Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x03 - Lord Snow

2011. május 03. 12:30 - sixx

Nos, a királyi pereputty csak elérte Királyvárat, ami egy fokkal vidámabb környéknek tűnik első blikkre, mint Deres, ahol hideg van, és mindent szürkéskék szűrőn át láttat az operatőr. Királyvár kellemes pasztellszínekben pompázik, ki is lóg belőle Ned, mint az egy szem kalaptalan asszony Vilmos herceg esküvőjén. Ned szarik a protokollra, és amikor poros, és kissé ódivatú ruháját firtatja egy udvaronc, csak azért nem vágja félbe, mert lusta elővenni a kardját. Ned Stark a képzelt középkor Jack Bauer ügynöke, első a kötelesség, és betrappol a trónterembe.

Már várják, Jaime Lannister, a Királyölő üldögél a kardokból összelegózott vasszék lépcsőjén, és beszélgetnek egy kicsit a mi kedvünkért, hogy képbe kerüljünk a Lannister-Stark viszályt illetően. Az van, hogy amikor Ned, Robert, meg a többi nemes felkelt az őrült király ellen, az egy ideig nyeregben volt, de ezt az időt nem ellencsapásokra használta ki, hanem arra, hogy Ned testvérét és faterját elevenen elégesse a trónteremben, mert ő ilyen bolondos fiú volt. Jaime meg az akkori királyi őrség tagjaként ezt végignézte, Ned neheztel is rá kicsit, ezt összeszorított szája és villogó szeme jelzi nekünk. Az sem segít a dolgon, hogy a Királyölő később saját kezűleg döfte hátba (hátba!) a királyt, teccett volna az égetés előtt önérzeteskedni.

Jaime Lannister jó nagy gyökér mellesleg, egy pofon már régóta kijár neki, de Ned ezt nem most akarja lerendezni, mivel dolga van, várja a királyi tanács. A tagjai között van egy kopasz, behízelgő modorú csávó, akire egy kecskét nem bíznék rá, a király öccse, egy nehezen mozgó bácsi és egy nyeszlett faszi, akit Kisujjnak hívnak, és annak idején Ned bátyja vívott meg vele Ned jelenlegi felesége, Cat kegyeiért. A vívás során Kisujj apróbb balesetet szenvedett, hastól nyakig nyitotta ki karddal az anatómia iránt nemes úrhoz képest szokatlan érdeklődést mutató Stark-tesó, de valahogy túlélte a dolgot, és most itt van a királyi udvarban. (Ha a sok új arc és név gondot okozna, itt a segítség.)

Ned kínjában vigyorog, ezekkel kell nekem kormányoznom? Hol a király? Hát, őfelségét annyira nem érdeklik az állam ügyei, ő inkább iszik. A kincstár meg töküres, de ez nem akadályozza meg abban, hogy Ned érkezésének örvén lovagi tornát szervezzen 80 000 aranysárkányos költséggel, amit az udvar kénytelen a Lannisterektől kölcsönvenni. Ez sok pénz lehet, mert Ned összeráncolja a homlokát, utána meg kis híján kap egy hátsó fali infarktust, mert Kisujj szenvtelen hangon közli vele, hogy ez csak csepp a tengerben, már lógnak Cersei családjának nyolcmillióval, kicsire nem adunk. Robert király jó nagy seggfej, na.

Csak emlegetni kellett a vérfertőző királynét, mutatják is nekünk legott, ahogy fiát tutujgatja, aki egy kis pöcs, de legalább szégyelli magát azért, mert egy kislány legyűrte. Cersei jó politikusi erényeket csillogtatva kimagyarázza az egészet, ugyan már, ki nyert? A halott henteslegény? A döglött farkas? Na ugye. Joffrey, a Pöcs erőre is kap, és máris háborog, tököm kivan ezekkel a Starkokkal, mit képzelnek magukról rosszul szabott gúnyájukban? És az a Sansa, azt el nem veszem. De, elveszed, mondja a muter, mert kell az észak támogatása, és ha mellette kurvákat akarsz dugni, hát megteszed, és most üljél le szépen. Joffrey, a Pöcs erre tart egy őszödi beszédet, megemeljük az adójukat ezeknek az északi köcsögöknek, kiállíttatunk velük 10 000 katonát, és lesz nekem is seregem. Mármint, ha király leszel, ugye, de ez úgy tűnik, csak idő kérdése, Cersei sem nagyon forszírozza az én uram még nem halt meg-vonalat.

Arya és Sansa vacsorál, ami annyit tesz, hogy Sansa a farkasa halála miatt ideges és nem eszik, sőt, még a fatertől ajándékba kapott, iszonyú ronda babát is összetaposná legszívesebben, nem vagyok már kislány. Arya sem az étellel foglalkozik, hanem egy tőrrel döfködi az asztalt, mintegy felkészülve Joffrey a Pöccsel való újabb találkozásra, mert ki akarja belezni. Egyre szimpatikusabb ez a gyerek. Ned feje majd szétpattan az idegtől, nem elég, hogy a királyi tanács impotens, a saját családjában nem tud fegyelmet tartani, inkább a háború, mondja az asztalnál ülő dajkának keserűen, ott legalább tudom, mi merre, hány méter.

Ned Aryát bezavarja a szobájába, majd utánamegy és tart neki egy kiselőadást a kardokról, és megjegyzi, hogy ha már van a lányának egy, ideje lenne megtanulni bánni is vele. Egy kis gyereknevelés is belefér a dologba, Sansa a testvéred, nem veszekednek kéne vele, hanem kiállni mellette, mert nem volt neki könnyű a jövendőbelije és a királyi slepp előtt vallani. Aryát ez nem nagyon győzi meg, talán mert nyári gyerek, telet még nem látott, az meg közeleg, mint mondja komor arccal Ned, van egy olyan érzésem, hogy a tél Westeroson keményebb, mint Cipruson.

Otthon, Deresben Bran fekszik az ágyban, és dajkája meséit hallgatja, de nem jönnek be neki a szimpla hősköltemények, mert horrorrajongó. A nyugdíjas dajka csak legyint a nyári gyerek szavaira, mit tudsz te a félelemről, és előad egy olyan kemény sztorit a Mások első eljöveteléről, hogy Bran majd' összeszarja magát fektében. Mielőtt a néni rendesen belejönne, Robb jelenik meg az ajtóban, és elzavarja a vérbe, majd a kedvünkért megbeszéli Brannel, hogy a lába, na az nem működik, és nem is fog. Ettől a kiskölyök depis lesz, és azt hajtogatja egyre, hogy bárcsak meghalna, ennél az is jobb. Nem emlékszik semmire, a mocskos vérfertőző Lannisterek megúszták.

Cat és a furcsa szakállas bácsi megérkezik Királyvárba, de nem Nedhez, hanem egy bordélyba kísérik őket, mert Kisujj félti egykori(?) szerelme életét. Cat kiakad, micsoda eljárás ez már, de belátja, hogy neki is jobb a csöcsök között, ott biztos nem keresik a Lannisterek. Elhozta magával a tőrt, amiről Lord Varys mindent tud, csak azt nem, kié. Hát Kisujjé, aki meg egy lovagi tornán kótyavetyélte el (a Királyölőre fogadott, és bukott), és kihez került? A törpéhez, ahhoz. A kis geci, mi? Pedig hótt szimpatikus volt eddig.

Tyrion, a törpe éppen a Falnál nézi, ahogy Havas Jon az Éjjeli őrség tagjait aprítja gyakorlókarddal, kissé túl lelkesen, pedig csak gyakorlásról van szó. Jon láthatóan nem örül annak, hogy itt ő is csak egy a sok arctalan katona közül, és nem nyalják ki a seggét, ezért valamiféle bizonyítási kényszer munkálkodik benne, és mindenkit legyak, akit a helyi fegyvermester rászabadít. Jon nem Facebookozik gyakran, kapcsolati hálót nem lehet unlájkolással építeni. Tyrion a parancsnokkal dumál egy kicsit, és kap tőle egy üzenetet, pont olyat, amilyet Ned is pár száz kilométerrel arrébb, délen. Mire elolvasná, Kisujj tűnik fel a trónteremben, és elviszi a nejéhez a bordélyba, amitől Ned kissé ideges lesz, és majdnem megfojtja, ide szállásolod el a feleségem, te nyomorult féreg? Ha Cat ebben a pillanatban nem néz ki két kurva közt a balkonról, Kisujj ott döglik meg saját bordélya ajtajában.

Havas Jon délutánja nem alakul túl jól, három kolléga támad rá a fegyverraktárban, mert betörte az orrukat a délelőtti gimnasztika alatt, és csak azért nem belezik ki, mert a törpe közbelép, és figyelmezteti őket, hogy ha akarja, lefejezteti minden menten. Jon ideges, mert az apja, Ned nem szólt neki, micsoda tré hely ez a Fal. A törpe finoman jelzi neki, hogy a többieknek sokkal szarabb dolga van, egyikük sajtot lopott, hogy a húga ehessen, és így tovább, nem neked van a legszarabb napod, Jon. Ja, és a testvéred magánál van, csak mondom. Ned és Cat a tőrről beszélgetnek, és Kisujj segítségével akarják kideríteni az igazságot, Cat megbízik Kisujjban, valami azt mondatja velem, hogy ebbe belebuknak. A Lannisterek is megtudják, hogy Bran magához tért, Jaime beígéri Cerseinek, hogy ha a gyerek mégis emlékezne, kinyírja, mert hajlandó csatába menni a pinájáért. Ez aztán a romantika.

A király félrészegen a királyi őrség egyik tagjával a régi szép időkről beszélget, hej, de jó is volt, amikor egy kalapáccsal zúztam szét a fejét egy nyikhajnak, az meg összefosta magát, bizony. Kiváló kis sztori, bár Robert arcán inkább szánalom látszik, és alkoholszomj, amit az egyik mellé rendelt Lannister-gyerek nem tud kielégíteni, mert kifogyott a cucc a kancsóból. Hát tessen hozni újat, bődül el a király, és behívja Jaime Lannistert is, hogy egy kicsit lealázza. Vajon sejti Robert, hogy lyuksógorok?

A rónára váltunk, ahol Dany, Drogo és a kismillió barbár halad előre rendületlenül, míg az új királyné meg nem állítja a menetet, mert kedve támad egy kicsit nézelődni. Ettől a tesója, Viserys, az Idióta begőzöl, ki vagy te, hogy itten parancsolgass? Kardot ránt, hogy a húgát móresre tanítsa, de ez nagyon rossz húzásnak bizonyul, mert Drogo egyik lovas haverja egy laza ostorcsapással kis híján halálra fojtja, és csak Dany kedvessége menti meg a síkhülye tesó életét. A lovát viszont elveszik, gyalogoljon csak a rabszolgák között. Van egy olyan sejtésem, hogy Viserys egy ideig nem fog a trónja környékére sem kerülni. És ha már itt tartunk, Dany terhes, és fia lesz neki, ezt kicsit később mondja el az urának.

Jon a falnál liftbe száll, és felmegy a tetejére, a bácsikájához, aki hamarosan északnak indul, felderíteni. Jon is menne, de most nem fog, van ez így. A Fal egyébként lenyűgöző, magas, jeges és szeles. A törpe is beszélget Jon nagybátyjával, aki nem nézi szarba sem, mert Tyrion lenézi az Őrséget, ez így egy-egy akkor. A törpének mellesleg az a baja, hogy nem hisz a Másokban és óriásokban, akikkel riogatják a gyerekeket. Benjen Stark ennél szkeptikusabb, ő már sokat látott embernek számít errefelé. Tyrion az őrségbe újoncokat toborzó Yorennel együtt indul majd Királyvárba holnap, de csak azután, hogy hugyozik egyet a Fal tetejéről. Jon másnap már tanácsokkal látja el társait, és nem töri be az orrukat, a törpe fejmosása jókor érkezett.

Arya másnap találkozik egy olaszos akcentussal beszélő fazonnal, akit az apja bérelt fel, hogy kardvívásra tanítsa. És élvezi, persze, végre valami olyat csinálhat, aminek értelme is van. A mozdulatai suták, de lesz ez még jobb is. Ned az ajtóból figyeli a lányát, és közben csatazajt hall a fejében, közeleg a tél, emberek.

 

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nymeros 2011.05.03. 15:09:59

@fran7: Jaime pont azért nem népi hős, mert ő mint a Királyi Testőrség felesküdött testvére ölte meg Aeryst, ezért nevezik Királyölőnek. Ha mondjuk Robert nyiffantja ki, akkor senki egy kukkot nem szólt volna, de így meg a saját testőre végzett vele... Ezért nincs az egekben Jaime népszerűségi indexe.

Felagund 2011.05.03. 15:10:22

@fran7: És természetesen bárki, aki megpisszent volna, ment volna lógni mellé, gondolom ezért nézték végig kussban...

De ellenben Jaime nem annyira nemzeti hős, sokkal inkább épphogy megtűrt pária, mert milyemmá, hogy valaki ilyen csúnyán megszegi az esküjét, és megöli a királyt, akinek a védelmére felesküdött...

Nymeros 2011.05.03. 15:12:27

@Felagund: először csak Brandon ment le haverokkal, őket lefogatta Aerys, és leparancsolta a szülőket Királyvárba (legtöbbjüket azonnal megölette, csak Rickard kekeckedett a párbajjal).

@Equinoxe: ugyanez. :D

clegane 2011.05.03. 15:12:39

@fran7: mondjuk ezt nem tagadta senki, a problémájuk Jaime-vel egyrészt az, hogy egész addig viszont a parancsait követte, már jóval korábbi őrültkedései során szembeszállhatott volna vele, másrészt meg - amilyen szigorú nézeteket Eddard vall az ilyen kérdésekben - mégiscsak ő, mint a királyi őrség tagja, felesküdött a király védelmére, tehát jogosság ide vagy oda, mégiscsak egy esküszegő, pont nem neki kellett volna megölnie a királyt, hanem bárki másnak, legalábbis például Ned szerint.
(persze a teljes igazság ismeretében árnyalódnak ezek a dolgok is, de az már spoiler.)

fran7 2011.05.03. 15:13:39

@Nymeros: Akkor pontosabban fogalmazva, népszerű is meg nem is. Utálja is mindenki, meg nem is. Ráadásul tenyérbemászó arca van.

calebmarlow 2011.05.03. 15:16:42

@fran7: én nem olvastam a könyvet, de nem látom olyan kivitelezhetetlennek. elég nagy trónterem ami viszonylag jól szellőzik, két kisebb máglya, ötszáz ember aki fosik ésvagy beleszarik, meg egy kellőképpen őrült király és sima ügy...

nyilván azért nem valami mezőn mert a király kettyós.

Llew 2011.05.03. 15:19:01

@fran7: foglyokat meg szokás kötözni, ha ezek után két leláncolt embert nyakon öntenek valami gyúlékony szutymóval, akkor nem nagyon fognak rohangászni. A tömeg meg nilván saját jól felfogott érdekből kussolt, nehogy egy sanda pillantás miatt a testőrség őket is a grillparti részesévé tegye

Jimbo75 2011.05.03. 15:23:24

@Nymeros:

Nem csipázom Jaime-t, de ha mondjuk Hitlert a saját testőre lelőtte volna, nem hiszem, hogy sokan utálnák érte....
Ha egy eszement barmot kell megölni, akkor kurvára nem számít, hogy felesküdött a védelmére vagy sem.

fran7 2011.05.03. 15:28:46

@Llew: A problémám ezzel az, hogy Ned, akkor miért ilyen kedvesen beszélgetett Jaime-mel. Hiszen, akkor apjának testvérének gyilkosa volt azzal az 500 emberrel egyetemben. S velük nem tárgyalunk semmiféle politikai megfontolásból sem. Nem még beállunk melléjük harcolni. Csak arra kérdeztem rá, hogy van-e a sztori mögött valami bonyolultabb motivációs sor. Vagy csak annyira hirtelen és hihetetlen volt az események sora, hogy senki nem tudott mit csinálni.

Gróf Úr 2011.05.03. 15:29:17

@Jimbo75: annyi árnyalat van a dologban,h a Lannister család az utolsó utáni pillanat előtt egy nanoszekundummal állt a lázadás ügye mellé. Vagy 20 évig a papa (Tywin) Segítőként szolgálta az Őrültet, nem is rosszul, már ugye, nézőpont kérdése. Aztán leváltották, az utódai meg úgy fogytak, mint az Elnöki Tanács Elnökei a SzUban egy időben. Ő a leváltás után visszavonult duzzogni, addig zajlott a lázadás. Majd csapataival megindult Királyvárba, ahol erősítésként üdvözölték. Aztán fordult a köpönyeg...

Gandalf Garaboncias 2011.05.03. 15:33:09

Jaja, a Lannisterek mindig úgy csinálták meg a szerencséjüket, hogy a legjobbkor voltak a legjobb helyen.
És emellett ők a leggazdagabb család is, ezért hitelezni is tudnak a mindenkori királyoknak vagy királyi tanácsoknak.

morbiczer 2011.05.03. 15:34:35

@Jimbo75: "Ha egy eszement barmot kell megölni, akkor kurvára nem számít, hogy felesküdött a védelmére vagy sem. "

Westerosban ugy latszik szamit.

fran7 2011.05.03. 15:34:45

@Jimbo75: Volt Hitler ellen merénylet, amit a vezérkarból próbáltak végrehajtani, számomra kérdéses, hogy egy háborús perben mennyire lett volna ez mentő körülmény ez. S miképpen reagáltak volna az emberek, akik esetleg némi rejtett szimpátiával rendelkeztek a hitleri Németországgal. Azért Hitler alatt is voltak olyan németek vezető pozicióban, akik Németországhoz voltak lojálisak nem pedig Hitlerhez.

Nymeros 2011.05.03. 15:38:58

@Jimbo75: Nyilván, csak itt más az értékrend. Totális feudalizmus, lovagkor. A testőrség előző parancsnoka, Ser Gerold tanácsa Jaimenek az ominózus jelenet után azt mondta, hogy a király védelmére esküdött fel, nem pedig a felette való ítélkezésre.

Jamesboci 2011.05.03. 15:39:00

sokkal többet irtál, mint ami történt...

Llew 2011.05.03. 15:40:07

@fran7: Hát, ha a mostanság kissé szeszélyes komád,de egyben élet-halál ura főnököd a srác sógora, akkor igen is kénytelen vagy vele politikai megfontolásból csevegni.
Kedvelni persze nem kell. Ez ki is derült a szövegből, mert mintha Ned konkrétan rá is kérdezne, hogy most (nem szó szerint) örülnie kéne, amiért Jaime utólag végzett a családja kínzójával?

@Jimbo75: azért azt sem árt észben tartani, hogy a Királyölő, a történtek ellenére a mostani királynak is felesküdött testőre

Jimbo75 2011.05.03. 15:40:59

@fran7:

Igen, csak azt ne felejtsük el, hogy mielőtt még Dolfi nem szedte be az oldalfegyvereket, mint a hülyegyerektől a tanár a leckét óra előtt, azelőtt egyik sem volt olyan tökös, hogy szimplán lepuffantsa a tiszti étkezdében, mert az ellenkezik egy német tiszt erkölcsi normáival. Mert ugye volt egy ilyen terv is.
44 júliusában meg nem hinném, hogy túl sokan rendelkeztek még rejtett szimpátiával a hitleri Németországgal szemben:))

Jimbo75 2011.05.03. 15:43:34

@Nymeros:

Ezzel az erővel Jaime-t is kivégezhették volna, mert hátbaszúrt egy embert, akinek a védelmére esküdött fel. Ha már értékrend:))

Nymeros 2011.05.03. 15:45:41

@fran7: Rickard és Brandon Stark gyilkosa Aerys volt. A néző az néző, max. azt kenheted rá, hogy semmit se tett a gyilkosság megakadályozásának érdekében.

@Gróf Úr: Tywin magától mondott le, aztán meg kivárta, hogy mi fog történni, hogy mindenképp a győztes oldalra kerülhessen.

Erről az 500 emberről meg annyit, hogy 1. a könyvben legjobb emlékezetem szerint minimális létszámban nézők voltak jelen a "párbaj" során, 2. a királyt a lovagi testőrségen kívül saját házának harcosai illetve a Városi Őrség tagjai is őrzik, úgyhogy nem 500 nemes kódorgott a trónteremben, hanem inkább 300-350.

fran7 2011.05.03. 15:47:02

@Jimbo75: Szerintem az árulókat sehol nem kedvelik, még akkor se ha az elárult maga a megtestesült gonosz. Mert téged is elárulhatnak.

clegane 2011.05.03. 15:47:14

@Jimbo75: ha Neden múlt volna, biztos meg is teszi :)

fran7 2011.05.03. 15:49:14

@Nymeros: A filmben Ned 500-at mond.

Nymeros 2011.05.03. 15:49:43

@Jimbo75: ennyi erővel pedig a Roberttel békésen adomázgató Ser Barristant is lazán lenyakazhatták volna, ugyanis ő a királyhű sereg oldalán harcolt (a királyi testőrség tagjához méltóan) a döntő csatának számító tridenti ütközetben. Erre van a királyi amnesztia. :D

Jimbo75 2011.05.03. 15:50:11

@fran7:

Ez alap, de azért talán lehet súlyozni, hogy Adolf Hitlert árulod el, vagy Calcuttai Teréz Anyát:))

Nymeros 2011.05.03. 15:51:54

@fran7: "five hundred men", nem szűkíti le, hogy milyen pozíciójú az az ötszáz.

Gróf Úr 2011.05.03. 15:52:24

@Nymeros: ott a pont, tényleg lemondott.

fran7 2011.05.03. 15:54:33

@Nymeros: Csak arra mondtam, hogy miért mondunk 500 embert. Nyilván nem készített listát a jelenlevőkről.

Nymeros 2011.05.03. 15:59:36

@fran7: jó, én meg csak azért, hogy ne szörnyülködjön mindenki, hogy hogy nézhették síri csöndben végig két ember durva kivégzését. Katona nem nagyon pofázhat a parancsnoknak, ugye. :)

chrisred 2011.05.03. 16:00:06

@fran7: Távol állt a kedves beszélgetéstől.

Bedeko 2011.05.03. 16:02:01

Erről a népi hősről, utálatról és szimpátiáról annyit, hogy aki ebben a világban nem nemes, annak nagy kuss a neve. Az ominózus hentes fián már kaphattunk bemutatót abból, hogy milyen kilátásai vannak egy olyasvalakinek, aki ellen egy rangos szava áll. Kb, semmi. Később majd lesznek nagyon kemény dolgok, szerintem ki is veszik a sorozatból, mert túl horrorisztikusak. Falvak lakosainak lemészárlása, csak azért, mert másnak fizetnek adót (pedig azt is úgy mondták szegényeknek, hogy az adófizetés, az igazból jó dolog és tetszeni fog nekik).
Szóval aki Lannister, az itt magasról sz.rik a népszerűségre, a nép szeretetére vagy utálatára. Ahogy a törpe is mondta, aki már eleve nyomorék, az legyen gazdag nyomorék, akkor nincs semmi baj. Él, mint hal a vízben, a nép meg nem érdekli, csak ha nem fizet adót. Azt próbálja meg.

Kicsit kornyazsoltos párhuzammal lehet megérteni: a lovag attól lovag, hogy annak született (esetleg tagja lesz valami rendnek, de ez nem nagy szám, zabigyerek vagy hülye kis pöcs is lehet az, ha van kék a vérében), a paraszt meg fogja be a büdös pofáját, ha jót akar.

fran7 2011.05.03. 16:03:39

@chrisred: Én se annak éreztem, de a feszültség mértékét a színészi játék mellett a rendelkezésedre álló háttér-információk határozzák meg.

Nymeros 2011.05.03. 16:07:41

@Bedeko: pontosan. Mondjuk a lovag attól lovag, hogy lovaggá ütik :P, de a lényeg a származás és a pénz. Kékvérű fattyak is simán kerülhetnek magas pozícióba, ugyanez közrendűekkel nem történhet meg.

Felagund 2011.05.03. 16:13:44

@Jimbo75: Azért azt ne felejtsd el, hogy ez egy olyan korban és egy olyan világban történt, ahol az eskünek igen nagy erőt tulajdonítottak. Az Éjjeli Őrségből való szökéssel sem ejnyebejnye jár, hanem nyakazás...

Bedeko 2011.05.03. 16:24:33

Ezzel a megégetéssel csak érzékeltetni akarták a szituációt.

Nevezetesen, van egy király, aki, ha azt mondja, ugorj, te megkérded, hogy milyen magasra. Ha nem kérdezed meg, kampec, ráadásul lassú és fájdalmas kampec.

Jön egy faszi, aki visszaszól, hogy ugorj te, komám.

Király kicsit csodálkozik, majd úgy dönt, hogy az állam mindenek felett, semmi Greenwar és ombudsman, a végén még vérszemet kap itt az áldott nép, majd alágyújtat a feleselőnek. Egy jó kis máglyában nem lehet tévedni, az inkvizíció is ezt mondja.

Aki ép ott volt, mert ügyes-bajos balszerencséje az udvarba szólította épp akkor, rájött, hogy alapvetően két lehetősége van:

- szót emel, hogy ugyan már, Mátyás az Igazságos, ezt nem kéne, mire odarakják a parázsra, hogy jobban táplálja a lángokat

- csendben végignézni, nagyokat nyel, esetleg bátortalanul tapsikol, de nem túl hangosan, mert a végén még magára vonja a figyelmet

A trónteremben meg azért, mert a király ott és akkor hódol piromán hajlamainak, amikor és ahol kedve tartja. Ezért király. Többek közt. A történelmet a történészek írják, de a király diktálja a szöveget tollba.

Később a létszámról eltérő kimutatások láttak napvilágot, de ez már nem lényeg. A hozzáállás a lényeg, amivel a jelenlévők viszonyultak az egészhez. Ott és akkor kb. ennyi választási lehetőségük volt. Kuss vagy burn.

fran7 2011.05.03. 16:33:30

@Bedeko: Igazad van, de a mostani - filmbeli - királyból kiindulva, aki elmegy, hogy rábírjon valakit, hogy menjen el mellé egy nagyon magas pozícióba, meg mindenféle menyecskékkel nyíltan múlatja az időt, abból kiindulva nem biztos, hogy egy ilyen ultrabrutál előző királyra asszociálsz. Még a magyar történelemben is ritka az ilyen nagyon kemény király. Azok sem puszta perverzióból cselekedtek.

clegane 2011.05.03. 16:39:08

@fran7: hát de a mostani király az egy áldott jó ember az előző királyhoz képest, aki pszichopatább vadállat volt mint Freddy, Jason, Jigsaw és Hannibal Lecter egyszemélyben, csak neki ráadásul senki se mert ellent mondani. jó, ez a sorozatból persze még nem jött le, de csak idő kérdése.

clegane 2011.05.03. 16:41:10

jó, lehet hogy túlzok, és ennyire azért nem volt pszichopata, de egy kicsit biztosan.

Felagund 2011.05.03. 16:50:27

Maradjunk annyiban, hogy Robert egyszerűen szar a királykodásra, míg Aerys mindemellett élvezettel szopatta az alattvalóit (ez azért Robertre annyira nem jellemző...)

morbiczer 2011.05.03. 16:53:22

@clegane: "@Jimbo75: ha Neden múlt volna, biztos meg is teszi :) "

A konyvben Ned azt javasolta, hogy Jaime-t kuldjek a Falra.

clegane 2011.05.03. 16:54:59

@morbiczer: biztos hogy aztán lenyisszanthassa a fejét, amikor senki se figyel oda!
de talán mégsem.

morbiczer 2011.05.03. 17:03:49

@Felagund: "Maradjunk annyiban, hogy Robert egyszerűen szar a királykodásra, míg Aerys mindemellett élvezettel szopatta az alattvalóit (ez azért Robertre annyira nem jellemző...)"

Robert is elvezettel szopattja alattvaloi egy reszet. :)

Bedeko 2011.05.03. 17:17:10

Robert egyszerűen nem való királynak. Tipikus emberi gyengeség, a váratlan nagy feladathoz nem tud felnőni, ezt érzi, látja is, és saját kudarcai elől könnyebb utakra menekül, kihasználva a királykodás előnyeit.

Nyilván senki sem fog lemondani a trónról, annyira azért nem hülye. Közülünk is mindenki elfogadná a világ, de legalább az ország leggazdagabb embere címet és ami ezzel jár.

Robert nem sz.raik az egész királyságra, szeretne ő jót, csak érzi, hogy sehogy sem képes rá. Hagyhatná a királynéra és a Lannisterekre a kormányzást, biztos azok sem szólnának bele cserébe, melyik kupiban rúg be éppen.

Ha jó politikus lenne, igazából ezt tenné, mivel azok rátermettebbek, de nem olyan gonoszak, mint az előző dinasztia. Stark fagyoskodhatna északon, Robert elihatná az eszét a fővárosban vagy a birtokán, kit érdekel. Ned Stark felkérésre egy újabb hiba volt, mivel görcsösen ragaszkodik a trónjához, noha nem képes vele élni. Nedre ruházza át a felelősséget, hátha csodát tesz. Ezzel pedig megpecsételi mindenki sorsát. A poént nem akarom lelőni, nagy meglepetés lesz azoknak, akik nem olvasták a regényt.

Robert királyunk volt nekünk is, magyaroknak, a saját munkahelyünkön is akadhat ilyen vezető és akár mi magunk is kerültünk már az ő cipőjébe. Teljesen érthető, ha nem is dícséretes tulajdonság.

Mark Bolt 2011.05.03. 17:17:39

Hali

Szerintem a sorozat nem alkalmas hogyvolt blogra. Túl komoly, hogy vicceskedve tálaljad. Mintha a Sorstalanságot próbálnád így eladni.

Éden Hotel, meg hasonlók oké, de komolyabb témákra ezt a stílust ráhúzni szerintem erőltetett.

Azér csak hajrá!:)

chrisred 2011.05.03. 17:21:28

@fran7: Esetleg Viserys viselkedéséből lehet következtetni, milyen lehetett az apja, amikor belelendült.

clegane 2011.05.03. 17:26:11

@Mark Bolt: nincs olyan dolog amiből ne lenne érdemes viccet csinálni. hovatovább ennyire komolyan ne vegyük már magunkat pláne egy kikapcsolódásnak szánt tévésorozat kapcsán. (mondom ezt a legnagyobb respekttel a cucc iránt.)
szerintem meg éppen hogy nem elég vicces a hogyvolt, sokkal viccesebb volt az előző két részről! de azért még így is penge :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.05.03. 17:29:35

@Mark Bolt: Pedig jók ezek a Jég és Tűz dalás hogyvoltok. :D

Bár valóban, ez kevésbé lett humoroson, az előző kettőn többet nevettem, de ez is jó. :D

chrisred 2011.05.03. 17:41:45

@clegane: Szerintem ahogy pereg fel a történet, egyre több helyet foglal el a szálak vezetése az összefoglalóban is, és kevesebb tér jut a poénokra. Ez a beszámoló szerintem hosszabb, mint az előző kettő, és így is kimaradt belőle a Jorah-Rakharo jelent.

fran7 2011.05.03. 17:42:47

@Mark Bolt: Értjük mire gondolsz, de a hv kicsi humorral, iróniával, mai hasonlatokkal az igazi.

W Joe 2011.05.03. 17:44:11

Ned meglepődött, hogy milyen rosszul áll a költségvetés :D
Még szerencse, hogy nem a kis Pöcs a király, mert láthattuk, hogy neki milyen remek ötletei vannak a kormányzásra. Pl. dupla adó az északiaknak. Vicces volt, ahogy az anyja rávilágított, hogy ha ő is lesz a király, azért a katonák lehet, hogy elgondolkodnak majd, hogy feldúlják-e a saját szülőfalujukat, csak azért mert a királynak olyan kedve van.

Mark Bolt 2011.05.03. 18:18:44

@clegane: Elvileg bármiből lehet tréfát csinálni, de minél komolyabb a téma, annál kevésbé van késztetésem utólag nevetgélni rajta. Egy Ed Starkon nincs mit kifigurázni, nem olyan a karaktere, nem olyan a szituáció, hogy ki akarjam nevetni. És ez nagyjából minden karakterre igaz. Nem is értem hogy találta ki a sixx, hogy ez a sorozat megfelelő lesz hogyvoltozni. Talán rájött, hogy ez az év sorozata, és mindenképpen írni akart róla, csak az összefoglalót már lestoppolta más. :)

Felagund 2011.05.03. 18:28:45

@morbiczer: Jogos, de szerintem ezt azok az alattvalók nem elnyomásként élik meg :D

clegane 2011.05.03. 18:51:43

@Mark Bolt: nem sixx az egyetlen, aki vicces hogyvoltokat ír erről a sorozatról, sőt megkockáztatom, ennél sokkal komolyabbakról is. hogy ez neked már sok, az a te egyéni tűrőképességed határát jelöli ki, amit mindannyian respektálunk, nem fogunk kinevetni, ha inkább nem olvasol ilyen viccelődős hogyvoltot valamiről, amivel szerinted nem lehet viccelni, csak légyszi ne akard a saját értékrended másokra erőltetni, mert bizony rengetegen mások meg szívesen viccelődnek akár ezen, akár ennél jóval komorabb témákon, és nem azért, mert emberalatti teremtmények, hanem mert más a humorérzékük. for future reference.

Thomas Dantes 2011.05.03. 21:04:45

@Bedeko: De hát nem ilyen volt a valóságban is a legtöbb uralkodó? Attól ,hogy korona került valakinek a kobakjára, nem tudja hogy kell vezetni egy országot. Én se tudnám hogy kell. És a legtöbb koronás alak se tudta.

Nevem Earl 2011.05.03. 21:23:38

Sixx, csipázom a búrádat, az ilyen hogyvoltok után még azt is elnézem, hogy a trónos hv nem vár keddenként a reggeli kávé mellé, csak később. Addig elvagyok az édennel... :D

Nevem Earl 2011.05.03. 21:28:54

@Mark Bolt:
@clegane:

Egyetértek Sanyesszal. :) Én gigászi rajongója vagyok a könyveknek, mégsem zavart egy percig sem, hogy sixx ebben a stílusban summáz, sőt minden kedden várom, mint a falat kenyeret. Az elején megírta egyébként, hogy akit ez zavar, attól sorry, nem bántás.

Bedeko 2011.05.03. 21:31:58

Ami a legjobban tetszett a mostani részben, az Ned Start és Jamie Lannister kis párbeszéde a trón előtt. Mindketten ellenségei egymásnak, nem szeretik és más-más okból megvetik a másikat, érzik, tudják, de visszafogják magukat. Csak szavakban szúrnak oda, minden mondat egy felségsértés, egy halálos döfés. Nagyon kreatívan, a támadást azonnal megfordítva riposzttal visszavágva. Bravo.

Bedeko 2011.05.03. 21:45:30

@Thomas Dantes:

Hát mondjuk onnan, hogy több okból:

- Ha örökli a trónt, felkészítik. Amikor elér egy bizonyos kort, szépen felkészítik aktuálpolitikából, külkapcsolatokból, PR-ból, jogból és pénzügy-számvitelből. Lásd pl. az Imre herceghez intézett ominózus intelmeket, vagy hasonlókat

- Ha hirtelen kerül a székbe, akkor fogja az ilyen és olyan belső tanácsot és kikérdezi őket, mit és hogyan, szerintük. Majd meghozza őfelsége döntését.

- Ha kirúgja a trónt a másik alól és ráül, akkor feltehetően volt valami ok, amiért lendítette a lábát. Valami kampányszöveggel csak maga köré édesgette a sikeres puccsot elkövetők hadát, na kb. azt kell megvalósítani, ha nem akarja követni az utódja példáját.

Csak éppen a mi kövér és szakállas Róbertünknek ehhez nincs elég esze, türelme és belátása. Pedig tök egyszerű lenne a zsarnokot megdöntő aranykirály szerepe. Na mindegy. Legalább van sztori, nem csak jönnek és mennek az események összefüggéstelenül. :)

fran7 2011.05.03. 21:48:29

@Thomas Dantes: Még Fülig Jimmy is készült az uralkodásra, akkor hogy ne készülne a legtöbb uralkodójelölt is arra. Még az idióta kölyöknek is leosztották az észt, miképp is kellene csinálni a királykodást. Hogy Roberten rajta maradt a korona, attól még érdekelhetné a dolog.

szepi79 2011.05.04. 00:39:01

valaki tudna segiteni, aki olvasta a könyvet, mert a lannisterekkel kapcsolatban sok dolgot nem értek. ha valamit rosszul irnék, javitsatok ki:
1. jamie az elsőszülött fiú
2. valamiért úgy dönt, hogy lemond a családi rangról, örökségről, stb. és beáll királytestőrnek
3. a második legidősebb lannister fiúgyerek a törpe, elvileg akkor ő viszi tovább a családot, birtokot, satöbbi, nem? mégis mindenki úgy viselkedik, mintha nem ő lenne az örökös.

(4. a törpe ugyan mi a lópikuláért adná a saját, könnyen felismerhető tőrjét egy bérgyilkosnak? ennél azért több esze van, itt valami turpisság lesz.)

szepi79 2011.05.04. 00:46:26

ja, és 5. ha robert ennyire szarik bele a királyosdiba, és már amúgy is a budipapirját is a lannisterek veszik, akkor minek nevezi ki ned starkot segitőnek? marha nyilvánvaló, hogy továbbra is a lannisterektől függ, és ezzel csak magának árt, meg a starkoknak, már sikerült szereznie nekik egy tolókocsis gyereket. akkor meg miért nem a törpét nevezte ki segitőnek, onnantól kezdve a lannisterek 2 marékkal tömnék bele a pénzt a hülye fejébe, hogy elkurvázza jól, meg halálba igya magát. mindenki jól jár. de nem, ez a robert akkora egy segg, mint ide moszkva.

szepi79 2011.05.04. 00:52:48

@Bedeko: na látom, nekem is előbb kellett volna olvasni, mint kommentelni, másnak is lejött, hogy a lannisterekre kéne hagyni mindent, nagyjából már úgyis el van döntve. mindegy, 1-3 továbbra is várom tőlemnél okosabb emberek mondandóját, véleményét, emlékeit, okfejtését...

Felagund 2011.05.04. 01:25:38

3.) Azért, mert egy gnóm törpe, és kb mindenki utálja a családban (Jaime-t leszámítva, mondjuk). És mivel a családban szinte mindenki gerinctelen és geci, ezért Tyrion úgy lázad, hogy egész jó fej marad :)
4.) Majd csak figyelj ;)
5.) Robert alapvetően utálja a Lannistereket (a feleségével az élen :D), és nagyon is jól tudja, hogy valószínűleg az első adandó alkalommal eltennék láb alól, ezért választotta Jon Arrynt (és nem Tywin Lannistert) a Segítőjének, Nedet dettó. Olyan embert akar, akiben meg is tud bízni (mint azt számtalanszor kifejtette az első két részben :)).

Gróf Úr 2011.05.04. 07:56:23

@szepi79 - Harciteknős idomár:
1.) igen
2.) igen, nem is akármiért, hanem olyan dologért, amiért még háborút is hajlandó lenne indítani és ez lenne a legfrivolabb elnevezésű háború Westeroson ;-)
3.) elvileg Kevan, Tywin öccse (Jaime nagybácsija) most az örökös, mivel őt jelölte meg a családfő. A törpicseket nem csipálják :-D Ugyanakkor Tywin erősen dolgozik azon, h Jaimet "kihozza" a testőrségből...
5.) Cersei feleségül vétele volt a korona ára, amit Robert fizetett. De semmire sem tartja a Lannistereket, mivel nem lázadtak vele, hanem helyezkedtek és nem akarja átadni a hatalmat nekik, ezért Segítőnek korábbi nevelőapját választja, majd annak hirtelen-lázas elhunyta után a vele együtt nevelkedett Nedet, aki gyermekkori barátja és a jobbkeze volt a lázadás során.

heroldoftheda 2011.05.04. 08:29:53

@Chin: Nem ő lesz az. Egyrészről mondva sincs, meg nem úgy van beállítva a jelenet. Amikor a Lannistereket szidja Robert egy pillanatra sem mutatják az öreget csak Jaime-t. Szóval szerintem nem ő az. Meg mintha láttam volna képet az apjukról és egy másik színész fogja játszani majd.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.04. 09:00:42

Egy kérdés foglalkoztat:
Hogyha itt több évig tartanak az évszakok, akkor hogy definiálják az egy évet? A csillagok állásából? Vagy hasraütésre n nap egy év? (n gondolom 365 körül van). De mi alapján?

Felagund 2011.05.04. 09:33:42

@Yooha: Pontosan: ez a mesterek egyik feladata, hogy a csillagok járása alapján meghatározzák az idő múlását (és szintén ők jelentik be, ha a napok hossza változni kezd, mert az meg az évszakok változásának a jele)

Felagund 2011.05.04. 09:35:30

@heroldoftheda: Az öreg testőr nem más, mint ser Barristan Selmy, a Királyi Testőrség parancsnoka, aki még előrehaladott kora ellenére is a királyság egyik legjobb kardforgatója. ;)

clegane 2011.05.04. 10:21:41

@Yooha: szerintem ez pont egy olyan dolog, amit szigorúan tudományos alapon nem nagyon lehet megmagyarázni, dehát attól fentezi, hogy vannak benne ilyenek.

Llew 2011.05.04. 10:27:01

@Yooha: az év az valami alapján be van lőve (nekem még nem derült ki pedig haladok a könyvekkel) az évszakok változását meg az okosok döntik el. Nyilván, amikor már Királyvárban is tökig ér a hó, akkor az már a tél. :D

chrisred 2011.05.04. 10:32:00

@Yooha: A normál napok/hónapok/évek és az évszakok váltakozása ugyanúgy megvannak, az emberek korát is aszerint számolják. Westeros nagy része kontinentális éghajlatú lehet, ahol mittudomén a mezőgazdasági tevékenységek, események (vetés, aratás, gyümölcsök érése) alapján az évszakok követhetőek.

A nyár/tél váltakozás valamilyen ciklikusan visszatérő éghajlatváltozás vagy az éghajlatot befolyásoló természeti tényező lehet, mint a jégkorszak vagy az El Nino jelenség. Csak az biztos, hogy valamikor bekövetkezik, de hogy mikor és meddig tart. (Brian Aldiss Heliconnia sorozatában a nemzedékeken át tartó klímaváltozásokat egy második nap (csillag) okozta, Martin emlékeim szerint sehol nem magyarázta meg a regényekben.)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.04. 10:34:06

@clegane: Oké hagy fantasy, de azért a játék keretein belül legyenek következetesek, vagyis ha itt az évszakok másképp vannak, akkor az év is vagy másképp van, vagy mást jelent. De talán majd kiderül. Azt olvastam, hogy arra van valami magyarázat, hogy miért ilyen hosszúak az évszakok (vagy a sokadik könyvben, vagy a még meg sem írt könyvekben).
Más: Az ilyen eleve sokkötetesnek kikiáltott sztoriknál, ahol az író kijelenti hogy olyan csavarok lesznek benne hogy mindenki maga alá pisál, ott el van helyezve egy hét lakat alatt őrzött széfben a sztori vége, amit csak akkor nyitnak ki, ha az írót elüti a villamos?

chrisred 2011.05.04. 10:34:53

@chrisred: Kiegészítés: "de hogy mikor és meddig tart, pusztán becsülni tudják az előjelek alapján."

clegane 2011.05.04. 10:39:04

@Yooha: saját keretein belül következetes. fent nevezett keretek: kiszámíthatatlan a hónapok hossza, ennyi. ehhez tartja is magát. tudományos, azaz csillagászati, fizikai fejtegetésekbe nem akar menni ennek okait feltárandó, mert nem science fiction, hanem fantasy.

a végét azt kitalálta már Martin, bár széfben nem őrizgeti, megtartja magának. illetve a sorozat készítői azt nyilatkozták, ők már erről beszélgettek Martinnal, mert nekik ugye nem mindegy, úgyhogy ők elvileg már tudják, mi lesz a legeslegvége a sorozatnak.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.04. 10:52:37

Jaj, mégvalami, mégvalami:
Minden rész elején más a térkép? Az első részben volt Pentos, a 3.-ban nem. Vagyis mindig az adott epizód helyszíneit látjuk - ami ezek szerint változik?

Lezuzius 2011.05.04. 10:55:16

@Yooha: mindig azok a helyszinek jelennek meg, amik az adott epizodban szerepelnek. Pentosbol Dany-ek mar elmentek, azert nincs a terkepen.

Llew 2011.05.04. 11:29:43

@Yooha: igen, a jelek szerint a főcím mindig az adott epizód helyszínei szerint fog változni.

2011.05.04. 12:20:03

@Yooha: @Lezuzius: @Llew: Újfent egy apróság, ami miatt vinnyogva imádom a főcímet, zenéstül.
SŐT, azt figyeltétek, hogy a színészek kiírásakor a nevük előtti címer-ikon a szerepüknek megfelelő házé? Tehát aki Startkot játszik, azt farkassal jelölték, aki Baratheont azt szarvassal, etc.

Felagund 2011.05.04. 12:22:23

@Equinoxe: _Most már_ igen ;)

Az első két részben még voltak kavarások, aztán a rajongók beszóltak :D

Lezuzius 2011.05.04. 12:29:28

@Felagund: @Equinoxe: sot, az elzo haboru le van jatszva a dombormuveken ami ott porog a focimben: sarkany, farkas, szarvas, oroszlan reszvetelevel.

Felagund 2011.05.04. 12:29:59

@Equinoxe: Arról nem is beszélve (habár erről lehet, hogy már volt szó korábban), hogy a fémpántokon, amik a "földgömböt fogják, ott van a rövid storyline (Valyria végzete, a Hódítás, a felkelés és a győzedelmes Baratheon-ház) ;)

Llew 2011.05.04. 12:31:22

@Equinoxe: igen, de a múltkor valakinél állítólag rossz címer volt. Én még nem jegyeztem meg a színészek nevét, hogy összepárosítsam őket a karakterrel.
A pörgő-forgó akármi meg Robert trónra kerülését meséli el röviden a címerállatokon keresztül.

Felagund 2011.05.04. 12:31:24

@Lezuzius: Na, gyorsabb voltál :)

Azon mondjuk külön röhögtem, hogy amikor lenyomják a sárkányt, nyilván tök véletlenül a szarvas támad szemből és az oroszlán hátulról :D

Lezuzius 2011.05.04. 12:32:40

@Felagund: hatulrol a Lannister modi ;-)

Llew 2011.05.04. 12:33:49

Na, faszán elmondtuk többen ugyan azt. :D

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.04. 13:18:06

@Felagund: Miért, a farkas is hátulról támad, ez szerintem csak véletlen. A zenéje meg marha jó, a bőgő/csellóval az elején.

Nymeros 2011.05.04. 14:28:57

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Mivel ez szintén előzmény, és már láttuk a tesók kavarását: Jaime-t Cersei vette rá anno, hogy álljon be a testőrségbe, így egymás mellett maradhattak volna Királyvárban. Tywin viszont bepöccent örököse elvesztésén (a Testőrség tagjai lemondanak minden vagyonról, öröklésről, feleségről etc), lemondott Segítői tisztségéről, és zúzott vissza Kaszter-hegyre, Cersei-el együtt.
Az öröklési rend alapján valóban Tyrion az örökös, de Tywin nem ismeri el. A
többiről: majd figyelj! :)

@Felagund: @Llew: Emilia Clarke és Iain Glen neve mellett oroszlán volt (helyesen ugye sárkány és medve), Sophie Turner és Kit Harrington pedig sárkányt kaptak rémfarkas helyett.

Thomas Dantes 2011.05.04. 17:52:56

@Bedeko: Olvass királyokról életrajzokat. Sokuknak tényleg fogalmuk sem volt róla.

Jó vezetőnek lenni, nem olyan dolog amit meg lehet tanítani, meg lehet tanulni.

Felkészíthetnek, de aki nem alkalmas rá, az nem lesz jó uralkodó, és attól még hogy valakinek az apja király volt, vagy sors szeszélye folytán az ő buksijára került a korona, még nem lesz alkalmas.

beacska 2011.05.04. 19:46:56

Valahol azt mondta az egyik öreg a könyvben Robert királyról: az volt a végzete, hogy vége volt a harcnak-a kard is berozsdásodik, ha nem használják (vagy nem veszik elő?). Ez szerintem jól jellemzi Robertet.

2011.05.04. 23:23:45

@beacska: csak a szőrözés miatt: Robert Baratheon választott fegyvere a kétkezes pöröly, szarik Ő a kardra :)

beacska 2011.05.05. 07:32:08

@Equinoxe: :)) csakhogy a hasonlatban ő volna a kard ;P

Jon Snow 2011.05.05. 10:45:52

Apropó, ezzel a fordítással igazán mindenki meg van békélve? "Deres"?!

Bár végülis örülhetünk, hogy mondjuk Cersei Lannister nevét nem fordították le valahogy, mondjuk Lágymányosi Piroskának.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.05. 10:49:07

@Jon Snow: ez nem az a fórum, most hagyd abba.

Felagund 2011.05.05. 10:55:26

@Jon Snow: Lett egy topic a gameofthrones.hu fórumán, ahol kifejtheted a véleményedet, de ez itt tényleg nem az a hely ;)

Lezuzius 2011.05.05. 11:26:25

@Jon Snow: vagy inkabb Havas Jon? :)
Nekem tetszik, ahogy az is, hogy a sori magyar felirathoz/forditashoz hasznaltak a konyvet forraskent.

beacska 2011.05.05. 13:19:07

@Jon Snow: azon nyomorultak számára, akik magyarul olvasták a könyvet, ez a fordítás nagyon megfelel.

ehran 2011.05.05. 15:51:51

@Bedeko: @szepi79 - Harciteknős idomár: Bocs a késői reagálásért, és bízom benne, hogy sikerül teljesen spoiler-mentesen válaszolni. A filmsorozatban eddig még nem hangsúlyozódott ki eléggé (bár később muszáj lesz), de ez ugye egy viszonylag klasszikus középkori lovagi állam, amit a nemesség irányít, ami rengeteg házból/családból áll. Kevés (ha jól tudom, 5) nagy, és sok kicsi ház van, ezeknek a viszonya egymással meglehetősen széles keretek között mozog, a majdnem nyílt ellenségeskedéstől a hűbéri esküig - és meglehetősen kényes az egyensúly (szintén látszódni fog majd). Ezért óvatosan kell játszani azzal, melyik család mekkora hatalmat kap - maga a királyi pár is ugye két családból kerül ki (Baratheon és Lannister), amihez a többiek "jóváhagyása" is kellett a lázadás után, ha nyíltan a Lannisterek kerültek volna az abszolút vezető pozícióba, ahhoz valószínűleg nem tapsoltak volna ennyien.

szepi79 2011.05.06. 09:26:19

@ehran: sikerült a spoilermentesség. köszi a választ.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.10. 07:10:01

Hogyvoltot akarooooooook!
A 4. rész vége annyira jó volt!
süti beállítások módosítása