Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Friday Night Lights 1x01 - Pilot

2009. május 23. 09:23 - Sigismundus

Whiskys Jó Reggelt Nyugat Texasban, a korán kelőket Sammy Meade rádiós sporthírei köszöntik, négy nap és kezdődik az idény Dillon Párducainak, mik a vélemények az új edzőről kérdi Sammy. Aki csak betelefonál az a felhajtást, nem érti körülötte, miért keres az edző annyit, mint az iskola igazgatója? Lepattant külvárosi kertes ház, egy bizonytalan arcú srác mosogat, aztán kiosztja a kedves de zavart nagyinak a  gyógyszereit meg két szendvicset. Kocsiduda, srác ki a házból, mely előtt félig eldőlt tábla hirdeti, hogy itt lakik Matt Saracen irányító (Quarterback, QB) a Hetes. Beugrik egy ócska furgonba, a sofőr egy pulykatojásképű haver, irány a suli. Útközben mi máson, mint az idényen töprengnek, Matt magáról úgy véli végig kispadon fog ülni mint tartalék, Landry haver szerint Mattet csak apának-megfeleni-akarás hajtotta a csapatba.

A Riggins  ház nappalija, hosszú hajú srác ébredezik egy csomó sörösüveg közt, alkeszkülsejü bátyja próbálja biztatni, hogy így majd jól kirúgnak a csapatból Tim öcsém, szőke csaj libben be csak egy ingben, össze is borul mindjárt Timmel, ő Tyra Colette. Szép nagy családi ház, sok pénz látszik rajt, reggeli. Vékony feketehajú bombázó, Lyla Garrity vitázik cheerleaders szerelésben anyjával haza jönnie, kell este valami családi vacsira, amire nem akar, inkább valami Jasonnel lenne, aztán búcsú apától, aki egy jó húsban levő autókereskedő, Buddy Garrity. Pálya, nyilatkozás a sajtónak. Fehér srác, magabiztos vigyorral, a 6-os számmal, ez Jason Street, a csapat sztárja, utolsó éves, kiváló jellem, és kiváló irányító Taylor szerint. No meg a fekete bombázó szerencsés pasija. Jasont éveken át Taylor edzette, mint segédedző és most amikor vezéredző lett most segítheti igazán a srác utolsó évét. Akire egyébként a nagy egyetemi csapatok toborzói is felfigyeltek, a lelátón épp a Notre Dame-os győzködi a Street szülőket.

Nagydumás fekete tesó a 20-as, (Running Back, RB futójátékos) Brian „Smash” Williams, elsorolja az összes trófeát és reklámhirdetést, amit középsuli után el fog nyerni, de apja haláláról nem akar beszélni. Mikor a rasszizmusról kérdik, kijelenti, hogy ő ezzel nem törődik, nem akarja észrevenni, ha van is. Ismerős arc, Tim Riggins a 33-as, ő a Fullback a legagresszívebb játékos a csapatban. Elutasítja, hogy rasszista csak nem szereti a nagyarcú embereket, akik folyton dicsekednek. Ja és a riporter téved, nem ivott alkoholt, valami mást érezhet a leheletén. Ehhez képest az edzésen mindenki könnyedén fellöki a nagy Timet. A háttérben Matt, mint csereirányító egy kukában keresgél valami véletlen eldobott feljegyzést.

A TV-s felvétel a kedvenc büféjükben is folytatódik, Jay szerényen, Smash öntelten nyilatkozik a jövőről. Tim nője, Tyra ezt a pillanatot használja ki hogy legcsípőriszálóbb járásával odamenjen és Smash mellé üljön látványosan. Matt és Landry a pulykatojás megpróbálnak egy olvasgató kis szőke mellé ülni, de a lány lepattintja őket, nem ebédel futballistákkal, még olyannal, sem aki tavaly csak kétszer volt pályán.  Taylor egy meccset elemez az irodában, bejön felesége Tammy és megkérdi, mégis mikor akart neki is szólni a holnap esti meghívásról? Ja bocs elfelejtettem, de ez egy ilyen hely, ez is benne van, a másik lehetőség Alaszka lett volna. Gond egy szál se, Tammy megértő feleség ebből nem csinál hisztit. Matt és Landry hülyeségeket dumálnak, Landry felállítja a diagnózist, az egész város olyan széteső, ahonnan hiányzik a derű. Jay és Lyla csókolóznak, a riporteren poénodnak és persze örök hűséget esküsznek egymásnak az éjszakában.

Taylorék családi estéje, Tammy lakáshirdetéseket beszélgetne, Eric meccset elemezne, amikor lánya, Julie, a büfébeli kis szőke pedig a Moby Dickhez hasonlítja a dilloni focit.  Ebben a hasonlatban az Állami Bajnokság lenne az elérhetetlen Fehér Bálna, apja pedig az örült Ahab kapitány. Most már értjük, a kisasszony fenntartásokkal kezeli a focit, amivel apu a pénzt keresi, Kedd reggel Taylor segédedzőjét faggatja, aki az ellenfél Westerby csapatát ment meglesni. Magas támadók és gyorsan adják a labdát, erre kell készülnie Ericnek. Na meg arra hogy a békés családi élet nem tart soká. Eric ezen csak mosolyog. Este, Buddy Garrity főszponzor autószalonjában az évadnyitó buli. Reflektorfényben istenítik az edzői stábot (vannak vagy tizenketten) és a focisrácokat. Taylor kis beszédet nyomat, amelyben a dilloni focihagyományokat emlegeti. Dillon ugyanis egyszer nyert már Bajnokságot, sok akkori játékos most mutogatja is a Bajnokgyűrűjét. Nagy taps, csak Julia jegyzi meg anyjának, ez csak az első vereségig fog tartani. Beszéd után Smash-rapp majd buli.

Edzőnét pár helybéli elit felesége meghívja a Könyvklubjukba, Tammy az ilyesmitől általában hideglelést kap, de férje érdekében elfogadja, Julie lányának erre is van pár gúnyos megjegyzése. Taylort elkapja pár helyi szponzor, pénzes ürgék akik aztán el is látják jó tanácsokkal hogyan is kell futballcsapatot edzeni. Jasont és Timet is kiokosítja pár nő hogyan játszanak. (Úgy tűnik az USÁban is mindenki ért a focihoz.) Jason alig menekül meg, amikor Tyra (Tim nője) kikezd vele, de sikerül megmagyarázni Lylának szerencsére. Tyra továbbáll dumálgatni Smashhez, akinek persze tovább hizlalja az egóját Tim nője nyomul rá. Feltűnik Tim, vinné haza Tyrát, majdnem összekapnak a fekete sráccal, de elmarad a balhé.

Szerda, a Párducok egy általános suli kiscsapatánál tartanak bemutatót, a feleakkora kissrácok már most istenként nézik a tizenéves nagyokat, szülők fotóznak meghatottan. Jason magyaráz valami taktikát a tízéveseknek, aztán kérdések, hol fog játszani majd Jason úr, majd a legfontosabb, Isten szereti vajon a futballt? Taylor háznézőben egy ingatlanos nővel, de feleség nélkül Van egy szép ház, de az edző megvárná a pénteki meccset, mielőtt döntene, az ingatlanos szerint ezt akár már ma is aláírhatná, a győzelem biztos. Csütörtök este, Taylor hazafelé a sporthíreket hallgatja, a betelefonálók nem kímélik, nem bíznak benne. A Párducok és csajaik egy kis szabadbani sörözésre gyűlnek össze. Tim a sokadik dobozt üríti ki Isten Texas és a barátság tiszteletére,  majd jövőbe néz és elmondja mit lát. Jay elmegy a fősulira majd profinak,Tim marad itt Dillonban és csak ellóg, majd 10 év múlva vesznek közösen egy vadászházat 99% Jay  + 1 % Tim befektetéssel, és nagy lábon élnek majd a jó barátok.

Péntek estefelé, Dillon összes boltján a Closed, és Go Panthers tábla. Sammy Meade a rádióban a kiváló támadósorról beszél, na meg arról hogy hatalmasak az elvárások, de a Párducok az esélyesek. Taylor csata előtti beszéde az öltözőben, sok mindent hallottak az elmúlt napokban mit vár a város tőlük, de nekik az Edzőét kell megtenni, ami nem más, mint nem félvállról venni az ellenfelet. Aztán felharsan a csatakiáltás „Tiszta szemek, teli szívek nem veszítenek! „Pályára menet megérint mindenki kabalából egy falra festett P betűt. Jason nyugis, hozni fogják a meccset a Mesternek, mert megérdemli. Meccs. Párducok kezdenek, jól előrevitt labdával, elsőként Smash fut el vele oldalt, majd, Tim tör át közében, ő is hozza a maga 10 yardját. Még pár ilyen, majd egy sima passz Smashnek, és meg is van az első touchdown !  7-0.

A Westerby kezd, nagyon előre vitték a labdát a Párducok 40 yardos vonaláig. És első playre sikerül is gyors átadásokkal touchdownt szerezni. 7-7. Második negyed, Párductámadás, Smash futójátékkal előreviszi a labdát Tim blokkol neki, de földre viszik a 20-ast, a 10 yard azért megvan. Második playre Jason már Tony Goliának dob egy hosszút, aki be is viszi az End Zone-ba. 14-7. Westerby támad, egy magas és hosszú dobással, amit el is kaptak, egyenlít 14-14.  A Párducok jól támadnak de a védelmükkel kell valamit lépni. Félidőben, öltözőben védők leszidása, nem figyelnek, nem kommunikálnak. Jason és Taylor egyeztetnek, Matt is figyel, a sztárirányító mit lát, mit gondol,. Westerby milyen védelmi taktikával játszik? Mert Jason sokoldalú játékos, nem csak dobni tud, hanem lát és gondolkodik is, elemez.

Harmadik negyed, ha a védőfal javult is, akkor most a Párducok támadói sokat bénáznak. Smasht hamar leviszik a földre, meg területet is veszít Dillon, úgy tűnik a Westerby is felkészült belőlük. Taylor igen ideges, beszól a bírónak is. A Westerby keményen nyomul, egy támadást csak a Párducok egyyardosánál sikerült megállítani. A következő playre, csak át kell ugrani az összegabalyodott védők felett és vezet a vendég 14-24. Hat perc és tíz pont hátrány, Párducoknál a labda. Harmadik play és 5 yardot kell megtenni. Jason dob és eladja! Egy Westerby kapja el, és elkezd rohanni vele előre. Könnyedén elkerüli a dilloni falat és fut hátra, csak Jason van már hátul, neki is rohan, a Westerby elejti a labdát hálistennek.  De csak az egyikük kel fel, Jason marad mozdulatlanul.. Edző, majd orvos a pályán, Jason szülei rohannak be rémülten, leáll a meccs.Jason eszméleténél, pupillareflex OK, kéz mozog, de a láb nem, Mentőautó, hordágy, sikoltozó anya a pályán, mindkét csapat és az egész stadion felemeli a kezét, Jasonnek szorítanak.

De a meccs még tart, és 14-24 az állás. Nincs más, a csereirányító Matt Saracent hívja Taylor. A kezdőcsapatból talán még a nevét sem jegyezte meg eddig senki, de most az ő irányításával kell játszaniuk egy igen kemény helyzetben. Játék előtt egy kis lélekerősítő kézfogás az ellenfél játékosaival, majd játék. A kórházban most vágják ollóval Jasonről a Párducok büszke kék-fehér mezét. Matt a játékhívásnál először rosszat mond, jobb 90 helyett balt, de sebaj a többiek kiigazítják. Jasonről csavarhúzóval és kis fűrésszel szerelik le sisakját, hogy a nyaka nem mozduljon. Mattet az első támadáskor zsákolják (földre viszik labdástól) mert rossz felé fordult a labdával. Másodjára már eldobja a labdát Matt és sikeresen el is találja egyik játékostársa sisakját. Taylor időt kér, és kicsit lenyugtatja.

Jasont már műtik, a hátán bevágás, kapcsoznak, fogóznak, kopácsolnak, a folyosón Lyla zokog. A harmadik játék jobb, Smashnek adja a labdát, aki előre is viszi jól az ellenfél 20 yardjáig, 4 újabb play, 4 újabb esély. A következő játéknál már magabiztos a Hetes, átadja Smashnek aki előtt Tim nyit utat, és megvan a touchdown. 21-24. van még egy perc, az mindenre elegendő, még lehet bármi. A labdaelrúgásból jókora tumultus lesz, egy tucat játékos egy kupacon küzd érte, végül legalulról a legerőszakosabb Tim szerzi meg, így a Párducoké ez az egy perc. Matt indít, de mindjárt csellel kezdi, úgy tesz mintha hosszút dobna előre, de valójában megint átadja Smashnek,a ki előre is viszi megint, és kifutva a pályáról az óra is megáll. Jó. Mattet már nem bírálják, jól játszik.

Következő játék, Matt majdnem elesik dobás előtt, de mégsem, aztán fut hátra, mert két Westerby védő is üldözi, már majdnem kifut a pályáról, amikor végre eldobja hosszan, a labda átrepül mindenki felett, hogy pontosan Gólia kezébe essen, aki meg sem áll vele a gólig. Touchdown, nyertek a Párducok! Rohan be mindenki örvendezve, de azért a pálya közepén a nagy kézfogások előtt, mindkét csapat féltérden imádkozik egyet Jason Streetért. Ennek a fohászkodásnak a hangjaival ér véget a rész, még látható közben hogy mindenki a kórházban gyűlt össze híreket várva, Eric némán megy a Taylor szülőkhöz, Jason már a kórteremben, fém rudakkal megtámasztva.

Címkék: fnl
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lezuzius 2008.02.26. 16:58:10

Kiraly a sorozat. Nagyszeru zene, a film meg tele van apro de nagyon tuti mozzanatokkal: bajnoki gyuru par generacioval idosebb emberkeken, tablak a hazak elott.

rivera 2008.02.26. 19:04:50

Áh de jó volt újraolvasni a kezdeteket, tiszta libabőr. Nagy kedvencem, szívemcsücske kategória mint a Firefly.

-Thingol- · http://iTouch.hu 2008.02.27. 05:52:49

Ha nem mostanában akarnám ujranézni az egész, végigolvasnám még egyszer :) de nem akarom annyira felidézni a részeket :)

s3v3n 2008.02.27. 06:45:37

a pilot szerintem nem lett olyan jó, de ami utána van...

tortuga 2008.02.27. 08:47:54

Nagyon jó ez a sorozat, és a hogyvolt is jól sikerült, grat!
Go Panthers!

brady 2008.02.27. 16:13:38

Nehéz lehetett ezt a részt megírni de egész jó lett. a többi már könyebb lesz. csak annyi hogy a focis kifejezéseket irhatnád angolul, max az elején leirod a jelentését. de grt télleg

CLEAR EYES, FULL HEARTS, CAN'T LOSE!!
Go Panthers!

Dennis Moore 2008.03.04. 11:47:05

Tetszett, látszik, hogy érti az amerikai focit aki írta.

Clear eyes, full hearts, can't lose!

kla 2009.05.23. 13:16:42

Csak kíváncsiságból: hogyhogy a pilotról nem készült az elején hogyvolt, de az összes többi részről igen?

Bi-Shop 2009.05.23. 16:10:43

@kla: Valószínüleg készült csak azért van 05. 23-i dátum hogy ne zavarjon meg senkit hogy sok mai dátumos hogyvolt között van egy több mint egy éves a címlapon.
Nekem az lenne a kérdésem hogy hogy lett 14-14-ből egyből 14-24?
Egyébként nekem is tetszett a hogyvolt. Nem vagy véletlenül sportkommentátor?

the black ball 2009.05.23. 17:20:51

Vagy esetleg azért, mert tegnap volt a hazai premier?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.05.23. 20:33:23

@kla: Az igazság az hogy az első évad már tavaly tavasszal megjelent hogyvoltként... Csak most újra lett a megjelenése dátumozva, a sorozat magyar vetitésének tiszteletére...

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.05.23. 20:35:42

@Anonym UK: 14-14ből 14-24 nem mindegyik játékot mutatják a sorozatban, csak ahol valami lényeges is történik..
És nem vagyok kommentátor, csak sokat néztem a Sport 1-2 NFL közvetítéseit.. :-)

Michael Collins 2009.05.25. 09:53:00

Melyik csatornán adják ezt a sorozatot?
süti beállítások módosítása