Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sogun 1x12 (évadzáró)

2010. május 28. 16:00 - Sigismundus

Blackthorne úgy érzi a fülével, van baj, nem a szemével.. De aztán DelAqua is megerősíti a hírt, Istenre esküdve, hogy annak a műve volt… Nincs mit tenni, Rodrigues elköszön tőle, aztán az angolt eltámogatják a gályára. Itt már várja Jabu, Kiri és Szazuko, a Barna őrség maradéka. Na meg Vinck haver, elég megviselt idegekkel. Blackthorne azonnal indultat Anjiroba, de előtte még megkérdi DelAquát, miért engedte eljönni. A vizitátor atya nem kívánja megosztani az eretnekkel, a híreket, amit Alvitótol kapott, és amit Mariko hozott neki pár napja Toranagától. Így csak Istenre és a lélekre fogja, és jó utat kíván.

Anjiro közelében már majdnem szétveti a feszültség a két európait. Blackthorne a vakság miatt, Vinck Jabu miatt ideges, aki állandóan körülöttük mászkál. Izu urát azonban nem avatták be a titokba, így amikor eléjük kerül az öböl, és Vinck elnémul az iszonyattól, Jabu reakciója az amitől Andzsin megtudja a szomorú igazságot…

Naga fogadja őket, sajnálatos a dolog, az aznap éjjel őrködő izui muskétások tisztjei azóta mind szeppukut követtek el a szégyentől. Tessék csak megnézni a több tucat fejet…Andzsint nem érdekli a dolog, Vinckel inkább a roncsot nézik meg a parton. Szép szénné égett bordák  Vinck szakértői szeme azonnal megállapítja hogy a japánok rosszul álltak hozzá az oltáshoz, nyilván ezért is éghetett le a gerincig minden. Egyre hevesebb a vita köztük, a holland azt tudakolja, mégis mikor jön a következő hajó? Kedvetlenítő a válasz, hogy majd, így a jó barát végül Blackthore-t kezdi átkozni, szerinte az ő hiúsága vetette őket erre a partra.

Végül őrült kis táncba kezd, nekiiramodik a parton, majd ugyanott feldobja a hollandi facipőket. Itt az ideje hogy Blackthorne megszabaduljon a kötésétől, első amit lát kiégett hajója, második Vinck a parton…

Toranaga érkezik minden seregével. Megüzenték neki a háborút, felesleges tetetni a dolgot. Kíséretében Buntaro, aki képtelen megköszönni Andzsinnak hogy védte felesége becsületét. Az osakai várban történtek ugyanis már Japánszerte ismertek, hogyan harcolt a barbár szamuráj. Itt van Hiromacu is, meg Omi, mindketten Jabut nézegetik gyanakodva… A nagyúr elsőként Andzsint köszönti, jól van-e? Hai, aztán feltűnik Alvito atya… Andzsint le kell fogni hogy neki ne ugorjon… Végül a nagyúr elküldi higgadni.

Itt találkozik újra Fudzsikóval, akivel kiderül, egész jól megértik egymást Mariko nélkül is. Toranaga meg közben kihallgat mindenkit. Érdekes mód a hajó felgyulladása kevésbé érdekli, inkább az osakai őrséget kérdezi végig, többször is. Majd Kirivel beszélgetnek egyet. És kiderül az asszony nem csak Mantuában ingatag, Japánban is úgy hajlik mint a nád.. Ocsiba ugyanis, Kirin keresztül felajánlotta a házasságot Toranagának titokban. És megüzente, Jaemon nem lesz ott az Osakából keletre induló seregek élén… És ez volt az utolsó komolyabb akadály amit sikerült elkerülnie… Főtisztjei ugyanis Jaemon az Örökös ellen nem harcolnának, de Isidót bármikor földbe döngölnék örömmel. Vegyük még hozzá, hogy Kijama megüzente, köszöni a híreket, és azt a bizonyos „ajándékot”, a döntő pillanatban leköti majd Onosi nagyúr hadait, Isido nyugatról is veszélyben lesz. Toranaga igazán szerencsés napot tudhat maga mögött.

Este aztán mégis meeting van Toranagával és Alvitóval, a jezsuita megesküszik sok mindenre hogy nem ők gyújtották fel a hajót.. Majd Toranaga kér szót, hivatja Kiku szant, és hivatalosan is Andzsinnak ajándékozza a széplanyt… A két tanú, Alvito, aki ugyebár katolikus szerzetes, és Omi szan, aki kőmerev arccal fogadja a hírt… Toranaga távozik, Andzsin pedig végre hosszabb távon kezd el tervezni. Széles mosollyal nyújtja át Omi szannak Kiku szerződését, mosolyogva fogadja azok köszönetét, majd bánatos szívvel távozik. Nem jó a boldog szerelmeseket néznie.

Jabu csuda jó hírt kapott, kiderül hogy ellensége Ikava Dzsikkju odavan, egy fuguvacsora után, titokzatos mód. Utódja gyenge egy valaki, nem lesz akadály ha Kyoto felé akarnak támadni majd. És ki más lehetne ekkor a Toranaga seregek vezetője mint ő, terepet jól ismerő Jabu? Toranaga is hallotta a hírt, gratulál a sikeres akcióhoz. Majd megkérdi, miért is ölte meg Josinakát Osakában, a támadás elején?

Jabu dühödten tiltakozni, erre előáll két igencsak megviselt Barna szamuráj a sorból. Kérésére elmondják, legutóbb Kiri úrnő osakai őrségébe voltak beosztva, a gályán jöttek vissza ők is. És a támadás éjjelén Jabu és Josinaka szobája előtt őrködtek… elmesélik, hogy mire utasította őket Jabu, mielőtt megindult a támadás. És elmondják azt is, már a harc elején kénytelenek voltak elhagyni az a folyosót, de utána azonnal megnézték a szobát. És ugyanúgy találták, becsukva. A nindzsák még csak be sem mentek abba a szobába… Bent dulakodásnak semmi nyoma, csak a gondosan letakart Josinaka hátba szúrva… Kaszigi Jabu szama rápárnázott… Ha már így, akkor végrendelet. Örökösének Kaszigi Omit nevezi ki, gratulál neki, ravasz a srác, jó kezekben lesz Izu és a többi tartomány. Lelkére köti hogy ne bízzon Toranagában soha, de tegyen meg mindent az Andzsin biztonságáért. A Kaszigik legyenek ott az új japán flottában mindenütt. Ja és egy apróság, Omi apja és anyja is kövessenek el szeppukut, hogy ostoba tanácsaikkal ne zavarják fiacskájukat a jövőben.

Alvito zavarja meg Blackthore meredt hajóroncs-bámulását. Megismétli korábbi ajánlatát, ha már az Ingeles hosszabb ideig marad Japánban, hát legyenek jóban, Marikonak volt az a kérése hogy Alvito vigyázzon az Ingelesre.. Finoman azt is közli a jezsuita, tudja milyen barátság volt a nő és az eretnek közt. Majd Omi érkezik, Andzsin szan meghívást kapott Kaszigi Jabu szeppukujára…  Az összes főtiszt kíváncsi a dologra. Jabu persze nem tagadja meg önmagát most sem. Megmutatja mindeknek micsoda legény ő. Le trágyaevőzi őket, és egykor Toranagától kapott drága kardját Andzsinnak adja, mert egyedül ő méltó rá szerinte… Ja, és megköszöni azt az élvezetet amit az első éjszaka szerzett neki, Pieterzoon megfőzése elevenen… Hátravan még a búcsúvers boldog mosollyal felolvasása, majd a segéd kiválasztása. Hiromacu örömmel vállalja feladatot, régen csípte már a szemét Jabu. Izu ura a legtökéletesebben hajtja végre feladatát, a keresztvágás után felfele is metsz, és Vasököl is pontosan időzít, teljes a siker…

Este Toranaga átad egy levelet Andzsinnak, még Mariko bízta rá, mielőtt Osakába indult…A levél tele van szerelmi vallomással, biztatással. Mariko biztatja szerelmét építsen újabb hajót ! Hogy ez az egyszerű megoldás miért nem merült fel eddig senkiben, rejtély… És van egy másféle vallomás is a levélben. Mariko jött rá a titokra, hogy a hajója nélkül az Andzsin veszélytelen, ezért ha megfosztják tőle életben marad.

És így is tesz Andzsin szan. Elkezdi építgetni az új hajót, a neve Úrnő lesz, lelkesen futkározik a parton. Toranaga nézi nézi, és elhatározza hogy ezt a hajót is fel fogja gyújtani meg a következőt is…. Ez volt a Kijamának és a keresztényeknek adott ajándék, az Erasmus fenyegetése elhárítva. És elhárítva Jabu terve, a Szilvafa is, csak annyi kellet hogy a gyulladás éjszakáján az izui ezred legyen őrségben, hajnalra az összeesküvő tisztek mind elkezdhették a szeppukut, két légy egy csapásra… Omi volt az aki erről a tervről tájékoztatta Toranagát, jelezvén, megértette a neki küldött számos jelzést.

Évek múlva ő Toranaga mondja majd el hogy gyújtotta fel a hajót. És Andzsin is jót nevet majd ezen, mert addigra barátok lesznek S hogy miért? Mert Andzsin máris túl sokat tud, de még többet kell tőle tanulni. És egy japán sógunnak is kell egy barát, ez a karma.

Aztán szemlét tart a seregek felett és irány nyugat, Kyoto. Egy Szekigahara nevű kis falunál csaptak össze Isidóval egész nap tartott a csata, de a helyet Toranaga választotta. És estére győzött és negyvenezer fejet vágtak le aznap. Isidóé nem volt köztük, a mindenható régenst elfogták élve és sokáig tartott míg ez megváltozott….

 
 Ennyi Clawell története. Még annyit hozzá, 1614-15-ben Toranagáék megostromolták a nagykorú Jaemon osakai várát. Kellettek az Erasmus ágyúi, százezer áldozat, és egy belső áruló, de a Toranagák győztek és kezükbe került a főhatalom, a soguni rang kétszázötven évre…
 
Andzsin szan, (valódi nevén William Adams) a nyugati kereskedők főellenőre lett, főtolmács, és ő szervezte a XVII. század elején a Kelet-Ázsiába és Spanyol-Mexikóba irányuló japán kereskedelmi hajózást. Számos japán kereskedővárost alapítottak a térségben, több ezer lakossal. Aztán, 1636-ban egy váratlan rendelettel megtiltották ezeknek a hazatérést, mivel megfertőzték őket külvilági szokások.
 
A japáni kereszténység sorsa is szomorúan alakult. A katolikus urak nagy része odaveszett Szekigahara után, a parasztok és városiak pedig egyre erőszakosabb támadásoknak lettek kitéve. Végül 1637-38-ban nagy lázadás tört ki Kyushu szigetén, negyvenezren haltak meg ekkor, a kereszténység csak illegálisan, kis hegyi településeken maradt fenn. A római feljegyzések háromezer mártírt, és hat vértanú-szentet tartanak nyilván név szerint Japánban.
Címkék: sogun
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaT2 2010.05.28. 21:52:59

Köszönöm szépen a jó leírásokat, élvezet volt újraolvasni azután, hogy végignéztem kb 1 hónapja, de "természetesen" magyar felirat nélkül a japán szövegeknél.
Szép munka, gratulálok!
süti beállítások módosítása