Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hazudj, ha tudsz! - 1x02 - Kéz kezet mos

2009. augusztus 06. 08:00 - mesmes42

Az epizód két párhuzamos jelenettel kezdődik: Cal egy csomagot bontogat, közben pedig hazugságvizsgálat folyik. A dobozból egy nagyobb méretű (talán strucc-?) tojás kerül elő, majd megtudjuk, hogy egy új hazugságvizsgáló szerkezetet tesztelnek. Cal szerint a tojás jobb hazugságvizsgáló – Afrikában használják, ha valaki hazudik és ideges, a tojás összetörik. Ki is derül, hogy a szerkezet nem valami pontos – mikor egy nő teszi fel a kérdéseket, a tesztalany reakciói befolyásolják a gépet, így az hazugságot mutat. A belbiztonságiak nem örülnek ennek, a fickó, akinek Cal átadta a tojást, fel is háborodik, eredmény: a tojás összetörik. Ahogy már eddig is tudtuk, a legjobb megoldás az arckifejezések vizsgálata – már ha valaki képes megtanulni mind a tízezret.

A főcím után Cal épp az arckifejezések felismerését gyakorolja, közben megérkezik Gillian. Szerinte Torressel kéne nyomoznia, mert tehetséges és jók a megérzései. Ő egyébként sem ér rá, mert egy kosaras ügyével kell foglalkoznia; azt kell kideríteni, lefizette-e az egyetem, hogy a csapatukban játsszon. Cal nem lelkesedik az ötletért (már az első epizódban sem akart új kollégát), de belép Ria, akinek tényleg nagyon jól megy az arckifejezések azonosítása. El is indulnak a helyszínükre, egy katonai támaszpontra. Az egyik női katona azt állítja, egy őrmester megerőszakolta, a feladat természetesen kideríteni, ez igaz-e. Scott őrmesternek fontos küldetésre kell indulnia pár nap múlva, az eltávolítása nagy veszteség lenne, de ha tényleg bűnös, természetesen nem küldhetik harcolni.

Gillian és Eli elmennek a kosárcsapathoz. Megtudjuk Earl White-ról, a kosaras srácról, hogy egyedül neveli az öccsét, anyjuk tavaly meghalt. Az egyetemi csapat jó kezdés lehet ahhoz, hogy bekerülhessen a profik közé. Earl-nek egy dolgozatra kell készülnie, ezért egyeztetnek egy későbbi beszélgetést. Az első benyomás alapján úgy gondolják, aggódik.

Ria kikérdezi a nőt, Sheila Lake-et az eseményekről, aki elmondja, hogy a katonák gyakran zaklatták a nőket, és elmeséli, mi történt Scott őrmesterrel. Ezután Scott is elmondja, mit csinált a kérdéses időben. Cal szerint nem úgy tűnt, hogy hazudna, és nem is illik rá az erőszakoskodás. Kettejük közül egyikük hazudott –valószínűleg a nő, ezt alátámasztja az arckifejezése is – a szájmozdulata arra utal, nem hisz abban, amit mondott.

A videófelvétel alapján is arra jutnak, a reakciói nem felelnek meg az erőszaknak. Ria szerint akkor sem stimmel valami az őrnaggyal – erre Cal válasza az, hogy azért gyanúsítja a férfit, mert ő nő. Közben kapnak egy régebbi névtelen zaklatási bejelentést – Ria szerint ez máris alátámasztja Scott bűnösségét. Úgy látszik, Callel folyton ellentétes a véleményük. A főnök azonban nem hagyja, hogy ne legyen igaza: közli vele, hogy nem szokás idiótának nézni a főnököt – természetesen leolvasta Ria arcáról a véleményét.

Cal és Gillian ebédelni mennek – Gillian szerint nem kéne ennyire keményen bánni Riával, Cal viszont úgy gondolja, a tehetség nem elég, mert ha valaki csak a megérzéseire hagyatkozik, a tudományt nem alkalmazza. Ő viszont igen – még a szendvicsét készítő fickón is, aki nem mosott kezet, így az ebéd ugrik.

Gillian és Eli beszélnek Mr Taft-al, aki megvádolta a kosarast. Közben Eli azon filózik, miért feketék a White nevűek, és fehérek a Black-ek. Gilliant viszont idegesíti ez a radikális-őszinteség-dolog. A beszélgetés közben hangfeszültség-elemzést végeznek, hogy így állapítsák meg, hazudik-e Taft, vagy sem.

Calhez megérkezik a többi női katona. Míg ő egyikükkel beszél, a másik kettő megnézi a Sheilával készült beszélgetés videóját. Cal valószínűleg tudta, hogy ezt fogják tenni, láthatjuk is, hogy titokban felveszi a reakciójukat.


Gillian és Eli elemzik a hangfelvételt, ami szerint Taft hazudott a megvesztegetésről. Arról azonban nem tudnak, hogy Earl tényleg sok pénzt kapott volna. Ha profi lesz, úgyis sokat keres majd, akkor minek neki most a pénz, ha el sem költi?

Időközben Ria kideríti, hogy Scott őrmestert többször is letartóztatták, de „morális jogvédelmet” kapott („moral waiver” – az epizód eredeti címe), így kerülhetett a seregbe. 16 évesen gyújtogatott is, ez Gillian szerint fontos infó, mivel összefügg az erőszakkal. Cal (aki természetesen a tőzsdei befektetéseit is elemzés alapján végzi – szakmai ártalom?) úgy gondolja, az összefüggés nem bizonyítja, hogy Scott bűnös. Megmutatja a videót, amit titokban készített a másik két nőről, akik megnézték Sheila vallomását. Nem mutattak érzelmeket, vagyis nem hisznek Sheilának, ezek szerint ő hazudott, nem történt erőszak. Sheila végül be is vallja, hogy csak kitalálta az egészet, de azt állítja, ezzel a többieket akarta megvédeni.

Eli és Ria beszélgetnek, Eli kb. ugyanazt mondja, amit Gillian is: mivel Ria tehetség, nem kell megtanulnia a dolog tudományos részét, ami persze idegesíti Cal-t, aki 20 évet töltött ezzel. Nem hagyhatja ki az őszinteséget sem, így megjegyzi, még sosem volt latin csaja – de Ria szerint nem is lesz. Úgy látszik, Ria nem csak a főnökkel szeret hadakozni.

Cal és Gillian egy Earl-el készült interjúban azt látják, dühös valamiért. Erről Cal visszatér Sheila ügyére, megmutatja a többi nő vallomását. Úgy tűnik, az erőszak vádja igaz lehet, talán csak az áldozatról hazudott Sheila. Egyikük sem lehet az áldozat, mert nem mutattak félelmet. Olyasvalakinek kell lennie, aki már nincs a csapatban.

Gillian ebédjét ezúttal Eli hiúsítja meg, szerinte a muffinnak szörnyű íze van. Ehelyett inkább az üggyel foglalkoznak. Nem jöttek még rá, miért volt dühös Earl, de találnak egy másik különös arckifejezést.

Cal ismét tőzsdézik, közben megérkezik Ria, aki talált egy lehetséges áldozatot. A nő kézírása megegyezik a korábban kapott zaklatási jelentésével. Elmennek felkeresni a nőt – a nagyapja nyit ajtót, azt állítja, Rebecca nincs ott. Cal persze ismér trükkhöz folyamodik, így megtalálják. Rebecca bevallja, hogy ő volt az áldozat, de attól fél, nem fognak hinni neki. Calnek ez nem baj, mert neki biztosan hisznek.

Eli és Gillian beszélnek Earl-el. A képekről megállapították, dühös, amikor arról van szó, hogy a profiknál játszhat, játék közben pedig fájdalmat mutat. Kiderül, hogy baj van az ízületeivel, így nem juthatna be a profik közé – ezért fogadta el a pénzt.

Cal és Ria visszamennek a katonaságra, hogy beszéljenek Scottal. Az őrmester azt állítja, Rebecca a barátnője volt, amit egy csomó fénykép is bizonyít. A képeken is félelmet látnak a nő arcán. Rebecca még mindig attól tart, hogy nem fognak hinni neki, de Cal szerint a hazugságvizsgáló bizonyíthatja, hogy igazat mond. Rebecca a hazugságvizsgálaton azt mondja, nem mondhatott ellent Scottnak, mivel ő volt a parancsnoka. Scott azt akarta, hogy ő vezesse az első kocsit, ami a legveszélyesebb hely, ezért Rebecca tudta, ha nemet mond, neki kell vezetnie. Scott tehát kihasználta a helyzetet, Rebeccának nem volt választása. Scott viszont azt állítja, sosem kellett Rebeccának vezetnie, amíg a „kapcsolatuk” tartott, tehát bebizonyosodik, hogy bűnös volt.

Ezután még Gillian találkozik Earl-el, és pénzt ad neki, Ria pedig azon tűnődik, hogy sikerült Rebeccának kicseleznie a hazugságvizsgálót. Cal megadja a választ: váliumot adott neki, hogy a gép mást mutasson. Lejátszódik köztük egy újabb kis harc is, Ria megállapítja, hogy Cal hazudik, amire a főnök válasza csak ennyi: „Szokjon hozzá.”

Címkék: hazudj ha tudsz
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása