Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x08 – Time

2009. november 19. 11:00 - Cicus Maximus

Idegen bolygóra érkezik a hajó népének jelentősebb része, Scott vezetésével. A bolygó kivételesen se nem jeges, se nem sivatagos, a légkőr belélegezhető, a növények zöldek, és bár kissé fülledt-párás a levegő, az eddigiekhez képest ez maga a paradicsom. Miközben Eli ismét önjelölt dokumentumfilmest játszik a KINO-val (TJ és Greer majd’ bepisil, úgy röhög rajta), az emberek növényeket szednek a fákról, gyökereket ásnak ki a földből, láthatóan a gyűjtögető életmóddal barátkoznak.

Az eredményt egy földre terített ponyván gyűjtik össze és ez a sok okos tudós, akik a vizet és homokot korábban lombikokkal és mindenféle színekben világító krómozott ketyerékkel vizsgálták, az étel ehetőségének megítélésére mindössze annyit sikerült kitaláljanak, hogy szépen sorban mindenki megkóstol egy terményt, és ha valaki rosszul lesz tőle, na abból többet nem esznek. Végül mégse az esztelen ízlelgetők egyike repteti meg a rókát, hanem szegény Volker, aki a talán-ennivalók közelében sem járt.

Volkenek lüktet a feje és merev a nyaka és elájul. Scott szól Elinak, hogy tárcsázzon vissza a hajóra, amikor Chloe csendesen bealél a társaság közepébe. Magához térítik, de lázas, és az ő nyaka is kezd bekötni. Scott már paterolna vissza mindenkit a hajóra, de TJ-nek ennél több esze van: benne felmerül, hogy esetleg helyben kaptak el valamit – vírust, baktériumot, akármit -, és ezt nem feltétlenül kéne visszavinni a hajóra virág helyett; mivel a Végzet csak 36 óra múlva indul tovább, van idejük megfigyelni a felszínen, hogy alakul a betegség. Tehát jelentik a helyzetet az ezredesnek, megkérik, hogy szóljanak, ha ott is megjelennek valakin a tünetek, és ezzel letelepednek várakozni.

Greer zenének csúfolt valamivel őrjíti a népet. Tj nagy dózis antibiotikumot nyom a betegekbe, mert a tünetek alapján akár bakteriális agyhártyagyulladásuk is lehet; Rush sérelmezi, hogy egy megérzés alapján használja fel az antibiotikumaikat, de a szöszi szanitéc rámutat, hogy ebben bizony ő dönt. Később Greer viszi kirándulni Scottot, Rusht és Elit, mert talált pár szörnyen büdös, kénszagot eregető óriás hagyaboly-féleséget – bár Eli-nak inkább a Nyolcadik utas: a Halál idegentojásai jutnak róla eszébe - és semmiképpen nem akarta megfosztani az élménytől őket. Megköszönik neki.

Még később: sötét van és szakad az eső. Eli szerint ennél rosszabb már nem jöhet – annak fényében, hogy Rush-sal ücsörög egy ponyva alatt, meg is értem - és unalmában megpróbálja rávenni a társaságszerető lényéről híres tudóst, hogy játsszon vele „Melyik 5 filmet vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?” játékot. A sikerét elképzelhetjük, bár Rushtól szerintem már az is a jóindulat jele, hogy nem hülyézte le.  Közben James hadnagy is lebetegszik és Scotton is jelentkezni kezdenek az első tünetek, sőt megtudjuk, hogy Marsden (Az ki lehet? Mindig csak emlegetik) és Franklin is beteg. De rögtön ez lesz a legkisebb problémájuk, mert az őrség ordítozós, gépfegyver-ropogásos esőtáncba kezd. Rush azonnal tárcsáztat Eli-al, de a kapu eseményhorizontja foszladozik-villog, mint egy rossz tévéadás, és a Végzet nem válaszol a hívásra. Majd valami eltalálja a KINO-t, amely megszűnik repülni, de pont jó helyre zuhan ahhoz, hogy tiszta képet adhasson a Chloé mellkasára tapadó hosszúfarkú polipféléről, mely némi rágcsálás után a holtan földre rogyó lány hátán át távozik, pár véres húscafat kíséretében.

Mielőtt bárki pezsgőt bontana, az eddig történteket Eli kedvenc kis videóvágó-megfigyelő sarkában néztük, Young, Rush, Scott, TJ, Greer és – igen – Chloe társaságában, aki az utolsó képsorok láttán sürgősen megtekinti, mit evett ebédre, és a többiek is elég döbbenten állnak. Ugyanis az történt, hogy amikor a Végzet kilépett a fény feletti sebességből, elmentek az egyetlen hatótávolságon belüli bolygóra körülnézni, ahol is találtak egy KINO-t, teli adatbankkal, benne ezzel a felvétellel. Találtak egy emberi koponyát is, amit Rush úgy nézegetett, hogy szinte vártam, hogy rákezdjen: „Haj, szegény Yorick! Ismertem, Horatio…”

TJ-ből kibujik az orvos: a felvételen szereplő betegség miatt mindenkit karanténba zár, aki a bolygón járt és aki azóta érintkezett velük, még ha ez gyakorlatban viszonylag önkéntesnek is tűnik, majd eltalpal rádió-koordinálni az intézkedéseket. A többiek úgy döntenek, hogy nézik tovább a felvételt, bár Chloera való tekintettel a cafatos hulláját mutató részt áttekerik. (Pedig én még úgy néztem volna!).

A felvételen ezután Eli kötelességtudó dokumentumfilmesként ismerteti a helyzetet: Chloe, James, Spencer, Marsden és Brody halott; Scottot megharapta az egyik lény, és most kómában van; Volkernek is vége, de ő betegségbe halt bele az éjszaka folyamán; és lassan mindenkin jelentkeznek a tünetek. A kapuval valami nem stimmel, Rush szerint a féreglyuk instabil és nem kockáztathatják az átkelést, még annak fényében sem, ami történt. Rádión sem érik el a Végzetet; 22 órájuk van, míg az visszatér fény feletti sebességre. A lények láthatóan éjszakai életmódot folytatnak; mivel nem maradt sok muníciójuk, csak remélni tudják, hogy a kapu rendbejön, mielőtt megint besötétedik. Az ismertetés alatt Eli a röpképtelenné vált KINO-t szigszalagozza fel a sisakjára, hogy a nézők továbbra se maradjanak le semmiről.

Greer mindeközben talált egy barlangot, ami sokkal védhetőbb a nyílt terepnél, ezért az életben maradtak átköltöznek oda. A barlangban Eli folytatja az interjúkészítést, amiből érdekes dolgok derülnek ki. Megtudjuk például, hogy Eli anyja ápolónő volt, amíg az ügyeleten egy kábszeres ellátása közben megszúrta egy tű és HIV-pozitív lett; hogy TJ-nek van egy húga és szabó édesapjától tanult meg sebet varrni; valamint hogy Rush hisz a felemelkedésben és ez az oka annak, hogy ide került. A közelgő halál tudatában elmesélteket persze az egész karantén végighallgatja; ezt nem lehet többé meg nem történtté tenni. De nem tudnak nagyon belemerülni, mert a KINO Chloeja után a valódi is rosszul lesz és összeesik. És ez nagyjából ugyanakkor történt, mint amikor a felvételen is elkezdtek lebetegedni az emberek: 3 órával azután, hogy kiléptek a fény feletti sebességből. Ráadásul nem Chloe az egyetlen: másik 4 eset is van. Majd egyre többen jönnek és jönnek; az antibiotikum fogyóban van, és TJ teljesen tanácstalan.

Tekintve, hogy továbbra se tudnak biztonságos féreglyukat létrehozni, sőt Rush abban sem biztos, hogy a kapu egyáltalán a Végzettel kapcsolódik össze, a felvételen Greer jó katonához méltóan megszervezi a barlang védelmét és megtanítja Eli-t karabéllyal lőni. Ezen kívül kifigyelte, hogy a lények a korábban talált hangyaboly-szerűségbe mentek haza hajnalban, tehát a kis kocka társaságában preventív féregirtást rendez némi robbanóanyag segítségével. (Itt elhangzik egy zseniális – és sajnos lefordíthatatlan – szójáték, amikor Greer szabályszerű „Fire in the hole” = „Vigyázz, robbantás!”, szó szerint: „Tűz a lyukban” figyelmeztetésére Eli azt feleli: „Aha, szó szerint.” – majd berobban a lyukas fatörzsre emlékeztető fészek).

Aztán eljön az este, és megérkeznek a csápos vészkukacok. A védők lőszere igen hamar elfogy. Rush utolsó esélyként elrohan a kapuhoz, és átveti magát rajta, mondván, ha épségben átjut az instabil féreglyukon, akkor szól, hogy jöhetnek a többiek is. De nem érkezik jel a túloldalról. A barlang védőit legyőzi a túlerő.

Ekkor a felvételt egy időre félreteszik, mert TJ talált valamit. Egészen pontosan valamiféle mikroorganizmust a vízben, amit még a jégbolygóról hoztak, és vagy nem tisztították meg rendesen vagy nem is tudták volna. A fertőzés, mely a felvételen is pusztított, nem a bolygóról származik; már ott van mindannyiuk szervezetében.

A felvételnek viszont még nincs vége, hiába halt meg mindenki: ugyanis reggelre Scott magához tér a kómából, és kétségbeesve látja, hogy ő maradt egyedül életben. Nem sokra emlékszik, miután megharapta egy lény, csak arra, hogy előtte kezdett megbetegedni, de azok a tünetei már elmúltak. 45 perce van addig, amíg a Végzet továbbindul, a kapu még mindig furcsán viselkedik, tehát mindezt rámondja a KINO-ra, és kéri, hogy jelezzenek vissza, ha átmehet, bár mindenképp megy, mielőtt letelik a 45 perc, mert egymaga valószínűleg úgy sem élni túl az éjszakát. Ezzel átdobja a bekapcsolt KINO-t a kapun, és…

És a KINO ugyanoda érkezik, az ájultan/holtan heverő dr. Rush teste mellé.

És ennek láttán a valódi Rushnak végre összeáll a megoldás.

 Ha egy féreglyuk túl közel halad el egy nap mellett és áthalad egy aktív napkitörésen, az azt okozhatja, hogy előre vagy hátra mozdul el az időben, sőt egyes esetekben akár vissza is fordulhat önmagába: ilyenkor ugyanoda érkezik az utazó, ahonnan elindult, csak egy másik időben, ez esetben a múltban. A felvételen szereplő énjeik megérkeztek, elmentek a bolygóra, majd valamivel később megtörtént a napkitörés, amely megakadályozta a kapuhasználatot; Scott azt hitte, hogy a Végzetre küldi vissza a KINO-t, de valójában a bolygó múltjába küldte; ezért a jelen idővonal megváltozott. És mivel a KINO Rush teste mellé érkezett, a rókaképű korábban a saját koponyájával játszott Hamletet. Rush rögtön meg is nézi, használható-e még a kapu, és igen, sőt, a felvétellel összevetve egy óráig még az is lesz. És hogy ez miért fontos? Mert a felvétel Scottja felépült a betegségből a vészkukac harapása után; a lény mérge természetes antibiotikumként szolgálhatott.

A döntés hamar megszületik: Young, Scott, Greer és még páran elmennek a bolygóra szerezni pár lényt, mielőtt hullani kezdenek az emberek. Ez sajnos James hadnagynak, dr. Franklinnak és dr. Volkernek már késő, és Eli megható kvázi-szerelmi vallomása kíséretében hamarosan Chloe is belehal a betegségbe. És amikor a következő belejelentkezéskor Rush tájékoztatja Youngot a történtekről, Scott percekre lefagy, csak az rázza fel, amikor a vészkukacok rájuk ugranak a fákról. Young, Greer és a többiek pillanatok alatt elesnek, Scott egyedül marad és menekül vissza a kapuhoz. Itt ismét kiderül a hadnagyról, hogy méla fejéhez képest elég sok esze van: fogja a saját felderítő KINO-jukat, rámondja, mi történt a napkitörés miatt és hogyan akarták meggyógyítani a betegséget, aztán tárcsázza a hajót és vár. És amikor szaggatni kezd az eseményhorizont, áthajítja rajta a KINO-t a múltba. „Tabula Rasa”: csak az üzenet maradt.

28 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stimpak 2009.11.19. 11:38:39

Na végre már. 8 részt kellett várni hogy egy jó részhez érkezzünk. :) Lassan indult, de ha mostantól ilyen részek lesznek, maradok. Pedig épp kezdtem temetni...

Rush nem is rókaképű, egyenesen sakál..bár ebben a részben egész normális volt.

Kicsit olyan érzésem volt, mintha az előző részeknél az írók kimentek volna a szobájukból, és a takarító írta volna a scripeteket, aki nagy SG-BSG-rajongó, és most visszaért volna az író. :) így tovább.

A hogyvolt meg remek, a géppisztolyos esőtáncért pontoslabda..

2009.11.19. 12:27:35

Ahhoz képest, hogy amcsiban HD felbontásban sugározzák a sorozatot, a KINO-val készült jelenetek minősége az "effekt" miatt egy kalap sz@r volt! Még a Jugó2 tv csatorna is szebb képpel jött be a régi "szép" időkben!

Az időutazós részekkel az a baj, hogy az írók ezzel könnyen maguk alatt vágják a fát: saját magukkal is ellentmondásba kerülnek és ezzel kinyírják a sorozatot.
(Pl. állítólag - nem nézem - a Lost vagy a Zeroes.)
Szerintem pont az ugrunk az időben és feltámadunk/nem haltunk meg típusú sztorikat tartom agymenés, ha már időutazgatunk...

Galádriel 2009.11.19. 12:36:57

@ANOka: Szerintem nem sok SG/SG-Atlantiszt láttál. A "féreglyukat eltéríti egy napkitörés és ezzel időprobléma támad" kérdéskör, mindkét sorozatban megjelent. (Az Atlantisznak speciel az egyik legjobb része volt, az ezzel foglalkozó.)

ügyfélszolgálatos 2009.11.19. 13:12:17

@Chaina: Ja a SG-1 -ben is volt pár rész, sőt az egyik kedvencem, amikor O'Neill és T'ealc ugyan azt a napot élik át is ilyen volt.

catshannon 2009.11.19. 13:16:18

@ügyfélszolgálatos: az volt az egyik legjobb rész:))) kábé ott volt az SG-1 a csúcson sztem. egyébként maga az ötlet nem új, csak ők is feldolgozták:)

FilegO 2009.11.19. 13:19:23

Nekem csak az a bajom ezzel az időutazással hogy gyakorlatilag ennek a résznek a szereplőinek nagy hányada megmurdál és gondolom a következő részben jövő "következő társaság" fogja megoldani a problémát. Most akkor számukra minden jó mer túlélik de ebben a részben lévők meghaltak. Nekem csak ezzel van bajom.Volt egy ilyen rész az SG-ben is amikor visszamentek Egyiptomba a ZPM-ért. Nah ott is meghalt mindenki és a második v harmadik csoport akik nem is ugyanazok voltak, nah ők hozták haza a ZPM-et

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2009.11.19. 13:20:29

Én nem értettem teljesen, ezt a részt, de azért tetszett.

ügyfélszolgálatos 2009.11.19. 13:22:36

@catshannon: Én az SG-1-et a 2-ik és 8-ik szezon között szeretem.

2009.11.19. 13:56:31

@Chaina: Valóban nem.
Ezt a szériát kezdtem el nézni, mivel a mozifilm után nem jött be a sorozat, hogy ott mások a szereplők.

StormST 2009.11.19. 14:10:15

Nekem csak 1 dolog ugrott be, amikor néztem: ha Rush ugyanoda érkezett, ahova a KINO és ott megtalálták a koponyáját, akkor Scott-ét miért nem? Mégse ugrott át a 45 perc lejárta előtt? Miért nem? :P

ZWS 2009.11.19. 15:08:07

A rész jó volt, csak sajnálom, hogy tényleg nem halltak meg annyian, egyedülálló lenne a filmtörténelemben. :-)

Na jó ez csak vicc volt, tudom, hogy nem folytatódhatna a film a szereplők 2/3-a nélkül...

Az időutazásos sztorikkal az a baj, hogy szerintem ott rontják el a dolgot, hogy egy időhurkot nem lehet első alkalommal átélni, mert egy körfolyamat nem kezdődhet el és fejeződhet be. Csak alternatív valóságok közötti váltás lehet, de az meg nem szimpla időutazás.

Nekem hiányzik az Atlantisz 6. évad.

ZWS 2009.11.19. 15:13:20

Az SG1 két időutazásos része nagyon jó volt, az egyik a hippi csapattal, a másik az ismétlődő napokkal.
Az Atlantiszban az időutazásos rész (+40e év :-) is nagyon jó volt, meg a párhuzamos valóság-hajtóműves is nagyon szórakoztató.

A legtöbb bajom ezekkel a sorozatokkal, hogy tényleg csak szórakoztatásra jók, mert a szereplők alig cselekszenek logikusan, és minden olyan dolgot, amiből túl nagy előnyt kovácsolhatnának a saját javukra, erősen hanyagolnak.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.11.19. 19:46:18

@StormST: Mert addigra megették a vészkukacok :D

peetig 2009.11.19. 19:46:36

Azért nem kéne megfeledkezni a Stargate: Continuum c. filmről sem! Az időutazást ott is felhasználták, de még milyen jól. És még O'Neill is visszatér;).

Tomcs 2009.11.19. 19:57:02

nagyon tetszett ez a rész :)
kerek volt, érthető és kellően pörgős.

csak 2 dolog zavar
lassan ott tartunk hogy ellőtték az összes poént ami az SG-SGA sorozat 15 évadjában már szerepelt. ott évadonként kb 1 ilyen történet volt mint az időutazás testcserék "kőtelcsi" stb...
ha így haladnak mit találnak ki az évad vége felé ? na nem bánom ha lesznek új eredeti ötletek csak legyenek is :)

a másik meg hogy miért utazik a hajó az űrben ? mi a célja lassan rátérhetnének erre is nem szeretem ha nem értek valamit. azért az érdekes hogy milyen mélyen járnak az űrben és már ott is vannak csillagkapuk, azokat mikor csinálták ? meg ha már 1x kitaláltak 1 ilyen jó hajót ami ilyen sebességekre képes ezt a fajta hatóművet miért nem alkalmazták utána az energiaforrásáról már nem is beszélve.

takszi 2009.11.19. 20:31:54

@Tomcs:
"miért utazik a hajó az űrben ? "
Az ősök egy korai felfedező hajója. Később már nem lett volna rá szükség, mert gondolom ugyanezt megtehetik bozonikus állapotban. De ez mégis itt maradt.
"már ott is vannak csillagkapuk"
Igen, mert valami kaputelepítő szondákat már korábban előreküldtek, Amúgy ezekről volt már szó.
"energiaforrás" "miért nem alkalmazták utána?"
Ez jó kérdés.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.11.19. 23:18:52

Baszki, Chloe kétszer is meghalt, de végul egyszersem. Nem bánkodtam volna a hülye karaktere miatt.

cserfes csermely 2009.11.20. 14:02:55

@felvidéki istimester:

Én sem, teljesen felesleges ebbe a sorozatba.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.11.20. 16:31:05

Én mindig várok egy olyan epizódot, ami nem arról szól, hogy megyünk az űrben kitudja hova kitudja miért és épp elfogy a levegőnk/vizünk/sonkás pizzánk vagy valami más miatt majdnem meghalunk de aztán mégsem jön el :(
De azért tovább várok.
SPOILER
Szerintem Rush tud valamit, remélem kiderül egyszer, mit
SPOILER VÉGE

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.11.20. 16:37:33

@Yooha: Szerintem, ha így folytatják a kedves utitársak, hamarosan olyasmi fog elfogyni, amire legkevésbé gondolnának most, de nagyon komoly problémaforrás lesz: a koton.
@cserfes csermely: Dehogy, ő az a hely, ahol a pasik kiereszthetik a feszültséget.Vajon az évad végére átmegy még rajta pár ember? Elinak pl. kijárna.

ügyfélszolgálatos 2009.11.20. 17:41:24

@Cicus Maximus: Én Eli helyében nem a tésztaképű Chloe-t blokkolnám, hanem a csöcsös katonacsajt. Meg tud védeni ha baj van és a mellei is nagyok.

takszi 2009.11.20. 18:15:37

@Cicus Maximus:
Ott a pont.
Viszont amíg van levegő/víz/pizza/ és ki nem fogy az elem a kövekből addig ez nem gond. Amikor pedig fuldokolnak/szomjaznak/éheznek akkor a kutya sem akarja majd kölcsönvenni a testüket, és ha még a tetejében a koton is elfogy, akkor a legalapvetőbb igényükről is le kell majd mondaniuk.

Nah. ennyit a Stargate hangulatról, helyette Condomsgate Universe hangulat.

2009.11.20. 20:34:39

Ha elfogy a koton, akkor legalább lesz szereplő utánpótlás a vörös ingesek helyett! :) (Legalább Chloe-nak is lesz vmi haszna a sorozatban.)
Igaz, vagy ~18 évet kell arra várni, hogy tényleg a helyükbe lépjenek! :D

Legfeljebb használják majd a köveket úgy, ahogy a tevéknél alkalmazzák "fogalmazásgátlásra"... :P

Tomcs 2009.11.20. 20:45:18

nem tudom miért pont az a nőci csípi a szemeteket igaz egyenlőre nincs sok haszna a többi főszereplőhöz képest de lehet következő részekben majd vele kóstoltatnak meg minden gyümölcsöt és akkor hamar megoldódik a problémátok :D

mondjuk az tényleg vicc volt ahogy kitalálták mi ehető és mi nem főleg ha azt nézzük mi volt a vizükben...

ne felejtsétek el hogy politikus leányka esetleg jól jön majd nekik mint diplomata, tárgyaló, ha esetleg majd 1x húst vagy gabonát is akarnak enni :)
persze mindehhez meg kellene állítani az űrhajót vagy csak nagyon gyors tárgyalások lesznek :D

Michael Collins 2009.11.22. 18:10:17

Azt nem értem, miért nem kéri a Parancsnokság Meredith, bocs Rodney vagy Sam Carter, esetleg Daniel Jackson segítségét? Mért egy kőagy katonát és egy tejfelesszájú tudospalántát küldenek segítségül? Ezeknél még Wolsie is többet segített volna :)!

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2009.11.22. 19:18:37

noh mindjárt végigolvasom a hogyvoltot, csak elöljáróba szeretném megjegyezni. Kibaszott idegesítő volt a KINO-s felvétel folyton.
köszönömhogy...

==T== 2009.11.23. 21:35:15

Fire in the hole --> Tűz a rókalyukba!

teddybear01 2009.11.25. 14:38:55

@==T==: Fire in the hole Szó szerinti formában Tűz a lyukba!
A valódi értelme: Robbantás!

A középkori pattantyúsok és muskétások erre a vezényszóra nyomták az égő kanócot a gyújtó-lyukba.
süti beállítások módosítása