Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x19 - House On Fire

2010. február 26. 11:00 - hex.kelly

Indiana-ban vagyunk, Royal nevű városban este moziba igyekszik a nép, Steve McQueen-filmet adnak, mindenféle korosztály kíváncsi A masszá-ra. Odakint elcsendesedik a személyzet is: bezár a pénztár, a büfé, egy árnyék megkerüli az épületet, a hátsó ajtón egy fekete ruhás alak lép be, kezében piros benzines kanna. Locsolja a bejáratot, a büfé pultját, a folyosót. Odabent némelyek filmet néznek, mások csőröznek, és van, aki csak alszik. Az egyik lány füstöt lát beszűrődni az első ajtón, a fiúja riaszt mindenkit. Az emberek kiabálva-sikítozva rohannak a vészkijárat felé, épp akkor, mikor a filmben is menekülnek a statiszták. Az összes kijárat zsákutcának bizonyul: füst és lángok mindenhol.

5 órával később JJ Qouantico-ban az épphogycsaknem pizsamás, ásítva kávézó csapatnak mutatja a tűzről készült híradást. A 2000 lakosú városban ez a második gyilkos gyújtogatás: két nappal korábban a szabadidőközpontban történt meg ugyanez, ott 12-en haltak meg, a moziban 19-en, túlélő sehol nem volt. A híradásokból kimaradt, hogy másfél héttel korábban egy étterem is fel lett gyújtva, de már zárás után, így ott nem sérült meg senki. Bárki is gyújtogat tehát, két hét alatt nulla áldozattól eljutott a 31-ig. Reid szerint a gyújtogatások során történő halálesetek rendszerint véletlen balesetek. Hotch azt mondja, 31 halál nem lehet baleset, és ha egyszer egy gyújtogató nekilendül, nem fog leállni. Főcím és idézet Hotch-tól: Mindannyian egy égő házban élünk. Nem hívhatjuk a tűzoltókat, nincs kiút. - We all live in a house on fire. No fire department to call, no way out. Tennessee Williams

Csapat a gépen az aktákat bújja. Ki lehet húzni a listáról a hős-gyilkos komplexusosokat, mivel nincs megmentett áldozat, viszont a tűzoltókat és más hatósági személyeket nem lehet kizárni. JJ azt mondja, ő ilyen kisvárosban nőtt fel: ha itt valakiről elkezdenek kérdezősködni, egy pillanat alatt első számú közellenséggé válik. Hotch azt mondja, akkor változtatni kell a bevett profilozási módszereken.

Garcia feladata lesz, hogy mindet lenyomozza, különös tekintettel azokra, akik elsőként szoktak a helyszínekre érkezni. A híradásokat és a privát videókat és fotókat is fel kell kutatni, mert a gyújtogatók szeretik nézni a művüket, és terjessze ki a keresést hasonló tüzekre az egész államban, mert a gyilkos talán máshol gyakorolt. És az ő dolga előásni mindent a 31 áldozatról, és nemcsak a száraz adatokat, hanem a személyes kapcsolatokat, pénzügyeket, fasírtokat, egyszóval a kisvárosi sompolygó boszorkányüldözés indul!

Carlson rendőrfőnök fogadja JJ-t és Hotch-ot a közösségi ház előtt. Bemennek, a bálteremben leterített holttestek sorakoznak a padlón, a rendőrfőnök szabadkozik: a kórház pici, nincs elég hely ennyi holttestnek. Egy másik terem tele van hozzátartozókkal, itt a város egyetlen orvosa, Rawlings doki is, az ő unokaöccse is meghalt. Hotch azt mondja neki, hogy a gyilkos újra le fog csapni, küldje haza ezt a sok embert, mert nem biztonságos ekkora tömegjelenetekkel kísértésbe hozni. JJ azt mondja, erős a gyanú, hogy az elkövető helyi. A doki hüledezik, Hotch közli, hogy rendszerint ez így van, szóval próbálunk majd nem ujjal mutogatni, de most az emberek biztonsága a fontos, nem pedig a háborítatlanság. (Egy lesötétített szobában egy asztali lámpa ég, az asztalon egy szemüveg, hátrébb, a homályban egy alak idegesen fel-le mászkál.) A mozi bejáratánál a járdán fényképek, virágok, plüssállatok. Odabent egy tűzoltó magyarázza Morgan-nek és Prentiss-nek, mi történt, közben csodaszép tűzeffekteket varázsolnak köréjük: így terjedt a tűz.

A legtöbben füstmérgezésben haltak meg, néhányukat eltaposták. A tűzoltó rendszer nem tudott működésbe lépni, mert a gyilkos elzárta a vízvezetéket. Rossi a másik tűz helyén beszélget a mentősökkel, az egyik azt mondja, ilyen kis közösségben néha csak úgy lehet valakin segíteni, ha felejtünk. Rossi azt mondja, ezekre a néhákra kíváncsi a leginkább. JJ átnézett minden híradást, semmi feltűnőt vagy használhatót nem talált. Garcia képernyőről mondja, hogy ő sem, 450 km-nyire volt tavaly kukatűz, meg karácsonyfatűz. Hotch azt mondja, szélesítsen 750 km-t, kell lennie valaminek, és kérdi, mit talált az áldozatokról. Garcia felsorolja a retyerutyaságok fokait, de Hotch-ot nem ez érdekli, hanem a privát dolgok, a szennyes, a titkok. Garcia azt mondja, ő nem profilozó. Hotch szerint viszont most annak kell lennie, mert nincs sok idő. Délután tele a templom, a halottak gyászszertartása van, a doki a sarokban áll Hotch-csal és kérdi, hogy és ezzel a tömegjelenettel mi van? Ez jó, mert a gyilkos talán itt van. Közben Prentiss és Morgan a telefonjaikkal pásztázza a nyájat, Garcia pedig messziről súgja a fülükbe, melyik suhancnak mi a sara a nyilvántartás szerint. Hirtelen szirénázás hallatszik: odakint száguld a tűzoltóautó. A csapat a helyszínre ér, egy bár égett le, a tűzoltó mondja, hogy Molotov-koktélt dobtak be, öten voltak bent. Morgan észrevesz egy láncot lakattal az ajtón, és mutatja Rossi-nak: a gyilkos biztosra akart menni. (Szemüveges alak valami tűz-videót néz a neten, és jó neki.) A tűzoltó kicsit sértődötten azt mondja, hogy ez sovány, ezt ő is tudja.

Ám Morgan szerint a tűzoltónak ez egy lakat és egy lánc, hogy mindenki meghaljon, a profilozónak viszont ez 5 olyan áldozat, akiknek a halálát minden áron kívánta a gyilkos. Tehát ez a legfontosabb tűzeset, ez fog elvezetni a gyilkoshoz. A rendőrfőnök Hotch-nak és Prentiss-nek kesereg: négyen haltak meg, a pultoslány még él, de nagyon megégett. A korábban Rossi-val beszélő mentősnő érkezik sírva és rohanvást, egy tűzoltó fogja vissza, a rendőrfőnök mondja Hotch-nak, hogy ez Tina, a bár bennégett tulajának, Jason-nek a menyasszonya. Garcia épp egy fehértáblát vonszol be a kuckójába, mikor Morgan hívja, és nincs flörtölős kedvében: kicsi a város, de sűrű a mocska. Kérve-kéri, hadd menjen vissza a cybertérbe. Sajnos nem lehet, újabb öt nevet akar neki Morgan mondani. (A gyilkos a már korábban látott félhomályban ül, a fejét fogja, és hintázik előre-hátra.) A csapat a helyi erőknek mondja el, hogy a gyilkos bosszúból gyújtogat, és vélt vagy valós sérelméért az egész közösséget teszi felelőssé. Egyértelmű, hogy helyi, vagy itt nőtt fel, de ennek ellenére kívülállónak érzi magát, a gyilkolással azonban hatalmat szerzett az egész város felett. A bár felgyújtásánál kell keresni azt a személyes indokot, amit sokan tudnak, de mélyre temették. Ezért muszáj lesz mélyre ásni. (A gyilkos már egy asztalnál ül, előtte újságkivágások a tűzesetekről, elkezdi elégetni őket.) Hotch és Rossi immár a kórházban van, a doki beviszi őket a pultoslányhoz.

Arról kérdezik, volt-e olyan vendég, aki távolabb ült a többiektől, esetleg ideges volt. Nancy azt mondja, volt egy srác, szomorúnak tűnt, kérdezik tőle, ki volt az, de a lány gépei már egyre sűrűbbek csipognak, ezért a doki kiküldi Hotch-ékat. Az őrsön a Csikócsapat távmosolyog Garcia-val, aki a helyi újságból mindenkiről tud mondani ezt-azt, például, hogy a bárban meghalt házaspár babát várt, legalábbis pocakleső kommandó figyelte a feleséget városszerte. Prentiss szerint ez rémes, JJ szerint faluhelyen már csak így megy. Morgan telefonon kapja Hotch-tól az infókat, majd elmondja a többieknek, hogy volt egy vendég, aki hol ide, hol oda ült, de a pultoslány nem ismeri. Reid felveti, mi van, ha ismeri, csak nem ismerte fel? Ha a moziban ismerte a járást, de a bárban kereste a jó helyet magának, ahonnan láthat mindent és mindenkit, akkor talán Royal-ban nőtt fel, de aztán elköltözött. A mozi a negyvenes években épült, a szabadidőközpont a hetvenes években, a bár viszont csak 5-6 éve. (A gyilkos levelet ír, de pár szó után mindig összegyűri a papírt, és újat kezd. A leghosszabb mondat, amit látunk: Nem akarok mást, csak egy utolsó....) Hotch és Rossi megérkezik, mikor Garcia folytatja a bártulaj, Jason adataival: ő nem helyi lakos, Indianapolisból költözött ide, és bárt nyitott, az apja pénzéből, az apjáról elnevezve. Két nappal ezelőtt, a kitűzött dátumnál korábban vette feleségül Tina Wheeler-t, aki egy helyi mentős, és már korábban utánanézett, mert ő is rendszerint elsőként érkezett a helyszínekre. Tina ötéves volt, mikor a szülei tűzben lelték halálukat, ami után őt és a tesóját, Tommy-t a royal-i nagyszülőknél helyezték el.

És hát, Tina-ról van is mit küldjön, de Tommy-ról semmi értékelhetőt nem talált, mintha a föld nyelte volna el. Hotch három szót mond: Találd meg, Garcia! (Gyilkos tovább bíbelődik az újságpapírral, és egy olyan lapot vesz a kezébe, melyen hirdetésben hívja meg Tina Wheeler és Jason Elliot a város népét 2009. április 4-én tartandó menyegzőjére a közösségi házba.) Garcia ingázik a fehértábla, a faliújság és az asztala között, porzik a billentyűzet, lapozza a dossziékat. Aztán telefonálni kezd, majd állva folytatja, ahogy hallgatja a vonal túloldalát, kezd elborzadni, végül megköszöni az információkat, és elköszön, majd azt mondja, Istenem.... Hívja Hotch-ot, és közli, hogy talált valamit. Csapat a rendőrfőnöknek és a dokinak elmondja, hogy a bártűz célpontja Jason volt, méghozzá az esküvő miatt. Kérdezik, mit tudnak Tina testvéréről, Tommy-ról. A rendőrfőnök azt mondja, semmit, tíz éve színét sem látták, de Reid szerint látták, mert itt van, csak senki nem ismeri fel, mert tíz év alatt sokat változott a külseje. Garcia kérdezi, emlékeznek-e rá? Kellene, mert a doki volt az orvosa. A doki azt mondja, emlékszik, kicsit labilis volt. Garcia szerint naná, hogy az volt, hiszen végignézte, hogy haltak tűzhalált a szülei. A doki szerint Tina gyorsan tovább lépett.

A csapat szerint meg Tommy vesztesége akkora volt, hogy az egyetlen szeretetforrása Tina lett. Tekintve, hogy 6 éves kor körül meghatározóvá válik ez, Tommy világa kizárólag Tina köré szerveződött. A rendőrfőnök azt mondja, 8 éves koruk körül már saját külön nyelvük volt, ez kicsit zavaró volt. De az ideges Garcia szerint érthető volt, abszolút megérthető. Kis forszírozásra a rendőrfőnök kiböki, hogy pletykák kaptak szárnyra városszerte, hogy Tommy és Tina kapcsolata TÚL KÖZELI, bár semmi sem volt biztos. Garcia azt mondja, hogy kicsapták a fiút az iskolából egy pletyka miatt. A rendőrfőnök szerint okkal. Garcia szerint ez nem igaz. Hotch szerint "Garcia!!!". Garcia beszélt egy tanárral, aki elmondta, hogy az egész iskola és az egész város a fiú ellen fordult a hülye pletyka miatt. És hallott mást is. (Hotch megint mondja: Garcia!!!) A 14 éves Tommy-t felnőtt férfiak kis híján halálra verték. Csontjait törték, kilyukadt a tüdeje is. A rendőrfőnök szabadkozik, hogy csak utólag értesült az esetről. De azt javasolta a nagyszülőknek, hogy küldjék el a fiút. Így került Tommy bentlakásos iskolába, elszakítva az egyetlen embertől, akihez kötődött: Tina-tól. Reid azt mondja, ha ez így történt, a város nyakig bűnös abban, amivé Tommy vált. Rossi azt mondja, beszélni kell Tina-val. A háza viszont üres, és dolgozni sem ment be, a mobilja is a házban maradt, Hotch kéri a rendőrfőnököt, hogy zárja le az egész várost.

Garcia a Csikócsapatnak meséli, hogy Tommy csak fél évig volt a bentlakásos iskolában, utána három évet töltött a fiatalkorúak börtönében. És kérdi, a többiek szerint mennyire lehet kiakadva? Morgan szerint biztos nagyon. Emily azt mondja, hogy hát mégiscsak egy egész város fordult ellene. Ja, Garcia nem Tommy-ra értette, hanem Hotch-ra.

Csikócsapat néz egymásra, Garcia magyarázza, hogy Hotch kérte, hogy ásson mélyre, és miatta hívta fel az iskolát, meg adta ki magát FBI-ügynöknek, és nem is vádolna senkit bűnrészességgel, de atyaég, hát most ő is csak egy szóbeszédre alapozva ítélkezik a város népe felett?! Morgan ocsúdik fel leghamarabb, és kéri Garcia-t, hogy koncentráljon Tommy-ra. A fiú 16 évesen távozott az intézetből, aztán 5 év múlva bukkan fel újra a 450 km-re levő Franklin-ben (ott volt a kukatűz, csak szólok), és nagy mennyiségű üzemanyagot szerzett be 2 hónappal ezelőtt. Más nyom nincs. Tina házában Hotch és Rossi nézelődik, próbálják kitalálni, hol lehet a testvérpár, de nem könnyű, mert Tina életéből mintha kiradírozták volna Tommy-t: sehol egy fotó, vagy bármi, ami róla szólna. Valami épület lépcsőjén vannak pedig, felfelé mennek kézen fogva, és Tina kérdezi a fiút, hogy mi a fenéért jöttek ide? Rossi a lány hálószobájában kutakodik, és az ágy alatt végre talál valamit: egy doboz tele fényképekkel, papírokkal. Ennyi maradt tehát Tommy emlékéből.

Tommy eközben azt mondja Tina-nak, hogy neki ő az egyetlen, a mindene, és most már nem árthatnak nekik a többiek, és újra látjuk a rendőrfőnök beszámolójakor mutatott közjátékot, amikor egy vénasszony rájuk szólt a moziban, amiért túl közel hajoltak egymáshoz. Tina-nak leesik, hogy Tommy ölte meg a sok embert, és Jason-t is, de Tommy rákiált: hallani sem bírja Jason nevét. Reid talált egy meghívót az 1998-as tavaszi bálra, a rendőrfőnök szerint oda mindenki el szokott menni, nem sokkal az után verték meg Tommy-t. Száguldanak is a közösségi házba, ahol Tommy egy terembe vezeti be Tina-t, felkapcsolja a villanyt, táncoló párocskákat vizionál. Kéri a lányt, hogy emlékezzen, milyen jó volt itt, de Tina pánikol, és nem akar újra táncolni, de Tommy ismét rákiált. Hotch, Rossi és a helyi erők rohannak fel a lépcsőn, be a bálterembe, ahol Tina kéri Tommy-t, hogy engedje el. Tommy nem akarja, inkább felgyújtaná az egész várost. Ehhez kezdetnek felrúgja a mellette levő benzineskannát, a tartalma folyik szanaszét, a fiú gyufát gyújt, és tartja a kezében. Hotch azt mondja neki, hogy engedje el Tina-t, hiszen szereti, nem akarhatja bántani. A többiek is megismétlik, Tommy vizionált táncosai lassan eltűnnek, helyükön a fegyveres rendőrök és az ügynökök veszik körbe.

Tommy azt mondja Tina-nak, hogy szereti, Tina sírva feleli, hogy tudja. A gyufa elég, Tommy elengedi a lányt, a fiút megbilincselik, Hotch felállítja a kannát, és miközben Morgan elviszi Tommy-t, Tina Prentiss karjaiban zokog. Hotch idéz: Az őrület határáig szerettem. Ezt hívják elmebajnak. Ezt, ami nekem az egyetlen érezhető módja szeretni. - I have loved to the point of madness. That which is called madness. That which to me is the only sensible way to love. Francoise Sagan

Quantico-ban Garcia szedi le az áldozatok fotóit és a tarka post-it-okat a falról, szekrényről, mikor Hotch belép hozzá. Garcia mondani kezdi, hogy tudja, hogy a profilozás a mélyre ásásról szól, és tudja, hogy csak így lehet elkapni a gyilkosokat, de ő a jót akarja látni az emberekben, ez az ő választása. A borzalmakkal terhelt elmébe való belemászás megnyomorította a jókedvét, és ez nagyon nem jó. Hotch azt mondja neki: Garcia, csak meg akarom köszönni a kiváló munkádat ebben az ügyben. És megértem, hogy amit tettél, az nehéz volt a számodra, de a közreműködésed létfontosságú a csapat sikereihez. Tudom, hogy te csak a jót látod az emberekben, Penelope, mindig. És azt akarom, hogy soha ne változz meg.

Címkék: gyilkos elmék
33 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laliath 2010.02.26. 11:52:03

Most kirörmködöm magam:
Végre! Végre! Új CM HV :DDD

Ezek után pedig visszamegyek az elejére olvasni :P

Laliath 2010.02.26. 12:07:13

Szegény Garcia, számára ez a rész olyan volt, mintha a Sátánnal randevúzna. Ő tipikusan az a személy, aki tudja, hogy az emberek között vannak "rosszak", de mégsem hiszi el...

A kisváros pedig mindig ambivalens hely. Ha beilleszkedik valaki, akkor igazi otthonná tud válni, de ha valamiért kirekesztenek, akkor maga a pokol.

ebilafan 2010.02.26. 12:21:41

Bennem is mindig megvan a vágy, hogy elébb örömködjek, és aztán olvassak, de eddig mindig sikerült visszafognom magam. (Lesznek részek, ahol nem biztos, hogy menni fog, csak jelzem. :)

Érzelmekkel telített rész volt, az biztos. Egy egész csöppet emlékeztetett az Owen Savage esetre, bár a két gyilkos karaktere eltérő, tudom. Akkor is: kisváros,félreismert fiú akit a végsőkig hergeltek, visszaütés, áldozatok.
Az egészben az a legborzasztóbb, hogy ma már biztosan pszichológushoz/pszichiáterhez küldenék szegény fiút, ha túlságosan természetellenesen kötődik a testvéréhez (ami egyébként tökéletesen érthető), és nagyon valószínű, hogy sikeresen kezelnék, ami talán e megelőzés pontja lehetett volna.
Ugyanakkor korábban egy ilyen kisvárosban ha kitudódik, hogy BÁRKI pszichológushoz jár, még az is kiközösítéshez vezethet. (Bár talán nem ennyire drasztikus kiközösítéshez.)

Azért ez tipikusan az a rész, hogy kit nem sajnál az ember? Mert én bizony a gyilkost is sajnálom az életéért, börtönbe meg úgysem kerül, legfeljebb zárt intézetbe élete végéig.

A Garcia-Hotch közjáték nagyon édes volt - és többek között azt is megmutatta, hogy Hotchnak van elég esze ahhoz, hogy a csapata egyik tagját se vegye garanciának.

ebilafan 2010.02.26. 12:26:27

@Laliath: Pontosan. Én is kisvárosban nőttem fel, na jó, nem olyan nagyon kicsiben, de városrészre/házakra lebontva ugyanez ment. Akit egyszer kiközösítettek, az soha nem kerülhetett vissza a pikszisbe.
Nem tudom, kinek milyenek az emlékei az ilyesmiről, de úgy általános, mint középiskolában is nagyon ment ez a dolog. Nekem több olyan osztálytársam is volt, akihez mi harmincan négy év alatt se szóltunk két szót. Manapság, ha visszanézek, elszégyellem magam emiatt, de tudom, hogy akkoriban még nagyon erősen bennem volt ez a "kövessük a főcsapást" dolog, a beilleszkedés vágya, ezért én is éppúgy kirekesztettem azokat a szerencsétleneket. Holott egyikük se volt rossz ember, csak átlagostól eltérő. :(

Laliath 2010.02.26. 12:31:17

@ebilafan:
hű, én az inkább betöretem a fejem, mint hogy nekem bárki megmondja mit csináljak típus voltam, aki mindig kiállt a "gyengébbek" mellett. Viszont a pici bors,de erős alaptörvény is megállt nálam, plusz a tanarak kedveltek, de nem voltam eminens (pontosan fogalmazva sose voltan öngyilkos hajlamú, mert ez felénk azzal ért volna fel), így sose mertek volna kiközösíteni.
Azért kívánvsi lennék, hányan végezték az ált. sulimból börtönben - cirka 10%-ra becsülném az arányt.

hex.kelly 2010.02.26. 12:51:51

@Laliath: Én elitsuliba jártam, általánosba is meg gimibe is. Hát, az nekem maga volt a pokol. Ki voltam közösítve különböző okok miatt, pl. elég szegények voltunk, a szüleimnek nem volt diplomája, a külföldi kirándulásokra, táborokba értelemszerűen nem jutottam el, nem volt videónk, ezért nem néztem horrorfilmet, meg más, rajtam kívülálló és megváltoztathatatlan, dolgok miatt. Utáltak, sokszor tudtam, hogy rajtam nevettek, sugdolóztak, csúfoltak. A szüleimnek is csak pár éve meséltem el. Le voltak döbbenve, azt hitték, szerettem oda járni. Szerettem is, mert a suli jó volt, lehetett sokat tanulni meg olvasni. De a gyerekek rémesek voltak. Nyilván ebben nagy szerepe volt a remek szüleik által átadott értékrendnek, és a már említett csordaszellemnek is.
Most meg bejelölnek iwiwen. Az anyjuk valagát, nem jelölöm vissza őket. Nem sértettség miatt, inkább azért, mert ilyen embereket nem akarok ismerni sem.

piszy 2010.02.26. 12:53:56

Köszi a hv-t és a képeket, most (is) nagyon jól sikerültek!
Én nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a megégésnél nincsen brutálisabb halál, engem mindig kiborít.
És egyetértek az előttem szólókhoz, a gyerekek borzasztóan gonoszak tudnak lenni és néhányan tényleg életük végéig hordozzák a sebeiket, amiket az iskolában szedtek össze.
Ráadásul pont most olvastam Stephen King Carrie-jét, az is ezt boncolgatja.

hex.kelly 2010.02.26. 13:15:09

@piszy: Szívesen!
Igen, az tényleg nagyon szörnyű halál.

Johnny336 2010.02.26. 14:47:34

Emlékszem arra a részre, amikor a pszichopata pszichológus (mondd ki háromszor...) a saját elmesélt félelmeik szerint csinálja ki az áldozatait. Na amiket ott felsorakoztatnak, mint halálnemek, azok közül egyik sem hangzik túl izginek.

@hex.kelly: engem facebookon jelöltek be vadidegenek, mondván kell az ember a mafia-ba...

Laliath 2010.02.26. 15:33:00

@Johnny336:
hehe. Ez de nagy! Nem maffiázom, de még nem jutott így eszembe máshoz sem toborozni. Jössz a Vampires Warsba játszani :P:D:P:D:P

@hex.kelly:
A tűz azért extrás kategória nálam, mert alattomos, és akkor is tud ölni, mikor az ember már azt hiszi, túl van rajta :(
Mert a füst, az meleg levegő által égetett hólyagok sokszor csak órákkal később ütnek vissza :(

ebilafan 2010.02.26. 18:17:25

@Laliath: Én csak később, tizennyolc-kilenc évesen lettem ilyen - pontosan azért, mert végre kikerültem abból az osztályból, és hirtelen nem volt kihez alkalmazkodni, kinek megfelelni, bár a folyamat elindult már negyedikes koromban.
Szóval fel kell nőni ahhoz, hogy ne a csordaszellem diktálja az ember tetteit és véleményét.

Ez az egyik oka, hogy nem vagyok fenn iwiwen, pedig kaptam pár meghívót. De nem akarom, hogy bárki be tudjon azonosítani (annál jobban, mint ahogy már eddig is), és nem vagyok kíváncsi a volt osztálytársakra. Meg azt se szeretném, ha valami fejvadász (ha majd szükségem lesz ilyesmire) az iwiwen leskelne, hogy kik a barátaim, mik a hobbijaim, és ez alapján vegyen fel (vagy ellenkezőleg.)Tudom, paranoia ezerrel, de én már csak ilyen zárkózott típus vagyok. (Éppen ezért borzaszt el a gondolat, hogy valami Garcia-szerű alak milyen könnyedén tudhatna meg rólam mindent - összerázkódom a gondolatra, hogy bárki ezen a földön bepillantást nyerhessen pl. a könyvjelzőim közé.)

ebilafan 2010.02.26. 18:22:03

@hex.kelly: Én is ilyen kombinációt éltem meg. Az általános elviselhető volt, de középsuliban olyan osztályba kerültem, ahol az volt a menő, ha buliztál/pasiztál/istentudja mivel ütötted ki magad. Ha jelentkezni mert valaki, azt egyből elkönyvelték hülye strébernek, ugyanígy bárkit, aki tanulni mert, és esetleg jobb jegyeket szerezni. De utáltam, basszus. Az alatt a négy év alatt leszoktam a kommunikációról, az interaktív órákról, ahol az ember ugyebár kérdez a tanártól, ha valamit nem ért. Ez éppen elég gondot okozott a későbbiekben az egyetemen, ahol elvárják az aktivitást és az önállóságot, aminek velejárója, hogy kérdezel/segítséget kérsz, ha kell.

ebilafan 2010.02.26. 18:24:41

@piszy: A megégés tényleg szörnyű lehet. Engem viszont jobban kiborít az élve eltemetés gondolata. Pár éve észlelem magamon a klausztrofóbia jegyeit, de egyre erőteljesebben. A lassú megfulladás a föld alatt egy olyan lehetőség, hogy akkor már inkább megégnék, de komolyan.

Laliath 2010.02.26. 18:43:14

@ebilafan:
szerencsémre nekem fordított leosztás jutott. Az ált. sulim volt katasztrófa, a közepet viszont imádtam. Mai napig visszajárok.

és egy hatalmas off, mert szívem szerint az égre is felírnám:
felállt a lányom! :)))

zeugma 2010.02.26. 23:52:32

@ebilafan: De jó! Már kezdtem azt hinni, hogy én vagyok az egyetlen ember az országban, akinek netje van, de iwiw regisztrációja nincs :-)
Egyébként teljesen hasonló okokból nincs. Nem vagyok még elég vén ahhoz, hogy rég elveszett kedves ismerőseim legyenek, akiket csak így tudnék felkutatni. Akivel szívesen beszélek, azzal tartom a kapcsolatot iwiw nélkül is, régi rosszakarók és vadidegenek meg ne jelölgessenek.

zeugma 2010.02.26. 23:56:34

@Laliath: Lányodhoz gratula! :-)

A sulihoz: én 12 évfolyamosba jártam, 4 általános + 8 gimi kombinációban. Képzeld el: beskatulyáznak valamilyennek (mondjuk sírósnak, butának, akármilyennek) hat évesen, és még ériettségin is úgy állnak hozzád. Vidám dolog...

ebilafan 2010.02.27. 00:05:56

@Laliath: Gratulálok! Leginkább neki, persze. ;) Ha már úgyis OFF, megkérdezhetem, milyen idős? (Azaz milyen fiatal? :)

ebilafan 2010.02.27. 00:11:49

@zeugma: Durván hangzik, meg kell mondjam. Főleg azért, mert az általánosban a skatulya még formálódhat, ahogy kisgyerekből kis- illetve nagyobb kamasszá érnek az osztálytársak is, de ha túl korán kerül az ember gimibe, ott ez kevésbé van így. Tökéletesen el tudom képzelni, hogy ha egyszer elkönyveltek valamilyennek, tudomást sem vesznek azokról a változásokról, amik esetleg csak később alakulnak ki.

Az én gimim is olyan volt, hogy hat- és nyolcosztályos osztályok is voltak - mondanom sem kell, a normál négyosztályosba járók (azaz mi:) még tudomást se nagyon vettünk róluk. Rivalizáció, féltékenység, a jó ég tudja, mi volt, de én pl. a négy év alatt még a lábamat se tettem be a nyolcosztályosok termébe. (Nem voltam vele egyedül, mielőtt még elkönyvelnétek antiszociálisnak XD)

ebilafan 2010.02.27. 00:14:05

@zeugma: *bólogat* Pontosan. Igaz, több okból kifolyólag mostanában beregiztem a Facebookra, de azért az nem ugyanaz, és a leírás, amit magamról adtam, annyi felületes, hogy magam se ismerném fel az alapján önmagamat. (Hú, sok lett itt a magam. :)

Laliath 2010.02.27. 08:35:45

@ebilafan:
tegnapelőtt volt 7 hónapos :)

A Facebookra a játékok miatt regeltem :)

hex.kelly 2010.02.27. 12:33:32

@Laliath: 7 hónapos? Atyaég, ez igen! Emlékeim szerint barátnőm első két gyermeke is akkortájt állt fel, onnantól kezdve álldogáltak kapaszkodva, nagyon hamar megtanultak járni és beszélni is, a harmadik most 3 hónapos, de ugyanolyannak látszik ő is. Felkötheted a nadrágodat, mert csak úgy fogsz tudni eztán mosogatni, hogy a picúr a nadrágodat markolva egyensúlyoz melletted :-DDD
Kettőt pislogsz, és elkéri a kocsikulcsot, és közli, hogy vasárnap estig ne várjátok...

Johnny336 2010.02.27. 12:42:01

Na térjünk vissza az élveelégéshez inkább, én még fiatal vagyok a gyerekvállalós témához :D

hex.kelly 2010.02.27. 12:57:26

@Johnny336: Az élve elégés rémes, bár szerintem előbb kaptak füstmérgezést a moziban, minthogy megégtek volna. A bárban viszont egyértelműen az volt, bár ott ugye molotov-koktél volt... érdekes egyébként, hogy angolul ez csak Cocktail, nem nagyon emlegetik mellé az orosz embert :-)
Gyerekvállaláshoz nem vagy fiatal szerintem, legfeljebb nem tartasz még ott, hogy beleférjen az életedbe. De egy gyerek sosem akkor jön, amikor a szülei akarják. Tudod: ember tervez, Isten végez :-)

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.28. 12:44:06

Jaj de nagyon tetszett ez a rész. Annyira sajnáltam Tommyt. Többé-kevésbé értem, milyen érzés lehetett neki, hogy elszakították a testvérétől és a város megvetette. Én 10 éves voltam, mikor Pécsről Pestre költöztünk, elit környék elit iskolájába jártam, csípőficam miatt csámpásan jártam, tájszólással beszéltem és a többiekhez képest szegények voltunk. Kiközösítettek, állandóan ugrattak, csúfoltak. Kész felüdülés volt középiskolába menni, ahol mindenki új volt és nem egy már meglévő társaságba kellett beilleszkedni.
Az élve elégésről egy nagyon régi eset jut eszembe, egy kisfiút gyújtott föl egy férfi már nem emlékszem miért, és a fiúnak mikor már elégtek a bőrében az érző idegek, akkor az iskolai füzetébe írta be a gyilkosa nevét, akit aztán később el is kaptak szerencsére. Én nem félek a meghalástól, de azért szenvedni nem szeretnék a végén.

Mimas 2010.02.28. 17:14:27

Nagyon későn értem ide, de rögtön egy tuti Rossi-kép fogadott:). Hála und köszönet!

ebilafan 2010.02.28. 22:42:26

@Mimas: A Rossi képet én is meg akartam említeni, de valahogy lemaradt. Pedig nekem is szemet szúrt. :)

ebilafan 2010.02.28. 22:44:33

@Orso-borso: Látod, ebben egyetértünk. Magam is úgy vagyok vele, hogy inkább üssön el egy busz, minthogy lassan, fájdalmak között kelljen elmúlnom.

Úgy látszik, majdnem mindenkinek rejtőzik a múltjában valami iskolai trauma. :(

tóparti látomás 2010.03.01. 11:25:25

Hex.kelly ez nagyon jóóó!
Garciát pont azért szeretem ;)) mert ő olyan amilyennek Hotch írja le a végén. Kell egy ilyen ember is ebben a csapatba.

Ebben a részben igazán hitelesen adják vissza, hogy mit tud tenni egy közösség azzal az emberrel akit kiközösít.
Sok ember tanulhatna ebből és kicsit magába nézhetne.
Köszi még egyszer ;))

hex.kelly 2010.03.01. 11:36:55

@tóparti látomás: Szívesen, máskor is :-DDDDD

@ebilafan: A harmadik évadban (Elephant's memory) mondja az Morgan-nek, hogy a legtöbbekkel történnek ilyen rémségek, és még csak zseninek sem kell lenni ahhoz, hogy örökre megmaradjon emlékeink között.

hex.kelly 2010.03.01. 12:34:11

@hex.kelly: jajj, elírtam! Morgan mondja Reid-nek, elnézést!

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.03.01. 14:00:47

@tóparti látomás: erre a témáról (kiközösítés, meg nem értettség) a kedvenc filmem az Ollókezű Edward.

hex.kelly 2010.03.01. 14:52:48

@Orso-borso: Sokak szerint Matthew Gray Gubler a fiatal Johnny Depp világosabb színű kiadása :-)

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.03.01. 15:24:12

@hex.kelly: LOL ezt még nem hallottam. Johnny Depp sokoldalúsága elképesztő, MGG játékát meg még csak CM-ban láttam XD. De majd figyelek.
süti beállítások módosítása