Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x03 – Air Part III

2009. október 13. 12:00 - Cicus Maximus

Az előző rész végén elindult a csapat – Rush, Scott, Eli, Greer, Palmer, a geológus, Franklin, akinek a szakirányára még nem sikerült rájönnöm és egy Curtis nevű katona – hogy olyan anyagot keressenek, amit használni tudnak a légtisztító berendezésben CO2 lekötő vegyszerként. A kapun átlépve hófehér sivatagba érnek. A tudós népek pár lépés után előveszik a vödröt, kislapátot, és nekiállnak homokozni; Scott magaslati levegőre vágyva a közeli dűne tetejéről is megtekinti a nagy semmit; Franklin megnézi, hogy vissza tudnak-e tárcsázni a hajóra. Ez utóbbit a megszokott tárcsázóberendezés helyett egy hordozható Ős Nintendóval intézi, azzal, amivel a KINO-kat is lehet távreptetni. A kapcsolat létrejön; nincs akadálya a visszatérésnek.

Rush és Palmer amúgy nem homokvárat építenek, hanem magas koncentrációjú kalcium-szulfátot remélnek találni. Tekintve, hogy a fehér homok valójában gipsz, ami részben kalcium-szulfátból áll, erre jó esélyük van. Palmer elmeséli Elinek, hogy a mészkő főleg tengeri állatok vázának üledéke (Ezek mit tanulnak az iskolában, komolyan?), itt valamikor víz lehetett. Persze rögtön a kapu tövében nem megfelelő az összetétel, az túl egyszerű lenne, úgyhogy Scott jelenti rádión, hogy elmennek világot látni. Young figyelmezteti őket a 12 óra múlva esedékes takarodóra, majd szépen libasorban elindulnak a hófehér dűnék között kiszáradt tómedret keresni.

Chloe Young ezredessel együtt kőtelcsizik, ennek keretében Telford ezredessel és egy dr. Mihta nevű hölggyel cserélnek testet. Young jelentést tesz O’Neill altábornagynak, eközben kiderül, hogy Rush tényleg beszélt velük korábban. O’Neill ellátja pár értékes túlélési tanáccsal Youngot („Éhesek? Hát szerezzenek kaját. Szomjasak? Keressenek vizet.”), és mindeközben gyanúsan nem megrendült a helyzettől – hogy azért, mert már sokat látott, vagy azért, mert tud valamit, amit mi nem, a későbbi részek rejtélye. (Persze az is lehet, hogy csak ingerült, mert nem hagyják befejezni a laptopja monitorán látható sakkpartit.) Chloe ez alatt dr. Mihta bőrében meglátogatja az anyját, hogy elmondja, apja halott. Miután letudták „a színpadiasan lecsúszom az ajtófélfa mellett a sokktól, miután megéreztem, mit akarsz mondani” című, a hollywoodi klisék közt a 3547. helyen szereplő mutatványt, a kedves mama még fenyegetőzik egy sort, hogy ha síugrósánc orrú leánykáját nem hozzák neki haza, ő mindent kitereget a csillagkapu programról.

Telford ezredes ezzel párhuzamosan Young leamortizált testében turistáskodik a Végzeten, mindenhol mindent jobban tud, parancsolgat, és nem hajlandó figyelembe venni, hogy a bőr, amiben tartózkodik, kissé ütött-kopott. Amikor már komolyan kockáztatja az eredeti tulajdonos egészségét, TJ fájdalomcsillapítónak álcázott lórúgásnyi nyugtatóval kivonja a forgalomból.

A libasor ez alatt lelkesen tapossa a homokot. Eli a Majmok bolygójával szórakoztatja őket, de a sivatag egyhangúságát még egy félig eltemetett Szabadságszobor sem szakítja meg. Scott is unatkozhat, mert kettéosztja a csapatot – Rushon és Greeren kívül mindenki mást elküld, hogy nagy ívben kerüljenek vissza a kapu felé. Eli nem hülye, bár annak nézik: rájön, hogy Scott le akarja pattintani azokat, akik lelassítják, de miután a hadnagy megállja röhögés nélkül, hogy kinevezze a csigacsapat vezetőjének, kockánk fontossága teljes tudatában távirányítóstól, KINO-stól eltalpal velük nyugatnak. Palmer, Curtis és Franklin persze nyomokban sem veszik komolyan, az első adandó alkalommal vissza is fordulnak a kapuhoz, hogy ők inkább a hatótávolságon belüli másik 4 címet próbálnák ki, hátha ott hosszabb távon is létezni lehet.

Scotték hármasa sem teljesít sokkal jobban, a hadnagy érdekes mini forgószeleket lát, Greer és Rush lelkesen marják egymást. Idővel a tudós úgy ítéli meg, hogy az ő futóműveit nem erre a terepre tervezték, úgyhogy Scotték menjenek csak nélküle tovább, majd ő szépen lassan visszatotyog a kapuhoz. Még a kulacsát is odaadja. A hadnagy ezt úgy hálálja meg, hogy visszaküldi vele Greert, úgyis úgy szeretik egymást, ő meg elindul egyedül tovább a tesztfelszereléssel, hogy a lehető legnagyobb területet bejárja.

Az őrmester és rókaképű visszafelé kedélyesen elvitatkoznak azon, ki iszik és ki nem az őrmester kulacsából, lepofozkodják az osztálykülönbséget és megtudjuk, hogy Rush maga erejéből jutott oda, ahol van, ha ez valakit is érdekelne. Végül pont akkor érnek a kapuhoz, amikor a másik csapat elkezd átsorolni a kapun a szomszéd bolygóra, ami a KINO szerint zöld, lakható és van rajta víz is. Eli hiába próbálja visszatartani őket, Curtis és Palmer átlépnek az eseményhorizonton és Franklin is elindul felé a távirányítóval a kezében. Ő azonban nem jut messzire, mert Greer nemes egyszerűséggel vállon lövi, ami a minimum, amit megérdemelt, miután itt akarta hagyni őket Nintendo nélkül. Így viszont Palmer és Curtis az, akik nem tudnak hazatárcsázni a hajóra. Valahogy nem sajnálom őket. Greer átzavarja Rusht a sebesülttel a hajóra, Elit otthagyja a távirányítóval és egy stukkerrel őrizni a kaput és visszaindul a rádión egy ideje elérhetetlen Scottért.

Scott csak tapossa a homokot és egyhangúság ellen hallucinál magának papot, keresztet; az újra felbukkanó forgószelecskének vizet hint a homokba. Végül elájul a hőségtől. De nem sokáig grilleződik a napon, mert a szelecske előkerül, körbeszaglássza, majd arcon nyalja egy homok alól kitörő buzgárral. Hogy ez megtörtént-e valóban, nem tudni, de Scott magához tér, tesztel és megtalálja, amit keresett. Gyorsan telepakolja a zsákját és ezerrel indul visszafelé, mert úgy néz ki, kifut az időből. Jókora utat megtesz, de végül újra összeesik. Itt talál rá Greer, aki valahogy talpra imádkozza, és együtt húzzák-vonják tovább az életadó csomagot. Az idő egyre fogy, kevesebb, mint egy perc múlva lejár a 12 óra; ekkor Eli megpillantja a KINO-n át a hadnagyot és őrmestert kibukkanni egy dűne mögül, a mésszel együtt. És nem elég az idő. Rushnak eszébe jut, hogy a csillagkapu nem zárul be, amíg az egyik oldalon belépett utazó nem áll össze teljes egészében a túlfelén; utasítására Eli átdugja kezét az eseményhorizonton. A visszaszámlálásnak vége, a hajónak ugrania kéne, de nem teszi, mert a kapu még nyitva van. Rush számítása bejött: Scotték megkapták a szükséges pár másodpercet. Amint mindhárman visszajutnak a hajóra, a kapu lezárul és a Végzet fény feletti sebességre lép.

A megszerzett anyaggal némi hókuszpókusz után megtöltik a levegőtisztítót. A hajón csökkenni kezd a széndioxidszint, ismét szabadon lehet lélegezni. Scott békésen regenerálódik az egyik szobában, az arcára szépen rápirult a napszemüveg kontúrja. Chloe érkezik hozzá, ellelkizgetnek kicsit; a hadnagy elmeséli, hogy szülei halála után egy pap nevelte fel, akit szintén elveszített. Vannak veszteségek, amik után semmi nem ugyanaz többé, de az élet megy tovább, éljük a lehető legjobban. Míg ők puffogtatják a frázisokat , Young ezredes a folyosókon bicebócázik és csatát nyert hadvezérként szemléli új birodalmát. A hajó burkolatáról leválik egy kis jármű és elindul a maga útján.

23 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atis52 2009.10.13. 12:53:38

'...hogy a csillagkapu nem zárul be, amíg az egyik oldalon belépett utazó nem áll össze teljes egészében a túlfelén'

Addig nem zárul be, amíg nem lépet be teljesen az eseményhorizont mögé.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.13. 13:09:43

@Atis52: Egy jó állapotban lévő csillagkapu menet közben sem dobja el a féreglyukat. A beérkező anyagáramot a fogadó kapu a pufferben tárolja, és onnan állítja össze. Amennyiben nem töltődik túl a kapu valamitől, akkor nem kapcsol szét, amíg az utazó meg nem érkezett. Ez nem teljesen ugyanaz, mint amikor átlépi az eseményhorizontot, mert az út maga eltart egy pár másodpercig. Ha már pontosan fogalmazunk:) A 48 óra c. részben pont ez volt a gond: Teal'c már megérkezett a pufferbe, de mivel az indító kapuba belelőttek, a féreglyuk instabillá vált és a kapcsolat még azelőtt megszakadt, hogy Teal'c összeállhatott volna.

2009.10.13. 14:37:58

Sem a leírásból, sem a filmből nem derült ki számomra egyértelműen, hogy Palmer és Curtis visszatért-e a másik bolygóról, vagy őket is lehet strigulázni, mint a szenátort.
A palacsinta képű lány miért egy bakával kavar? Annyira klissés ez!

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.13. 14:40:38

@ANOka: Hát egyelőre biztos, hogy nem tértek vissza. Nem volt náluk távirányító.
A "palacsintaképü" is tetszik:D engedelmeddel, használni fogom.

mentalistagenya 2009.10.13. 15:06:56

@ANOka: nem tértek vissza, átmentek a kapun és csókolom...(vagy meghaltak ugye, vagy aztán későbbi részben még elő lehet venni őket...)

Jól teszi a csaj, Scott dögös :D

szavapart 2009.10.13. 15:46:40

Elmentek egy másik helyre Ádámot és Évát játszani. :)
Mivel a hajó tovább indult, nehéz lesz vissza jönni értük. :)
3 mínusz....gyorsan amortizálódnak, ha így folytatják vissza fog térni az Atlantisz a 6. évaddal. :)

nadivereb 2009.10.13. 15:56:03

Csak én akadtam fenn azon, hogy a mészkő és a gipsz az két teljesen különböző dolog?

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.13. 16:21:42

@nadivereb:
Hát, mindkettőben van kalcium :S (gipsz: CaSO4*2H2O; mészkő = kalcit = mészpát: CaCo3) De hogy a gipsz mitől 36% mészkő, ezt nem tudom, bár szó szerint így hangzott el („Gypsum is calcium sulphate, which is 36% calcium carbonate”). Remélem, valami kémiában jártas egyén megfejti nekünk a rejtélyt.

Ejjnye Bejjnye 2009.10.13. 16:47:36

A klisékről csak annyit, hogy már Eli beválasztása is elsült egyszer szinte szóról-szóra. Az Utolsó csillagharcosban ugyanígy nyeri meg státuszát az anyuci szoknyája mellet élő fiatal srác. A távoli űrhajón lévők helyzete és hazaútja szintén elsütött poén a Voyager óta.

Sapasang 2009.10.13. 16:56:46

@Ejjnye Bejjnye: igen, erre CicMax is utal a cikkben.
Nekem valahogy kicsit összecsapottnak tűnnek, az eredetik fényében. Bátran átvágnak a kapun anélkül, hogy tudnák, hogyan jönnek vissza, persze ott az a kütyü, de szegény néző nem tud róla és aggódik :)
Két szereplő eltűnik (gondolom egyszer csak visszaírják őket, lehet hogy addig lesz 6 gyerekük is)
Amúgy katonabácsi akit kinézett magának szenátorka (valóban nem túl csinos) nem egy katonanénivel kavar?

Ejjnye Bejjnye 2009.10.13. 17:34:42

@Sapasang: Bocsesz, de az uccsó csillagharcos-utalást nem találtam. Vagy nem ebben a cikkben van?

mizrolist 2009.10.13. 21:09:36

@Cicus Maximus: ex-vegyészként annyi tudok mondani: nincs mit megfejteni, ez nettó hülyeség. A gipsznek semmi köze a mészkőhöz.

Aardvark · http://fulszoveg.blog.hu 2009.10.13. 21:25:01

Ha szabad nekem is beleszólnom, az is többszörösen lerágott csont, hogy időre vissza kell érniük a kapuhoz. Lásd Sliders.
Remélem, változik valami az új sorozatban, mert így nagyon messze jár az előzőektől. Ott van például a humor kérdése. Elsütik azt a nagyon gyenge Charton Hestonos poént a Majmok bolygójáról. Hol van ez az SG-1 és SG-A poénjaihoz képest? Kik ezek a szereplők? Három epizódot láttam, és még csak sejtésem sincs a szereplők jelleméről. Olyan árnyalatlanok, mintha a készítők ezzel is sakkoznának menet közben, és majd kiderül a gonoszról, hogy nem is, a jóról meg, hogy titokban pederaszta. Na mind1. Nézem tovább, és reménykedem.

szalesz123 2009.10.13. 21:52:45

a bevezető dupla részben nem halt meg Telford ezredes? Ha jól emlékszem ott fekütt vérző nyakkal az Ikarus bázison, ami nem sokkal később felrobbant, most akkor hogy hogy él?

the black ball 2009.10.13. 22:30:52

@szalesz123: Telford kint repkedett egy 302-esben, TJ felettese vérzett el.

Llew 2009.10.14. 10:35:05

Hát remélem nem idáig tartott a sorozat sötét(ebb) hangulata? Mert nekem ez a rész eléggé a korábbi SG-k helyzet van, de azért ne kapjunk tőle gyomorfekélyt hangulatát idézte.

O'Neill tanácsai marha jók voltak. Viszont a szereplők iszonyat hülyék, hogy ilyen középiskolás dolgokat kell nekik magyarázni. Jack sem volt egy atomfizikus, de ő többnyire csak Carter techno halandzsáit nem értette.

Egyébként ha annyira kevés vizük van, minek öntenek ki fél litereket, minden talaj vizsgálatnál. Két csipet minta, meg egy fél deci víz nem ugyan azt az eredményt adja? Még akkor is ha expedíciós készletek között csak a legnagyobb méretű Erlenmeyer lombik volt. És mi a rákot cipelnek egy <12 órás küldetésre egy ~120 literes hátizsákban, plusz a többiben? O'Neillék és Sheppardék 4 főre max. két közepes hátizsákot vittek.

Azért az íróktól rendes dolog volt, hogy egy férfit és egy nőt küldtek át a másik bolygóra.:) Mondjuk attól, hogy nem volt róla szó simán visszatérhettek a hajóra, mert Elinak volt ideje vissza szólni a hajóra, hogy küldjenek neki egy tárcsázó PDA-t, hogy utánuk dobhassa.

"Franklin, akinek a szakirányára még nem sikerült rájönnöm"
Franklin = második okos ember = Zelenka2

Chloe anyja: folytatódik a már szinte SG hagyománynak tekinthető színész újrahasznosítás

PsychPea 2009.10.14. 10:45:27

Sziasztok!
Én meglehetősek szkeptikusan álltam ehhez az új sorozathoz, és mondanom sem kell, hogy nem pótolja az Atlantisz után maradt űrt.
Előzőleg azt olvastam hogy itt a szereplőkön lesz a hangsúly, és ez annyiban igazolódott, hogy a történet nem valami kidolgozott. De attól meg frászt kapok, hogy a szereplők is csak morzsákban jelennek meg, aztán majd valószínűleg 4 sorozat alatt valami lényeges is kiderülhet... ez olyan kavarásnak tűnik nekem, mint a LOST sorozat :P
Azért meg köszönet, hogy felemlegettétek az Utolsó csillagharcost, kedves emlék gyerekkoromból :)

Llew 2009.10.14. 13:10:16

A részben felvillantottak egy SG:U-LOST crossover lehetőséget: a katona meg a geológus csaj egy növényzettel meg vízzel tarkított helyre mentek. Ez lehet a LOST sziget is, ahol egy barlangban találtak egy férfi, meg egy nő csontvázat.:)

bumburnyák 2009.10.17. 16:49:10

@Cicus Maximus: A gipsz tényleg kristályvizes kalcium szulfát. Azért ziher vasz ziher utánanéztem a wikin is, hátha a jenkik mást hívnak 'gypsum'-nak (egyébként jellemző rájuk, hogy az óhazában használt kémiai neveknek új értelmezést adnak).
Itt a link annak, akit érdekel: en.wikipedia.org/wiki/Gypsum

Sephinroth 2009.10.23. 23:52:53

Én ma kezdtem el letölteni/megnézni a részeket, feliratosan:D Eddig érdekesnek tűnik.:D
Viszont az a kérdésem lenne hozzád Cicus Maximus, hogy te készítetted és állítottad be a feliratokat?:D
Mert végére ki van írva: "Fordította és időzített: CicMax".:D

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.24. 09:13:02

@Sephinroth: Igen, a CicMax az a Cicus Maximus rövid formája.

Sephinroth 2009.10.24. 13:07:59

@Cicus Maximus: Akkor szeretnék neked köszönetet mondani, hogy megcsináltad:D
Pár szót értek, amit dünnyögnek, de semmi más:D
süti beállítások módosítása