Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x11 - Space

2010. április 15. 15:00 - Cicus Maximus

Young ezredes egy erősen homályos tükörféle előtt borotválkozik és nyomasztja magát. Hát igen, valóban otthagyta a kekec Rusht a múltkori részben egy bolygón, összeverve és ájultan és még azt is hazudta, hogy maga alá temette a rókaképűt egy lavina. Ez rettentően nem volt korrekt dolog a rubik-kocka fejalkatú tiszttől, annak ellenére, hogy a nagyokos tudósnak tényleg kijárt pár nevelő célzatú pofon, úgyhogy előre is elnézést kérek, de nem fogom sajnálgatni  lelkiismereti  gondjai miatt ezredes őalattomosságát.

Tehát: Young lelkizik magával és eközben még távolról sem emlékeztet kedvelhető sorozathősre. Később TJ is megpróbál lelkizni vele, mondván, hogy az elmúlt időszakban elvesztett három embert is (Gormant, a bogárköd-eledelt, Spencert, az agyvelőfestő-mázolót és a bájos Rusht, akivel sok elrendezetlen érzelmi ügye volt, legalább is TJ szerint); szóval a szöszi szanitéc felajánlja lélekmasszőri szolgálatait a mufurc ezredesnek, de az szerencsére nem él vele, sőt elég rondán lepattintja a későbbiekre nézve láthatóan egyéb masszőrségekben is reménykedő csajt. Meg is kapja büntetésül a nyakába a pasasokra sokkal kevésbé gerjedő, ámde szörnyen kellemetlen Camille Wrayt, aki arról értekezik vele, hogy Rush halálának körülményeiről leadott jelentésük várhatóan nem azonos felhangokkal fog rendelkezni. Camille szerint Youngnak bőven volt indítéka, viszont nem tud bizonyítani semmit, úgyhogy az ezredes elég hamar lepattintja és megy kőtelcsizni a Földre, hogy jelentést tegyen.

A kommunikációs szobában Greer, Rush és egy Caine nevű, ideiglenes kőtechnikusi beosztásban szolgáló, bilifrizurás pasas szintén a jobb-e nekünk Rush nélkül témát nyúzzák; Eli, aki beosztása szerint jelenleg hivatalos kukkoló, mindezt a KINO-n át dokumentálja. Hamarosan csatlakozik hozzá TJ és a jelentős kebelméretű James hadnagy is, hogy szóljanak, a zuhanyban gyenge a nyomás - úgy látszik, itt Eli a vízvezeték-szerelő is.  James ezután elárulja a szöszinek, hogy nagyon bukik dr. Caine-re, csak sajnos mindezt a pasas is végighallgatja a kétirányú KINO kapcsolaton át.

A kínos közjátékocska után Young fogja a követ , hogy eltársaloghasson a Földön maradtakkal, de szemét kinyitva ismeretlen folyosókon találja magát és némi kóborlás után egy hercig, rovarszerű kék idegent is megpillant. Amíg ő leesett állal álldogál, a testébe érkező cseretudat is elbámészkodik kicsit a körülötte lévőkön, majd nemes egyszerűséggel nekik esik. Greer lerambózza a földre, és már éppen fojtogatják egymást, amikor Caine megszakítja végre a kapcsolatot.

TJ megvizsgálja az ezredest, és finoman rákérdez, nem a stressztől lát-e hülyéket, de az ezredes megnyugtatja, hogy nagyjából nulla képzelőereje van. Mivel fogalmuk sincs, a kövek hogy működnek pontosan, a földi kőkapcsolat-tartást a kivizsgálás idejére Young felfüggeszti. Persze ez rögtön beindítja Camille paranoia-programját, aki így hamarosan rátör az asztalra feketetett piros szegélyes fehér frottírzokniját fényes zöld hímzőfonallal varrogató ezredesre. Miután tisztázták, hogy nem, nem fogja megstoppolni a fuszeklit a pasas helyett (pedig neki biztos lenne annyi esze, hogy ne öltse egymáshoz az elejét meg a hátát), a nő megpedzegeti, hogy milyen jól is jött az ezredesnek ez a kis működési hiba, pont mielőtt Camille is megtehette volna a jelentését. Az ezredes megnyugtatja, hogy a kapcsolatot újra megnyitják, amint biztosak lesznek benne, hogy nem lesz több félrekapcsolás. A nő láthatóan meg van győződve arról, hogy Young direkt otthagyta Rusht azon a bolygón,  de bizonyítéka továbbra sincs.

Chloe paradicsomnak csúfolt, íztelen, aprócska bogyókat kóstolgat az étkezőben a hullafáradtra hajtott Eli társaságában. Szegény kockát Young Rush helyére szánja. Az étkezőben elkapott beszélgetésfoszlányokból kitűnik, hogy a legénység véleménye igencsak megosztott azt illetően, hogy dr. Rush pontosan hogyan maradt le a hajóról. Camille is lelkesen kavarja a málnaszőrt a hidroponikai laborban összegyűlt tudósok közt, holmi katonai diktatúrára utalgatva. Arról persze nem tud, hogy Eli mindezt a szellőzőbe reptetett KINO-n át kitűnően látja, hallja.

A Végzet kilép a fény feletti sebességből. Érdekesen lila növényzetű bolygóra nyílik a kapu; már éppen készülnének körülnézni rajta, amikor látogatójuk érkezik egy nagy fülű hernyóra emlékeztető küllemű idegen űrhajó személyében. Némi döbbent csend után megállapítják, hogy egy nap alatt két találkozás idegen lényekkel nem lehet véletlen, Young valószínűleg ezen a hajón járhatott korábban. Eli üdvözlő üzenetet küld nekik az ősök nyelvén, de a válasz meglepő módon már latin betűkkel érkezik: „Adjátok meg magatokat”.  Az ezredes nem is válaszol nekik, inkább a elrendeli a riadót és beélesítteti a fegyverrendszert; Scottot és Greert pedig a kompra küldi, biztos összetévesztette egy vadászgéppel.

A nagy űrhernyó kisebb, lencseszerű űrhajókat indít, a sok hülye tudós mindezt a kilátófedélzetről nézi, mert ott jó tiszta célpontot nyújtanak (ha ez a vészhelyzet esetére kijelölt helyük, akkor valami nagy baj van a stratégiával).  A fegyverrendszer viszont csak 30%-ban kel életre, mert Rush lekorlátozta, miután a túlterhelés korábban mediumra sütötte Rileyt. És igen, máris pattognak a kisülések hajószerte. Nagy lövöldözés, a célpontnak igencsak jókora komp írtja a harmadakkora támadógépeket. Azonban van elég támadó, jut a Végzetnek is: James végre észbe kap, és betereli a folyosóra az élhetetlen civileket a kilátófedélzetről.  

Az egyik támadólencse leszáll a burkolatra. Chloe épp arra bóklászik, végül is mi mást csinálna csata alatt, és ha már ott jár, megnézi, mi okozza a zajt; holott tanulhatott volna Ré gazdatestének példájából: ő is úgy szívta meg, hogy kíváncsiskodott, aztán sok-sok évezreden keresztül gondolkozhatott ennek ártalmasságán a fejébe költözött főbérlő mellett. De nem okult a pogácsaképű,  így új értelmet adhat a „háború esetén túsz” egészségügyi besorolásnak, mert az idegenek a hajó burkolatát kivágva úgy elviszik, mint a sicc.

Hála istennek a Végzet automatikusan légzáró pajzsot húz a lyukra, így az arra járó katonának marad levegője jelenteni a történteket. Young gyorsan vissza is hívja a vadászkompot, nehogy pont Scott lője szét szívszerelmét az egyik visszavonuló lencsén. Persze a hadnagy azonnal rohanna megmenteni az egyetlen komppal, de az ezredesnek jobb ötlete támad: mivel reggel már valószínűleg járt az idegen hajón, a kövek segítségével akarja megkeresni Chloet. Scotték a biztonság kedvéért megkötözik Youngot, megállapodnak, hogy 20 perc múlva visszahívják, aztán mehet sétálni az idegen hajóra.

Ahol a pogácsaképű leányzó mindeközben magához tér egy teli tartályban, lélegeztető maszkkal a fején, és az áttetsző falon túl egy idegen áll, Törpapára emlékeztető színezettel.

Young ismét a reggeli folyosókat járja, Nemo kapitány búvárruhájára hajazó öltözékben. A hupikék rovaroknak mindenesetre jobban áll a szerelés. Összefut pár fajtárssal, akik valami műszert abajgatnak, de nem szúrják ki, hogy az ezredes által sétáltatott idegen testtel valami nem stimmel. Közben Scotték a Young testében időző idegennel próbálnak szót érteni, de mintha a falnak beszélnének.

Továbbhaladva Young felfigyel egy üvegfal mögött lebegő emberi alakra, de amikor közelebbről megnézi, kiderült, hogy az nem Chloe, hanem Rush. Az ezredesben mintha egy pillanatra megfordulna, hogy nem látott semmit, de aztán lekap egy ismeretlen rendeltetésű izémicsodát a falról és betöri vele az tartályt. Rush nem kevés szlötty kíséretében a padlón végzi, és nagyon nem érti, miért szabadította ki az egyik fogvatartója, pláne így. De a rókaképű hamar magához tér: leszedi a homlokáról a sárgán pislogó ketyerét, amivel a gondolatait olvasták eddig, és rádumálja a az idegenre, majd az egyik pultról szerzett pirosan pislogó ketyerét az előző helyére téve máris fogadja az érkező képeket. A felvillanó emlékek alapján rögtön rájön, hogy a majdnem-gyilkosa sétáltatja a kékbőrűt; de még mielőtt elmerülhetnének a viszontlátás örömében, Young újfent a Végzeten találja magát. Az idegen hajó ugyanis újra közeledik.

Rush így magára maradt egy immár valódi rovarlénnyel és az ő gondolataiban turkál: megtekinti, hogy lehet menekülni és a bebörtönzött Chloe képével is találkozik. Sajnos nem sokáig kutakodhat, mert az idegen igencsak zokon veszi a dolgot és támadásba lendül; azonban törékeny alkatából kifolyólag még a girnyó tudósnak sem komoly ellenfél, Rush elég hamar kitekeri a nyakát. Sajnálatos módon ezzel megszünteti a két hajó közti átjárást is; Young már hiába próbál visszatérni a halott idegenbe.

Az idegen hajó lőni kezd. Eli szerint a pajzs nem bírja sokáig. Young parancsot ad, hogy minden fegyverrel lőjék a vezérhajót, Scott hiába pedzegeti, hogy Chloe még a fedélzeten lehet. Az ezredes mellesleg gyanúsan nem említi azt sem, hogy megtalálta odaát Rusht. Scott tehát hős lovagba vált és hogy ne kelljen megtagadnia közvetlen parancsot, inkább kérdezés nélkül csendesen lelép elkötni a kompot, Greerel a nyomában.

Rush közben a folyosókon osonkodik, feltűnés nélkül, egy bakkecske eleganciájával, az ezredes által falról leszerelt másfél méteres izémicsodával a kezében – eszméletlen szerencséje van, hogy eljut Chloéhoz, anélkül, hogy lebukna. Kiszabadítja a félsokkos lányt, akinek valószínűleg rátesz egy lapáttal a rémületére a megmentésére érkező, eddig halottnak hitt doki.

Young folyamatosan lövet az idegen hajóra. Nem érdekli, hogy a pajzs összeomlani készül, hogy a fegyverrendszer onnan vonja el azt a kevés energiát; lövet még akkor is, amikor az ellenfél visszavonulásba fog. Hiába figyelmezteti Eli, hogy a következő lövés felrobbanthatja a Végzetet – az ezredes csak annyit mond, nincs más választása. Scotték a kompban felszálláshoz készülődnek, amikor látják, hogy minden hajó távozik, egy kis vadászlencsét kivéve; az viszont leszáll a burkolatra és újabb lyukat vág rá – lassan olyan lesz szegény hajó, mint az ementáli sajt. A hadnagy és Greer addigra már ott vannak, és döbbenten látják, hogy a nyílás kiköpi magából Chloe-t és Rusht.

A rókaképű első dolga, hogy megérdeklődje az őrmestertől, hogy is halt meg tulajdonképpen; majd egyszerűen kijelenti, hogy az ezredes tévedett, bár jogosan feltételezte, hogy halálát lelte a kőlavina alatt. Elmeséli, hogy miután ottmaradt a bolygón, sikerült bejutnia az idegen hajóba, és már épp az adatbázis lelkes elemzésébe fogott volna, amikor az idegenek megérkeztek. Innentől nem sokra emlékszik; amikor nagy ritkán magánál volt, az elméjét fürkészték. Úgy gondolja, hogy sikerült nem megadni nekik, amire kíváncsiak voltak; majd ellenük fordította a neuro-interfészüket és megszerezte a szökéshez szükséges információkat.  Szerinte az idegenek nem elpusztítani akarják őket: a Végzet kell nekik.

Később Rush meglátogatja Youngot, aki eddigre már megfelelően megaszalta magát a saját levében. A rókaképű nem mondta el, hogy Young meg akarta ölni, Young nem árulta el senkinek, hogy Rush megpróbált rákenni egy gyilkosságot – ez eddig oké is; Rush csak arra kíváncsi, ezzel elintézték-e a dolgot, vagy továbbra is számítson gyilkossági kísérletekre. Az ezredes megpendíti, hogy megmentette a hajón; a rókaképű válaszul felemlegeti, hogy lövette az idegen hajót, amikor még a fedélzeten volt. Chloe is, mondja az ezredes, és a hajón lévő legénység érdekére hivatkozik. Aztán tisztázzák, hogy Rush tényleg provokálta Youngot, és Youngnak valóban nem kellett volna otthagynia a bolygón. De végül mindketten itt vannak a hajón és meg kell tanulniuk együtt dolgozni, a többiek érdekében; a legénység nem kételkedhet a vezetőiben és a hajónak készen kell állnia a következő találkozásra.

Később Caine és TJ beszélgetnek a kilátófedélzeten, miközben Caine valami ginnek csúfolt sebbenzin-féleséget iszogat. TJ kotnyeleskedik kicsit, rákérdez, Jamesnek van-e esélye a pasasnál; az kifejti, hogy lehetőleg nem akar kapcsolatot, amíg csak lehet, mert ha nem jól végződik, nagyon kellemetlenné válhat így, hogy össze vannak zárva a hajón. Ha valaki, TJ érti, mire gondol, és érti Young is, aki a háttérből hallgatja őket.

És ismét a szokásos életképek: Chloe álmatlanul hever Scott karjaiban; James magányosan zokog a szobájában; Rush újra a szokásos konzoljánál; Young ismét Elijal figyeli a KINO-n át. Greer egy fényképet nézeget; TJ a betegeit ápolja; Caine egyedül iszogat a kilátófedélzeten; az ezredes továbbra is stoppolja a zokniját. És mielőtt azt hinnénk, hogy Young és Rush lementek Casablancába, meglátjuk Camille-t, ahogy a rókaképüvel arról beszélgetnek a hidroponikai részleg rejtekében, hogy az ezredes veszélyes és csinálni kell vele valamit.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lezuzius 2010.04.15. 16:01:11

Kiraly hogyvolt.
A feliratokat is te koveted el, ha jol emlekszem.
Gratula es Hajra!

takszi 2010.04.15. 20:46:39

Még mindíg látványosan unatkoznak a mellékszereplők.
Kő net! Kőnetet nekik!

Az eddigi SG sorozatokban, olyan természetes volt, hogy mindenki elvan magával, mert mindenkinek volt valami feladata.

the black ball 2010.04.16. 10:59:45

"támadólencse"
Ezzel újradefiniáltad a repülő csészealj fogalmát. :]

Gabryel 2010.04.21. 10:36:50

Eddig nem nagyon olvastam "hogyvolt"-ot, de ezen végigfutva felmerült bennem a kérdés, hogy minek nézel olyan sorozatot, amit utálsz? Bennem legalábbis ezt az érzést keltette ez az írás annak ellenére, hogy a jelenlegi 13 részből ez volt a legjobb. Biztos csak benéztem valamit.

Llew 2010.04.21. 12:46:36

@Gabryel: pl. mert a korábbi stargateket szerette és reméli, hogy ebből is kisül valami jó. Időt ad neki.
Ha szerinted a leírtak alapján Cicmax utálj a SG:U-t akkor bele kéne olvasnod sixx korábbi Grace klinika, meg Szökés hogyvoltjaiba:)

korxi 2010.04.29. 19:21:35

Á szerintem nem utálja. Csak kritikus szemmel nézi:)
@Llew: "a korábbi stargateket szerette és reméli, hogy ebből is kisül valami jó."
Szerintem már kisült, egyre jobb a sorozat. Az igaz hogy a többség valszeg azért kezdte el nézni, mert a stargatet szerette, de ez nem olyan és nem is akar olyan lenni, és ha akarna sem sikerülhetne. De én nem is ezt vártam az SGU-tól.

Remélem hogy nem ezért van elmaradva cicmax a hogyvoltokkal, mert azok is tök jók.
Hallod, Cicmax!

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.04.29. 19:24:04

@korxi: Á, csak az évente kétszer esedékes rámszakadt a világ korszakomat élem. Két félkész hogyvolton is ülök jelen pillanatban, nincs időm befejezni :( talán holnap egyet megpróbálok.
süti beállítások módosítása