Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dollhouse - A felejtés ára 1x05 - Igaz hívő

2010. február 08. 17:00 - névtelenblogger

Poros kisvárosban vagyunk Arizonában. Fehér iskolabuszon érkezik egy csapat vallási fanatikus, bevásárolni. Meglehetősen furák, folyton vigyorognak és közben énekelnek. A helyi autószerelő láthatóan nem komálja őket, ezt ki is fejezi némi lökdösődéssel, mire megérkezik a seriff. Lenyugszanak a kedélyek, a kis csoport el is megy a bevásárlással. A papír hátulján, amit a boltosnál hagynak, viszont az áll: „MENTSENEK MEG!”

DeWittnél az új ügyfél egy szenátor. Épp próbálja meggyőzni DeWittet, hogy milyen jó is lenne az, ha ez egyszer a kormánynak dolgoznának. DeWitt tudja, ez nem túl szerencsés, de nincs mit tenni, a szenátor több mint ügyfél: fontos kapcsolat, akire lehet alapozni. Mr. Dominicnek persze erős kétségei vannak, azonban DeWitt leszereli. Saunders irodájában kiderül, hogy Echó agyába ezúttal kamerát szerelnek, amitől legalábbis időlegesen meg fog vakulni. Szuper, de minek?

Egy vidéki házban vagyunk csupa terrorelhárítós és Boyd társaságában, eligazítás zajlik. A célpont Jonas Sparrow, aki sokat ült börtönben, majd csatlakozott egy vallási szektához vezetőként. Feltehetően csak álcának használja a zárt közösséget, valójában fegyvert vagy embereket csempész vagy más rosszaságokat csinál. A boltban talált feljegyzés alapján a csapat kapott egy 48 órára szóló végzést, ami birtokában beküldhetnek egy mókust körbeszaglászni. Egy a gond: ki az az élő ember, aki 48 óra alatt be tudna épülni egy zárt vallási közösségbe, és ki tudná fürkészni a titkaikat? Hadd segítsen ebben Boyd és társa, a Lány, akiről Boyd mond néhány igen homályos mondatot. Segítek: Echóról van szó.

Már látjuk is kettejüket, ahogy a közösség felé autóznak. Echo egy vak hívő személyiséget kapott, a sztori szerint Boyd csak felvette autóstoppal. Kedélyes beszélgetés, nagyon aranyosak. Echo besétál a közösség kapuján, miközben álmélkodva figyelik a hívők, mind kb. 20. század eleji amish-nak öltözve. Jonas is feltűnik. Echo előadja a sztoriját, miszerint Jonas megjelent neki álmában, és mondta neki, hogy jöjjön ide, mert az nagyon jó lesz. Hülye sztori, persze Jonas nem is hiszi el (miért hinné, ő csak kamu hívő), a többiek viszont totál rákattannak, megy a nagy ámenezés, így kénytelen behódolni. Egy null ide. A saját kis fészerükben a terrorelhárítósok persze szorgalmasan figyelnek.

A Babaházban is érdekes dolgok történnek közben: Topher észreveszi, hogy Victor „férfiválaszt” produkál a zuhanyzóban. Ez persze nem épp normális törölt állapotban, így ráállnak a témára Saundersszel; három hónapnyi videóanyagot néznek át. A konklúzió: Victorból Sierra váltja ki az említett reakciót. Nem ám bármelyik másik bombacsaj a Házból, nem. Sierra.

Echónak a közösségben igazán jól megy a beilleszkedés, már mindenki arcát végigtapperolta, mikor Jonas jobbkeze, Seth testvér (?) elhívja Echót Jonasszal „beszélni”. Jonas nem viccel, a pincében frankón szétvilágítja Echó szemét egy zseblámpával, nyilván semmi reakció. Aztán pisztolyt fog rá, közben tolja a vallásos halandzsát, semmi. Na jó, feladja a tesztelést, felkapcsolja a villanyt, és ekkor látjuk (meg a terrorelhárítósok is), hogy az egész pince tele van fegyverekkel… Ennyi bizonyíték elég is a  telep megrohamozáshoz. Megindulnak körben a kommandósok, viszont az egyik elbénázza a témát, és észreveszik, ezért leáll a támadás. Jonas bepipul, előkapja a fegyvereket. Plusz nyilván Echót vádolja, két nagyot le is kever neki. Erre mi történik: Echo kamerája elsötétül, viszont rendbe jön a látása! Csoda történt! Na ettől aztán mindenki tök odavan a közösségben.

Persze ezen a héten is kapunk egy kicsit Paulból, bár személy szerint nekem már egy kicsit fárasztó. Barátunk még mindig a munka embere, már meg is jelenik az irodában. Mellie viszi utána az orvosságait, plusz egy egész tál „maradék” finomságot. Hát nem édes ez a lány? (Bár nekem járna ki ilyesmi…) Paul nem igazán hatódik meg. Rábukik a legfrissebb nyomra, ami történetesen Caroline videója, a feladó megint Alpha. Mellie-nek csak egy „jól van akkor, köszönöm”-öt bök oda, amikor az jelzi, hogy dobbantana. Hibbant ez a csávó, de csak megjön az esze idővel…

Arizonában persze nem ennyire idilli a helyzet. Plusz csavarként az egész kalamajkához, Boyd kideríti az epizód eleji bolt videófelvételéről, hogy a papír hátuljára maga a terrorelhárítós góré véste oda a „mentsenek meg” feliratot. Így mikor a góré közli, hogy Echót mostantól  feláldozhatónak tekinti a kamera elsötétülése miatt, Boyd szembesíti a felfedezésével. Erre kicsit meggondolja magát, de aztán sutyiban szól a jobbkezének, hogy Boyd feltehetően Jonasszal dolgozik, így ha a kerítésen belül megtalálják, akkor nyugodtan lelőhetik. Ez persze pont rosszkor jön, merthogy Boyd elindul befelé, hogy kimentse Echót. Profi viszont a mi barátunk: még látjuk, ahogy elintéz egy kommandóst valamelyik ház mellett, mielőtt váltana a kép. Nem kell őt félteni.

A telepen a kialakult helyzet kikészítette derék hívőinket, útmutatást várnak Jonastól. Ő nagyon élethűen előadja a meghatódott hívőt, mindenkit a templomba terel, és Echót kéri fel, hogy olvasson egy passzust a Bibliából. Érdekes ez a részlet, mert arról szól, valakik hogy úszták meg azt, hogy felgyújtották őket. Akinek nem elég ez a célzás, és/vagy nem látott elég témába illő művet ( lásd pl. Hazafi), annak a kedvéért láthatjuk Sethet, Jonas jobbkezét, ahogy benzint vételez az iskolabuszból, és szép komótosan felgyújtja a templomot a többiek körül. Jonas mantrája persze az, hogy aki igaz hívő, annak nem lesz semmi baja, na de a telepesek nagy része azért nem ennyire elvakult. Nem mernek viszont kimenni, mert Jonasnál a fegyver. Azonban ott van nekik Echo, aki szépen leüti a mestert hátulról, mikor az nekiáll imádkozni, és közli a többiekkel: „Isten azért küldött, mert üzenete van. Méghozzá az, hogy MOZDÍTSÁTOK A SEGGETEKET!”. Kreatív.

Kimenekülnek az emberek a telepről, de ekkor az ajtóban megjelenik Dominic, maszkban. Lekapja, még mond annyit, hogy „ezzel vége a problémának”, majd a fegyverrel leüti Echót, és otthagyja a lángok között. Odakint a kétszínű terrorelhárítós góré informálódik, hogy Jonas, Boyd illetve Echo kijutottak-e, és mivel nem, elrendeli a kommandósok visszahívását, hadd dögöljönek meg az említettek odabent. Boyd viszont szokás szerint a helyzetnek többé-kevésbé a magaslatán van, így még időben odaér Echóhoz, és kimenti. Antipatikus terrorelhárítós górénk épp a tévének nyilatkozik, hogy nincsenek túlélők, mikor Boyd ikonikus jelenetben kisétál a lángok közül, Echóval a karján. Hepiend, újra.

Paul szokatlanul friss nyomon jár; azt hiszem, nem is láttuk ilyen közel a tűzhöz az első rész óta. A tévében ugyanis meglátta Echót, amikor Jonas beterelte a bandát a templomba, így leautózik a kies Arizonába. Azonban amikor elkezd kérdezősködni a telepnél (illetve annak romjainál), a terrorelhárítósok főnöke nem túl hepi. Ezt nem igazán értem, hiszen Boyd elvileg nem nyomta fel a kamu bizonyítékkal. Mindenesetre nem segít Paulnak, így lőttek a forró nyomnak.

Bent a Babaházban DeWitt vészjósló hangját halljuk. Azt magyarázza Tophernek és Saundersnek, hogy ha egy vonzalom elburjánzik, abból nagy baj lesz. Victort töröljék alaposan, és tartsák megfigyelés alatt. Dominicet kérdőre vonja, hogy mi volt ez a kis arizonai kiruccanás. Amaz magyarázná, hogy Echo nem stimm, és le kell kapcsolni, azonban DeWitt újfent leszereli. Úgy tűnik, dühös is rá, lift helyett a lépcsőn túráztatja. Utolsó képként Echót látjuk, amint Saunders aggodalmas kérdésére, hogy jól lát-e, azt válaszolja, hogy igen, és nagyon erősen figyeli Dominicet. Emlékszik?

Címkék: dollhouse
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n.zs 2010.02.08. 21:38:50

Ez nem jó rész.

névtelenblogger 2010.02.08. 22:52:18

@n.zs: Szerintem nem volt ez olyan rossz! Az eddigi mezőnyben nálam 2-3. a Rövidzárlat és esetleg a Pilot után. Persze ez olyan sokat még nem jelent...

névtelenblogger 2010.02.08. 22:55:58

@n.zs: Látom ráálltál a Dollhouse-ra :) Köszi a kommenteket!

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2010.02.08. 23:45:30

Nekem jobban tetszett ez az epizód, mint az előző. Szuperül játszott a csaj.

Britte 2010.02.09. 12:40:15

Leírhatatlanul unalmas ez a sorozat. Egyetlen részt sem tudok végignézni!

névtelenblogger 2010.02.09. 12:46:48

@Britte: Bár olyan izgalmas életem lehetne mint neked! :)

Hersey 2010.02.09. 13:23:18

Köszi a hogyvoltot, jó lett, pedig sztem sem ez a legütősebb rész a sorozatból.
Egy háttérinfót kérdeznék: ha az RTL nem adja le a második évadot, (ami nem esélytelen) lesz azért belőle hogyvolt?
Amúgy meg irigy vagyok, mert majdnem sikerült megkaparintanom a hogyvoltot, amikor Sixx elkezdte újra kiárulni..... :D

~Moi~ 2010.02.09. 13:30:21

Emléksziik emlékszik tutii!

névtelenblogger 2010.02.09. 14:25:40

@Hersey: Hát ezt nem tudom, értelmezés kérdése... Ilyen kérdéssel Sixx-hez érdemes fordulni. Részemről ha ő nyitott, akkor én így előzetesen annyit tudok mondani, hogy szívesen vállalom, de ezt még egyeztetni kell, amikor aktuálissá válik. A harmadik évadról biztos nem lesz hogyvolt :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.02.09. 18:50:56

@névtelenblogger: Szerintem ezzel még várjatok, hátha leadják a másodikat is...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.02.09. 19:02:19

Ami viszont nagyon nem tetszik a sorozatban, hogy a kezdéstől olyan messze van a főcím. Kicsit már el is felejtem, hogy mit nézek, mire megjelenik...

névtelenblogger 2010.02.10. 11:21:03

@vadász2: Ja, persze, csak elméletben próbáltam megfogni a kérdést...

n.zs 2010.02.12. 06:44:20

@névtelenblogger: Igen, mert nem olvastam a bejegyzéseket, csak a cc oldalsávon láttam, és kattintottam is. :)
És várom a következőt!

n.zs 2010.02.12. 06:45:22

@névtelenblogger: Annyira tényleg nem rossz, de nekem ez a vallálos mizéria sem jön be annyira.

Britte 2010.02.23. 12:31:49

névtelenblogger 2010.02.09. 12:46:48
Hát most képzeld el hogy mennyire unalmas lehet számomra ez a sorozat ha még az én unalmas életem mellett is ezt gondolom. :)))
süti beállítások módosítása