Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 4x03 - Teliko/A levegő szelleme

2010. április 23. 09:11 - Hoppancs

Fekete emberekkel teli repülőgéppel indítunk, az egyik utas rögtön rosszul is lesz, és kimegy a mosdóba, ahol már várja egy piros szemű valaki. A találkát biztosan nem beszélték meg, hősünk ugyanis hatalmas ordítással nyugtázza a „vendég” jelenlétét. Leszálláskor egy viszonylag normális külsejű úriember hagyja el a mellékhelyiséget, bent marad azonban a gyengélkedő férfi hullája, ami időközben hófehérré változott. Nahát! Scullyt Skinner hívatja, mert a járványügyiek megkeresték egy problémával, aminek megoldásához talán jól jön majd orvosi tudása. Az utóbbi időben négy afro-amerikai férfi tűnt el, egyiküket meg is találták, ugyanolyan fehéren és halottan, ahogy nyitójelenetünk főszereplőjét. A depigmentáció valamiféle betegség tünete lehet, Scully neki is áll vizsgálgatni a holttestet.

Hamarosan befut a szotyizó Mulder, és kezdi gyártani az összeesküvés elméleteket, amit Scully sztoikus nyugalommal tűr. Mr. Samuel Aboah-hoz, akit a mosdóból láttunk távozni, a bevándorlási ügyintéző, Marcus Duff jön nézelődni, akit a férfi be is enged sötét lakásába. Marcus nagyon megértő, tudja milyen nehéz a hátborzongató hallgatásba burkolózó Aboah sorsa, biztosítja arról, hogy segít neki elintézni, hogy letelepedhessen Amerikában és a családja is követhesse. Nem látunk sok érzelmet Aboah arcán, lehet, hogy nemrég volt botox kezelése. Mulder, a mókamester elsüti Pendrellnek a „Scully randin van” poént, mire szegény pára majdnem szívrohamot kap, de aztán megnyugszik. Elmondja, hogy egy Nyugat-Afrikában honos növény magját találták a hullában, ami kortikális depresszánst tartalmaz. Aha…

Scully telefonál, közölve, hogy az áldozat agyalapi mirigye elüszkösödött, ami nyilván nem normális. Mulder erre elrepül New Yorkba Maritához ( a korábban már szerepelt szőke ENSZ alkalmazotthoz), és megmutatja neki a magot, hátha tud segíteni. Marita vonakodik, de Mulder nem veri ki belőle a választ, mert úriember. Inkább vár türelmesen. Mindeközben a magos gyilkos tovább működik, ezúttal egy fiatal afro fickót lő meg a bénító cuccal, aki ettől annyira ledermed, hogy még a busza is elmegy az orra előtt. Aboah fehér foltos nyakkal, piros szemmel nézegeti munkája eredményét. Scullynak másnap a buszsofőr mesél a titokzatos fiúról, aki csak ült a padon, bámult, és nem válaszolt a „jól van, uram?” kérdésekre. Azóta persze eltűnt, csak a hátizsákja maradt utána. Visszatér Mulder, akinek társa beszámol a katatón ifjúról, akinek valamiféle preszimptomatikus demenciája lehetett szerinte. Újabb aha…

Mulder inkább az afrikai magban található depresszánsra gyanakszik, és elmeséli Scullynak, hogy hetekkel azelőtt egy Burkina Fasóból érkezett repülőn megtalálták egy fekete ember fehér hulláját, de a követség megtagadta a boncolást, és a halál oka ismeretlen maradt. Mindez még az eltűnések előtt történt. Scully nagyot néz, hogy miket tud ez a Mulder. Aboah-hoz bekopognak a rendőrök, hogy megkérjék, jelezze, ha látná az eltűnt fiút, majd az együttműködést megköszönve távoznak. A keresett személy persze ott ül a sötét szobában, és tehetetlenül szemléli, ahogy Aboah kihúz a saját torkából valami köpőcső/pálca szerűséget, amivel igen valószínű, hogy ártani fog a már fehéredő szerencsétlennek. Mulderék már megtalálták Marcust, és mutogatják neki az utaslistát, de a szociális munkás nem szívesen válaszol a kérdésekre, amíg nem biztos benne, hogy nem akarnak senkit letartóztatni. Scully győzködi, hogy erről szó sincs, itt most egészségügyi krízis fenyeget, ezért kéne minél előbb megtalálni a géppel érkezett idegent.

Amíg Scullyék azon vitatkoznak Aboah háza előtt a kocsiban, hogy vajon egy egyszerű kis halálos vírussal van dolguk, vagy valami rejtélyesebb, izgibb dolog áll a háttérben, megjelenik maga a gyanúsított, majd az ügynökök láttán menekülőre fogja. Úgy tűnik, lerázta Mulderéket, de aztán mégis megtalálják egy kis lyukban, fejjel lefelé lógva. Nem ússza meg a kórházi kivizsgálást, amit Scully igen részletesre tervez, hisz’ lehet, hogy valami veszélyes betegség hordozóját sikerült elcsípni. Marcust arra kérik, hogy tolmácsoljon, mikor kikérdezik Aboaht a férfiakról, akik az ő érkezése óta tűntek el, de neki ez nem tetszik, jön is némi antirasszista dumával, meg azzal, hogy az ügynökök hazudtak neki, és mégis be akarják zárni szegény ártatlan fickót. Mulder ettől nem hatódik meg, ő tudja, hogy Aboah rejteget valamit.

Hogy meggyőződjön igazáról, ellátogat a burkina faso-i nagykövetségre, és az ott rá váró pasast faggatja arról, miért titkolta el felettesei elől a repülőn történteket. Á, úgysem hinne nekem, ha elmondanám, mit tudok, közli a férfi, de Mulder látott már cifra dolgokat, úgyhogy megnyugtatja, nem fogja kiröhögni, sem kényszerzubbonyban elvitetni. Az öreg végül hajlandó mesélni a Telikóról, másnéven a levegő szelleméről, ami napközben kicsi, sötét helyeken punnyad, éjjel vadászik. Egyszer maga is találkozott vele gyerekkorában, azt hitte, álmodik de másnapra az unokatesója fehér lett és holt. Mikor meglátta a repülős fotót, rögtön tudta, hogy mindez valóság, a rém köztünk van. Amíg a hatásos elbeszélés tart, látjuk, ahogy Aboah egy fiókba bújva szökik a kórházból.

Mire Scully megállapítja, hogy valami van a torkában és nincs agyalapi mirigye, Aboah már messze jár, pontosabban Marcusnál, aki kedélyesen érdeklődik, hogy van. Felajánlja, hogy hazaviszi pártfogoltját, aki a háta mögött már ott szorongatja a köpőcsövet. Aboah el is kezdi a beavatkozást a jámbor ügyintézőn, aki mostmár valószínűleg hisz Mulderéknek. A szertartást félbeszakítja egy arra járó zsaru, így Aboah kénytelen gyorsan felkúszni egy csőbe, hátrahagyva Marcust, orrában a pálcával. Mulder biztos benne, hogy újabb áldozat után ment, hisz’ nem jókedvében öl, hanem a túlélésért. Mivel agyalapi mirigy nélkül nem tud melanint termelni, másoktól nyúlja le azt, hogy életben maradjon. Mulder szerint ez ráadásul nem egyedi eset, talán egy egész elveszett törzs él Afrikában, aminek csak egy tagja Aboah, aki Amerikába jött önmegvalósítani. Scullynak még kell egy kis idő, hogy feldolgozza mindezt, főleg, miután meghallja, hogy társa elméletét részben egy afrikai népmesére alapozza.

Az ügynökök egy bontási területhez érkeznek, és mivel Pendrell azbesztet talált az egyik hullában, Mulder nem zárja ki, hogy az innen származott. Bemennek a romok közé, jön a szokásos elemlámpázás, majd Aboah Muldert is meglövi, aki lebénul, így hiába kiabál utána Scully. Szegény asszony nem tudja, mi történt, mindenféle járatokban kúszik, közben a rém figyeli, egyre fehéredve. Scully hamarosan holttestekbe ütközik, majd megtalálja a katatón Muldert is. Aboah támad, Scully lő, de elvéti, majd csendben nyáladzó társát nyugtatgatja. Hívja a mentőt, de Aboah már mögötte van, amire Mulder szemével még időben figyelmezteti, így a nő végre lelövi a támadó szörnyet. Epizódunk a klasszikus „Scully kerek szemüvegben pötyög a számítógépbe” jelenettel zárul, aminek során az ügynöknő a gumiember színes verziójának történetét elemzi, megállapítva, hogy a tudomány egyszer talán majd megtalálja az Aboah-félék helyét is az evolúcióban, de azt a ő maga már biztos nem fogja megérni, mert igen ramatyul van a hormonterápia ellenére. De legalább a jó Marcus megúszta.

Címkék: x akták
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása