Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 2x13 - A Stand Up Guy

2009. február 14. 10:00 - missparker

Megint a Központban kezdünk, Miss dühöng, mindig csak egy hajszálon múlik, hogy elszalasztják Jarodot, sőt, egyre messzebb kerülnek tőle, ebből elég. Jarod tudja, mikor kell hívni, persze, hogy éppen most. Régen beszéltek már, 'hogy bánik veled az élet, Miss?' 'Épp rajtakaptál a feleségével az ágyban', ez nem gyenge válasz. Jarod elpanaszolja, hogy Lyle követi őt, bár autóstoppolni nehéz neki, mert valaki levágta a bal hüvelykujját. Ííí, ez kemény, akkor utolérték a yakuzák. Missből kitör a jótét lélek, ő segít Jarodnak, meg tudja védeni, csak adja fel magát. Jarod értékeli az önzetlen aggodalmat, de megtanult már vigyázni magára, ezt láthatjuk is:

Staten Islanden megint csodaszép elfoglaltságot talált magának, egy adag gengszterrel lóg együtt. A banda egy átadásra megy, Joey, a bandavezér már lelőné az átadót, Jarod óvatosan lebeszélné, nem kellenek zsaruk. Bobby, a másik gengszter is keménykedik, szóval ez nem okos dolog? Akkor tedd meg te, és kezébe nyomják a fegyvert. Ebből hogy vágod ki magad, Jarod? Sehogy, az átadó könyörög, majd futni kezd, Jarod többször hátbalövi, nem bízza a véletlenre. Az újságban meg is jelenik, 'holttestet találtak a raktárban', nehéz elhinni, hogy Jarod gyilkolt.

A banda törzshelye Faye bárja, a kasszáját folyamatosan dézsmálják, a hűtőkamra Joey irodája. Jarodnak bizonyítania kell megint. Ad Joeynak két papírpénzt, melyik a hamis? Haha, mindkettő igazi. Nem barátom, mindkettő utángyártott. Joey meg van győzve. Ennek ellenére falhoz vágja Jarodot, hogy volt az a Chicago-i sztori? Jarod elismeri, valóban meglépett az óvadékkal. Joey visszakozik, csak ideges, mert pár FBI-ügynök néhány hónapja beszivárgott a szervezetbe. Piros füzet elő, egy titkosügynököt megölt a társa, a tettes apja kitüntetett veterán, szégyent hozott rá, szövevényes ügy.

A Központba érkezett egy felvétel a Hartford-i irodájukból, Lyle berontott, lelőtt mindenkit. Ahogy Jarod is mondta, a bal hüvelykujja hiányzik. Parker-apu Misst küldi oda rendet tenni.

Jarod az ügye tudósításait nézi vissza, Dean Clark titkosügynök ellen vádat emeltek Lester Knight meggyilkolásáért, az államügyész Sean Flanagan. Deant meglátogatja a börtönben, ő azt vallja, felültették: Joey üzlettársával, Bobbyval ivott aznap este Faye bárjában, mikor Les-t meggyilkolták. Les hívta, hogy az FBI-tól valaki infókat ad át Joeynak. Reggel találkozniuk kellett volna, de addigra Les meghalt. Jarod a bárban lóg, megismerkedik Faye-jel: a férje meghalt, Joey társult be az üzletbe, nem tudta, mit kap a nyakába ezzel.

Miss helyszínel Hartfordban, egy chipet talál, Broots szerint ennek nem lenne szabad a padlón lennie.

Jarod szól Joeynak, kapott egy fülest a legújabb pénzpapír-szállítmányról, ezt el kéne rabolni. Joey is elkezdi beavatni a titkaiba, Les például pont ott állt, mikor megölte, ahol most Jarod. Ez biztató. Este rablás, sikerült, az utolsó pillanatban Joey kap egy telefont, jönnek a zsaruk. Honnan kapod az infót, Joey? Mindegy, tűnés. Már késő, megérkeznek, Jarodot és Bobbyt letartóztatják. Ez volt az álca, így Jarod nyugodtan átadhatja az FBI-nak, amit megtudott, előkerül az lelőtt átadó is, a gyilkosság egy jól sikerült megtévesztés volt. Jarodot is szeretnék kimenekíteni, nem hagyja, már közel jár. Bobby és Jarod így együtt kerül Flanagan elé. Jarod már a magánakcióját is elkezdi, Dean ügyét emlegeti, oly' hülyék vagytok ti, hogy a saját ügynökeiteket veszítitek el, varrjátok be. Játék a tűzzel, senki sem barátja a szobában: Bobby egyértelműen ellenség, az FBI-osok hiába tudják róla, hogy beépített ember, ha az áruló is itt van, ő duplán veszélyes rá. Vagy a bandának adja ki, vagy az FBI-nak, mindenképpen nyer, és Jarod mindenképpen bukik.

Joey ügyvédje megérkezett, Jarodéknak elfelejtették felolvasni a jogaikat, így el kell engedni őket, Flanagan majd' felrobban mérgében.

Broots nézegeti a chipet, ez egy lezárt adathordozó alkatrésze, az adathordozó eltűnt. Parker-apu morgolódik, Lyle adatlopása kockáztatja a Központ műveleteit. Miss ötlete, hogy akkor hagyják Lyle-t visszatérni, ültessék fel. Apunak nem tetszik, végleges megoldást akar, Lyle megint veszélyezteti a pozícióját. Miss tiltakozik, ő nem orgyilkos. Az öreg egyre bizarrabb, kicsi leányom, ha te nem védesz meg engem, én sem védhetlek téged.

Jarod egy gines üveget tölt meg némi hashajtóval, egy szelet nyers marhahúst farag, mi lesz ebből? Utána Faye bárjában iszogat a bandával, Joey kérdezgeti, azt a raktárat a te haverod adta meg Jarod, mégis rosszul végződött, miért? Jarod kidumálja, különben is elég papírt szereztek, indulhat a buli. Az a haver meg nem fog többé senkivel beszélni, a nyelvét elhozta dobozban (brrr, erre kellett a hússzelet). Bobby megkapja az üveg gint, gratula, hogy kijutottál a fogdából. Jarod gonoszul vigyorog, kettesben maradt Faye-jel, kér egy vodkát, de nem a hűtőkamrából, neki nem kell olyan pia, ami látott egy zsarut meghalni. Faye nem tudott erről, de Dean meséjét igazolja. Joey másnap hiába vár Bobbyra, a ginnek hála, Jarodra marad az újabb átadás. Egy kövér boríték a küldemény, Flanagannek. Megvan az áruló.

Dean apja sakkozik a parkban, Jarod már nem először figyeli, majd bemutatkozik neki, mint Dean barátja, felfedi ügynök voltát. Fafejű az öreg, nem nagyon lehet hatni rá, őt megszégyenítette a fia. Jarod empátiás készségét használja, magyarázza, hogy ő aztán tudja, mit él át egy bűntudatos fiú (Sydney nem az apád, Jarod, kár róla úgy beszélned.) Mi viszont megállapíthatjuk, hogy elég furán fest egy majdnem síró maffiózó, hiába ez a sorozat mindig az erős kontrasztokra épített:

Miss nyomára akadt Lyle-nak, benyit a szállodai szobájába, hosszú készülődés után rászánta magát, úgy tűnik, most nem ússza meg, hogy ne legyen gyilkos, mint a múltkor. Lyle nincs a szobában, de megszólal a telefonja, Miss felveszi, ha már arra jár. Lyle hívja, idegesítőbb, mint Jarod, határozottan ugyanúgy játszik.

Oké Lyle, kell nekünk az az adathordozó. 20 millió dollár lesz, köszönöm, hogy nálam vásárol.

Miss átkutatja a szobát, a telefon újratárcsázó memóriája az egyetlen, amit Lyle nem hagyott üresen. A Hillmann kikötői bázis száma. Infó Broots-tól, a Központ biztonsági mentései vannak itt. Lyle pont a heti mentéskor megy majd oda, hogy az adathordozót dekriptálhassa. A kikötőben Miss áll elé, megint bejött a mottója, miszerint az okosok azok, akik mindig elkövetnek valami meggondolatlant. Add a cuccot, Szépfiú. Lyle megszemléli Miss Smith&Wessonját, ezzel nehéz vitatkozni, tehát adja. Jarodot azért követte, mert ha visszaviszi, biztos, hogy mindent megbocsátanak neki, de a Kaméleont elkapni nehéz ügy. És most? Apu végleges megoldást akar, Szépfiú is hergeli Misst, most akkor csevegünk, vagy megölsz, cica? Nem is olyan könnyű az, főleg, hogy ennyire hasonlítunk egymásra (tényleg). Szóval csevegünk. Nekem hiába próbálják Lyle-t beállítani főgonosznak, itt igencsak szimpatikusakat mond az emberek egyenlőségéről, középszerűségéről, hatalomvágyáról, győzködi Misst, a függetlenség az erősek kiváltsága. Utolsó kérdés, mennyire vagy erős, Miss? Próbáld ki.

Lyle hátat fordít neki, és elsétál. Miss áll tanácstalanul a fegyverrel a kezében, ő tényleg nem orgyilkos. Lyle bal kézzel elpöccinti a csikkét, ugyanazzal a mozdulattal visszafordul, másik kezében fegyver. Miss lő, Lyle a folyóba esik.

Jarod készíti elő az akcióját, paneleket forraszt, a hűtőkamra belső kilincsét leszedi, az ajtajára vág egy ablakot, kamerát rejt el, gonoszul vigyorog.

Faye hívja Flanagant, néhány barátja tervez ellene valamit, majd emlékezzen erre a hívásra, amikor neki lesz szüksége segítségre. Joey is kap egy hívást tőle, pár új zsaru tűnt fel a bárban, véletlenül meghallotta, hogy Flanagan átvágni készül őt. Joey beviharzik a hűtőkamrába, ott Bobby várja, egy székre kötözve, leragasztott szájjal. Az ajtó becsapódik mögötte. Az üres bárba megérkezik Flanagan is, botorkál a sötétben elbotlik egy 'hullában', megy tovább. A 'hulla' feltápászkodik mögötte, Jarod az. Öreg, sok van a számládon: pénzt fogadsz el maffiózóktól, hagytad Lest meghalni, irány a hűtőkamra. Joey őrjöng odabent, Jarod, halott ember vagy. Hűlj le, haver, szól Jarod, és segítőkészen mínusz 10 fokra állítja a kamrát. Flanagannek duplán rossz, Joey nem örül, hogy nem szólt Jarodról, a tégláról. Flanagan próbálkozik, az FBI nem értékeli az ilyen módszereket. Az igazság még szörnyűbb, Jarod mindenhol kívülálló, senkitől sem függ (hogy is volt Lyle gondolata a függetlenségről?). Joey beszél, Flanagan nyírta ki Lest. Flanagan kontrázik, Joey mártotta be Deant.

A folyóból a Központ takarítói kihalásznak egy hullát: a feje, lábai, jobb karja nincs meg, egy hajócsavar okozhatta. A bal kezéről hiányzik a hüvelykujja, ez Lyle holtteste (kár érte, én kedveltem ezt a karaktert). Sydney próbálja felmenteni Misst, ez önvédelem volt.

Broots beszámol Missnek, letöltötte az adatokat, mielőtt átadta Rainesnek, genetikai kódok voltak rajta. Aput jól kérdőre is vonja, értelmes választ nem kap.

Dean kiszabadult, kibékült az apjával, Flanagant és a bandát letartóztatták. Faye kap egy borítékot Jarodtól, ez igazi pénz, Joey számláját ürítette ki. Oh Jarod, milyen nemes, ki vagy te valójában? Ezt talán hagyjuk, búcsúpuszi, vége főcím.

Címkék: a kaméleon
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solol 2009.02.19. 18:31:18

Lyle-t fogod még látni, nem is keveset... :)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.02.19. 20:00:05

Tudom... Mivel a tv előbbre jár a sorozatban, mint én a hogyvoltokban, ez most nem igazi spoiler. Azt javaslom, hogy a jövőben csináljuk úgy, hogy csak az aktuális hogyvoltig történtekről beszélünk itt.
Van aki csak innen tájékozódik, és nem nézi a filmet. Én meg megpróbálom úgy írni, ahogy egy olyan ember értelmezi, aki először látja.

solol 2009.02.20. 10:27:25

@missparker:
jó, csak azért írtam, mert te említetted, hogy szeretted ezt a karaktert...
mellesleg, nekem valahogy nagyon nem szimpatikus

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.02.20. 19:49:40

Megértem, hogy nem az, hiszen főgonosznak lett kinevezve.
Kevés nemszimpatikus karaktert találok ebben a sorozatban, és a főszereplők besorolása ebből a szempontból kifejezetten nehéz. Talán csak Angelo a tiszta jó, a többiekben megvan mindkét oldal: jók is, rosszak is.

Szerintem így tekintve Lyle is pont olyan, mint az összes többi karakter: mindig hajtja valami, nem válogat az eszközökben, nem vonatkoznak rá törvények. Akinek unszimpatikus, az meg simán elfogadja főgonosznak, már csak ezért is kár lett volna kiírni.

A monológja viszont nekem nagyon tetszett, annyira igaz volt mindkettőjükre, hogy jaj, ezzel dobták fel az egész epizódot:

"It's a natural desire for people like us to dominate and define. We both recognize that this notion of human equality just perpetuates mediocrity. But we're not mediocre. We're independent. And independence, it's a privilege of the strong."

solol 2009.02.20. 23:09:07

@missparker:
Nem azért nem tetszetős, mert főgonosz. Én sokkal inkább főgonosznak tartom Miss apját, miközben majd mindent titkol a lánya elől, és próbálja egy gyilkoló robottá tenni, amikor meg a lánya megy hozzá jó? hírrel, akkor meg nem is tud arra figyelni, hogy van egy lánya, vagy éppen a Rémet, akiről meg soha nem tudni hogy, éppen mit csinál. Egyszerűen Lyle olyan történetet kapott, amit egyszerűen nem tartok elég erősnek. Persze, a későbbi titkai lendítenek rajta, de ott sem. Mintha belassulna a sorozat, vagy nem tudom, amikor megjelenik...
Egyébként tény, hogy vannak jó jelenetei, lásd a monológot, ezek tényleg dobnak rajta, és nagy igazságokat mond.

Nah, ezt most nehéz volt spoilermentesen megfogalmazni... :D

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.02.25. 08:27:58

Azért sikerült ;) Aki nem látta, annak nem sokat árultál el :)

Szerintem Parker-apu csak egy ügyes imposztor, aki túlélésre játszik. Felfelé nyal (Triumvirátus), lefelé tapos (Sydney vagy Rém esetében). Viszont sok titkot ismer, így mindenkit képes valamerre elmozdítani. A lányával is azért játszogat, csepegteti az infókat, mert akkor legalább maga mellett tudja tartani (mert ugye Miss már belengette, hogy lelép). Jarod meg a szökésével és a lenyúlt videókkal beleköpött a levesébe rendesen, őt képtelen irányítani, ezért veszélyes számára.

A Rém meg inkább csak egy megnyomorított élőhalott, önmagában ártalmatlan. Erre rájöhettek az írók is, azért rántották elő Lyle-t. Ezért tűnhet erőtlennek a története, mert nincs úgy kidolgozva, mint pl. Raines megjelenése. Az írók fejével gondolkodva azt lehetett a legnehezebb megoldani, hogy Lyle-nak miért lenne ellensége Jarod, és Jarod miért kezelné ellenségként Lyle-t. De megoldották a Past Sim-mel, mégpedig igen jól :)
süti beállítások módosítása