Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Doctor Who 1x01/d - The Firemaker

2009. december 19. 09:20 - Sydius

Ééééés elérkeztünk a „100.000BC” nevű fejezet utolsó a részéhez, amiben lesz gyilkosság, tűz és menekülés, TARDIS belülről. De legfőképpen tűz.


Za éppen haldoklik, de néhány pillanattal későb felkel, mintha mise történt volna.


Nyitás, mégpedig egy kis visszaemlékezés, mikor a Doktorékat elfogták (mikor futottak a TARDIS-hoz). Utána rögtön a barlangba kerülünk, visszahozták őket, és ott van Za is. Meg persze Kal, és Ősribanc is tiszteletét teszi. Indul is a szájkarate, Kal szerint Za nem jó vezetőnek, ésatöbbi, mert kiszabadította a foglyokat (Ősribanc: az Öregwoman volt), Za gyenge, ha egy nő beszél az érdekében (Ősribanc: Öregwoman mutatott egy másik kijáratot a kis csapatnak, ezért tudtak meglépni), és persze az adu, hogy Öregwoman nem tudja ezt igazolni, hisz meghalt (Ősribanc: No!!!!).

Kal elő is veszi Za kését, hogy bizonyítsa, hogy az volt a gyilkos fegyver, mire a Doktor végre bemutatja nekünk, miért ő a főszereplő, és nem más. Ugyanis kiszúrja, hogy a késen (ami még mindig egy lapos kő, de hívjuk késnek) nincs vér! Tehát nem ezzel ölték meg Öregwomant. Kal erre kijelenti, hogy ez egy rossz kés, nem látszik rajta, amit vele műveltek… Lényegtelen intermezzo, de épp az ilyenek adják meg a sorozat sava-borsát, élővé teszik az egészet. Na, most jön a trükkös rész. A Doktor kijelenti, hogy a késsel (Za késével) tökéletesen lehet vágni és szúrni, és ő még nem látott jobb kést. Mire Kal előveszi az övét, mondván, az sokkal jobb. És hoppá. Azon a késen már van vér. Tehát Kal a gyilkos, szól a Doktor, s az ősember hümmögnek is, mint akik értik, s mintha nem veszítették volna el a fonalat 3 résszel ezelőtt.


A Doktor épp a tehetetlenségi erőt magyarázza: Kal, te egy tehetetlen hülye vagy, mert önként adtad át a gyilkos fegyvert, nem tehettél a furfangommal szemben semmit.

A Doktor nem hagyja magát, lázítja a népet rendesen: ilyen lenne az igazi vezető? Aki öreg nőket gyilkol? S el is kezdi kővel dobálni Kal-t, mondván küldjétek el, hogy vissza se merjen jönni! Hamarosan az egész törzs kővel dobálja szegény ex-vezért, s szinte halljuk, ahogy a háttérben megszólal egy mély hang: „Kal, hagyd el a Házat, most!”. Za pedig, mintha nem is most tépték volna fel a mellkasát, felpattan, és a barlang bejáratáig követi őt. Ian pedig megmondja neki a tutit: Kal nem erősebb, mint az egész törzs. Roppant bölcs. Za pedig illő módon meg is hálálja, hogy megmentették, megszabadították a riválisától és megszilárdították a hatalmát: elviteti őket a már jól ismert Cave of Skulls-ba. Kedves. Annyit még látunk, hogy Kal nagyon nézegeti a barlang másik bejáratát.


Kicsiny kikacsintás: Kal kushadva kukkol.

Za kérdezgeti Ősribancot: mondd, drága, mi történt velem? Mit tettek ők? A nő be is számol rendesen: a fiatal férfi odament hozzá, és bemutatkozott, úgy hívják, hogy Friend. Za szerint a hegyek másik oldaláról jöttek, de Ősribanc szerint ott nem él semmi. Szó esik még arról, hogy a teljes törzs együtt erősebb, mint egy ember (Za mondja, és ha nézed, tényleg elhiszed, hogy most jön rá ezekre a gondolatokra, nagyon jól játssza őt a színész), arról, hogy a törzs vezetőjének tudnia KELL tüzet gyújtani, és még pár dolog. A beszélgetés végén Za felkerekedik, hogy beszéljen a Doktorral és társaival.


"Lenni, vagy nem lenni?" - teszi fel az örök kérdést Za, és Ősribanc sem tud mit mondani.
 

A barlangban Ian épp tüzet gyújt, lényegesen hatásosabb módszerrel, mint Za a 2. részben (Cave of Skulls). Rövid bejátszás, Za elveszi az őr bunkóját, és bemegy a barlangba, de a háttérben ott egy baljós váll (valószínűleg Kal). A helyzet egyre melegszik, de már annyira, hogy a tűz is majdnem meggyullad tőle. Za megkérdezi Ian-t, hogy-e az, akit Friend-nek hívnak. Aztán azt, hogy ő-e a törzs vezetője, mire Ian a Doktorra mutat, nem én vagyok, ő az. Nagyon megható pillanat, kár, hogy más ezerszer láttuk, mikor a „kötekedő alak elfogadja más vezetését”. Za nézi a tűzgyújtást, Ian szerint mindenkinek kellene. Za nem érti: nem lehet mindenki vezető. A férfi megnyugtatja: az „ő törzsükben” a tűzgyújtó a legkevésbé fontos ember – pont azért, mert mindenki képes rá. A fa meggyullad, van is nagy öröm, Za pedig néz, mint halálraítélt törzsfőnök a régóta vágyott tűzre. Ezzel tuti szerezhet pár szavazatot a következő választáson.


Itt a híres-neves tűz, bocs a rossz minőségért, de ilyen lett. Cserébe ide most semmi álvicceset sem írok, oké?

A többi ősember nyugtalankodik: Za már elment egy ideje, s nem jött vissza. Biztos szabadon engedte a foglyokat! Biztos ő is velük ment! Ősribanc próbálja menteni a menthetőt, vagy legalábbis húzni az időt, de nem megy neki könnyen. Értsd: sehogy. Váltunk a barlang őrére, akire hamarabb ugrik rá Kal és folytja meg őt, minthogy azt tudná mondani „internet”. Odabent elég füstös a helyzet, hát még akkor, mikor Kal betoppan! A nagy harc közepette persze van ideje a tűzbe dugni a kezét, hogy felkiáltson, „Fojjó!”. Szegény Kal. Izgalmas a csata, ütés, vágás, harapás, a két ősember a Káma szútra valamennyi pozíciójában hempereg a földön, míg végül Za egy fojtófogással végleg a padlóra nem küldi riválisát, majd –miért ne- még a fejét is szétzúzza egy kővel. Van egy olyan érzésem, hogy Kal sem fog már több vizet zavarni. Utolsó erejével még odahúzza a hullát egy rakás csont tetejére, jó lesz az ott, nesze neked szelektív hulladékgyűjtés. Odakint a tömeg háborog, és még Ősribancot is lefogták, tehát vagy orgia lesz, vagy csakazértis bemennek a Cave of Skulls-ba. Segítek, az utóbbi. De minden rendben, Za kiér kezében egy fáklyával a tömegbe, akik elámulnak, s úgy veszik őt körbe, mint izgatott tinilányok Edwardot a tvájlájtból. Edward, izé, Za ismerteti a helyzetet: van tűz, ergo ő a vezető, ha valakinek nem tetszik, meg lehet beszélni, jah, mellékesen megölte Kal-t is, meg lehet nézni a hulláját.


A Roppant Izgalmas és Felettébb Véres Harc.

Ősribanc érkezik a Doktorékhoz, húst hozott a drága, legalább enni van mit. De nem, nem mehetnek el. DE HÁT ADTUNK NEKTEK TÜZET! – problémázik Susan, mire a nő csak ennyit válaszol: igen, és már van tüzünk. Nem valami bíztató a kilátás… Odakint a tűzben rock koncert lehet, mindenki az első sorba akar állni. Tolakodnak, és tolakodnak. Egyébként a tolakodást említettem már?

Za érkezik látogatóba a csapathoz: jól vagytok? Bántott titeket valaki? Nagyon jó fej, kár, hogy fogva tartja őket. Mert ők most már egy törzs. Miután elment, Susan áll elő a megoldással: a fáklyára rakott koponya olyan, mintha élne. Ian szerint inkább halott… Kell még 3 fáklya és 3 koponya, és mehetnek is meghalni. Mikor ősemberék legközelebb a Cave of Skulls-ban járnak, már csak a négy „halottat” látják. Sírnak, ordítanak, földre borulnak, a Doktorék pedig meglépnek.


Ghost Rider elhagyta a fejét.

Későn kapnak észbe, addigra a csapat –egy hihetetlenül gagyi futás segítségével – árkon-bokron de legalábbis erdőn túl van. És igen, végre a TARDIS-ban vannak, be is indítják, az ősemberek fegyverei csak a hajó hűlt helyét találják el. Sajnos nem tudnak visszamenni Londonba, pláne nem a saját idejükbe, ugyanis a TARDIS nem működik jól, valami elromlott. Megérkeztek, de hogy hová is, az jó kérdés. A monitoron csak halott, fehér törzsű fák látszanak, valamint gomolygó füst. A sugárzás rendben, válaszol Susan a Doktor kérdésére, s mire ezt kimondja, a mutató felmászik a „veszélyes” sávba. De ezt a Doktorék már nem látják.


A halott erdő, cliffhanger a következő részből.

A következő rész már a 2. fejezetet kezdi, Za-tól és csapatától elbúcsúzunk, nem is látjuk őket többet (legalábbis nem tudok róla) – nem is baj. Innentől kezdve már duplarészes hogyvoltok lesznek, mert ez így nagyon hosszadalmas (és mai szemmel nézve unalmas). Hogy mi lesz a következő fejezet tartalma, azt el nem árulom, na jó, csak annyit, hogy 
Exterminate!

14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zeugma 2009.12.19. 14:43:54

"Ghost Rider elhagyta a fejét."

:-)))

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.12.20. 18:33:44

A következő részt ne tessék elnagyolni, hisz az alapozta meg a sorozat sikerét :)

Sydius 2009.12.28. 18:25:08

Üdv, drága olvasóim! Az ünnepi időszak miatt a következő hogyvolt késik egy kicsit, ezért elnézéseteket kérem! De inkább ti is menjetek buliba, maradjatok otthon a családdal, legyetek a barátaitokkal, szerelmetekkel... Érezzétek jól magatokat, élvezzétek azt a kis időt, mi 2009ből maradt még hátra, és ha egyszer majd felkerül a hogyvolt, olvassátok sokszor :)
Üdv,
Syd

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.01. 03:56:26

@Sydius: Ejj, hát utoljára tavaly olvastunk Doktoros hogyvoltot, nehéz ez így. Már-már azon gondolkozom, hogy magam is írok párat, mondjuk későbbi részekből, hogy addig is legyen valami. Igaz, nem tudom, Sixx mit szólna ahhoz, ha beállítanék a mailboxába ezzel a kér(d)éssel, de azt hiszem, eddig nem sok 46 éve tartó sorozattal volt dolga itt ezen a blogon, úgyhogy aligha van kész szabálya ilyesmi ellen :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.01. 03:58:00

@Sydius: Ejj, hát utoljára tavaly olvastunk Doktoros hogyvoltot, nehéz ez így. Már-már azon gondolkozom, hogy magam is írok párat, mondjuk későbbi részekből, hogy addig is legyen valami. Igaz, nem tudom, Sixx mit szólna ahhoz, ha beállítanék a mailboxába ezzel a kér(d)éssel, de azt hiszem, eddig nem sok 46 éve tartó sorozattal volt dolga itt ezen a blogon, úgyhogy aligha van kész szabálya ilyesmi ellen :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.01. 04:06:39

@Sydius: Ejj, hát utoljára tavaly olvastunk Doktoros hogyvoltot, nehéz ez így. Már-már azon gondolkozom, hogy magam is írok párat, mondjuk későbbi részekből, hogy addig is legyen valami. Igaz, nem tudom, Sixx mit szólna ahhoz, ha beállítanék a mailboxába ezzel a kér(d)éssel, de azt hiszem, eddig nem sok 46 éve tartó sorozattal volt dolga itt ezen a blogon, úgyhogy aligha van kész szabálya ilyesmi ellen :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.01. 04:20:05

@Sydius: Ejj, hát utoljára tavaly olvastunk Doktoros hogyvoltot, nehéz ez így. Már-már azon gondolkozom, hogy magam is írok párat, mondjuk későbbi részekből, hogy addig is legyen valami. Igaz, nem tudom, Sixx mit szólna ahhoz, ha beállítanék a mailboxába ezzel a kér(d)éssel, de azt hiszem, eddig nem sok 46 éve tartó sorozattal volt dolga itt ezen a blogon, úgyhogy aligha van kész szabálya ilyesmi ellen :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.01. 04:26:55

(Elnézést kérek, háromszor írta ki, hogy "internal server error" (ami hajnali 3 és 4 körül teljesen átlagos dolog, szervermentés megy akkor, vagy ilyesmi?), aztán amikor nem írta, látom, egyszerre négyszer is látom, amit írtam (pedig amikor hibát írt ki, direkt megnéztem, és nem szerepelt). Ha épp nem fogyott volna ki a higany az időgépemből, visszamennék, de így sajnos...:)

Sydius 2010.01.02. 10:01:58

Ehh, Hamster, aki január elsején hajnali fél ötkor kommentál egy hogyvoltot, az vagy részeg, vagy igazi rajongó :) Naszóval. Figyelj, szívem szerint azt mondanám, hogy "egyedül fogom végigcsináni", de tudom, hogy úgysem fog menni. Szóval, áldásom rá, ha tényleg komolyan és rendesen csinálod akkor hajrá. Beszéld meg sixx-szel, ha ő is beleegyezik, akkor megbeszélhetjük a részleteket...
Syd

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.02. 19:34:18

@Sydius: Soha életemben nem voltam még részeg, nem pont pont kezdtem volna el, amikor annyira nyugdíjas szilvesztert tartottunk, hogy fagyival koccintottunk éjfélkor, nem pezsgővel :) De nem akarod te megbeszélni Sixx-szel?

Sydius 2010.01.02. 21:16:03

Hát, ha lazán nézzük, akkor az a sorozat, miről írnál, az simán más, mint ezek a részek. Szóval inkább neked kellene, nyugi, nem fogja leharapni a fejedet :)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.03. 00:46:34

@Sydius: Nem félek attól, hogy leharapja a fejem, csak nem tudom, mennyire látja át a dolgot*, DW-HV-koordinátor meg nem akarnék lenni, ha már valaki más elkezdte.

*Mondjuk, ha azt mondom, hogy a jövő héten megírom az Se1Ep1-et ("Rose"), de utána nem az Se1Ep2-vel ("The end of the world") folytatnám, hanem mondjuk Se12Ep04-gyel, azaz a 78-adik történettel, 1975-ből, ami történetesen a "Genesis of the Daleks", és ami szerintem tök jól kiegészítené a te addig remélhetőleg elkészülő "The Daleks"-edet 1963-ból :D

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.01.06. 14:27:28

ismered a dalek költészet remekművét?

"Daffodils! Exterminate Daffodils!!!"

Dzsini 2010.01.06. 15:54:13

A Genesis of the Daleks sokak szerint minden idők legjobban sikerült Doctor Who története. Nagyon eltalált sztori, fura látni benne a Doktor arcát, ahogy _nem_ reagál arra névre, hogy Davros... :)
süti beállítások módosítása