Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 5x19 - Rite Of Passage

2011. február 23. 09:00 - hex.kelly

Éjszaka nyitunk egy félsivatagos helyen: ahol nincs homok, ott térdig ér a rekettye, legalábbis annak a fazonnak, aki igencsak szedi a lábait, lévén egy másik figura quad-dal kergeti. Persze egyszer csak elesik, a quad-os cápamód köröz körülötte. Spanyolul kéri, hogy ne bántsa, a quad-os megáll, leszáll a járgányról, a sisakja alatt koponya-álarc, jajmilesz. Mi lenne, előrántja a hátán hordott véres(!) hüvelyből a kardját(!), és nagy svunggal lesújt. Vágás után (hehe) kamasz srácok bicajoznak valami kertvárosi környezetben sötétedés után, mikor egy kis bénázás után az egyik egy kukának ütközik. Srác az úttesten landol, és nem érti, miért bámulnak meredten a haverok: a kukával együtt felborított hűtőtáskából egy férfifej (az iménti porfavor-ozó pacák) gurul mellé, nesze neked, piknikezés.

Quantico-ban a fej fotóját mutatja JJ a csapatnak. Akik közül Hotch hiányzik, mert értekezletre ment. Morgan reméli, intéz egy kis fizuemelést, Rossi szerint esély sincs rá, örülni kell, hogy még van ingyenkávé. Reid felmond, ha elveszik a kávét, Rossi szerint sokat spórolna a testület Reid kávéján, haha. Nézzük, miből élünk. JJ három fejet és a kukát mutatja a kivetítőn, múlt éjjel találták egy texas-i kisváros, Terlingua seriffhivatala előtt. Az egyik friss hulláé, a másik kettő kb. 1 hónaposé, de a vágási helyek alapján nemrég lettek csak levágva, a hullák láthatóan el lehettek temetve, és valaki kiásta, hogy levágja a fejüket, nocsak. Garcia érkezik a laptopjával, és mutatja, hogy ez a fejlevágás a határközeli mexikói drogbandák közötti leszámolás egyik jellemzője.

Morgan felveti, hogy a DEA-t talán érdekelheti a dolog, de JJ már beszélt velük, és ez nem drogleszámolás. A három áldozatból kettő férfi, és egy nő, sanszos tehát, hogy nem kéjgyilkosságról van itt szó. A városnak kemény önkénteshadserege van a határellenőrzésre, mivel sok a tiltott határátlépés Mexikó felől. És bár meglehet, hogy ez rossz fényt vethet rájuk, valaki mégiscsak helyi lehet a tettes, ha úgy ki tudta tenni a hűtőtáskákat, hogy senkinek nem tűntek fel a biciklis borulásig. Hosszú sivatagos kihalt határvonal húzódik Texas állam és Mexikó között, ideális vadászterület egy sorozatgyilkos számára. Főcím és idézet Prentiss-től: Az oroszlán munkaideje addig tart, amíg éhes. Ha már jóllakott, a ragadozó és a préda békésen együtt élnek. - A lion's work hours are only when he's hungry. Once he's satisfied, the predator and prey live peacefully together. Chuck Jones

Csapat gépe száll a felhők felett, mindenki az aktékat bújja, Huncutka a laptopképernyőn figyel. Hotch nemboldogan hallgatja Reid ismeretterjesztését: a texas-mexikói határvidék közel 8000 négyzetkilométernyi sivatagos terület. Tehát simán lehet itt sorozatgyilkolni lebukás nélkül. JJ és Garcia elmond néhány elborzasztó adatot a tiltott határátlépések és a drogcsempészet összefüggéseiről, Morgan pedig egy nagy lapos fémkoffert nyit ki, és elővesz belőle egy MP-5-ös mordályt, és azt mondja, hogy veszélyes vizekre készülünk, ezért ilyenre is szükség lesz.

Reid-nek tetszik a géppisztoly, bár nincs ilyen fegyver használatára engedélye. Morgan és Hotch egyszerre vágja rá, hogy nem is használhatja, mire Reid lefittyen, mint a lányom, ha kiveszem a kezéből az elcsaklizott körömollót. Prentiss aggódik: sok a bevándorló arrafelé, nem biztos, hogy akarnak beszélni majd velük. Terlingua-ba érve Hotch és JJ megy a sheriff hivatalához. A bejárat előtt a Lugo kartell 50 nm-nyi tetovált díszsorfala várja őket. Hotch megkéri őket, hogy táguljanak, de nekik joguk van némán demonstrálni főnökük, Omar Morales aznap reggeli törvénytelen letartóztatása ellen. Az épületből két zsaru érkezik, apró szóváltás végén a zsaruk pisilője bizonyul méretesebbnek, így Hotch-ék bemehetnek Ruiz seriffhez. Aki egy aprócska nő, és fél éve dolgozik itt, és ezalatt 20 bevándorló eltűnését jegyezte fel. Nyomozás nem indult, hiszen illegális bevándorlókról van szó, de úgy sejti, hogy itt valaki már igen régóta gyilkolászgat. A négy beosztottjában nem bízik, és azok sem hallgatnak rá, például behozták Morales-t, pedig meg lett tiltva, tekintve, hogy a seriff szerint nincs köze a gyilkosságokhoz.

Rossi és Reid a hullaházban van, kiselőadás jön a lefejezés témában, tudtátok, hogy a hármas és a hetes csigolya között könnyű levágni a fejet? Persze több vágással, de mégis határozottan. Második hulla egyébként vak volt, vagy legalábbis aliglátó. A halottkém azt mondja, még nem volt ideje a teljes vizsgálatra, de úgy tűnik, az első és a harmadik áldozat idősebb volt, mint a második, és a légutakban valamennyicske homokot talált, valahogy belélegezhették. Rossi rögtön vágja: az áldozatok futottak.

A seriffnő Morales-ez kíséri Hotch-ot, JJ ablak mögül nézi egy helyi erővel, aki szerint Hotch nem fogja tudni megoldani Morales nyelvét. De persze téved, Hotch kihasználja a kartellvezér büszkeségét, szóra bírja. Morales-nek nincs köze a kivégzésekhez, ő ennél durvábban csonkolná a hullát - szigorúan ELMÉLETILEG. És a seriffnőhöz fordul: tényleg nem mondta meg az FBI-nak, hogy Santa Muerte után kell nyomozni? Kicsivel később már a seriffnő az irodájában ül Hotch-csal és JJ-vel, és magyarázza nekik, hogy minden munkának van védőszentje, és a környékbeli drogbandáké és gyilkosoké a Halál Szentje, remek. Nem imádkoznak hozzá a helyiek, hanem ráfogják a szörnyűségeket. Mert valami történik, csak nem tudják nevesíteni, hát Santa Muerte-ként emlegetik.

És már látjuk is a koponya-álarcos fekete alakot, ahogy éjszaka messziről figyeli gyalogos menekültek vonulását - egy idősebb férfi lerogy, mert kifulladt, a többiek aggódnak, de azt mondja, majd utoléri őket, háááát nekem azért vannak kételyeim. És nem is alaptalanul, mert másnap reggel, ahogy a seriffnő kilép a házából, a pasas levágott fejével találja szemben magát: a gyilkos a kerítésre tűzte.

A csapat hamar odaér, a seriffnőnek beszól az egyik embere, hogy biztos Morales-ék műve ez, főnökasszony elhajtja. Hotch meg azt mondja a nőnek, hogy ez egy személyes üzenet. A nő tudja, hiszen régóta folyhat ez, de csak ő mert elkezdeni nyomozni a határsértők eltűnése után. Hotch szerint az elkövető a már korábban kihallgatottak között van, s azért üzent most, mert szorul a hurok, úgyhogy át kell nézni az eddigi jegyzőkönyveket a profil tükrében - merthogy az már van. A seriff irodájában el is mondják: egy ragadozót keresünk, egy embervadászt. Az áldozatok gyengébbek vagy idősebbek voltak, tehát a gyilkos kinézi egy-egy csapatból a legkönnyebb prédát, és arra hajt. A hatalomvágy motiválja, megfuttatja az áldozatokat, hogy kifárassza őket, valószínűleg azért, mert nincs olyan fizikai állapotban, hogy teljes erejükben küzdjön meg velük - ebből következik, hogy valamilyen formában ő is korlátozott mozgású: gyenge fizikumú, talán alacsony és sovány is. Ha egy elkövető a bűncselekményét káoszteremtéssel vezeti fel, az élete más területein is ilyen módszert alkalmaz: nincs párkapcsolata, ha mégis, az erőszakos. Valószínűleg a nyomozásba is igyekszik belefolyni. Aggasztja, hogy a seriffnő nyomoz az eltűnések miatt, ezért kezdte a drogháborús fejlevágós módszert, hogy félrevezesse és megfélemlítse. Ez összeszedettségre utal. Elő kell szedni mindenkit, akivel a seriffnő beszélt az ügyben, elsősorban olyanokat, akik ismerik a bevándorlási ügyeket. A seriffnő felhördül: ő már próbált beszélni ügyvédekkel, de hiába. Prentiss szerint azonban a gyilkos az ő üzletüket is rontja, tehát segíteni fognak. A seriffnő azt mondja, van egy jogsegély program, a Libertad, egy Richard Corral nevű arc vezeti. Egy helyi erő kíséri Prentiss-t és Morgan-t hozzá, utóbbiak kicsit távolabbról észreveszik, hogy Corral alacsony, és húzza a lábát.

Morgan félre is vonul Garcia-nak telefonálni, míg Corral és a helyi erő összeszólalkozik az illegális bevándorlók kiokosításának erkölcsösségéről. Prentiss állítja le őket, és a határsértő útvonalakról kérdezi. Corral azt mondja, az alagutak folyamatosan cserélődnek, és csak töredékük ismert. Az embercsempészet nagy üzlet, kiegészül az okmányhamisításokkal, a menedékházakkal, követhetetlen, hogy ki és hol van benne. Hotch eközben a depiző seriffnőhöz megy, aki azért költözött ide Brooklyn-ból, mert elege volt a gyilkossági ügyekből, erre tessék. Hotch azt mondja neki, hogy inkább a menedékházak megtalálásával foglalkozzon. A nő szerint lehetetlen, de mi azt nem ismerjük, ugyebár. Hotch kihangosítva hívja Garcia-t: keressen olyan, a határhoz közeli házakat, melyek gyakran cserélnek priuszos gazdát vagy bérlőt, és magas az áram- és vízszámlája. Garcia hármat is talál, már küldi is a címeket. A seriffnő csak bámul, é közli, hogy ilyen csodakollégát akar kapni ajándékba, de Rossi szerint az túl formabontó lenne.

Morgan, Prentiss és az őket kísérő helyi erő van legközelebb az egyik házhoz, kis bekopogós trükkel el is csípnek egy hosszúhajú arcot a hátsó ajtónál, a pasas spanyolul mondja, hogy ne tud angolul, de Prentiss spanyolul válaszol neki, hahaha. Elvezeti őket egy istállóhoz Prentiss és Morgan megtalálja bent a tegnap esti menekülőket, egy kissrác mondja Prentiss-nek, hogy az ember elvitte az anyját. Egy másik helyiségben megtalálják a nőt, aki mondja, hogy megerőszakolták, és kéri Prentiss-t, ne engedje, hogy a fia így láthassa őt. Az őrsön aztán este Morgan próbálja szóra bírni a hosszúhajút, nem sok sikerrel. Prentiss és JJ a nővel (és a fiával) beszél, elmondja, hogy a férje rosszul lett, és lemaradt a csapattól. A kissrác azt mondja, hogy látta a Napot útközben, de az anyja azt mondja, az a Hold volt, hisz éjszaka keltek át a határon. A srác köti az ebet a karóhoz, a nő meg megkéri JJ-t, hogy vigye el a fiát, és adjon neki inni. Majd sírva kéri Prentiss-t, hogy találja meg férjét. Prentiss nem szól neki a fejről.

A seriffnő az őrs előtt fut össze egyik emberével, aki az elmúlt 1 órát ellógta, ezért le is tolná, de a pasi mondja, hogy a kissrác által emlegetett Nap szerinte egy nagy festés az egyik határvidéki csűr falán, alig negyedórányira innen. A seriffnő látni akarja. Hamar meg is érkeznek oda, egy napos logó van egy épület falára festve, meg mellette egy halál-figura, a Santa Muerte, nocsak. Boyd rendőr azt mondja, kiskorában sokat quad-ozott errefelé (Áááá, csak nem?!). A kocsiból kiszállnak, és a fal előtt állva kérdi a nőt, mit gondol az FBI-osok által elmondott profilról, tényleg egy senkiházi lenne a gyilkos? A nő szerint, aki gyengékre vadászik, az kb. az. Boyd felszisszen és a bal combjához kap. A seriffnőnek bevillan, hogy Morgan úgy mondta a profilt, hogy baj lehet a gyilkos mozgásával. Megkérdi, mi a gond, Boyd azt feleli, hogy quad-os sérülés még suhanckorából, esőt jelez a fájdalom. A nő lassan hátrál, Boyd meg azt mondja, nem kellett volna idejönnie New York-ból, hogy beleüsse az orrát a helyi dolgokba. A nő visszakérdez, hogy az eltűnésekre gondol-e. Boyd meg azt feleli, hogy nem tűnhet el az, aki papíron nem is lehet jelen. És hogy rá lehet még ezt fogni Morales-re. A nő már a pisztolyáért nyúl, Boyd meg rá sem nézve mondja neki, hogy ezt úgysem fogja túlélni, de a nő azért csak megpróbálná. Hirtelen lövések dördülnek, vér fröccsen a festett falra, de hogy kié, azt nem látjuk.

Másnap reggel a csapat az őrshöz érkezik, hiányolják a helyi erőket, de azért bemennek. A diszpécser mondja nekik, hogy a seriffnő eltűnt, mindenki őt keresi – és ekkor Boyd bejelentkezik a rádión, és közli, hogy megtalálta. (Basszus!) Rossi és Hotch nézi meg a helyszínen a nő holttestét – mármint azt, ami maradt belőle. Mennek is a többiekhez, és Hotch mondja nekik, hogy az elkövetés épp olyan, mint ahogy Morales részletezte: szemei kivájva, keze levágva. Azt mondja, hogy csak ő és a seriffnő volt bent Morales-szel, mikor erről beszélt, ez az ő műve lesz. JJ érkezik, és az utolsó félmondatot elcsípve kérdi, hogy a seriffnő nyelve is ki van-e vágva? Hotch néz bután, JJ meg elmondja, hogy ő is hallotta, mit mondott Morales, mert volt egy hangszóró a kihallgatószoba ablakánál. Rossi kérdi, ki volt még ott. Hát Boyd rendőr. No és most vajon hol van? Elment, hogy letartóztassa Morales-t. És épp valami roncstelepnél száll ki a kocsiból egy másik rendőrrel, kezében fegyver. Egy ember jön ki, Boyd lelövi. A másik zsaru értetlenkedve megy utána, Boyd a következő szembejövőt is lelövi. Aztán meglátja Morales-t, rálő egyszer, kétszer, háromszor. A combját és a hátát találja el, majd mikor áll a holtteste fölött, azt mondja a rémült kollégának, hogy értse meg, muszáj volt lelőni, mert morales megölt két zsarut. A kolléga nem érti, hogyhogy kettőt. Hát a főnökasszonyt meg téged. Boyd előkap egy pisztolyt, és agyonlövi a kollégáját. Aztán felkapja az összeesés közben elrepült és most épp csörgő mobilját, a kollégaként be is mutatkozik, és meghallgatja Prentiss-t, aki azt mondja, hogy legyen óvatos, mert feltehetően Boyd a gyilkos.

Aztán összetapossa a telefont, és távozik. A csapat és egy helyi rendőr érkezik a roncstelepre (Morgan és Rossi nyomul az MP-5-ösökkel), megtalálják a hullákat, és hamar összerakják a megrendezett rajtaütést. Prentiss észreveszi az összetört mobilt, szóval akkor Boyd már tudja, hogy őt gyanúsítják. Hotch felhívja Garcia-t, hogy mérje be Boyd kocsijának rádióját, majd motorháztetős térképnézegetésbe fognak: merre menekül a vadász, ha vaddá válik? Haza biztos nem megy. Garcia szól, hogy bemérte a rádiót, Boyd észak felé tart a sivatagban. Hotch elküldi Morgan-t, Prentiss-t és Reid-et Boyd lakókocsijához, hátha találnak valami nyomot. Aztán a rendőrségi rádión megszólítja Boyd-ot, kéri, ne meneküljön. Boyd azt feleli, hogy ez itt az ő sivataga, úgysem találják meg.

Boyd lakókocsija rumlis és iszonyat büdös, Reid szerint majd mindjárt megszokják, de csak még erősebbé válik, mikor Prentiss megtalálja a véres-mocskos helyiséget, ahol feltehetően a lefejezések történtek. Találnak pár újságkivágást, melyekből kiderül, hogy Boyd apja annál a Nap-logo-s cégnél dolgozott és halt meg, és gyorsan rájönnek, hogy ez a Nap a mexikói kissrác által említett Nap lehet, ráadásul a város északi határában található az a régi telephely. Boyd meg is érkezik oda, kiszáll a kocsiból, és szétlövi a rádiót. Garcia jelenti Hotch-nak, hogy elveszítette a rádiójelet, Hotch azt kéri, keressen műholdfelvételeket, kell valaminek lennie arrafelé, ami a térképen nincs feltüntetve. Prentiss a lakókocsiból távozva hívja Hotch-ot a telephely hírével, Reid pedig csak áll az "udvaron", és nézi a sok-sok földkupacot, és mondja, hogy ezek a holttestek helyei lesznek. Morgan kéri, hogy maradjon, itt és várja meg a helyszínelőket.

Rossi és Hotch ér elsőként a telepre, látják az üres járőrautót, és a szélesre tárt ajtókat. Közelebb menni nem tudnak, mert a vaksötét épületből diszkrét golyózáport zúdít rájuk Boyd, épp'hogy fedezékbe tudnak húzódni. Csak a torkolattűz látszik, de nem bírnak visszalőni. Szerencsére Morgan és Prentiss érkezik, épp, mikor a beöltözött Boyd quad-dal kiront és továbbra is lövöldözve próbál menekülni. Prentiss szembekanyarodik vele, a szélvédő kap egy lövést, és ha már így esett, Morgan nem szarozik ablakon-kihajolással, csak úgy az anyósülésen ülve kezd előre lövöldözni az MP-5-össel Boyd-ra. Tenyérnyi lyukat lő a szélvédőbe, mire sikerül Boyd-ot kilőni a quad nyergéből. Megállnak, fegyverrel közelítenek Hotch-ék is Boyd holtteste felé. Hotch kérdezi, hogy jól vannak-e. Morgan igen, de Prentiss nagyon nem, elkezd ordibálni Morgan-nel, hogy mi a bánatért kellett beszakítania a dobhártyáját a kocsiban-lövöldözéssel, mikor direkt frontálisan akarta telibevágni a quad-ot a terepjáróval. Morgan szerint Boyd rájuk lőtt, Emily szerint azért Morgan jelezhette volna, mire készül. Morgan szerint egy töltött géppisztoly épp eléggé egyértelmű jelzés. Emily feladja a vitát, nagyon fáj a füle.

A csapat Boyd lakókocsijánál egyesül, megbeszélik, hogy hamarosan jönnek a helyszínelők, de nehéz lesz ismeretlen határsértőket azonosítani. Emily azt mondja, beszélt a jogsegélyes csávóval, ő kapcsolatban áll bevándorló családokkal, ő megpróbál majd DNS-elemzésekhez mintát szerezni eltűnt családtagú emberekkel. Hotch azt mondja, felveszi a kapcsolatot a brooklyn-i gyilkosságiakkal, akar valakivel beszélni a seriffnő volt kollégái közül, hogy intézzenek valami posztumusz kitüntetést a nőnek. Morgan szerint az menő. Hotch azt mondja: menjünk haza.

Csapat gépe száll a felhők felett, és Hotch idéz: Sok embernek téves elképzelése van arról, mi is az igazi boldogság. Ezt nem önelégültséggel érhetjük el, hanem valamely érdemes cél iránti hűségünkkel. - Many persons have the wrong idea of what constitutes true happiness. It is not attained through self-gratification but through fidelity to a worth purpose. Helen Keller

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berix 2011.02.23. 11:35:19

Végre! Ismét jó a hogyvolt.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2011.02.23. 20:40:40

LOL elképzeltem a kiscsajt az elcsaklizott körömollóval XD

hex.kelly 2011.02.23. 21:03:29

@Berix: Köszönöm :) igyekeztem :)
A typo-kért elnézést kérek, új a billentyűzetem, még szoknom kell azt is, hogy alaposan ellenőriznem kell, mit írtam le.

@Johnny336: \o/ bizony

@Orso-borso: ha Reid-et láttad, mindent láttál :DDD

Johnny336 2011.02.24. 00:04:21

@hex.kelly: aztán hallottam a nevedet (mindkettőt) a TV-ben.
Már tegnap is felkaptam a fejem, hogy hex.kelly, de akkor csak azt hittem, hogy félrehallottam.
Aztán ma hallottam utána az igazi neved, no mondom mi van itt? :D

hex.kelly 2011.02.24. 15:01:10

@Johnny336: Ööömmm, igen, jól hallottad :D
*irulpirul* Nem kizárt, hogy ma is hallod, meg holnap is :)

Tóthi 2011.03.07. 12:55:42

Van valami fórum az aktuális epizódokra (6. évad)? A múlt hetin sikerült jól felhúzni magam, azonnali hatállyal ki kell beszélnem. ;-)

Spoiler:
(Eddig nem nagyon voltak elfogadhatatlan logikai bukfencek a történetben, most viszont számomra már zavaró, amit Prentiss körül művelnek.)

lambofangirl 2011.11.19. 15:02:26

nagyon hiányoznak a CM hogyvoltok. én is rendszeres olvasó vagyok csak sose szólaltam még meg sajna :( az elmúlt hónapokban rengetegszer végig olvastam a hv-ket és én is CM függő lettem csak jó lenne ha lenne folytatás :) de persze ez csak amolyan könyörgés :D
süti beállítások módosítása