Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon S5x01 - The Pretender 2001 (1. rész)

2010. május 22. 10:00 - missparker

Üdvözlet a sorozaton kívüli sorozatban, azaz Jarodék történetének mozis folytatásában. Én ezt a rajongók nyomán önkényesen 5 évadnak kezelem, mivel két mozifilm összesen 180 perc, ezeket is 45 perces epizódokban írom meg, hogy ne legyünk túl hosszúak. Csapjunk bele:

Fekete képernyővel és kedvenc gyerekdalunkkal nyitunk, majd egy tárgyalóba kerülünk. Cigiző, fekete diplomatáknak tart prezentációt egy másik fekete, Jarodról. Gondolom ez Mutumbo és a Triumvirátus ügyeire utal, de majd kiderül. Az előadó elmondja, hogy Jarod reggel elolvas egy könyvet a szívműtétekről, délután már tökéletes bypass-műtétet csinál, nincs az a számítógép, ami felvenné vele a versenyt. A Központ vissza akarja kapni. Az üldözőcsapatot is bemutatja pár képben: Miss Parker, apja a Központ vezetője. Jarodon túl még egy dolog érdekli, az anyja élete és halála. Tragikus lenne, ha rájönne az igazságra, pánikol a közönség egyik tagja, nem tudja még, hogy Miss már mindent tud. Sydney: pszichiáter, pótapa és tanár Jarod számára. Ha Sydney eltűnik, Jarod is. Broots: a technikai zseni, akinek zsenialitása csak arra elég, hogy egy lépéssel Jarod mögött maradhassanak. Viszont nélküle még ennyi eredmény sem lenne. A Triumvirátus emberei: Mr. Parker szorgalmasan vezeti a Központot, és ha jók az infók, Raines halott. Mr. Lyle hűséges maradt. A megfigyelőik követték Misst és Jarodot a metróig, ahol Ethan ügyködött. Hogy mi történt a robbanásban, arról csak találgatni tudnak. Pánikolós újra kérdez, igaz, hogy Jarodot elrabolták a szüleitől gyerekkorában? Fekete képernyő, a gyerekdal hallatszik újra. Jarod első munkáját újranézhetjük, pár óra alatt felépült legóból az Empire State Building. Aztán a narrátor elmondja, amit a sorozat minden egyes epizódja elején. Then one day, their Pretender ran away...

Vissza a fősodorba, robbanás utáni tájkép a metróalagútban: égő gerendák, füst. Nyögdécselés! Miss megkerült.

A lába beszorult egy gerenda alá, nem tud kimászni, egy másik gerenda tüzes guillotine-ként lóg felette. Kiáltozni kezd. A füstből Catherine alakja rajzolódik ki.

Anyu fehér selyemruhában nyújtja gyémántgyűrűs kezét a lányának. Miss nem ért semmit, 'kérdezd apádat, ő ismer minden titkot!' A hallucinációnak az égő gerenda zuhanása vet véget. Már Miss irodájában vagyunk, Sydney és Broots nyugtatják a teljesen felépült Misst: érthető a bizonytalansága, nagy traumán ment keresztül, egy csatornakijáratnál találták meg az utcán. Szerencséje volt. Miss állítja, ez nem szerencse, őt megmentették. Méghozzá Anyu! Sydney a tudatalattiról, álmokról hablatyol, Miss keménykedik, Anyu azt mondta, meg kell kérdezni Aput, tehát indul kérdezni.

Jarod is megúszta a robbanást, épp rémálmodik, a már átélt haláláról, az anyukája fényképével a háta mögött.

Felkönyököl az ágyán, lebaltázza Ethant, van 128 tévécsatorna, te mégis a központos videókat nézed? Szép kis életem volt, mi?

Mesél az öccsének a Kaméleon-létről, a Központról. Azzá válhat, akivé csak akar. Csak éppen nem tudja, ki is valójában. Tévéhíradó szakítja meg az önsajnáló szeánszot, négy nap telt el a robbanás óta. Jarod bízik benne, hogy Miss is túlélte. Ethan belső érzéke súg, igen, Miss biztonságban van. Akkor ők veszélyben vannak, Jarod máris csomagol. Újabb híradás, a Nemzetbiztonsági Hivatal jelenti, hogy egy orosz diplomatát megölt egy terrorista a nemzetközi reptér kifutópályáján, aztán rálőtt egy másik áldozatra is, Edward Ballinger ügynökre, aki védeni próbálta a diplomatát, jelenleg kómában van. Jarod ismerte Eddie-t. Többet nem is kell mondania, Ethan hallja a hangokat. Eddie is Kaméleon volt. Együtt szervezték a szökésüket.

Miss Parker-apu otthonába megy, eddig azt sem tudtuk, hogy van ilyenje, mintha a Központ tornyában élt volna. A ház üres, Apu meg trehány, széthagyta a tegnap esti vacsoráját és a filmet, amit nézett. Miss és Raines beszélgetését, Raines életének utolsó perceit. Apu dolgozószobája már beszédesebb, telefonálásban zavarhatták meg, dulakodás, menekülés nyomai. Éppen Lyle-t hívta.

Újabb helyszínünk a Központ aulája, Szépfiú udvarol két kínai lánykának, 'hogy ti milyen ennivalóak vagytok'. Miss beugrik elé, 'bocs, hogy megzavarom az étkezési terveidet...' Apuról Lyle-nak sincs híre, szerinte egyébként Aput dehogy rabolták el, Miss képzelődik, mint a megmentésével kapcsolatban.

Szépfiú közli, hogy a Takarítók szerint Jarod és Ethan is élnek, az üldözésükre kellene koncentrálni. Gúnyolódik Miss belső érzékén, de 9 ujjas választ kap. Most mutatja meg nagy boldogan, hogy újra 10 ujjal éli a világot. Merthogy ez a hüvelykujj Rainesnek már nem kellett... [Most nyert új értelmet a second-hand kifejezés] Broots, nézd át Szépfiú híváslistáját.

A nemzetbiztonságiaknál Ballinger ügynök feljegyzéseit nézik értetlenül a kollégák, olyan, mintha visszafelé írta volna. A sötétszemüveges, nyakkendős Jarod köszönés helyett tálalja a megfejtést. Apacs nyelven van írva, lúzerek. Értelmetlen arccal néznek rá, tud apacs nyelven? Miért, ki nem? Már a II. Világháborúban is használták. [igen Jarod, a te másvilágodban ez természetes]

Még mindig nem mutatkozik be, az értetleneknek meg nem szükséges, mert utánuknézett. A nő Eddie társa, Andrea Zane ügynök. Új társat kapott, Jarod Morse ügynök személyében. Természetesen kitűnő önéletrajzot és referenciákat is hozott [csak mi tudjuk, hogy mind hamis]. A nőszemély morcos, még sosem hallott Jarodról. Jarod nem kíméli, ő bizony hallott Zane-ről: közepes bizonyítványok, hosszú tanulmányok. A közös ügyük a Kaméleon kódnevet kapta, Jarodot kezdi érdekelni, miért. Zane fölényesen közli, azért, mert a rosszfiú egy zseni, azzá válhat, akivé csak akar. Ha nem tudná, ez nagyon veszélyessé tesz egy embert. Csak mi röhögünk a helyzetkomikumon, Jarod inkább aggódó fejet vág.

Sydney és Miss a laborban Jarod tárgyait nézegetik. Piros füzetek, Krumplifejű Úr, a legóépítmény, a mindenttudó gömb, a Pez cukor. Az önfelfedezés tárgyai. Sydney a tárgyak láttán bűntudatot érez, Jarodot látja, mint gyereket egy felnőtt testében, aki az anyukája után sír, és aki saját magát akarja végre felfedezni. Aztán Missre térnek, a belső érzék, amit eddig elfojtott, igenis áldás. Éljen vele. A látomásában a gyémántgyűrű is ott volt? Miss csodálkozik, ezt sosem említette Sydneynek. Ő nem, Catherine igen. Neki is volt egy gyémántgyűrűs látomása, utána ment Sydneyhez, hogy segítsen ezt az érzéket tökéletesre fejleszteni. Miss ugyanezt kéri, Sydney nem vállalja, ismerve Catherine sorsát.

Jarod Zane-t kérdezgeti az ügyről. Ez az Orgyilkos Kaméleon (továbbiakban OK) a legrejtettebb ügynökökre vadászik, váltogatja az álcáját. Volt már arab sejk, bosnyák tábornok, orosz pilóta, IRA milicista. Szeret fogócskát játszani, nem hagy nyomot maga után. Jarod megint csodálkozik: fogócska, az mi? Ahol ő járt iskolába, ott nem játszották... OK üzenget is, olyanokra vadászik ’akik fontosak nektek’. Például a diplomata, akit Eddie próbált megvédeni. Jarod elkalandozik, Eddie asztalán családi fotó, úgy látszik, lehet jobban csinálni a kaméleoni életet, mint ahogy Jarod csinálta. Zane felteszi Jarod kedvenc kérdését, van-e családja? Nincs, de épp szeretne visszaszerezni egyet. E kínos pillanatban befut a másik értelmetlenarcú, - muszáj elneveznem a könnyebbség kedvéért, tehát mostantól Bámész - hogy megvan OK. Talpig fegyverben érkeznek egy lepukkant emeleti lakáshoz, valóban ott van, a függönyön átlátszik a fegyvert tartó férfi sziluettje. Rárontanak, és szitává lövik. Majd megállapítják, hogy tényleg Kaméleon, most is milyen profin átalakult. Vízipuskás felfújható bohócbábuvá. Jarod, mint a csapat esze, rögvest megállapítja, hogy ’ez leeresztett, elkaptuk’. Nem is szörnyülködik tovább a lúzerkórussal, inkább körülnéz. Talál pár fotót, ami őt (mármint Jarodot ábrázolja), mint bosnyák tábornok, arab sejk, stb.

Feltűnés nélkül zsebrevágja a képeket, Zane kiadja a parancsot, keressenek vmit, ami OK személyazonosságára utal, és elrohan.

Központ, Sydney Miss-t képzi a belső érzék használatára, mégiscsak hagyta magát rábeszélni. Miss hipnózisban szinkronizálja a belső érzéke hangjait, Broots jegyzetel: T.T.

Jarod és Ethan nézegetik a megszerzett fotókat, OK Photoshop-guru, a baj csak az, hogy Jarod fejével játszik. A képeken is, az életben is. Videóhívás Sydneynek, ’igen, életben vagyok, de ez miért meglepő, hiszen már üldöztök’. A kép, amit OK felhasznált Jarodról, egy igazolványkép, amit a Központ egyik szimulációja alkalmával készítettek. Sydney esküdözik, ők nem tettek ilyet. Ethan most sétál a képbe, motyog egyet, T.T. Üldözők és üldözöttek újra együtt dolgoznak. A vér szava?

Mindenki örül, hogy a másik életben van, de Jarod cinikus, a Központban senki sem hal meg örökre. Ethan és Miss egyszerre említik Catherine-t, miszerint dehogynem. [Jarod, most bunkó voltál.] A válaszokat TT rejti. Ki kell deríteni, mi az. Ethan a hívás végeztével számonkéri Jarodon, miért nem szólt OK-ról. Tanulj stratégiát, öcsikém: ha Missék küldték volna OK-t, tudtak volna róla. Nem tudtak, tehát más küldte. Később Jarod az irodában újra Eddie családi fotóját nézi, elmerül a múltban. Az utolsó központos szimuláció jut eszébe, Eddie más javaslatot tett, mint ő. Ő pedig akkoriban jött rá, mire használják a szimulációkat, Eddie-nek dühöngött miatta. Eldöntötte, hogy megszökik. A jelenbe Zane hozza vissza, levág elé egy aktát, a helyszínelők végeztek, semmire sem mentek, ezzel újra kiviharzik. Jarod telefonja csörög, OK az! Érdeklődik, megkapta-e a képeket? Jarod játszik, meg bizony, szóval ki vagy te, OK? ’Én te vagyok, Te pedig én.’ OK beszél a kaméleoni felsőbbrendűségről, ’ugye milyen furcsa, nem is tudják, kik vagyunk valójában’? Rávilágít Jarod ’hibájára’: hogy segíteni akar az embereken. Ez gyengévé és kiszámíthatóvá teszi. Mint Eddie-t. Jarod fölényeskedne, Eddie él, nem voltál elég jó, hahaha. Igen, és most tért magához, szól OK, és kilép a vonalból. Most rongyol be az irodába Bámész, és közli, Eddie magához tért! Irány a kórház. Valóban, Eddie jól van, nagy örömében kis híján lebuktatja Jarodot. Aztán adják a rég nem látott kollégát Zane előtt. Zane ki is vonul, hadd ölelgessék egymást a pasik, nem nőnek való látvány az. Eddie fegyvert ránt, kilopta Jarod zsebéből a nagy ölelkezésben. Nem, ő nem OK, csak fél Jarodtól, hátha a Központ küldte. Tisztázzák, barátok újra. Eddie a szökés előtt még egy szimulációt futtatott, amiről Jarod nem tudott. Csillagpontok volt a projekt neve, arra tervezték, hogy hamis személyazonosságot készítsen a Nemzetbiztonság öt legjobb ügynöke számára. OK néggyel már végzett. Eddie úgy érzi, OK őt is ismeri, ahogy Jarodot is. Ezt Jarod is érzi. Eddie-nek TT említésére csak annyi a válasza: ő nem lehet. Aztán helikopter jelenik meg az ablak előtt, a rajta álló lövész sortüzében Eddie összeesik. Jarodnak még annyit tud mondani, ’egy halott ember volt’. Jarod Eddie elsiratása után azonnal hívja Ethant. A TT egy központos ember neve, Ethan megteszi, amit lehet, belebámul egy gyertyalángba, és jön a látomás. TT. Tommy.

Miss szenved a belső érzékétől, újraéli a metrós találkozást az anyjával, majd Broots ráordít, beletapos a fékbe. A látomása vezetés közben jött, kishíján elütötte Brootst. Tőle szokatlan módon megkérdezi szegény remegő Brootst, jól van-e, majd jön a követelőző nézés, mizújs TT-vel? Sok TT monogramú ember van a Központban, de dr. Tommy Thomson az egyetlen, aki szóba jöhet. Kutató-pszichiáter, mint Sydney. Jarod szökése után egy héttel áthelyezték Kairóba. Megint flashbackelünk, Eddie a Központban Jarodnak suttogta el félelmeit: szerinte meg akarják ölni, a programját már törölték, nem lesz rá szükségük. Jarod nem esik kétségbe, ’akkor együtt szökünk’. Aztán Zane-nel együtt emlékeznek meg Eddie-ről, szerencsés fickó volt, de Zane úgy érezte, mintha rejtegetett volna valamit. És ezt Jarodnál is érzi. Jön Bámész, és beszól: lehet, hogy nem tud apacsul, de az elektronika megy neki. Jarod telefonját ráirányítja a laptopjára, ha OK megint telefonál, be tudják mérni. Már csörög is a telefon. OK egy tengerparti lakóhajó elől közli, hová küldjék a halottkémet a helikopter pilótájáért. Ezenfelül látni akarja, mi történik, ha megöl valakit, aki fontos a ’maguk világának’. A hívás megvan, egy tengerészeti vonal, Delaware-ből. Valami Kék Öböl.

Miss Sydneyt kérdezi TT-ről, csak annyit tud róla, hogy Raines szervezte be, és hogy Parker-apu nem rajongott érte. Broots jön az újabb hírekkel, TT nincs Kairóban, nem is volt ott sosem. Viszont keresi más is, mert az aktáit már Broots előtt is megnyitották. Lyle.

OK lakóhajójához megérkezett Jarod és lúzer kollégái, semmit sem találtak. De az elé táruló kilátás megviseli szegény Jarodot, bár állítása szerint most érzi magát a legkellemesebben élete során ezen a helyen.

A lakóhajóban újabb döbbenetes kép tárul elé, OK szeret sokkolni.

Zane igazán befoghatná a lepcses kis száját, de éppen azon elmélkedik Jarodnak, hogy szerinte OK elveszett gyerekkorát keresi, és hogy milyen beteges ez. Jarod nem vágja szájon. Kívülről hangok hallatszanak, Lyle a futóedzését tartja a parton két gólemmel, Jarod lapít a lakóhajón. Lyle elmondja az ügynököknek, hogy fura, hogy ez a hajó itt lehet, mert a vizet biztonságiak figyelik, és eddig nem tűnt fel. Válaszolgat az ügynökök kérdéseire, pl. hogy a Központ mivel foglalkozik. Kutatással. Agytrösztök, kísérleti nyulak, tudják. Jarodban forr a düh, de nyilván nem mutatkozhat. Később, ezt feldolgozandó, hívja Sydneyt, támasz kell. Sydneytől megerősítést kap: az igazolványképpel kapcsolatban igaza volt, a Csillagpontok TT projektje volt. Jarodnak kellene pár név, kikről volt szó ott. Életek múlnak rajta, úgyhogy hajrá Sydney.

Miss sem tétlenkedik, a Központ parkolójában Szépfiút stoppolja le, ugyan mesélne már neki TT-ről. Nem mesél. Akkor Parker-apuról. Róla sem. Miss fenyegetőzik, de nem kap infót. Lyle amint egyedül marad, telefonál. ’Ébresszék fel az altatásból, meglátogatom!’ Vajon kit? Mindjárt megtudjuk, mert elszámította magát, mégsem volt egyedül. Miss és Broots kihallgatták, követik. Mintha horror kezdődne, a Központ lepukkant 20-as pinceszintjén járunk, Lyle egy kivilágított cella függönye mögött tűnik el. A cella egy kórházi szoba, Raines fekszik ott. Nem halt meg. Az első szava Lylehoz, hogy az ujját akarja visszakapni. Lyle meg válaszokat akar.

Jarod és Ethan gondolkodnak, zsenik, tehát rájönnek, hogy OK a fényképeken üzent. Minden figurája egy jelnyelvi betűt mutat a képen. G-H-O-S-T. OK egy szellem. Na, ezzel most beljebb vagyunk.

Sydney Raines életbenmaradásáról értesülve figyelmezteti Misst, ő az egyetlen kapocs TT-hez, és Catherine-hez, tehát Miss örüljön a lehetőségnek.

Zane közben arról faggatja Jarodot, miért mondta neki OK, hogy ’a közös titkunk’. Bámész meg egy csomagot hoz Jarodnak, a recepción hagyták. Egy piros füzet. Jarod lesápad, majd kimagyarázza, jé, a füzetem, egy taxiban hagytam, visszaküldték. Zane azt hiszi okos, kiadja Bámésznak a feladatot, ásson elő mindent Jarod Morse-ról, amit lehet. Hű, de sok infód lesz nemsokára, cica.

...és innen folytatjuk a jövő héten...

Címkék: a kaméleon
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekhalal21 2010.05.22. 14:52:38

Éppen most néztem tegnap ellőt ez a filmet és mindig meg borzongok amikor Jarold a újra központ partjánál áll de ö is rosszul lesz tőle.Nagyon jó ez a rész is de kár hogy már csak 3 érsz van belőle.

Is 2010.05.22. 19:56:08

Huh, kösz szépen, olyan jó, hogy folytatod. Bár már nem túl sokáig :( Ezzel a két mozifilmmel valamilyen szinten lezárult a történet? Mármint nem úgy, hogy felrobban valami és ki maradt életben? :)

Elloth 2010.05.23. 11:16:18

Ne már, hogy Raines él! Pedig már tökre örültem, hogy nem hörög többet. Lyle húzása viszont tetszett, hogy Raines ujját a saját kezére tetette. :D

zeugma 2010.05.23. 23:16:09

> [Most nyert új értelmet a second-hand kifejezés]

Ááááááá! De beteg :-)

Pissta 2010.07.04. 21:56:02

Igen! Mr. Raines él! :) Ő a legnagyobb, a többiek a nyomába sem érhetnek!
Nélküle nincs is értelme az egésznek.
Szokásos 5-ös a hv.!
süti beállítások módosítása