Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x21 - The Arsenal of Freedom - A szabadság fegyvertára

2009. augusztus 31. 09:00 - clean lead

Csillagidő: 41798.2. Az Enterprise egy Drake nevű Csillagflotta hajó keresésére indul, miután az rejtélyes módon eltűnt, az egyébként már lakatlan Minos bolygó vizsgálata során. Valaha az említett planéta lakosai fegyvereket fejlesztettek és adtak el. A keresett hajó kapitánya, Paul Rice ismert Egyes számára, hiszen együtt jártak az Akadémiára. Állítólag elég öntelt alak, akinek ezen tulajdonsága épp abból fakad, hogy általában igaza van. Nos, lássuk be ez bizony megfelelő alap a nagyképűségre. Amint a hajó pályára áll üzenet érkezik a bolygóról. Egy hajban Picard-hoz hasonló adottságokkal rendelkező alak üdvözli a hajót Minoson, a szabadság fegyvertárán.

A kapitány nekilát, hogy eldarálja a szokásos üdvözlését, de mintha a férfi észre sem venné. Hát igen. Rögzített üzenet, kvázi reklám, mindazoknak, akik a bolygó közelébe tévednének. Többen ki is mennek a hídról a mosdóba. Mivel a költségvetés most nem engedi idegen technológiák hajóra szerelését - pedig de jól néz majd ki a Voyager a borg kiegészítőkkel - így a kapitány lekapcsoltatja a rögzített adást. Viszont amennyiben a kommunikáció egy része még milyen jól működik, talán más rendszerek, például a fegyverrendszerek még épek lehetnek, ami magyarázat lehet a Drake eltűnésére. Egyes elindul a felszínre, Yar tanácsára egy kis csapattal, ami ő kettőjüket és Datat jelenti.

A hármas egy zöldellő növényzettel benőtt felszínre érkezik. Az első mérések az mutatják, hogy valaki figyeli a csapat és a hajó kommunikációját. Ahogy nekilátnak felderíteni vegetációval benőtt fegyverekbe botlanak, melyek különös lakberendezői stílusról árulkodnak. Viszont nincs idő csorgatni a nyálukat, hiszen az Enterprise-ról szólnak, hogy rejtélyes energianövekedés mutatható ki a közelükben. Az egyik fa tövében pedig Riker rábukkan Rice-ra, aki ahhoz képest, hogy most mentik meg, sztoikus nyugalommal kérdezgeti Egyestől, hogy hányan vannak még vele, ahelyett, hogy a nyakába ugrana. A beszélgetést újabb üzenet szakítja meg. Az Enterprise műszerei az energia sűrűsödésen kívül nem találtak életjelet, leszámítva Rikeréket. Ez szomorú, mivel akkor ezidáig egy hologrammal beszélgetett Egyes. Lassan befut Yar és Data is, aki megerősíti a gyanút, hogy Rice nem hús-vér ember. A hologram viszont kitartóan faggatózik, ami egy idő után gyanússá válik Rikernek.

Amikor a Rice hasonmás megkérdezi, hogy ez Enterprise-szal érkezett-e Egyes, az azt válaszolja, hogy jelenleg a Nyalóka nevű hajón szolgál. Talán csak Freud a megmondhatója annak, hogy miért is ez jutott Riker eszébe, de legyen. Talán nem meglepő, hogy a hologram újrabootol a válasz után, mivel ilyen hajóról még nem hallott, de a harci kapacitása nagyon érdekli. Riker elunja a kérdezősködést és üvöltözni kezd a hologrammal, ami egyszer csak eltűnik és a helyén egy veszélyesen kinéző lebegő szerkezet marad csak. Mielőtt eltűnhetnének a helyszínről Egyes köré valamilyen erőtér vetül. Yar rálő a szerkezetre, amely felrobban, de ez nem javít sokat a helyzeten. Data pedig még azt sem tudja megmondani, hogy életben van-e Riker parancsnok.

Mivel a kapitány minden idegeskedése ellenére sem tudják a felderítőket visszahozni a hajóra, ezért Picard meghozza a tökéletes döntést. Ő és Crusher doki is lemegy a felszínre. Zseniális. Már azokat sem tudják visszahozni akik lent vannak, nosza csatlakozzon a hajó kapitánya és a főorvosa is. Deanna az egyetlen, aki tud gondolkozni és kéri Picard-t, hogy gondolja át a döntését, amit az persze nem tesz meg. A távollétében pedig La Forge helyettesíti őt. (Érdekességképpen jegyzem meg, hogy a hídon volt egy magasabb rangú személy is, Deanna, akinek a rangja parancsnok helyettes.) A felszínen Data és Yar egymás szavába vágva közlik, hogy hallottak arról, hogy az Ersalope háborúban, ahol mindkét fél számára a Minos szállított fegyvereket, használtak olyan rendszereket, amelyek az ellenség számára ismert alakokat jelenített meg, hogy információt szedjen ki a célszemélyből. Ha ez nem sikerült, akkor jött a B-terv, a megbénítás. Ezt követően az alany már készen is volt az elszállításra és a kihallgatásra.

La Forge szakítja félbe a történelemórát azzal, hogy épp egy újabb energiajelet vesz, ami feléjük közeledik. Ekkor egy, az előzőhöz hasonló lebegő szerkezet jelenik meg az Egyes kiszabadításán ügyködők feje felett, ami a mozi funkció helyett, mozgásserkentő üzemmódra van állítva, nevezetesen eszelősen lövöldözni kezd, mire hőseink, mint a földhöz vágott tojás a szélrózsa minden irányába szétszóródnak. Ez a többségnek jól is megy, de Picard és Beverley sikeresen megtalálja a bolygó egyetlen aknáját és engedve a gravitáció hívó szavának, egy darab kő eleganciájával alá is hullanak. A kapitány viszonylag szerencsés, mert egy homokhalmon landol, viszont Vöröske talajfogása nem ilyen szerencsés. Azonban odafenn sem egy átlagos buddhista kolostor békés mindennapjaira emlékeztető helyzet rajzolódik ki. Yar próbálja kilőni a szerkezetet, ami viszont már úgy tűnik tudja, mire számíthat és kikerüli a fézernyalábokat. Végül az androiddal együttesen le tudják gyűrni a droidot, úgy hogy egyszerre tüzelnek rá.

Tascha minden erőfeszítése ellenére sem találja a kapitányt vagy a doktort. Yar próbálja felvenni a kapcsolatot az Enterprise-szal, de - talán így is fogalmazhatnánk - nincs térerő. Pozitív változás viszont, hogy egy gondosan kalibrált fézerlövéssel Data kiszabadítja Rikert az erőtér fogságából, aki életben van, de olyan állapotban, mintha végig-tecquilázta volna az éjszakát. Ezalatt a verem mélyén Picard Beverley sebesüléseit próbálja ellátni, aki eltörte a kezét, a lábát és sok zúzódást szerzett. Hogy ne unatkozzanak az Enterprise körül is érdekes jelenségek kezdenek zajlani. Egy kisebb tárgy jelenik meg a hajó mellett és egy sugarat lő ki rá. Pedig most, hogy minden főtiszt a bolygón van, nagy partit lehetett volna csapni. Ehelyett lehet küzdeni valami ismeretlen kütyüvel. Nincs igazság. Worf próbálja befogni a szerkezetet, de az eltűnik, majd a hajó mögött bukkan fel újra.

Az amúgy sem egyszerű helyzetbe robban be Logan főgépész, aki azt szeretné tudni, hogy miért nincs már az Enterprise a galaxis túlsó végén, ahelyett, hogy céltáblaként lebeg a bolygó felett. Lassan azonban kibújik a szög a zsákból és kiderül, hogy azért nyüszög, mert nem ő kapta a hajó parancsnokságát, bár ő a rangidős tiszt. Worf szakítja félbe a sértett hiúság monológját azzal, hogy a szonda újra visszatért és valószínűleg valamiféle álcázó szerkezetet használ. La Forge utasítja Logant, hogy miden energiát irányítsanak a pajzsba, és ezt a tevékenységet a lehető legtávolabb végezze a hídtól.

A felszínen ezalatt Data és Yar, Rikerrel kiegészítve veszi fel a harmadik droid hullámmal a harcot. A helyzet annyiban új, hogy a droid pajzzsal van felszerelve. Data levonja a következtetést, hogy az ellenfelük képes az adaptív fejlődésre. Ezúttal még el tudják intézni, hiszen hárman vannak és a pajzs nem is bírja sokáig a három fézer együttes erejét, az viszont biztos, hogy legközelebb ez már nem lesz elég. Data számításai szerint épp 12 percük van a következő támadásig, ezalatt kellene valami értelmes tervvel előrukkolni. Közben a mélyben Picard megpróbál mindent megtenni Beverley-ért, de sajnos az orvosi felszerelés nem méltóztatott aláhullani, ezért a falak mentén növő vegetáció felhasználásával kerülnek kezelésre a sebek. Sajnos viszont ez sem elég, Crusher doki sok vért veszített és kezd elájulni, ami nem volna egészséges, szóval a kapitány parancsot ad arra, hogy folyamatosan beszéljen.

Az Enterprise ezalatt folyamatosan küzd a szondával, de nagyon úgy tűnik, hogy vesztésre áll, a pajzs kezd összeomlani. Geordi parancsot ad, hogy Logan vegye át a tányéregységet, míg ő Worffal és két másik legénységi taggal a harci hídra megy. A hajót szétválasztják, Logan a biztonságba viszi a személyzetet, míg La Forge megpróbálja megmenteni a bolygón maradtakat. A három különfutó szálból azonban ezalatt kettő lassan összeér, mivel Rikerék rájönnek, hogy egy mesterséges építmény tetején állnak, éppen azén, amelyben a kapitányuk fontos felfedezést tesz. Észrevesz ugyanis egy konzolt a falban és profi módjára random módon megnyom egy gombot. Pár pillanat múlva egy régi ismerős hologramja jelenik meg, azé, akit az automata üzenetben már megismerhettünk. Igazi üzletember módjára ajánlgatni kezdi legújabb fejlesztésüket egy teljesen automata, adaptív fegyverrendszert. Hát ezért halt ki a bolygó lakossága. Picard kéri a hologramot, hogy állítsa le a rendszert, de az ragaszkodik a bemutató befejezéséhez.

Ekkor hangzik fel Egyes kiáltozása, amire a kapitány felel. Data közli, hogy ő biztonsággal le tud szállni a mélybe és már ugrik is. Ezalatt már jön az újabb támadás, amiben valami újat kellene kitalálni. Egyenlőre Riker és Yar fedezékbe fut. Szerintem Wesleyt le kellene küldeni a bolygóra, ő olyan nagyon okos, hogy biztosan elterelné a figyelmét a szerkezetnek, ha meg nem... Na jó, elég az álmodozásból. Data megpróbálja leállítani a programot, de nem sikerül. Minden mindegy alapon Picard újra az üzletemberhez fordul azzal, hogy meg akarja venni a rendszert. Emberünknek felcsillan a szeme és ezek után már hajlandó a kapitány kérésére leállítni a bemutatót. Az Enterprise harci hídja azonban még derekasan küzd és új taktikát vetnek be. Alábuknak és a bolygó felszíne felé veszik az irányt. Az ötlet nagyon jó, hiszen az őket követő, egyébként láthatatlan szonda a légkörbe érve felizzik és Worf megcélozhatja a tűzgömböt. Miután minden veszély elhárult a lentieket felveszik és elindulnak a tányérrész után.

A múltkori rész után, melyben a klingonok fejredőiről elmélkedtem, kaptam ötleteket (érkezési sorrendben) Llew Luthor, ls és toni1977 hölgyektől/uraktól (feltételezem utóbbi, de szeretnék protokollárisan, illetve politikailag korrekt lenni) és egy kicsit utánanéztem a kérdésnek. Szóval, ha az elmúlt néhány napot valaki fáradságtól vörös szemmel élte végig, mert az álom pókhálóját a klingon homlok rejtélye felett érzett kétség jeges fuvallata folytonosan leszaggatta, annak jó hírrel szolgálhatok, mert megoldásból van egy kosárra való. Az első a "janicsár teória", mely szerint a klingonok ember gyermekeket raboltak el, akiket klingonokként neveltek fel és küldtek harcba, míg a fejredősök nem mutatkoztak. A második a "gyors evolúció" elmélet, mely szerint a XXII. század végén genetikai mutáció jelent meg és söpört végig a klingonokon. A következő a "génsebészeti változat" mely szerint mindig voltak fejredők, de egy über-klingon faj kitenyésztése során kezdett kisimulni a homlokuk, állítólag ez az, amiről nem szeretnek beszélni. Ehhez hasonlít a "sebészeti elmélet" melyben kifejezetten az emberekkel kapcsolatba lépő klingonokat alakítottak át, hogy a kinézetük jobban hasonlítson az emberekére. Vannak feltételezések arról, hogy a klingonok a támadásaik során nőket zsákmányoltak, a többi pedig sejthető. Természetesen a Q kontinuum is szerepet kapott a találgatásokban és vannak, akik úgy gondolják, hogy a Q-k végeztek kísérleteket a klingonokon eltüntetve, majd újra visszahelyezve a redőket. Az utolsó szerint pedig egy majdnem teljhatalmú Lényről szól, melyben fejredőkkel álmodta meg őket, de csak fokozatosan tudta megvalósítani a tervét. Na, ennyivel is okosabbak lettünk, gyanús, hogy még egy rakás elmélet van ezeken kívül is. Szép álmokat!

Címkék: star trek tng
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Collins 2009.08.31. 09:49:59

A klingonok fejredőiben, szerintem, valami mutációs dolog lehet a ludas, mármint a maszkmesterek mutációja :).
A wikipédia szerint: "Ezek a kinövések csak úgy 2290-re jelentek meg minden klingonon, valószínűleg valamilyen vírusos mutáció, vagy genetikai kísérlet hatására."
Egyébként nem szeretnek erről beszélni, ez egy DS9 epizódban derül ki, mikor visszamennek Siskoék egy TOS epizóba és megint galibát okoznak a triblik.

clean lead 2009.09.01. 17:00:39

@Michael Collins: Valószínűleg túl sok idejük volt az 1979-es mozifilm elkészítése során. :-)
"- ... héé, mikor jönnek már a klingonok?
- Bocsi sminkes, csúszás van! Még két óra!
- Jesszus, mi a fenét csináljak itt addig veletek? ... Neked mindig ilyen magas, sima homlokod volt? Ez nagyon fog csillogni a reflektorfényben. Kellene valamit kezdeni vele..."

Is 2009.09.01. 19:15:07

Heh, tetszett a hogyvolt ismét, kösz. Halványan emlékszem a részre. Azért érdekelne, a már nyilván igen sokszor és sok helyen felvetett téma, hogy vajon miért van az, hogy bármely új dolog felfedezésekor a felderítő csapat miért csak és kizárólag a hajó irányításához szükséges főtisztekből állhat? Hogy ha esetleg áldozatul esnének, akkor a legénység szolidaritásból (akár tetszik, akár nem), kövesse őket?
Kivétel ugye az az eset, amikor alapból azért megy velük egy közkatona is, hogy legyen kit feláldozni. Azért a Galaxy Quest ezt is igen jól kifigurázta annak idején :)

clean lead 2009.09.02. 13:50:20

@Is: Köszönöm, örülök, hogy tetszett! A Family Guy-ban dobták be ezt a témát, ahol Kirk kapitány kiválazt egy (talán) Gomez nevű zászlóst, aki már rögtön temeti is saját magát. Végül azonban Kirk hal meg és Gomez zászlós el sem meri hinni! :-)
süti beállítások módosítása