Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyláz Alaszkában 1x03 - Final Countdown

2011. május 24. 16:30 - Nico Tindeath

A Porcupine-folyó partján továbbra is hatalmas markológépekkel keres apró aranyrögöket a Hoffman-klán, akik mind a messzi Oregonból jöttek Alaszkába, egyrészt szerencsét próbálni, másrészt azért, mert ide nem kézbesítik olyan könnyen a házuk elárverezéséről szóló végzést. Ugye, milyen romantikus? A még mindig drámai főcím után rögtön újra a dúsgazdag telekszomszédnál kuncsorog tanácsért a csapat. A favágóba oltott Dagobert bácsiról két dolog derül ki egy jelenet alatt: hogy kilencven éves, és hogy naponta van, hogy 30 ezer dollárnyi aranyrögöt is kimos a Hoffmanék melletti telek köves talajából. Ehhez képest pont ugyanaz a megviselt kockás ing van rajta, mint az előző epizódban.

Hoffmanék az előző részekhez képest szemmel láthatóan megszőrösödtek, Todd metálos szakálla példáué most már inkább egy válófélben lévő erdőmérnököt idéz, de azért mindannyian civilizáltan igyekeznek csontig benyalni az idős telekszomszédnak, hogy mondja már meg, hogyan is kell az aranymosó gépet rendesen beüzemelni, mert hiába értik az elméletet, azért a többtonnás berendezés mégsem olyan, mint egy Klippan kanapé az IKEÁ-ból: nem lehet csak szerelési útmutatóból összerakni.

A Dsicovery érezte, hogy ha az arányásók nem értik, akkor a tévé előtt chipset és diétás kólát magába adagoló átlagamerikai még annyira sem, ezért informatív animáció segítségével mutatják be az aranymosáshoz szükséges három eszközt: a rázócsúszdát, a dobot és a dupla rostázót. Legyen annyi elég, hogy mind a három gép irgalmatlanul nagy, forog és ráz, és arravaló, hogy a több ezer tonnányi talajból kiválogassa a pár grammos aranyrögöket. A telekszomszéd elmagyarázta Hoffmanéknak, hogy az a fontos, hogy a három berendezést összekötő rámpák dőlési szöge megfelelő legyen, mert ha túl meredeken zuhog alá a sáros víz, akkor egyszerűen átrobog a gépeken az arany is, ha meg nem lejt eléggé, akkor elakad a mocsok, és kézzel kell kiválogatniuk egy fél hegynyi sárból az aranyat.

Hoffmanék összerakják a hatalmas berendezést, megint pakolási jelenet jön, megint a demencia korai tüneteként jelentkező csökönyösséggel küszködő Jack irányítja a daruként használt markológépet, és persze megint majdnem darabokra tör mindent. Valószínűleg benne van a szerződésében, hogy ennyire hülyének kell lennie.

Az aranymosó gép részeinek összeszereléséhez azonban szükség van James-re, a mérnökre, aki viszont a lakókocsijában fekeszik: beteg, és amellett, hogy köhög, a legmeglepőbb tünete, hogy nem érzi a hátát. Egyáltalán. Jamesnek egy pár évvel ezelőtti balesetben eltört a csigolyája, azóta morfiumon él, most viszont már akkora fájdalmai vannak, hogy csak mankóval tudna lábra állni. Már ha nem felejtette volna Oregonban a mankóját. Todd Hoffman orvost hív műholdas telefonon, végül mégsem az orvos jön a semmi közepétől kicsit még északra található táborba, hanem ők mennek az orvoshoz.

A többiek eközben megpróbálják összeszerelni a gépet a kidőlt mérnők útmutatásai nélkül, elég ha csak annyit mondunk, hogy a történet egy pontján egy markológép és egy buldózer segítségével hajlítanak meg egy fémrácsot. Aki szereti a buherát ipari méretekben, az többször is visszajáthatja a jelenetet.

A munka közben Jimmy Dorsey (ki más?) összebalhézik a többiekkel, akik megelégelik, hogy nem tartja be a biztonsági szabályokat, és mindenre csak azt hajtogatja, hogy nem lesz baj, nem lesz baj. Greg Remsburg megfenyegeti, hogy mutat neki pár képet, ahol a munkavédelmi előírásokat áthágók belei a torkukon bukkan ki, de végül nem vált korhatár-besorolást a műsor.

James és Todd visszatérnek az orvoshoz, kiderült, hogy Jamesnek tüdőgyulladása van, és legalább három napig feküdnie kell. Naponta ezer dollárba kerül az aranymosó tábor fenntartása, tehát James 3000 ezer dolcsit köhög el éppen a lakókocsiban fetrengve.

Jimmy és Todd eközben ötven kilométert autózik a helyi reptérre, mert most érkeznek a feleségek és a gyerekek. Jimmy Dorseg minden megtakarított pénzét a család repülőjegyeire költötte, hogy aztán együtt rettegjenek a medvéktől a kurva hideg és sötét éjszakákon. Most már világos, hogy miért árverezték el a házát: egyszerűen tök hülye.

Két óvodás korú gyerek és egy alig két éves kisfiú érkezik a két feleséggel, és nemsokára kiderül, hogy Jimmy Dorsey miért is olyan frusztrált: a feleség az első sétán megkérdezi, hogy mégis miért nem találtak még aranyat, csak át kéne szitálni a földet, itt ni, a lábuk alatt, aztán rögtön lenne is arany, csak győzzék hatalmas tömbökbe önteni. Elhangzik a mondat, hogy „miért mosolyogsz, viccesnek találod?”

Jimmy a felesége piszkálódása után Greggel arról beszélget, hogy most már aztán tényleg el kéne kezdeni aranyat ásni, sőt egyenesen aranyt kéne már találni, és ezt feltétlenül meg kell vitatniuk Todd-dal is. A megbeszélés közben Todd majdnem felképeli Jimmyt, mire Jimmy a „ne félemlíts meg” felkiáltással védekezik. Todd gyűlést hív össze, hogy elmondja: 72 órán belül kilenc feladatot kell elvégezniük, hogy beindíthassák a termelést, és ha kell, éjszakáznak. Sőt lehet, hogy még az óránkénti teaszünet is elmarad. Jimmy megfenyegeti a többieket, hogy ha 72 órán belül nem kezdenek aranyat mosni, akkor ő hazamegy. A fenyegetés élét kicsit tompítja, hogy a felesége jól lebassza, hogy mégis miért utaztak ilyen rohadt messze, ha két nap múlva mehetnek is haza. Vadregényes wellnesshétvégére Oregonban is befizethettek volna.

Todd szerencsére segítséget kér a műholdas telefonon, újabb szereplő érkezik, Dave, akinek Oregonban van homokbányája, ezért állítólag mindent tud a bányászatról. Todd kaviárt ígér neki, meg valamiért jégágyat is, ami nem tűnik túl nagy luxusnak, sőt kifejezetten szar lehet a deréknak, Dave mégis igent mond. De amíg megérkezik Jacknek és Jimmynek még el kell terelnie a folyót, mert ugye az aranymosáshoz nem csak irgalmatlan sok föld kell, de víz is. Percenként 3800 liter.

Jack úgynevezett futóárkot ás az úgynevezett gyűjtőmedencéhez, Jimmy meg aggódik, hogy túl sebes a folyó, és a kis holtág majd elviszi az egész tábort. Majdnem igaza is lesz, a víz kezdi kimosni az árok falát, és ha beomlik, akkor a víz az utat és a méregdrága aranymosógépet is elönti majd. De az árok fala szerencsére kitart, Todd diadalittasan kijelenti, hogy minden pont úgy történt, ahogy tervezték, aztán azért csendben hozzáteszi, hogy ez azért majdnem képtelenség.

Final Countdown, még két nap van hátra a Todd és Jimmy által szabott határidőig, és megérkezik Dave is, az oregoni Jolly Joker. Nem kap kaviárt. Dave lehet, hogy jó bányász, de annál is jobb bányatulajdonos, tudja hogyan kell motiválni az embereket, rögtön lenyom egy hangzatos beszédet arról, hogy amíg mások a fenekük növesztik csak a munkanélküli segélyből a tévé előtt, addig Hoffmanék milyen bátrak, ezért hajrá, menni fog, egy mindenkiért, mindenki egyet, szabadság, egyenlőség, testvériség, és Yes, We can.

A háttérzene rockossabb, sőt rockysabb lesz, a rázócsúszda összeszerelését olyan lelkesítő klippé vágták, mint Stallone felkészülését az Apollo Creed elleni összecsapás előtt. Ilyen aláfestő zene mellett nem meglepő, hogy a határidő előtt egy nappal már elindul a próbaüzem. Az mondjuk már nem túl lelkesítő, hogy a próbaüzem alatt a rázócsúszda majdnem felrobban. „Ebből majdnem tragédia lett” – összegzi Jack, és aludni küld mindenkit, hiszen este 11, és már kezd sötétedni. Hát igen, a véget nem érő munkanapok az északi nyárban.

Dave, mint bányászati szakértő azt javasolja, hogy a rázócsúszda alá ássanak el egy halott embert, legalábbis állítólag így becézik a farönkökből tákolt alapozást, ami rögzíti a többtonnás berendezést.

Sas száll az égen, a becstelen brigantik most végre tényleg felkészültek az aranymosásra: a dobok egyre vadabbul verik a ritmust, a dolby mélyen dörömböl, James megnyomja a nagy piros gombot. Az újabb próbaüzem jól sikerült, a rázócsúszda működik, és ennek úgy tűnik, a fúvós szekció is nagyon örül: veszettül fújják. A jövő héten elkezdődhet az aranymosás, Jimmy meg mégsem jelentkezik feketemosogatónak egy alaszkai kocsmába.

1. rész - Becstelen brigantik Alaszkában

2. rész - Hol találni glory hole-t?

Aranyláz Alaszkában - Gold Rush

Aranyláz Alaszkában a Discovery műsorán

A Discovery a Facebookon

kedd 23:30
csütörtök 21:30
péntek 03:50

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13.perc 2011.05.24. 17:32:55

Ez jó volt,köszi :)

Jimmy Dorseg minden megtakarított pénzét a család repülőjegyeire költötte, hogy aztán együtt rettegjenek a medvéktől a kurva hideg és sötét éjszakákon. Most már világos, hogy miért árverezték el a házát: egyszerűen tök hülye.

:DDD

teddybear01 2011.05.25. 07:17:49

Nem értem, hogy Dagobert bácsinak minek kéne mást felvenni, mint munkáscuccot. A kockás ing ugyanis ott is az. A medvéknek meg amúgy is mindegy...

Ami pedig a többi balf@szt illeti, azok is ki tudják rittyenteni magukat! Elég azt a hülye szakállt megemlíteni.
süti beállítások módosítása