Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 1x17 - Koponya a sivatagban

2011. április 19. 10:00 - o.n.

Angela rendes évi szabadságát tölti: 3 hétig nyaral a sivatagban a fotós barátjával, Kirk-kel. Nem valami sok az a szokásos évi három hét, főleg hogy Kirk már napok óta kint van a sivatagban egy fotósorozat kedvéért, ahogy a kiborulás szélén álló Angie és Brennan telefonbeszélgetéséből megtudjuk. Ugyan tapasztalt vezetővel ment el, de a helyi seriff ajtaja elé egy koponyát tettek, Angela egyre jobban aggódik. Brennan otthagy csapot-papot-csontvázat és indul hozzá. Vonzó uticél a sivatag valóban, 45°C árnyékban és még rádiót sem lehet hallgatni a távolságok miatt.

A seriff ezerrel szervezi a Kirk és a vezetője, Dahni utáni kutatást, mert már nagyon fogytán lehet a vizük. A Navajo indián rendfenntartók segítenek, és ígéretet kap egy helikopterre is, csak szűkítsék le a területet. A seriff irodája egyben a megyei hullaház is, az íróasztala alatt egy dobozban figyel a koponya. Angela addig kérleli, amíg megengedi hogy Brennan megvizsgálja. Fehér férfi, a kora pont mint Kirk-é, a halál oka pedig egy jólirányzott tarkólövés, ez egyre aggasztóbb.

Dahni-ről kiderül, hogy egy csinos indián nő, gyakran Kirk modellje. Brennan a lehető legegyüttérzőbb Angie-vel, amiből barátnője arra következtet, hogy szerinte Kirk vagy halott vagy csalfa. Az antropológusnő Booth segítségét kéri, hogy szövetségi zsaruként szállíttassa át a koponyát az Intézetbe, további vizsgálatok céljából. Booth el is intézi ezt pár telefonhívással, majd a lányok után repül a sivatagba, hogy segítsen a nyomozásban. Kora reggelre meg is érkezik hozzájuk némi kávéval hogy máris indulhassanak kérdezősködni, persze ki nem hagyná a lehetőséget egy kis kötözködésre Bones-szal, én ki nem megyek a hőségbe, öltözz csak nyugodtan, addig becsukom a szemem és bekapok egy fánkot.

Angelát nem viszik, mert Booth azt gondolja Kirk csalta Dahni-vel. Bones már megbeszélte ezt Angie-vel és kizárja a lehetőséget. Dahni lakókocsijánál egy indián srác puskát fog rájuk és akkor sem lesz sokkal barátságosabb amikor Booth meglobogtatja az igazolványát. Ő Alex, Dahni lakótársa és Angelához hasonlóan elég ideges, amiért nem tudja hova lett. A terepjárója arra enged következtetni, hogy kutat utánuk a sivatagban. Hamarosan az is kiderül, hogy mi baja a rendfenntartókkal, beront a lakókocsiba (Bones aggódik, hogy esetleg kiszökik hátul, hahaha, látszik hogy nem járt még ilyenben) majd kiad hőseinknek egy fotót Dahni-ről és a seriffről, akik a kép alapján igen jó viszonyt ápolnak.

A mellékszálban a laborban Hodgins zenét hallgat munka közben, és nem adja oda Zack-nek a koponyát hogy megvizsgálhassa, hiszen ő csak egy asszisztens, Brennan nélkül szava sincs. Zack szalad Goodman-hez igazságért. A seriffről kiderül, hogy azért van jóban Dahni-vel, mert a féltestvére, sőt gyakorlatilag ő nevelte fel a lányt. Nem kedveli különösebben Alex-et, mert a srác gyakran keveredik kétes ügyekbe, de egyenlőre az marad az alapfeltevés, hogy Kirk és Dahni eltévedtek a sivatagban. Ezt máris megcáfolja Zack és Hodgins telefonja: a koponya Kirk-é, Hodgins drogot azonosított, Zack pedig egy felnőtt, deformált állkapcsú prérifarkas harapásnyomait.

Útban Angelához Booth úgy dönt hivatalosan is átveszi az ügyet. Bones szerint ez nem jó ötlet, mert akkor a helyiek összezárnak, nem mondanak semmit amíg ők haza nem mennek, majd utána intézik el az egészet a maguk módján. Booth azt mondja ez úgy hangzott, mint egy jóslat, de azért megfogadja társa tanácsát, bár nem érti miért igaz, hiszen Amerikában vannak, nem Külső-Mongóliában. (Mivel épp ekkor tűnik fel mögötte egy hegy a semmiből, én erre nem vennék mérget.) Angie meglepődik a droggal kapcsolatos kérdéseken, nem igazi kábítószer az, csak az indián szertartások szokásos kelléke, amiken részt vettek. Azért megnevezi Kirk kapcsolatát, Wayne Kellog, egy nevesebb helyi művész személyében.

Kellog indián alkotásokat árul, és ebből egész szép házat épített fel. Mivel ő is fehér, az indián drogokhoz illegálisan jut hozzá, de nem akarja elárulni a beszállítója nevét, és ezzel az indiánoknál nemzedékről nemzedékre öröklődő titkot a növény lelőhelyéről. A háza előtt viszont ugyanaz a terepjáró áll amit Alex is használt, szóval Kellog-tól kérte kölcsön és nem is Dahni-t kereste vele. Újabb kérdéseket azonban nem tudnak feltenni neki, mivel valaki vagy valakik alaposan helybenhagyták a srácot. Mostmár mindenki gyanús, a seriff is, sőt még maga Dahni is. Egy idegesítő szinkronhangú zoológusnő segítségével sikerül megtalálni a sérült állkapcsú prérifarkast, és mivel GPS-jeladós nyakörve van, már lehet tudni merre kell keresni a maradványokat.

Brennan hajat mos, Angela fényképeket nézeget, girl time. „Kirk szeretett engem, mellette azt éreztem otthon vagyok, itt a sivatagban. Dahni a barátom volt, holnap segítek a keresésben.” Kirk hitt abban, hogy a sivatag megszólít és elmondja az igazat, ha elég sokáig állsz egy helyben. A seriff meg abban hisz, hogy az épp velük kutató indiánok verték meg Alex-et, amiért indián drogot adott fehér embernek. Találnak néhány csontot, Angela pedig rálel Kirk fotós felszerelésére, és megpróbálja megmenteni a filmet.

Booth utánanézetett Kellog-nak, a fickó biztos nem az indián terítőkből gazdagodott meg ennyire, indulnak is hozzá. Angela pedig kikönyörgi a seriffnél, hogy ő hívhassa elő Kirk képeit, úgy gyorsabb és jobb is lesz az eredmény. Kellog-nál Bones különös vésett lemezeket talál, és egy óvatlan pillanatban lefotózza őket, hogy elküldhesse az Intézetbe. Kirk fotóin Dahni látható egy olyan sziklánál, amilyet nem is láttak a maradványok közelében, tehát máshol ölték meg. Alex ismeri legjobban a sivatagot, meg is mondja hol van a szikla, a seriff pedig felajánlja hőseinknek, hogy elviszi őket oda. 5 órányi autózás után Booth már méltatlankodik, nála a „messze” max ¾ órát jelent. A seriff csak annyit mond: „Azt kellett volna mondanom, hogy igen messze.” (A laborban Goodman óvóbácsi Hodgins-nak ítéli a vita tárgyát okozó csontokat, pedig Zack is elsőnek szerette volna megvizsgálni.)

Brennan-ék megtalálják a sziklát a képről, Angela meghatározná a pontos helyet, a seriff meg megy egy kört a kocsival hogy tovább keresse a húgát. Úgy tűnik egyedül Booth használja a józan eszét, vagy csak ő nem bízik a seriffben, amiért otthagyta őket minimális vízzel a semmi közepén, többnapi járásra mindentől. Megtalálják Kirk kocsiját és egy terepjáró keréknyomait. A vérnyomokból ítélve vonszolták kicsit, majd feldobták a terepjáróra, de valamivel odébb a nyomok egyszerűen véget érnek. Egy leszállópálya a megoldás, Booth már biztos benne hogy a drog áll a gyilkosság hátterében, hiszen közel a mexikói határ. A seriff visszatér (Brennan szerint a semmi közepén csakis Angela képes fuvart fogni, pedig téved, mert Eri is, méghozzá egy buszt, amire felszállhattunk egy csomó nagyhátizsákos kifáradt gyerekkel.), és a tökéletesen működő rádióján szól is a kollégáinak, hogy foglalják le Kellog kocsiját.

Visszatérve telefújják luminollal a terepjárót, a motorháztetőn világít is Kirk odakötözött holttestének helye. Brennan felhívja Zack-et a vizsgálati eredményekért, és nincs megelégedve gyakornoka munkatempójával, Zack meg nem szól neki, hogy nem az ő hibája, aminek Hodgins is tanúja lesz. Az mindesetre kiderül, hogy Kirk holttestét nem a terepjáróval vitték oda, ahol végül megtalálták, hanem feltették egy repülőre és abból dobták ki. Goodman pedig pénznyomó-lemezekre ismert a korábban lefotózott vésetekről, lehet megszorongatni Kellog-ot. Booth és a seriff addig alkudoznak vele, amíg elmondja kik a drogcsempészek, hogyan vették őket véletlenül észre Kirk-ék, de a saját szerepét ügyesen minimalizálja a történetben, és azt sem tudja hol van Dahni. Cserébe nem vádolják meg gyilkossággal.

Goodman szól Zack-nek, hogy addig nem fog felülkerekedni a vitákban, amíg meg nem szerzi a doktori végzettséget. Zack viszont tart attól, hogy ezzel egyidőben elveszti jelenlegi asszisztens állását. Goodman elmondja Hodgins-nak, hogy azért tette ezt, mert Zack-et szeretné ösztönözni, az a legjobb a srácnak ha befejezi a disszertációját és felnő végre.

Booth, Angela, a seriff és Brennan visszamennek oda, ahol Kirk-öt megölték, és nyomokat keresnek, hogy megtudják merre indult Dahni. Angelának a sivatag elárulja a választ, és sikeresen megtalálják az indián nőt, aki szerencsére még életben van. Angela tudja, többet nem fog visszatérni erre a helyre. Csak azt nem tudja, lesz-e még egyszer ilyen esélye, egy férfi aki annyira szereti, hogy vele élné le az egész életét, ha hagyná. Brennan biztos benne, hogy igen, hiszen a világban semmi sincs ami csak egyszer történne meg, mert a Végtelenség mindkét irányban létezik. Ez szép gondolat, az meg vicces, hogy közvetlen ezután racionális magyarázatot ad Dahni megtalálására: Angela tudatalattijában a sok lehetőség közül az agya egyszerűen kiválasztotta a legvalószínűbbet. Booth és Angie ezen még elhumorizálnak egy sort, majd mindnyájan elindulnak hazafelé.

Zene:

"Too Easy" by OneRepublic

"Rain" by Patty Griffin

Címkék: dr. csont
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

henusa 2011.04.19. 13:47:35

Nagyon szépen köszönöm, hogy írod a hogyvoltokat. Olyan jó érzés néha egy számomra is érdekes hogyvoltot találni a sok VV és Éden Hotel között.

Tündérke21 2011.04.20. 10:58:34

Én is nagyon köszönöm, jólesik feleleveníteni a kezdeteket.

kén-e egy nick? 2011.04.20. 12:47:54

A helyesírás alapismere sem szükséges ahhoz, hogy itt valaki írhasson?

Pl. hogy népnevek kisbetű (navajo - de miért írjuk spanyolul, miért nem navaho?; vagy akkor az apacs is apache mostantól?).

Meg idegen nevek toldalékolása, pl. hogy Bonesszal, Dahniről, Kirkkel, Kirké stb., kb. az összes hibás, kivétel az Angie ragozott alakjai.

Pénznyomólemezekre egybe.

A központozásról (pl. vesszőhasználat) nem is szólva. Ezeket nem sorminta helyett találták ám ki, hogy egyenlő távolságra elosztva elszórjuk őket.

Olyan kurva nagy munka elolvasni egyszer a szabályzatot? Nincs 100 oldal.
Az, hogy ismered az ábécét, nem jelenti azt, hogy tudsz írni.

A stíluson is lenne mit csiszolni, mert időnként elég magyartalan.
Pl. ez szerinted értelmes így?:

"Zack meg nem szól neki, hogy nem az ő hibája, aminek Hodgins is tanúja lesz"

pappagiv 2011.04.24. 15:55:54

@kén-e egy nick?:

Egyenlőre a hogyvolt írója hiánypótló szerepet tölt be.
Ha kritizálod, légy udvariasabb.
És valóban, az internetes cikkírás megenged bizonyos "lazaságot" a helyesírási szabályzattal szemben. Ezt még az MTA-ban is elismerik (ahol a szabályzatot írják).
süti beállítások módosítása