Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 5x21 - Meridián

2009. június 27. 14:00 - the black ball

A 100. után újabb rajongókat megosztó részhez érkeztünk, már ha annak lehet nevezni. Mindenesetre szép termetes hogyvolttal áldozunk neki.

Megveszve rohanunk át a kapun, ugyanis Daniel sugárfertőzést kapott. A többiek nem voltak ott az incidensnél, viszont egyvalami biztos: Daniel érintkezett a naquadah egy instabil változatával, aminek következtében 7-es erősségű neutronsugárzás érte. Mondanom sem kell, hogy ez halálos. A tárgyalóban átvesszük a történteket. Egy idegen bolygó Kelowna nevű országába érkeztek. Fejlettségük Amerika 40-es éveihez hasonló, és kissé hidegháborús helyzetben vannak a többi országgal. 15 éve tudnak a kapuról, de még nem eléggé értenek hozzá, így szívesen üzletelnének a tudásért.

Flashback. A Kelownán Jonas Quinn (hivatali nevén Martouf 2.0, de még békén hagyjuk) vezet körbe minket. Jónás etikai szempontból figyeli a kormány kutatásait, egy rakás diplomája van szociológiából, történelemből, meg hasonlókból. Jack szerint röviden egy marha nagy kocka a fickó. (Böszme nagy félrefordítás a szinkronban: „[Jonas] Számos diplomatát szerzett…” Bruhaha.) Jónás elvisz minket az egyik laborba, ahol egy ősi templomban talált anyaggal kísérleteznek. A feliratok szerint az anyagot naquadriának hívják, és sokkal erősebb, mint a naquadah.

Egy szerkezetbe akarják beépíteni. Carter arra tippel, a kis naiv, hogy valami marha erős dinamót akarnak csinálni, de ők inkább szuperatombombának hívják. A jelenben Jack közli, hogy szerinte nem kell aggódni a bomba miatt, már nem látnak minket szívesen a Kelownán. Daniel erőteljesen próbálta győzködni őket, hogy a bomba megépítése csak rosszabbítani fog a helyzetükön. A kelownaiak szerint az incidens is Daniel miatt történt: szerintük megpróbálta tönkretenni a bombát.

Természetesen mi nem hisszük ezt el, megkérdezzük az érintettet is. Daniel először felvázolja a jövőjét: a következő 15 órában a rosszullétét remegés és rángatózás váltja fel, majd pedig a bőr-, agy- és belső szövetei elkezdenek elhalni. Jack ennek ellenére tudni akarja, mi történt. Daniel elárulja, hogy baleset történt. Mivel a tudósok féltek a felelősségre vonástól, rákenték az egészet. Lefordította a templomban lévő többi szöveget, amiből kiderült, hogy régen egy kukac is fegyverként akarta használni a naquadriát, aminek következtében majdnem elpusztult az egész bolygó. Ez vár a kelownaiakra is.

O’Neill elrohan Hammondhoz, aki közli, hogy asgardok megint elérhetetlenek, de üzentek Jacobnak is. Két hónapja a CSK-3 talált egy szarkofágot, azonban azt erősen védik. Csak újabb áldozatokkal tudnák megszerezni. Carter Daniel sugárzásából arra következtet, hogy ez a naquadria annyira erős, hogy általa lehetővé válna nálunk is a hiperűrutazás, vagy bivalyerős pajzsokat csinálhatnánk. Hammond szerint ezért mindenképp meg kell menteni a diplomáciai kapcsolatot. O’Neill szerint ezzel elismernénk a Danielt ért vádat, és ez rohadtul nem tetszik neki. Hammond ír egy levelet, amiben csak azt ismeri el, hogy nem adott ilyesmire parancsot, és hogy a szabotázs csúnya dolog, akárki csinálja. Jacknek kell elvinnie a levelet. Hűha.

Átadja a levelet Jónásnak, aztán kifejti a véleményét. Magasról leszarja, hogy mennyire értékes a naquadria, de ha beledöglik is, tisztázni fogja Danielt. Azt akarja Jónástól, hogy mondja el a kormánynak az igazat, de ő ezt nem teheti. Jack szerint azért, mert ő és a tudósok gyáva, beszari alakok, akik nem merik bevallani, hogy elszúrták a dolgokat. Jónás közli, hogy kell nekik ez a bomba, hogy megvédhessék a szabadságot és a békét. Jack szerint pont ez az, amire Daniel figyelmeztetett. A tömegpusztító fegyverek csak pusztításra képesek, hiába hiszik azt, hogy megóvja a békét. Majd pedig közli Jónással, hogy mi pajzsokat készítenénk a naquadriából, de nyugodtan küldjék csak vele magukat a pokolra.

Daniel nagyon szenved, még Fraiser is arra az álláspontra jut, hogy jogos lenne az eutanázia. Erre Carter elrohan a goa’uld kézi gyógyítóért, de csak annyit ér vele, hogy Danielnek rohama lesz. Ami kivételesen nem rossz dolog, ugyanis „megvilágosodik”, és találkozik a kaputeremben Omával, aki csak annyit mond, hogy „A sorsod a te kezedben van.”. Jack meglátogatja. Elárulja, hogy bár 5 éven át idegesítette, végül azért mégiscsak tisztelni és becsülni kezdte. Egy kicsit. És megígéri, hogy nem engedi szabotőrként meghalni. Daniel erre csak annyit mond, hogy „Oma!”.

Átváltunk megvilágosult nézetre. Oma szerint Danielnek be kell fejeznie az utat, amit a Kheben kezdett, hogy aztán ráléphessen a Nagy Ösvényre, ami a felemelkedés, avagy a lét magasabb síkja. Csak annyit kell tennie, hogy ledobja magáról a terheit. És nem, nem fogyókúráról van szó. Később a bázison megjelenik Jónás egy doboznyi naquadriával. Megrémítette, hogy a Kelowna vezetői mennyire csorgatták a nyálukat, amikor kiderült, hogy milyen erős lesz a bomba. Már ki is akarták próbálni. Ekkor elárulta nekik, hogy mi is történt valójában a laborban.

Flashback. Daniel és Jónás a labor felé igyekeznek. Jónás egy nap alatt elolvasott minden könyvet, amit Daniel adott neki, ezen képessége miatt került ilyen fiatalon jó pozícióba. Szóba kerül a templom, és hogy jó sok ezer évvel ezelőtt az azt építő civilizációt egy hatalmas robbanás söpörte el. Jónás úgy tudja, hogy egy meteor becsapódása okozta. Nos, nem. A naquadria volt az. Daniel nem akarja tőlük megvonni, csak jó lenne más lehetőségekkel is foglalkozni. A laborban a tudósok megpróbálják behelyezni a bombába a magot, ami erre lökéshullámokkal válaszol. A sugárzás megnő, és az egész szerkezet robbanásra kész.

Daniel szétlövi az ablakot, beugrik és a saját kezével távolítja el a magot, égési sérülések közepette. A többit már ismerjük, vissza a jelenbe. Jónás szégyelli magát, hogy a népe kormánya nem hajlandó elismerni Daniel hőstettét. Az említett még mindig Omával beszélget. Jackson szerint az egész eddigi élete kudarcok sorozata volt. Oma szerint nem emelkedhet fel, ha nem tartja rá méltónak magát. Jack után Carter és Teal’c is búcsúzkodik, akik meghatóbbnál meghatóbb dolgokat mondanak. Oma szerint Daniel nem vallott kudarcot: megnyitotta a Föld csillagkapuját, felszabadította az Abydost. Daniel szerint az előbbivel pont Sha’re halálát okozta. Sarah-t sem bírta megmenteni, ráadásul minden megölt kukac helyébe egy új lépett. Oma szerint ezeket a kudarcokat nem teheti jóvá, ha halott.

Jónás közli, hogy ha visszatér a Kelownára, akkor hazaárulónak fogják tartani. Viszont úgy véli, hogy a népe nem értene egyet a bomba használatával, hiába van a kormány annyira oda érte. Ezért azt kéri, hogy ha sikerül nekünk kifejleszteni egy hatásos pajzsot, akkor azt osszák meg a népével is. Ezután Jacob végre megérkezik, aki neki is lát a kézi gyógyítóval ügyködni. Közli, hogy ha meg is tudja menteni Danielt, akkor is maradandó egészségkárosodást fog szenvedni. Daniel érzi, hogy gyógyítják, de mégis a Nagy Ösvényt választja. Oma szerint akkor meg kell állítania Jacobot (halál = terhek ledobása, amire Danielen kívül már rég mindenki rájött).

Daniel Jacket is behúzza a képzeletbeli kaputerembe, ahol megkéri, hogy állítsa le Jacobot, ugyanis tovább akar lépni. Erre Oma fénnyé változik, és odalebeg a kapuhoz, majd eseményhorizonttá válik. Jack megmondja Jacobnak, hogy hagyja abba, mert Daniel ezt akarja. Jacob megteszi, és rövid idő múlva Daniel meghal. De ekkor felizzik, és ő is fehér fényként kilebeg az ágyból. Daniel közli Jackkel, hogy hiányozni fognak neki, és köszönetet mond mindenért. Jack megkérdezi, hogy látják-e még valaha, de Daniel nem tudja. Sőt azt sem, hogy hova megy. Aztán átsétál a kapun, a való világban ellebeg a plafonon át, belénk pedig szomorú zongorajátékkal próbálnak érzelmi krátereket vájni.

Címkék: csillagkapu
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kla 2009.06.27. 17:00:41

És megjött Jonas, az örök placeholder. (Egyébként nem gondoltam volna, hogy ő lesz, aki annyira irritál, mint Martouf, szerintem viszonylag normális volt. Bár sokszor nehéz észrevenni, hogy ő is szerepel a részben)

the black ball 2009.06.27. 18:13:15

@kla: nem egy kategóriába tartoznak, de sokszor idegesítő. A 6. évad vége felé azért javul a helyzet.

Llew 2009.06.27. 18:31:44

Én bírtam Jonast. Egy kis változatosságot vitt a nagyon megszokottá váló csapatfelállásba.

FENTEtente 2009.06.28. 12:42:23

Akiket naponta mutogatnak,akikről naponta írnak,tehát sok-sok emberhez eljutnak;tetszik vagy nem tetszik...azok sztárok.Ma úgy működnek a dolgok,hogy kiemelkedő tehetség sem kell hozzá,csak sűrűn az emberek tudatába fészkelődni.Magyarországon is lehet nézelődni kik a sztárok.Legjobban negatív dolgokkal lehet maradandót alkotni,ezért keresik a médiák azokat a bolondokat kik még bolondabbá tudják fokozni hazudós,szándékos becsapós életüket.Hazánkban nyüzsögnek a celebek.persze nem sok mindenhez értenek.Megtévesztenek bennünket.Bűncselekményeket követnek el ellenünk.Nem tisztességesen,hanem szélhámossággal keresnek vagyonokat.Jó sokat,vagyonuk egy részét.Pl.Gesztesi-Liptai...stb.

narrator 2009.06.29. 14:12:37

@FENTEtente: Ne haragudj, de ez most hogy jött ide?!
@the black ball: Jó volt a hogyvolt, köszönjükszépen!
Jonas sztem se volt irritáló, sokan sztem csak azért nem csípték, mert Daniel helyébe lépett.

korxi 2009.06.30. 21:54:06

@FENTEtente: He? Arra célzol hogy a hogyvolt sem más, mint népbutító gépezet része?

@the black ball: Martoufnál céloztál rá, lesz ám még valaki akit hasonlóképpen útálsz, de nem sikerült kitalálni ki az.
Pedig amikor először néztem a sorit, engem is módfelett irritált a folytonos debilvigyorgással.
Aztán amikor újranéztem, azt vettem észre hogy egyáltalán nem látok benne zavarót. Biztos toleráns lettem:)
süti beállítások módosítása