Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Moonlight 1x12 - The Mortal Cure

2009. március 02. 11:00 - Sonrisa

Ez az utolsó rész, ami a folyamatos sugárzás idején műsorra került a sztrájk miatt. Ezután (mint máshol is) hosszabb szünet következett, az alkotóknak csupán 4 részük maradt a csonka évad további történéseire. Májusban a CBS bejelentette a sorozat elkaszálását, így sok szálat (sajnos) nem sikerült elvarrni.

Emlékeztetőül: Mick elintézte a nagykutyát, aki „megölette” Josht - Coraline visszatért – újra ember – de Beth leszúrta. Lendüljünk tovább, kórház, az EKG egyenes, gépek csipognak, de csak azért, mert nincs mit regisztrálniuk, Coraline lelépett a betegszobából. Beth a rendőrőrsön tesz látogatást, az elmúlt nap eseményei villannak be neki, az egyik mentős részvétet kíván (zene: The Red Jumpsuit Apparatus – The Guardian Angel). Mick is befut, a riporter továbbra sem tudja megbocsájtani neki, amiért nem mentette meg Josht (változtatta át vámpírrá). Vágás, Mick a lakása előtt arra lesz figyelmes, hogy hívatlan látogatója van. Két vámpír várakozik az épület tetején, Coraline után érdeklődnek. Valamit ellopott tőlük, ezért fontos lenne mielőbb a nyomára bukkanniuk. Mick érdektelenül válaszolgat, nem egy jó hazudozó, ám ezúttal békén hagyják.

Josef unatkozva biliárdozik, ő derít fényt a titokzatos vendégek személyazonosságára: Lance és csatlósa. Lance egy középkorból ittmaradt vámpírkövület, híre legendás, s nincs szüksége arra, hogy holmi béna kis szabályok szerint élje az életét, ő a törvény felett áll. Neve hallatán még Josefet is kirázza a hideg. Ezidáig Európában ette a penész, nagy dolog lehet az, ami arra késztette, hogy ilyen messzire eljöjjön. Mick is jobban teszi, ha félreáll az útjából. Főcím.

Mick a kórház biztonsági szolgálatánál kezdi a nyomozást Morgan/Coraline után. A felvételen kiszúrja, hogy egy szőke nő szöktette meg az exét, s a legszebb az egészben, hogy az álnővér nem ismeretlen: Cynthia Davis. Az egyetlen ember, akit Coraline a családjának tekintett. Mick elmegy Loganhez, aki egy pincelakó geek. Szinte személyes sértésnek veszi, amiért félbe kell szakítania Alice Cooper – School’s out szólóját a GuitarHero legújabb részében, de azért készséggel segít.

Bethnél egy aktakukac jelentkezik, egy dobozban elhozta Josh cuccait az irodájából, plusz egy csekket néhány dollárról (40.000 $-ról, biztosítási kötvény, a lány volt a kedvezményezett). A fotókat nézegetve újra előjönnek a fájdalmas emlékek. Beth megtalálja Josh határidőnaplóját, s benne egy találkozó időpontját. Egy nővel. Hoppá. Lehet, hogy az ártatlan bárány mégsem volt olyan ártatlan?

Logan gyorsan a nyomára bukkan Cynthianak, hotelcímet is tud adni, ahová be van jelentkezve. Beth összetörten bámul maga elé, a gyász keveredik a kíváncsisággal, mit titkolhatott vajon néhai barátja. Mick egy szakállas trükkel kideríti a szobaszámot, már kopogtat is Cynthianál. Szívélyes üdvözlet, beszélgetés, átlátszó hazugságok, mellébeszélések. Logan kinyomozta annak a gyárépületnek a címét, ahová az francia import cuccot szállítatja Cynt.

A helyen egy labort rendeztek be, aktívan folyik a kísérletezés, ott van Coraline is. Csak a gyógymóddal lehet kapcsolatos az egész hókuszpókusz, ami itt van. Ráadásul C. már újra vámpír. Váratlanul Lance sétál be a helyiségbe, gondolkodás nélkül lefejezi a kutatót, majd rátámad a lányra, valami összetételt követelve. Mick közbelép, de minek, fél másodperc alatt a földre kerül, Lance lazán elsétál, Coraline is kereket oldott. Mick riasztja a takarítószolgálat, tőlük tudja meg, hogy a hely vonzza a bajt, volt már ott néhány érdekes történés.

Beth feldúltan érkezik az esti találkozóra, nagy meglepetésre kiderül, hogy a nő egy ékszerész, aki segített Joshnak elkészítenie az eljegyzési gyűrűjét. Igen, Josh meg akarta kérni Beth kezét. Az ékszerész átadja a kész gyűrűt a riporternek, újabb fájdalmas sebeket tépve fel ezzel. Josef ismét nyugalomra inti Micket, hagyja csak, hogy az idős vámpírok elintézzék maguk között az egészet, felejtse el a gyógymódot.

Beth letörten várakozik MSJ irodájánál, a vámpírt meglepetten éri, hogy Josh a lánykérést fontolgatta. A meghitt beszélgetést Coraline szakítja félbe, Beth zavartan téblábol, s sietve távozik. Coraline köszönetet akar mondani azért, hogy délután Mick kihúzta a csávából. Na ja, végülis pár éve élve elégette a nőt, szóval most egálban vannak. C. azt kéri Micktől, hogy hagyja el egy kis időre L.A.-t, ám Mick válaszokat akar: ki ez a Lance-gyerek, mit keres, és miért? Coraline pedig belekezd a történetbe:

Lance egy ősi, nemesi család sarja. S igen, a gyógymód létezik, de maga is halandó, csak ideiglenes a hatása. Mint ahogyan ez történt nála is. Mick teljesen lázba jön, mindent tudni akar. A gyógymódot a már említett vérvonal tagjai (7 fiútestvér) alkották meg növényekből, még a 18. században.  A köztük lévő kötelék nem volt más, mint a közös „nemző”, XVI. Lajos király unokatestvére! (a lenti képen Amerikai szépség utánérzés)

A francia forradalomban sokkal nagyobb volt a tét, mint amit mi a törikönyvekben olvasunk. A „Szabadság. Egyenlőség. Testvériség” hármas jelszava csak álca volt, az emberek rájöttek,hogy vármpírok márpedig léteznek, s a tűz és a lefejezés a vesztük. A guillotine felfedezése pont kapóra jött, a Terror Uralma a vámpírok fajának (!) teljes kiirtását szolgálta elsősorban. Így életbevágóan fontos lett a „gyógymód”, hiszen az átmenetileg elnyomta a vámpír-jellegzetességeket, a túlélés egyetlen eszköze lett.

Coraline ezután átadja Micknek a gyógymódot, 1 évvel ezelőtt sikerült elcsórnia Lancetól a kis fém gyufásdoboznyit. A használat egyszerű, a piros zselés izét egy nyílt sebre kell tenni, az szétárad a testben, s volt halhatatlanság, nincs halhatatlanság, újra ember az illető. Coraline épp azon dolgozik, hogyan lehetne a hatását véglegesíteni. Beth eközben a kihalt BW épületében a Joshtól kapott leveleit nézegeti, az előjövő emlékek hatására szeme megtellik könnyekkel. Nehezen tudja elfogadni, hogy Josh nincs többé.

Coraline felajánlja Micknek a lehetőség a változásra, naná, hogy magánnyomozónk kap is az alkalmon.  Feszült várakozás, s igen, a seb nem gyógyul. Sikerült. Egy időre legalábbis. De vajon mi vezérli C.-t, mi ez a roppant érdeklődés a földi lét után? A válasz egyszerű: szerelem, az élet végességének tudatában. Megcsókolja MSJ-t, majd lelép, ám a parkolóban ott vár Lance. Aki elárulja, hogy a vérvonalnak egy női tagja is volt – Coraline tehát Lance húga, s igencsak feldühödött a bátyuska, amiért szó nélkül lelépett.

Mick azt hiszi, az egész azért történt, hogy őt kinyírhassák, ám ki kell ábrándítani, kis hal ő ahhoz, hogy ennyit foglalkozzanak vele. Nagy csetepaté, Mick játszaná a hőst, ám mivel újra ember, esélye sincs, alaposan megkapja a magáét. Coraline hagyja magát elvitetni Lancevel, vállalva korábbi tettei következényeit, így mentve meg St. Johnt. One Republic – All fall down dallamai alatt pedig láthatjuk, ahogyan Mick újra megtapasztalja a halandóságot: a fájdalmat, az ételek ízét, a meleg ágyban való alvást. A jelenetsor tökéletes.

S reggel a hatás még maradt, a sebek nem gyógyultak be, Mick boldog. Josh temetésén járunk, Beth az eljegyzési gyűrűt viseli. Meglepetten látja a sántítva közeledő, összevert Micket a gyászszertartás előtt. Coralnie elment, sajnálattal hallja. Majd hirtelen eszmél, hogy MSJ napfényben áll, ekkor rádöbben, hogy barátja ismét emberré lett. - „Milyen érzés?” – „A fájdalom, a Nap, a halandóság… Csodálatos érzés.” – hangzik a válasz. Zárásként pedig Josh búcsúbeszédje hangzik el, szavai mindenki számára jelentéssel bírnak: „...Míg az esemény, ami miatt összegyűltünk, valódi tragédia, mégis része az életnek, mely véges természetével válik erőteljessé. Mind halandók vagyunk. Időnk véges. Ennek köszönhetően érezzük a szeretetet, a fájdalmat és végül ez ad erőt ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki abból az időből, ami megadatott nekünk”

A (szokásos) két bónuszkép a végére:

Címkék: moonlight
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása