Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dollhouse - A felejtés ára 1x01 - Szellem

2010. január 05. 07:00 - névtelenblogger

Egy fiatal és egy idősebb nőt látunk vitatkozni egy pici, de igényesen berendezett irodában. A fiatalabbik, Caroline, feldúltnak tűnik. Kulcsszavak pattognak: cselekedetek és következmények, zűr, nincs választásom stb; végül azonban nem tudjuk meg, mi volt a diskurzus tárgya. Vágás.

Pörgős motorozás valami külső kerületben. Egyik motorosunk Caroline, a másik egy cuki csávó. Hőseink befutnak egy kínai étterembe, a pasi szülinapi partijára. Kiderül, hogy a motoros fazon Caroline lovagja; nyakláncot is kap tőle, szikrázik közöttük a levegő. A lovag elmegy egy italért, Caroline meg erre pókerarccal lelép; jön egy szabvány fekete furgon, és felveszi. Caroline lovagjának meg sem rebben a szeme, szépen álmélkodva mered utána. Még kommentálja is egy barátjának: csajszinak el kellett mennie, ez van. He?

Mélygarázs, fekete furgonok, az egyikbe gésa száll be egy öltönyös kísérő oldalán. Fura. Aztán Caroline-t látjuk, ahogy mindenféle embereknek magyarázza, hogy milyen cuki a srác, meg hogy vissza kellene-e mennie vagy sem a partira; közben a „kezelését” emlegeti. Végül egy high-tech teremben, egy geek srác kérésére befekszik egy székbe. Beindul a gép, az emlékeit látjuk hátramenetben, egészen kiskoráig. Felül. „Elaludtam?” Geek srác: „Egy kis időre.” „Elmehetek?” „Ha szeretnél.” He?

Geek srác (becsületes nevén: Topher) kisétál, kint a Caroline-t begyűjtő furgonos ember (Boyd) várja. Újabb díjnyertes puzzle-párbeszédet kapunk az arcunkba: „Minden rendben volt a törléssel?” „Abszolút! Ha nem hiszed, kérdezd Echót. (A jelek szerint Echónak hívják Caroline-t „idebent”.) Ó tényleg, nem emlékszik semmire.” Közben nagyon úgy tűnik, hogy Topher meg akarja győzni Boydot valamiről. „Emberbarátok vagyunk. Adtunk két embernek egy tökéletes hétvégét. Nézd csak meg Echót: semmi gondja; az álmot éli.” „Kinek az álmát?” „Ki következik?”

Villa valahol. Apu, öltönyös, maffiózó figura, kislányával cseveg telefonon. Kislányt elrabolják, drámai képsorok. Aput Caroline vitapartnerénél, Miss DeWittnél látjuk újra, nagy megbeszélésben vannak. Apunak egy profi közvetítő kell. Rendben van, megoldjuk.

Caroline/Echó orvosnál van. Baj van a térdével, nem emlékszik, mi történt. Doki néni nagyon helyes, de össze van vagdosva az arca. Fura, halkszavú. Echo elkódorog, mert villanásokat lát a székes szobából. Benyit. A szobában egy fiatal lány kínlódik a székben, csupa drót lóg ki belőle, elektrosokk-szerűségnek tűnik. Szép komótosan végigfut rajta a kamera. Topher gyorsan kitessékeli Echót, közben kiderül, hogy Sierra – a lány a székben – újonc, ezért kell átesnie az említett procedúrán. „Jobbá” teszik. Aha... Caroline/Echo nem tűnik túl agilisnek, Topher meg a doki néni könnyen leszerelik. Kicsit mint az oviban.

Ezután váltogatott képsorokon láthatjuk, ahogy bizonyos Paul, FBI ügynök, jól helyrerak a ringben egy nálánál néhány számmal nagyobb izomtibort; illetve, hogy a főnökei jól kiosztják, hogy szálljon le az orosz embercsempészetes ügyről, és egyáltalán, hagyja abba a Babaházas kukázást. Ennél tovább azonban sajnos nem visz ez a jelenet. Igaz, az üzenet, ha nem tévedek, az, hogy Paul nem fog meghátrálni. Egész biztos nem fog.

Közben Caroline/Echo elegáns kiskosztümben, magassarkúban, mély dekoltázsban és szemüvegben jelenik meg Apu házában. Latolgathatnánk, hogy ez most kinek az „álma” és miről szól, de hamar kiderül: Caroline/Echo most Eleanor Penn, nagyon expert közvetítő. Vagy legalábbis azt hiszi magáról. Viszont elég meggyőzőnek is mutatkozik: kiosztja a gyerekrablót, valamint megcsillogtatja tárgyalói zsenijét több ízben is.

Váltunk. Paul egy bárban, jól láthatóan stake-outon. Vagyis megfigyelésen. Valami akcentussal beszélő faszit figyel. Van egy telefonja. Ennyi.

Megint Apuéknál vagyunk. Újabb heves tárgyalás, Echo brillíroz. Apu elkezd viszont kínlódni. Eleanornak kitűnő iskolái és gyakorlata van, de miért bízzon meg benne? Talán történt vele hasonló dolog? Bingó! Echo bestresszel, majdnem összeesik az emlékek súlya alatt, nyom is egy slukkot a befújójából. Ja, nem is említettem: Topher igazi emberek személyiségéből rakja össze a babák személyiségét az egyes feladatokra. A jó és a rossz tulajdonságok ezért párban jelennek meg, hiszen szervesen kapcsolódnak egymáshoz, mint minden igazi személyiségnél. Eleanor pl. egyszerre zseniális közvetítő, asztmás és rövidlátó. Lesz ebből még izgalom!

Kis intermezzo megint: Paulsrác elkapja a megfigyelt fura akcentusú fazont (pisilés közben, classic), és jól megmondja neki, hogy szaglásszon körbe, az orosz csempészek közül ki ad el lányokat a Babaháznak. Nos, nem hagytak minket sokáig tűnődni: Paul, FBI ügynök, ezek szerint tényleg nem adja fel.

Túszátadás, végre. A kötelező körök: megvan a pénz? megvan a lány? stb. gond nélkül lefutnak. Ezekután viszont Echo/Eleanor meglepetésre összeomlik az egyik gyerekrabló látványától. Azért még szól Apunak, hogy ne hagyja őket elmenni, mert nem fogják visszaadni a lányát. Erre Apu persze befeszül, és lelöveti magát az egyik gyerekrablóval. Boyd leszedi távcsövessel a támadót, mielőtt az Echót is bánthatná; ez szép jelenet. A többi pernahajder viszont elmenekül a motorcsónakkal, illetve legfőképp a kislánnyal meg a pénzzel. Apu meg fél lábbal a sírban. Mi lesz ebből?!

Echo/Eleanor a furgonban tiszta poszttraumatikus stressz, motyog össze-vissza. Kiderül, hogy az egyik gyerekrabló az összerakott személyisége egyik „alkotóelemét” kislánykorában elrabolta, ettől akadt ki. Feszült rejtélymegoldós szituációs gyakorlat következik: Echo/Eleanor és Boyd együtt törik a fejüket, kik állhatnak a rablás mögött. Több mindenre rá is jönnek, de hát vissza kell térni a bázisra, Echót törlik, vége a dalnak. Hacsak Boyd meg nem győzi Ms. DeWittet, aki láthatóan a főgóré a „Házban”. Erre igazából nem sok az esély. Vagy mégis? Feszült pillanatok, Boyd rohan a székesszobába, Echo pont felül a székben, jajj, mindennek vége, törlődtek a friss emlékek! De mégsem. „Hol a szemüvegem?” – szólal meg. Fellélegezhetünk.

Egész kis kommandó indul a gyerekrablók után. Boyd marad, Echo/Eleanor és Mr. Dominic, DeWitt fogdmege helikopterrel indulnak útnak. Echo/Eleanor viszont a one man show-ra esküszik, ki is harcolja ezt Dominicnál. Egyedül megy be a viskóba, ahol a gyerekrablók meghúzták magukat (a jelek szerint nem eléggé), és szépen ráveszi többségüket, hogy „régi ismerőse” ellen forduljanak. Lövöldözés, újdonsült barátaink nyernek. Csakhogy! Sierra full kommandóscuccban berobban a házba, és rövid úton szarrá lő mindenkit. Kivéve persze hősünket, Echot, és az elrabolt kiscsajt, hátha kellenek még a folytatásba.

Két epizódvégi elgondolkodtató jelenetet kapunk még. Az egyikben DeWitt jelentőségteljes arccal nyújtja oda főbulldogjának, Mr. Dominicnak az Aktát. Nem tudják még, hogyan fogják kordában tartani azt a valamit, amiről szól. „Alpha – Eyes only” áll a papíron. Ebből persze még bármi lehet – ügyes húzás, Whedon mester! A slusszpoén pedig: friss hullák társaságában néz meztelenül valami izomtibor egy Caroline-ról szóló videót, miközben Paul, FBI ügynöknek, állít össze egy „Keep looking” (Keress tovább) feliratú mikuláscsomagot. He?

Címkék: dollhouse
37 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exchange_student (törölt) 2010.01.05. 09:09:55

egy nagy halom közhely, amelyek ráadásul értelmetlenül lettek átemelve az utóbbi évek jobb sorozataiból...
egy nagy kavar az egész, ahol megint 40 kg-os csaszjik vernek meg 2 méter magas 120 kg-os izomagyakat...
hurrá

hex.kelly 2010.01.05. 09:47:48

Köszi a hogyvoltot, olvasni fogom rendszeresen! Nézni, azt hiszem, csak a hatodik résztől, mintha Sixx azt írta volna, hogy onnantól már igazán jó. Nem akarok elkedvetlenedni addig.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.05. 10:05:50

@FrankoNéro: a girl power a divat manapság

szexi csaj főszereplő + verekedés

Az erős női figurák a menők manapság, nem a gyámoltalanok. A valószerűség mellékes.

kalamajka1 2010.01.05. 10:25:31

Úgy látszik, ez lesz a jövő tendenciája: a verekedős nő. Már kisiskolás gyermekek számára is létezik a "Barbie és a három muskétás" c. dvd (a "Három testőr" mintájára), melyben előkészítik a gyermekeket a leendő "szép új világra".

Hogy is mondta József Attila:

"... mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb ..."

Hát ... jó lenne.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.05. 10:27:55

@kalamajka1: bizony, ez a másik. Az unokahúgom csupa ilyen mesét néz, ahol a harcos lányok elintézik a rosszat

Amazonokat nevelünk. :)

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2010.01.05. 10:31:51

engem nagyon nem kötött le. már-már idegesített.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.01.05. 10:35:15

viszont tetszett hogy Echo 2 személyiség között "a welness bázison" ilyen kedves óvodás szinten van. Így lényegesen könnyebb kezelni őket nem tesznek fel hülye kérdéseket stb...

Der Beste 2010.01.05. 10:38:15

Basszus, én azt hittem, hogy ezek a programozható csajok valamiféle klónok, robotok, erre kiderül, hogy élő emberek!

Netuddki. 2010.01.05. 10:52:41

Eh, feléig bírtam nézni.
A leírás szerint amúgy is egy nagy logikai bukfenc volt az egész.

Netuddki. 2010.01.05. 10:56:01

@agyvihar: "szexi csaj főszereplő"

Hát nekem a csaj se jön be. Enyhén mongoloid. Ami egy távol-keletinél nem baj, de európaiban már annál inkább. Ld. utolsó előtti kép.

BaT2 2010.01.05. 11:11:14

Nagyon nagy sorozat, csak már nem volt türelmem megvárni, hogy adja-e valamelyik magyar csodaadó (ráadásul szinkronizálva), úgyhogy nézem, ahogy torrent-en adják. Mivel már a második évad (egyben utolsó évad) közepén vagyok, jó ez a kis visszanézés, így már sokkal érthetőbb amit az elején láttam. Sajnos megnéztem a 0. részt is anno, amit kivágattak a rendezővel, de jól is tették, előre lelőtték benne az első 6 rész poénjait.
Egyszóval remek sorozat lesz belőle, tessék nézni, ha nem akartok úgy járni, mint a TSCC-vel.

flamer 2010.01.05. 11:22:01

@FrankoNéro: Azért veri le őket, mert jobb a technikája, Topher jól felkészítette. Nem akarok nagyon spoilerezni, de amikor majd magához hasonlóan jól képzett ellenfelekkel kerül szembe, akkor már nem fogja őket leverni.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.01.05. 11:44:26

Jó lesz ez a hogyvolt, olvasmányos, tömör, ahogy kell.
Azért arra kitértem volna, hogy a menyasszony-Echónak az elején a szexiséggel szembeni negatív tulajdonsága a 60-as IQ volt, mert amikor elcsúszott a motorral, LEVETTE a sisakot, és úgy tepert tovább, hisz úgy kevésbé balesetveszélyes. :)

ZWS 2010.01.05. 12:30:03

Érdemes nézni, nem csak a közepétől, szódával elmegy. :-)
Az első évad kimaradt zárója is ütős. Arra nagyon kiváncsi lennék, hogy ha Joss Whedon szabad kezet kap, mit tudott volna kihozni belőle.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.01.05. 12:30:38

@FrankoNéro: "ahol megint 40 kg-os csaszjik vernek meg 2 méter magas 120 kg-os izomagyakat..."
Ez melyik jelenetben is volt? S:I

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.01.05. 12:33:12

@ZWS: Azért már ebből is látszik, hogy egy jól összerakott történet, kiforrott karakterekkel. Nem úgy mint a Flesfóvád, ami csak egyik wtf-jelenetről a másikra ugrál.

Llew 2010.01.05. 13:12:42

Hát így elsőre nem vett meg, de maradok. A főszereplők nem kimondottan szimpatikusak. Nyilván később megmagyaráznak pár dolgot - legalábbis remélem -, mindenesetre a pilot után az a kérdés merült fel bennem, hogy ha az FBI-os gyerek orosz emberkereskedők után nyomoz, akkor ezek minek fárasztják magukat, hogy olyanokat kutassanak fel és szervezzenek be, akiket nem nagyon hiányol majd senki? Ha valami ex orosztagállamból becsempészett emberekkel dolgoznának, semmi gáz nem lenne, ha esetleg kinyírnák őket? Fognak egy másikat a karámból, üresre törlik aztán kész.

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.01.05. 13:27:04

@kovi1970: ausztrál-nepáli születésű a színésznő, nem mongoloid...

ZWS 2010.01.05. 13:44:50

@vadász2: A Whathefless? nekem sem jött be eddig, értetlenül állok a tetves nagy hype előtt, hogy ez aztán milyen überfasz(a)ság. Viszont a Dollhouse nem keveset fejlődik, és bár nekem nagyon furcsa volt a sok karakteridegen magyar hang, kellően gyűlölhető/kedvelhető figura számos van benne. :-)
@Llew: A történet sokkal összetettebb, érdemes nézni, nem várt fordulatok (legalábbis első felbukkanáskor meég nem várt) szép számmal lesznek.

ZWS 2010.01.05. 13:49:16

Na meg jó sok hülye nevű színész szerepel benne, Eliza Dushku, Dichen Lachman, Enver Gjokaj... és jön majd Summer Glau is! :-)

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.01.05. 15:52:27

@ZWS: és Tahmoh Pennikettet még nem is említetted. De nem hülye egyik se, csak szokatlan.

solol 2010.01.05. 16:13:14

@Freevo: azért hallottunk már olyanról, hogy attól halt meg a motoros, mert becsúszott a kamion alá, és a sisak letépte a fejét, mert az meg nem fért el alatta...
@kovi1970: nem is ő a főszereplő... :D

nadivereb 2010.01.05. 16:57:28

Eliza Dushku az egyik legjobb nő a szakmában. Ha mongoloid, ha nem.

Der Beste 2010.01.05. 18:53:51

@nadivereb: Nekem elég annyi, hogy Dushku humanoid. Megcsinálnám, nem egyszer, nem kétszer.
Már abban a halottasházas sorozatában belészerettem.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.01.05. 19:11:40

Hm...

Tényleg egyszerűbb leni valami noname 3 ik világ beli országból bagóért behozni az alanyokat és azokkal akciózni mint ez a problémásabb megoldás... Ha meg nem megfelelőek ( girhesek stb ) ki lehet őket pofozni a Welness Bázison.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.01.05. 21:19:52

@ZWS: Vá de fák! ;-)
Vagy hogy mondják a rész végén lévő meglepő fordulatot...? Ja igen, Klif Henger!

@Olman: ZWS: :-DD

@Prof. William: De abból hogy lenne sorozat? :-D
Azért remélem nem az oroszok állnak már megint a háttérben.

teardrops 2010.01.05. 22:57:22

Segítsetek, pls; lehet, hogy kimaradt valami, vagy csak szimplán lemaradt az agyam az iramban;-)
de ez nem teljesen világos:
ha azért 'ment' vissza a kezelésre túsztárgyaló-Echo a roham után, mert lefújták az akciót, akkor a srác miért nem törölte mégsem az aktuális szemilyéséget? Honnan tudta, hogy végül zöld utat kapnak Főnöknénitől a folytatásra?:-O

Llew 2010.01.06. 08:36:12

@teardrops: szerintem Alexander Graham Bellnek köszönhetően. Van egy találmánya, amit előszeretettel alkalmaznak ilyen scifi jellegű sorozatokban is. Lehetővé teszi a valós idejű hangátvitelt különböző helyek között.

teardrops 2010.01.06. 10:42:52

@Llew: höhö - jajdekár, hogy nem ismerem a telefont:-S:-)
De ezek szerint Boyd sem, különben nem lepődött volna meg annyira (:-P)

Na, mindegy...
csak nekem valahogy az összevágásokból az jött le, hogy a törlés... ööö.. a kezelés az egész 'meggyőzés' alatt tartott, és valamiért úgy gondolom, hogy mivel az egy folyamat és így nem lehet, csak úgy abbahagyni mindenfajta 'veszteség' nélkül.
...akkor erről ennyit, de azért kösz;-)

solol 2010.01.06. 11:41:57

@teardrops: elméletben meg ugye az se lehetetlen, hogy visszatölti az emlékeit...mármint, mikor "aktív" volt

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.01.06. 21:34:26

@teardrops: Ez egyrészt jó jelenet volt, mert feszültséget keltett, és mégis meglepett (valóban nem ezt vártuk:-), ugyanakkor az időtényező itt is probléma: annyi idő alatt amíg Bolyd felér, és vitatkozik, a törlésnek - hiszen láttuk Echot beülni a székbe, vagy sem? - már meg kellett volna lennie.

vargatom 2010.01.10. 01:12:45

Aki teheti, nézze ezt a sorozatot, mert így a vége felé annyira jó lett, hogy az valami döbbenet.

csendilla 2010.01.26. 15:59:13

Mikorra várhatjuk a következő hogyvolt(ok)at?

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2010.01.26. 22:27:22

Csak most volt alkalmam megnézni az első részt. Nem estem tőle hanyatt, de úgy érzem, érdemes esélyt adni neki.És szerintem aranyos a főszereplő csaj.

névtelenblogger 2010.01.27. 00:14:24

Köszi mkinek a kommenteket!

@csendilla: Elnézést kérek, hogy csúsznak az írások. Sajnos nagyon elfoglalt voltam, de dolgozom le a lemaradást: holnap reggel lesz is egy új hogyvolt.

@FrankoNéro: a verekedős dologra vhogy nagyon befeszültetek :) Hogy merült fel egyáltalán a téma? Vmelyikőtöket elverte egy lány?!
süti beállítások módosítása