Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 3x24-4x01 - Leányka, kelj fel!, Minden meghal

2010. április 12. 16:18 - Hoppancs

Csendes délelőtt egy átlagos amcsi gyorsétteremben, mindenki boldogan burkol egészen addig, amíg egy zavart fickó magára nem vonja a figyelmet. Első látásra egyszerű falu bolondjának tűnik, aki nap, mint nap hangosan tárja környezete elé vélt és valós sérelmeit, de a dolgok kellemetlen fordulatot vesznek, mikor felpattan és pisztollyal kezdi fenyegetni a mérsékelten lelkes hallgatóságot. Van annyira jó fej, hogy a kiskorúakat elengedi, a többiek viszont remeghetnek az életükért. Egy szektavezér külsejű ősz ember szembeszáll az eszelőssel, és megnyugtató hangon próbál hatni rá. Majdnem lebeszéli a lövöldözésről, de csak majdnem. A bolond tüzel, három vendég elterül, majd ő maga is kap egy golyót az időközben megérkezett rendőröktől. Már épp halni készülne, de a szuggesztív tekintetű idegen kézrátétellel eltünteti a sérülését. Hogy mik vannak!

Mire Mulderék előkerülnek, már egy sebesült sincs a helyszínen, pedig mindenki azt állítja, hogy az incidens megtörtént. Akkor meg hogyhogy? Tán golyóálló mellények potyogtak az égből? Scully egy szemtanút interjúvol, aki úgy véli, senki sem tudja pontosan mi volt ez az egész, hiába látták mind. Egy fiatalember elmeséli, hogy gyomron lőtték, szenvedett is rendesen, de akkor az ősz betyár fölé hajolt, hozzáért, szépeket mondott és meggyógyította. Csak a pólóját felejtette el befoltozni, de ahelyett majd vesz másikat. Scullyt nem olyan könnyű lenyűgözni, most sem látjuk az arcán az áhítatot. Mulder közben udvariasan bemutatkozik az elkövetőnek, aki még mindig az események hatása alatt áll. „Az a férfi a tenyerével törölte el a bűneimet, talán maga az Úr jelent meg az ő képében.” Ügynökeink megvitatják, amit eddig megtudtak, majd vadiúj helyszínre kapcsolunk.

Mrs. Mulder, Fox mamája egy elhagyott tengerparti házikóban bóklászik, majd odakint találkozik kedvenc nikotinfüggőnkkel, akinek nem örül. Utóbbi azonban nosztalgikus hangulatban van, el is mereng azon, milyen jókat nyaralt itt együtt a Mulder famíliával. A gyerekek játszottak, ő Williammel vízisíelt, aztán mikor utóbbi félrenézett, meg-meghúzta az asszonyt. Figyu, én erre már nem szeretnék emlékezni, közli Muldimama, de a Cigis most nem is a fülledt közös éjszakákat kívánja felidézni, inkább valami másra kíváncsi. Hogy mire, az nem derül ki, de komoly ügy lehet, mert a páros heves veszekedésbe kezd, amit már csak egy lesifotós kameráján keresztül láthatunk. Míg a gép kattog, ők intenzív fejrángások és gesztikuláció közepette folytatják a vitát, az ilyesmi gyakran torkollik békülős szexbe, amit ha van is, hála az égnek nem mutatnak.

A kis Fox ezalatt még mindig a titokzatos gyógyítóról érdeklődik, akit egy helyi zsaru kikérdezett. Ennek eredménye új infóként a Jeremiah Smith név, meg egy hamis postafiók cím. A rendőr elmondja, hogy javában jegyzetelte JS szavait, aztán mire felnézett a noteszából, az jól felszívódott. Szóval vagy nagyon durván elbambult, vagy ez a fazon valami illuzionista. Az izgalmas beszámolót Skinner telefonja szakítja meg, amiből Mulder megtudja, hogy az anyja kórházban van egy kimondhatatlan nevű városkában (ahol a családi nyaraló található), úgyhogy szalad hozzá mindent otthagyva. Az idős hölgy csövekkel körbefonva fekszik, Mulder fájdalmas arcot vág, Scully pedig orvosi tájékoztatót tart és biztat. Muldimama egy pillanatra felébred, és a tenyér (PALM) szót firkantja egy cetlire.

Később elszállítják, – feltehetőleg egy civilizációhoz közelebb eső kórházba – Scully pedig tovább bombázza társát okosságokkal, megjegyezve, hogy a helyzet sokkal rosszabb is lehetne. Mulder rögtön összefüggést vél felfedezni az aktuális ügy és édesanyja betegsége közt, hisz JS a tenyerével varázsolgatott, és a mama is azt írta, hogy tenyér. Ez nem lehet véletlen, ugye? Scully szerint de, és nem kell ebbe többet beleképzelni, mint ami van, a néni már öreg, várható volt, hogy előbb-utóbb bemondja az unalmast, az agya meg nyilván károsodott a stroke során, azért firkál össze-vissza. Muldert nem lehet meggyőzni, rohan vissza DC-be JS nyomába eredni. Scully mélyen egyet nem értő tekintettel követi. Közösen megtekintik a helyszínen készült videót, ami a noteszos fickó által elmondottakat igazolja, annyi kiegészítéssel, hogy JS ugyan eltűnt, de a helyébe valahogy odatermett egy pasas ugyanabban a szerkóban. Mulder megint elviharzik, nem mondja meg, hová, Scully kicsit tiltakozik, majd lemondóan pislog.

JS-t egy nagy irodában látjuk viszont, ahonnan valakik elhurcolják, egyértelműen a Tüdőbajos parancsára, majd Hannibal Lecter-szerűen bebugyolálva bedugják egy cellába. Mulder elmegy a nyaralóhoz, ahol Mr. X lepi meg, és azonnal a lényegre térve az orra elé tartja a kompromittáló fotókat. Ügynökünk nagyot néz, hisz’ a mama a válás után megesküdött, hogy többé nem teszi be a lábát a házikóba, ráadásul Foxie eddig arról sem tudott, hogy a Tüdőssel ismerték egymást. X azt állítja, az asszony azután lett rosszul, hogy a Dohányos elment, és ha ő nem hívja a mentőket, akkor anyu talán már az angyalokkal énekelne. Úgy gondolja, a Tüdős valami olyasmiért jött, ami a házban van.

Mindannyiunk nagy meglepetésére JS (?) besétál a washingtoni FBI központba, mondván, látta magát a hírekben és tisztázni szeretné a történteket. Scully a fejesek elé vezeti, ahol elmondja, hogy amikor elkezdte lebeszélni a bolondot a lövöldözésről, hirtelen álomszerűvé vált minden, mintha elhagyta volna a testét, és onnantól semmi többre nem emlékszik. Legközelebb a munkahelyén találta magát, ami egyébként valami társadalombiztosítással foglalkozó iroda. Mivel nem tett semmi rosszat, JS szabadon távozhat, de szólnia kell, mielőtt elhagyja a várost. Mulder éjszaka kutat a nyaralóban, mert úgy izgibb, és már épp reményvesztetten hanyatlik a kanapéra, mikor a mama írását nézegetve rájön, hogy a PALM betűit átrendezve LAMP jön ki. A felismerés hatására nekiáll lámpákat falhoz vagdosni, ami nem csupán a benne felgyülemlett feszültséget vezeti le, de eredménnyel is jár, ugyanis az egyikben talál egy űrlények nyakon szúrására alkalmas eszközt. Jé, a mama ufóvadász volt! Zsír.

A Tüdőember közben meglátogatja JS-t, akiből nagyon úgy tűnik, hogy (minimum) kettő van, és magasabb célt emleget neki, valamint azt, hogy nem kell reményt adni a népnek, elég, ha a tudományban hisznek. JS Mélytorokká változva érdeklődik, hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy Tüdőke érdekei érvényesüljenek a projektben, mire az közli, hogy nem hatódik meg a trükköktől, és igazságot fognak szolgáltatni azok, akiknél ott az eszköz a JS-félék megsemmisítéséhez. Vajon most a rugós kötőtűre céloz, amit Fox talált? Mulder közben az említett fegyvert mutogatva ront be Skinnerhez a Dohányos megbüntetését követelve, aki szerinte végezni akar Smithszel, de a főnök nem tud segíteni. Scully beavatja társát, hogy előző nap JS benézett az FBI-hoz, és az is kiderült, hogy hol dolgozik.

A páros felkeresi munkahelyén a szabadlábon lévő JS-t, majd Mulder kedvesen megkéri, hogy kövesse őket, vagy csúnya jelenetet rendez. A férfi látszólag engedelmeskedik, de kifelé menet szökni próbál, majd meglepő ügyességgel tűnik el a tömegben. Könnyű annak, aki kedve szerint váltogatja az alakját. Visszatérünk Tüdőke és „Mélytorok” társalgásához, ami során szó esik Istenről, meg arról, hogy ki képzeli magát annak, az emberek hitéről, csodákról, muffin receptekről. Ja, arról nem… Tüdőke szerint úgy lehet elvenni a nép szabadságát, ha lecsillapítják a lelkiismeretüket. „És ha nem megy, akkor megölitek őket?” kérdezi JS mostmár Mulder papa képében. „Mindenkit nem lehet elpusztítani, és a szeretetet sem, ami megkülönbözteti őket tőlünk” mondja, mire Tüdős tiltakozik, hogy ő nem közülük való. Válaszul megkapja, hogy csak része akar lenni a folyamatnak, és parancsolni szeretne, mikor az elkezdődik. De nem lesz rá lehetősége, mert javában haldoklik tüdőrákban. No, Dohányosunk erre kiakad, mert ez nem lehet igaz, ő mindig vigyázott az egészségére.

A Mulderék kezéből sikeresen kicsúszó JS verzió terminátor külsejű figurává alakul –mostantól nevezzük egyszerűen T-nek – és igen sűrűn néz. Előkapja a kötőtűt, és menne is kivégezni korábbi ikertesóját, de az már lelépett, vagy kiengedték, ki tudja… Muldimama közben pocsékul van, a doki szerint talán fel sem ébred, úgyhogy Foxie bőg egy sort, aztán a folyosón belebotlik Tüdőkébe, és falhoz nyomja. „Amúgy hogy van anyád?”, kérdi utóbbi két szétlövömafejed közt, de Muldernek nincs kedve referálni, úgyhogy Tüdőke tájékoztatja, hogy ő már nagyon régóta ISMERI a mamát, és mellesleg nem is ő akart vele találkozni, a nő hívta randira. Ja, és tudja, hol van Mulder húga. Foxra ezzel mindig lehet hatni, most is izgalomba jön, és még eszelősebben rángatja ellenségét, „Hol, hol???” kiáltozás közepette, majd rövid szünetre kényszerül egy arra járó nővérke miatt. A néző távoztával bedobja a „nálam van, ami neked kell” szöveget, de Tüdőke tagadja, hogy bármire szüksége lenne azon kívül, hogy bemehessen a mamához, amit meg is tesz.

Scully egy csomó egyforma Jeremiah Smith nevű férfit talál az adatbázisban, ami több, mint fura. Mulder Mr. X-szel találkozik a parkolóban, aki szépen kéri, hogy adja oda neki a kötőtűt, mert ha nála marad, meg fogják ölni. Miután rendesen megverték egymást és pisztollyal is fenyegetőztek, X a „ maga halott ember” megjegyzéssel engedi útjára haverját. Scullyhoz beugrik JS, azt állítva, hogy információja van egy jövőbeli gondosan megtervezett projektről, meg Mulder húgáról is, és az a JS, akivel az ügynökök beszéltek, szélhámos volt, aki meg akarja őt ölni. Mulderék így JS társaságában egyesülnek újra valahol az éccakában, minek során a gyenge idegzetű Foxie követeli, hogy JS látogassa meg az anyját, addig nem is érdekli a sztori, amit az el akar mesélni neki. A feszült pillanat pont megfelelő arra, hogy megjelenjen T, és lezárja a harmadik szezont.

A negyedik évad lazításként szép tájjal kezdődik, valahol a semmi közepén. Munkásember érkezik, hogy helyrerakjon valamit egy pózna tetején, de megcsípi egy darázs. Lentről egyforma, szőke kisfiúk nézik, akiken cseppet poénkodik („anyukátok nem téveszt össze benneteket?”) majd komfortérzete viharos gyorsasággal romlani kezd, rosszul lesz, lepottyan. A gyerekek a segítségnyújtást elmulasztva továbbállnak. Főcím után visszatérünk a kis csapathoz, JS menekül, T utána. Mulder figyelmezteti Scullyt, hogy felesleges a pisztolyt villogtatni de a nő nem hallgat rá, földhöz is vágják. Sötét épületben üldözéses jelenet kezdődik, JS rohan, utána T, azután Mulder, végül Scully, de csak kötelességből, mert amúgy gőze sincs, hogy mi van. JS leugrik a tetőről, odalent Mulderrel kiegészítve fut tovább, T szorosan a nyomukban. Mulder utasítja a kissé elveszett Scullyt, hogy hozza a kocsit, ő pedig jó asszony módjára engedelmeskedik, de kissé ledermed, mikor T ráugrik az autóra.

T szem elől téveszti a célpontot, Mulder előbújik a törmelék alól és gyors, határozott mozdulattal nyakon döfi. JS közben motorcsónakkal szökik, Muldi könyörög, hogy ne menjen, mert a mamának szüksége van rá. A komoly fáziskésésben lévő Scully átbukdácsol T testén, és látja társát JS társaságában elcsónakázni. Őt sajnos csúnyán ottfelejtették hiába muldörözik a sötétben. Ha már semmi egyéb dolga, megpiszkálja T hulláját, de az feléled, és fojtogatni kezdi, hátha így kiszedheti belőle, hová mentek a többiek. Scullynak persze gőze sincs, honnan is lenne. JS szerint azért nem szabad rögtön Muldimamához menni, mert az ágya mellett nagy valószínűséggel ott ülnek a kormány emberei, és nem azért, hogy a kezét fogják. Nem lehet őket megakadályozni abban, hogy véghezvigyék tervüket, az új faj létrehozását. Hajlandó elvinni Muldert egy helyre, ahol láthatja a húgát, és közelebb juthat az igazsághoz. Csábító.

Tüdőke tényleg ott ül egykori szeretője mellett a kórházban a Gyanús Öregemberek Tanácsának egy másik tagjával együtt, és épp azt vitatják, hogy talán Foxie rájött, hogy csapdát állítottak neki, ezért nem jön anyuhoz, illetve a lehetőséget, miszerint az asszony nem természetes okból haldoklik Talán valaki tudta, hogy ott a nyaralóban egyedül van, és védtelen. Scully hisztis, mert Mulder magára hagyta, ráadásul T ott ül mögötte a kötőtűt a nyaka felé irányítva. Mulder erről mit sem sejtve kéri a nőt, hogy simítsa el az ő kis kocsilopását és kanadai határátlépését, amit kénytelen volt megtenni. Scully beleegyezik, majd miután T a szerzett infókkal gazdagabban elhúz, gyorsan figyelmezteti Foxiet, hogy a rém nem halt meg és a nyomában jár.

Scully bemegy Skinnerhez, aki már szintén rájött, hogy öt JS dolgozik az országszerte különféle TB irodákban, és mind felszívódtak. Jön a Scullyról álmodozó Pendrell, és elmondja, hogy a JS-ek gépeinek merevlemezéről egy jó nagy adathalmaz került elő, amit egyelőre nem tudott megfejteni. Scully másolatot kér a kódokról, lehet, hogy ki tudja találni, mit jelentenek. Pendrell le van nyűgözve. Mulderék már a nyitóképeken látott tájon járnak, ahol felfedezik a munkás hulláját, majd egy virágkertészethez érnek, ahol Mulder a távcsövön keresztül meglátja Samantha gyerekkori verzióját, amint szorgosan tevékenykedik. Bátyó odaszalad hozzá, de hiába szólongatja, a lány néma marad. JS közli hogy nem beszél nyelveket, mert olyan, mint egy dolgozó méhecske. Hirtelen sok kis Samantha és egyforma szőke fiúcska bukkan elő, úgynevezett „sorozat prototípusok”, vagy ha jobban tetszik, klónok. Ők éldegélnek itt a kertészetben, önmagukat ellátva.

Scully X-et hívja, aki jön is, bunkó, mint mindig, annyit hajlandó elárulni, hogy Mulder anyja védtelen, és a kódok elején található HMP rövidítés Himlő Megsemmisítési Programot jelent. „Ne nyisson fel ajtókat, még nem kész belépni rajtuk!”, vágja Scully arcába a bölcsességet, majd mielőtt lelépne, felszólítja, hogy védje az anyát. Mulder szívesen hazavinne egy kis Samanthát, hogy otthon nevelgesse, de JS ezt nem ajánlja. Már majdnem elkezdenek beszélni a lényegről, mikor T megérkezik, és a változatosság kedvéért hajkurászni kezdi őket. És ha leülnének mind egy kávé mellett?

A kis klónnal hármasban bemenekülnek egy méhekkel teli épületbe, de előtte Mulder nyakon önti magát a JS-nél lévő piros kanna tartalmával, hogy ő is immunissá váljon a csípésekre. Elbújnak T elől, majd a megfelelő pillanatban rádöntenek egy kaptárokkal teli falat. Miután kicsit elnézegették, hogy támadják a méhek üldözőjüket, végre elkotródnak onnan. Scully visszatér Pendrellhez, és elmeséli a HMP-t, meg azt, hogy az adatok a tehénhimlő vírusának protein sorozatkódjai, és az egész lista talán valamiféle leltár azokról, akiket azzal beoltottak. Megmutatja Pendrellnek a csupasz karját, ez talán már sok is a pasasnak egy napra. („Hazamész, kivered…”) Az ügynöknő azonban nem áll meg itt, biopsziát csináltat a saját és Pendrell kolléga himlőoltás hegén, majd a főnökség előtt magyarázza az eredményt. Ennek lényege, hogy van ott egy protein, aminek ez elhelyezkedése kicsit eltér a két esetben, és feltehetőleg minden utóbbi harminc évben beoltott amcsiban megtalálható, mint valami címke, és erről szól a kimutatás, amit a JS-ek gépén találtak.

Skinner feje sajogni kezd, félre is hívja a vöröskét, hogy mi volt ez a hülyeség, hogy képzeli, hogy a kormány megjelöli a népet, de mielőtt összeverekednének, Mulder telefonál. Megkéri Scullyt, hogy menjen elé a mamához a kórházba, illetve védelmet kér. Sajnos közben T elkapja az ügynököt, aki hiába könyörög, hogy hagyja életben JS-t, inkább őt ölje meg, a kemény fickó nem kegyelmez. JS szerinte elárulta a közös ügyüket, és Muldernek is csak töredékeket mutatott az igazságból. „Minden meghal”, közli, majd Muldert eldobva JS után ered. Skinner ás Scully már várja kollégáját a kórházban, Fox elő is kerül igen ramaty állapotban, azt hajtogatva, hogy nincsen remény. Skinner magára hagyja a párost, hadd ölelkezzenek szomorúan. Mulder magát hibáztatja, amiért nem sikerült elhoznia anyjának a gyógyítót, és elmeséli Scullynak Samanthával való találkozását is. Megbeszélik, hogy mindketten sokat láttak, közel jártak, mégsem tudtak meg semmit. Scully még bízik Mr. X segítségében, de őt már lelőtte valaki, és úgy látszik, meg is halt. Előtte még az SRSG betűket írta a padlóra saját vérével. Drámai.

Egy hónappal később az ENSZ központban látjuk viszont Muldert, a Főtitkár Különleges Képviselőjének (angolul ennek a rövidítése az SRSG) irodájában, ahol egy szőke nő, Marita közli vele, hogy a képviselő átnézte az anyagot, amit küldött, de nem tudja fogadni, mert más dolga van. A Mulder által látott farmot kiürítették, csak kipusztult növényeket találtak ott, amik ginzengnek tűntek. Klónoknak, méheknek semmi nyoma. Mulder elkeseredik, de a nő által átnyújtott mappában fotókat talál a farmon dolgozó Samantháról, Marita pedig így szól: „nem hal meg minden”. Hm… Tüdőke behívja a kórházba T-t, és meggyógyíttatja vele Muldimamát, mert szerinte az az ellenség a legveszélyesebb, akinek már semmije sem maradt. Szóval vissza kell adni Foxienak anyut, hogy kevésbé legyen útban a nagy terv megvalósításakor.

Címkék: x akták
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása