Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Flash Forward - A jövő emlékei 1X14 - Better Angels

2010. április 27. 09:57 - barnslig

Alig pár részt kellett végigszenvednünk, hogy végre eljussunk Szomáliába megnézni azokat a kurva tornyokat, illetve azt az egyet, ami maradt belőlük, de ne rohanjunk előre. Helikopter repül a sivatag felett, rajta Szopottgombóc, Hobbit, Szimpatikus Barna, Szomorú Szamuráj és még két verőlegény a pilótán kívül. Mindegyikükön RedPandás logóval ellátott cucc, ez lesz a fedősztori. Az egyik kísérő néhány mondatot tanít a helyi nyelven, az egyik a "Mit láttál?", amire Janis azt mondja, épp kenyeret sütött, nem lefordítható poén, angolul ez a terhességre is utal. Demetri oda is súgja, hogy nem éppen ezen a hétvégén kellett volna megdagasztani azt a kenyeret? De, csak épp Vogel és ez a terepszemle beleszólt a jövőbe. Nono. A helikopter leszáll, Simon fegyvert akar, de nem kap, egy háborús régióban ez nem egy nagy ötlet, de Vogel bizakodóan néz a két marcona gorillára, egy-egy gépfegyverrel. Szépfiú Wedeckhez kopogtat be épp Los Angelesben és azt a hétfejű szörny-illusztrációt mutatja be neki, amit a pszichonéni segítségével hívott elő az emlékezetéből.

A lernéi hidra az, Héraklész győzte le második próbaként, a kép pedig Boisteau illusztrációja, akiről elnevezett hajón vesztette életét 1990-ben Dyson Frost, alias D. Gibbons. Ez a Boisteau úgy létezett egyébként, mint Frost halála, senki ne keresse, nem fogja találni. Frost 15 évesen sakknagymester, franciául anyanyelvi szinten nyomja, az egyetemen a részecskefizika mellett viktoriánus irodalmat hallgat, majd megrendezi a saját halálát. Wedeck nem bonyolódik bele a szituáció sokszálúságába, utasítja Markot, hogy találják meg Gibbonst, és akkor a szörny is meghal. A szomáliai torony oldalára 66:6 van festve, és mivel a zseniális fizikusok mind kiváló polihisztorok, Simon már idézi is az Isteni színjátékból: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.", mellesleg a Korán megfelelő passzusa: "Ti hívők! Óvjátok meg magatokat és házatok népét egy olyan tűztől, amelynek a tüzelője az emberek és a kövek, amelyre kemény és szigorú angyalok vigyáznak, akik nem szegülnek ellen Allah parancsának, hanem megteszik azt, amire parancsot kapnak."

Hirtelen a nagy büdös semmiből előtör az izgalom pártíz fegyveresnek köszönhetően - a legmacsóbb közülük úgy szórja a golyókat, mintha ettől lenne orgazmusa. Vogel felszólítja a velük lévő tolmácsot, hogy szedje össze magát és fordítsa, amit mond, hogy védettséget élveznek, mint humanitáriusok. Fordítja is, egyre közelebb sétálva a barátságosan rágózó bubuka felé, de fizettségül kap némi golyót a mellkasába. Abdi Khalif, a fekete rambó ugyanis beszél angolul, tolmácsra nincs szükség. A tolmács legyilkolása után elcipeli a megmaradtakat a verőlegényeivel egy házba, ahol először leüti és leköpi a hobbitot, mert az azt mondta a tévében, hogy részben ő okozta az ájulásokat, mikor lófasz, azt isten okozta, ők maximum megnyomtak egy gombot. Aztán Vogelnek jut az análfűrész, nyomja a RedPandás szöveget, kolera elleni védőoltás, meg biztos terápiás nyugdíjasokat is hoztak, simogatni a fekete gyerekeket. Hiába hintik a port, Abdi nem egy hülyegyerek, csak kissé erőszakos, biztos sokat wowozott gyerekkorában, átlát a szitán. Ide akartatok jönni, nyunnyerek, mondja, mint mások is ide jöttek és erre a mondatra kiugrik az összes FBI-os szeme.

Mások? Kik mások? Abdit látjuk gyerekkorában és sajnos kiderül, hogy köze nem lehetett számítógépes játékokhoz, mert kecskepásztor a lelkem, az a kecskepásztor ott az utolsó képen. A faluba pedig akkor, 91-ben ígérte egy ember, hogy bevezeti az áramot, felhúztak öt tornyot, de áram és wow helyett csak a varjúk deglettek meg. Amikor visszatért a faluba, mindenki a földön feküdt, mozdulatlanul, csak egy bazi nagy fekete teve nézett vele farkasszemet, ami tudvalevőleg a halál ómene, úgyhogy rögtön tudta, hogy mindenki meghalt. Szegény Abdi ezt jól benézte, ha várt volna egy kicsit, biztos nem lett volna belőle ekkora lófaszjóska, aki gyorsan a helikopter pilótáját is kivégezteti, mert tudni akarja a valódi okot, amiért az FBI-os törpikék Szomáliába masíroztak. Közben Los Angeles egyik kórházának budiján se rózsaszín az élet, Bryce fekszik rá a porcelánra és öblöseket okád. Tekintve, hogy még egy hányáscsepp sincs a kis ajka szélén, kénytelen vagyok ezt a jelenetét is hiteltelennek nyilvánítani.

Kifújni magát sincs ideje, már csipog is a személyi hívója, de a nagy siettségben kivel mással is ütközne össze, mint Nicole-lal. Borul a táska a leány kezéből, pénz, telefon, könyv, nem is akármilyen, szerves kémia. A bébiszitter nagyra tör és orvos akar lenni, ehhez már csak 12 év tanulás kell és máris kész a pszichiáter. Doktorbácsi nekiadja a kabalaszámológépét és némi romantikázás közben végre elmondja, hogy 12 év múlva nemigen lesznek kollégák, mert nem lesz életben. Szomáliában ennél kevésbé csöpögős a helyzet, Vogel beszólogat Demetrinek, aki nekiugrik, aztán piffpaff hirtelen kiderül, hogy elterelő hadművelet volt ez és igazából nem egymást, hanem az őreiket verik péppé. Sikerül kussban eljutniuk a helikopterig, ahol a fegyvereik vannak, de ott egyelőre két Abdi-féle menőmanó tartózkodik, az egyik kezében egy RPG. Az FBI-os verőlegény térdenlövi mindkettőt, kell-e találgatni, hogy a gránátos csóka kilövi-e a cuccot? Nem kell, kilövi, ennyit a csendben a helikopterhez lopakodunk hadműveletről.

Jön is Abdi, vmi nagy páncélos dzsippen, erre már nem terjed ki a hadieszközismeretem, igen dühös arcot vág és lelövi a két saját emberét, már rájuk sincs szükség. Még mindig csak annyit akar megtudni egyébként, hogy kik ők és mit akarnak, de úgy viselkednek, mintha államtitok lenne, ami amúgy is nyilvánvaló. A maradék egy darab verőlegényük a fejéhez tartott pisztoly hatására viszont összeomlik és köp, hányást meg információt. CIA, mondja a fickó és tornyok, de mit akarnak a tornyokkal? Demetrinek elege van, felvilágosítja Abdit, de az baszik hinni neki, ismerjük ezt a fajtát, mindig mindent jobban tud. Állítja, hogy halottak voltak, akiket látott 91-ben, nem ájultak (hiszen ott volt a fekete teve), ő élte túl egyedül, ezért vált azzá, ami: retteget faszfejjé. Mikor visszament a faluba, a testek eltűntek és csak egy torony maradt. A kitekintésében ráadásul önmagát látta, ahogy a világ előtt mond beszédet: jobb angyalokról beszélt és arról, hogy ő Szomália arca. Hirtelen jött tervei szerint pedig pont a csipetcsapat fogja hatalomra juttatni, azzal, hogy szereznek neki mindent: fegyvert, repülőt, kisvirágot minden lány hajába.

A helyzet szoros, a csávó ideges: egy fegyvert és egy telefont tart a kezében és nyálat fröcsögve kérdezgeti, melyiket akarják. Egyébként remek szereplőválasztás, sikerült annyira ellenszenves arcot szerezni, hogy legszívesebben én is pofán nyomnám, csak hallgasson már el. Ha nem Szomáliáról lenne szó, a másik szóba jöhető szereplő max. hajdúpetya lehetne. A következő kivégzendő már Simon lenne, de Janisnek leesik a húszfillér és megállítja a srácokat: valahonnan rémlik neki ez a jobb angyalok sportklub. Abdi érdeklődést tanúsít és elcipeli Szimpatikus Barnát egy másik házba kihallgatni. Ahogy Janis felvilágosítja a jobb angyalok nem egy terrorszervezet, hanem az emberekben és a társadalomban lakozó pozitív oldal, mármint Lincoln szerint. (Most olvasom egyébként életemben először az Elfújta a szelet - a filmet nem láttam, de ezerszer jobb, az biztos - és ha valakit érdekel a kor, melegen ajánlom, mellé érdemes wikipédiát is olvasgatni, mert a szerelmetes, romatikusos szál csupán csepp a tengerben benne.) Ha Abdi erre hivatkozott a jövőbeli beszédében, az nem háborúba vezetett, hanem összetartást és egységet sürgető Szomáliáról kellett, hogy szóljon. Le is csekkolják a Mozaikon és a szemtanúk elbeszélése alapján igaza van. A fickó az Afrikai Unió békekonferenciáján beszélt az anyja nyakláncában, amit 91 óta nem látott Abdi.

Mark hazamegy ebédelni Oliviához, de a hambi mellett pár ingatlan papírja is várja. Doktornéni nem tesz le a szándékáról, hogy költözzenek el, Denverben van például FBI is, két sebészre váró kórház is, meg fasza omlett is. Minden egyes mondatnál megjelenik egy-egy izzadtságcsepp Szépfiú arcán, szemmel láthatóan annyira van kedve itthagyni a nyomozását, mint meghalni. El is tereli inkább a szót Charlie látomására, mondván, ki kéne mán húzni abból a györökből, hogy mit látott, anyjuk. Doktornéni megígéri, hogy beszél vele és ha nem sikerül kiszedni belőle, Mark beviheti az FBI-hoz, szakavatott kezekhez. Olivia a vadidegen autista kissrácot is magához tudja édesgetni, miért ne menne ez a saját lányával, úgyhogy kihúzza belőle wiizés közben, hogy mit látott. Dylannel együtt hallották, amint Simcoe azt mondta a telefonba (Marnak), hogy D. Gibbons hazudott (tézis). A rossz emberek hazudnak (antitézis). D. Gibbons rossz ember (szintézis). Tessék, így kell Hegelt meg a dialektikát belecsempészni egy forgatókönyvbe. Ennyi az egész - sóhajtana fel Olivia is, meg mi is, de nem, nem ennyi. Charlie a kitekintése végén az ablakhoz ment, mert tűzijátékot hallott és ahogy kinézett egy öltönyös fickó sétált egy másik elé, és azt mondta: "Mark Benford halott."

Mark Benford a hír hallatára férfiasan tagad, hiszen az lehetetlen, hogy ő meghaljon. Oliviát nem is az érdekli, hogy elhiszi-e Szépfiú, hogy meghal az irodában a táblája előtt, hanem az, hogy hajlandó-e elköltözni Denverbe, vagy akárhova, csak el innen. Ahelyett, hogy kihúzná magát és igent mondana, a következő ájulásról kezd beszélni, és hogy meg kell próbálja megakadályozni. Mark Benford, te hőskomplexusos béna hülye. Este doktornéni újra felveti a kérdést, de már vagy-vagy alapon. Akarja Mark, hogy elmenjenek, maguk mögött hagyva a látottakat, a nyomozást és a szakításukat, vagy maradni akar, nyomozni, de akkor nem lesznek együtt. Zsarolásnak is mondhatnám, de nem mondok, ég bennem a női szolidaritás. Mark csak búsan néz maga elé, mi meg találgathatunk. Abdi belemegy, hogy elviszi a csipetcsapatot a megmaradt toronyba, izguljunk. Simon le van fagyva kissé, kezében az általa 13 évesen tervezett torony, előtte egy az egyben ugyanaz, csak élőben, de már 18 éve ott áll. Üdv a jövőben, mondja Janis és szinte látom magam előtt, ahogy Sawyer egy időugrásban azt kiabálja, son of a bitch.

Bent egy panelben elrejtett sakktábla alatt videókazettát találnak, rajta egy kissrác és Abdi anyjának vallomása, majd D. Gibbons, azaz Dyson Frost mondja a kamerába: az alanyok egyöntetűen két hetet ugrottak előre - persze csak az elméjük. Simon úgy sétál le az alagsorba, vagy ki tudja, hol vannak, mintha otthon lenne, de ez nem is csoda - ez itt mind az ő tervei alapján készült, a toronyban pedig egy kisebb lineáris gyorsító, mint az NLAPban. 91-ben előidéztek egy tachionrobbanást (a tachion egy virtuális foton, ami gyorsabb a fénynél), így történt a kitekintés - egy béta teszt az egész világot érintő előtt. Szopottgombóc rátalál egy ajtóra, együttes erővel elhúzzák és mögötte egy rakás csontváz fekszik, töltényhüvelyekkel beszórva. Sehol egy hús-, vagy ruhacafat, az egyetlen, amit látunk, Abdi kezében az egyik csontváz nyaklánca: az anyjáé. Fekete Rambónak elborul az agya immár sokadszor és isten helyett mégiscsak az embert, illetve egy embert, Simont hibáztatja. Hobbitra megint fegyvert fognak és csúnyán kiabálnak vele, de mielőtt lenne időnk egy kicsit valóban izgulni érte, Szopottgombóc hátulról lelövi Abdit. Ennyit Szomália békéjéről és a jobb angyalokról.

Mindezek után még Janis szenved egy sort némi rum és Demetri társaságában. Nem csupán Abdi jövője nem következik be, de az övé se, hiszen Szomália közepén ül, nem egy nőgyógyászati székben, hogy kihordhassa Willát, aki mostmár sosem lesz. Demetri az eddigi legtutibb perceket hozza ezek után, mert konkrétan felajánlja, hogy a hétvégének még nincs vége, és ha ezen múlik Szimaptikus Barna boldogsága, ő bevállalja az áldozatot. Janis őszintén kacag, mert egyrészt meleg (Szomorú Szamuráj megígéri, hogy még melegebbé teszi majd), másrészt mi van Zoeyval? Demetri a nagyon is valószínű halálát hozza fel és Janis arcáról nehéz leolvasni, mi a döntése. Közben Simon Szopottgombóccal romantikázik és a kitekintésükről beszélgetnek. Vogel annyit mond a hobbitnak, hogy a munkáját végezte, de mi látjuk, hogy ő volt az, aki a másik öltönyösnek bejelentette Charlie füle hallatára, hogy az apja meghalt. Demetri, miután Janis vagy visszautasította az ajánlatát, vagy élt vele, visszamegy a toronyba, hogy összepakoljon pár dolgot és közben megnézi újra a videófelvételt. Közben Simon nyit be és a csacsogás közben a továbbfutó szalagon újra megjelenik D. Gibbons feje 1991-ből és melegen üdvözli Demetrit. Hoppá.

Címkék: flashforward
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fegor 2010.04.27. 10:57:45

Köszi Barnslig. Nekem ez a rész kifejezetten tetszett (bár a tegnapi is jó volt). A vége hatalmasat ütött.
Bryce betegsége tényleg totál hiteltelen, nem is értem mit akarnak azzal a figurával.
Jó volt a hányós jelenet, a nyiszlett Simon amilyen idegesítő volt eleinte, annál szórakoztatóbbá kezd válni :-).

barnslig 2010.04.27. 11:55:57

@fegor, a tegnapi rész? szóval nem ez ment tegnap? le vagyok maradva egy héttel? el vagyok tévedve, mióta a duplarész nem duplaként ment le és nincs egy ismerősöm se, aki tévében nézi, nekem meg még tévém sincs.

fegor 2010.04.27. 12:10:10

@barnslig: Igen, le vagy maradva egy héttel, ez a múlt hétfőn volt az AXN-en. A tegnapi rész a téglakeresős volt az FBI-központban.

fegor 2010.04.27. 12:12:35

@barnslig: Végülis a dupla/mégsem duplarészt helyzetet úgy oldották meg, hogy amikor hétvégén ismételték (volna), akkor már a helyes számozással adták le, tehát a 10 helyett a 11-est ismételték, a 11 helyett meg a 12-est adták premierként. Szóval a 12-es csak egyszer volt, vasárnap.

barnslig 2010.04.27. 12:16:25

@fegor, köszi.

akkor ha szeretnétek, behozom a lemaradást, hogy az axn-nel együtt haladjunk. de ha tökmindegy, akkor marad így. szavazásra bocsátom a témát, fegoré kettőt ér, mert kitartó kommentelő és az melengeti a szívem :D

fegor 2010.04.27. 12:28:32

@barnslig: Köszi :-), jó lenne behozni. Ezt a részt is egész múlt héten vártam, hogy végre kibeszélhessük ;-). Csak mostmár spoilereznék a felvetéseimmel.

B.Erika 2010.04.27. 13:30:13

Nagyon jó lenne ha behoznád a lemaradást! Kezd kicsit bonyolulttá válni (lehet'csak nekem)és már kedden nagyon hiányzik hétfői rész "magyarázata". Szerintem sokan nézik TV-n.

Vince Larkin 2010.04.27. 13:55:31

engem is bekavart rendesen az axn, Húsvét hétfőn vártam a dupla részt, erre volt egy összefoglaló, meg újra a 11-ik, azt hiszem, ezért az ismétlést nem is néztem. Ehhez képest a követekző hétfő este azt se tudtam, ki van kivel és hogy hol maradtam le...én is "csak" tv-n nézem...@barnslig, lécci, érd utol a leadott részeket! :-)

B.Erika 2010.04.27. 14:14:24

Én is pont úgy jártam mint Vince Larkin. Ha nem lett volna HV, nagyon összezavarodtam volna hétfő este a kimaradt rész után. És nem utolsósorban én élvezettel olvasom minden hogyvoltodat.

andicka 2010.04.27. 15:45:48

Én is szeretném ha behoznád az AXN-t, köszi a munkádat!

ssjani 2010.04.27. 23:01:41

Már épp kérdezni akartam, hogy miért egy héttel később kapjuk hogyvoltot.
Egyébként nekem is kimaradt egy rész.

barnslig 2010.04.27. 23:28:08

nah, már a tizedik percnél tartok, úgyhogy roham léptekkel haladok, hogy holnap feltöltsem a tegnapi részt. aztán haladunk tovább az axn-nel.
máskor sikítsatok, kérlek, mert tényleg fogalmam sincs, ha kimarad egy rész, vagy nem az jön. próbálom nézni a tévé honlapját, de nem túl informatív. a duplarész le nem adását is a sorozatjunkien találtam, véletlen volt.

és köszi a kommenteket. értük él a hogyvoltíró :)

barnslig 2010.04.28. 13:45:23

feltöltöttem, ha sixx élesíti, kint lesz. jövő kedden meg a következő.

kecsegugu 2010.04.28. 14:25:21

Na én végre utolértem a HV-t :-) Barnslig, remélem már letettél arról, hogy nem csinálod tovább a FFD hogyvoltját, mert az epizódok olvasása kifejezetten szórakoztató. Plusz pont a HajdúPéterért :-) És plusz száz pont a sawyeres son of a bitch-ért :-)

barnslig 2010.04.28. 19:45:20

@kecsegugu, gyors voltál :)
hát az első évadot végigcsinálom, de ha lesz második, erősen el fogok gondolkodni. ha nem írnám a hv-t, már nem nézném a sorozatot. bár az utóbbi pár rész egészen jó volt.
süti beállítások módosítása