Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Black Donnellys 1x09 – All of Us Are in the Gutter

2009. április 18. 12:00 - Sonrisa

„All of us are in the gutter, but some of us are looking at the stars” /Oscar Wilde/

Utálom ismételni magam, sebaj, Joey megteszi helyettünk. Épp éhségsztrájkot tart, de aztán meggondolja magát. Tommy elindult az úton, hogy valóra váltsa az egyiket az álmai közül, jelen esetben a művészi vénásat. Emlékszünk, Kate ígéretet tett arra, beajánlja egy híres festőhöz – ez meg is történt, gyakornoki állást szerzett az ír fiúnak, aki örömmel bólintott rá az ajánlatra. Bár egyelőre inkább hasonlít a munkakör egy „lóti-futi”-éhoz, mint egy festőéhez. De nem csak Tommy álmodott, Jimmynek is voltak nagyszabású tervei: ő a kocsma felvirágoztatásán munkálkodott, kezdetnek csináltatott egy új cégért, rajta egy kis flame és egy keksz. Értjük a viccet, ugye?

Jimmy, mint Isten a teremtés végén, elégedetten szemléli művét, Kevin rántja vissza a földre, még mindig megvan Louie telója, amit már jó régen tönkre kellett volna tennie. Bátyuska nemes egyszerűséggel a pulthoz vágja néhányszor a készüléket, így kell megszabadulni tőle. Jimmy értesül róla, hogy Nicky is fogadott, vesztett, tehát most jön nekik 1000 dolcsival, amit tegnap estére kellett volna kifizetnie. De nem tette. Na majd Jimmy bátyó helyrerakja a dolgokat. Eközben Jennyék étterme füstfelhőben, apuci sehol, az ajtó pedig tárva-nyitva. Mi történt itt? Főcím.

Tommy hajt ezerrel, bár ecsethez még köze nem volt. Dokey is mert nagyot álmodni, ő a tesójára, Hueyra akart hasonlítani. De a csillagokhoz vezető út nem mindig egyenes, főleg ha újságok szalagcímei harsogják Bob halálát (ő landolt pár emelet magasból a kocsija tetején). Az pedig nem tesz jót a biznisznek, ha úton-útfélen hullák bukkannak fel a semmiből. A tanácsos leszidja Dokeyt, nem lesz ez így jó fiacskám, sem neked, sem nekem, sem az alkunak, amit kötöttünk. Jimmy közben Nicky után kajtat, Whitey lohol a nyomában, de az olasz nem mutatkozik, így Jimmy ismét önellátó üzemmódba kapcsol, s a Cottero kasszájából szolgálja ki magát.

Aggódó Jenny a rendőrökkel tárgyal, igen, tudom, hogy még csak 2 órája tűnt el az apám, és a 2 óra az nem 48, de valami baja eshetett, úgy érzem. Jenny nem hajlandó tudomásul venni, hogy az apjának esetleg Alzheimer-kórja van. Nicky beugrik Vinniehez, jó ha tisztában van vele, a Donnelly-gyerek már egyenlítette a tartozását. Tommy első munkanapjának semmi köze nem volt egy művészeti gyakornoki álláshoz, a helyi takarítószolgálatnál különb melót kapott volna. Kate persze roppant büszke magára, hogy közelebb vitte a fiút az álmához.

Nickyt érzékenyen érintette Jimmy önkiszolgálósdis bulija a kocsmájában, ám ezúttal inkább Tommyval csevegne. De őt nem érdekli az ügy, sőt megpróbál a saját lábára állni, mikor a művészbácsi vízvezeték-szerelőt akar csinálni belőle. Sajnos előjön a "Michelangelo is szobrász volt, mégis megcsinálta a Sixtus-i kápolna mennyezetét, mert a pápa arra kérte"-kifogás. Ergo Tommy fiam, fogd szépen a pumpát, és hozd helyre az eldugult WC-t. Ám ha végeztél vele, megtanítalak festéket csinálni. A saját festékedet. Végre valami művész dolog.

A Firecrackerben minden kész a Nicky fogadására, Sean még fegyvert is kapott. Azonban Jenny érkezik az olasz helyett, még mindig apuci után kutat. Kevin megsajnálja, segít neki a keresésben. Dokey sorra látogatja azokat az embereket, akiknek Jimmy pénz ellenében védelmet ígért, és felszólítja őket, ne fizessenek többé a Donnelly-gyereknek. Ráadásul visszafizeti nekik azt, amit eddig kifizettek. Dokey álma nem nagyon akar valóra válni – szerencsére az egyik öregember elárulta neki Jimmy új csatlósának, Whiteynek a nevét. Dokey pedig azok közül az emberek közül való, aki veszélyessé válnak, ha az álmuk darabokra hullik.

Nicky lemondja a találkozót, ő továbbra is Tommyval hajlandó csak cseverészni. A Jenny-Kevin duó még mindig nem akadt apuci nyomára, ezalatt Joey tartja a frontot az étteremben, nem is csinálja rosszul. Jimmynek meg sem fordul a fejében felhívni testvérét, hogy az olasz tárgyalni akar vele. Dokey közben megtudta Whitey egész családfáját – persze, hogy Joey csiripelte el neki. Tommy végre értelmes dolgot csinál, megtanul házifestéket előállítani. Sean zavarja meg az alkotást, nem bírt nyugton maradni, úgy érezte, muszáj szólnia Nickyről.

Végre Tommy felhívja Nickyt, rendezzük le egymás között a témát. Tommy otthagyja a művészt, ezennel búcsút is mondhat az állásnak. Ha most elmész fiam, oda az álmod, mert mindig lesz valami fontosabb nála. A művész csak a Donnelly-krédót felejti el: „A család mindenek felett”. Telefon cseng, Jennyt hívja a zsaru, egy apja korabelit férfit elütött egy autó. Mire a kórházba érnek, a férfi már halott, szerencsére kiderül, nem apuci volt az, de azért Jennyben megállt az ütő egy pillanatra.

Jimmy tajtékzik, Whiteyt pedig Dokey emberei vették üldözőbe. Tommy megérkezik a megbeszélt találkozóra, Nicky rögtön a lényegre tér, tisztában van vele, hogy a tesók tették el láb alól Louiet, s vették át önkényesen a boltot. De ez nem fontos. A lényeg az, hogy Dokeyt ki kellene iktatni a képből. Az olasz a Donnellyket sem szívleli, de ha segítenek neki, akkor elviseli őket. Élni és élni hagyni. Mielőtt azonban részletekre kerül a sor, Jimmy toppan elő a semmiből. Ennek meg ki szólt?

Előkerülnek a fegyverek, patthelyzet alakul ki. Jimmyt kirángatják az étteremből, Tommy meghallgatja Nicky ajánlatát: folytatják bukmékerkedést, s minden bevételből 20% az övé. Jimmy majdnem elgázolja testvérét, tombol a dühtől, hiszen úgy néz ki, most először nem ő a főnök. Ezt pedig nem nagyon tudja megemészteni. Este, Jenny leverten üldögél a pultnál, apuci még mindig nincs meg. Joey álma is realizálodott aznap, mindig is szakács akart lenni. Sajnos ez sem jött össze. Nem ez az első álom a mai nap folyamán, ami szertefoszlik.

Sean bocsánatot kér Jimmytől, amiért a háta mögött intézkedett. Tommy végignézi, ahogyan festék lesz a tojásból, majd elsétál a stúdióból, ezzel pedig végleg búcsút mond művészi elképzeléseinek.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása