Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x09 – The Battle - A csata

2009. július 01. 13:00 - clean lead

Csillagidő: 41723.9. Egy ferengi hajó társaságában halad a Föderáció zászlóshajója. Mint kiderül, nagyfülű, önzetlen barátaink kívántak találkozni Picardékkal az általuk megjelölt helyen. Ami érdekes, hogy az érkezést követően leadott üdvözlésre a ferengik csak annyit válaszoltak, hogy várjanak. Hát ez gond nélkül menni fog. Addig is marad egy kis idő kivizsgálásra, mert a kapitány fáradságra panaszkodik. Majd hozzáteszi, hogy a feje is fáj. Beverley kizökken békés szendergéséből és visszakérdez. Tudod, fej. Ami nélkül botrányosan állna Picardon bármilyen kalap. Miután tisztázzák a fej és a fájás szavakat, kiderül, hogy a hasogat, lüktet stb... kifejezés a fővel kapcsolatban már csak irodalomtörténeti művekben fordul elő a XXIV. században. Jelentős mennyiségű reklámidő szabadulhatott fel. Picard persze próbálja pszichoszomatikus betegségként feltüntetni az állapotát.

Szerinte az a baj, hogy állandóan azon jár az agya, hogy mit akarhatnak a ferengik. Szerintem egyszerűen unatkozik, három napot egy helyben valószínűleg még sohasem töltött. Mialatt Picard hangosan gondolkodik a helyzetről, Vöröske vizsgálódik. Meglepő módon nem talált semmi rendellenességet a kapitánynál és mivel ez elfogadhatatlan további vizsgálatokat rendel el. Úgyis épp most érkezett a hajóra két méteres óriáspióca és egy új fejlesztésű klingon gyógyászati elektromos sokkoló. Beverley pedig úgy szeretné kipróbálni ezeket. Parancsot is ad a vizsgálatra, de Kapitányunk persze megússza, mert a ferengik jelentkeznek végre. Gondolom ennyi idő volt, hogy felállítsák a legolcsóbb kommunikációs eszközt, egy hatalmas madzag végére szerelt két konzervdobozt. Ne feledjük a ferengi vagyongyűjtés szabályait: sose költs többet egy üzletre, mint amennyi szükséges.

Egy Bok nevű ferengi hívja a hajót aki, mint kiderül, ismeri a kapitányt és egy közös problémát szeretne vele megoldani, de ezt személyesen akarja megbeszélni. Deanna rosszindulatot és veszélyt érez a ferengi részéről, így Riker javasolja, hogy a találkozó az Enterprise fedélzetén legyen. Bok azonnal elfogadja a meghívást. Tekintve azonban, hogy a találkozóra csak egy óra múlva kerül sor Beverley leráncigálja a kapitányt a gyengélkedőre. Picard bosszankodik, hogy miért csinál ekkora felhajtást a fejfájása körül. Talán nem kellett volna nyüszögni és most nyugodtan sörözhetnél a bárban. Vöröske előadást tart arról, hogy mennyire sokat fejlődött a világ azóta, hogy a fejfájás népbetegség volt. A monológ végén Picard felteszi az egyszerű kérdést: Mi okozza a fejfájásomat? Beverley rájön, hogy fogalma sincs. Helyben vagyunk, azért olyan sok minden mégsem változott.

Wesley a színen. Szerinte egy hajó közeledik az Enterprisehoz. Érdekes, hogy a hídon még észre sem vették, de igaza van és valóban egy régi Csillagflotta hajó közeledik feléjük. Kiderül, hogy ügyeletes zsenink a gépházban játszadozott az érzékelőkkel és megnövelte a teljesítményüket, ezért vette észre előbb a közeledő hajót. Természetesen arra, hogy miként lehet növelni a teljesítményt a szakemberek nem jöttek rá. Most már fix, hogy a gépházban egy csapat idióta dolgozik. Vagy azért mert egy fél csirkéért vették a diplomájukat és amúgy szemeteszsáknak sem lehet használni őket, vagy azért mert még nem törték el a gyerek kezét. Picard elmagyarázza neki, hogy legközelebb a gépházból jelentsen, mert egyrészt úgy időt spórol, ami fontos lehet éles helyzetben, másrészt mert akkor nem kell az arcát nézniük. Eközben a fejfájás erősödik (megjegyzem az enyém is), de az idő eljött, a ferengi nemsokára érkezik a hajóra.

A szociális munkások megérkeznek a hídra. Bok mellet Kazago és Raza érkezik. A híd legénysége is bemutatásra kerülnek, de a ferengiknél még mindig a ruhában járó nők és az android a sláger. Datat meg is akarják venni, de Riker szerint értéktelen vacak és ők is csak azért tartják, mert viszonylag keveset fogyaszt és az éjszakai ügyelet is rábízható. Tascha jelenti, hogy az azonosítatlan föderációs hajó még mindig közeledik, de nem küld jelet. A ferengik megnyugtatásul közlik, hogy a hajót ők irányítják és nem akarnak rosszat. Hát, igen ez nagyon megnyugtató. Egy többé-kevésbé ellenséges faj irányít egy Föderációs hajót. Picard vérnyomása emelkedik, de kiderül, hogy a ferengik Maxia hősének hozták a hajót. A kapitány értetlenkedik és Datahoz fordul. Maxia egy csillagrendszer neve, ahol Picard kilenc évvel ezelőtt lelőtt egy azonosítatlan hajót, amely tüzet nyitott rá. Hát igen, egy idő után az ember már nem számolja a hamutartóvá lőtt hajókat. Bok elmondja, hogy a hajó ferengi volt és mivel közben az ismeretlen föderációs hajó közel ért felajánlja, hogy bizonyságképp töltsék le annak adatait. Ingyen. A két segítője összeesik és súlyos légzési rendellenesség lép fel náluk. Ez szinte hazaárulás. No profit?!

Picard kezd egyre idegesebb lenni és magyarázatot követel, de ekkor újra éles fájdalom hasít a fejébe. A ferengik szerint a lelkiismerete szólalt meg. Azért humorérzékük az van. A hajó képe már a kivetítőn is látszik és a kapitány felismeri régi hajóját, a Stargazert. Bok felajánlja a hajót barátsága jeléül. Igen, ingyen. Az épp magukhoz térő csatlósai visszaesnek a delíriumba. Picard újabb kivizsgáláson. Egy emlékkép kezd kitisztulni a fejében, de a probléma az, hogy kezd túl valóságos lenni. Ahogy a kilenc évvel korábbi csatát írja le - ami közben tűz ütött ki a Stargazeren - füstszagot érez és kérdezgeti a körülötte állókat, hogy mi ég. A gond csak az, hogy természetesen semmi, legfeljebb Picard egy kicsit. Amikor pedig később eligazítást tart és a csata eseményeit próbálja vizualizálni egy toll segítségével egy Vigo nevű embernek tesz el kérdést. Mivel Rikerék közül senkinek sem ez a beceneve egy időre üveges tekintettel merednek rá, majd sürgetik, hogy fejezze be a korábban elkezdett történetét. Megtudjuk, hogy Picard úgy nyerte meg az ütközetet, hogy maximális fokozatra kapcsolva hirtelen megjelent a ferengi hajó mellett és atomjaira lőtte. A másik hajó pedig csak annyit látott, hogy a Stargazer egyszerre két helyen van. Ez a Picard manőver, ami azóta a tankönyvekben is szerepel, tudhatjuk meg Datatól. Riker csillogó szemekkel hallgatja a kapitányt, szinte látom, ahogy később a maciját magához szorítva elalszik.

Miután Yarral az élen átvizsgálják Picard régi hajóját, jelentik neki, hogy biztonságosan átjöhet. Miután romantikázott egy kicsit, a kapitány felkeresi a régi szállását, ahol az egyik ládában egy vörösen világító gömb van. Ez Krúdy Gyula szerint sem jelent jót és lám, Bokot látjuk a ferengi hajón, amint egy másik, hasonló kinézetű gömbön állít valamit. Picard fejébe éles fájdalom nyilall és összegörnyed, Beverley meg visszaparancsolja az Enterprisera. Közben pedig megígéri neki, hogy minden holmiját, a ládával együtt, átviszik a szobájába. A Stargazer pedig vonósugarat kap és elindulnak egy állomás irányába. Míg Picard rémálmokkal küzd, Data jelentős felfedezéseket tesz a Stargazer naplóját kutatva. Nem a ferengi hajó támadt először, sőt az békét kötni jött, a Stargazeren pedig a gépházban volt meghibásodás és ezért keletkezett a tűz. A ribizli a torta habján pedig az, hogy ezt Picard nagyon jól tudta, és a bejegyzéseiben el is mondja. Köveket előkészíteni, a hölgyeknek álszakáll beszerezhető az ajándékboltban. Alkudni kötelező! Mikor a kapitány is meghallgatja a bejegyzést kijelenti, hogy ez az ő hangja, de nem ez történt. Data nekilát, hogy megvizsgálja, vajon a ferengik változtathattak-e a napló bejegyzésen. Picard kiszámolja, hogy két napja van, hogy kiderítsék mi történt, mert nagy valószínűséggel haditörvényszék elé fog kerülni. Ott pedig általában egyféle ítélet szokott születni.

Riker titkos csatornán hívja a ferengi első tisztet Kazagot, aki csupa fül, hogy megtudja, mit akar Egyes. Rikernek az a furcsa, hogy miért most jött ezzel elő Bok. Kazagó viszont dühösen reagál. Épp most adtak vissza egy hajót INGYEN, (ami több hónap pszichoterápiába fog kerülni neki, míg feldolgozza) és a tetejében még vádaskodnak is. Az adás megszakad és Riker nem kap választ a kérdésére. Közben, míg Picard rémképeket vizionál a csatával kapcsolatban, addig Bok élete legnagyobb boldogságát éli át azóta, hogy az első üzletét megkötötte. Látszik rajta, hogy élvezi, hogy kínozhatja a kapitányt. Valami komoly lehet a háttérben, mert ha megfeszülök se látom, hogy ebből, hogy lesz profit.

Data a naplóbejegyzések tanulmányozása során érdekes anomáliákat talált. Szokásához híven az abakusztól indította a számítógépes naplóbejegyzés időpontjához adott azonosító elmagyarázását, amit Riker durván félbeszakít. A lényeg az, hogy a hajónapló és a kapitány személyes naplója között jelentős időkód eltérés van. Idáig jutnak, amikor egy kisimult Picard sétál be a megbeszélésre. Úgy viselkedik, mintha semmi baja nem volna. De minket nem lehet átverni, mert az a gyanús, ami nem gyanús. Az élet meg különben sem hadostorta, amire Riker hamarosan rájön. Előbb viszont Beverley érkezik és valami furcsa agyhullám jeleket szeretne Egyesnek mutatni. Kővé dermedten kérdezi Picardtól, hogy mit keres ott (jó vicc, mindezt a kapitány szolgálati szobájában), aki erre könnyedén azt feleli, hogy úgy emlékszik, hogy még ő a kapitány. (Megjegyzem én is, de egy pillanatra megijedtem, hogy rossz sorozatról írom a hogyvoltot.) Ezt követően ki is zavar mindenkit, Riker kivételével, akinek parancsot ad, hogy engedje el a vonósugár a Stargazert. Egyes úgy tesz, mintha nem hallotta volna, mire Picard elmagyarázza, hogy a hajót a tehetetlensége fogja az Enterprise mellett tartani, majd kifejti, hogy ezt Egyes is tudhatná, ha nem a hasán aludta volna végig az Akadémiát. (Azt persze nem tudjuk meg, hogy kinek a hasán.) Mindezt a világ legcinikusabb hangján. Riker feje úgy izzik, hogy hirtelen ötlettől vezérelve a hajó padlófűtési rendszerét is rákötik.

Vöröske és a tanácsadónő eközben próbálják megfejteni a furcsa agyhullám jeleket, mikor érkezik Wesley. Idegesen el akarják hajtani, de kiderül, hogy már megint játszadozott az érzékelőkkel és rájött, hogy a kapitány agyhullám jelei megegyeznek azokkal a jelekkel, amiket a ferengi hajó is kibocsájt. A bökkenő csak az, hogy ilyen jeleket még senki sem látott. A testi és lelki gyógyító páros Rikerhez szalad és gyorsan elmagyarázzák neki, hogy mi történt. Hiába keresik, Picard ekkor már nincs a hajó fedélzetén. A Stargazeren van Bok társaságában, aki közli vele, hogy most egy régi adósságot fog behajtani és a kezében lévő szerkezetet kezdi babrálni, mire Picard összeesik. Az Enterprise-on rájönnek, hogy a kapitány szobájából egy furcsa jel érzékelhető. Újabb színhelyváltás, Bok elmondja, hogy a kilenc éve szétlőtt hajón a fia is ott volt, mint kapitány, azaz DaiMon. Boknak az egész vagyona ráment ugyan, de megszerezte az agykontrolláló gömböket, amikkel most mát teljesen kiütötte Picardot és az azt hiszi, hogy kilenc évvel korábban van. A baj csak az, hogy amit idegen hajónak néz az az Enterprise. Ez így csúnya lesz. Bok szép halált kívánva elsugároz a fedélzetről.

A Stargazer nem válaszol Riker hívására és támadóállásba fordul. Tascha jelenti, hogy a fegyverzet többé-kevésbé teljes. La Forge pedig a kapitány ládájából előkerült szerkezetet vizsgálgatja, de semmi hasznosat nem tud mondani. Riker a ferengiket hívja. Kazago felismeri a gömböt. Ez egy tiltott eszköz, egy elmeirányító szerkezet. Vérnyomásom 30/20-ról 31/20-ra szökken az előre nem látot fordulat eredményeképp. Sajnos a beszélgetés megszakad, mert a Stargazer torpedókat élesít, fézert tölt, pajzsot húz fel és kilógatja a szerencsehozó nyúllábat. Mivel tudják, hogy a kapitány a Picard manővert (kis egoista) fogja bevetni Riker ráparancsol Datara, hogy tervezzen védekezést ellene. Jó fej, tudja, hogy eddig nem találtak hatékony módot a kivédésére. Közben Kazago jelenti, hogy Bok nem DaiMon többé. Letartóztatta, mert haszon nélküli ügyletekbe ment bele. Gondolom valami átnevelőtelepre küldik, ahol naponta ezerszer le kell írnia: a profit jó, szeretem a profitot. Data közben megtalálja a megoldást. A térben található molekulákat kell figyelni, mert azok elárulják, melyik az igazi hajó és akkor ki lehet rá dobni a vonósugarat, tekintve, hogy ez a típus akkor nem tud majd tüzelni. Rikernek tetszik és reményét fejezi ki, hogy működni is fog. Data szerint ehhez nem férhet kétség. Egy kis visszapiszkálás azért, mert nem hagyta korábban kibontakozni számítógép-történelemből. A terv működik, Picard tényleg beveti a cselt, de a vonósugár megállítja a Stargazert. Riker adást küld a kapitánynak és ráveszi, hogy lője szét a gömböt, amit Bok a hajón hagyott. Egy kis bénázás után sikerül is, és Picard látványosan keresztülrepül a hídon a robbanás hatására. A híd legénysége feltartja a pontozó táblákat. Mire a füst eloszlik a kapitány feltápászkodik és visszatér az Enterprise-ra.

Címkék: star trek tng
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neton 2009.07.01. 16:00:38

A repülésért Én adok egy 6/10-et. Sokkal jobban is ment volna az esés, ha nem kaszkadőr csinálja. :)

Llew 2009.07.02. 10:05:54

Nem egészen értem, hogy egy agyon érzékelőzött hajónál miért is probléma, hogy a kivetítő alapján nem LÁTSZIK, hogy melyik az igazi hajó.
Ha ez a Pickard manőver ilyen legyőzhetetlen, akkor miért nem mindig ezt használták az összes későbbi csatában háborúban?

clean lead 2009.07.02. 13:16:52

@Llew: A szakértők szerint azért lehet hatásos a manőver, mert a másik hajó fegyverrendszere nem tud időben átállni a hirtelen megjelenő célpontra és azért nem alkalmazzák mert mindennek ellenére hatékonyabb, ha az energiát inkább a pajzsokra irányítják.
www.stardestroyer.net/mrwong/wiki/index.php/Picard_maneuver
A leírás szerint a Picard manővert összesen egyszer alkalmazták. :-)
Egyebekben pedig itt lehet még olvasni róla, bér ez inkább vicces mint tényszerű: :-)
www.urbandictionary.com/define.php?term=Picard%20maneuver

Llew 2009.07.02. 16:18:30

@clean lead:
az első linked szerint:
"The target's weapon systems -- presumably relying upon lightspeed sensors -- remain locked on the attacker's original position"
Nem vagyok ST technikai szakértő, de ha vannak nekik érzékelőik (kell, hogy legyen mert különben vakrepülés lenne), amikkel görbületi sebességgel (vagyis fénysebesség felett) haladva érzékelik a környezetet, vagyis amik képesek kiküszöbölni a fenti problémát különben semmit se érnének, akkor mi a füttyfürüttyért nem olyanra vannak kötve a fegyverrendszerek? Ha ennyire vizuális a rendszer, akkor nem ér többet, mint pár szkafanderes kadét, akit fézerrel a kézben kikötöztek a burkolatra.

"has only been successfully used once"
Ez mifelénk mázlinak hívják.

clean lead 2009.07.02. 23:00:03

@Llew: hát bizony. Amit te írsz az benne is van a szövegben (pont a folytatása annak amit te hivatkoztál be): and the humanoid crew of the target can't respond quickly enough to redirect fire to the attacker's new location. Nekem egyébként tetszik a szkafanderes ötlet, bár nagyon kapaszkodnának szegény csókák a hajóba, ha az valamiért gyorsítani kezd.

Llew 2009.07.03. 09:07:59

@clean lead: pont a legénység miatt baromág az egész, mert már manapság is vannak automata, radarral egybeépített számítógép-vezérelt légvédelmi gépágyúk, akkor a huszonikszedik században miért azon múlik minden, hogy Worfnak milyenek a reflexei egy kiadós vérborozásos este után?
A kapaszkodást elkerülendő írtam, hogy ki kéne kötözni őket.:) Ha azonban kifinomultabb megoldást keresünk, akkor használhatják a mágneses csizmáikat, mint a Kapcsoltafelvételben, bár nem tudom azok milyen fokozatig bírnák a tempót.

zeugma 2009.07.03. 18:05:44

Mikori is ez a sorozat?
Azért vicces, hogy egy csomó technikai problémára már most jobb (és nemcsak elméleti, hanem működő!) megoldásaink vannak, mint amit mondjuk 15-20 évvel ezelőtt egy sci-fi a huszonhatodik századra vízionált :-)

zeugma 2009.07.03. 18:07:21

Amúgy meg ha egy ferengi ad nekünk valamit INGYEN, akkor nemcsak hogy nem szabad elfogadni, hanem el kell kezdeni nagyon gyorsan futni az ellenkező irányba...
Ezek még nem tudják?

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2009.07.03. 18:49:30

@zeugma:
Ők még nem, de majd később már igen... . Amúgy meg úgyszólván Quark már az előző ferengis epizódban szerepelt.
A másik meg nem mindenki Csillagflotta tiszt, mert vannak olyanok, akiket besoroztak, pl. Obrien.
süti beállítások módosítása