Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x18 - Home Soil - Jelek a homokban

2009. augusztus 09. 17:00 - clean lead

Csillagidő 41463.9. Ezúttal egy csapat után küldik ez Enterprise legénységét a Velara III. bolygóra, ahol azok - kissé lemaradva az ütemtervtől - a területet próbálják lakhatóvá tenni. A célhoz közelítve Picard hívja is a terraformálók vezetőjét, Kurt Mandlt és tájékoztatja arról, hogy épp hatóságilag jöttek ellenőrizni, szóval, ha már le vannak maradva, akkor most még rosszabb lesz a helyzet, mert most még fel is fogják tartani őket a bürokratikus optimalizáció nevében. A vezető természetesen ugyanígy fogja fel a helyzetet és jelzi, hogy jobb volna, ha épp máshol unatkoznának, néhány száz fényévnyire egy remek kis nyaralókolónia van, talán kerüljenek arra. Meglepő módon Troi is érzi a feszültséget, ami akkor tetőzik, amikor Picard ragaszkodni kezd egy csapat leküldéséhez.

Riker, Deanna, Data, Yar és La Forge az állomás területén fogadja a lentiek lelkesebb tagjainak üdvözlését. Különösen Data tetszik a két mérnöknek, de aztán azok gyorsan visszatérnek dolgozni. Poroszos fegyelem van itt. Az előbb említetteken kívül még egy nő tartózkodik csak a bolygón, ami egyébként egy nagyon barátságtalan, szélfútta, sötét sivatag. Büntetőtelepnek vagy paintball pályának kiváló lenne. Néhány évtizeden belül azonban egy valóságos zöld édenkert lesz, legalábbis Luisa Kim botanikus specialista szerint, aki felajánlja, hogy körbevezeti a vendégeket. Na, ez meg is volt. Viszont ami érdekes, hogy milyen szempontok alapján történik meg a terraformálásra megfelelő bolygó kiválasztása. Leírom, ki tudja, hátha még jól jön egyszer.

Tehát! Végy egy olyan égitestet, amelynek megfelelő a súlya és a gravitációja. Ezek után figyelni kell a megfelelő forgási sebességre, mert valamiért a Vénuszra sem akar senki menni nyaralni. Ráadásul most még foltos is. Pff... Fontos a kiválasztásnál, hogy kiegyensúlyozott legyen a nappalok és éjszakák aránya, mert lehet, hogy huszonkét évig egyfolytában napozhatsz, de nem biztos, hogy Vin Diesel végül ott lesz, hogy megmentsen. Valamint fontos, hogy teljesen mentes legyen mindenféle életformától. (Jelentkezzen, aki még most sem tudja miről fog szólni a rész.) Ha nem vagyunk biztosak ezekben a tényezőkben nyugodtan tekintsünk bele a Weyland-Yutani Társaság gondozásában megjelentetett Hogyan nyúljunk bele a tutiba, avagy biztos, hogy ezt a kilátást szeretnéd? című könyvébe, mely Charles Bishop Weyland előszavával újra kiadásra került.

Amint a Föderáció fontos fejesei eldöntik (azaz bekötött szemmel a legjózanabb rábök az egyik aktára), hogy melyik legyen a szerencsés planéta, máris indulhat egy csapat, pár jótékony év magányra a galaxis egyik eldugott sarkába. Itt már a második fázisnál vannak, az előre kialakított folyómedrekbe pumpálják a felszín alatti sós vizet. Ennek végeztével (meglepő módon) a harmadik fázisba lépnek, amikor is mikroorganizmusokkal, valamint oxigén dúsítással szimulálják és gyorsítják a Földnél is bevált folyamatot, létrehozva ezzel a lélegezhető levegőt és termékeny földet. Addig pedig csak egy pakli kártya kell, azt meg a kincstár biztosítja. Csakhogy valami probléma lépett fel a hidraulikus rendszerben, ahogy azt az azért felelős mérnök Malencon jelzi is. Geordi és Data felajánlja a segítségét, de mikor épp kezdik egymást szellemileg katalizálni, belép Mandl és mindenkit visszaparancsol a munkájához.

Malencon lelép bütykölni, míg Egyeséket Mandl köti le a tervekkel. Csakhogy a szépséges Troi hirtelen valami rosszat érez és bejelenti, hogy Malencon bajban van. Felsivít a sziréna, mindenki rohan a hidraulikus gépek részlegéhez, de az ajtó bezáródik és csak a szerencsétlenül járt ember kiáltása meg a fúráshoz használt lézer zúgása hallatszik az ajtó mögül. Mire elérik, hogy az ajtó kinyíljon, már nem tudnak segíteni Malenconon, akinek a testét Riker, Troi, Luisa és Mandl elkísérik az Enterprise-ra. Data érdekesnek tartja, hogy a fúró azonnal leállt, amint Malencon összeesett. Újraindítja a fúróprogramot, ami hibátlanul működik, mindaddig, amíg az android félre nem fordul, hogy a kijelző adatait leolvassa. Ekkor a lézersugár hirtelen Data felé irányul, aki félreugrik, La Forge és a harmadik tag Bensen már csak a zárt ajtót látja megint. Picard a hozzák ki kiabálással segíti fentről a helyzetet, ami jó, mert ez senkinek sem jutott volna eszébe.

Olybá tűnik, mintha az utolsó robbanás szerű zaj lenne Data hattyúdalának kezdő hangja, de mikor az ajtó kinyílik sápadtarcú barátunk ott áll a plafonból bánatosan fityegő fúró mellett. Nekem csak a klasszikus vadász póz hiányzik a képből. Az Enterprise-on Picard már mindent tud a történtekről és épp közli Mandl-lel, hogy felfüggeszti a projektet, amíg a nyomozás le nem zárul, aki ordít, hogy erre a kapitánynak nincs joga. Picard szerint meg van, mivel legénysége egyik tagját is megtámadták. Amúgy pedig ha Mandl nem hagyja abba a vernyákolást, akkor Picard kimegy és megmondja Worf hadnagynak, hogy a terraformálók vezetője gyáva nyuszinak nevezte a klingont, azt pedig Mandl sem szeretné, higgye el. A legutolsót, aki ezt megpróbálta - Isten nyugosztalja - azóta sem találják, pedig a hadnaggyal egy öt négyzetméteres üres szobában voltak.

Data és La Forge is visszatért a hajóra és elmondják, hogy mit derítettek ki. A fúrót valaki átállította, hogy öljön meg mindenkit, aki a terembe lép. Szuper, van három gyanúsított, ez nem lesz nehéz, igaz? Yar már keresi is az adatbázisban a személyes aktákat, míg a fenti kettő visszatér a felszínre. Data a vájatban, amin a fúró dolgozott, észrevesz egy furcsa csillanást. Miután a tricorder nem bír adatot kipréselni magából, Geordi visorja a soros. Nem tűnik organikusnak, de a fénye és a színek hihetetlenek, így úgy döntenek, hogy felviszik a hajóra (hangulatvilágításnak is jól jöhet még), ahol Crusher doki egy üvegbúra alá helyezi a vizsgálatok idejére, amik megdöbbentő eredményt hoznak. Bár nem található organikus molekula benne, mégis egy életformával van dolgunk, ami most már hangot és villanásokat is produkál, főként ha valaki közelít hozzá. Azt hiszem szerencse, hogy még nem értjük mit akarhat mondani.

Hogy is volt azzal, hogy csak élettelen bolygó alkalmas terraformálásra? Mandl állítja, hogy nem volt semmi erre utaló nyom. Persze, aztán meg jön a kiáltozás, sikítozás, Oscar díj meg a folytatások. Természetesen Mandl nem abban hibás, hogy nem vette észre elsőre, hogy van élet a bolygón, hanem abban, hogy miután rájött sem állította le a projektet. Ez a szent Elsődleges Irányelv megsértése. Sajnos a kapitány nem tudja folytatni a leckéztetést, mivel Vöröske a kapitányt hívja a gyengélkedőre, ugyanis a lény kristályos szerkezetében változások következtek be. Hirtelen villanás tölti be a teret és a kiscsillagból jövő zúgás is erősödni kezd. Mikor újra odanéznek már két fénylő pont pislog vissza rájuk.

A biztonság kedvéért erőteret hoznak létre a családdá alakuló entitások körül és gratuláló kártyákat írnak alá. Picard még egyszer inkvizíció alá vonja Mandlt és társait, akik észrevettek furcsa jeleket, amelyekről a fény úgy verődött vissza, mint a frissen esett hóról, de úgy gondolták ez csak egy érdekes természeti képződmény. Elméletüknek ellentmondani látszik, hogy már egyre több kis pislákoló pont van az üvegbúra alatt és az erőtér mögött, amely alig tudja fenntartani önmagát. Ráadásul már a gyengélkedő is az irányítása alatt van. Később az univerzális fordító program működésbe lép és a kristálygömbök kommunikálni kezdenek a csúnya vizes tartályokkal. Ezek mi, emberek lennénk, mivel vagy 70 %-ban folyadékból állunk, de ehhez is Data kell, hogy elmagyarázza a kapitánynak. A betazoid vagy klingon testfelépítésnek ezen aspektusáról nincsenek adataim. Annyi ismert, hogy a klingonoknak három tüdejük, két májuk (ami jól jönne, egy Oktoberfest során) és több gyomruk van (ami érthető, ismerve, hogy miket esznek), de ez inkább csak érdekesség.

A kristály kifejti, hogy ők kérték korábban az embereket, hogy hagyják el a bolygót, de nem figyeltek. Tekintve, hogy valószínűleg csak villogtak és a terraformálók közül senki sem szolgált a II. Világháborúban a haditengerészetnél, ezért nem is értették a jeleiket. Atahualpa fázott rá utoljára ennyire a kommunikációs szakadékra, ha értette volna a spanyolt vagy a latint, biztos jobban vigyázott volna a Bibliára. Egy szó, mint száz a csúnya vizes zsákok nem tűntek el, így kénytelenek voltak csökkenteni a számukat és háborút üzenni. Ezután, mielőtt Picard kinyithatná a száját, az adás megszűnik. Ez hatékony módszer az eszmecserére. Lökés rázza meg az Enterprise-t. A helyzet közben az, hogy a hajó irányítását lassan átvették a mostanra már összekapcsolódott lények és villanásokkal adnak utasításokat a központi számítógép felé. A kapitány parancsot ad az entitások bolygóra sugárzására, de ezt a parancsot nem tudják végrehajtani.

Data és Picard a terraformálókat faggatják és rájönnek, hogy attól vadultak meg, hogy a vizet kiszipkázták a talajból, megszüntetve így a kapcsolatot a lények között. Se a legújabb pletykákat, se a meccseredményeket nem tudták megbeszélni. Én is ideges lennék. Közben az osztódás olyan ütemben folytatódik, hogy a lény már egy sztereotip kristályformát vett fel, amiért ölnének a mineralógusok. A műsoridő végét érezhette Geordi és Data is, amikor felvetették, hogy a lény tanulmányozásakor kadmiumot találtak, ami viszont elektromosságot gerjeszt infravörös fény alatt. Egyszóval fotoelektronikusak, ami azt jelenti, hogy csak le kell kapcsolni a fényt és máris előnyben vagyunk. Bizony, a legerősebb vár is elesik, ha a védőket kiéheztetik. Érkezik is a közmondásos fehér zászló, amit Picard nagylelkűen elfogad, majd most, hogy végre meg is hallgatják, elnézést kér a lényektől, akiket ezután visszasugároznak a felszínre. Picard tiltott területté nyilvánítja a Velara III. bolygót és elindul a három terraformálóval a legközelebbi állomás felé.

Címkék: star trek tng
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2009.08.09. 21:15:42

Ismét jó leírás, köszönöm. Erre a részre még halványan emlékszem is, nem volt rossz, vicces volt, amikor Data szambázott a lézerrel... :)

clean lead 2009.08.10. 15:03:05

@Is: Örülök, hogy tetszett! Szerintem Data egyértelműen a műsor egyik legjobb karaktere és a beszólásai is zseniálisak. :-)

zeugma 2009.08.11. 00:39:43

"Amúgy pedig ha Mandl nem hagyja abba a vernyákolást, akkor Picard kimegy és megmondja Worf hadnagynak, hogy a terraformálók vezetője gyáva nyuszinak nevezte a klingont, azt pedig Mandl sem szeretné, higgye el. A legutolsót, aki ezt megpróbálta - Isten nyugosztalja - azóta sem találják, pedig a hadnaggyal egy öt négyzetméteres üres szobában voltak."

:-DDDDDDD

Ez mekkora!
süti beállítások módosítása