Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyláz Alaszkában 1x02 - Hol találni glory hole-t?

2011. május 17. 17:31 - Nico Tindeath

Északon az aranybányászat kegyetlen, a Discovery valóságshow-jának főcím pedig ehhez igazodva olyan, mintha a Miért éppen Alaszkát Steven Segallal és Chuck Norris-szal forgatták volna le. A hat oregoni lúzer az előző részben elérte a kibérelt területet, ahol állítólag 15 millió dollárnyi arany várja, hogy kimossák a földből. De mielőtt hozzálátnának, a csapatnak először tábor kell építeni, mert nem csak a tél, de a nyár is elég hideg errefelé.

A táborépítés talajrendezéssel indul, amihez egy semmi közepén hagyott buldózerrel akarnak nekikezdeni. Csak a munkagép nem indul, ami nem meglepő, hiszen három éve hagyta itt az előző aranybányász, és nem azért, mert milliomos lett, hanem mert feladta. Az viszont meglepő, hogy a buldózer nem robban fel, és még csak nem is csonkol senkit, mivel a motorházban az előző rész alapján garantáltan béna Jimmy Dorsey matat, sőt még éghető étert is permetez a mozgó alkatrészekre.

A talajgyalulás, és a tavasz ellenére fennmaradó mocskos hókupacok eltakarítása után megkezdődhet a táborépítés: ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy négy Texas-méretű lakókocsival leparkolnak a tisztás közepére.

Most, hogy a történet megpihen, a Discovery pár infografikával próbálja megmagyarázni, hogy mégis mit keresnek itt a törlesztőrészletben megfáradt, önkéntes bányászok. Hagyjuk most a kezében köveket morzsolva suttogó Juhász Árpádot, és az ő monológját a hegyekről leszakadó kőzetdarabokról a rég föld alá került folyók medrében leülepedő aranyról, meg a földtörténeti harmad- és negyedkor vulkáni aktivitásáról. A lényeg, hogy Hoffmanéknak el kell dönteniük, hogy akkor most a felső rétegekben található aranytelérekre, vagy inkább a rakodó garatokra mennek rá inkább a munkagépekkel. Mivel a rakodó garat angolul glory hole, így elég nehéz olyan linket mutatni, ami nem vécéajtóba vágott lyukon orális munkát végző nőkről, hanem aranybányászatról szól: legyen annyi elég, hogy a rakodó garat a régi folyó vízesésének medre, ahonnan az arany már nem tudott tovább görögni. Viszont nagyon mélyen van.

Hoffmanék nem tudnak dönteni, ezért a telekszomszédod kérdezik meg, aki állítólag nagyon gazdag, és annyi aranya van, mint Dagobert bácsinak az epizód végén. A telekszomszéd tényleg tele van arannyal, és korba is Dagobert bácsi, arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg annyira zsugori is: legalábbis az elhasznált kockás ing és a meggyötört, secondhand leárazáson vett nadrág erre utal. Viszont a szomszéd két évet ásott, míg aranyat talált, az oregoni bányászoknak viszont csak három hónapja van, ezért inkább telérre hajtanak. Az első próbafúrások, illetve próbamarkolások eredménye azonban elkeserítő: arany sehol, viszont Todd Hoffman az exkavátorral rögtön meghúzza a saját autóját.

Jelenetet váltunk, feltűnik Mike Halstead, aki lelkész, Oregonból jött és közösségi házat épít a bányászoknak. Hogy hol volt eddig, arról fogalmam sincs, de hát a Lostban is tűntek fel karakterek pár évaddal a repülőgép lezuhanása után. Emellett kiderül, hogy sok a medve, pedig három gyerek is van a táborban: gyors snitt az Oregonban aggódó anyukákkal, majd vészjósló zene, hogy tényleg érezzük, milyen veszélyes is egy grizli. Ráadásul az egyik bányász még lakókocsit sem hozott magával, hanem a szabadban alszik egy nevetségesen apró sátorban. Hogy ki ő? Hát persze, hogy Jimmy Dorsey, a lúzer ingatlanos, aki a saját házát is ellízingelte. Persze, hogy kicsit megsajnáljuk, nemsokára a Blair Witch Project éjszakai jeleneteit idéző zöldes jelenetekben láthatjuk, hogy Jimmy retteg, és medvét lát.

A csapat éppen ezért medvevadászatra indul, legalábbis Jimmy, a metálos szakállt viselő Jack és a fia. Nagy fegyvereket visznek, előkerül egy M16-os és egy Magnum is, de azért rögtön kiderül, hogy nem nagyon vadásztak még. Hogy miből? Mondjuk abból, hogy Todd izgatottan suttogja, hogy ott-ott a grizzly, világít a szeme, már céloz, amikor a fia hirtelen megszólal: “Az csak a teherautó, apa”.

A medve persze nem lesz meg, ezért Jimmy este a teherautó platóján alszik, kezében a Magnummal. Mi nem félünk, hiszen ha baj lenne, az operatőr már rég elfutott volna. Jimmy reggelre azonban már nem fél, szabadtéri szalonnasütést rendez, a zsírt pedig kiönti a tábor közepére. Pedig a medvék négy kilométerről megérzik az ételt, a sült zsír pedig a kedvencük, már persze Jimmy veséje után.

Újabb lepakolási jelent jön, ezúttal a rázócsúszdát, vagyis az aranyat kimosó tízezer kilogrammos izét kell lepakolniuk, persze nehezen megy, főleg egy markolóval, de szerencsére a lelkész segít, a végén még főszereplő lesz.

De nem is ez a lényeg, hanem az aranytelér, amit Jacknek kéne kiásnia, miközben fia, Todd a városba megy a kettős derítőgépért, ami ugyancsak az aranymosáshoz kell, de a következő jelenetig nem értjük, hogy mégis hogyan. A hatvannégy éves Jacket azonban elkapja a hév, teljesen rágerjed a glory hole-ra, és nem, ez még mindig nem azt jelenti, hogy Alaszka legmocskosabb vécéiben tolja át egy lyukon, ami csak átfér, hanem, hogy összevissza kezd ásni egy bazi nagy exkavátorral.

Miközben Jack őrülten ás, Todd derítőgépet bérel, ami tulajdonképpen a sárnál nehezebb részecskéket rázza ki a mocskos vízből, vagyis baromi fontos, ha az ember aranyat akar ásni, de nem hisz már a romantikus módszerekben, és nem akar egész nap a folyóban állni egy pléhtányérral. És megéri ezért 800 kilométert is autózni, merthogy a legközelebb ott lehet bérelni ilyesmit.

Amikor Todd visszaért, azt látja, hogy apja feltúrta az egész erdőt a glory hole-t keresve. Jack ráadásul egy mondattal meggyőzi Toddot, hogy nem hülye, és mégis csak a rakodó garatot kell keresni. Bár nagyobb a rizikó, de akár egymillió dollárnyi aranyat is talélhatnak egy lyukban.

Közben Mike, a lelkész már házakat épít, a medvék pedig már fényes nappal is bemerészkednek a táborba. Jack fegyverrel ijesztené el a grizzlyket, de nem tudja meghúzni a ravaszt. Már kész is az újabb konfliktus: Jimmynek nincs még háza, és lakókocsija sem, ezért ideges a medvéktől, és Todd gyerekeit okolja az egyre pimaszabb medvék miatt: a gyerekek ugyanis szétszórják a chipset és a csokit, amit a grizzly kilométerekről megéreznek. Szeretik a junkfoodot.

Greg elindul megkeresni a medvét, és meg is találja a vackát. El akarja ijeszteni az állatot, ezért olyan módszer választ, aminek tudományos megalapozottsága kétséges: levizel mindent a környéken. Ennek ellenére a többiek biztonsági zónát próbálnak kialakítani a tábor körül, biztos a Predatorban hallottak erről, de, hogy mit is jelent, az szerintem nekik sem világos. Nagy fegyverekkel rohangálnak az erdőben, az biztos.

A nagy rohangálás végén Mike meglát egy medvét, céloz, és lő. Ezután elhangzik a drámai mondat: “Látni a kimeneti nyílást a szívén”.

Mindenki vidám lesz a medve legyilkolásától, Todd mondd valamit arról, hogy csak azt ölik meg, amit meg is esznek, de nem hangzik fontosnak. Jack egyre nagyobb lendülettel ás mindenfelé, Jimmy pedig gyorsan felhúz egy medvebiztos tákolmányt, amolyan kerti fészerbe oltott sátrat. Aztán Toddnak eszébe jut a nagy ötlet: felhívják a terület tulajdonosát, hogy mondja már meg, hogy mégis merre van itt az arany. És megmondja. A telekszomszéd pedig csak röhög, mert ő már látott itt pár embert, akik aranyat kerestek.

Az epizód utolsó jelenetében pedig felhangzik a kiáltás: arany. Egy apró rög több tonna sárban, de akkor is arany. Ja, és a stáblista alatt megeszik a medvét.

1. rész - Becstelen brigantik Alaszkában

Aranyláz Alaszkában - Gold Rush

Aranyláz Alaszkában a Discovery műsorán

A Discovery a Facebookon

kedd 23:30
csütörtök 21:30
péntek 03:50

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2011.05.17. 18:40:46

tellér? sőt: tallér?

Tita nick 2011.05.17. 21:01:54

http://www.tubegalore.com/search/?kwid=5585&q=Gloryhole|%22Glory+hole%22&c=1

Itt van :-))))))))))

Dr.Bio74 2011.05.17. 21:08:59

Arany gyűrű, ja nem is, nyaklánc.
süti beállítások módosítása