Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 8x13 - Királynak lenni jó

2010. január 19. 09:00 - the black ball

Kukacközi gyorstalpalóval kezdünk: ha Baál így folytatja, akkor nem kevés ingatlanadót kell fizetnie. A rendszerurak szénája nem áll jól, Bastet és Olokun meghalt, Morrigan behódolt, Amaterasu és Yu pedig az utolsókat rúgja. A tok’rák szerint nagy az esélye, hogy a lepattanó kisebb kukacok menedéket keresnek olyan bolygókon, ami régen alájuk tartozott. Na már most van egy kukac, Ares, aki olyan bolygón igyekszik átvészelni a hatalmi átrendeződést, ahová anno a tok’rák a híres-neves Harry Maybourne-t vitték. Jack nem igazán látja át a problémát, így Teal’c kisegíti, hogy tudod, megkínozzák, kihallgatják, az meg nekünk nem biztos, hogy olyan jó lesz.


Jóllakott óvodás arc befigyel

Odaát rögtön körbe is vesznek minket nyilas emberek, mi megpróbáljuk kibeszélni magunkat. Carter közli, hogy barátok vagyunk. Nem jön be. Teal’c közli, hogy a tok’rák barátai vagyunk. Ez sem jön be. Daniel közli, hogy Maybourne barátai vagyunk. El is vezetnek hozzá, csak széles e vidéken Arkhan király néven fut. Hogy felvágjon vele, rögtön át is nevez egy gyümölcsöt, de térjünk a lényegre. Tudatjuk vele, hogy veszélyben, ami Maybourne-t nem hatja meg, tudja, hogy jönnek a kukacok. Teal’c szerint biztos a tok’rák szóltak neki, de nem, nem ilyen egyszerű: Maybourne látja a jövőt. Na, ki a király?

És állítólag mi fogjuk legyőzni őket, ahogy az a próféciában áll. Carter nagyon ideges lesz, amiért ő nem nevezhetett át gyümölcsöt, és az asztalra csap, hogy mi a franc folyik itt. Harry elvisz minket a falutól állítólag messze lévő naquadahbányához, ahol egy rakás romos oszlop található, tele ősül írott szöveggel. Maybourne szerint ez bütyök, menjünk a legnagyobb oszlophoz, ott van a sok jóság. Ez az oszlop a bolygó történelmét írja le, a fontosabb eseményeket. A gond csak, hogy egy részük még be sem következett. Először Maybourne is kiakadt, hogy haggyadmár, de aztán egy meteorzápor pont akkor jött, amikor azt a szöveg jósolta.

A jóslatokkal megmentette a falut egy áradástól, amiért cserébe kinevezték királynak. Megy ez, megy ez. Carter szerint ez mind szép és jó, de ők nem azért jöttek, hogy megküzdjenek a kukacokkal. Daniel még fordítgathat egy kicsit, aztán megyünk haza, Harryvel, vagy nélküle. Daniel gyorsan végez, kiderül, hogy egy időutazó Ős (Janus, gondolom) készítette  a jóslatokat, aki az itteniek evolúcióját tanulmányozta. Carter szerint az oké, hogy az Ősök már kísérleteztek az időutazással, de hogy sikerült is nekik… Daniel szerint ezek a feliratok azután készültek, miután a kukacok elhagyták ezt a bolygót pár száz éve. Csakhogy elméletileg az Ősök már pár ezer évvel azelőtt kihaltak. Kell még bizonyíték?

Igen? Nos, Daniel szerint az időgép még mindig ezen a bolygón van, egy kis űrhajóban. Keressük szépen meg. Pár óra gyaloglás Kanada erdeiben, és rá is lelünk egy ugróra. Odabent a világításon kívül minden halott, akárcsak a hajó közepén lévő, feltételezett időgép. Carter ránézésre elmondja, hogy hogyan működik, amiért én speciel irigylem, nem tudom, ti hogy vagytok vele. Daniel már kapcsolná is be, de Sam egész jól elvan ebben az évezredben, szóval inkább hazavisszük. Hogyan? A beindításhoz egy élő Ős kéne…vagy olyasmi. Hívjuk is O’Neillt. Maybourne nyomat a tiszteletére egy kis reneszánsz muzsikát, de Jack közli, hogy akkor sem küzdünk meg a kukacokkal.

Meg aztán ez a prófécia semmit sem mond az áldozatokról, vagy hogy túléli-e a király, példának okán. Szóval jobb, ha tudatja a néppel, hogy el kéne költözni. Carter lekapcsolja az időgépet a hajóról, Jack meg kér egy kis aprót a beindításhoz. Pénz híján kezeket a műszerfalra téve, és a motor szót kántálva sikerül beizzítani egy kis stroboszkópot, de elsőre ennyire futja. Maybourne összecsomagol, ha jól veszem le, amit viszont a falu amazonja, Garan nem néz jó szemmel. Sam átirányít ilyen-olyan energiát, Jack újra próbálkozik, és most a villogás mellé egy kis szikrát is kapunk. Jack megunja a hülyülést, a kukacok bármikor ideérhetnek, úgyhogy plasztikot a drágának, és húzzunk haza. Ekkor azonban megjelenik Garan egy tucat nyilassal, és közli, hogy nem adják Arkhan királyt, mert ő egy jós, és szakálla is van.

Daniel tudatja velük, hogy igazából bárki lehet jós, csak értenie kell valamennyire az Ősök nyelvét. De miért nem tesszük le inkább a fegyvereket, megyünk vissza a faluba, és kérdezzük meg magát a királyt? Maybourne elmondja Jacknek, hogy eleinte játszotta volna a királyt a jóslatokkal a hóna alatt, de amióta valóban király lett, már törődik az embereivel. Jack szerint éppen ezért kell elmondania az igazságot. Legyen. Maybourne előad egy királyhoz méltó monológot, hogy hazudott a prófétaságáról, az egész egy oszlopon található, ráadásul hozzáadott még egy-két jóslatot, miszerint mindenki túléli a kukactámadást. Szóval ő egy hazug fickó, ezért vissza is adja a koronát. De Garan szerint a vízimalmuk terve nem volt kőbe vésve, ahogy az új törvények, az öntözéses földművelés és a gyógyszerek sem.

Szóval maradhat király. Persze ez minket marhára nem érdekel, Jack elküldi Danielt és Teal’cet a kapuhoz, amíg ő Sammel elintézi az ugrót. Mire Danielék a kapuhoz érnek, addigra már jaffák lepik el a kapu környékét. Odaszólnak Jacknek, hogy ne robbantsanak, mert azzal felfedik a helyzetüket. Jaffapajtásék betrappolnak a faluba, ami ha jól látom egyetlen épület, és kihirdetik, hogy Árész bácsi visszajött. Maybourne együttműködik, viszont az egyik csaj okosan beordítja, hogy a prófécia által úgyis mindenki ki lesz nyírva, szóval nem kell annyira hadonászni a botfegyverekkel. Az első jaffa, Trelak megkérdi szépen, hol is van ez a prófécia, a csaj meg naná, hogy elvezeti őket oda.

Egy mezei jaffa simán megérti a Ősök nyelvét, ami teljesen valószínű, és elkezdik ők is keresni az időgépet. Persze Jack leszedi őket. Trelak meghallja a földi fegyvereket, úgyhogy jobban körülnéz a falusiak között, és megtalálja Danieléket. Carter idáig vacakolhatott az ugróval, Jack megpróbálja repülésre bírni. Trelak és Teal’c összeméri a jaffalécet, Árész pedig megérkezik a bolygó felé. Maybourne éppen próbálja megöletni magát a seggnyalással, amikor elhúz felettük az ugró, és ihaj nagy csuhaj lesz. Zatek, botfegyverek, nyilak, kések, kancsók, minden játszik.

Odafent Jack Dávid és Góliát remake-kel próbálkozik, két torpedót lő ki az anyahajóra, persze mindkettő a hajó gyenge pontját találja el. Árész bácsi is halott. Alig marad a végén görög isten. Summa summarum, a prófécia beteljesült, búcsúzkodunk, mert Maybourne marad. Ez az otthona, itt vannak a barátai, meg a feleségei, legalábbis amíg Lucius Lavin nem jön el a bolygóra. Hepiend.

Címkék: csillagkapu
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illias 2010.01.19. 19:06:16

"Hogyn legyünk királyok fro dummies" :DD
ez szép volt.
Az az ugró még jól fog jönni

korxi 2010.01.20. 19:05:42

Ez qrva jó rész volt, asszem második kedvencem a sorozatban.
Maybuorne mindig fasza.
Én ebben a részben láttam először ugrót, mert az Atlantist az SG1 8 évada után kezdtem el megnézni.

the black ball 2010.01.20. 20:23:36

@illias: kösz. Már csak értenem kéne a photoshophoz. :]

@korxi: ráadásul eredetileg O'Neill fiatal klónját akarták összeereszteni Maybourne-nel. :]

Egy kis off:
A GateWorld által meg lehet nyerni egy eredeti botfegyvert:
www.gateworld.net/contests/staffweapon/
süti beállítások módosítása