Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Glee 1x06 - Vitamin D

2010. november 15. 10:00 - candyperfumegirl

Willnek komoly problémái vannak a glee klubbal. Srácokból teljesen kiveszett a versenyszellem, újabban lagymatagon lötyögnek a próbákon, csak megszokásból mutatva némi életjelet. A végzetes hibát ott követte el a tanerő, hogy megosztotta diákjaival, kik lesznek az ellenfeleik a közelgő kerületi döntőn. Mivel a két félelmetes ellenfél a helyi siketek iskolája, valamint a Jane Addams Academy, ami gyakorlatilag egy női javítóintézet, a fiatalok úgy gondolták, leengedhetnek, mert álmukból felkeltve is leéneklik majd őket a színpadról, nulla erőfeszítéssel. Ez még ha igaz is, nagyon rombolja a morált, és egy előadóművész semmiképpen nem gondolkodhat így, Willnek sürgősen ki kell találnia valamit, hogy gatyába rázza elbizakodott csapatát.

Az ötletelésben Emma természetesen készségesen segít, ahogy a Will állára ragadt mustárfolt eltávolításban is, mindezt egy ártatlannak tűnő kis flörtbe csomagolva. Az egész jelenetsor nagyon cuki, na de nem a közeli asztalnál diszkréten öklendező Sue Sylvester szemszögéből, akit láthatóan csak pillanatok választanak el attól, hogy az asztalt borítsa az enyelgő párosra. Egyébként tanácsai is vannak a kollega számára, neki aztán soha nem lehet hasonló problémája a Cheerio-ival, a lányok érzik a nyomást és a felelősséget folyamatosan, ugyanis Sue havonta random kirúg közülük egyet. A jó versenyzőnek soha nem szabad leengednie szerinte, és ebben az egyben Will szavaz is neki némi igazságot, bár talán Sue pedagógiai módszere helyett ő egy humánusabbat is ki tudna ötölni.

Will megoldása a problémára egy barátságos énekverseny glee klubon belül, méghozzá lányok a fiúk ellen egy-egy mashuppal versenyezve, lehet is csapatokra oszlani. Kurtnek ugyan nem árt némi tanári útmutatás, hogy ezúttal melyik csapatban játszik, amúgy a srácokat egészen felvillanyozza ez a kis vetélkedés. Rachel már rohan is haza storyboardokat készíteni a koreográfiához, és Mercedesszel együtt meg vannak győződve róla, hogy röhögve lealázzák majd a fiúkat. Artie viszont teljes nyugalommal közli Mr. Schue-val, hogy Isten ökleként csapnak majd le a lányokra. A terv működni látszik.

Következő klasszikus jelenetsorban megismerjük a sorozat egyik legzseniálisabb mellékszálát: Sue Sylvester naplóját. Igen, a brutálnyanya naplót vezet, nem is akármilyet, és annak sziporkázóan szellemes és tanulságos tartalmát belső monológ formájában mi is meghallgathatjuk, minden egyes pillanat arany ezekben a jelenetekben. Megtudjuk, hogy mostanában Sue-t is gondok nyomasztják, meglátta az első repedéseket a képzeletbeli trófeán, amit a Cheeio-kkal fog nyerni év végén, a vezető cheerleader térde megremegett edzés közben! Nyilván a terhesség sem használ sokat az erőnlétnek, de Quinn azt hazudja az edzőjének, hogy kimerítette a sok glee klub próba, amitől persze Sue minden szál haja égnek áll. Ez a rohadt kis klub, már eddig is több borsot tört az orra alá, mint amennyi egészséges, ráadásul újabb meg újabb módokat találnak ki az ő bosszantására, akár egy szexuálisan besorolhatatlan horrorfilmes démon. Ilyet a 30 felé közeledő Sue (aki 20 éve van a tanári pályán, erre még emlékszünk) még soha az életben nem tapasztalt, és itt az ideje, hogy valamit tegyen ellene. És ha már nem sikerült megsemmisíteni a klubot, akkor meg kell semmisíteni a vezetőjét, Will Schuestert (csupa nagybetűvel írva, kétszer aláhúzva), amire már ki is találta a megfelelő módot az alapján, amit a minap a tanáriban látott.

Az ördögi terv máris működésbe lendül, Sue-t első útja Terrihez vezeti, ahol minden kertelés nélkül közli vele, hogy tegyen rövidebb pórázt a férjére, ugyanis az iskolai tanácsadónővel kavar. Mindezt megfűszerezi egy sajátos kioktatással is, nem csoda, hogy a férj másfelé kacsingat, ha már a feleség hízásnak indult (amire a terhesség NEM lehet mentség), ő a maga részéről amúgy is mindig gyengeségnek tekintette azt, ha valaki utódokat akar. Neki pl. erre sem ideje, sem méhe nincsen. Terri tátott szájjal hallgatja, és innentől hajlandó a Nagyasszony minden előírását követni, aki már elő is készítette a terepet ahhoz, hogy Mrs. Schuester szemmel tudja tartani az urát. Véletlenül tudja, hogy az iskolanővér sajnálatos módon kómába esett (naná, miután Sue készségesen lesegítette a lépcsőn egy jól irányzott gánccsal), Terri most mehet Figginshez kuncsorogni az állásért. Mondjon Sue Sylvesterre bárki bármit, azt nem lehet elvenni tőle, hogy mesterien mozgatja a szálakat, mert hogy ezzel befűt Willnek, az is biztos.

Terri pedig annak rendje és módja szerint már ott is mosolyog Figgins irodájában paraszemekkel, és azon van, hogy meggyőzze az igazgatót, hogy orvosi vagy ápolói diploma hiánya nem lehet akadály az állás betöltésében. Végül is látott már orvosi sorozatokat, meg tud defibrillátort használni, mégis mi mehet félre? Azt majd meglátjuk, mindenesetre Figgins neki adja az állást. Ezek után pedig Terri teljes harci díszben (orvosi köpenyben) beállít a tanáriba, egyenesen Will és Emma aktuális flörtjének kellős közepébe beletrappolva, bejelenteni a nagy hírt. Will amúgy pont arra kérte Emmát, hogy segítsen neki majd eldönteni a fiúk és a lányok vetélkedését (szóval az indokoltnál is több időt tölteni vele), amibe Bambi persze elérzékenyülten bele is egyezett, szóval Terri időzítése tökéletes. Will nincs kimondottan elragadtatva attól, hogy most majd a nap minden percét b. neje táraságában töltheti, Emma szemei az anatómiát megcáfolóan hatalmasra tágulnak, Terri pedig maximálisan élvezi a kis jelenet minden pillanatát, és beviszi a kegyelemdöfést azzal, hogy lenyalja a rúzsfoltot Emma bögréjéről. Kemény napok következnek.

A felnőttek után nézzük meg, mi a helyzet srácainknál. Kemény napok ezek Finn számára is. Most egy monológban tudatja velünk, mennyire kimerítette ez a rengeteg nyomás minden oldalról. Ott van ugyebár Quinn meg a születendő gyerekük (hát még ha tudná, hogy nem is az övé), a tanulás, a foci, a glee, a népszerűség, és mindennek a tetejébe még folyton Rachelen jár az esze, sok ez így egyszerre. Az anyja azt tanácsolta, hogy valamit hagyjon el ebből a sok dologból, hogy bírja a tempót, így felhagyott a házi feladatokkal, de az sem segített. Finn igazán szeretné tudni, hogy a fontos emberek, a sztárok, politikusok vagy a maffiavezérek hogy csinálják, páratlan ez a monológ. Most egyébként éppen bealudt a srácok megbeszélésén, pedig pont azt akarták kitalálni, mivel verjék meg a lányokat. Artie-nak már konkrét ötletei is vannak, Bon Jovi It’s My Life-ját és Usher Confessions-ét mashupolják majd össze, de minden tisztelettel együtt Puck úgy a leghasznosabb, ha meg sem szólal, teszi hozzá Artie. Ebben az állapotban viszont Finn sem tud kreatívan közreműködni, úgyhogy a srácok elküldik az iskolanővérhez, hogy pihenje ki magát, Puck szerint ott lehet a legjobbakat aludni, ő is így érte el, hogy két éve nem volt egy matekórán sem.

Eközben a lányok is próbálnak…a lehető legkevesebb erőfeszítést vinni a produkciójukba. Mercedes szerint felesleges strapálni magukat, mert legrosszabb formájukban is lemossák a színről a fiúkat, és amúgy is a Halo-t és Walking On Sunshine-t mashupolják majd (ami mellesleg Rachel ötlete volt), kár is aggódni ezen. Az egyetlen, aki szerint azért nem ártana legalább egy kicsit megerőltetni magukat, az Rachel, az örökös maximalista, de a többiek egyelőre érdeklődés hiányában lehurrogják, Quinn meg meg sem jelent a próbán.

Finn viszont megjelenik Terrinél, és látványosan sajnáltatja magát, milyen rosszul alszik mostanában, és célzatosan kacsingat a heverő irányába. Terri először is elámul Quinn Fabray pasijának remek testfelépítésén, amit Finn kicsit tart csak szokatlannak, majd kioktatja arról, hogy nem kéne csajokról ábrándoznia alvás helyett. Finn ugyanis bevallotta neki, hogy azért nem tud aludni, mer az agya nem áll le, és folyamatosan csajokon kattog (vagy inkább egy bizonyos csajon, aki még véletlenül sem a barátnője), mire Terri legorombítja, hogy már a flört is megcsalásnak számít, úgyhogy ne is álmodjon róla. Alvás helyett pedig valami sokkal jobbat ajánl neki, egy kis vitamint, ami őt mindig sikeresen ébren tartotta gimis korában, csak két tabletta, és pörög tőle egész nap. Az állítólagos vitaminról azért érdemes megjegyezni, hogy valójában pszeudo-ephedrine, amit valóban lehet vénymentesen kapni – amit Teri nem győz hangsúlyozni-, hiszen orrdugulásra való, és csak úgy mellesleg van benne stimuláló szer is, de ez most külön jó, hiszen élénkítés kell a srácnak.

A következő jelenet leírhatatlan, Finn maximálian felturbózva és füligvigyorral állít be a srácokhoz, szemében mániákus tűz ég, hevesen gesztikulál, és olyan gyorsan beszél, hogy még Lorelai Gilmore is csak kapkodná a fejét. Artie szerint koffeintúltengéses alienek kerítették a hatalmukba, pedig Finn csak tutkó vitamint kapott az iskolanővértől, és indítványozza, hogy azonnal csinálják meg a számot, már alig várja, és amint azzal készen vannak, építsenek egy házat a hajléktalanoknak. Különben meg a vitaminból hozott a srácoknak is, le ne maradjanak mögötte, let’t rock!

Ezek után a fiúk olyan gyorsan összedobják a számot, mint egy álom. Következő jelenetben már ott állnak a színpadon, belecsapnak a húrokba, hogy aztán Will Schue és Emma valamint a csajok tátott szájjal nézzék végig a produkciót, mert a látvány páratlan. Nem elég, hogy a srácok látványosan túl vannak pörögve, és hihetetlen energiával nyomják a mashupjukat, de az a táncnak nevezett tökéletesen koordinálatlan akrobatika, amit Finn prezentál, az minden képzeletet felülmúl, és akkor még nem beszéltem Kurt pofavágásairól és Freddy Mercury-pózáról, ezt egyszerűen látni kell. Azért a röhejes részletek mellett meg kell említeni, hogy amit Mike Chang hoz a koreográfiába, az viszont egyenesen lélegzetelállító, érdemes erre a srácra figyelni. Willnek meg annyira tetszik a produkció, hogy eszébe sem jut, hogy fiai némi segédanyaghoz folyamodtak, és onnan ez a rengeteg energia, nem győzi dicsérni őket, a lányokat meg azzal fenyegetni, hogy ha nem teszik oda nagyon magukat, meg is van a nyitószámuk a kerületi döntőre. Ennek aztán fele sem tréfa.

Rachel fel is veszi a kesztyűt, először is be kell gyűjtenie Quinnt, aki újabban lóg a próbákról. Q némileg érthető módon dekoncentrált mostanában, valahogy nem a glee klub az első a fontossági listáján, pedig Rachel szerint bölcsebb lenne, ha megbecsülné azokat, akik tudják, milyen számkivetettnek lenni, mert pár hónap múlva csak ők maradnak neki. Ebben van valami, Quinn nem is érti, Rachel miért törődik vele, amikor fordított helyzetben ő halálra kínozná, most is az egyik kedvenc időtöltése pornográf rajzokat készíteni Rachelről a WC falára, ez milyen elgondolkodtató információ. Rachel viszont úgy van vele, hogy számkivetettek tartsanak össze, és a nagy összetartásban pedig mossák fel a színpadot a fiúkkal. Quinn benne van a buliban.

Terri közben kezd nagyon belejönni a nővérkedésbe, most éppen 36 doboz „D vitamin” megvételére utasítja kedvenc alkalmazottját, Howardot. Ezek után pedig beállít hozzá a kissé megtört Ken Tanaka, és egyrészt elpanaszolja neki, mennyire idegesíti, ami Will és Emma között alakul, másrészt nem túl árnyaltan bedobja, hogy akár ők Terrivel is elszórakoztathatnák egy kicsit egymást, amikor mellőzöttnek érzik magukat. Ez utóbbit Terri meg sem hallotta, viszont azt érzékelte, hogy az Emma-veszély erősebb fokozatra váltott, úgyhogy jól fel is bíztatja Kent, hogy legyen férfi, s kérje meg Emma kezét, mert a csajok bírják, ha egy pasi tökös. És hogy a végletekig biztosítsa támogatásáról, megdobja őt is pár szem vitaminnal.

Rachel buzdító beszédet intéz a csajokhoz, és nincs kimondottan elragadtatva társai passzivitásától. Pont jókor jön Kurt, aki úgy döntött, hogy csapatot vált (szóval eddig bírta), és azon nyomban be is köpi a srácokat, hogy doppingoltak a fellépés előtt. Mindezt pedig azért, mert a fiúk végleg eljátszották a bizalmát azzal, hogy semmibe vették az ő kosztüm – és frizuraterveit csak azért, mert azok túl sok egzotikus madártollat tartalmaztak. Teljes mellszélességgel tudom támogatni azt a döntést, hogy az ilyen ignorancia ok az árulásra. Ezek után viszont Rachel már rohan is elégtételt venni, és nem irigylem azt a szerencsétlent, aki az útjába vetődik.

A célpont persze Finn, akinek azonnal leüvölti a fejét az aljas csalás miatt, és közben annyi többszótagú idegen szót használ, hogy Finn-nek a feje is belefájdul. Rachel a legmélyebb módon elítéli ezt a sportszerűtlenséget, úgyhogy Finn neve mostantól F-rod, és szégyellje magát. Egy igazán jó és magabiztos előadónak nincs szüksége doppingra, tessék megnézni őt magát példának okáért. Rachel Berry minden nap pontban hatkor kel tökéletes elszántsággal az arcán, hiszen kezdődik egy újabb nap, ami a sztárság felé viszi, és 10 perc múlva már javában edz a Break My Stride dallamára, szeme előtt a kitűzött céllal – természetesen a Grammyvel. Finn szerint ez csak rizsa, és az igazság az, hogy Rachel nem képes elviselni a vereséget, amivel viszont hamarosan szembe kell néznie, mert tökmindegy, mit adnak elő a csajok, a fiúk mashupja úgyis leveri őket. Majd magabiztosan elviharzik, Rachelnek meg forrponton az agyvize.

Ezek után mára csajok is sorban állnak Terri nővér előtt a vitaminadagjukért annak rendje és módja szerint, jaj, baj lesz itt. Terri persze készségesen, és minden orvosi szakértelemről biztosítva őket szolgálja ki a lányokat, nincs mitől félni, hiszen a cucc vénymentesen kapható, ő pedig egy képzett, felelősségteljes nővér. Persze Quinn mami továbbra is csak terhességi vitamint kap, senki sem akarja hogy ronda babája legyen ugyebár.

Úgy tűnik, eddig minden Terri terve szerint alakul, most pl. Ken zúzza a papírokat az iratmegsemmisítőben gyanús elszántsággal és vehemenciával, ami egyrészt a vitaminoknak köszönhető, másrészt úgy tűnik, készül valamire. És valóban, a következő pillanatban már ott térdel Emma előtt egy kis gyűrűsdobozzal a kezében, Emma arcára kiül a tömény iszonyat, de Ken csak folytatja, és el kell ismerni, hogy a lánykérése sokkal kedvesebben sikerül, mint a randimeghívása anno. Az egész tanári figyeli az eseményeket, Emma gondolkodási időt és némi repülősót kér.

Ezek után lássuk a lányok produkcióját a vitaminboma után. Már a látvány is szemkápráztató -Kurt fel is tesz egy napszemüveget-, mindannyian sárgában feszítenek, teli szájjal vigyorognak, és láthatóan alig várják már, hogy belekezdjenek a dalba. Előtte még Rachel mond egy gyors bevezetőt, turbó sebességre kapcsolva a száját, amivel már alapból lesöpri a srácokat. Olyan korban, ahol a dalok csak szexről meg egyéb bűnös dolgokról szólnak, ők igyekeztek vidámabb témákat választani, mert amire ma Amerikának szüksége van, az napfény és optimizmus. És angyalok! Na ezek után lássuk. Csajok nem bízták a véletlenre, olyan beleéléssel nyomják a Halo/Walking On Sunshine mashupot, hogy azt nézni is szédítő, és aki azt hitte eddig, hogy Beyoncé Halo-ja egy ballada, az nézze meg itt a bizonyítékot az ellenkezőjére. A szoknyák és hajak rázása egy pillanatra nem áll meg, szélesebben mosolyogni már fizikailag képtelenség, a koreográfiát még lassított felvételben nézni is fárasztó lenne, és úgy általában az egész előadás energiájával vígan elgazdálkodna egy kisváros egy hétig. Will nem hisz a szemének, most a csajokat dicséri úgy, ahogy korábban a fiúkat, és a lányokra spontán sikító –és ölelkező roham tör rá, így a srácoknak nem lesz nehéz összerakni, hogy itt valami nem stimmel.

Ezek után Will elbeszélget Emmával egy kicsit az eljegyzésről, de mivel semmi olyat nem képes mondani neki, amiért Bambinak nemet kéne mondania Ken ajánlatára, akármilyen bánatosan is néz rá, Emma odébbáll. A jelenetet pedig végignézte Terri, akinek lesz is pár keresetlen szava Emmához. Ellentmondást nem tűrően közli vele, hogy Will foglalt, és fájdalmas kínhalálra számítat, ha akár csak a közelébe merészkedik, úgyhogy mindenki testi épsége érdekében menjen csak hozzá Ken Tanakához. Igaz, hogy buta, mint a föld, de Emmának pont megfelelő, hiszen elérhető, és neki ennyivel be is kéne érnie, mert ez arról a pasiról nem mondható el, akiről álmodozni merészel. Emma minden méltóságát összeszedve csak annyit mond ellenfelének, hogy Will nagyon jó ember, és Terrinél sokkal jobbat érdemel. Bravó Emma, ezt értékelem.

Terri ezután tesz még néhány kört a suliban seprűjével, és máris elkapja a folyosón Quinn, majd közli, hogy döntésre jutott. Elfogadja Mrs. Schuester ajánlatát, örökbe adja neki a gyermekét, egy feltétellel, hogy Will sosem tudja meg, mert ő nem érdemli, hogy így megbántsák. Terrinek ez így több, mint tökéletes, de Quinn azon kérését, hogy támogassa a kismamát anyagilag ebben a nehéz 9 hónapban, lazán elhárítja, mondván, hogy ő egész életében költheti még a pénzét erre a kölökre, de amíg a Fabray szállót bérli a baba, addig ő ki nem nyitja a pénztárcáját.

Tanakához pedig érkezik Emma, és az összes Glee rajongó imádkozása ellenére is igent mond a lánykérésre - borzasztóan feszengve, és láthatóan nem is érezhetné magát rosszabbul a bőrében eközben, a testbeszéde mindent elárul. Azért van pár sajátos feltétele is. Először is nem veszi fel Ken nevét, nem költözik el a lakásából, és ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is a város két különböző pontján éljenek, nem találkoznak suli után, nem érnek egymáshoz, és teljes titokban tartják, hogy összeházasodnak. Ken számára már ez is sokkal jobb válasz, mint amire számított, részéről OK a dolog, a nagy kérdés persze az, hogy Emma mégis hogy a fenébe mondhatott igent? Hát úgy, hogy ő sem akarja magányosan tengetni az életét, és van ebben az egészben valami elképesztően szomorú és szánnivaló.

Rachelt pedig Finn kapja el a folyosón, és szembesíti vele, hogy randa dolog a csalás, ahogy arról pont A-rach oktatta ki őt nemrég. Dívának persze erre is megvan a frappáns válasza, ha mindenki doppingol, az nem minősül csalásnak, persze ezt ő maga sem hiszi igazán, és kölcsönösen beismerik, hogy rohadt nagy bűntudatuk van a vitaminok miatt. Közös döntéssel visszaléptetik mindkét csapatot a versenytől, Rachel pedig beismeri, hogy jó lecke volt ez neki, mert meg kell tanulnia csapatban játszani, nem egyedül mindenki más ellen. Még a többszótagú sértéseit is visszavonja, bár annyira mély nyomot nem hagytak, mivel Finn úgysem értette, mit jelentenek.

Will persze hatalmasat csalódik Terriben, amikor kiderül mit tett, és az asszony továbbra is állítja, hogy ő aztán semmi rosszat nem csinált, megáll az ész. Igaz, hogy Howard Bamboo-t letartóztatták, mert egy helyen próbálta begyűjteni a 36 doboz bogyót, ami joggal kelthetett némi feltűnést a gyógyszertárban. Ez az egész pedig sikeresen felhívta Will figyelmét arra, hogy nem valószínű, hogy jó anya lesz egy olyan emberből, aki minden bűntudat nélkül bedrogoz 12 tizenévest.

Pozitívum azonban, hogy a srácok őszintén szánják-bánják a dolgot, és szeretnék már ezt az egészet maguk mögött tudni, de ez most nem lesz ilyen egyszerű. Figgins ugyanis úgy döntött, hogy Schue nem tudja egyedül felelősségteljesen vezetni a klubot, ha ilyesmi megtörténhetett az orra előtt, úgyhogy kiutalt mellé egy másik pedagógust felügyelni. Na és vajon ki lesz az? Legmerészebb tipp nyert, már be is szambázik az ajtón hamisítatlan magabiztossággal az egyetlen és megismételhetetlen Sue Sylvester, aki alig várja, hogy a világot jelentő deszkákra lépjen. Rachel arcán tömény horror tükröződik, pedig ha tudná, micsoda remek epizód fog kerekedni ebből az alapszituációból a jövő héten!

Emma még síri hangon bejelenti Willnek, hogy hozzámegy Tanakához, aki hasonlóan síri hangom gratulál, majd elmennek ellenkező irányokba, nagyon szívettépő ez a jelenet. De még hátra van egy igen pozitív zárás szerencsére: Rachelt látjuk a szobájában, amint kidobja a „D vitamint”, és elszántan felpattan az edzőgépre, hogy magabiztos mosollyal nézzen szembe új kitűzött céljával, ami nem más, mint a győzelem a kerületi döntőn, így kell ezt csinálni!

Címkék: glee
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jinjang 2010.11.16. 15:38:54

Kösz a hogyvolt-ot, csodás mint, mindig!

"építsenek egy házat a hajléktalanoknak"
Épp ma láttam egy jótékonysági felhívásban Cory Monteith, amint a hajléktalanok megsegítésére buzdít. Mint kiderült, volt idő, amikor olyan élethelyzetben volt, hogy ha épp hajléktalannak nem is számított, de megvolt az esély rá, hogy az lesz. Szegény Cory, szerintem nem véletlenül kapta/kérte ezt a mondatot.
süti beállítások módosítása