Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Szomszédok 1x02

2009. április 15. 09:00 - Milo Rambaldi

Folytatódik a teleregény. A lightos beugró rész után most kapunk a pofánkba. Adókat, telefonra várakozást, kisnyugdíjast, káros dohányzást. Csak úgy sugárzik a népnevelés a sorozatból. Reggeli életképekkel nyitunk, Sutyi érkezik a Fogtündérhez motoron, mindeközben Jutka összeismerkedik Takibácsival és Lenkével, aki már kevésbé sakál, de azért mindig nem futnék vele össze este egy elhagyatott sikátorban. Jutka Takibácsival helyeskedik, eközben lekési a 153-as buszt, Takibácsi dehonesztáló megjegyzést tesz a BKV járatsűrűségére.

Mágenéknál horkolási probléma van, Julcsi anyjával alszik, Ádám a kanapén, de Julcsi szerint mindenki horkol, és a szél is fújt. Julcsi ezután betegséget színlelve próbálja elszabotálni a matekdolgozatot, de apja behajtja a suliba a kölyköt. Juli instruálja a férjét, mert érkezik a telefon, amire évekig vártak. Julinak nem mindegy a telefon színe, és Ádámot arra bíztatja, hogy fizesse le konyakkal a szerelőket. Ádám fél, hogy burzsoáziával vádolják majd őket a telefon miatt, Juli szerint a telefon a kényelem csúcsa, a boldogság teteje, Ádám ne panaszkodjon, hanem kérjen hosszú zsinórt.

Takibácsi és Bőhm vásárolnak a közértben, Bőhm nem tudja megfizetni a 12 deka sonkát, amit 10 helyett akarnak adni neki, 20 forint mellett hetente csak ennyi fér bele, szereti, de kevés a nyugdíj. Hívták könyvelni egy gmk-ba (gazdasági munkaközösség), de félt menni, mert már kijött a gyakorlatból, meg nem érti az adót. Takibácsi is okoskodik, nehéz idők járnak, infláció meg bizonytalanság van. A fürdős kurvák jelenetét egy kérdés zárja Bőhm részéről: Taki, maga gondolkodott egy saját bizniszen esetleg? Ez a fránya adó, ez mindennek az elrontója az öregek szerint. Ezért nincs biznisz, és ezért van csak 10 deka sonka.

Jutka himnuszt tanít az évzáróra. Csodát vár a 3.C-től. Okos kisgyerek kérdésre felelve tudja, ki írta a himnuszt, majd Jutka Zrínyit idéz, miközben az egyik gyermek, Terike elájul. Reggeli helyett kólázott. A nép ópiumát itta. A mámort okozó bűnös italt. Ó idők, ó erkölcsök! Eközben Mágenéknál telefont szerelnek, Sümeghy (új szereplő, operaénekes a lelkem) Bőhmnél panaszkodik a zajra és fenyegetően közli, hogy panaszt tesz az illetékeseknél. Hú de félelmetes! Takibácsi is ott téblábol, majd segítésbe kezd, ami a pofázásban merül ki. De legalább Mágen dokinak bemutatkozik és közli, hogy adjon öt darab százast a szerelőknek. A doktor ki van akadva, hogy zöld telefont kaptak, holott fehéret rendeltek. A telefonos közli, hogy zöld szórásba estek, ha nem tetszik, mennek is tovább. Ádám visszavonulót fúj, majd a vadiúj libafoszöld telefonon felhívja Julit, aki akkorát ordít örömében, hogy kiszakad a membrán.

Az öröm nem tart sokáig, Ádám lerakja, Juli pedig ki van akadva, hogy Ádám még a telefonszámot sem adta meg, nem tudja visszahívni, eközben egy rusnya nő nyíg, hogy ki kell érnie Ferihegyre egy órán belül, így Juli jó lenne, ha odalépne és nyomna egy vissza kettő padlógáz effektet, de gyorsan. Juli Ádámra panaszkodik a vendégnek. Ádám eközben téves kapcsolás áldozatául esik. Oh a régi szép idők. Amikor mindig engem hívtak a Toi Toi mozgóvécék miatt. Tiszta izgalmas volt. Ádám felhívja Julit, megadja a számot, Juli pedig lebassza a doktor urat a telefon színe miatt. Egy kolléganő pedig csúnyán néz Julira, hogy hisztizik. Örüljön csak, hogy van telefonja.

Takiéknál vendég van, akit basztatnak a dohányzás miatt. Kiderül, hogy Taki régi kollégája az, aki munkát ajánl, taxizást. Erre Lenke is közli, hogy ha Taki munkára adná a fejét, ő sem mereszti otthon a valagát többé, elmegy dolgozni, el ám. Lesz itt egyenjogúság! Snitt. A Fogtündér egy Budapest Touristos buszon idegenvezetést tart ékes németséggel a Roosevelt téren. A turisták szerintem nyugatnémetek, ezt azért gondolom, mert van kamerájuk, meg az egyik csajnak gyémánt nyakék figyel a nyakában. Igazi kihívó kapitalista viselkedés. A decens keleten nem volt szükség ezekre a káros élvezeti cikkekre. Ahogy leszáll a buszról, Almát a főnök hívatja. Le is cseszi, hogy 100 turista várt rá a késés miatt. A harag nem tart sokáig, a főnök azonnal ismerkedni kezd, kiféle, miféle, kefél-e, isznak-e este szeszt. Drámai zene, kézcsók.

Mágen doktor összefut Ferivel, aki munkába indul, majd beadja Lenkének a kulcsot, aki lebassza az érkező Sutyit, mert ezúttal Körtét keresi. De eredeti. Azért behívja Lenke. Ádám a buszon Ferivel társalog a munkaritmusról. A beosztás, az a fránya beosztás. Sutyi Lenkével polemizál a régi házról, Lenke panaszkodik, hogy Alma soha nincs otthon. Sutyi hozott virágot a régi házból, ami még áll, meg hozott levelet is a postaládából. Lenke lánya írt az NDK-ból. A boríték egész jó állapotban van, úgy látszik, aludt az ügyeletes STASI tiszt. Lenke lehidal, hogy Sutyinak van érettségije, de azért beszól a bőrszerkó miatt. Közben az indigókék iskolaköpenyes Julcsi befut a kulcsért, Lenke mákos tésztával próbálná édesgetni, de a gyermek a leckére hivatkozva lelép. Lenke levelet próbál olvasni, közben arra panaszkodik, hogy három hétig kell várni egy szemorvosra, már az SZTK sem a régi. Jön Fogtündér is, nem örül Sutyinak. Hatott netán a főnök hívó szava? Bizony, bizony, a ház előtt vár. Micsoda egy csalfa lélek ez az Alma. Szegény Sutyi. Még azt is látja, ahogy Alma beszáll a szolgálati piros Ladába.

Feri a nyomdában bagózik, a kollégája a hosszú szavakra panaszkodik, ebből egyből újabb közmorál-kérdés kerekedik: Feri szeretné, ha a termékszerkezet-váltást nem csak papíron, hanem az életben is látná. Álmodj csak, Feri! A másik nyomdában bezzeg milyen gépek vannak! Feri nem ős akar lenni, utód, zajtalan fényszedő teremben. Hű micsoda karriervágyak! Feriből még nagy ember lesz, ezt érzem.

Jutka a kólától ájult Terikét kíséri haza egy lepukkant szobakonyhás bérlakásba. A gyermek szilvapálinkával kínálja a tanárt, Jutkának nem kell a pia, de anyukával akar majd beszélni. Anyuka állítólag csak akkor iszik, ha jön Béla, a szeretője. Terike nem akarja, hogy anyuka megtudja az ájulást, majd közli, hogy igazságos bíró akar lenni majd nagykorában. És kiderül, hogy nem kólára költ. Hanem gyűjt. Az apjának. Autóra. Napi 10 forintot. Már van egy ezres. Szerény számításaim szerint még 20 évet kell iskolába járnia ahhoz, hogy az említett húszezer forintot érő Trabant meglegyen. Apa külföldön van állítólag, de ez a külföld inkább börtön lehet. Jutka meghatódik egészen. Hazafelé úton Julival együtt szállnak le a buszról, majd Julcsi jön egy hiperdivatos baseballsapkában és anyjára ijeszt egy ház mögül.

Címkék: szomszédok
16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bejgli 2009.04.15. 10:13:28

LOL! Bearanyoztad a napomat, köszönöm!!! :)

bdave 2009.04.15. 10:43:23

Nem akarok szart rágni, de nekem úgy tűnt, hogy a Szózatot tanulják, és attól várja Jutka, hogy ütni fog az iskolai ünnepségen. (Ma már a Székely himnusszal próbálkozna OTP hiteles zongorán, miközben Feri sünt kiált. :-))
Taki bá’t nem taxizni hívja az öreg cimbi, hanem sofőrnek a rádióba, ahonnan nyugdíjba ment, de előtte még kifigyelte a légkábel telepítést, amit a telefonszerelők orra alá dörgölhet. :-)
Egyébként király a kivonat.

Anni* 2009.04.15. 10:48:31

khm, vidéken nem burzsujkodással vádolták (volna) a telefonnal rendelkezőket, hanem nagyon is egyértelmű volt a nyolcvanas években is, hogy miért csak annak a pár családnak van otthon is telefonja a faluban, akinek...

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.15. 10:51:54

@bdave: ott a 2 pont, jogos. Tényleg Szózat az a Himnusz. Pillanatnyi elmezavar volt csak. Takinál is :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.15. 11:44:19

@Anni*: Orvosoknak járt pártkapcsolat nélkül is. Másnak meg... Nagyszüleim beköltözés után adták be az igénylést 73-ban úgy, hogy volt a lakásban korábban telefon, csak kikötötték. 89-ben úgy költöztünk tovább, hogy még mindig nem kaptuk meg. Nem tudják ezeket a dolgokat megérteni azt hiszem, akik 90 után születtek...

báró Csekonics 2009.04.15. 11:57:43

Anni* - ja, ezt mi tanultuk is.
(távközlési suliban, nem rendvédelmiben :-D)
Mármint, hogy nem akarták hogy 'csak úgy otthonról mindent meg tudjanak beszélni egymással a zemberek' - megfigyelni hogy hová mennek, mégis egyszerűbb volt, mint a drága lehallgatókat telepíteni.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.04.15. 11:58:41

Jó a Hogyvolt ! Gratula:-) Kicsit kemény a szövege de jó, csak röhögök.
:-). Tetszik hogy kezdetektől indul, akkor még suliba se jártam tán, nem emlékszem ezekre.

sélli_ 2009.04.15. 12:25:47

Jó a hogyvolt! De a Fogtündért inkább ne, mert az már az Aliasban elkelt...

sélli_ 2009.04.15. 13:52:58

@Rambaldi: :)))
Hát... még akár akár... mindketten szőkék, nagy fogakkal. Semmi sem lehetetlen!

Gabba 2009.04.15. 15:42:00

Hát ez qrva jó, gratula meg minden.

Ezt a Sümeghyt anno is nagyon utáltam, egy hiteles mondata nem volt, csak a ripacskodás.

Kutyu és Takibácsi forevör!

mufuvecske 2009.04.15. 17:56:41

Jajj ha vkit nem elégít ki a hogyvolt, akkor nézegesse meg az mtv videótárát...:D

mándruc 2009.04.15. 19:12:15

Az első képen a doktor zseniális.

mándruc 2009.04.15. 19:38:12

Az első képen a doktor zseniális.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.04.15. 19:47:22

"Hanem gyűjt. Az apjának. Autóra. Napi 10 forintot. Már van egy ezres. Szerény számításaim szerint még 20 évet kell iskolába járnia ahhoz, hogy az említett húszezer forintot érő Trabant meglegyen."
Nekem is ez jutott eszembe, ma talán már megvehetné... Viszont milyen értékálló a Trabant! Ma már bizony nem kapnál ennyiért se használtan, se újonnan...! :-D

Amúgy nekünk piros telefonunk volt. Én ma már akár egy libafoszöldszínűt is elfogadnék. Persze azt a szép telefongyári tárcsásat. Hmmm.

Azért mennyit változott a világ: M0, nyugdíj melletti munka megadóztatása, Kinyerma... (ja, az MÁR nincs)

Bambolato 2016.06.14. 13:54:23

Lenke milyen kis ketszinu. Szidja Alma baratjat ,de amint megtudja,hogy van erettsegije egybol elkezd nyalni neki. Az nagyon gaz jelenet.
süti beállítások módosítása