Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 5x01 - The Pretender 2001 (2. rész)

2010. június 05. 10:00 - missparker

Folytatva a sztorit, ott tartunk, hogy Jarod beviharzik a mosdóba a megkapott piros füzettel, újságcikkek, egy bosnyák tábornok és egy arab sejk haláláról. Az anyja fényképe, könnyek rajzolva az arcára. Egy meghívó ma éjfélre. Nyilvánvaló csapda, de Jarod természetesen megjelenik a parkban. Hiába a fegyvere, csak egy ravatalt talál, koporsóval, virágokkal. Rettegve nyitja ki a koporsót. Egy madár száll ki belőle. Van még benne egy origami, ami, Onisziuszt, a büntetés görög istenét ábrázolja. Emlékszünk még, mit jelent ez? [Szép ez a kép: Sötétség, Onisziusz, fegyver, lámpás, Jarod; szeretem a szimbólumokat]

Jarod visszaemlékszik, hogy a Központban hányszor hajtogatta ezt a figurát. Eddie-vel is megbeszélte, de volt egy másik Kaméleon, Alex, ő varjúnak nézte. Alex = OK? Lyle a Központ parkolójában kap egy telefont, igen, hogyne elküldte az e-mailt, öö, Rainest tekinthetik halottnak. Szegény Szépfiú, nem veszi észre, hogy folyton követik. Most épp Sydney hallgatta ki, és riasztja Misst, hogy Lyle visszafelé tart. Megy a parancsot végrehajtani. Miss és Broots viszont megelőzték, már a hullaimitátornál vannak. Szenved a rohadék: a hüvelykujja nélkül semmit sem tud megfogni. Miss üzletet ajánl: ha mesél TT-ről, megmenti a vén hülyét. Beszél, nem lévén jobb ötlete. Ismerte, itt dolgozott, többet nem mond, ki akar jutni innen. Lyle a függönyön keresztül szétlövi az üres ágyat, majd belépve a cellába ostoba fejet vág.

Raines már Miss házában mesélget: Catherine erősködött, hogy TT-t alkalmazzák, Parker-apu meg azért utálta, mert őt hibáztatta Jarod szökéséért. Jarod ugyanis nem egyedül szökött meg: Eddie és Alex ment vele.

Ugrunk, Jarod is épp a szökéséről regél, Ethannak. A Kaméleonok cellái előtt az esti lezárásra készült egy gólem, de a bőszen kortyolgatott italától összeesett. A természetes nyugtatót Jarod keverte, penészgombából és háziporból gyártotta a cellájában. A kulcsot egy dróttal szintén ő szerezte meg, de mivel a gólem nem válaszolt a rádión a társainak, már szólt a riasztó. jarod kiszabadította Eddie-t, Alex kiszólt a rácsok mögül, ő is menne. ’Te még itt vagy, nem szállítottak el? Akkor gyere.’; Futás a sorra lezáródó zsilipeken át, Eddie elesett, Jarod segítette fel, Alex nem segített, ő már egy zsilippel arrébb járt, onnan bámult visszafelé. A naiv Jarod nem gyanakodott, futottak tovább. Gőzszelepek mellett kellett elhaladniuk a Központ gépházában, Alexet eltalálta a kilövellő forró gőz, Jarod hiába próbálta megmenteni, lezuhant az egyik átjáróról, eltűnt a gőzzel teli aknában.

Úgy tűnik, mégsem halt meg. Ezért nevezi magát Szellemnek.

Raines is folytatja, Eddie nem volt számukra értékes, a tudása nem tűnt elegendőnek, ezért nem keresték. Alexre a rehidrációs magban találtak rá. Meggyógyították, elszállították, többet nem hallottak felőle.

Miss az apját reméli megtalálni azáltal, hogy felkutatja TT és Alex kapcsolatát. Nem téved sokat, Parker-aput bizony Alex rabolta el, épp késsel fenyegeti.

Broots egy felvételt hoz Missnek, feltörte Lyle hívásrögzítéseit. Szépfiút Apu hívta, mikor Alex rátört a házában. Miss tehát újra kérdőre vonja őt a parkolóházban.

Az vajon miért volt, Szépfiú, hogy Apu azzal hívott fel ’a házamban jár az elmebeteged’. Mitől a tiéd? Lyle nem szívesen vall, így Miss megszorongatja: a frissen transzplantált hüvelykujját. Lyle letérdel fájdalmában, majd pihegve árasztja az infót: Alex, az őrült, elrabolta Aput, teljesíteni kell a kívánságait. A szökési kísérlete után ő gyűjtötte be Alexet, Afrikába vitte, a Triumvirátushoz. Nem tudta kiképezni értelmes Kaméleonná. Sőt, egy idő után Alex közvetlenül a Triumvirátusnak jelentett. Valszeg nekik végez most is piszkos munkát, csak éppen tett hozzá saját ötletet is. Bosszút áll a múltja miatt valakin. Vallatás vége, most ennyi volt a fickóban. Broots sem tétlenkedett, megtalálta TT-t, van két címe hozzá.

Ethan is eljutott TT két címéig, sőt a belső érzéke azt súgja, segítenie kell Missnek, mert bajba keveri magát a megszállott nőszemély.

Jarod újra ügynökösdit játszik, aggódva figyeli, hogy Zane és Bámész titokban egyeztetnek. Bajait tetézendő rátelefonál Ethan, hogy ő elmegy megmenteni a nővérét, valamint megtalálta TT-t, szeretlek, bátyus. A következő telefon OK-tól jön, amit ugye Bámész is hallhatna a kütyüjével, és ezt talán mégsem kéne ebben a helyzetben. Nem baj, a rádiófrekvenciás kütyü mellé dobott aktív mobiltelefon majd helyreteszi a dolgot. Szegény Bámész, nem győzi letépni a fejéről a sípoló fülhallgatót, már csak követni tudja a hívást, lehallgatni nem. Alex beszélgetés közben vért keneget a falon, tényleg egy beteg állat. Jarod meg Alexnek szólítja. Alex ömleng, miszerint mily hősiesen irtotta azokat a gyengéket, akiket Jarod megmenteni próbált. Zane-ék nyüzsögnek az üvegfalon túl, nem lesz ez így jó. Alex meg érzelmi szálakat kezd pengetni. A Központnak még mindig hatalma van Jarod felett, bezzeg ő, Alex, mennyire ügyesen lerázta ezt az igát. Alex még egy újságot is bekészített Jarod legfelső fiókjába (affene, az irodájába is be tudott jutni!), olvasson. Amit csak mi látunk, hogy telefonálás közben véres ujjlenyomatokkal nyomdázik egy falon, nyilván nem a sajátját hagyja szét. ’Elhintem a pusztulásod magját’ Jarod megdöbbenve nézi a bekészített újságot. Alex jó Kaméleon módjára felkutatta a családját. Majd kiirtotta, ezért nincs már hatalma a Központnak felette. Beszélgetésnek vége, Bámész jön boldogan a címmel, ez TT címe. Ethan is ezt küldte faxon Jarodnak.

Westbrook, Maryland. Miss ért ide először. Egy elhagyott labor, vagy kórház, áram nincs odabent. Bomba viszont van, 30 másodperc múlva robban. Misst cserbenhagyta belső érzéke, még a nyitott széfben lévő gyógyszereken csodálkozik, illetve a köztük található gyémántgyűrűn. Catherine gyűrűje.

Felhúzza az ujjára, a kőben visszatükröződik a bomba számlálójának piros fénye. Futás! Nem sikerül kijutnia, jön a metróalagúthoz hasonló álomkép újra. Miss nyöszörög, a guillotine-szerű tüzes gerenda újra felette, a lába beszorult. Kiáltozik, jön Catherine. Ezek ugyanazok a jelenetek. Mi a fene történik? Miss a nevét hallja, Ethan botorkál érte a romok közt, Anyu képe eloszlik a füstben. TT nyilván nincs itt, irány a másik címre. Ide Jarod, Zane és Bámész érkezett a csapatával, véres tenyér- és ujjnyomok mindenhol, ajaj, ez Alex műve. Vér a padlón is van, majd előkerül TT hullája. A szekrényből dörömbölés hallatszik, Broots! Ciki, hogy épp Jarod nyit rá egy zseblámpával. Ő - zseni lévén - feltalálja magát, ’joga van hallgatni’ szól fennhangon, majd odasúgja Brootsnak ’tégy is így’. Sydney mindeközben Miss házából hackel, a Csillagpont projekt adatait tölti le, mire Miss hazaér Ethannal. Sydney csak rossz híreket közöl: Broots nem jött vissza, Raines is felszívódott, amíg ő távol volt. Nyilván valamelyik góleme vitte el. Missnek sincsenek jó hírei, TT egyik címe robbant, a másik meg tele volt rendőrrel, onnan egy mentő is elhúzott. Találgatnak, talán Brootst vitte? Ügynökségi kihallgatás, Zane nézi Brootst meredten, nem jutott vele eredményre. Jön Jarod, kitessékeli a buta libát, de a libus maradni akar. Jarodnak mást kell kitalálnia, nekilát Broots vallatásának. Mondd a neved, mondd el ki ijesztett meg. Broots is okos, jó, ha Morse ügynök ennyire tudja mi történt vele, akár el is mondhatja, nem? Jarod még játszik, mintha dühében kapná el Broots kezeit.

Alázza rendesen, kis, finom kezek, beesett szemek, ócska hacuka. Egy netpornófüggő munkanélküli vagy, Broots? Egy ekkora lúzer nem lesz véreskezű gyilkos. Ugye, azért volt ott, mert randit beszélt meg egy nővel a neten? Milyen a nő? Fekete ruhás, hosszúlábú, éles körmű, még élesebb nyelvű? Iiigen. Az ajtó nyitva volt, bemerészkedett, megtalálta a hullát? Jöttek a zsaruk, ment a szekrénybe? Ugye így volt? Iiigen. Zane bután néz, de nem is várunk tőle mást.

Miss és Ethan családállítanak a begyújtott kandalló előtt, ennyi robbanás és tűzvész után miért kandalló kell nekik, rejtély. Ethan már magyarázza is: égő szobás látomás gyötri gyerekkora óta. Egy nő lép ki a füstből, hogy megmentse. Miss kezére mutat: ezt a gyémántgyűrűt viseli. Mesélj Anyuról, Miss.

Másnap reggel Jarod az irodában Broots adatait bűvöli, kinyomtatja, odaadja Zane-nek. Jé, tényleg olyan, amilyennek leírta! Engedjük el! Huh, ezzel megvolnánk. Telefon csörren, Sydney újságolja nagy örömmel Jarodnak, megtalálta a Csillagpontokat!

Igen, 4 ügynök megvan, a bosnyák munkásvezér, az arab olajminiszter, az orosz diplomata, az ír pap, mind meghaltak, hiába volt az álca. Ki az ötödik? Egy svéd nagykövetasszony. Gyors telefon a nagykövetségre, mint svéd újságíró. Természetesen svéd nyelven beszél velük, miért pont azon ne tudna? A nő útvonala megvan, Operaház, 4 óra. Flashback a lakóhajóra, az OK által bekészített kacatok közé. Volt ott egy színházi távcső. Futás az Operaházhoz! Zane közben megkapja Bámésztól az infót, a helyszínen talált ujjlenyomat Jarod Morse ügynöké!!! Persze ő már nincs az irodájában, de nem jutott messzire, Broots szabadulópapírjait szignózza a folyosón. Broots hebeg, kisétálhatok innen? A folyosó végéről tombolva csattog elő Zane, Jarod válaszol: futunk, nem sétálunk. Szolid kergetőzés, Zane még látja elhajtani őket egy autóval, ki is ad egy körözést gyorsan, Jarod Morse a Kaméleonunk! Jaj szivi, nem csoda, hogy nem kitűnőre vizsgáztál.

Ethan és Miss Anyuról való beszélgetését durva telefon zavarja meg, Apu az. Alex áll az öreg előtt fegyverrel, Apu mondja, amit muszáj. Hajógyár, 20-as móló, 5 óra, egyedül gyere.

Jarod bőszen rallizik a városban, mellette Broots nyavalyog, be nem áll a szája. Jarod elveszti úrifiús neveltetését: Broots, pofa be! Broots nem fogja be, elmeséli mik történtek vele. Mégiscsak van haszna, Jarod eddig nem tudott Parker-apu Alex általi elrablásáról. Köszi Broots, itt most kiszállsz. Jarod egyedül érkezik az Operaházhoz, pechje van, az egyik fakabát beazonosítja a körözési lapról, riasztja Zane-t. 4 óra van. A nagykövetasszony tárgyal az udvaron, Alex mesterlövészpuskával hajol ki egy ablakon. Jarod a nő elé ugrik, felkarjába kapja a golyót. Dühe erősebb a fájdalmánál, zord tekintettel megy Alexre vadászni.

Közelharc lesz belőle, egyelőre Alex áll nyerésre. Közben még mesél Jarodnak a régi kísérletekről. Azok a szimulációk, amiket Jarod megmentésre talált ki, végül Alex által fordultak rossz irányba. Így lett az oltóanyagából járvány, a biztonságban letett repülőből katasztrófa. Alex ugyan a második volt Jarod után, mert a Központ így rangsorolta őket tudásuk alapján, de mégis ő mondta ki a végső szót. Jarod összeszedi magát, újabb birkózós kör. Megint Alex a jobb, de mostmár menekül. Egy rácsos ajtó két oldalán beszélgetnek tovább. A Triumvirátus végül vele pótolta Jarodot,’ló helyett szamár’-elven. Alex ezzel az akcióval akarja bizonyítani a Triumvirátusnak, milyen tehetséges is ő. Most kezd el beszélni arról, szerinte mi a fontos. A svéd nagykövet nem jelent semmit Jarodnak, csak a jósága miatt akarta megmenteni. És Miss Parker mennyire fontos? Ezzel elhúz, Jarod csapdába esett: a rácsokon túl nem juthat, a másik oldalról viszont megérkezett Zane, hülyesége teljében. Az egyik fakabát világosítja fel, hogy nem Jarod lőtt, Jarod jöhet a szokásos szöveggel: tudja, hogy szegény Zane-nek kétségei vannak a személyével kapcsolatban, de bízzon benne. Emlékezzen Eddie-re, vele kapcsolatban is megvolt ez a kétsége, ugye? A libus engedi Jarodot intézkedni, egyedül, ahogy kérte. Telefon Ethannak, merre van Miss? A kikötőben. Valóban, kivont fegyverrel sasszézik egy raktárban, Apu nyakkendője már megvan. Nyögdécselés, Apu egy leláncolt páncélszekrényből hallatja a hangját. Miss nagynehezen kinyitja, erre az öreg lebaltázza, hogy mi tartott ennyi ideig. Vén hülye. Alex fut be, Miss már hiába vetődik a fegyvere után. Alex oktatja Aput, ő nem pszichopata. Szociopatákat neveltettél, öreg. A különbséget is elmagyarázza: a pszichopata beteg, nem tudja mi a különbség jó és rossz közt. A szociopata tudja, csak nincs lelkiismerete, tehát nem érdekli. Bizony a Központ a lelkiismeretet ölte ki az emberekből. Miss a háttérben osonó Jarodnak szurkol, Alex Apura rázza fegyvert. Kikéri magának, hogy ő második lenne Jarod mögött, és mivel ezt Apu döntötte el, halál reá. Miss alkudozik, hogy Jarodnak időt adjon. Apu minden titkot tud, ő meg kérdezni akar, ne nyírja már ki, amíg nem válaszol. Alex megint fölényes, igen, Miss, apád mindent tud, de ő nem Mr. Parker. Jarod most csap le egy lengősúllyal Alexre, a fegyver elsül, Parker-aput találja el a kósza golyó. Miss aput istápolja, Jarod már lassan megunja, hogy megint Alexszel verekedhet, fogócskázhat. A kényszerű egyensúlyozós manőver sem dobja fel.

Aztán toronydarut kell mászni, tiszta kalandpálya. Alexnak már nincs hová mennie, tehát leugrana a tengerbe; na ezért nem őt nevezték ki zseninek: sokkal könnyebben is kinyírhatná magát. Jarod meg amúgy hülyén-altruistán lebeszélné az ugrásról, nyújtja a kezét, mindig van remény, majd ő segít. Alex nem kér a segítségéből, de még mindig kérdéseket vet fel: te Jarod, tudod egyáltalán, miért üldöznek ilyen kitartóan, immár 5 éve? Mit tennének veled, ha elkapnának? Nem találod az édesanyádat? Tudod, miért nem? Jarod válaszokat akar, Alex hátrál, megbotlik egy láncban, Jarod elkapja. Mint régen, a szökéskor: Alex lóg a mélység fölött, Jarod erőlködik, hogy megtartsa. ’Nem, Jarod. Ha megmentesz, te győztél, ha meghalok, csak te veszítesz’;. Jarod veszít, Alex elengedi a kezét.

Központ, Miss nézegeti az irodájában a gyémántgyűrűt, mit is mondott a látomásbéli Catherine? Kérdezd apádat. [Itt jegyezném meg csendben, hogy a forgatókönyvírók mekkora barmok, már rég tudjuk, kicsoda Miss biológiai apja. Erre most valszeg kitalálnak egy másik apát]. A nagy mélázásból Jarod telefonja hozza vissza az evilágba, megbeszélik a veszteségeket. Broots nem került elő, Alex holtteste sincs meg. Ethan eltűnt vagy elvitték. Elkezdett írni valamit Missnél, de nem fejezte be. Dulakodásnak nincs jele. Apu eszméletlen, a Központi kórház intenzív osztályán van. Márha ő az apja. E pillanatban mindketten mailt kapnak. Egy régi fénykép: Jarod-anyu és Catherine egymás mellett. [Namost, ez mitől meglepő? Eddig is tudtuk, hogy ismerik egymást.]

A képet egy másik laptopon a Sent mappában Raines nézegeti ’mostmár egyek vagyunk, gyermekeim, jó utat’. [Ezt nem akarom.] Vége főcím.

Címkék: a kaméleon
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekhalal21 2010.06.05. 10:02:01

Nagyon királyság csak egy baj van hogy már csak 2 rész van sajnos.

Elloth 2010.06.05. 18:35:24

Ne már, hogy Raines lesz Miss és Jarod apja! Ez egy kicsit hihetetlen.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2010.06.05. 21:56:52

@Elloth: Ezért kell örülni, hogy vége a sorozatnak, mielőtt teljesen elveszíti méltóságát. Én direkt nem néztem meg a hogyvoltírás előtt ezt a filmet, hogy őszintén írhassam, ami eszembe jut. Láthatólag a forgatókönyvírók kifogytak az ötletekből, és elfelejtették, mit és miért indítottak a szálakon (Ben Miller pl. elfelejtődött, pedig az egy hihető szál volt, sőt Miss már akkor elfogadta, hogy Parker-apu valójában az apja, anyu meg félrekefélt :)

Elloth 2010.06.05. 23:08:40

Olyan, mintha valaki olyan írta volna a film forgatókönyvét, aki látott pár részt a sorozatból ami tetszett neki, és amiben benne volt pár rejtély, amire írt pár megoldást.

kekhalal21 2010.06.23. 11:27:03

www.youtube.com/watch?v=8fwV0YI9WnQ
Kérlek nézettek meg hogy milyen és várom a véleményeteket minden képen.

kekhalal21 2010.06.25. 10:59:45

Bocsi de ezt nem hagyhatom ki hogy meg írjam de nagyba nézem az odaát 5 évadját 11 részét és kit láttok meg benne hát nem Brucot mint vadász.

kekhalal21 2010.07.11. 12:35:30

Mért nem jön az utolsó részek csak nem nyaralsz?

Pissta 2010.07.13. 15:33:21

Hm, ez a Mr. Raines, jó ötlet lett volna, csak sokkal jobban át kellett volna gondolni a forgatókönyv íróknak.
Ötös a hv.! ;)

kekhalal21 2010.08.05. 09:45:01

mikor jön az új rész kérlek írj vissza.

kekhalal21 2010.08.22. 18:21:25

@missparker: Mikór jön az utolsó 2 rész?
süti beállítások módosítása