Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 3x15 - Temetés

2010. szeptember 17. 09:00 - Llew

Ott hagytuk ugye abba, hogy Bones erősen sulykolja a mellbe lőtt Boothba, hogy rendben lesz, pedig láthatón nincs rendben. Ehhez képest hősnőnk most Zack társaságában vizsgál egy több száz éves csontvázat a Jeffersonianben. Egészen addig, míg a kis csapat többi tagja meg nem jelenik, hogy menni kéne, de Brennan közli, hogy ő bizony nem megy. Mármint Booth temetésére, és még Sweetset is kijavítja, hogy nem egy szerettét veszítette el, hanem a társát. Még jó, hogy ez a tiltakozás és a visszaalakulás(i próbálkozás) teljesen érzelemmentes tudóssá pont az állítás ellenkezőjét igazolja. Hiába veszi elő Sweets a legfinomabb pszichológusi modorát, Brennan nem nagyon látja miért lesz jobb neki attól, ha körbeállnak egy földbe vájt gödröt. Az ilyen esetekre van kéznél Angela, aki rábeszéli, hogy őt, mint gyászoló barátot kísérje el.

A temetésen Caroline dicséri az elhunytat, miközben Brennan karba font kézzel tesz hangos megjegyzéseket az önfeláldozás szükségtelenségére és Isten hollétére vonatkozóan. Az FBI nem fukarkodott, egy egész osztag díszhuszár készül sortüzet lőni, és nézzenek oda, az egyik maga Booth. Ha van rá lehetőség, a saját temetés megtekintését elfogadom érthető emberi kíváncsiságnak, ne de azért az „aktív” szerepvállalás - a megszokottól elérő persze - már mégis csak pofátlanság. Booth azonban még a csöndes háttérmunkás szerepével sem elégszik meg, ugyanis gyászoló barátai során áttörve, rátámad az egyik ismeretlen résztvevőre. Dulakodás közben felborítják a koporsót, de a benne lévő bábu karjával Brennan legalább leütheti az ismeretlent. Aztán egy lendületes jobbossal földre küldi frissen feltámadt társát és dühösen elviharzik.

Haragja nem csillapodik még az intézetbe visszaérve se, hiába állítja Booth, hogy az FBI-nak tudatnia kellett volna vele, hogy valójában nem halt meg, hanem az egész csak azért volt, hogy elkapja a figurát a temetésről. A többiek hamar túl léptek a dolgon, Sweets például máris a kialakult vita mozgatórugóit elemzi. Egyedül Zack viselkedik a szokásos földre szállt ufó módjára, és semmivel sem törődve megjegyzi, hogy időközben valaki egy csomagot hagyott Dr. Brennan részére az egyik asztalon. A csomagból egy doboz, a dobozból pedig egy megrágcsált emberi alsó állkapocs kerül elő, két ezüst csavar társaságában, ami nem sok kétséget hagy a küldője kiléte felől, és hogy hova szánja.

Miközben Sweets a Gormogon esetről nyilatkozik a TV-ben, a csapat egy rohammal megszünteti az emelvény bűnügyi helyszíni státuszát és neki esik az állkapocsnak. Booth sörözéssel, szivarozással, zenehallgatással és képregény olvasással egybekötött kádfürdőzéssel igyekezne kipihenni a feltámadás fáradalmait, ha Bones nem törne rá és vonná kérdőre ismét a miért nem szólt, hogy nem halott kérdés kapcsán. Mikor aztán azt veti Booth szemére, hogy nem törődik vele, azzal annyira felhúzza a máskor szégyenlős FBI-ost, hogy egy szál sisakban a kádban állva emlékezteti, miért is lőtték meg. Zack és Hodgins szerint Gormogonnak saját készítésű műfogsora van, amit szeretnének reprodukálni, mivel már régen végeztek őrült kísérletet. Az állkapocs egyébként a legutóbbi ismert áldozaté.

Sweets még mindig Boothék fürdőszobai jelenetét elemzi, mikor a fogsorgyártó kísérletben használ keverék felrobban, alaposan megtépázva Zack kezét és a labor királya titulusát is. A kórházban aztán már a szokásos érzelemmentes racionalitással közli, hogy tudja a keze már nem lesz a régi, miközben a többiek beosztást csinálnak, hogy ki mikor lesz mellette. Hodgins magát hibáztatja és független vizsgálatokat végez, miközben Sweets arról faggatja, hogy szerinte FBI-os összeskövés van-e a háttérben. Az eredmények alapján a balesetet az okozta, hogy a fogsorkísérlet egyik alapanyagát robbanószerre cserélték. Sweets éppen a betegeit mondaná le, mikor Booth Brennan elé citálja, mivel a dilidoki volt az, akinél elakadt az üzenet, hogy valójában nem is halott. Agyturkászunk úgy ítélte Brennan képes megbirkózni a halálhírrel, és az ügynek az volt a jó, ha minél kevesebben tudták az igazat. Ez Brennan szerinte egy érthető szakmai döntés volt, Boothra viszont azért haragszik, mert barátként el kellett volna mondania.

Cam a Gormogon trezorba hívja őket, így a pszichológiai elemzés azzal a gondolattal szakad meg, hogy a folyamatos pite kínálás valójában csábítás Booth részéről. Brennan azért négyszemközt még leszúrja Sweetset, mert felismerte, hogy a halálhír eltitkolásával valójában rajta és társán végzett pszichológiai kísérletet. A trezorban az a látni való, hogy nincs látni való, mivel eltűnt a csontváz. Zack balesetekor negyedórára kimentek a biztonsági kamerák a tartalékrendszerekkel együtt és mivel az őrök is elhagyták a helyüket a protokolnak megfelelően, bőven volt idő a csontváz ellopására. A robbanás elterelés volt, ami azt jelenti, hogy Gormogon, vagy a tanítványa a Jeffersonianben dolgozik. Ezért az FBI neki is esik a helyszínelésnek. A félreértéseket elkerülendő, Booth pite nélkül kávézik, mikor Sweets megosztja velük az elméletét miszerint a profilja alapján Gormogon nem más, mint Hodgins.

Brennan felháborodik a feltételezésen, Booth nem zárja ki, Cam pedig egyenesen logikusnak tartja, hisz remek elterelés. Ő ugyanis Sweetset gyanúsítja, és ez az elmélet szintén megáll. A sötétben csöndben felbukkanó Hodgins azért a frászt hozza főnökére, majd miután megbeszélik, hogy az állkapcsot az ő otthona környékén fellelhető ólomcsövekből kifolyatott vízben főzték meg, a bogaras meglátogatja Zacket a kórházban és gyorsan telenyomja fájdalom csillapítóval, éppen mikor a srác azt kezdené mesélni neki és Angelának, hogy ki cserélhette ki az anyagokat a robbanás előtt. Bones és Booth eközben teljes komolysággal, gyakorlatilag kihallgatja Sweetset a robbanás utáni hollétéről.

Brennan az állkapocsból származó szöveteket vizsgálva arra a megállapításra jut, hogy a csontot náluk, az intézetben tárolták, így aztán egy rakás végzős antropológus jelölt segítségével átvizsgáltatják a Jeffersonian raktárában lévő 10000 csontvázat, leltáron felüli csontok után kutatva. Hála a sok strébernek, viszonylag gyorsan előkerülnek innen-onnan egyes alkatrészek, amik mint kiderül, a legutolsó áldozathoz tartoztak. Az egyik diák ezenfelül azt is felfedezi, hogy számtalan koponyából eltávolították a szemfogakat. Innen Brennan már hamar rájön, hogy az állkapcson lévő harapásnyomok nem egy műfogsortól, hanem egy kizárólag emberi szemfogakból készülttől származnak. Ezt pedig Zacknek azonnal fel kellett volna ismernie, de nem tette. Vagy igen, de akkor meg hazudott, amire csak az az oka lehet, hogy ő lopta el a fogakat a raktárból és készítette a fogsort, vagyis ő Gormogon.

Cam éppen a kórházban olvas fel valami okosságot, mikor a Boothék komor arccal felbukkannak. Zack nem is tagad semmit. A robbanást érthető módon nem így tervezte, de Hodgins téblábolása belezavart az elképzelésébe. Állítása szerint a Mester voltaképpen az emberiség érdekében öldöste a titkos társaságok tagjait, a többség érdekei előbbre valók az egyénekénél logika szellemében. Brennan azonban rávilágít, hogy Zack ezt saját maga szegte meg, mikor nem hagyta, hogy barátja sérüljön meg a robbanásban. A kannibál három hónapja kereste meg, és mivel Brennan rövid úton visszatérítette a sötét oldalról, azt is elmondja, hol lakik a Mester, mivel a bekötött szeme ellenére rájött hol a háza. Közben mi már azt látjuk, hogy Booth és az FBI kommandó Zack pontos útbaigazítását követve rátalál az éppen vacsorázó hegyes fogúra, és hogy ne legyen lehetősége panaszkodni a börtönkoszt miatt, gyorsan le is lövik, mikor neki áll kést dobálni.

Mindenki nagy bánatára azért Zack nem egy ártatlan bárányka, ugyanis beismeri az utolsó áldozat meggyilkolását. Viszont legalább nem evett senkiből. Caroline alkut köt az ügyvédeivel, hogyha bűnösnek vallja magát, akkor beszámíthatatlanságra hivatkozva egy jól őrzött gyogyiba zárják és nem sittre, Booth pedig leszereli az ötlet ellen tiltakozó Sweetset. A csapat az intézetben búslakodik, és miközben mindenki magát hibáztatja, amiért nem tettek eleget Zack emberré válásáért, átnézik barátjuk kedvenc holmijait, amiket mind tőlük kapott, és amik mindenkiben valami vidám emléket idéznek fel. Csak Brennan búsul ettől jobban, mert rá kell jönnie, hogy ő semmit nem adott kedvenc tanítványának. Booth azonban megvigasztalja, hogy valójában ő adta neki a legfontosabb dolgot, hisz Zack máig megőrizte azt a levelet, amiben Brennan tudatja vele, hogy őt választotta gyakornokául.

Jövőhéten meglepő módon szünet nélkül folytatjuk a negyedik évaddal.

Címkék: dr. csont
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.09.17. 11:44:31

Nagyon klassz rész volt, bár itt-ott követhetetlen.
Hodgins miért vágott olyan "bűnös" fejet állandóan és miért nem hagyta beszélni Zack-et a kórházban?
Mit titkol? Miről nem akarja, hogy kiderüljön?

Llew 2010.09.17. 12:28:15

@kekecke: "Nagyon klassz rész volt, bár itt-ott követhetetlen." Ennek az is az oka, hogy eredetileg nem így akarták lezárni a Grmogon szálat, de ebben az évben volt a sztrájk, ami miatt rövidült az évad, és hát így sikerült.
Hodgins nem titkolt semmit, egyszerűen az írók azzal a mindenki lehet gyanúsított felvetésre való rájátszással akarták bizonytalanságban tartani a nézőket.

pappagiv 2010.09.17. 17:43:52

Egyszerűen nem hiszem el, hogy Zacket kiírták a sorozatból. :( Remélem, lesz itt még valami csavar.

KiWiSaGe 2010.09.17. 19:30:24

Kész ez a sorozat, épp mikor úgy döntenék, hogy kaszálom, behozz egy ilyen bravúrt, hogy az egyik állandó szereplőből gyilkost csinál. Nem semmi.

~Moi~ 2010.09.17. 20:25:13

Az a bepancsolás Booth-nak az elején mindent vitt. Bár kár, hogy a promóba lelőtték, hogy él.. de nagyon nagy rész volt.
És, hogy az édesaranyos Zack legyen a hunyó álmomban sem gondoltam volna, nekem a pszihológusgyerek volt a gyanús..deháát az élet kegyetlen :D

timii95 (törölt) · http://www.the-mentalist.mlap.hu 2010.09.17. 21:20:21

Nagyon durva rész volt, bár ezzel együtt irtóra tetszett. :)
Szegény Zacket szörnyen sajnálom (úristen, milyen volt e keze.. oO), annak ellenére, hogy tudom, megölt egy embert..
Évadzárónak viszont tökéletes rész volt. :)

ottar 2010.09.21. 08:24:44

Egy dolog zavar:
Ki vitte el a csontvázat a robbanás után???

Llew 2010.09.21. 10:44:46

@ottar: sok variáció nincs, mivel Zack volt a figyelem elterelés, gondolom a főnöke volt, akit ő engedett be az intézetbe.

ottar 2010.09.21. 12:40:16

@Llew: Hááát. Elvileg minden be van kamerázva. Abban a 15 percben nem ment, míg a robbanás után magához tért a rendszer.

Llew 2010.09.21. 13:03:56

@ottar: az a 15 perc pont elég lehetett arra
süti beállítások módosítása