Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék (sorszám nélkül) - Karácsonyi profil

2009. december 25. 15:00 - hex.kelly

(Ajándék tőlem, Nektek.)

Karácsonyi dekorációs bárban/diszkóban nyitunk, a mindig dögös Derek Morgan fényes piros ingben (csak) négy mikulás-sapkás csinibabával ropja a karácsonyi szilaj riszálóst, mind a négy nő homlokán villog egy engem-dugj-meg felirat. Rossi érkezik egy ismerős, de ezúttal feldíszített házhoz ajándékcsomagokkal, legkisebbik "fogadott lánya", Alicia köszönti.

Rossi szerint finom illat van, a lány elmondja, hogy George végre kitanulta a szakács-ságot, és most szabadnapos az étteremben, az illat az ő érdeme. Connie is befut, öleléssel köszönti Rossit, és mutatja a bort, amit a vacsorához hozott. Aprócska, feldíszített fenyő áll egy kis asztalon Prentiss washingtoni lakásában, ő mag pedig a tükör előtt: fényes, csokoládébarna pánt nélküli kisestélyi ráncait simítja ki, és feltesz egy csillogó nyakéket. A haja fel van tűzve, a hajába tesz egy kövekkel kirakott fésűt, belelép egy pár tűsarkúba, fehér hosszú kabátot vesz, és kilép az ajtón. Garcia meglepően decens öltözékben egy jólfésült Kevinnel az oldalán étkezik, és illedelmesen válaszolgat Kevin karótnyelt anyjának kérdéseire, szegény. JJ otthonában sokkal vidámabb a hangulat: Henry éppen felfedezi a karácsonyfadíszek csillogó világát. Will bekapcsolja a fa izzósorát, Henry ujjongva tapsikol. Reid Vegasban az anyjával sétál a szanatórium kertjében, karonfogva. Az anyja arról beszél, hogy Spencer különlegességéről akkor bizonyosodott meg teljesen, amikor még négyéves sem volt: a hatéves unokatestvérét felvilágosította, hogy nem a Mikulás hozza az ajándékokat, ugyanis a kandallókémény nem alkalmas arra, hogy egy testes idős bácsi fel-le közlekedjen benne. Hotch Quantico-ban az irodában van, ajándékokat csomagol: egy kisvasút-készletet, aztán egy dínós könyvet, majd egy kosárlabdát. Utóbbit nem sok sikerrel.

Strauss lép be, Hotch nem érti, mit keres még itt, Strauss nem érti, mit bénázik annyit a labda becsomagolásával. De nem is ezért jött. Helyzet van, össze kell hívni a csapatot, nagyon sajnálja (biztos elhiszem). Hotch sóhajt, a fejét ingatja, majd felemeli a telefont és tárcsázni kezd. Morgan kifelé jön a bárból, immár csak két nőcskével, taxiba szállni készülnek, mikor megcsörren a telefonja. Rossi Connie-ékkal Scrabble-ezik, és próbál igazságot tenni George és Alicia között, de hívást kap. Elnézést kér, és kimegy a konyhába, felvenni a telefont. Prentiss egy puccos estélyen van, az anyja éppen valami fiatal, Európában szolgáló diplomatának akarja bemutatni. Emily lázad, az anyja pedig megemlíti, hogy diplomatafeleségként megörvendeztethetné néhány unokával. Emily tovább lázad, de ekkor a kistáskája telefoncsörgést kezd árasztani, mindenki rámered, és nemcsak a csörgés miatt, hanem a csengőhang miatt is: a "Who wants to be a millionaire" az. Az anyja majd' fölrobban, Emily elnézést kér, és a mosdóba menet felveszi a telefont. Garcia éppen félrenyel, mikor arról kérdezi Kevin anyja, hogy hogyan került az FBI-hoz, ebben a pillanatban az ő telefonja is csörögni kezd. Will éppen egy távirányítós kisautót mutat Henrynek, JJ vigyorogva megkérdezi tőle, hogy a gyereknek vette-e, vagy saját magának? Ekkor az ő telefonja is csörögni kezd, Will nem örül, de JJ szerint így legalább zavartalanul kisautózhat Henryvel. Reid éppen leteszi a telefont, és mondja az anyjának, hogy sajnos muszáj mennie, de megígéri, hogy amint tud, jön megint. Az anyja megöleli, majd utánaszól, hogy vigyázzon magára.

A gépen Morgan megkérdezi az érkező Garciát, mi ez a decens ruházat, Garcia visszakérdez, hogy miért kell Morgannek a piros ing, talán megkopott a személyes varázsa? Touché! Morgan felnevet, majd elismerően füttyent, mikor meglátja Prentisst. Prentiss azt kéri, hogy egy szót se szóljon. Hotch aktákat oszt szét, és közli, hogy Washington államba, Ridgefield-be mennek, Reid és Rossi a helyszínen csatlakozik majd hozzájuk. Sajnálja, hogy karácsonykor dolgozni kell, de Strauss szerint az ügy nem tűr halasztást. A kétezres lakosú kisvárosban néhány hete névtelen leveleket kapnak a lakók. Eleinte senki nem vette komolyan őket, de minél több levél érkezett, annál bizonyosabb volt, hogy a feladó alaposan tanulmányozza címzettjeit. Morgan szerint ebben nincs semmi különös, ilyen kis településen mindig van, aki unatkozik, lesi a többieket, aztán meg felkavarja az iszapot. Hotch folytatja: ezt gondolta a helyi rendőrség is, de az utolsó hat levél a Karácsony 12 napja című versre hasonlít, ám fordított sorrenddel, afféle visszaszámlálásnak tűnik, és minden levél után az abban írt dolog meg is történt. A városka lakói attól félnek, hogy mire elfogynak a napok, emberéletet követel majd ez a leselkedés. Prentiss megkérdezi, miért kell ehhez a BAU. Hát azért, mert Strauss ebben a városban nőtt fel, a polgármester a gimiben a legjobb barátnője volt, és most a segítségét kérte. Morgan továbbra sem érti, miért kell a BAU, a leskelődők nem mindig ölnek. Hotch szerint ez tökmindegy, Strauss elrendelte, hát menni kell. Különben is, a leskelődők rendszerint egy személyt, vagy egy családot szoktak kiválasztani maguknak, de hogy egy nagyobb közösséget, egy egész várost, nos, ilyenre még nem volt példa.

Terepjárók érkeznek a ridgefield-i rendőrőrs elé, Reid és Rossi köszön a többieknek, Prentiss immár nadrágban és dzsekiben, ezek szerint a gépen átöltözött. A helyi főzsaru fogadja őket, köszöni, hogy eljöttek, és büszke, hogy városuk szülötte, az egykori Vörös Erin ilyen fontos és befolyásos igazgatónő lett. JJ és Emily összemosolyognak: Vörös Erin? Reid odasúgja nekik, hogy a 2000. évi népszámlálási adatok szerint a város lakosságának 6,9%-a ír származású. Hotch az irodába beérve munkát oszt: JJ menjen a postahivatalba, Reid és Rossi a leveleket vizsgálják, Garcia átnézi a város lakóinak priuszait, különös tekintettel a pszichiátriai kezeltekre. Hotch, Prentiss és Morgan pedig végiglátogatja a címzetteket és a helyszíneket. JJ belép a postahivatalba, ami sapkabolt és fogorvosi váró is egyben. A postásnő-fogorvosné sapkákat próbál a fejére, miközben arról beszél, hogy a névtelen levelek a város különböző pontjain álló postaládákba voltak bedobva, géppel címezve, felbélyegezve, feladó nélkül. A városban sokan nagy levelezőnek számítanak, így rengetegen szoktak egyszerre nagyobb mennyiségű bélyeget venni. Ez nem nagy segítség, de legalább JJ talált egy cuki sapit Henrynek. Reid és Rossi a leveleket bújja: a korábbiak többnyire olyasmikről szólnak, hogy ugye, szar volt tegnap a Leno-show, meg hogy nem lesz több Dollhouse. Reid szerint a szóhasználatok jellemzően fiatalosnak mondhatóak, Rossi azt mondja, nem lehet egyértelműen ártó szándékot találni bennük. Reid összeveti az utolsó hét levelet, és azt mondja, hogy olyanok, mintha nem egy személy írta volna őket, hanem több. Szervezettek, vagy egymástól függetlenül csinálják?

Morgan, Prentiss és Hotch a helyi ivóba mennek, a kocsmáros, Johnny Johnson is kapott levelet: Ma este kilenc után nem éri meg nyitva lenned, sétálj inkább, kétszer három lépést - ez egy hete volt, és aznap tényleg csak öt vendége volt, pedig 20-30 szokott lenni. A következő állomás a könyvtár, ahová egy olyan levél érkezett, amiben az volt, hogy senkit nem hat meg Ariadné vesztesége. A könyvtárosnő nem értette az üzenetet, bár másnap az egyik tanítónő szólt, hogy a gyerekek a szombati mese-délelőttön a Mulan helyett inkább a Madagaszkárt néznék. A csapat a seriff irodájában újra összegyűlik, és összegzik, amit megtudtak: a leskelődők feltehetően összehangolják a levelezéseiket, szívesen írnak rejtélyes és meglepő dolgokat, figyelnek a részletekre. Ártó szándék a levelekből nem látszik. Garcia átnézte a város lakóinak az adatait, két fiatal lányt kezeltek pszichés panaszokkal az elmúlt 15 évben, de mindketten elköltöztek már azóta másik államokba. Morgan szerint nincs itt semmi látnivaló, ártatlan levelek, de Hotch azt mondja, hogy Strauss eredményt vár. A polgármesternő érkezik, igazi tenyeres-talpas vidéki asszonyság, ideges, mert most kapott egy levelet. Hotch elkéri tőle, és biztosítja arról, hogy hamarosan megtalálják a leselkedőket. Polgármester el. Hotch azt mondja, hogy mindenkinek a leveleket kell olvasgatnia, és mondjanak ki mindent, ami eszükbe jut, nem számít, van-e értelme. JJ elmegy kávéért, a többiek leülnek, és olvasgatni kezdenek. Reid Garcia mellett ül, egyszer csak odanyúl a laptopjához, de Garcia már csap is a kezére, és ráripakodik, hogy ezt hogy képzelte?

Morgan kárörvendően nevet, Reid meg szabadkozik, hogy ő csak a böngészőt szerette volna használni. Garcia azt mondja, hogy akkor kérje meg, és majd ő csinálja. Reid azt kéri, nézze meg annak a napnak az eseményeit, amikor az ivóba kevesen mentek el. Garcia listáz, Reid jegyzetel. Prentiss Ariadné fonalát említi, meg Thészeusz szószegését, de ehhez sehogy nem köthető a Mulan. Reid kéri Garciát, keressen rá a Mulan-ra. És felkiált, hogy Heuréka, a többiek meg néznek rá értetlenül. Hadarni kezd: Az Ariadné-s levél a tizenkettes és a tízes közötti, tehát a tizenegyes számmal van kapcsolatban. A Mulan 11 évvel ezelőtti film, tehát 1998-at kell valahogy összehozni Ariadnéval valahogy. Garcia billentyűzete már porzik is, és izgatottan mondja: Tizenegy éve, 1998-ban elloptak hat részletet Ariadné esküvőjét ábrázoló mozaikról, ami az ősi Zeugma városának ásatásáról került egy törökországi múzeumba. Eddig oké, és? – kérdezi Morgan. Hát, nem tudom, mondja Reid. Rossi szerint ennek lehet valami értelme, valahogy így kellene a többi levelet is megfejteni. Prentiss azt kérdi, hogy akkor ezek szerint ez a mozaikos sztori egy megfejtés? Reid szerint igen, talán, mindenképpen. Hotch javasolja, hogy talán akkor neki kellene esni a többinek, hogy mielőbb meglegyenek a leskelődők, és végre mind hazamehessenek, elvégre karácsony van. S hogy erről szemernyi kétségünk se legyen, felcsendül a Santa Claus is coming to town. És míg azt hallgatjuk, hogy a Mikulásnak pontos listája van arról, hogy ki milyen gyerek volt az elmúlt évben (tehát ő is leselkedik?), addig a faliórán látjuk, hogy órák telnek el, Reid mond valamit Garcia-nak, ő guglizik, válaszol, újra és újra, Prentiss jegyzetel, néha Rossi és Hotch is közbeszól, Garcia teszi a dolgát.

JJ szól a főzsarunak, hogy elkészült a profil. Morgan kezdi, a csoportos elkövetőkről beszél, vannak tudatosan szervezettek éles hierarchiával (terroristák), és amolyan összeverődött társaság, éles hierarchia nélkül (spontán csoport). Hotch folytatja, a levelekről beszél, a leskelődés rendszerint ártatlanul indul, de bármikor zaklatóvá és erőszakossá válhat, itt még erről nincs szó, de azért van most itt a BAU, hogy ne is kerüljön erre sor. A levelek szövegei egyszerre hordoznak magukban a leselkedők személyére utaló dolgot valamint olyan megfigyeléseket, amik miatt a címzettekre rájött a frász. A szövegek elemzésével a következő utalásokat találták: Zeugma városa; a Szaturnusz hetedik holdja, a Mimas; egy Johnny nevű fickó és a hármas szám; egy svájci város, Basel; a távol-keleti mitológiák egyik alakja, a Holdnyúl; egy Sylvia nevű nő; Alibe Parsons sorozatszínésznő; és egy olajfúró szerszám, a hexagonal kelly. De hogy mi köti ezeket az utalásokat össze, azt nem tudni még. Reid egy térképet mutat (mi mást), rajta a város postaládái és a levélcímek, besorszámozva. Nincs követhető minta a levelek feladási helyei és címei között, viszont van egy része a városnak, ahol csak egy feladás és csak egy címzett van, méghozzá a legelső: Wally Harris. A főzsaru azt mondja, Harris egy öregember, aki az Omega Farm mellett lakik. Rossi azt mondja, hogy a leselkedés és Harris valahogy összefügg. Egy másik rendőr azt mondja, hogy az Omega Farmon van a város legmagasabb építménye, egy 22 méter magas szélkerék, bárki megmászhatja, csodás a panoráma, az egész város látható onnan, helybeliek és turisták is gyakran mennek fel oda.

Morgan, a főzsaru, Rossi és Hotch már kapja is magát, indulás az Omega Farmra. Prentiss a másik rendőrt kérdezi a farmról. Semmi különös, egy gazdaság, ahol réti komócsint és biokörtét termesztenek, utóbbit online is értékesítik. Hotchék érkeznek a farmra, Morgan nem lacafacázik, már ugrik is a szélkerék vázára, és mászik fel a magasba. Hotch és Rossi benéz a raktárakba, sehol semmi. Morgan felér a szélkerékre, ahol körülnéz, tényleg az egész várost látni innen, és a szomszéd városokat is, pazar egy panoráma, nem vitás. Hirtelen megpillant egy cetlit a vasra ragasztva, leszedi, elolvassa, majd a telefonjához nyúl. Hotch felveszi, Morgan pedig azt mondja neki, hogy a leselkedők sajnálják, hogy riadalmat okoztak a levelekkel, és ígérik, hogy nem lesz több levél, a BAU mehet haza karácsonyozni. A csapat a polgármesterrel és a főzsaruval az irodában nézik a levelet. A polgármesternő szerint ez túl egyszerű megoldás, de Hotch és Rossi egyszerre mondják azt, hogy néha a megoldás tényleg egyszerű. A BAU érkezése óta nem volt levél, csak ez az utolsó, búcsúlevél, nincs miért tovább itt maradni. A leselkedők személyazonossága nem derült ugyan ki, de a szándék egyértelműen nem volt ártó, ezért nincs veszélyben a város egy lakója sem. Strauss telefonál, Hotch referál, miután leteszi, azt mondja, hogy Strauss elfogadta az eredményt, engedélyt adott a hazautazásra.

A csapat terepjárókba ül, és elindulnak a reptérre. Elhaladnak az Omega Farm mellett, nézik a szélkereket, és egy ismeretlen hangját halljuk: Karácsony első napja van, köszönt és minden jót kíván egy Sixx a csupasz körtefán.

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LoVeLA 2009.12.25. 18:13:56

Köszii szépen, hogy még ilyenkor is hogyvoltozol:)
Boldog Ünnepeket!

hex.kelly 2009.12.25. 18:19:09

@LoVeLA: Szívesen! Ez a kis szösszenet a minimum, amit adhatok a kedvességetekért :-)
Neked is Boldog Ünnepet!

tóparti látomás 2009.12.25. 20:35:04

Köszi hex.kelly! Ez nagyon jóóó volt ;))
Boldog ünnepeket neked és jövőre is várjuk a posztjaidat.

hex.kelly 2009.12.25. 21:01:12

@tóparti látomás: Írni is jóóó volt, örülök, hogy tetszett!

Mindenkinek boldog ünnepeket!

Johnny336 2009.12.26. 00:42:44

Köszi az ünnepi hv-t.

Boldog karácsonyt!

Azért egy kirittyentett Prentiss-képet beszúrhattál volna, hadd bámészkodjak, a sármosan vigyorgó keménylegény ugyanis nem hoz lázba. :)

zeugma 2009.12.26. 03:41:22

> ami az ősi Zeugma városának ásatásáról került egy törökországi múzeumba

Minő megtiszteltetés, benne vagyok egy Criminal Minds epizódban! Tökéletes karácsonyi ajándék :-)

Laliath 2009.12.26. 08:49:30

Nagyon jó lett, köszönjük szépen.
Nektek is kellemes, boldog karácsonyi ünnepeket :)

hex.kelly 2009.12.26. 13:11:28

@Johnny336: Kérésed parancs, sajnos csak a 490 széles képeket lehet berakni a hogyvoltba. Ezért linkeket kapsz:
images2.fanpop.com/images/photos/4900000/Paget-paget-brewster-4995277-599-900.jpg

images2.fanpop.com/images/photos/4700000/Paget-Brewster-paget-brewster-4753856-380-480.jpg

images2.fanpop.com/images/photos/4400000/Paget-Brewster-paget-brewster-4401977-391-600.jpg

images2.fanpop.com/images/photos/4400000/Paget-Brewster-paget-brewster-4401986-566-850.jpg

images2.fanpop.com/images/photos/2700000/Paget-Brewster-paget-brewster-2717983-454-697.jpg

@zeugma: Akit tudtam, beleírtam :-) Ez volt a legnehezebb rész. Ennél még az Omega Farm is nehezebb volt, a szélgenerátor pedig egyszerűen az ölembe hullott, az tényleg ott áll, a farmon.

@Laliath: Szívesen! Veled voltam nagy bajban, a google nem tudott mit kezdeni a neveddel... De örülök, hogy így is tetszett!

Johnny336 2009.12.27. 01:16:39

Ejha, most nézem, hogy beleírtál minket a hv-be? Le se esett :D Köszönjük!

hex.kelly 2009.12.27. 10:10:50

@Johnny336: Igen, bele. Ezért szól LESELKEDŐKRŐL, és nem gyilkosokról. Érted, kíváncsi emberekről, akik néznek, és szeretik a rejtélyeket ;-)
Sőt, létezik a város, a körtefarm, és a szélgenerátor is.

Szilvi90 2009.12.28. 22:58:34

Ez remek lett!:) Köszönjük, és utólag is mindenkinek boldog karácsonyt - vagy helyesebb volna inkább azt írnom, hogy reméelm, mindenkinek boldog karácsonya volt.:)

Carvena 2010.07.12. 21:47:26

Szia:) Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy mi a rész címe angolul?

hex.kelly 2010.07.13. 07:23:41

@Carvena: :-D Nincs neki, én találtam ki az egészet, ez volt a karácsonyi ajándékom az olvasóknak :-)

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.04. 22:10:24

jó, hogy a végén oda van írva a megoldás (mármint hex.kelly előző kommentje), mert bekajáltam volna én is - annak ellenére, hogy már a rendőrös kép gyanús volt menet közben, mert emlékszem, hogy ez a karakter egy "másik" epizódban szerepelt ;)
félelmetesen profi lett tehát!
(hogy egy ilyen fura sztori a sorozatban?! miért ne, extra-részként)

ez ugye nem jelenti, hogy az összes többi HV is kamu?! mert tényleg olyan hihetetlen, hogy ennyi őrült gyilkosról forgatnának filmeket...
süti beállítások módosítása