Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 7x22 – Az Elveszett Város 2. rész

2009. november 29. 11:00 - Llew

Jack, miközben arra vár, hogy a dolgok csak úgy felbukkanjanak a fronjában (fej), a korábban elkezdett rejtvényt igyekszik befejezni, míg Daniel valami könyv tanulmányozására szeretné rávenni. Aztán a rejtvény feletti vitában kiderül, hogy talán már meg is van a megoldás, mert Jack – ha nem is tudatosan – a „felirat”-ra „meghatározás” helyett a „praclarush” szót írta válasznak, a „gömb” helyett pedig azt, hogy „taonas”. Tehát gömb=bolygó, felirat=név. Ez a válasz. Aztán, hogy mi is megtudjuk, miről beszél a régész, Jack Yoda kevert szórendjét utánozva („Following still you not.”) közli, hogy nem érti, miről van szó. Praclarush Taonas a hely neve, ahol az Elveszett Város van.

Vagy nem, mutat rá Sam, mert Jack az „égi-test”-re meg azt írta megfejtésnek, hogy „Uma Thurman”. Így aztán inkább elvonulnak a kantinba, ahol Daniel a Praclarush Taonas kifejezést„tűzben elveszett”-nek fordítja, miközben Sam azon tűnődik, hogy lesz ebből kapucím. Jack ezalatt az egyenruha Földet jelző szimbólumával kezd játszani, és azt mondja „At”. Ebből Daniel egy – angolul – vicces párbeszéd kapcsán („At. What? At. This? That. That is at? You can stop that.”) rájön, hogy az ősök nyelvén minden kapu szimbólumhoz tartozik egy hang, ami alapján a cím szóként is kimondható.(Lerajzol egy szimbólumot, mire Jack azt mondja „Sh”, ők meg azt hiszik, azt kéri maradjanak csöndben, amíg gondolkodik.) Vagyis a Praclarush Taonas At az Elveszett Várost rejtő bolygó koordinátái a Földről tárcsázva.

Kiderül, hogy két éve tárcsázták is a címet, de nem tudtak járatot nyitni, tehát az ottani kapu valószínűleg el van temetve. Kell egy hajó. Még jó, hogy a Chulakon Teal’c és Bra’tac beszervez egy Ronan nevű (hehe, az alkotók nem csak szereplőket, de neveket is újra hasznosítottak az Atlantiszban) suhancot, akinek van egy. A srác elég mélynövésű, úgy tűnik már törpéket is bevesznek rohamosztagosnak jaffának. Jack közben elkezdett összecsomagolni, vagyis látszólag találomra összeválogatni eszközöket a raktárban, amin Weir poénkodik is egyet („Minden megvan, ami kell? Azt hiszem a mosogató még ott van a konyhában.”) búcsúzáskor. Ettől jobbat, pedig nem is tehetne, hogy jó pontot szerezzen az ezredesnél.

A Chulakon az egész betyárbútort beszórják kishajóba, aztán irány az Elveszett Város. Útközben Daniel megint előjön az ő akarta az okosítóba dugni a fejét szöveggel, de Jacknek e nélkül is van egy kis cruvusa, magyarul fron fájása, szóval inkább elmegy és egy-két kristály átdugdosással, meg egy zat lövéssel feltuningolja a hajót, mert nem akar két nap múlva a bolygóra érni. Közben lemond a parancsnokságról, hogy az őrnagynak ne később kelljen átvennie. Ezután még eljátsszák az amúgy sem hosszú Leia-Han szerelmi vallomás rövidített verzióját, mivel Carter csak odáig jut, hogy Danielék érkezése előtt a házban azt akarta mondani, hogy… Mire Jack rávágja, hogy tudja. Ja, és csók sincs, meg Teal’c sem hallat szomorú vonyítást.

Odahaza helyzet van, mert két ha’tak meg egy alkesh érkezett a Földhöz, hogy leteszteljék megszerezték-e az ősök fegyvereit. Kinseyn már most látszik, hogy be van szarva, de azért okoskodik. Tök feleslegesen, mert senki nem foglakozik vele. Hammond tábornok javaslatára nem vetik be a Prométheuszt, mert csak lebuktatnák magukat. Hőseink megérkeznek a Mustafarra Praclarushra, amit teljesen láva borít. O’Neill tudta hogy nem erdei séta lesz, mert bepakolta a vegyvédelmi ruhákat is. Vagyis lennie kell ott egy helynek, ahova készültek, így Carter – Teal’c szemöldökfelhúzásával kísérve – a pilótaülésbe parancsolja felettesét, aki rögtön talál is egy „taonas”-t, ami kapcsán újfent egymást szívatják Daniellel. („…azt mondtad „taonas”. Ha te mondod. Te mondtad.”) Egy szabályos félgömb alakú üreget jeleznek a műszerek a kérdéses helyen. Feltehetőleg egy erőtér tartotta vissza az olvadt kőzetet mielőtt megszilárdult.

Eközben a Földnél lévő ha’takok, mivel semmi ellenállást nem tapasztaltak, az űrből kilövik az USA egyik flottáját. (Takarékossági megoldás gyanánt CGI jelenet helyett telefonos közvetítést kapunk az eseményről.) A csapat felölti a piros hacukát, és a gyűrűkkel áttörve a mennyezetet, lesugároznak a csarnokba. Találnak egy emelvényen álló trónszéket, ami világítva bekapcsol mikor Jack leül. A zselés karfán matatva felhúz egy erőteret, ami kitisztítja a terem levegőjét, majd kivetíti a galaxis holotérképét, rajta az ősök kolóniáival. Aztán átvált a Naprendszer, végül a Föld térképére, amit Jack a „Terre Atlantus” szavakkal kommentál. Tehát végig Atlantisz Elveszett Városáról volt szó, ami az Antarktisz jege alatt található. Ide pedig azért kellett eljönni, hogy a szék talapzatából kivegyék a szépen világító, kristályszerű erőforrást. (Egy ZPM, de itt hivatalosan még nem tudjuk a nevét.)

Duracell bezsákolva, lehet húzni haza. Csakhogy Bra’tacnak támad egy kis nézeteltérése a fiatalsággal, mivel a porbafingó Ronan leszúrja, mert ő valójában Anubisz hű követője. Tiszta mázli, hogy a koros mesterben már nincs szimbióta, mert a szemét kis mocsok hasba szúrta, hogy jobban szenvedjen. Bár az öreg így sem kap röhögő görcsöt a sérülés kapcsán, azért még van ereje viszonozni a szívességet, majd felgyűrűzni a csapatot. Már azon van, hogy bekopogjon a jaffa túlvilágra, mikor O’Neill fogja magát, és az ősök kézrátevős gyógyító technikájával helyrerakja a belsőségeit.

Az Ovális Irodában megjelenik Anubisz hologramja, de a testőrök ezt nem tudják, így szétlövik a míves íróasztalt. Előadja a sablon isten vagyok, hódoljatok vagy meghaltok szöveget, mire Henry Hayes elnök körberöhögi és közli, hogy ne tévessze meg az öltöny, harcolni fognak, szóval inkább ő adja meg magát. Aztán a hologram eltűnése után megkérdi a szobában lévőket, hogy nem játszotta-e túl a jelenetet. Jó volt haver, Jacknek tetszett volna. A blöff nem jött be, megérkezik a támadó flotta és körbeveszi a bolygót. Kinsey elsőnek jelentkezve rohan, hogy leléphessen az Alfa-bázisra, de mindenki más marad. Hammond tábornok új feladatot kap. O’Neill a raktérben hegeszt, és most, hogy már szinte semmilyen nyelven nem tud beszélni, az eddigieknél is jobban megértik egymást Teal’ckel.

Az ellenség az energiahálózatot és a kommunikációs rendszereket támadja, ezért az elnök megúszta a nyilvánosság előtti beszédet, akiket egyébként meteorzáporos fedősztorival hülyítenek. Mivel nincs más lehetőségük, elindítják a Prométheuszt. Kinsey már a CSKP-n van és közli Dr. Weirrel, hogy ő nem gyáva, csak azért megy az Alfa-bázisra, mert valakinek biztosítania kell az emberiség és az Amerikai életforma túlélését. A földönkívüliek érdekében inkább halljunk ki. Mellesleg kirúgja a nőt, aztán meg teljesen pánikba esik, mikor a bázison elmegy az energia, majd Anubisz csomagja csattan az íriszen.

Bejelentkezik a CSK-1, Dr. Weir pedig arról igyekszik meggyőzni az elnököt – miközben Kinsey párhuzamosan beszélve őt akarja felmentetni –, hogy a Prométheusz céltábla helyett sokkal hasznosabb, ha az érkezőket fedezi. Az elnök a pofázást megunva beszól, hogy el lehet kussolni, amit a nő magára vesz, közben az alelnöknek szól, akivel Hayes közli, hogy úgy veszi lemondott, és ennek örüljön, mert elég anyaga van ahhoz is, hogy lelövesse.

A Prométheusz Hammond tábornok vezetésével – és Walter közreműködésével – útnak indul, a CSK-1 hajója pedig a goa’uld flotta és a Föld között lép ki a hiperűrből, ami miatt Teal’cnek erősen kell taposnia a féket, nehogy szétkenődjenek a hómezőn, ha már ennyit kínlódtak az odajutáson. O’Neill elviszi őket a célkoordinátákra, ahol a gyűrűkhöz összedobott hősugárzóval lyukat olvasztanak a jégbe. Közben egy régi ismerős, He’rak, rájuk küld egy rakás alkesht meg halálsiklót, de F-302-esek kíséretében megérkezik a Prométheusz is.

Amíg odakint tombol a légi csata, a CSK-1 lesugároz a jég alá, mivel az ősük is használták a gyűrűtranszportert. Odalent egy, a korábbihoz hasonló termet találnak, benne egy furcsa zuhanyfülke szerűséggel, amit Jack a „Dormata” (~alvás) kifejezéssel illet, illetve közepén a már ismerős székkel. Anubisz a hologramjával próbálja megzavarni őket, aztán amíg Jack elemet cserél a székben és megkavarja a zselét a karfán, addig a többiek lövöldözhetnek a leérkező szuperkatonákra. Megnyílik a föld, ahonnan ezernyi fényes medúza tör az ég felé, és – a kamikaze manőverbe kezdett Prométheuszt megelőzve – úgy mennek át Anubisz zászlóshajóján, mint forró csoki a hóemberen. Mire észbe kapunk, már széthullott az egész flotta, lehet örömködni. Az elnök annyira megzavarodott, hogy Hammondnak gratulál a siker miatt.

O’Neill erősen elfáradt a koncentrálásban, alig van magánál, mikor a szék kikapcsol. Sam erősködik, hogy szedje össze magát, még Jacknek is szólítja, de hiába. Az ezredes csak a „Dormata” szót tudja kinyögni, így visszacipelik a bejáratnál lévő fülkéhez, ahol elbúcsúzik, majd hibernálódik. Carter szerint valahol ott kell lennie a megoldásnak, de Daniel úgy véli ez a hely túl kicsi, hogy az Elveszett Város legyen. Erre Teal’c felteszi az egymillió dolláros kérdést, hogy ha nem ez az, akkor hol lehet. Hát, az már egy másik történet. Ez pedig itt most véget ér azzal, hogy Sam könnyes szemmel állja a megfagyott pecás tekintetét.

Címkék: csillagkapu
16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2009.11.29. 11:24:13

Kész, nálam egyértelműen ez a dupla a legjobb évadzáró a sorozatban.

"Danielék érkezése előtt a házban azt akarta mondani, hogy..."
Jesszus, ezt kifelejtettem az első feléből. Sebaj.

cserfes csermely 2009.11.29. 13:36:12

@the black ball:
Nálam is, nagy kedvenc ez a két rész.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.11.29. 13:50:53

Ezzel nálam kb. véget is ért az eredeti Csillagkapu sorozat, még a nyolcadik évad el-elment, de utána már tényleg nem is néztem. Az Atlantis pedig sosem tudott megfogni.

blöki.hu · http://www.bloki.hu 2009.11.29. 15:05:02

Próbáljátok ki a Stargate Universe-t! Azután aztán visszasírjátok bármylik részt...

Winston007 2009.11.29. 15:48:10

@felvidéki istimester: Atlantis is kiraly! En nagyon csipem, bar igaz az eredeti Stargaten nem tesz tul.

absolutely fabulous 2009.11.29. 16:38:43

@felvidéki istimester: szerintem vala karaktere miatt érdemes volt nézni a két utolsó évadot is.. nem is beszélve baalról. :D

Ateszpapa 2009.11.29. 17:01:03

Ez a SGU egy nagy kalap sz.r.
Nagyon csalódtam benne, az eddigi 9 részből amit láttam, még a 8. rész volt amin nem aludtam el! :)

Bízom benne, felpörgetik majd az eseményeket, mert így a 2. évadot sem fogja megérni.

Még a StarTrek is jobb ennél:)

zeugma 2009.11.29. 17:16:40

"és most, hogy már szinte semmilyen nyelven nem tud beszélni, az eddigieknél is jobban megértik egymást Teal’ckel."

Kééész :-)))))

kla 2009.11.29. 17:24:36

Nálam a 8. évad mindent lezáró triplafináléja még ezt is überelte, de tényleg ez az egyik legjobb rész.

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2009.11.29. 17:34:13

@kla: sztem is a 8ik vége az nagyon ott volt, de valóban ez se rossz.:)

korxi 2009.11.29. 18:26:46

Hö, ezek jók voltak:

"Ja, és csók sincs, meg Teal’c sem hallat szomorú vonyítást."

"Tiszta mázli, hogy a koros mesterben már nincs szimbióta... Bár az öreg így sem kap röhögő görcsöt a sérülés kapcsán"

Tényleg átlagon felüli évadzáró volt. Meg címlapos ez a hogyvolt is!

xido 2009.11.29. 19:12:42

Amennyire vinnyogtam annak idején,hogy 9.évad indulásakor se Jack,se Hammond,úgy bejött Mitchell O'Neill koppintása és Landry atyáskodó tábornoki alakítása,Vala és Daniel egymást szívatásáról nem is beszélve...8.évad vége is tetszett,10.évad vége is,meg a Continuum film is,nem hiába ezek mind időutazással kombinálnak:)

kla 2009.11.29. 21:30:53

Tényleg, Hammond most volt utoljára állandó. Legalább nagy szerepet kapott a részben, Én mondjuk azt hittem, hogy meghal.

Emlékszem ezt a részt még úgy néztem, hogy ez a sorozatfinálé. :) Aztán meglepődtem, hogy az RTL II-n elkezdik promózni a 8. évadot.

Vaandor 2009.11.29. 21:59:08

"- Mi az ördög volt ez?
- Ez a CSK-1."

Egyértelműen helye van a legjobb részek közt!

Anyira megtetszett a Hogyvolt alapján, hogy gyorsan újra kellett néznem. :-) www.mommo.hu/cimke/csillagkapu

Hans Olo 2009.11.29. 23:57:29

Hát igen, ez egyértelműen az egyik legjobb évadzáró volt. Jól sikerült hogyvolt ez is, meg az előző is, grat mindkettőtöknek!

Llew 2009.12.01. 11:24:51

Valóban a sorozat legjobb évadzárója, de ehhez a jó sztori, klassz látvány, szokásos poénkodás mellett az is jelentősen hozzájárult, hogy a nyitott végű történetet azelőtt befejeződött, hogy az íve lefelé indult volna.
süti beállítások módosítása