Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Doctor Who bevezető

2009. október 14. 08:25 - Sydius

Először is: üdv mindenki! Lehetőséget kaptam arra, hogy Doctor Who-hogyvoltokat írhassak a blogra, remélem páran majd elolvassátok. Érdekesség: nem az itthon is adott részekről, de nem ám, hanem az eredeti, 1963-ban bemutatott, eredeti sorozaról fogok írni (persze lehet, hogy a mostaniak is sorra fognak kerülni, de még ezzel sem végeztem).

Tisztában vagyok azzal, hogy már van néhány DrWHO-rajongó, "hála" az RTL klubnak, és a Coolnak ("Ki vagy, Doki?" címmel adták, én maradnék a Doctor Who-nál). Azért az idézőjel, mert csak odadobták elénk az új széria első két évadát (tovább nem is fogják folytatni a sugárzást, max ismétlések), szombat dél után (nem véletlenül különírva), és örüljünk. És azért a hála, mert, bár csak így ismerkedhettünk meg ezzel a remek sorozattal, mégis egy nagyszerű és szórakoztató sorozatról van szó. Tovább mögött részletek.

Maga az eredeti széria 1963-ban indult az angol BBC csatornán. Eredetileg egy tanító-szórakoztató sorozatot akartak, főleg a fiatalabb korosztálynak. Hát, hogy ez összejött-e... Nehéz megmondani. Az eredmény azonban magáért beszél, nem véletlenül lett a világ leghosszabb ideig futó sci-fi sorozata. Már maga az alaptörténet érdekes (bár a mai világban még egy sima pilotot sem érne meg): egy, magát Doktornak hívó Idő Uráról (a faja neve "Lords of Time", magukra mint "Time Lord" hivatkoznak), aki útitársaival együtt egy rendőrségi telefonfülkében száguldozik téren-időn át, és közben mindenféle izgalmas kalandokba keveredik.

Ezek a történetek mai szemmel nézve talán kicsit "bugyuták" lehetnek, a technikai megvalósításnál sem szabad az "úristenezmegmilyendurvánnézki"-féle látványvilágra számítani. Akkoriban ezek voltak a lehetőségek, ezt kell elfogadni, de hál' istennek, az alkotók inkább a történetre mentek rá, így ha nem is látunk minden pillanatban egy robbanást, a történet nagyon is jó. Amik jól sikerültek, nem véletlen a 30 évad, és a 756 rész (persze az új sorozatot is beleszámítva). Született még pár film, úgy nagyjából 150+ novella (alacsony becslés), sok könyv, rengeteg rádiójáték, pár képregény, és még néhány spin-off.


A Tíz Doktor (első képtől órajárással megegyezően): William Hartnell, Patrick Throughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston és David Tennant

Mivel az eredeti sorozat 26 éven keresztül futott az angol (később amerikai, és más országbeli) tévéken, talán nem meglepő, hogy egy színész ezt nem bírta végig. Ezért az írok kitalálták a regenerációt. Minden alkalommal, mikor a Doktor halálos sebesülést szenved, regenerálódik. Nem hal meg, csak új testet kap. Az "aktuális test" alapján beszélhetünk Első, Második, Harmadik... Tizedik Doktorról (lesz 11. is, de vele még került rész leforgatásra, Math Smith egyébként az illető neve). Ugyanígy cserélődnek a Doktor útitársai is. Míg az első részekben az Első Doktor (William Hartnell) még unokájával és annak tanáraival kezdte, később már másokkal folytatta (nem fogom őket felsorolni, a részekből kiderül). Mindegyik Doktor más testtel, és más személyiséggel bírt, de épp ez adta a változatosságot, ugyanígy a társak is mindig új színfoltot hoztak a sorozatba. Mint látható, sok dolog változott, egy azonban állandó maradt: a TARDIS.

A TARDIS (Time and Relative Dimensions In Space rövidítése - nagyjából Idő és Relatív Dimenziók az Űrben / IÉRDAÜ, hehe/) a Doktor időgépe. Egyben lehet űrhajó is, ha az űrben van. Na mindegy. Elvileg egy fejlett álcázórendszerrel bíró gép, amellyel bárhová lehet utazni időben és térben. Az álcázórendszerről annyit, hogy... Nem működik, szóval mind a dinoszauruszoknál, mint 3000000-ban egy régi, kék, rendőrségi telefonfülkeként néz ki, nem úgy, ahogy az adott korra nézve kellene (teszem azt, egyiptomban mondjuk egy minipiramis lenne). Külön érdekessége, hogy belülről nagyobb, mint kívülről. Bár maga a belseje rengeteget változott az évek során (elvileg a Doktor úgy változtatja, ahogy akarja... Mivel (állítólag) végtelen nagy belülről, ezért minden egyes variációt tartalmaznia kell, így persze könnyű, hogy azt mutatja, amit a Doktor akar. (Persze ezt ne vegyétek készpénznek, és ne is nagyon hangoztassátok). Ám az időutazás hangja, ami a sorozat védjegyévé vált, mindig ugyanolyan.

Hagyjuk is a további ismertetést, a végén adok pár hasznos linket. Jöjjenek azok, amik igazán érdekesek, a részek. Egy kis keresés után megtaláltam az eredeti epizódokat, illetve majdnem mindet. Mivel a BBC gondatlanságának/nemtörődömségének köszönhetően sok rész eltűnt, vagy megsérült, ezért elnézésteteket kell kérnem. Azok a részek is fel fognak kerülni, max. képek nélkül, és sajnos másik weblapokról összeszedegtve az infókat (persze ezekről előre szólni fogok, és a forrás is meg lesz adva). Az első ilyen rögtön az 1x04 lesz, a 7 rész egyikét sem sikerült megszereznem. Zavaros? Mindjárt megmagyarázom.

A mostani trendekkel ellentétben régen egy-egy történetet nem sűrítettek össze egy részbe. Egy évad állt x fejezetből (én így hívom őket), és egy fejezet pedig y részből. Így történhet, hogy az 1x01 (100.000BC) 4 részből áll (a/b/c/d). Ha már itt tartunk, az évadjelölések: évadxfejezet/rész-részcím (pölö: 1x01/a-An Unearthly Child). Tudom, kicsit bonyolult, de ha hozzászoktok, rájöttök, hogy érthető. Legalábbis remélem. Mindemellett a címkék közé bekerül majd az aktuális Doktor száma is (Első, Második, stb), hogyha valaki csak arra a Doktorra kíváncsi, ne kelljen sokat keresgélnie.

Pár hasznos link:
http://www.gunda.hu/drwho/ - Az egyik legjobb (sőt, szinte az egyetlen) DrWHO-oldal itthon, rengeteg információval, én mindezeknek csak a felszínét kapargattam.
http://www.drwhoguide.com/who.htm - Ez meg a világ egyik -ha nem- legjobb oldala: rengeteg információ, az összes rész leírása (innen fognak jönni a hiányzó részek), plusz könyv, rádiójáték, novella, stb leírások.

Címkék: doctor who
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laliath 2009.10.14. 10:32:31

Jól hangzik.
Az én érdeklődésem felkeltetted. Amúgy is kedvelem a sorozatot :)

hex.kelly 2009.10.14. 10:41:30

Nem vagyok sci-fi -fogyasztó, de érdekel, hogyan akarták a britek okítani a fiatalokat, és érdekel az is, hogyan fogadták pl. Egyiptomban a kék telefonfülkét :-)))) Szóval olvasni foglak, előre is köszi :-)

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.14. 11:26:52

Belenéztem párszor a Coolon, de elég így elég zavarosnak tünt. Igazán kiváncsi leszek, miről szólt valójában :)

NocadLee · http://nocadlee.hu 2009.10.14. 11:52:08

Én a 2005-ös sorozat indulásakor ismertem meg a sorozatot, és nézem, szeretem azóta is.
A régi részekkel azonban némiképp hadilábon állok: egyrészt iszonyú sok van belőlük, másrészt elég hiányosak (a BBC nem gondolta annak idején, hogy majd a '80-90-es években degeszre keresheti magát az epizódok vhs kiadásával, a '90-00-es években meg a dvd-kel...:-)), harmadrészt meg kinek van arra annyi ideje, hogy mind megnézze? :-))
Sok sikert a projektedhez, megnézni ÉS még írni is róla, mennyi időre tervezed, 8-10 év?? :-))

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.10.14. 19:45:41

Like... wow, ez aztán az ambiciózus projekt, sok sikert hozzá! Mondjuk jó lenne, ha valamelyik csatorna elkezdené leadni a régi sorozatot. Sőt az újat is, a mai színes-szagos pörgős sorozatok közt "beetetésnek" nagyon jó az :)

Silme Betty 2009.10.14. 21:22:30

Mmm, nyamm, szeretlek! Én az új részekről írtam volna szívesen hogyvoltot, mert imádom, sajnos a régieket nem láttam. Ha nem bírsz az új sorozattal már, szívesen átveszem:P És és és és, írjad, minél gyorsabban! (Elnézést, de mivel ez a legkedvencebb sorozatom, kicsit nagyon örülök neki, hogy lesz hv-ja.)

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.10.14. 21:26:05

@Silme Betty: Nem lehetne megbeszélni a Hogyvolt-osokkal, hogy párhuzamosan legyen régi és új sorozat hogyvolt? Nektek is kényelmesebb lenne, és talán lehetne új rajongókat szerezni a sorozatnak :)

Sydius 2009.10.15. 06:32:09

@Silme Betty: Figyelj, ha szeretnél róla írni, akkor megbeszélhetjük. Úgyse fogok ezzel egyhamar végezni, az új részeket meg valószínűleg többen látták, mint ezeket :)
A részleteket meg megbeszéljük egy mail-ben (feltéve, hogy sixx is beleegyezik, erről vele beszélj).
süti beállítások módosítása