Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x01 - Pilot 2/1

2009. október 09. 09:00 - Cicus Maximus

Kék szikrázás közepette megjelenik a semmiből egy hajó az űrben. A kamera végigúszik az elhagyatott folyosókon. A fények lassan életre kelnek. Csillagkapu aktiválódik, egészen érthetetlen módon teljes egészében forogva. Csak tudnám, ez esetben mitől marad a helyén, de ilyen apróságokon nem akadunk fel, majd később biztos megmagyarázzák. Vagy nem. A ringlispíl jellegű csillagkapu finnyásan kiköp magából egy szépen felmálházott, Scott névre hallgató hadnagyot. A hadnagy feltápászkodik, de mielőtt komolyabban körülnézhetne, a kapu sorozatköpésbe kezd és beteríti emberekkel a padlót. Scott sziszifuszi jelleggel próbálja elrángatni őket az útból, közben rádión könyörög az indulási oldalnak, hogy lassítsák a kiürítést. Az érkezés lendülete jelentősen leamortizálja az igencsak zavartnak tűnő jónépet, akik sikítoznak, véreznek, orvos után kiabálnak - vagy éppen alattomos fejjel felkúsznak a galériára, hogy jól belássák a területet.

Az utolsó utazó, Young ezredes kilőtt rakétaként repül át a termen, és csak annyi ideje van, hogy kinevezze Scottot parancsnoknak, mielőtt vérző fejjel elájul. Az eddig is elsősegély-nyújtásban jeleskedő szőke hölgy - TJ, azaz Tamara Johanson főhadnagy - felveszi az ezredest is a várólistára. Scott egy kövérkés kockát, Eli Wallace-t egzecíroztat, hogy kerítsen elő egy bizonyos Dr. Rusht, majd egy Greer nevű őrmesterrel értekezik az emberszőnyeg megnyugtatásáról. Hogy ez minél nehezebb legyen, egy pillanatra színekre szakad a világ és a terem fémesen nyöszörög.

Korábban: Eli számítógépes játékkal játszik és azt bizonygatja valakinek, hogy a bolygó magjának energiáját kell a fegyverbe vezetni, hogy le lehessen lőni az idegen hajót. Ezt meg is teszi, de a játékban semmi nem történik; nem úgy, mint a való életben, ahol másnap megjelenik a küszöbén egy régi ismerős. Jack O'Neill altábornagy, aki azóta, hogy utoljára láttuk, felszedett még egy csillagot a vállapjára és jó pár kilót mindenhova máshova, az előbb látott alattomos képű úriember, dr. Nicholas Rush társaságában érkezett. Kiderül, hogy Eli megoldott valami játékba épített marha bonyolult matematikai problémát, ami senki másnak nem sikerült eddig, ezért mindenképp vele és csak vele akarnak dolgozni (Utolsó csillagharcos, valaki?). Eli nem hülyézi le őket arcból arcba, de mivel nem nagyon akarja aláírni a titoktartási szerződést, egyszerűen felsugározzák a USS George Hammondra (szép tiszteletadás a nemrég elhunyt Don S. Davis felé, még ha nem is most találkozunk vele először). Miután ily módon nyomatékosították állásajánlatukat,  Eli megszeppenve beleegyezik, hogy elkísérje őket új munkahelyére, egy 21 fényév távolságban lévő bolygóra (ez egészen új értelmet ad az "ingázó" szónak), és már csak egy nadrágot szeretne.

A Hammond elindul célja felé, Eli megkapja a kért nadrágot és hogy ne unatkozzon, egy videokazettát, amelyről régi kedvencünk, Dr. Daniel Jackson szómenését hallgathatja órákon át a csillagkapuk működéséről, az ékzárak számának jelentőségéről meg még ki tudja miről. Miután végre felhívhatta a mamát is, az étkezőben megismerkedik egy pogácsafejű lánnyal, akit Chloe Amstrongnak hívnak és Kalifornia szenátorának asszisztense és lánya (eh, biztos kizárólag a tudása lapján kapta meg az állást).

Újra az idegen hajón vagyunk, ezt egy kilátófedélzetnek köszönhetően most már Eli és Scott is tudja, mivel pont itt sikerült rátalálni a keresett dr. Rushra, aki az ablak előtt futó színes ködfelhőből eddigre megállapította, hogy 1. a hajó több ezer éve úton van; 2. a fénynél sebesebben halad, de mégse hipertérben. Hála Istennek Scott legalább agyánál van, és pedzegetni kezdi, hogy sok a sebesült és talán haza kéne menni, ahelyett, hogy transzban bámulják a semmit. Ezt alápontozandó, a kaputeremben leáll az egyik ventilátor, és a levegő érezhetően ritkássá válik. A létfenntartó rendszerek az utolsókat rúgják, csinálni kéne velük valamit.

Korábban: A Hammond megérkezik egy bolygóhoz. Két évvel ezelőtt azért itt hozták létre az Icarus bázist, mivel a bolygó magjának különleges energiatulajdonságai lehetővé teszik egy 9 ékzáras cím tárcsázását. Eli-t, Rusht, a szenátort és lányát lesugározzák a felszínre, a marha nagy hegy belsejébe épített bázis bejáratához. Húbammeg, kölcsönös bemutatkozások, Young ugrasztja a szolgálat idején mély átéléssel raktárban kefélő Scottot, hogy kijelölhesse bébiszitternek Eli mellé. Megtudjuk, hogy azért nem csillagkapun át jöttek ide, mert egy bejövő féreglyuk nem lenne kifejezetten stabilizáló hatással a magra; valamint azt is, hogy a fél bázis utálja a rókaképű Rusht. Kiderül, hogy a szenátor a program egy nagy támogatója, jött megnézni, mire költik a pénzét. Rush elmondja, hogy Eli számítását a gyakorlatba átültetve megoldották az energiaproblémát, most már tényleg, igazán működni fog a 9 ékzáras cím. Kipróbálják. Nem működik.

Most: Scott tájékoztatja az eddig megtudottakról a kaputerem népét. A szenátorból kibukik a mindent jobban tudó politikus, de szerencsére rosszul lesz, mielőtt komolyabban belelovallná magát a dologba, és egy ideig csak a szívgyógyszerével foglalkozik.

Korábban: Rush nem túl lelkes padawanja, Eli társaságában próbál rájönni, miért nem sikerült létrehozni a kilenc ékzáras kapcsolatot, de az egyetlen megoldás szerinte az lehet, hogy a srác elszámolta, egyéb ötletekre süket. Elit Young ezredes menti ki a helyzetből egy tiszti étkezőbe szóló vacsorameghívással. Itt megtudjuk Telford ezredestől, aki siker esetén az expedíciós csapatot vezetné, hogy fogalmuk sincs, mi van a kilenc ékzáras cím túloldalán, de azért nagyon érdekel mindenkit, mert létezik. Míg a jónép eszeget, köszöntőzget, protokollkodik, Rush férfiember létére operaszó mellett pityereg a szobájában egy fénykép felett, hogy a szellemileg visszamaradottak is felfogják, elvesztett valakit. A változatosan unalmas programot szerencsére félbeszakítja egy támadás.

 

Most: Dr. Rush láthatóan Windowson nevelkedett, mert a döglődő létfenntartó rendszer rendbehozatalára csak a "reseteljük" megoldással bírt előjönni, Eli szerint az erre a célra kinézet gomb viszont fel fogja robbantani a fél hajót. Persze Rush a végén megnyomja, persze az ég egy adta világon semmi nem történik, csak azt tudjuk meg, hogy Greer őrmester kissé idegbeteg, és ilyenkor a parancsra sem hallgat. (Greernek ez állandó jellemvonása lehet, mert a támadáskor is a fogdából engedték ki.)

Korábban: Támadás alatt az Icarus bázis, a Hammond parancsnoka, Samantha Carter ezredes szerint a Lucian szövetség teszi tiszteletét, melyet egy századnyi halálsikló és egy csapatszállító hajó képében kívánnak nyomatékosítani. Carter emberei ugyan lehalászgattak párat, de nem túl hatékonyak a ritkításban. Telford ezredes is harcba indul a bázis F-302-eivel. A bolygó különleges magja már a korábbi tárcsázási kísérleteket sem kedvelte, de a támadók bombáitól kifejezetten robbanékony hangulatúvá változik. Közben Rush továbbra is a 9 ékzáras címen pörög, mivel állítólag az csak erről a bolygóról tárcsázható. Eli szerint a kapucím rossz, Rush szerint a 8 jelet az atlantiszi adatbázisból szedték, az biztos jó. Oké, de mi van, ha nem innen kéne tárcsázni, kérdezi Eli, hanem a Földről, és helytől függetlenül a cím a Föld jelét használja kiindulási pontként, mint egyfajta kód? Rush ezen úgy fellelkesedik, hogy a Young ezredes parancsára Földet tárcsázni próbáló Riley őrmestert a számítógéptől félrelökve beüti a 9 ékzáras címet. Ezt gyorsan meg is ideologizálja, miszerint, ha a bolygó robban, a robbanás átjut az aktív féreglyukon a Földre és ezt nem kockáztathatják. Ebben ugyan valószínűleg igaza van, de ide a rozsdás bökőt, hogy elsősorban nem ez vezette a tetteit. Mindenesetre a féreglyuk létrejön; Eli megoldása volt a helyes.

A bázis személyzete folyosókon menekül a kapu irányába, köztük Chloeval és az apjával, amikor rájuk omlik a plafon és elvágja a szenátort és még pár embert a többiektől. Young ezredes előreküldi az eddig politikusszitteri feladatot teljesítő Scott hadnagyot, hogy vezesse a kiürítést, és vigyenek magukkal annyi felszerelést, amennyit csak bírnak, mert a holdkóros helyi zseni kitárcsázott az ismeretlenbe. Az ezredes ezután kissé drasztikus megoldással felrobbantja a beomlott törmeléket és a pogácsafejű lány máris visszakapta a kedves papát, lehet futni tovább. A bázis orvosa nem volt ilyen szerencsés, a felszínről menekülő emberek mentése közben nyakon lőtték, TJ hiába próbálja megmenteni.

A kilenc ékzáras féreglyuk megnyitása és a bombázás együtt már sok volt a bolygó magjának; a Hammond észleli az energiahalmozódást és visszahívva a vadászait, menekülőre fogja. Carter azért a tisztesség kedvéért felajánl egy fuvart Telfordéknak.

Most: Rush kicsit félretette a létfenntartó rendszer problémáját (végül is, minek az az oxigén?) és a vizuális hajónaplóban turkál. Kiderül, hogy a hajó a Földről indult és galaxisról galaxisra haladva távoldott; jelenleg sokmilliárd fényévre jár otthonról.

Korábban: Scott átlép a kapun és a bázis személyzete egyesével követi. Young még magához vesz egy rejtélyes csomagot, majd utolsóként rohan a kapuhoz, amihez a közben bekövetkező robbanás komoly kezdősebességet ad. A bolygó pusztulása magával ragadja a támadók ha’takjait is. A Hammond még idejében elmenekült. Carter jelenti O'Neillnek, hogy a bázis személyzetének nagy részét ki tudták sugározni, de a belső részek árnyékolása miatt nem mindenkit sikerült, több mint 80 ember hiányzik. Azt viszont érzékelték, hogy a kapu több mint 6 percig nyitva állt a robbanás előtt. O'Neill lehűti a lelkesedését: egy biztos, a Földre nem jött senki. (Carter érdekesen megvörösödött; nem volt egy szőke paróka valahol?). És innentől végre folyamatosan látjuk a filmet, aminek már nagyon itt volt az ideje, mert az időben oda- vissza ugrálás kezdett az agyamra menni.

Scott a járóképes embereket 3 fős csapatokba osztja, a korlátozott készletekből kifolyólag 1 fegyverrel csapatonként, és elindítja a hajó átkutatását. Felhívja a figyelmet rá, hogy a zseblámpa és a rádió leginkább dísznek van, mert nem tudják pótolni az elemeket, majd olyan finesszel, amiből csak a hülye nem veszi le, hogy van köztük valami, beosztja maga mellé a korában már a raktárban megismert James hadnagyot. Rush eközben feltűnés nélkül lenyúlja Young rejtélyes csomagját és elsomfordál vele.

17 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádasi Balázs 2009.10.09. 10:29:48

Tovább is van, mondjam még?

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.10.09. 10:44:34

Hány bőr van még a rókán? Amúgy az Index címlapon nem teljesen korrekt a kiírás...

pisces 2009.10.09. 10:46:01

Melyik csatornán nyomják?
Lemaradtam róla, megnézném.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.09. 10:49:02

CicMax, engedd meg, hogy itt mondjak köszönetet a Stargate-franchise magyarításában végzett áldozatos munkádért. :)

A Stargate-Universe eddig nekem bejön, az Atlantist és a SG-1 utolsó évadait már annyira nem szerettem.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.09. 10:50:06

@Krajcs: Hála istennek a róka prémellátottsága az elvárásokat meghaladó mértéket mutat; gyakori nyúzásától minősége csak javul, mint az angol gyep a nyírástól.

@pisces: Ezt sajnos csak a SyFy csatornán nyomják egyelőre, Jim bácsinál.

The Dark Templar 2009.10.09. 10:55:48

"Csillagkapu aktiválódik, egészen érthetetlen módon teljes egészében forogva. Csak tudnám, ez esetben mitől marad a helyén, de ilyen apróságokon nem akadunk fel, majd később biztos megmagyarázzák. Vagy nem."

Hmm... észrevetted, hogy részben a padló alatt van? Ugye láttál már olyan motorkerékpárt, aminek nem volt küllője? :)

tugezőőr uuuii uuillö 2009.10.09. 11:10:44

Hála a jó égnek, nincs több sevron a kapun.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.09. 11:11:10

@The Dark Templar: Ja, láttam, hogy részben a padló alatt van:) Azt is láttam, hogy egy baszom nagy, nehéz izé egy fikarcnyi részen van konzolosan befogva, és az a befogási pont még forog is... erre mondtam, hogy majd megmagyarázzák. Egyelőre nem tűnik túl logikusnak. De az Ősök lehet hogy erőtérrel intézik az ilyesmit vagy mittomén...

charlie 2009.10.09. 11:47:55

@Cicus Maximus: ez ős technolóia, tudod :)

Michael Collins 2009.10.09. 15:42:10

WOW! Tényleg te vagy CicMax. Bocs, de mi csak Cicimaxnak becézünk :).

[m] 2009.10.10. 10:00:46

Kb padlót fogtam a röhögéstől, így korán reggel nagyon jól esett :) Várom a folytatást, és ezer köszönet a feliratokért is :)

KeKeC úR 2009.10.10. 10:44:05

Végre, hogy már van egy hely, ahol írni is lehet Cicus Maximusnak.:)
Köszönöm szépen azt a sok időt és energiát, amit ,,ránk" szánsz!

Elég gyengén indult a Universe. Kár volt széttagolni még azzal is, hogy a jelenből az előzményekhez ugráltak. Csak lestünk, mint Rozi a moziban. No de majd csak beindul ez is..

Szorítok neked a ZH miatt..
Aztán ugrás a SUBtérbe, mert várjuk a feliratot! :)

Üdv ám meg minden,

KeKeC

teddybear01 2009.10.10. 11:31:12

@Cicus Maximus: Először is, köszönet a kitartó munkádért. Bár tudok angolul, de jobban kedvelem a feliratos filmeket.

Más: A KINO oroszul mozit jelent.

Ami az új kaput illeti, pár görgővel megoldható a rögzítése, és forgatása, amiket a talpazatba lehet elrejteni.
Hasonló például a gyűrűs fonógép működése is.

Llew 2009.10.14. 10:07:17

Érdekes, érdekes. Nagyon más, mint a kiindulási alapok, de a sok nem szimpi karakter, meg a szokatlan szex, szerelem, picsogás és dráma ellenére tetszik.

A kalács képű csaj nagyon nem szimpi, remélem lesz még rossz ajtó, amit a családi összetartás jegyében csak ő tud becsukni.:) Scott maradjon inkább a katona csajnál.

A logikátlanságok, hülyeségek között engem nem olyasmik zavarnak, hogy miért nem bírnak el Carterék három hatakkal, meg miként sugároztak fel támadás közben, ergó felhúzott pajzsokkal embereket a bolygóról. Hanem, hogy ha az indulás oldalon szépen libasorban bőrönddel a kézben lépkednek be emberek a kapuba, akkor a túloldalon miért repülnek ki külön a táskák?

O'Neill, Carter, és Daniel feltűnése hatalmas plusz pont. Jack még poénkodott is, mi mást kívánhat egy rajongó?
Amit viszont nagyon furcsálltam, az az, hogy semmi magyarázat nem volt az a köves ős kommunikációs cucc lemásolására. Az SG-1-ben és SGA-ban is 1-1 alkalommal találkoztak velük max. pár napra, akkor is leginkább a kapcsolat megszakításával törődtek, és végül mindkét esetben elég drasztikusan oldották meg. Itt meg saját platformjuk van?

A hogyvolt tetszik. Elég könnyed, és humoros, hogy jó kikapcsolódó olvasmány legyen akkor ellenére, hogy a sorozat igyekszik - több-kevesebb sikerrel - sötét hangulatot teremteni.

"Carter érdekesen megvörösödött; nem volt egy szőke paróka valahol?"
Csak a videó bejelentkezésen tűnt vörösnek, mikor a Hammond hídján volt a kamera is, akkor szőke volt, max a világítás miatt kissé sötétebb a megszokottnál. Nem tudom mikor forgatták az epizódot a Sanctuaryhoz képest, ahol ugye Tappingnak fekete hajjal szerepel.

Llew 2009.10.14. 10:12:22

Lemaradt:
"Utolsó csillagharcos, valaki?"
Bizony, bizony. A sok ismerős helyzetet lehet ötlet merítésnek, nyúlásnak, akárminek nevezni, de amíg működnek nincs velük gond. Annyi mozgóképet csináltak már, hogy lehetetlen újat alkotni anélkül, hogy valakinek, valami, valahonnan ne lenne ismerős.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.10.14. 12:57:04

@Llew: Ha már itt tartunk: ahogy indul az egész, az meg egy az egyben Nyolcadik utas: a halál.

shweir 2009.11.24. 16:48:26

Az ég tudja, engem inkább a BSG-re emlékeztet hangulatilag, csak épp Starbuck és Apolló nélkül :-( Egyelőre nem szimpi a társaság és elég erőltetett is - ha pedig azt vesszük, hogy emiatt IS van az, hogy befejezték az Atlantiszt, hát akkor EDDIG NAGYON KÁR VOLT. De kivárok.
Nem tudom ki furcsállta a szexet benne de nem tudok vele egyetérteni :-) Persze más szereplőkkel jobban érdekelne - Ben Bowder pláne Flanigan ;-))
süti beállítások módosítása