Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Elit egység (Flashpoint) 1x01 - Scorpio

2009. március 05. 15:00 - zaphodbb

Új sorozat érkezett a Tv2-re, eredeti címe: Flashpoint. Túsztárgyalásos, elit egységes cucc, ahol a nagyon kemény ügyekhez hívják embereinket, amiket más nem tud megoldani. Veronica Mars apja, aki itt Greg Parker, a fő túsztárgyaló ember, őrmester, Ed Lane, a kopasz, meg az egység főnöke és fő mesterlövésze. A többit majd sorjában.

Egy fickót látunk, aki egy szőke nőre fogja a fegyverét, szemben a rendőrök és az elit egység, külföldiül üvöltözik. Greg egy tolmácsot kérdezget telefonon és így kiabál oda a fickónak, szintén külföldiül, hogy nyugodjon le és tegye le a pisztolyt. Az viszont egyre idegesebb, ráfogja a rendőrökre is a fegyvert, amire Greg sierra egyest hívja, aki Ed, és a skorpió parancsot, mire Ed meghúzza a ravaszt. De innen már visszaugrunk az elejére, nem tudjuk meg, hogy lelövi vagy sem az ideges külföldit. Ebben a sorozatban mindig a végével kezdik, gondolom figyelemfelkeltés céljából, de engem ezzel csak szimplán idegesítenek.

Az eleje Ed otthonában kezdődik, reggelizés közben magyarázkodik, hogy nem tud elmenni az aznap esti családi összeröffre, mert valamelyik munkatársát nyugdíjazzák. Közben halljuk, hogy Wordy, Ed kollégája, már igen türelmetlenül dudál, hogy mivanmár. Elmenőben énekelnek egyet a feleségnek, aki a végén már csak legyint rájuk, félmosollyal. A külföldi pali, aki majd túszt ejt, mint mi már tudjuk, a metrón utazik. A fia beszél neki, de ő csak néz morc arccal, majd megöleli. Edék beérnek a munkába, az épület ajtajában beleütköznek a tetőről épp lesuttyanó Julesba és Lewisba, akik szintén az egységhez tartoznak, így most jól megmutatták nekünk a készítők, hogy ezek annyira kemények, hogy a tetőről ugrálnak le meló előtt, csak úgy.

A tárgyalóba hívják össze a csapatot eligazításra. Odafelé menet Ed és Greg az aznapi melóról beszélnek, hogy eddig csak egy kis narkós ügy van, micsoda szuper napjuk lesz. Spike-ba botlanak, aki a bombás ember és épp a bombás robottal játszik, de ez a jelenet csak azért volt benne, hogy bemutassák nekünk Spike-ot is. A metróra térünk vissza, ahol külföldi emberünk mered maga elé rendkívül sötét arccal és mi várjuk, hogy mikor fog túszt ejteni. Leszáll és zordan elindul. Az eliteknél, az öltözőben Greg basztatja Edet, hogy miért nem megy el a családi ünnepre, mikor nyugdíjazás minden héten van, de apóséknak évforduló csak évente egyszer.

A külföldi ember eközben egy bevásárlóközpontban jár és egy takarítónőhöz tart, aki szemmel láthatóan fél tőle, de ő megfogja és magával húzza, hogy beszélni akar vele. Az eligazításra ugrunk, Greg, az őrmester kiosztja, hogy aznap ki milyen poszton lesz, ha helyzet adódik: ő maga fog tárgyalni a túszejtőkkel, Jules, aki icipici és nő, lesz az első lövész, azaz sierra egyes, míg a fő mesterlövész Ed, sierra kettes. Ettől Julesnak kikerekedik a képe és marha büszke magára.

Leendő túszejtőnk a bevásárlóközpontban a takarítónőt -Martha a neve neki- rángatja még mindig, aki már nagyon fél és kiabál. Egy fickó a segítségére sietne, de ügyeletes rosszgonoszunk előkapja a pisztolyát és elzavarja. Martha elindul a másik irányba, az emberünk kiborulva üvöltözik, hogy menjen hozzá vissza, aztán fogja és meghúzza a ravaszt, Marthának annyi. Szimpatikus ember, már most belopta a szívünkbe magát.

A főcím pedig most ért el minket a tizedik percnél, csak ilyenkor meg már minek, nem is értem, miért csinálják ezt, de egyre több sorozatban így megy: lemegy a fél film, mire jön a főcím. No, de térjünk vissza a cselekményhez.

Rendőri szöveget hallunk, ahogy leírják a túszejtőnket, kis fiatal rendőr felismeri a leírásból az embert, pisztolyt is ránt rögvest. A külföldi is előkapja a pisztolyát és esze ágában sincs letenni, inkább elkap egy szőke nőt és maga elé rántja. Közben kiabál rendületlenül, csak tudnánk mit.

A rendőr beszól a rádióján, hogy vészhelyzet, elit egység már úton is. Ed és Jules megy egy autóval, hozzájuk csatlakozunk, megbeszélik, hogy ki melyik tetőre megy majd a puskájával. Jules még gyorsan Ed orra alá dörgöli, hogy most ő sierra egyes. Közjátékként megnézhetjük, ahogy egy repülőből kiszáll egy szőke fickó, még nem értjük miért is kellett nekünk ezt nézni, de később biztos lesz jelentősége.

Megérkezik az elit egység a helyszínre, felöltöztetik egymást, ami így leírva szarul hangzik, de tényleg ez történik, megigazgatják egymás golyóálló mellényét meg ilyenek. Aztán indulnak bevetődni és elhangzik a mondat, aminek el kell hangoznia minden alkalommal Greg szájából: "Keep the peace", ezt nem tudom, hogy hogyan fordították, majd hétfőn megnézem a tévében.

Ed megy az északi,Jules a keleti épület tetejére, Greg kiosztja ki kit fog fedezni, ezt nem ismétlem meg, mert már mikor kimondta a neveket, akkor elfelejtettem. Greg kikérdezi a rendőröket, hogy mit tudnak, természetesem semmit, az ember horvát vagy jugoszláv, ehhez képest egy orosz tolmács van csak a helyszínen, de az meg minek. Greg beszól a központba, hogy horvát tolmácsot ide de gyorsan és hogy Dr Luriát is nagyon várják már. Aztán kiáll két állig felfegyverzett emberével, megközelítik a túszejtő faszit és megpróbál vele beszélni, de az csak artikulálatlanul üvöltözik, amivel nem mennek sokra. Lewis nekikezd a jegyzőkönyvnek, ami abból áll, hogy egy mikrofonba belemondja, hogy épp mi történik, a számítógép meg magától írja, mert ez ennyire fasza egység, bizony, van itt technika kérem.

A szőke fickóhoz ugrunk, aki egy szép nagy fekete autóban utazik sofőrrel, a rádióban pont a túszejtésről van szó. Szőke fickó úgy tűnik oda akar menni. Lewis, a számítógépen 3D-s tervrajzok segítségével eligazítja Edet, hogy hol tud felmenni a tetőre. Ed beszáll, állig felfegyverezve, a civilekkel teli liftbe, akik nem kicsit néznek rá furcsán. Julesnak problémája van a tetőre jutással, mert a lift üzemen kívül van és nem egy négy emeletes házról, hanem egy felhőkarcolóról beszélünk, amit bizony most meg kell másznia gyalog. Ed elhelyezkedik a tetőn, Jules még mindig lépcsőzik.

Szőke fickó és Dr. Luria is a helyszínen. A doki, aki egy pszichológusnő és az egységgel szokott dolgozni, Lewishoz megy be a furgonba. Kint még mindig semmi nem történt, túszejtő egyre rekedtebben üvöltözik, a tolmács még mindig nincs a helyszínen, most kapcsolják a telefonba Gregnek.

Jules nem bír feljutni a tetőre felújítás miatt, vagyis ahova fel tud menni, onnan nem annyira jó a kilátás lövésileg, ezért átadja a sierra egyes posztot Ednek és sierra kettes lesz belőle. Ed célba veszi a horvát fickót a tetőről. A tolmács segítségével Greg már tudja mondani horvátul a túszejtőnek, hogy tegye le a pisztolyt, elég lassan jutottunk el idáig. De semmi sem használ, az ember csak egyre idegesebb, majd Gregre is ráfogja a pisztolyt. Greg kiadja a parancsot, ami skorpió ugyebár, hogy Ed szedje le a horvátot.

Kibiztosít, céloz, lő, ám mielőtt ez megtörténne, Jules egy futó embert jelent, aki a tömegből apát kiabálva rohan a túszejtő felé. Wordy kapja el a rohanó srácot és a segítségét kéri, hogy beszéljen az apjával, mert csak így úszhatja meg élve. A fiú és a túszejtő horvátul kiabálnak egymással, de apa nem hallgat a fiára sem, még mindig hadonászik a fegyverrel. Greg újra skorpiót mond és Ed ezúttal meg is húzza a ravaszt, csakhogy közben a fiú berohan a képbe. Ed egy gyenge szívrohamot kap hirtelen és beremeg a keze, alig bírja megkeresni a puska távcsövével a fickót és a fiút, hogy most akkor kit is lőtt le. Szerencsére az apát, a fiú ott zokog felette.

A fiú kiabálni kezd, hogy miért tették ezt, hát azért hülyegyerek, mert apád meg akart ölni valakit épp. Ráúszunk a szőke fickóra, aki végignézte az egészet és most jelentőségteljesen néz, jóvan. Ed a tetőn van még mindig, kissé rosszul van, úgy néz ki, mint aki mindjárt elhányja magát. Jules nézi távcsővel, aggódva. Dráma van itt kérem. Már jönnek is Edért a rendőrök, innentől kezdve vizsgálat alatt áll és senki se beszélhet vele.

Ez milyen szemétség már, hogy most azonnal rászállnak, hogy jogosan használta-e a puskáját, amikor csak a munkáját végezte. Mindenkit végignézünk, ahogy Edet nézi, nagyon izgi. Megérkezik az egység parancsnoka is, aki megdicséri, hogy szép lövés volt, annak ellenére, hogy figyelmeztetik, hogy ne beszéljen hozzá, ahogy Greg is odamegy hozzá, hogy megkérdezze hogy van.

A szőke fickó odamegy Juleshoz, aki a kocsiba pakol épp be, jópofizni kezd vele, hogy neki is milyen gyöngyházmarkolatú puskája van, majd benyúl a zsebébe, amire Jules és a többiek, akik a közelben állnak, előkapják pisztolyukat, hogy tegye le a fegyvert de hirtelen. De Sam Braddock, ez a neve neki, csak egy fényképet húz elő a pisztolyról. Höhö. A parancsnok lép közbe, aki lebaszarintja Samet, hogy neki a központban kéne lennie, elrakatja a fegyvereket mindenkivel és viszi Samet magával, aki elmenőfélben még odaszól az egységnek, hogy szép a reakcióidejük. Ők meg leesett állal néznek utána.

Edhez ugrunk, aki egy üres szobában várja, hogy kihallgassák, közben csörög a telefonja, de nem veszi fel. A felesége próbálja elérni, aki betegre aggódja magát otthon a híreket nézve. Bejönnek Edhez az öltönyösök és levetkőztetik. Úgy kezelik, mint valami bűnözőt. Nem is értem az egészet, de hát épp most mentett meg valakit a fejlövéstől, most akkor mi van!? Ed kirendelt ügyvédje is megérkezik, sitty-sutty elintézné, de az öltönyös még erőlködik, hogy mindent megtettek-e a lövés előtt a vérmentes megoldás érdekében. Tárgyalás lesz belőle, járhat majd a bíróságra szerencsétlen, őrültek ezek.

Közben Ed telefonál egyet a feleségével is, hogy megnyugodjon az asszony. Anya rögtön hívja Ed fiát is, aki épp zenekari próbán van, csak tudnám miért. Semmi értelme az egésznek, mit mond neki a telefonban?: "szia kisfiam, apád lelőtt egy embert, gyere gyorsan haza"?

Dr Luria is megtalálja Edet, amikor kijön végre a kihallgatásról, szerinte Ednek beszélnie kéne arról ami történt. Ed elvicceli a dolgot inkább. Luria azért levág egy beszédet, amivel bűntudatot és mindenféle lelki problémát kelt Edben, hogy ha eddig nem volt baja, innentől kezdve legyen. Nemár, elvileg ezeket az embereket erre képezték ki. Aki mesterlövész, az nem hinném, hogy a valóságban megzuhan attól, ha le kell lőnie valakit. Ez a munkája neki, hogy lelőjön embereket, ha arra parancsot kap, ugyebár.

Ed lövöldözik egy kört még a lövészpályán, csak utána megy a központba a többiekhez, a nyugdíjazási partira. Amikor megérkezik, a kollégák megtapsolják. A parancsnok odamegy az asztalukhoz Sammel és bemutatja őket. Kiderül, hogy az egyik fickót közülük előléptették, a helyére érkezett Sam.

Sam Jules mellé ül, aki persze rögtön gúnyolódni kezd, hogy miért is hagyja hátra valaki a különleges terror elhárító egységet, az ő elit egységükért. Wordy is beszáll a terroristákkal való cikizésbe, Sam meg állja a sarat. Ed pedig nem is hallja mit mondanak, mert a tévében épp az horvát fickót és a családját mutogatják, amitől inkább elmenekül a vécébe. Greg megy utána lelkizni. Ed neki is, már kb. ezredszerre, azt mondja, hogy ő jól van, amire Greg csak annyit felel, hogy most kéne összeszámolni, hogy ezt hányszor mondta a mai nap folyamán és elgondolkodni rajta. Aztán még egy vállpaskolás és kimegy.

A végső képekben a túszejtő fia az apja fölött áll és sír. Jules a bejárati ajtóját újítja fel. Sam régi fényképeket néz. Greg a jelentést írja alá és teszi el. Ed hazaér, a fia jön le a lépcsőn, összeölelkeznek, miközben anya nézi őket és persze szép zene szól. Kicsit nyúlós, csöpögős lett a vége, meg szenvedős, de összeségében nem rossz sorozat ez. Akiknek az első rész nem jött be, azokat arra biztatom, hogy adjanak még egy esélyt, mert szerintem jobbak a következő részek, pilotnak ez nem volt túl ütős.

Címkék: elit egység
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.03.05. 15:59:20

Én naiv azt hittem ez ilyen futunk, lövünk ákcijó van sorozat lesz, aztán erre meg egyszem lövést kaptam a bánatos képű mesterlövésztől. Meg így lazán puskával a civil liftben meggyünk, aztán irodás Joe másnap villoghat a csajoknak a kávéautómatánál, hogy tegnap együtt lifteztem a faszival aki leszedte a pacákot. A legfurább azonban az volt, hogy annyuk felhívja Edet, hogy ő lövöldözött-e, mire az simán közli, hogy ja. És ezt csak így ellehet pofázni, egy titkos kommandósnak?

Llew 2009.03.05. 16:15:30

velős, izé vesés vélemény

peelou75 2009.03.05. 16:27:56

Még azért kap tőlem esélyt. Hátha lesz belőle valami. A lassúsága pl teccett. Jó arca van Ed-nek is meg Parkernak is, nem olyan műmájer/bájgúnár/cowboy típusok, hanem inkább olyan szorgos iparosfélék. Sajna a többi csóka már inkább az előző kategória, főleg ez az exterrorelhárító majom. A Jules nevű csaj pdig tiszta Frances McDormand azzal a furcsa álltartásával, ami persze nem egyértelműen negatívum, itt több iskola harcol...

zaphodbb · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.03.05. 16:49:18

akinek fos, annak nem inge:)

peelou: én bátortítalak, mert tényleg jobb lesz, gyenge kezdés után azért egész jó szitukat hoznak majd. Tény, hogy nem lesz lövöldözős, akciózós sorozat belőle, de én nem is vágyom ilyenre.

ratman_ (törölt) 2009.03.05. 16:54:52

Elképesztően szar. Régebben leszedtem az első szezont, de csak a legelső epizódot tudtam végignézni, a többi ment a kukába. Tökéletesen érdektelen figurák, lapos történet, pornófilmzene a háttérben, nulla akció — egyszóval nézhetetlen. Ebben a műfajban pedig volna keresnivaló, a 24-en kívül nem sokan tudtak betörni ezzel. Ugyanilyen nézhetetlen volt még a Unit, a flashpoint pedig mintha annak a spinoffja lenne. A legjellemzőbb az volt mindkettőre, hogy az epizódok felét a karakterek magánélete meg családi beszélgetései teszik ki. Ki a fax kíváncsi rá? Volt még az e-ring, amit pentagonos drámának szántak, egy kis akcióval, szintén hulladék.
Mikor fognak végre egy olyan akciósorozatot írni, ami legalább akkora kult lesz, mint a 24? Ennyire nem lehet nehéz, ha ezekre a minősíthetetlen szarokra van pénz, akkor egy épkézláb történetre is lenne.

dfactor 2009.03.11. 09:41:27

Már az első részen is kiakadtam, de még esélyt kapott. Kedden megfogadtam, a büdös életbe nem nézem többet.
Ott áll a faszi pisztollyal, szemben 3 szarráképzett kommandós és picsognak össze-vissza, nem csinálnak semmit. Abszolút tiszta lövési helyzet...áááá...megen felbasztam az agyam.
süti beállítások módosítása