Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gordon Ramsay - A Pokol Konyhája 6x15 (Évadzáró)

2010. február 09. 15:37 - Póniló

Elérkeztünk végre az utolsó részhez, ami egy rövid összefoglalóval indul, láthatunk konfliktusokat, kiabálásokat, sérüléseket, nem volt egy unalmas évad az fix. De foglalkozzunk inkább a jelennel mert az még izgalmasabb. Ott hagytuk abba egy hete, hogy Dave és Kevin jutott a döntőbe, de az estéjük még nem ért véget. A fiúk ugyan pihennének, de nem nyaralni jöttek, szaladnak is átöltözni, majd limóba pattannak. A limuzin egy felhőkarcoló lábához, egy hotelhez viszi őket, ahol JP már vár rájuk azzal, hogy irány a tető, mert Gordon már ott van. Gordon azonban nincs egyedül, a két döntőst egy rakás kiabáló, tapsoló ember – és egy új kihívás – köszönti.

Pontosabban szólva az utolsó kihívás, amiben semmi extra nincs, a hotel konyháján 45 perc alatt egy főételt kell készíteni, olyat, amilyet szeretnének, de ami az Araxiban is megállná a helyét. Neki is kell látni nyomban, mert késő este van, és amúgy is, mint mondtam nem nyaralni jöttek a fiúk. Kevin vaníliás vajban párolt homárfarkat készít kagylókkal és kukoricás körettel, Dave pedig szarvas bordát tejfölös paszternák és metélőhagyma pürével. Látva Kevin puccos fogását azonban kicsit elbizonytalanodik, és Kevin is úgy látja, hogy Dave egyszerűbb fogása labdába sem rúghat az ő összetett, sok hozzávalót tartalmazó ínyencfogásával szemben.

Az ételek elbírálásához Gordon igazi nagyágyúkat hívott – ha ő mondja, én elhiszem, mert nekem a nevek nagy része nem mondott sokat – valamennyi bíra elismert szaktekintély a gasztronómia világában. Alain Gayot ételkritikus az első, nagyon tetszi neki Kevin ételének impozáns tálalása és frissessége, de mégis Dave-nek adja a pontot, csakúgy mint Jamie Maw, aki szintúgy nemzetközileg elismert ételkritikus. Tanya Steel, az Epicurious.com főszerkesztője viszont Kevin ételére voksol, és így tesz A vancouveri West Restaurant főszakácsa, Warren Gerraghty is. Egyáltalán nem meglepő módon tehát döntetlen az állás, mindent az utolsó zsűritag dönt el, aki nem más, mint a Gourmet Magazine szerkesztője, Colman Andrews. Aki némi gondolkodás után Dave ételét választja, így az utolsó kihívást Dave nyeri. Persze örül neki nagyon, de annak még inkább, hogy végre elmehet pihenni egy kicsit.

Míg a két döntős a jól megérdemelt pihenését tölti, addig a személyzet a konyha felkészítésén és az étkező átalakításán dolgozik. A korábbi évadokban megszokhattuk, hogy a két döntős a saját elképzeléseinek megfelelően alakíthatja át az étkező neki kijelölt felét, ez azonban idén elmarad, csak kettéosztják az éttermet, mindenkinek jut egy fél, de semmi extra design nincs. Szerintem jól jártunk, de biztos vannak sokan, akik nem osztják a véleményemet. A „saját étterem” mellé természetesen mindkét döntős saját menüt is alkothat, és ezúttal sem hazudtolják meg saját magukat. Dave az egyszerű de nagyszerű elvet követve nem bonyolítja túl az ételeket, Kevin viszont szokás szerint csupa összetett, bonyolult ételt talál ki.

A menü összeállítása után iránya konyha, Kevin fog dolgozni a piros konyhában Heatherrel, Dave pedig a kékben Scottal. Gordon is befut, mivel különleges küldemény érkezett, át kell venni gyorsan, hátul áll a furgon. A rejtélyes küldemény a sikerhez szükséges legfontosabb hozzávalót takarja, ezen múlhat az este sikere. Kevin óvatos is, odaszól Davenek, hogy ne írja alá a fuvarlevelet, amíg nem tudják, mit kapnak. Így is tesznek, csekkolják az árut, mire a furgonból a korában kiesett versenyzők egy része mászik elő. Dave gyorsan ellenőrzi a szállítólevelet, mivel nem látott rajta Nagyfiút (Biggins a.k.a. Robert). A legfontosabb hozzávaló tehát a saját csapat, és ez nagyon igaz is, persze ahhoz hogy minden összeálljon, ketté is kell osztani a népet. A visszatérő versenyzők Ariel, Robert, Suzanne, Sabrina Van és Amanda (vajon hol van Tenille?).

Mivel Dave nyerte az utolsó kihívást a dicsfény mellé az a jutalma, hogy ő választhat először szakácsot a csapatába. Nincs nehéz dolga, Arielt választja természetesen. Kevin első választása a volt szobatárs, Van, mivel jól tudnak együtt dolgozni. Dave második embere megint csak adja magát: Robert, Kevin viszont meglepőt húz, és Amandát választja. Kevin szerint ugyanis Amanda jó halban, és a menüje sok tengeri fogást tartalmaz. Suzanne azt várja, hogy majd utolsónak marad, mivel nemigen jött ki senkivel, Dave mégis őt választja, mert szerinte jó szakács, és még kihívást is nyertek együtt. Így Kevinnek maradt Sabrina, a kopasz azt állítja, jobb is neki mint Suzanne, hát nem tudom, első ránézésre Dave csapata mérföldekkel jobbnak tűnik Kevinénél.

Összeálltak tehát a csapatok, ideje már, hogy a menüt is megismerjék. Kevin csapatának hamargondjai akadnak a bonyolult ételekkel (pl: karamellizált fésűkagyló, kávéval pácolt marha szűzérme, creme brulee trió). Dave csapatánál nincs gond, Robert meg is jegyzi, hogy okos lépés volt egyszerűre venni a figurát (ld: vadgombás rizottó, sült szarvas, étcsokis mousse) – bár elismeri, Kevin ételei tényleg gyönyörűek, mind simán címlapra kerülhetne a fennt említett Gourmet Magazinban, be is falná mindet, ha tehetné. Reméli viszont, hogy nem annyira finomak, mint ahogy kinézek, mert akkor nagy pácban lesz a félkarú és kis csapata.

Gordon is megvizsgálja a két menüt, Kevin csodás fogásaival nagyon elégedett, bár kétségei vannak, hogy a csapa képes lesz-e ezeket az ételeket a megfelelő színvonalon elkészíteni. Dave egyszerűbb menüje is Gordon kedvére való, de felhívja Dave figyelmét, hogy nagyon figyeljen a minőségre, nehogy az egyszerűség ennek rovására menjen. Műszak előtt Gordon még magához hívja a két döntőst, és elmondja neki, hogy valami nagyon zavarja. Mégpedig az, hogy vezetniük kell a konyhát, mégis úgy néznek ki mintha ők is végrehajtó csapat tagjai lennének A konyhafőnöknek ugyanis különleges kabát dukál, meg is kapják mindketten a fehér főszakács kabátokat.

A gyors átöltözés után indul is az utolsó, legfontosabb műszak, amelyen vendégként megjelent az Araxi étterem vezetése és főszakácsa is, természetesen az ő véleményüknek kiemelt szerepe lesz Gordon döntésében. Hamar befutnak az első rendelések, Dave biztatja a csapatot, mindenki nagyszerű, kommunikáljanak, mondják vissza a rendelést, és minden rendben lesz. Kevinnek hamar gondja akad a halas lánnyal, mivel Amanda túlsüti a fésűkagylókat. Amanda azzal védekezik, hogy próbálkozik nagyon, de Kevint ez nem győzi meg, próbálkozás helyett inkább teljesítsen. Dave konyhájában a félkarú buzdítására Robert beindul, és bár futóversenyt nem fog nyerni, de szakácsnak remek, neki köszönhetően az előételek villámgyorsan hagyják el a konyhát. Kevin konyhája közben teljesen leállt, Amanda azóta sem tudott elfogadható kagylókat produkálni. Kevin egyre frusztráltabb, ezért Gordon közbelép és figyelmezteti Kevint, hogy csináljon valamit, mert a karrierje forog kockán.

Kevin cselekszik is, így Amanda és Van helycserés támadást hajtanak végre, Amandáé mostantól a rizottó, Van-é pedig a halrészleg. Kevin jól döntött, végre az ő konyhája is elkezdi nagyüzemben gyártani az előételeket. Közben a Félkarú rabló és csapata továbblépnek a főételekre, de némi gondjuk is akad, mivel a maradék néhány előételre már nem biztos, hogy jut elég gomba. Dave spórolásra biztatja Robertet, de Robert ezt kicsit túlzása viszi, így a gombás rizottóba gyakorlatilag nem is kerül gomba. Gordon nem elégedett, ezért Dave nem engedi ki így a rizottókat, ennek kapcsán viszont némi vitába keveredik Roberttel. Robert szerint ugyanis Dave csak a saját seggét védi, ezért úgy dönt, hogy akadályokat gördít Dave eddig viszonylag simának tűnő útjába. Mindez első körben egy véletlenül leejtett kajával teli serpenyőben mutatkozik meg. Ennek ellenére az ételek továbbra is gyorsan készülnek a kék konyhában, odaát viszont Kevinnek megint gondja akad. Amanda rizottóját ugyanis visszaküldi egy vendég, mivel a rizs nyers és kemény. Kevin úgy dönt, hogy Van felügyelje az előétel a halrészleget is, mert Amanda láthatóan használhatatlan. Van a lelkét is kiteszi, akármi is lesz, Kevin sokat köszönhet neki.

Dave konyhájában is gondok vannak, Ariel túlsüti a szarvas, de Dave kiszúrja, Gordon elégedett. Kevinhez közben befut a legfontosabb rendelés, az Araxi főszakácsának rendelése. Kevin gyorsan be is kiabálja a konyhába, de meginog ő is, először azt mondja, hogy közepesen átsült legyen, majd azt kéri, hogy angolos legyen a bélszín. Amanda ettől kevesebbtől is összezavarodna, így nem meglepő, hogy elszúrja a rendelést. Kevin igyekszik összekapni magát és felülemelkedni a nehézségeken, de nincs könnyű dolga, mert Amanda ráadásul kis híján a konyhát is felgyújtja. Végül Kevin mégis sikerrel jár, a csapata egyre jobban dolgozik, és az Araxi szakácsa is elégedett. A műszak vége közeledtével Davenek 4, Kevinnek 6 asztala maradt. Dave csapata kicsit belassul a végére, egy nem megfelelő szarvas, egy nyers lazac, egy esély Kevinnek a felzárkózásra. Végül a kék konyha egy hajszállal a piros előtt végez, de a lényeg az, hogy mindkét csapat sikerrel zárta ezt az estét.

A két döntős röviden összefoglalja az este tapasztalatai, Dave úgy érzi, hogy ma a toppon volt, és emelt fővel távozik, akárhogy is alakul az este további része. Kevin a műszak stressz szintjét a fia születéséhez, illetve az azt megelőző idegőrlő várakozáshoz hasonlítja. Gordon közben elvonul gondolkozni, átgondolja az egész verseny alatt történteket, összegzi a ma este tapasztalatait, majd határoz, és az irodájába hívja Kevint és Dave-et. Elmondja nekik, hogy mindkettejükre nagyon büszke, és hogy a vendégek megjegyzései alapján ez volt a műsor történetének legszorosabb döntője. Ezután mindkét fiút odaállítja egy-egy ajtó elé, akinek az ajtaja kinyílik, az lesz az Araxi főszakácsa 2010-ben.

Az izgalom a tetőfokán, tűkön ülünk, Stohlbuci ebben a helyzetben várna feszülten, hogy a fülére mondják a nyertest, Gordon viszont háromig számol, háromra kell lenyomni a kilincset- Egy, Kettő – reklám! Na jó nekünk nem, csak Ámerikában, hehe. Három, a fiúk lenyomják a kilincset, és aki kiléphet az ajtón, az nem más, mint a Félkarú rabló, Dave. Engedtessék meg annyi elfogultság a részemről, hogy ezt egy hangos YEAH!-vel kommentáljam, elismerve ugyanakkor, hogy Kevin is nagyon-nagyon jó volt, kár, hogy nem lehet két győztes.

A menyasszony és nővér persze egyből ugrik Dave nyakába, ünneplés veszi kezdetét – család, barátok, volt csapattagok, korábbi győztesek. Közben Gordon el is mondja, miért választotta Dave-et: mert istenadta, természetes tehetség, kifinomult ízléssel és ízérzékkel rendelkezik, és a fájdalmai ellenére végig rendkívül kiegyensúlyozott volt. Sok szerencsét kíván neki, bár érzi, hogy Dave-nek erre nemigen lesz szüksége. Dave-et persze sokkolja a győzelem, el is pityeredik, de nagyon boldog, nem érdekli már a sok fájdalom, semmin nem változtatna. És annak örül a legjobban, hogy kivívta Gordon tiszteletét, egyem a szívét. Kevin ízlelgeti a vereség keserű ízét, de a fia miatt erősnek mutatkozik, méltósággal viseli a vereséget, nincs is mit szégyellnie.

Itt a vége tehát, folyik a pezsgő, száll a konfetti, mindenki mindenkivel ölelkezik. Az ünneplés képei mellett a záró képsorokban kimaradt jeleneteket látunk, például azt, hogy Van lenyomja Gordont szkanderben, vagy azt, hogy a gyerekek megtámadják JP-t, illetve azt hogy Robert hogy redukálta le a berendezést takarítás közben – reméljük nem valami menő kínai váza volt (oops). Megbizonyosodhatunk továbbá arról is, hogy Joseph bizony mély nyomokat hagyott Gordonban, sokat hülyültek az I’n nobody’s bitch-csel a verseny során.

Pár szót még a műsor utóéletéről, Amerikában októberben ért véget a műsor, Dave azóta szingli lett, és egy darabig a korábbi munkahelyén dolgozott, majd januárban csatlakozott az Araxi csapatához. Itt meg lehet kukkolni, milyen helyen dolgozik. Az igazi nagy kihívás – és az igazi nagy lehetőség – a hét végén induló olimpiával kezdődik. Aki arra jár és megteheti, az nézzen be, nem hiszem, hogy megbánja. Aki meg nem jár arra, az tapadjon a Eurosportra, és nézzen téli olimpiát. Olyat is olvastam valahol, hogy Kevin és Van közösen terveznek éttermet nyitni, de ez utóbbi nem feltétlenül megbízható információ. Bónusznak két interjú a győztessel itt, meg itt. Én pedig köszönöm mindenkinek, aki velem tartott a műsor során, és kitartóan olvasta a hogyvoltokat, remélem tetszett.

21 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baaden 2010.02.09. 15:57:13

Mi is köszönjük a hogyvoltokat, kár hogy ilyen későn tévedtem már én is ide.

Dave győzelmét én is csak egy big yeah-vel tudom ünnepelni, még úgy is örültem, hogy véletlenül már kábé a harmadik kiszavazásnál megtudtam, ki fog nyerni (hülye wikipédia). Kevin is megérdemelte volna, általában egyébként a döntőkre mindig eljutottam odáig, hogy már mindkét félt kedveltem. De azért a félkarú rablónak mindent kellett vinnie. :)

Sajnos én nem járok sűrűn olimpiákra, remélem azért a sorozat itt még nem ér véget (lehetne például verseny a győztesek között vagy ilyesmi...). Szóval folyt.köv. :)

Baaden 2010.02.09. 16:01:37

@Baaden: "mindkét félt" :D Szóval mindkét résztvevőt.

Tündérke21 2010.02.09. 17:07:39

Én is köszönöm a hogyvoltokat, nagyon jó volt olvasni őket :-))) Az előző évadokhoz képest hozzáadott egy kis pluszt :-)

nautilus64 2010.02.09. 17:13:16

nagyon köszönöm szépen a hogyvoltokat, élvezettel olvastam mindegyiket. :) esetleg nem kezdesz bele a korábbi évadokba hiányérzet elkerülése végett? ;)

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.09. 20:05:24

Köszönjük az egész évados hv-ket, igazán jó kiegészítés volt az epizódokhoz. Dave győzelmének nagyon örültem (bár türelmetlen voltam és megnéztem előre) nagyon megérdemelte.

Póniló 2010.02.09. 21:18:32

Köszi mindenkinek!
@nautilus64: nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben, de épp Jókor ért véget ez az éved mert egy nagy váltás előtt vagyok :-) És a minap belenéztem az első évadba, de a hatodik után az első már olyan lassúnak tűnik... Egyszóval nem valószínű, hogy korábbi évadkoból lesz hv, az elkövetkezőkről (ha jól sejtem, már a 8. is be van rendelve) viszont valószínűleg igen.
@Baaden: egy all star évad tényleg jó lenne :-)

marcilu 2010.02.10. 07:32:34

Köszi a hogyvoltokat!
Én még az ősszel néztem, de jó volt felidézni, ez volt a kedvenc HK évadom, és Dave meg Van voltak a kedvenc HK szereplőim.
Viszont csak most, hogy írtad, tűnt fel, hogy az "utolsó vacsorán" részt vett az Araxi főszakácsa. Eztmostígyhogy? Az az ember, akit kirúgnak a verseny győztese kedvéért? Ebben nagy adag furcsaság van...

Berix 2010.02.10. 10:01:09

Nagyon köszi a hogyvoltokat! Mindig örömmel olvastam, szép munka volt.

tóparti látomás 2010.02.10. 12:10:26

Köszönjük szépen az egész évadot!! Nagyon jók voltak a posztok, ha nem tudtam megnézni csak elolvastam és rögtön képbe kerültem ;)) Az én kedvencem Dave volt az első résztől kezdve, nagy megkönnyebbülés volt, hogy az ő ajtaja nyílt ki.Gordon jól választott ;)
Kíváncsi vagyok mikor indul a köv. évad mert állítólag jelentkezni már lehet rá, de majd kiderül.
Köszi még egyszer.

Petta 2010.02.10. 20:40:02

Nem találom Dave-et az Araxi teamjében a megadott honlapon!! Hová lett Damon Hill? Akarom mondani Dave Levey?

Petta 2010.02.10. 20:42:04

Eltűnt a kommentem... szóval:

Nam találpm Dave-et az Araxi honlapján, nem szerepel a teamben! Hova lett Damon Hill? Akarom mondani, Dave Levey???

Póniló 2010.02.13. 21:29:24

@marcilu:
igen, ez némi képzavar... A pasit nem rúgják ki, marad a helyén. Sajnos a HK-re mindig jellemő volt, hogy a nyeremeny nem feltétlenül az, aminek látszik. Az van, hogy James Walt, a pasi, aki ott volt a finálén, az executive chef,ami ha jól sejtem, a head chef fönőke, bár nem biztos. Dave head chef lett, és ha jól tudom, Walt alatt dolgozik. Azért a negyed milliós fizuját megkapja, és egy ilyen helyen egy ilyen magas pozicíóban eltöltött év után gondolom nyílni fognak az ajtók Dave előtt.
@Petta: én sem értem, miért nem tették be a team-be a honlapon, szerintem nagy hiba, de ők tudják. De ott dolgozik, az fix :-)

GR rajongó 2010.02.15. 10:16:41

sziaztok! nem tudja valaki, hogyan lehet ilyen hogyvoltokat írni, mert én szeretnék az előző évadokról, csak nem tudok rájönni, hogy lehet ide berakni köszi

GR rajongó 2010.02.15. 10:18:11

bocs akarom mondani sziasztok

kathleen 2010.02.15. 12:48:06

Köszi szépen, hogy ilyen lelkesen írtad a hogyvoltokat! Öröm volt olvasni őket, ha nem láttam egy részt.

Nem tudtok valamit, hogy van-e, lesz-e több évad?

Amúgy Dave teljes mértékben megérdemelte, mert remek volt a konyhában, de ha nem kajáról volt szó, akkor egy kicsit butának tűnt:) (halkan jegyzem, ez csak az én véleményem:)).

Póniló 2010.02.15. 19:17:17

@GR rajongó:
úgy tudsz hogyoltot írni, hogy egy próbaírást küldesz sixx-nek e-mailen, ha bejön neki, akkor küld meghívót. Itt böngészhetsz további infókért:
hogyvolt.blog.hu/tags/szolg%C3%A1lati_k%C3%B6zlem%C3%A9ny

@kathleen: a Dave-ről alkotott véleményedet én is osztom, bár szerintem pont ez a naívsága meg elveszettsége (én így nevezem) tette szimpatikussá számomra :-)

Baaden 2010.02.16. 20:26:22

Csak csatlakozni tudok Pónilóhoz, elveszett arcú. :) Bár néha valóban bambának tűnt. Mindegy, megérdemelte. :)

zsuzsistennő 2010.08.14. 09:56:55

Én csak tegnap láttam döntőt, mostanában kaptam el az egyik adón..és végig Dave-nek szurkoltam! Esküszöm könnyek jöttek a szemembe, mikor az ő ajtaja nyílt ki!!!! Vajon 5 év elteltével is ő még ott a főszakács?

zsuzsistennő 2010.08.14. 09:59:17

@zsuzsistennő: úúú, mosz olvasom, hogy idén vette át a melót a srác, nekem 2005 volt a műsorra kiírva, bocsi:D

Póniló 2010.08.14. 23:57:27

@zsuzsistennő:
bezony, az évad 2009-es :-)
egyébként általában egy évre kapják amelót, olyan negyed milliós fizuval. gondolom nincs kizárva, hogy tvább maradjanak, de ez eddig még nem nagyon történt meg...
süti beállítások módosítása