:20

@chrisred: "Ez a Ros nevű figura annyira kilóg a történetből és az egész világból, mintha a producer barátnőjének kellett volna kitalálni valamilyen mellékszerepet. "

Allitolag eredetileg csak valami minimalis szerepe lett volna a pilotban, de a fokuszcsoportnak annyira bejott (vajon miert? :) ), hogy kibovitettek a szerepet. Az egyetlen karakter a sorozatban, aki nem a konyvekbol jon, ezert igazabol tippelni se nagyon lehet, hogy mi lesz vele.

Mondjuk vicc, hogy eddig volt vagy ot jelenete, azok kozul egyben volt rajta ruha, es ott is pinat villantott.

Lasombra 2011.06.01. 14:12:50

@Cpt. Flint, @Felagund: aha.
nem ismerem ezeknek a white walkereknek (úgy hívják őket, igaz?) és egyéb szörnyűségeknek a természetét, de amit láttam az első részben, az alapján:

a.) ha valaki, ezek ismerik a járást az északi vadonban.

b.) ezekből nem feltétlenül kell egy egész sereg, hogy kapkodás és idegeskedés legyen Starkéknál, vagy a birodalomban.

de ha van spell is, úgy más. :)

Asszem 2011.06.01. 14:14:39

@morbiczer: nemtudom olvastok-e külföldi fórumokat, ott mi a reakció? Gyanítom sokan lehetnek úgy, hogy ezt a vonalat talán nem kéne annyira erőltetni, remélem az HBO is hallani fogja ezeket a hangokat és kiírják a sorozatból (természetesen egyszál csöcsben).

morbiczer 2011.06.01. 14:18:09

@Lasombra: A Faltol nyugatra ami ugy nez ki mint egy folyo, az a "valosagban" valami szakadek. Pontosan nincsen leirva a konyvben sem, de egyertelmu, hogy nem olyan konnyu ott atmenni. Talan valami Grand Canyon szeruseg lehet, csak mondjuk joval melyebb, mert megis fantasy.

morbiczer 2011.06.01. 14:21:54

@clegane: Sehogy sem erhetett Ros hamarabb KL-be, mint az udvar vissza a vadaszatbol, hacsak tenlyeg nem hetekig-honapokig bolyongtak volna az erdoben.

A konyvben sem fordit tul sok figyelmet GRRM ilyen kerdesekre, de ugy latszik a sorozatban vegkepp alarandelt szerepe van.

Tywin Casterly Rockbol pl. lohalalban is alig tudott volna ket het alatt KL-be erni + plusz ugye a hollo sem teleportalassal kozlekedik.

2011.06.01. 14:22:22

Nos, ebben a pillanatbanm rendeltem elő az ötödik könyvet. Optimális esetben Aug. 5.-re itt is van. :)

iiwerin 2011.06.01. 14:22:57

@Equinoxe: Bookline-on próbáld, bár még csak elő lehet jegyezni... Én is azt tettem.

http://bookline.hu/search/search!execute.action?inner=true&__checkbox_searchInAntique=true&__checkbox_oneDaySearch=true&searchfield=dance+with+dragons&language=eng&tabname=idegennyelvu&searchInAntique=true

chrisred 2011.06.01. 14:23:16

@clegane: Akkor azt a logisztikai kérdést veti fel, amit az előző résznél már elemeztünk: négyen az erdőben két hétig, gyalog, egy szál kulacs borral?

szepi79 2011.06.01. 14:24:35

@morbiczer:
"Mondjuk vicc, hogy eddig volt vagy ot jelenete, azok kozul egyben volt rajta ruha, es ott is pinat villantott."

jól van már, hát szegény dolgozott!!!

Lasombra 2011.06.01. 14:25:41

@morbiczer: aha, úgy már nagyobb challenge.
egy ilyen Falat felépíteni már ránézésre sem egy négyes metro kaliber, gondolom, odafigyeltek az ilyen apró részletekre, hogy nyugatra véletlenül egy laza ötven mérföld széles "folyosót" hagytak. :D

clegane 2011.06.01. 14:26:55

@morbiczer: hát én ezt a vadászatot úgy képzeltem, mint afféle nyaralást, hogy valami vidéki kastélyban (vadászházban) eltöltenek egy-két hetet mulatozással, közben két-három naponta kimennek vadászni valamire, szóval nem csak úgy be az erdőbe - ki az erdőből; így aztán lehet hogy eltartott hetekig.

Tywin meg nem is ment KL-be, Jaime ment hozzá, miután lekardozta Nedet (akkor még bőven otthon volt Robert is).

@chrisred: lásd fent; valamint ugye nem mondta ki a sorozat, hogy a fák mögött nincs ott egy egész sereg vadászcimbora és testőr, akik arra várnak, hogy azok négyen kijöjjenek a fák közül.

Kürosz 2011.06.01. 14:30:50

@Jon Snow:

"Azt hiszem, talán lehet még a történelemben pár olyan fickót találni, akinek volt ezüstbányája meg katonája, nem? Ráadásul a Lannistereknek aranybányája van."

most erre mondjam azt, h ha nem szólaltál volna, akkor bölcs maradtál volna?

egyáltalán nem a puszta gazdagsága miatt rokonítottam II. Ottokárt (és dinasztiáját) a Lannister-családdal, hanem:

- mindkettő a hét főúr/választófejedelem egyike, sőt, azok közül is legerősebbek

- a többi mindent megtesz azért, h ne legyen király a legerősebb, mert akkor borulna az egyensúly

2011.06.01. 14:34:01

@iiwerin: itt 6500, amazonon szállítással, miegymással 4990-re jön ki. De kösz, megjegyzem. :)

@Lasombra: nem hagytak ki semmit, viszont amit nem értek benne, az az hogy a tengert viszont nem tudták lefedni. Párszáz év alatt egy Wildlingnek sem jutott eszébe, hogy "Hö, északon van egy valagnyi fa, a fa úszik a vízen, a vízen meg tudom kerülni a falat?"

chrisred 2011.06.01. 14:36:38

@clegane: Vagy azt nem mondta ki a sorozat, hogy Ros maegi (ezt a szót sem szabad leírni még?), aki pillanatok alatt el tud jutni a Westeros egyik sarkából a másikba. Mert Királyvárban egy szereplő sem viselkedett úgy, mintha hetek teltek volna el az előző részben történtek óta.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.01. 14:38:21

@Equinoxe: dehogynem, a két szélső őrség rendszeresen levadássza a tutajos vadakat.

nem az a hajósnép, na.

egyébként a fal szakrális gát. ha páran a vadak közül átsunnyognak rajta, az kutyát sem érdekli. a mamutokat, óriásokat, meg egyéb durva arcokat visszatartja.

igazából a fal a mások ellen van, azok meg valamiért nem hajóznak, biztos tiltja az alkotmányuk, vagy ilyesmi.

szepi79 2011.06.01. 14:40:01

@Kürosz: "most erre mondjam azt, h ha nem szólaltál volna, akkor bölcs maradtál volna?"

most erre mondjam azt, hogy nem csalódtunk benned?

nem mondasz hülyeségeket, van agyad, csak nem kellene személyeskedni, ez nem a VV4 vagy a HÉ.

clegane 2011.06.01. 14:40:26

@chrisred: igazából egyetértek azzal, hogy Ros miatt borult az időrend, de remélem annyira fontos szereplőt nem csinálnak belőle, hogy ez különösebben számítson.

Lasombra 2011.06.01. 14:40:28

@Equinoxe: hát, ahogy a dothraki sem egy hajós nemzet, lehet, hogy a wildlingokat sem vonzza a víz. vagy kimondottan félnek tőle.

nem tudom mennyire kemények a telek, amikor épp eljön a "jégkor", de az úszó fáknál engem jobban aggasztana, hogy esetleg befagy a tenger, és a mumusok azt sem tudván, hogy vízen járnak (hó-hó, jég-jég), simán átmasíroznak. :)

Llew 2011.06.01. 14:44:39

@morbiczer: arról egy szó sem volt, hogy Tywin hol táborozik

Illetve Ned napokig eszméletlen volt a Jaimes affér urán. Utána meg szintén jócskán telt még az idő, míg Ser Gregor felgyújtotta a falvakat vicces cimboráival, mert a paraszt is nyilván előbb az irháját mentette, minthogy a Segítő elé szaladjon panaszkodni. Plusz Ned sem minden nap tartott fogadó órát. Szóval, ha Tywin valamilyen célból már előtte összeszedte a katonáit (mert egy feudális világban az sem úgy ment ugye, hogy kivonulunk a laktanyából aztán kész), akkor simán elindulhatott Királyvár felé, mikor Jaime varjút küldött, hogy "Szarban vagyok. Stop. Lebicskáztam Ned Starkot. Stop. Megyek haza. Stop." és bőven a közelbe érhetett.

2011.06.01. 14:45:04

@clegane: Ros valahol egy ilyen recap-karakter. Jokerszerűen felhasználható, ha valahol az eddig nem ismertetett, de Westeroson köztudottnak számító tényt kell az egyszeri HBO-néző szájába rágni.
És közben serényen meg is tossza mindenki.

Gandalf Garaboncias 2011.06.01. 14:45:47

Erős a gyanúm, hogy a Fal mágikus védelem is egyben, nem hiszem, hogy pusztán emberi erő képes lenne ezt így egyben tartani. De mivel erről nem tudunk bővebbet, csak találgatni lehet...

Akvyr 2011.06.01. 14:48:23

Furcsálltam, hogy Ned úgy tálal ki Cerseinek a kertben, mintha teljesen nyeregben lenne. Aztán hagy időt neki, nem mondja el az igazságot az egyetlen embernek (Robert) akit valójában érdekel Joff származása, és be is tudná szopatni a Lannistereket, inkább hagyja meghalni, Joff ráseggel a trónra, erre Ned rábízza az események kimenetelét Littlefingerre, és egy lefizethető őrségre (a Lannisterek ellenében?).

A törpe Lannisterre még kíváncsi lennék természetes közegében, King's landingen ármánykodva. Rohadt hosszú lesz ez az egy hét minden rész között...

Llew 2011.06.01. 14:51:48

@Equinoxe: @iiwerin: booklineon jó haszonkulccsal dolgozhatnak, ha az új kötet ára több, mint háromszorosa lesz a régieknek

Jon Snow 2011.06.01. 14:53:47

@Equinoxe: A könyvben van szó róla, hogy a wildlingek szoktak időnként délre menni, a Falon át is, a folyón át is, meg a tengeren át is. Nem számít. Ugyanis a Fal nem a wildlingek ellen épült. Hanem a tudjukkik ellen. Azt meg majd Martin bácsi elmagyarázza egyszer (remélem), hogy ők miért nem jöhetnek a tengeren.

Jon Snow 2011.06.01. 14:59:13

@Kürosz: Én Ottokárhoz nem értek, de Westeroson 15 éve nem Tywin Lannister volt a legerősebb, hanem Robert Baratheon (aki mögött ott álltak a Baratheon, Stark, Tully, Arryn házak). És ki lett a király? Robert.

clegane 2011.06.01. 15:06:22

@Llew: az új kötet az első körben hardcover lesz, az drága szokott lenni.

chrisred 2011.06.01. 15:11:11

@Monsanto: Nem volt így direktben kimondva sehol, de szerintem a Daenerys dolog miatt nem akarta kiszolgáltatni Cerseit Robert haragjának. Nem akart egy mészárolgatós király Segítője lenni, hiszen pont ezért lázadtak fel Aerys ellen is.

Amúgy Ned tettei nem furcsák egyolyan embertől, aki a bűnözők kivégzését is maga hajtja végre a hóhér helyett. Az egyetlen hozzá nem illő cselekedet az volt, hogy Kisujj segítségét kérte a vesztegetéshez, bele is bukott.

Akvyr 2011.06.01. 15:22:30

Egyébként eszembe jutott, hogy nem kellene például Jon Snow farkasának lassan nagyobbnak lennie egy Huskynál? Az első részben, amikor megtalálják a kölyköket, akkor úgy rémlik a döglött farkasmama majdnem akkora volt mint egy ember.

Nymeros 2011.06.01. 15:35:09

@mpetyr: a Baratheon-ház már jóval a Hódítás előtt is létezett. Orys, aki állítólag (!) fattyú testvére volt Aegon Targaryennek, jutalmul kapta meg a Baratheon-birtokokat, elvette a halott Viharkirály leányát, nem változtatott semmit, és lőn Lord Orys Baratheon.
Az egyetlen valós rokonság, amit Robert fel tudott mutatni, az nagyapja és Rhaelle Targaryen közti házasság volt.@Monsanto:

@Asszem: speciel Catelyn elvileg hajóval megy Királyvárba (ráadásul valami gyors evezőst választ ki).

@Monsanto: de, átlagos kutyánál mindenképp nagyobbnak kéne lenniük, de a mami méretét még nem érik el.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.01. 15:47:53

@Glassaya: abszolút pozitív, amit írtam róla, félreértetted.

Llew 2011.06.01. 15:55:32

@Monsanto: kéne, de nyilván azért szerepelnek keveset a farkasok, mert idő arányos szerepükhöz mérten (még a könyv szerinti bővebbhez sem) nem éri meg a rájuk fordított CGI. Anélkül meg elég nehéz fél ökör méretű hihetően kinéző farkasokat kreálni. Egy döglött tetemnél ez lényegesen könnyebben kivitelezhető.

2011.06.01. 16:01:12

@Llew: Valóban, de -eddig- a direwolfok és az első jelenetben, a Waymar Royce lemészárlásakor két snittre mutatott white walkerek az egyetlen mutatói, hogy mégsem a középkori európában vagyunk. Picit megnyomhatnák a farkas-vonalat, mert ez így tényleg karcsú.

Felagund 2011.06.01. 16:01:28

@Llew: Milyen egy nem döglött tetem? :P :D

Llew 2011.06.01. 16:04:22

@Equinoxe: a farkasok a könyvben többet szereplenek ez igaz, de azon kívül, hogy ott szaladgálnak a szereplők körül, eddig leginkább csak a Bran-Robb vs. vadak jelenetből hiányoztak igazából. Az mondjuk valóban látványos lett volna a könyvben leírtak szerint.

Llew 2011.06.01. 16:07:41

@Felagund: :D tényleg, leginkább a @Kovácsné: által írt női hölgyeményekhez tudnám őket hasonlítani

Felagund 2011.06.01. 16:09:26

@Llew: A helyes válasz itt az lett volna, hogy "kék szemű" :P :D

Felagund 2011.06.01. 16:44:19

@Llew: Lsd első rész, fára felszögezett kislány ;)

ehran 2011.06.01. 16:57:10

@Llew: Az rpg.hu (illetve már lfg.hu) fórumán egy belsős információi szerint 2012 tavasza előtt ne nagyon számítsunk rá.

Llew 2011.06.01. 17:07:15

@Felagund: igaz, igaz
@ehran: szomorú, akkor lehet marad az angol verzió

Valandil 2011.06.01. 19:44:41

@Llew: Fordítás, lektorálás, tördelés, szerkesztés, levilágítás, hibák kijavítása, újbóli levilágítás, nyomtatás, kötés, bolt. Ez kb. 9-12 hónap, ha minden flottul megy.

chrisred 2011.06.01. 19:48:54

@Valandil: A Varjak lakomájánál hét hónap volt az angol és a magyar megjelenés között, remélhetően most sem lesz több.

chrisred 2011.06.01. 19:49:49

@chrisred: Vagy egy év, hét hónap? :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.06.02. 00:02:55

Térképügyben utóirat.

Nos egy kis kutakodás kellett, de találtam egy jó nagy térképet, ahol a többi kontinens is rajta van.

Vigyázat! Az alkotója szerint spoileres az eddigi kötetek tükrében, hisz minden az első kötetben nem említett város is rajta van.

icefire.d20.cz/public/agot/svet-bar.pdf

A fórumon kitárgyalják a hibáit:

asoiaf.westeros.org/index.php/topic/49693-what-new-geographic-locations-do-you-want-to-see/

Az egyik hiba, hogy Bayasbhad, Shamyriana, Kayakayanaya (igen, ezek az első regényben elhangzanak, épp a Dany piacos fejezetében) délre teszi, nem Essosra, hanem a harmadik kontinensre.

Illetve Yi-Ti is máshova került, mint ezen a térképen, amit másvalaki linkelt már:

gamesofthrones.com/wp-content/uploads/2011/05/World_Map.jpg

Ettől függetlenül az új térkép, amit a komment elején linkeltem szerintem remek lett. :)

Felagund 2011.06.02. 01:50:20

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: Nem a városok nevei, hanem az esetleges új tulajdonosai miatt spoileres...

f.m.j. 2011.06.02. 08:03:27

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: tudom, hogy ez egy mese :) de csak nekem hasonlít Anglia, és Ny-Európa térképéhez?
És az élet persze Angliában pezseg, ott dőlnek el a nagy dolgok, vigyázó szemeiket odavetik ez egyéb népek... :)
a többiek asszisztálnak, de az tetszik, hogy a dothrakiak a Kárpát-medence környékén tanyáznak :):)))

chrisred 2011.06.02. 08:48:32

@f.m.j.: Westeros tényleg egy giga Angliára hasonlít. Anglia térképe a heptarchia időszakából:

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:British_isles_802.jpg&filetimestamp=20061008183604

Essos azonban leginkább Ázsiára hajaz (Vaes Dothrak valahol Belső-Mongólia tájékán van), míg Sothoryos, főleg a második térképen faunával feldúsítva egy csonkított Afrikára emlékeztet.

Asszem 2011.06.02. 10:12:49

@chrisred: @f.m.j.: már csak a két Amerika hiányzik, lehet, hogy a történet végére majd felfedezik azt is :-)

Én ilyenkor tudatosan megpróbálom félretenni azt, hogy dehát ha ez fantáziavilág, akkor miért angolul beszélnek benne, miért van Bacon szalonna (hacsak nem volt nekik is egy lord Bacon-jük :D), vagy pl. a Gyűrűk Urában amikor Szentiván éjen átkelnek a nazgulok a mittudomén melyik folyón, szóval hogy lehet ott szentiván éj (jó ez egy magyar fordítási kérdés).

Felagund 2011.06.02. 11:23:05

@Asszem: Ezt speciel kijavították a legutóbbi javított kiadásban, és nyárközép éjjelére változtatták, így kultúrafüggetlen lett ;)

beacska 2011.06.02. 11:53:12

@Lasombra: ez jó gondolaaaat!
Ezért kötik össze a "Közeleg a tél!" mondást, a baljós jövővel, és a Másokkal!

EZÉRT BAJ, HA KÖZELEG A TÉL!!! nem elsősorban az éhenhalás miatt!! csúúúúcs!!

Felagund 2011.06.02. 12:11:20

@beacska: Maradjunk annyiban, hogy ezért _is_ ;)

beacska 2011.06.02. 14:45:39

újra nézem a 7.-t.
-a könyvben is kinevezte Régenssé Robert Nedet? nem emlékszem erre.
-arra sem, hogy a királyné VALAHA is érzelmeket táplált volna (csodálatot SEM) Robert iránt. volt ilyen benne? vagy csak én nem jutottam idáig?

Nymeros 2011.06.02. 15:15:07

@Asszem: eredetiben Midsummer night, azaz nyárközép van, tehát szimplán a fordítás volt szar.

@beacska: igen, régenssé és a birodalom Védelmezőjévé nevezte ki.

beacska 2011.06.02. 15:19:35

@Nymeros: köszi, akkor csak elfelejtettem

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.02. 15:49:13

@beacska: bizony, az a jelenet elég pontos volt.

cersei csodálata az első dugásig tartott, egy nő sem komálja ha a rajta fekvő férj másik nevet mond, gondolhatod, hogy közismerten apró egójú lannisterek vére hogy vélekedik erről...

Asszem 2011.06.02. 16:19:13

@mcs: igen, a filmből ez világosan lejött, de most hirtelen én sem emlékszem, hogy a könyvben benne lett volna ez a rész, tehát Cersei tényleg szerelmes volt valaha Ned-be, vagy kezdettől fogva csak érdekházasság volt, amiből aztán gyűlölet lett, ellentétben Ned és Cathelyn viszonyával.

Én arra a részre sem emlékszem a könyvből, amikor Robert és Cersei kajál közösen és dumálnak a régi szép időkről, meg hogy a gyűlölet tartotta egyben őket.

szepi79 2011.06.02. 18:33:34

@Asszem: "Cersei tényleg szerelmes volt valaha Ned-be"

mármint Robertbe.

Asszem 2011.06.02. 18:45:47

@szepi79 - Harciteknős idomár: úh, télleg, Robertbe :-)

Bár a könyvben kicsit letapizta Ned-et is amikor eldumcsizott vele a kertben, bár szerintem csak kíváncsi volt rá, tudná-e a farkánál fogva vezérelni.

silberstein 2011.06.02. 19:00:49

@Equinoxe: talán megérné egy e-book readert venni, július 12-én már olvashatnád a 13.79 USD-ért letölthető könyvet :)

chrisred 2011.06.02. 19:04:15

@Asszem: A könyvben a királyvári istenerdőbe hívta Cerseit, az némileg komolyabb keretet adott a találkozásnak.

Asszem 2011.06.02. 19:04:58

@silberstein: jaja, abszolút. Tegnap reggel egy tetovált srác olvasta mellettem a buszon a könyvet papíron, most láttam csak, hogy basszus ez milyen vastag. Kindle-n meg mind a négy kötet simán elfér.

Asszem 2011.06.02. 19:06:02

@chrisred: jaja, az egy tök jó jelenet volt, mondjuk Ned jelleméből ítélve baromira megdöbbentem volna, ha enged C csábításának.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.02. 19:17:12

@Asszem: nekem is úgy rémlik, hogy elég konkrét ajánlatot tett Nednek.

mondjuk Bran kihajítása után erre túl sok esély nem volt, hogy bejön, ezt még C. kisasszony is felfoghatta (volna)

Asszem 2011.06.02. 19:21:15

@mcs: igen, szerintem igazándiból csak megalázni akarta Ned-et, szerintem akkor már sejthette, hogy Littlefinger a kezében van, ezért volt ilyen magabiztos.

silberstein 2011.06.02. 19:32:10

@Asszem: ráadásul a négy kötet most 22 USD-ért letölthető, és helyet sem foglal a polcon...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.02. 19:34:43

@Asszem: szerintem kisujj baromira nincs a kezében (soha nem is volt) csak volt neki némi realitásérzéke, tudta, hogy egy városi őrség nem sokat ér egy lord Twynn ellen.

lássuk be, bármennyire is igaza van Nednek, ezt a szitut csak elbukni tudta.

a helyzetet kívülről nézve csak két megúszható lépés lett volna:

1. túszul ejteni a kisköcsög királykát, anyjával együtt, ésvagy hajóra pakolni és elvinni (küldeni) stannishoz.

2. lelépni előző este északra, de gyorsan.

2b. esetleg kinevezni Renlyt segítőnek.

Asszem 2011.06.02. 19:48:59

@silberstein: wow, ez mekkora király dolog!

Asszem 2011.06.02. 19:50:12

@mcs: hát igen, el kellett volna fogadnia Renly ajánlatát a 100 harcossal. Azt nem tudom Renly mennyire fogadta volna el a segítői pozíciót, de ezt majd megvitatjuk később....

szepi79 2011.06.02. 19:58:30

@mcs:

1. sztem nem volt rá ideje, a király halála után. előtte meg őt négyelték volna fel.

2. ez is, vagy ha már mindenáron olyan cselekményt akarunk ráaggatni, ami karakteridegen, akkor akár le is térdelhetett volna Kispöcs előtt.

2b. ezt nem vágom, miben segített volna, kifejtenéd? nem kötözködés, nem olvastam a könyveket, és tényleg nem látom, ez miben segített volna, kihagytam valamit?

@Asszem: 100 harcos, de emellett kisujjnak volt még 2000. ez a része szerintem szintén bukó.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.02. 20:12:56

@szepi79 - Harciteknős idomár: olvasd el a könyvet. :)

a karakterek motivációiról a film kb. a negyedét tudja elmondani.

Eddard nem reálpolitikus. A becsülete felülírja az életösztönét. is.

Ami fura lesz, mert 1-2 részen belül látunk majd tőle érdekes -karakteridegen?- nyilatkozatot. :)

A birodalom védelmezőjeként, Robert kinevezésével, egy dolgot nem tehetett meg: hogy letérdel Joffrey előtt.

Nem volt katonai ereje, ezért ki kellett volna nevezni Renlyt segítőnek, aztán fel, északra, sereggel vissza, és nekiállni rendetrakni.

Reálisan nem bízhatott senkiben Királyvárban, a városi őrségben legkevésbé.

Asszem 2011.06.02. 20:12:58

@szepi79 - Harciteknős idomár: igen, de egy mezei városőr nem biztos, hogy ér annyit, mint egy lovagokból álló fegyelmezett sereg, az sokszor elhangzik a műben, hogy a puszta túlerő nem mindig elegendő a győzelemhez.

Ned-nek csak Cersei közvetlen testőrségét kellett volna elintéznie (ahogy fordítva meg is történt), és onnantól a kezében van a város, nem hinném, hogy a városi őrség ha meg is próbálta volna kiszabadítani, sikerrel járt volna. Pláne akkor nem, ha azonnal hajóra rakták volna és elpostázzák Stannisnak.

szepi79 2011.06.02. 20:40:17

@mcs: tervezem olvasni, bár már sztem megvárom a sorozat végét.

"A birodalom védelmezőjeként, Robert kinevezésével, egy dolgot nem tehetett meg: hogy letérdel Joffrey előtt."

miért, elfutni lehetett volna? :D
@Asszem:
de még úgy is nagyon necces lett volna. na mindegy, azon már kár agyalni, hogy mi lett volna...

finom_rakottkrumpli 2011.06.02. 21:01:59

@Asszem: Konkréten a városőrség egy rakás sz.r. Viszont, ha el is fogatta volna Ned a királynőt és a gyerekeit, a háború akkor is kitört volna, méghozzá úgy, hogy az északi sereg még össze sincs híva, ráadásul észak messze van. Azt meg, hogy ki hova áll a főnemesek közül, Ned nem tudhatta.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.02. 21:02:54

@szepi79 - Harciteknős idomár: csak azon agyalhatunk, hogy mi lett volna, mert, hogy mi lesz, azt tudjuk.

a könyvvel ne meg várj egy percet se.

szepi79 2011.06.02. 21:20:21

@mcs: mármint te tudod :D

nemcsak emiatt várok, van épp más teendőm is.

Felagund 2011.06.02. 21:35:01

@mcs: Olyannyira, hogy mikor megtette, és Ned azzal utasította vissza, hogy vajon Jon Arrynt is ezzel környékezte-e meg a hallgatásáért, és mikor ezért Cersei pofonvágta (Nedet), csak annyit mondott.
"Ezt a becsület jeleként fogom viselni"

;)

*zsb* 2011.06.02. 21:40:42

@Asszem: nem volt szerelmes Robertbe, de gondolom ha a nászéjszaka jól sikerül, szült volna egy-két feketehajú gyereket is :)

Az a vacsorajelenet nincs a könyvben.

szepi79 2011.06.02. 22:43:52

@*zsb*: a 2. részben, bran ágyánál volt szó egy fekete hajú gyerekről is, akit elvesztett. vagy azt csak bekamuzta?

más. jaime miért állt be a királyi testőrségbe? korábban valaki azt mondta, hogy közel legyen cersei-hez, de ez ugye ott sántit, hogy már az előző (őrült) király idején is testőr volt, akkor meg még cersei nem volt királyné.

*zsb* 2011.06.02. 23:03:45

@szepi79 - Harciteknős idomár: a fekete hajú első gyerek története a könyvben máshogy van leírva.

Jaime azért állt be a testőrségbe, hogy közel legyen Cerseihez, aki már akkor az udvarnál volt, amikor még az előző király volt hatalmon, az apjuk meg a "hand" volt.

szepi79 2011.06.02. 23:07:11

@*zsb*: és mér nem csak simán odautazott? vajon a faterjuk tud róla, hogy duplaunokái vannak?

Tryptich 2011.06.02. 23:09:52

A könyvben Cersei elvetette azt a gyereket, akit Robert csinált neki. A sorozatban... szerintem megmérgezte.

szepi79 2011.06.02. 23:10:31

@Tryptich: ez nekem is gyanús volt.

*zsb* 2011.06.02. 23:40:14

@Tryptich: nem akartam spoilerezni :) De így van.

@szepi79 - Harciteknős idomár: fater nem tud róla.

morbiczer 2011.06.03. 08:14:48

@Llew: "arról egy szó sem volt, hogy Tywin hol táborozik"

De ezt Eddard nem tudhatta. Abból kellett kiindulnia, hogy még Lannisportban van. Ha már tudja, hogy összegyűjtötte seregét és vonul keleti irányba, akkor az audiencia is más hangnemben telt volna.

dr. gernika 2011.06.03. 08:30:58

@Pisti, az aragorn: Ott nekem is erős hiányérzetem volt, pedig csak a filmet nézem.

szepi79 2011.06.03. 09:34:35

@gernika: végülis sokra nem ment vele.

chrisred 2011.06.03. 10:02:55

@*zsb*: Még nagyobb spoiler lenne, hogy miért is vitte Tywin az udvarba Cerseit, ezért maradt ki, gondolom. Az olvasók is csak a negyedik kötetben tudják meg.

Asszem 2011.06.03. 10:08:08

@szepi79 - Harciteknős idomár: ez később ki fog derülni (a könyvből legalábbis).

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.03. 12:08:21

@*zsb*: én nem vagyok benne biztos, hogy nem tud róla.

az egész királyvár ismeri a pletykát, elég valószínűtlen, hogy az öreg T. mester nem hallotta.

persze még az is megeshet, hogy tényleg nem.

de nem hiszem, hogy bármit másként csinálna, ha tudna a dologról.

---

btw, kurva jó választás lett Twynn karaktere is, eddig 99%-ban elégedett vagyok a castinggal (Renlyt leszámítva)

Stannisra várok nagyon, meg Mance-re. :)

Meg a hag

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.03. 12:09:38

@mcs: hagymalovagra, na, mások vigyék a tapipadot.

Felagund 2011.06.03. 12:54:49

@*zsb*: Legalábbis ez volt Cersei ötlete... meg Aerysé, aki így a saját fiával tudta (volna) zsarolni Tywint.
Tywin viszont annyira ki volt bukva Aerys döntésétől, hogy ez volt az a bizonyos utolsó csepp a pohárban, lemondott, és duzzogva visszacsörtetett Kaszter-hegyre.
A következmények meg ismertek :D

cézé80 2011.06.05. 16:04:48

Ma befejeztem a könyv olvasását, és a világért sem szeretnék én itten spoilerezni, de legszívesebben rohannék a könyvesboltba megvenni a második részt.
Nagyon durván jó részek jönnek, még inkább fel fognak pörögni az események.

2011.06.06. 16:12:35

@mcs: Mance Castingja fenn van dzsútúbon. Egész jó.

dr. gernika 2011.06.06. 20:43:25

Sejj de jó volt a 8-ik is, várom a hogyvoltját nagyon. :)

2016.06.01. 13:14:05

@sixx: "Havas Jont ennél jobban foglalkoztatja egy lovas nélküli paripa visszatérése, ráadásul a nagybátyja lova az, ajaj, nem sok jót látok Benjen Stark jövőjében. "

Kikerestem, hogy egész pontosan öt év múlva megválaszolhassam neked a kérdést.
Hát meglett, Coldhands-ileg. :D
süti beállítások módosítása