Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Mentalista 1x04 - Asszonyok vörösben

2009. február 24. 15:00 - TorrenteXY

San Francisco csodaszép látképeivel kezdünk, lehet a tv-adás helyett érdemesebb megvárni míg kijön a Mentalista Bluray-en, fullHD-n. Aki nem bír várni, vagy aki jövőre olvassa majd a hogyvoltot, azoknak azért itt van a heti epizód is: Egy rezidencián vagyunk, Jason Sands politikus házában, máris megkedveltem. A fickó otthoni irodáját feldúlták, ő pedig eltűnt.

Patrick Jane mentalistánk persze egyből meglátja a lényeget: Az eltűnt férfi még mindig a házban van. A nem csapattag nyomozónő persze egyből lekutyázza barátunkat, hülye médium. Jane nem vitatozik nagyon, inkább megtalálja a titkos szekrényajtó távirányítóját, a fali festményen meg hozzá a kódot. A pánikszoba ajtaja nyílik, és ott fekszik talpig vérben szegény politikusunk.

A temetésen skótdudával búcsúztatják szegény embert, a haláleset nem elég fájdalmas, még ez az idegesítő zene is kell? Kellemes csevegés a gyászoló özvegyről, aki természetesen gyanús. Az is gyanús ha nem gyanús, ahogy a klasszikus mondaná. Jane és Rigsby arról csevegnek, hogy Rigsby miért nem robbant még rá Van Peltre? Ő próbál, csak nem adja be a csaj. Hülyeség, Mentalistánk egy dollárért elárulja a titkot: szerelem és kitartás. Azt mondja ezzel bármelyik nőt el lehet csábítani, erre Rigsby: csábítsd el az özvegyet.

Jane nem is tesz másként, a gyászolás kellős közepén robban a csajra, amit mindenki rossz szemmel néz. Höhö. Az irodába visszatérve felelősségre vonják ezért a kis incidensért. Az özvegy be is perelné, kivéve ha bocsánatot kér, így Jane el is megy hozzájuk. Aranyos kislánya van a családnak, cuki színes hajú babákkal teázgat az édibédi szobácskájában, amit apa rendzett be neki.

Özvegyasszonnyal már valódi teát isznak, aki elvárná a bocsánatkérést, amit mentalistánk persze nem tesz meg. Kiböki a nő hogy tönkrementek, maholnap el kell hagyni a pazar villát, tönkrement az életük. A nő azt várja mentalistánktól hogy találjon rejtett pénzt a lakásban. A kellemes beszélgetést megzavarják a behajtók, akiket Jane ügyes trükkel leszerel: gyilkos mérgek vannak a házban, csak mindenféle oltással lehet belépni. Az irodában kiderül, hogy évek óta nem ment a biznisz, de 10 millió még maradt a számlákon, ami nemrég eltűnt.

Sands ügyvédjével beszélget Lisbon ügynök, de ő nem tud sokat. Emellett Van Pelt szerint volt valami fiktív papíforgalmazó RT-je( Dunder Mifflin? :P ) 55 millióval, egyre zavarosabb a dolog. Egy kikötőre van bejegyezve a cég vagy mi, és ott megtalálták a fickó hajóját. Valami fiatal csaj van a hajón, aki fegyverrel védekezik: Adriana egzotikus táncosnő, aki állítólag Sands menyasszonya. A lány nem túl barátkozó, bár tetszik neki Patrickünk, mint a tv-néző nők nagy részének. Ilyen gülüszemei vannak a lánynak, ahogy játszik valami felejthetetlen, a színésziskolában tanított összes arcmozdulat végigfut rajta pár másodperc alatt.

A fickó, Sands egyébként hozzá akart menni a kiscsajhoz, de ezt a feleség persze nem osztotta meg senkivel. Szerinte Sands gyémántot vett 10 millióért, azt elrejtette valahová. A csaj, Sands, meg a lánya Tahitire mentek volna. A lány szerint Sands drogcsempészek és lányfuttatók pénzmosója volt, valószínűleg ők ölték meg. Két fickót említ, akiket az irodában megerősítenek, mint bártulajdonos drogterjesztőket. A lány szerint az özvegyet nem érdekli a kislánya, csak a pénz. Nem átlátható a dolog, így mentalistánk elmegy az özvegyhez, kérdezősködni, közben meg nyomul a nőre, gondolom.

Az özvegy nem tudott a 10 millióról, de egyből kellene neki a pénz, keresse meg a mentális képességeivel. A nőnek elmondja, hogy a férjének szeretője volt, valószínűleg nála a pénz. A nő sírdogál, se férj, se pénz. A már említett drogcsempészek nyomára bukkanak Van Pelt és Rigsby ügynökök, de az egyik elfut. Kalandos üldözés után Risby elkapja, irány a vallatószoba. A fickó nem mond sokat, de szerinte az új barátnőcske egy kurva volt, ja meg nem ők ölték meg politikusunkat.

Közben történnek az események, Mrs Sands fenyegető levelet kapott, a kislánya meg eltűnt. A feleség szerint a pénz kell az elrablóknak. Csak jaj, találják meg a kislányát is azért. Drogcsempészünk állítólag nem tud semmit, és így is lehet: hívás fut be. Az emberrabló a fiatal gülüszemű csaj, Adriana, akinek kellene a gyémánt. Mentalistánk ad neki valami csomagocskát, állítólag gyémánttal. A csajnak annyira kellene a cucc, hogy véletlenül odaadja a pisztolyt. Erre jön valami mese, hogy a Sands lányát mások rabolták el, őt is csak kényszerítették hogy vigyen nekik pénzt.

Meg is találják az emberrablót, Benett az ügyvéd az. Az idiótája három rendőr ellen emberkedik, így le kell lőni a tagot. Mentalistánk szuperképeségére marad a feladat, hogy az özvegy vagy a szerető volt a tettestárs. Szembesítik a két nőt, akik láthatólag nem kedvelik egymást, legalábbis a "hülye tehén" erre utalhat. A lányoknak azt hazudják, hogy az ügyvéd simán túléli, vallani fog, így mindketten hirtelen eltűnnek. Míg a szerető a kislányhoz megy, az anyukát csak a pénz érdekli, aki immár tudja hogy ezt gyémántban kell keresni. Otthon anyuka keresgél, meglepi mentalistánk, aki persze tudja hol a gyémánt.

A nő ezért ráveti csáberejét Janere, de neki ez már tetszik. Szerinte nagyon jó színésznő volt mindezidáig, de Jane-t nem tudta így se átverni. A megfejtés valami mesedarabos hülyeségből derült ki, a Péter és a farkasból: a furulya a madár, meg a farkas a fagott. Valami kisiskolás idiótaság, amit én gyerekkoromban se értettem volna, most meg pláne nem. Szóval ebből tudta hol a gyémánt. Özvegy anyuka a tettes, aki az ügyvéddel együtt megölte Sandset. A házasságuk hazugság volt, a férje szerinte kib...ott vele. A gyémánt pedig a kislány szobájában a csillár, vagyis a csillár építőegységei a gyémántok. Ja mentalistánk már a temetés óta tudta hogy az özvegy a tettes, mert egy igazi gyászoló nő sose csillogna a férje temetésén. Végszóként nyüstöli Rigsbyt, hogy nyomuljon már rá Van Peltre, aki sajnos nem teszi, pedig...

Címkék: a mentalista
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamarti 2009.02.24. 16:24:24

"PÉTER ÉS A FARKAS, OP. 67

1936-ban komponálta Prokofjev zenekarra és narrátorra szóló szimfonikus költeményét, amelynek célja egyrészt a gyermek-hallgatók szórakoztatása, másrészt az, hogy a játékos élmény közben megtanítsa a gyermekeket az egyes hangszerek sajátos hangzására és kifejezési módjára. A mese valamennyi alakját egy-egy hangszerrel jelképezi, illetve egy-egy olyan karakterisztikus dallammal, amely egy bizonyos hangszeren megszólaltatva szimbolizálja a „szereplőket”: a kismadár témája fuvolán hangzik fel, a kacsáé oboán, a macskáé klarinéton, nagyapáé fagotton, a farkasé három kürtön, Péteré a vonósok együttesén, a vadászok lövéseit pedig az ütőhangszerek szólaltatják meg. A témák e gazdag készletéből a zeneszerző a narrátor prózai elbeszéléséhez alkalmazkodva válogatja ki a megfelelőket."

amikor én még kislány voltam, ezt minden évben minimum 2x lehetett látni-hallani az (egy) tévében és az (egy) rádióban, de tudomásom szerint még most is tananyag.
(az özvegy nem azért nem tudta, mert nem tanulta, hanem mert nem volt ott a koncerten. persze, ha megtanulta volna az iskolában, akkor nem tudott volna kifogni rajta a mentalista... tanulság: tanulj, fijam, sose tudhatof, mikor/mire jön jól :)

viszont az örmény lányt jól lekelet-európaizták, legalábbis a magyar szinkronban

Anni* 2009.02.24. 16:35:00

öööö, minden rész címében szerepelni fog a vörös szó? :S

Llew 2009.02.24. 16:37:14

A hogyvolt alapján nem bánom, hogy az NCIS-t nézem helyette. Az írás jó, de a sorozatból ennyi elég. A skót duda meg a legjobb hangszer.

TorrenteXY 2009.02.24. 17:03:43

kamarti: Na akkkor már ez nekem tudom miért nem ragadt meg, mert botfülem van állítólag.

Ani*: a vörös szó a 13. részig mindegyik címben szerepelt, legalábbis angolul. Utána ilyen is van hogy "skarlát" a címben, ami a skarlát vörösre utalhat gondolom. :) Nekem tetszik ez a koncepció, de ki hogy érzi.

kamarti 2009.02.24. 17:07:57

@TorrenteXY: sztem nem kell ahhoz botfül, én se mondtam egy szóval se, hogy tudtam volna kapásból válaszolni az oboa vagy fagott kérdésre kacsailag :)

Vinie 2009.02.24. 17:49:06

Nem a Péter és a Farkasos dologból tudta, hogy hol a gyémánt, abból csak azt tudta meg, hogy anyuka nem ment el az előadásra aznap este :)
A gyémántos részt szerintem onnan vágta, hogy már járt a kislány szobájában, meg is csodálta a csillárt, majd a kislány közölte vele, hogy az apukája tervezte neki a szobát :)

mókus 2009.02.24. 19:50:47

anni: az első évadban minden részben lesz "red" szó, azaz vörös

később skarlát, de látom már más leírta

mókus 2009.02.24. 19:52:36

örmény lány hasonlít a barátok köztös zsófira, nem?

Anni* 2009.02.24. 21:01:27

Köszönet. Nekem valahogy nem szimpi a megoldás, de nem ugrok kútba emiatt ;)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.25. 08:27:32

Lehet, hogy én maradtam le valamiről, de miből gondolod, hogy politikus volt az áldozat? Én nem emlékszem ,hogy említették volta, és a tevékenysége is inkább üzletemberre vall... Vagy csak a szinkronból hagyták ki?

@kamarti: "viszont az örmény lányt jól lekelet-európaizták"

Örményország Kelet-Európában van. Mi ezzel a gond? Ázsia csak az Urálon túl kezdődik... Oké határeset, mert tőle délre is Ázsia van (Irán és Törökország), de őket még Európához szokás számítani...

kamarti 2009.02.25. 12:28:31

@Fedor: hát, sztem arrafelé a Kaukázus a határ, és Örményország egyértelműen Dél-Ázsia. Abban nem vitatkozom, hogy kulturálisan Európához kötődik (ami amúgy se egy külön földrész, hanem, mondják, Ázsia nyugati nyúlványa...). Meg aztán ott a foci EB, ahol szintén érdekesen értelmezik Európát, de legalábbis inkább kulturálisan, mint földrajzilag...
de ezen nem veszünk össze. :) (bár, mégiscsak érdekes, mennyire tipikusan kelet-európaiak egy örmény nő vonásai?)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.25. 13:39:39

@kamarti: Hát a kulturális kötödés elég. Izraelnek még európai szomszédja sincs, nem úgy mint Örményországnak, mégis indul az EB-n, meg az Eurovíziós dalfesztiválon...

2009.02.27. 09:24:45

Ugy nézem a leírás nagyon szubjektív és a blogíró vacsorakészítés, vagy mosogatás közben látta az epizódot, fél szemmel, de inkább füllel oda(se) figyelve.

Aki meg a poszt alapján olyan véleményt nyilvánít, hogy az NCIS jobb volt, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.
(Az NCIS-ben is vannak jobb, rosszabb, unalmasabb, vagy nagyon izgalmas részek, ugyanúgy mint akármelyik sorozatban.)
A Mentalista cím sajnálatos módon már használt Uri Geller kókányolására asszociálnak sajnos a nézők. Ráadásul a karakter ebben a sorozatban többször el is mondja, nem látnok, és valójában hülyére vesz mindenkit, mert valóban jó megfigyelő.
"Sosem az az érdekes amit az emberek mondanak hanem amit elrejteni próbálnak." - Choderlos de Laclos Veszedelmes Viszonyok

2009.02.27. 09:30:20

Jah igen, a Péter és a Farkas-t legalább egyszer meg nem hallgatni és legalább annyit tudni róla, hogy gyerekeknek szóló szimfonikus költemény amit szimfonikus nagy zenekarral adnak elő, főbb szerepekben a fúvósokkal, hát az elég nagy igénytelenségre és tanulatlanságra mutat. De azért blogolj csak barátom. Legalább sokan látják mennyire vagy véleményvezér.

Llew 2009.02.27. 09:44:14

@Hemish: ha már személyeskedünk (magamra vettem mert csak én említettem az NCIS-t), akkor az nem szegénységi bizonyítvány magadról, hogy úgy fikázol le valakit, hogy nem is értelmezed azt amit leírt?
Egy szóval nem állítottam, hogy az NCIS jobb, csak megjegyeztem, hogy A Mentalista (aminek semmi bajom a címével és képzeld tudom, hogy a faszi ne látnok) így a leírtak alapján nem fogott volna meg, de mivel egy bevált sorozattal ment párhuzamosan nem is kísérleteztem vele. Kedden majd adok neki egy esélyt.

2009.02.27. 11:20:09

Llew vedd magadra.
Miért vesz magára mindent mindenki ebben az országban?

Amilyen stílusban ír néhány ember...komolyan mintha csak az ő véleménye számítana. Miért sértődik meg ha erre válaszolva, valaki ugyanilyen stílust használ?

Hemish (törölt) 2009.02.27. 11:20:59

Llew NE vedd magadra.
Miért vesz magára mindent mindenki ebben az országban?

Amilyen stílusban ír néhány ember...komolyan mintha csak az ő véleménye számítana. Miért sértődik meg ha erre válaszolva, valaki ugyanilyen stílust használ?

Hemish (törölt) 2009.02.27. 11:25:02

Kimarad a "NE". Bocs.

Llew 2009.02.27. 11:37:54

@Hemish: már miért ne venném magamra mikor azt írod "Aki meg a poszt alapján olyan véleményt nyilvánít, hogy az NCIS jobb volt" és egyedül én írtam az NCIS-ről.
Legutóbb írod: "Amilyen stílusban ír néhány ember"
Előtte:
"az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt."
És te beszélsz stílusról?:)
Mert szerintem ha azt írom "ennyi elég" azzal nem vettem fel olyan stílust, mint Te. Mondjuk beírhattam volna, hogy nekem, és akkor legalább nem lenne mibe belekötnöd. Talán.

Hemish (törölt) 2009.02.27. 11:47:21

Szerinted, szerintem, XY és , Z szerint.
Leszarom.

Llew 2009.02.27. 12:32:37

@Hemish: Pont, hogy nem szarod le, mert itt kötekedsz, de én vagyok a hülye, amiért belementem, mikor másik posztban is csak a marhaságaidat nyomatod.

TorrenteXY 2009.02.27. 19:13:47

@Hemish: Így van, fél szemmel és füllel néztem(igaz, elvből nem mosogatok), azért sikerült csak ennyit írnom róla és ennyi képet kigyűjteni.
De szivesen olvasnám ha te jobban tudod.

Igen, nem láttam a Péter és Farkast, ezt el is ismertem, és ha valakinek ez jelenti az alapműveltséget, az egy vélemény. Én kérlek nem tartom magam műveletlennek, remélem az hogy jelenleg két szakon tanulok az jelent valamit. Mivel egyik sem bölcsész, így az írási képességemet is szeretném fejleszteni. Erre szolgál a blogolás, és itt véletlenül se gondolok véleményformálásra.
Tisztán szórakoztatás céljából írom. Így legközelebb ha kérhetlek a tartalommal kapcsolatban vagy az írási módommal szemben fogalmazz meg kritikát.

Előre is köszönöm, TorrenteXY.

Sol 2009.06.27. 15:51:59

Nem lesz több mentalista hogy volt?
süti beállítások módosítása